Editorial – Fondurile suverane sau “aurul prostilor”?

images

Cum in ultimele zile discutiile despre exploatarea resurselor naturale ale Romaniei au “explodat” pur si simplu in viata noastra, fiecare ajungand “expert” in aur, cianura sau gaze de sist, ar fi cred foarte corect sa stim despre ce vorbim, despre posibilitatile oferite de aceste resurse si daca este rentabil sau nu sa le exploatam acum.

In principiu nici o tara serioasa sau care se doreste a fi perceputa ca serioasa nu exporta materii prime brute, ba sunt cazuri, China de pilda, care au restrictii masive la exportul unor astfel de materii, considerate strategice. Politica de a interzice exportul de resurse minerale are la baza idea dezvoltarii pe plan local a unor industrii integrate care sa exporte mai apoi un produs finit, cu mare valoare adaugata. Exemplul cel mai bun este litiul, element de baza al bateriilor de generatie noua, prezent in absolut toate dipozitivele electronice moderne.

Este mult mai rentabil sa exporti bateri, decat litiul brut, in materie de forta de munca angajata, industrie orizontala dezvoltata la tine in tara, valoarea exporturilor, etc.

images (1)

Numai ca acest lucru nu este si posibil de fiecare data, iar cel mai bun exemplu este una dintre cele mai puternice economii  mondiale si o tara aflata in primele trei in lume din punctul de vedere al nivelului de trai: Norvegia. Desi  dispune de imense reserve de gaze si petrol, tara scandinava prefera sa le exporte in forma bruta in loc sa le trasforme in ingrasaminte chimice, mase plastice sau energie electrica.

Insa Norvegia are la baza exportului de hidrocarburi un instrument folosit pe scara larga de toate tarile exportatoare de materii prime: Fondul Suveran de Investitii.

Resursele naturale sunt finite, iar explotarea lor poate aduce bunastare doar pe termen scurt si mediu, creand iluzia unei bogatii care este altfel foarte trecatoare. Bineinteles ca sunt si variante, astfel tarile arabe mari exportatoare de hidrocarburi, Norvegia si altii, folosesc metoda fondurilor suverane de investitii. Aceste instrumente aduna o parte importanta din banii reveniti statului in urma exportului de resurse iar pe mai departe aceste resurse financiare sunt investite in activitati economice, folosite pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructura cu durata mare de recuperare sau in investitii bursiere pur si simplu. Ca un singur exemplu, Daimler-Benz este detinut in proportie importanta de o familie domnitoare din Golful Persic si acesta este doar un exemplu. Astfel bani din vanzarea temporara a resurselor nu se pierd ci dimpotriva se inmultesc asigurand o viata buna si generatiilor viitoare.

Situatia Romaniei este insa ceva mai dramatica. Idea unui astfel de fond, primitiv adevarat, a aparut si la noi odata cu privatizarea Bancii Comerciale Romane pentru suma de 3 miliarde de euro. Se spunea atunci ca acesti bani vor fi folositi doar pentru investitii in infrastructura, insa guvernul Tariceanu i-a facut praf in mariri de venituri pentru bugetari si praful s-a ales de BCR! Am vandut o banca mare ca sa avem bani de buzunar si sa asiguram confortul unui guvern de idioti…

Revenind la resursele minerale ale Romaniei: aur, metale rare, neferoase, hidrocarburi, etc, rostul unor explotari la scara industriala ar fi sa creem premizele dezvoltarii ulterioare a Tarii si nu cheltuirea banilor castigati pentru sustinerea unui buget energofag. Degeaba vom sacrifica mediul si si ne vom devasta tara daca banii se vor scurge in pensii, salarii, mite electorale si in acelasi timp vor fi furati masiv de catre politruci.

Daca bani prezumtivi pe care Romania i-ar incasa din redeventele acordate vor merge catre un fond suveran de investitii, managerizat privat, ar putea fi pana la urma o sansa unica de recapitalizare si repornire a economiei nationale, dar daca banii rezultati din aceste explotari vor merge direct in bugetul de stat, mai bine renuntam la explotarea resurselor.

Trebuie sa fie foarte clar; sumele pe care Romania le-ar putea incasa nu ar fi foarte spectaculoase in fiecare an, dar pe parcursul a 20-30 de ani si investite cu grija ar putea sa devina principalul motor de dezvoltare al Tarii…

Din pacate noi nu avem posibilitatile Chinei de a integra in economia nationala respectivele resurse si de altfel apartenenta la UE nici nu ne-ar permite sa luam astfel de masuri, asa ca Romania va deveni exportatoare de materii prime brute: aur, concentrate de metale rare, cupru, poate uraniu, poate gaze si petrol, poate ceva minereu de fier, asa cum facem de ani buni cu cheresteaua.

Tinand cont de cel scrise mai sus, ar avea sens sa ne distrugem peisajele, muntii si apele, pasunile si in general teritoriul pentru ca unele companii sa faca miliarde?! Are sens mai ales in contextul in care Romania are alte si foarte variate avantaje competitive?!

Asa cum am scris deja, tara noastra are un imens potential agricol, mai ales pe zona de agriculturii ecologice – una dintre cele mai banoase ramuri din agricultura mondiala – ramura aflata astazi intr-o expansiune fantastica. Avem o sansa foarte bune pe zona turismului integrat, incluzand aici atat Delta, sau frumusetea muntilor nostri cat si zonele balneare printre cele mai bune din lume. Geografia zonei este un alt avantaj competitiv, asigurandu-de cai de comunicatii foarte bine plasate si viitoare rute de transport energetic.

Daca analizam toate aceste date, explotarea resurselor minerale, in lipsa unei politicii nationale care sa vizeze crearea unuia sau mai multora fonduri de investitii – care sa asigure perpetuarea si cresterea veniturilor  obtinute din resurele naturale exploatate, poate face ca Romania sa se trezeasca peste 20-30 de ani si fara resurse si fara bani si cu pamantul parjolit de exploatari fara noima avand la baza coruptia endemica de la noi.

Romania nu are nevoie sa-si vanda resursele ASTAZI…are suficiente si multiple sanse de dezvoltarea economica, sanse bazate pe munca romanilor, nu pe pomeni picate din cer din explotarea resurselor lasate de Dumnezeau, mai ales ca viitorul apartine celor care vor avea: pamant arabil bun, apa dulce si resurse naturale. De la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial trendul preturilor la materii prime a fost mai mereu crescator, astfel nu avem nici o graba sa ne facem praf Tara pentru ca nus ce pacalici sa devina miliardari.

Iar celor care sustin ca aceste resurse ar trebui explotate fara mila le aduc aminte ca Romania nu este astazi in stare sa faca bani din resursele aflate deja la dispozitie: milioane de hectare de cernoziom negru lasat parloaga, munti defrisati, lipsa infrastructurii in zonele turistice si balneare, lipsa unei infrastructuri care sa aduca miliarde doar din traficul marfurilor prin Romania si atunci de ce am crede ca exploatarea gazelor si aurului va schimba cu ceva actuala stare de fapt?!

Poate ar fi mai bine sa invatam mai intai sa muncim cinstit si pe termen lunga, poate ar trebui sa putem demonstra ca suntem un popor care isi poate alege conducatori demni de acest nume, insa situatia de fata arata exact contrariul si anume ca nu suntem in stare sa ne cultivam propria mancare in Granarul Europei si am ajuns sa importam legume si cereale din tari desertice.

Asadar atat timp cat nu suntem in stare ne hranim singuri pe un pamant binecuvantat de Dumnezeu, de ce ar trebui sa cred ca explotarea acestor resurse ar aduce vreun beneficiu poporului roman?!

Gastii de capuse care ne conduc si care-si voteza imunitati si legi de gratiere in interes propriu, in mod sigur le-ar folosi, dar nou ca popor?! In afara de distrugerea a mii si mii de kilometri patrati din teritoriul national si distrugerea poate a ultimei sanse de recapitalizare a economie nationale?!

Bani sunt peste tot in jurul nostru, astfel ca avantajele bugetare sunt un argument autist, atat timp cat UE ne pune pe tava peste 30 de miliarde de euro gratis, iar noi facem lobby pentru 200 milioane de euro pe an in cazul Rosiei Montane. Sa fim seriosi, presiunea asupra Romaniei de a accepta explotarea resurselor minerale este doar un joc de spaga si profit intre marile companii si politrucii locali, un joc in care noi ne dam Tara, iar ei o vand pe bucati…

De ce am avea incredere in astia, sa le dam pe mana exploatarea resurselor noastre, cand ei sunt atat de idioti si corupti incat prefera sa nu acceseze fondurile europene gratuite pe motiv ca nu pot fura din ele?!

Iar pentru cei care sustin ca dezvoltarea unei tari nu se poate face fara explotarea resurselor proprii le spun doar ca sunt ori mincinosi, ori rau intentionati sau poate chiar prosti! O tara inteligenta se dezvolta pe baza resurselor altora, ca de aceea este economia mondiala una globalizata. Metrul cub de gaze ajunge la utilizatorul final la acelasi pret fie ca provine dintr-o explotarea de gaze de sist din Pungesti, fie ca vine din Rusia sau Iran, asa ca de ce sa-mi distrug eu apa si pamantul, ca doar m-am globalizat?!

Japonia, Coreea, Singapore, etc, s-au dezvoltat fara a avea  resurse naturale, doar pe baza seriozitatii respectivelor popoare si calitatii clasei lor politice, astfel ca argumentul ca fara explotarea resurselor naturale Romania nu se poate dezvolta este doar o minciuna, nici macar una prea desteapta…

Asadar este foarte posibil ca mirajul redresarii economice, avand la baza explotarea resurselor minerale sa fie de fapt un “aur al prostilor”, celebra pirita pe care minerii fara experienta o considerau a fi aur si sapau disperati dupa ea…

Avem astfel fix doua cai: ori reusim sa construim un vehicul financiar de tip Fond de Investitii, credibil si managerizat privat – foarte putin probabil, ori chiar nu vad sensul explotarii resurselor, distrugerii mediului natural doar cu singurul “folos” ca actuala plaga a politrucilor sa mai stea relaxata si pusa pe furat inca 20 de ani linistita, cu bani la buget pentru spaga electorala. Pentru ca atat timp cat bugetul va dispune de banii necesari, nu vom scapa de acesti politruci finaciaro-fagi. Cata vreme avem cu ce-i hrani nu vom sacpa de ei, astfel ca explotarea resurselor pentru alimentarea bugetului si sustinerii imensei mase de bugetari din ce in ce mai politizati…chiar nu merita.

Sa-si plateasa amantele si familiile din bani lor, nu din distrugerea definitiva a teritoriului national.

GeorgeGMT

126 de comentarii:

  1. volodimir nakajima

    in primul rand felicitari! articolul este super gandit si fff realist. f bine documentat economic. faza cu, calitatea clasei politice din japonia si coreea de sud, nu prea este asa de ridicata, caci se stie f bine ca au avut si ei marile scandaluri de coruptie ale politicienilor lor. dar faptul ca s-au dezvoltat denota ca nu i-au intercut in coruptie pe ai nostri..in al doilea rand pe cine vedeti dvs., ca ar putea conduce Romania la ora actuala selectand din tot ce avem acum : clasa polititca, specialisti, societate civila, casa regala? din ce spuneti despre clasa politica actuala toti sunt putrezi si corupti : de la basescu, la ponta si antonescu, trecand prin diaconescu si voiculescu,deci ei ies din discutie, asa se intelege din unele paragrafe ale articolului. ok atunci cine va pune Romania pe drumul cel bun?

    • Este o intrebare cu adevarat imposibila! Manifestatiile de strada sunt utile, insa in acest moment, singura sansa, dpmdv, este o justitie din ce in ce mai puternica care sa curete incet, incet mizeria si o constientizare a romanilor ca aceasta tara este a lor nu a celor care o conduc.
      Stiu ca suna fantasmagoric insa solutie este una duala: o justitie puternica si o societate civila care sa iasa in strada la fiecare incercare a politrucilor de dijmuii economia, asa cum se intampla astazi cu demostratile anti RMGC, gaz de sist, cod penal, etc…
      Din pacate nu exista o solutie- minune, iar idea rasturnarii guvernului prin forta este doar o aberatie, pt ca intr-un asemenea caz in fata ar ajunge tot cei cu gura mare, cei cu idei politicianiste.
      Voi vota un partid care in campania va anunta 2-3 ani de „sange si lacrimi” pana la redresare, pana atunci, in mod real, doar romanii pot stopa acest fenomen al dezintegraii sociale si politice a statului…Asadar sanse mici.

      • Da, in momentul asta sperantele pentru modernizarea Romaniei nu mai sunt legate de clasa politica (grup mafiot organizat) si nici de presa (obedienta, incompetenta) ci de succesul binomului justitie-societate civila.
        Cand spun justitie ma gandesc la tot ce inseamna parchete, toate curtile (de la judecatorii la ICCJ), DNA, ANI, DIICOT, Curte Constitutionala plus sprijin de la serviciile secrete plus actiunile altor structuri de control (Consiliul Concurentei, Curtea de Conturi).
        In privinta societatii civile nu ma refer in special la diverse ONG-uri afiliate diverselor partide si interese economice ci, din ce in ce mai mult, la miscarile spontane (cu mobilizare pe retelele de socializare), petitiile oline, scrisori/mail-uri catre autoritati, ambasade, mass media etc.

        Daca prin partide mai exista si oameni normali la cap ar trebui sa se foloseasca de „reforma” facuta de ANI, DNA, DIICOT etc in randurile partidelor si sa incerce sa promoveze alti oameni, mai curati si mai competenti. Vorba lui Boc: „Mai reformam si noi partidul …. ne mai ajuta si DNA-ul….”

        • @Eroul Bula

          Dar nici miscarile coordonate pe faisbuc nu-s chiar spontane. I-am vazut 2 minute ieri seara la Nasul TV pe cei de la „Uniti Salvam Rosia Montana”. Si unul din ei spunea ca ei au sociologi, politologi, isi fac propriile sondaje, analize sociologice, etc. Deci exista un centru care analizeaza, initiaza, coordoneaza. Nimic nu e spontan. Si nu m-ar surprinde deloc sa aiba si serviciile o gheruta varata in treaba asta…..

      • @GMT

        ” insa in acest moment, singura sansa, dpmdv, este o justitie din ce in ce mai puternica care sa curete incet, incet mizeria…”

        Ai mai facut afirmatia asta si de data asta vreau sa o punctez. Cine sa sprijine justitia asta? Chiar nu se vede ca e infiltrata de politic? Cine sa curete justitia mai intai?

        Se mai trezeste cate un justitiar care e pus imediat la pamant….Berbeceanu, Papici….

        Condamnarile din ultima vreme au fost de nevoie, ca pun aia de la UE presiune pe ei. Si uite ce condamnari…2 ani….3 ani….3 ani cu suspendare. Domne s-a pus justitia pe treaba…cacat. Unde sunt recuperarile de prejudiciu + 20 de ani inchisoare? Si ce regim de dententie au…se scriu carti…laptop, telefon, Babiuc merge 8 ore pe zi la cabinetul sau de avocatura si pe urma merge sa doarma la penitenciar…Asta e justitia.

        Este exact cum ai spus…fantasmagoric.

        „si o constientizare a romanilor ca aceasta tara este a lor nu a celor care o conduc”

        Pai romanii au constientizat. Altii se trezesc acum. Si? Noi urlam in strada si paia in doare in…Au dat-o pe fata…isi voteaza imunitati, modifica legea penala in favoarea lor, etc. Si nu uita ca justitia pe care o vrei independenta, functioneaza pe baza legilor votate de astia. Deci si angelica daca ar fi, tot prost ar functiona.

        „Voi vota un partid care in campania va anunta 2-3 ani de “sange si lacrimi” pana la redresare”

        Si o sa votezi degeaba. Circuitul este unul inchis. Partidul care va anunta asa ceva, va fi tot unul din astea existente, poate cosmetizat, dar cu aceeasi oameni. Oamenii asa zis noi si cinstiti nu exista in politica romaneasca. cei promovati fac aceleasi jocuri si au fost crescuti in sensul asta.

        @Bula
        Da, in momentul asta sperantele pentru modernizarea Romaniei nu mai sunt legate de clasa politica…….ci de succesul binomului justitie-societate civila.”

        Nu exista binomul ala. Singura speranta este legata de trezire natiei asteia de adormiti. Si prin partide nu mai exista oameni „normali la cap”. Ca n-ar fi acolo daca ar fi normali, ca ii scuipa sistemul afara. Voi chiar nu vedeti ce, cum si in ce numar voteaza astia?

        REVOLUTIE. Uite ca scriu eu, daca voi ezitati. Si nu mai sunt romanii neinformati ca acum 23 de ani.

        Nu va mai amagiti. Fara niste sute de mii de oameni violenti in strada, nu se curata Romania. E valabil si pentru Bulgaria, si pentru Ukraina, si pentru altii care mai sunt pe aici.

        Povestile ca asemenea manifestari „ne-ar da in urma cu 10 ani”, chiar sunt povesti inventate de ei. 24 de ani de pasivitate ne-au dat in urma cu 100. Noi, romanii aia care constientizam (cum ai zis tu) trebuie sa le dam un sut in cur si sa-i dam afara, ca ei au dat afara cateva milioane de romani.

        @ volodimir nakajima

        din ce spuneti despre clasa politica actuala toti sunt putrezi si corupti : de la basescu, la ponta si antonescu, trecand prin diaconescu si voiculescu,deci ei ies din discutie, asa se intelege din unele paragrafe ale articolului. ok atunci cine va pune Romania pe drumul cel bun?

        Intrebare de politruc. Pai n-ai cum sa vezi oameni capabili in tara asta, ca nu-i lasa gunoaiele sa se ridice. Uite ultima numire de ministru…Gigel Stirbu la cultura…Ba voi sunteti nebuni? Chiar nu se gasea cineva mai competent in toata tara asta? Asta vrei sa spui? Dan Puric ce are? Dar el n-ar accepta niciodata sa intre in cloaca aia de puroi. Si bine face, ca s-ar compromite prin asocierea asta.

        Cu cine ne inlocuiti daca ne dati jos? Asa ca buni, rai, tot cu noi ramaneti…Vom mai discuta despre afirmatia asta. Daca nu din constiinta, atunci de foame romanii vor iesi in strada.

        • am uitat niste ghilimele pe ici pe colo

          • volodimir nakajima

            amice merci de raspuns, si merci la toti care au raspuns la intrebarile mele. sincer nu-s inregimentat politic, dar ok am unele simpatii. faza e ca partidele politice actuale din Romania au criterii unele aiurea de selectie pt membrii lor(activitatea si vechimea in partid, sa zicem cv-ul profesional, dar si darurile pe care le fac pt. pozitii in partid sau pt intrare pe listele pt parlament) ci nu neaparat probitatea morala si profesionala. oricum coruptia 100% nu poate fi eradicate, ea existand intr-o mica sau mai mare masura peste tot in lume, la fel afectand si diferitele tari. faza cu justitia este ok, dar avand in vedere cine este in spatele justitiei astazi in Romania(basescu traian si oamenii lui), nu sunt mari sperante. ei folosind justitia romaneasca pt torpilarea adversarilor politici si economici. faza cu gigel stirbu la cultura e char hilara si tragi-comica…omu declara aseara la o televiziune ca Dumnezeu l-a indemnat sa intre in politica, el innainte fiind preot….hahahahaha…rasu-plansu.

        • Am mai avut o revolutie si 1500 de morti si ce sa schimbat? Tu chiar crezi ca lumea este informata? Daca era venea la vot in 2012 si isi anula votul. Tu chiar crezi ca pe cei 10 milioane de asistati social ii intereseaza ce spunem noi aici? Acei oameni schimba partidele la putere in 23 de ani. Dc? Pentru ca restul nu reusesc sa vada partile bune a anumitor oameni sau pentru ca prefera sa plece in vacante sau pur si simplu sa nu se duca la vot cand sunt alegeri. Adevarul este ca ne meritam soarta.

          • @Andrei Cristinel Negru

            Pai de ce sa ies la vot? Ca sa aleg intre voi si ceilalti? Cu ce sunteti unii mai buni decat ceilalti? Te pomenesti ca la voi, la PDL, nu s-a furat…Asta vrei sa spui?

            Despre justitia care a inceput sa-si „faca treaba”, am scris mai sus.

            Ai si tu dreptate cu „Adevarul este ca ne meritam soarta.”. Ne meritam soarta pentru ca nu i-am belit pe toti pana acum.

            Ti-l amintesti pe mister Basescu cand spunea ca statul roman nu are nicio obligatie fata de medici si cetatenii lui in general si ca sunt liberi sa-si caute de munca in Europa? Asta ca tot incerci sa explici aici valoarea individuala a unora. E declaratie publica…Degeaba a militat pentru Basarabia si dupa a facut o asemenea declaratie. E doar unul din multele exemple.

            „Am mai avut o revolutie si 1500 de morti si ce sa schimbat? ”

            La asta nici macar nu meriti un raspuns. Daca dupa atata vreme mai poti sa faci o asemenea afirmatie.

            „Tu chiar crezi ca lumea este informata? Daca era venea la vot in 2012 si isi anula votul.”

            Pai de ce sa vina? Sa participe la bataia voastra pe ciolan?Sa sprijine niste hoti in detrimentul altora?

            Ti-o spun direct in fata, asa cum ma caraterizeaza. Dai dovada de nesimtire de politician si esti dovada vie ca sistemul isi creste copii, chit ca te-ai mutat de la PDL la forta civica. Ati avut 7 ani la dispozitie sa demonstrati ce puteti…si ati facut-o. Puteai sa zici ..bai frate m-am convins din interior, suntem corupti si am distrus tara impreuna cu ceilalti. Asa erai si tu credibil si dadeai impresia de pocainta.

            Si oricum comparatia e stupida, pentru ca voi PDL sunteti tot PCR -> FSN -> PDSR din care s-a rupt PD. Deci tot voi sunteti si de o parte si de alta.

            • Andrei Cristinel Negru

              Nu exista nimeni perfect sa sti. Ultimii care au cautat perfectiunea au pierdut un razboi. Si termin-o cu atacurile la persoana sau macar daca tot o faci fa-o cu nume si prenume nu te mai ascunde.

        • @Adrian
          100% de acord.

      • si in justitie tot ei sunt…Romania a devenit un fel de stat in care se practica o combinatie ciudata de democratie(ca sunt mai multe partide) cu comunism si un fel de fascism usor, pentru ca daca iese cineva in strada, punem jandarmii la treaba…o oligarhie mai pe scurt…solutia cu justitia este irealista pentru ca sistemul a fost acaparat de viermii astia…eu am doua variant: apare un nou partid, cu oameni tineri si patrioti care sa se ridice la putere, si dupa sa ii extermine pe astia, sau…o solutie mult mai rapida….junta militara…vine seful statului major general, cu comandantii fortelor terestre/aeriene/navale, baga armata in strada, ii prind pe astia, confisca averile, ii impusca si asta e…as prefera o dictatura militara sau o dictatura fascista care sa vrea binele tarii decat „democratia” actuala

  2. Incerc ,si iar incerc sa inteleg DE CE Traian Basescu este alaturat de mafiotii Romaniei…
    Pus in aceeasi oala…cu aceleasi invinuiri,acuzatii de coruptie sau de ticalosie…
    Doua suspendari arata CLAR in ce tabara se afla.
    Si atunci..
    Daca suntem bine intentionati cu privire la declaratiile pe care le facem in privinta Puterii ,ce argumente avem pentru a amesteca faptele presedintelui cu cele ale infractorilor cu gulere albe??

    Ori STIM si atunci declaratiile sunt doar de fatada,
    Ori suntem spalati pe creier de DEZINFORMAREA intensa mediatizata detrusturile de presa ale mafiei politice!

    Daca nu era Traian Basescu la butoane,acolo la Cotroceni,.azi eram deja parte a Uniunii Vamale,eram cu limba rusa si chineza declarate limbi oficiale,si mult mai aproape de visul lui Ion Iliescu:Cea de a treia cale ,dupa ce ne-a BAGAT pe git capitalismul de cumetrie,salbatec ,corupt si mafiot,sa ne invete minte sa il mai vrem..

    Ca si consecinta,
    Tactica a fost ca romanii sa ajunga sa regrete epoca de aur..sa isi doreasca a restaura regimul egalitarist….

    Hai sa fim seriosi!
    Traian Basescu, este singurul care se mai poate impotrivi,institutional mafiei politice de azi!

    • Te bazezi pe memoria noastra de pestisori de acvariu, cand sustii cele mai sus sustinute? Lustratia, care sa includa si pe nepotii feseneului ar fi solutia. Alternativele, oricare ar fi ele, ar insemna perpetuarea spiritului cripto-comunisto-securist care i-a animat pe halesii nostri din ultimii 24 de ani. Nu mai merge intorsul izmenelor pe partea ailalta la nesfarsit.

    • Bre mai lasa-ne cu TB… alea cu lone rangerul anticoruptiei impotriva USL au mers la gloate in 2004.

      Is puscariabili cu totii pentru dezastrul ultimilor 24 de ani, tradare, subminarea economiei nationale, trafic de influenta, coruptie toate astea in forme continue…

    • @ Mark! Basescu a numit si sustinut guvernul Boc si Ungureanu…Pe cale de consecinta politizarea si coruptia in institutile de stat, companii, regii, ministere, a cunoscut un varf de neimaginat pana atunci. Sa ne aducem aminte de salile de sport, de autostrazile care nu s-au facut, de toate scadalurile de coruptie din acea vreme, ca si de masurile economice jenant de proaste luate de cele doua guverne ale lui TB…
      Sa sustii ca una dintre tabere este curata, astazi la 23 de ani de la revolutie, mi se pare macar naivitate, daca nu manipularea de-a dreptul.
      Undrea, Videanu, Berceanu….nu au nici o rezonanta?! Faptul ca Boc a fost de facto cel mai nevertebrat si impotent guvern de dupa revolutie, ti se pare lucru neimportant?!
      PSDul pe vremea lui Nastase si PNLul lui Tariceanu au fost mici copii pe langa politicianismul economic, coruptia si jaful pe fata facute sub cele doua guverne conduse de fapt de Basescu…
      In privinta retoricii anti-ruse…poate imi spui si mie mai exact cu ce ne-am ales?! Ham-ham face orice imbecil, impresionant as fi fost daca sub „domnia” lui Basescu tarii ii mergea mai bine, aveam locuri de munca, din pacate Romania merge in jos sub acest scandalagiu. Iar in politica de aparare a facut jaf, distrugand si ce mai era intreg. Sa-i multumim lui Base pentru F 16 th din Portugalia!

      • Tin sa te contrazic George. In primul rand nu uita ca guvernul Ungureanu a cazut pentru ca la demis pe Blejnar. In al doilea rand si tu esti de acord ca in ultima vreme justitia incepe sa isi faca treaba. Si pare curios nu crezi ca tocmai oamenii numiti de Base au inceput asta nu crezi? Sau poate vrei sa spui ca justitia de azi este egala cu cea din timpul lui Nastase sau cu cea din timpul lui iliescu.

        • @Andrei Cristinel Negru

          Personajul Stanis Barathenon din Game of Thrones/Cantec de gheta si de foc are o vorba: faptele bune ale unui barbat nu-i iarta faptele rele, iar faptele rele nu-i intuneca ce a facut bine. Fiecare trebuie laudat pentru ce a facut bine si pedepsit pentru ce a facut rau. Sunt de acord cu tine ca accidental a facut si Basescu o fapt buna facand justitia sa functioneze cat de cat. Asta nu inseamna ca i se sterge cu buretel tot raul pe care l-a facut el sau a permis sa se faca. Aceiasi mentalitate trebuie aplicata si lui Ponta, Antonescu, Nastase, Tariceanu etc., de exemplu fapta buna a lui Nastase este ca a lasat privatizarea Dacia sa decurga normal, faptele rele hehehe n-am destul loc sa le scriu… iar la ailalti oricat mi-as freca creierul nu gasesc o fapta buna nici sa ma bati.

          • Cind,in pofida realitatii,cineva imi trinteste un MIST^O de genul asta,pentru mine este clar de care parte se situeaza individul!

            Intoxicarea consta in a trimbita pretutindeni ca HOTUL este stapinul portofelului furat ..acesta PRINS urla si tipa aratind proprietarul:”El este hotul,portofelul este al meu!”

            efectul de oglinda… unde stinga este dreapta si invers…

      • Inca ceva. Vrei sa sti de ce a pierdut efectiv PDL alegerile? Pt ca guvernele Boc si Ungureanu au fost singurele in ultimii 23 de ani care nu au fost conduse de baronii locali.

      • George..

        ..”Basescu a numit si sustinut guvernul Boc si Ungureanu…Pe cale de consecinta politizarea si coruptia in institutile de stat, companii, regii, ministere, a cunoscut un varf de neimaginat pana atunci”…

        Daca nu as stii ca esti un tip inteligent as crede ca esti manipulat.
        STII CUMVA CE AVERE ARE BOC???
        CITE LUNI ASTAT UNGUREANU ca si prim ministru??

        Nu am spus ca sustin PDL>>
        M-am referit strict la traian Basescu..
        Pe mine nu ma lamureste nimeni ca este altfel..adica cum au trucat seara de seara,ora de ora si minut de minut trusturile Realitatea si Intact..

        Virfuri de coruptie?? ,ma faci sa rid…
        Sali de sport???
        Cine a pariat cu Mitrea pe numar de sali de sport record??Bombonel…

        Alocarea fondurilor ,daca te uiti in bugete si executie la finele anului se face catre terti…nu traspunde si nu le aloca un ministru…

        Si Elena Udrea a fost depersonalizata si decazuta prin intoxicare si masluire…
        A inceput cu dovada penala de trafic de influenta a lui tariceanu;
        „Traiane ,poti sa vorbesti la Parchet ,pentru Petromidia?? etc…”
        Ca prin minune,biletul PROBA de infractiune s-a transformat in unul de biletel ROZ(adica amoros) si asa a ramas…iar Elena Udrea curva presedintelui…

        Pentru ca in laborator(ai si tu pe aici un material cu manipularea)s-a prelucrat o personalitate contrara celei pe care o are TB. Una profund imorala.Cu alcoolism,cu amante,cu hahait,c u suvita in vint si cu incultura atribuita de CULTII de la cele doua trusturi…

        Sa fim seriosi din nou..cu autostrazile…
        Cine a facut contyractul pagubos cu Bechtel?
        Si cine i-a redus cvaloarea la aproape jumatate???

        Mai fratilor,poporul asta ISI MERITA aceasta PUTERE..mafiota si corupta..pentru ca nu este in stare sa discearna,sa rationeze pe cont propriu..
        Daca penalii astia care merg la inchisoare pe banda rulanta ar trebui sa fie liberio si sa fure mai departe…
        Da,va meriutati ,oricare …aceasta soarta de INVINS,de SUPUS,de dependent fata de puterea statului , de politica intensa de pauperizare…

        Iar daca presedintele Traian Basescu a fost suspendat de doua ori(nu o data) este semnul cel mai bine vizibil ,pentru tot limitatul si redusul ca el se afla ,IN ALTA BARCA.

        Si mai este ceva..
        Pe timpul ‘domniei lui Basescu au exista prim ministri care nu au colaborat cu acesta..si banii nu s-au aflat la mana lui Basescu…ci la guvern!

        Pe timpul lui Boc S-A MUNCIT ,IN LIPSA TOTALA DE BANI!
        Si acum spun ca NU TREBUIAU TAITE nici pensii,nici salarii!

        Trebuia sa nu se faca plati! Sa fi ajuns Romania in inca[pacitate de plati,sa falimenteze
        Sa isi dea seama si pensionarul si bugetarul ca lacustele lui Tariceanu au devalizat TOT>inclusiv FND fraudat,deturnat..si nimeni nu stie unde??
        A raspuns cineva? A fost ancheta penala??

        De fapt,nu stiu daca realizati ca nucleul camarilei Iliescu se afla la butoane dinainte de 1989.Ex.cel mai bun este al lui Voiculescu care a detinut a doua functie in stat pina de curind…a lui Blaga ,a lui Hasotti,Tariceanu,Petre Roman,
        Hrebenciuc scenaristul,Frunza verde,Nastase revenit in forta,Catalin Voicu…si citi altii…
        Mi-e si lehamite sa mai vorbesc…daca virful coruptiei s-a atins de catre Traian Basescu…

        El este cel care a furat activele si pasivele Romaniei..cel care a devalizat banci romanesti..cel care a distrus industria si economia Rom,aniei.
        Nu sistemul ticalosit a lui Iliescu…

        • TB are in spate dosarul Flota.
          TB a semnat cu Banca Mondiala obligatia de privatizare a Petrom pe vremea cand era ministru.
          TB a declarat :”scoala romaneasca scoate idioti
          TB a declarat : medicii isi pot gasi de munca in afara
          TB a declarat : cei emigrati e bine sa stea unde sunt
          Bre astea sunt constatari dar ca presedinte dai semnale si directii nu constati.

          TB a fost invalidat de 7.4 milioane de romani ca sa ramana in functie am ajuns sa cumparam rable de la Barosso si Marele Licurici sa isi refaca el legimitatea externa.

          • No comment!
            Inutil sa imi pierd timpul!Calomniaza,dezinformeaza,pina la urma tot ramane ceva…

            Cu aia 7,4 de romani s-ar putea sa o dai bara,,dupa condamnari in serie in dosarul lui Dragnea!

            • Nu inteleg ce calomniez declaratiile sunt publice si verificabile.
              Dosarul Flota exista
              Cei 7.4 milioane +- 2 milioane ca sa includ si marja de eroare propusa de TB exista
              Avioanele alea SH au fost luate din Portugalia….

              Nu vad calomnia si dezimformarea… Asa cum iti permiti sa afirmi!
              TB nu mai are viitor politic Iliescu in viclenia lui macar a avut o usa deschisa in gasca mafiota numita PSD.

    • @markwilliams

      Doua suspendari arata ca e intr-o lupta crancena cu anumite grupuri de interese, dar nu ca nu ar avea propriile sale grupuri de interese…. Doar pentru ca striga „sariti, hotii!” nu inseamna ca nu are si el hotii lui. Si USL-istii au castigat alegerile strigand „PDL = hoti”. Acum ca au venit la putere intra hotii lor in joc. Mare chestie. Cine mai crede povestea asta cu unii care sunt alba ca zapada in lupta cu balaurii rai si manjiti probabil mai crede si in mos craciun. Iar Basescu a fost in politica de mult prea multi ani (ministru in anii 90, apoi primar, functii prin partid etc.) ca sa nu fie manjit si el.

      • Nu ma refer la PDL..iese din aprecierea facuta strict Presedintelui.Este OM si ca orice Om are si el greselile lui.
        A fost ministru si a facut lucruri demne de respect.Chestia aia cu FLOTA s-a prelucrat ca la carte…pina s-a ajuns la semnatura care livra responsabilitate..a lui Vacaroiu..era la mintea cocosului ca nu poate exista un contract de instrainare pentru 16 nave semnate doar de ministrul transportului/

        Si-a dat demisia din Parlament!
        De atunci mi-a ramas in atentie!
        S-a pus la dispozitia justitiei..iar daca pina azi nu este inchis si judecat,,poti fi sigur ca nu a tinut FACATURA!Nu ar mai fi fost nevoie de suspendare!
        Blaga si camarazii sai fondatori ai PD sunt mana in mana cu PSD! si cu PNL!
        Proveniti din FSNUL lui Roman!

        Astia nu sunt hotii protejati de TB!
        El nu protejeaza nici un hot!
        O alta mancare de peste daca indiviizii astia s-au pretat la tot felul de hotii ..ele sunt interpartinice…nu le protejeaza Basescu..a dovedit cind nu a intervenit pentru nume mari,sonore,din PDL cind au fost probate ca si infractori.

        Ce vere are Traian Basescu fata de a lui Nastase? Fata de a lui Blaga? A lui Blejnar? A lui tariceanu??a lui Becali?

        Sa nu vina cineva sa spuna de conturile inventate de turnatorul SRS!
        sau de casa din Mihaileanu care nu este decit un apartament INTR-O CASA!

        Hai…o sa va citesc in continuare..dar nu va mai indispun..
        Eu l-am monitorizat la singe pe TB..din clipa in care si-a dat demisia din parlament..si a renuntat la imunitate…
        Voi,antibasistii ,cind v-ati convins ca este LA FEL cu Nastase,Iliescu,Ponta,Tariceanu,Antonescu????ooo,mai ales ca IL DEPASESTE pe FELIX in TICALOSIE ???HOTIE..DEZINFORMARE?? LIPSA DE ROMANISM???

        .

        • @markwilliams

          Basescu a fost ministru al transporturilor, primar si apoi presedinte. A fost in politica la varf in ultimii 25 de ani. E greu de crezut ca nu e patat si el.

          Felul in care a luat apartamentul in Mihaileanu, felul in care fiica lui a fost angajata la Luxten cat timp el era primar si avea contracte cu Luxten, felul in care apoi si-a facut fiica europarlamentar pe listele partidului in care era jupan, felul in care a facut in asa fel incat cealalta fiica sa obtina un credit mare de la CEC, vanzarile anterioare….. Asta arata ca e tipul de politican care are grija sa-si umple prima data camara indiferent de principii, moralitate si alte vrajeli. Acum ajuns la o anumita varsta si dupa 9 ani de mandat ii e usor sa fie lupul moralist.

          • Felul in care…felul in care..felul in care…
            AI VERIFICAT <AI PROBAT aceste 'feluri'??
            Ce sursa de incredere ai??? Care sunt documentele?Da-mi un link…
            Abureli si mizilicuri umflate de latraii antenelor…pentru ca nu au ce da pe teava..
            De ex.Cu ce afecteaza pe romanii ca Eba este europarlamentar?Le-a crescut nivelul de saracie??Platesc taxe in plus? Nu au medicam,ente???

            Sau cum si-a luat apartamentul din Mihaileanu…

            STII EXACT de ce si cum???
            da-mi un link..dar nu armaghedoanele lui Sorin Rosca Stanescu ..prins cu fofirlica recent…

            Si,dijn nou intreb: Cu ce a afectat traiul romanilor acest apartament??

            Insa,daca vii cu creditul mare de la CEC .imi dau seama cita brambureala ti-au sadit manipulatorii…

            Ai uitat VILA vizitata de 1 mai de FRAIERII lui Ponta care A MINTIT ca Traian Basescu ANUME si-a pus-o la punct ,pentru folosinta sa….a fost acolo..a descris-o..a aratat proletar cu manie catre vila prezidentiala..
            Stii cui s-a dat??sau astepti informatii de la Felix??.

            Nu ma mai mira nimic…VA MERITATI SOARTA…

            • @markwilliams

              Prietene, daca tu nu vezi nici o problema cand un primar in functie semneaza niste hartii pentru a primi un apartament, sau cand acelasi primar isi angajeaza fetita la firma cu care are contract primaria, sau cand presedintele in functie isi foloseste partidul de suflet sa-si propulsese fetita in Parlamentul European si apoi cand partidul nu mai face ce vrea el ii spune „la revedere” si apoi il ataca cu fiecare ocazie… Deci daca tu nu vezi nici o problema e treaba ta. Totusi asta arata CARACTERUL omului respectiv. Si cu asemenea caracter nu prea mai tine cand omul respectiv incearca sa se dea drept marele cavaler al corectitudinii si dreptatii in lupta cu caracatita oamenilor politici meschini.

              El face parte din tagma lor. Se cearta cu ei pentru ca vrea sa fie tata lor si aia nu vor. Pentru ca sunt grupuri care se urasc, care se lupta. Peste lupta asta de interese s-a dat cu spoiala statului de drept, anticoruptiei etc. Dar ambele tabere fac parte din aceeasi tagma si au facut cu schimbul la ciolan in ultimii 25 de ani.

          • Andrei Cristinel Negru

            @Vector Elena Basescu a ajuns europarlamentar independent , nu pe listele PDL. Mai informeazate inainte de a asculta propaganda de doi lei.

            • @Andrei Cristinel Negru

              Da, ma rog, nu a ajuns pe listele PDL dar a fost sustinuta vartos de PDL-isti. Nu mai tin minte toate detaliile schemei puse la cale atunci. Dar stiu ca PDL-istii ii strangeau pe micii intreprinzatori locali cu usa sa semneze pentru candidatura Ebei. Deci spune-i de propaganda lu Mutu…

              • @Vector La semnaturi a fost ajutata de OTPDL . De altfel celebrele ,,succesuri,, le-a rostit intr-o campanie de strans semnaturi. Acum eu la vremea aia eram secretar la OTPDL Vrancea si sincer nimeni nu ma rugat macar sa votez cu ea.

                • @Andrei Cristinel Negru

                  La semnaturi au pus presiune PDL-istii din structuri gen garda financiara, politia locala, administratia pietelor, primarii… astia au intors surubul pe micii intreprinzatori pe care pana atunci ii lasau in pace (contra tribut). De data asta pe langa tribut le-au cerut si niste semnaturi. „Ba voi semnati pentru Eba sau sunteti evazionisti, hotarati-va”. Auzi OTPDL bwahaha. Or fi strans si aia ceva de pe la standurile alea de la gurile metroului, nu zic nu. Dar sa fim seriosi.

        • Andrei Cristinel Negru

          Ati inebunit lumea cu flota. Daca va informati pe atunci Base era secretar de stat nici macar ministru .

    • adresat domnului markwilliams.

      cred ca ti-ar prind mai bine sa te documentezi un pic
      basescu si fratele lui au fost principali vinovati pentru dezastrul flotei comerciale romane
      poate nu stiai ca exista si dosarul flota
      a fost pedepsit pt ce a facut
      basescu e la fel de murdar si corupt ca si ceilalti

      • @preda paul
        Dragul meu..
        Nu stii cui te adresezi..
        Nu fac parte dintre cei care stau lipiti de ecranul lui Felix..Dispretuiesc profund manipularea si distrugerea constiintei si moralei neamului… Ca atare..pentru mine..parpalacii astia profund imorali NU EXISTA.

        Pe de alta parte..nu vorbi de documentare…
        Am o baza de date ce putini o cunosc…
        ia de aici doar un strop:
        http://www.youtube.com/watch?v=VRQmjiCRKWA

        esti foarte naiv…si ca tine ignoranti si usor de duis de nas…milioane…

  3. Norvegia are redeventa pe gaze si petrol de 60% iar companiile americane chiar o platesc. In 2011 au vandut petrol si gaze de 37 mld de dolari iar ei in total sunt undeva la 5 milioane.

    Un amanunt important e ca scandinavii in general exceleaza prin corectitudine si simt civic lucru care la noi e o raritate.Poate suna SF dar daca iti pierzi telefonul sau portmoneul cu bani intr-un bar in Norvegia ai sanse foarte mari sa il gasesti.

    Ideea unui Fond Suveran e complet inutila pentru ca noi avem de platit datorii garla, avem de finantat deficitul de la fondul de pensii. Invatamntul si sanatatea industria de aparare sunt subfinantate.

    Norvegia nu prea are ce face cu banii si din cauza asta ii baga in fondul ala. Ceea ce trebuie luat in calcul este ca managementul unui asemenea fond necesita resurse. Ai nevoie de persoane de incredere pentru ca banii trebuie investiti in actiuni la bursa pe termen lung.

    Crearea unui fond la noi ar fi pentru ai ii izola de mafiotzii actuali lucru aproape inutil.

    • Fondul ar trebui sa aiba managementul privat si asigurat de una dintre marile banci de investitii din lume si cu controlul, pentru 5% sa zicem al Bancii Mondiale. Solutii ar fi, insa nu cred ca cineva de la noi ar fi de acord cu o astfel de smulgere a cascavalului din bot…

      • Desi inteleg necesitatea unui management privat in cazul nostru, e o contradictie in termeni sa ai un fond suveran administrat de o banca privata. Fondurile suverane sunt administrate de statele care le detin.

        Foarte multe tari fac asta doar la noi nu se poate nimic… nu se mai poate nici ce se putea inainte.

  4. Bun articol!

    Intradevar, un Fond Suveran este cea mai buna solutie dar cine il va conduce? Tot politicienii…

    Consider ca trebuie sa incepem sa exploatam inca de acum pentru ca avem nevoie de fonduri. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa exploatam toate resursele! Trebuie sa existe un calendar de exploatare. OK! De azi incepem la Pungesti si din 2022 incepem in Marea Neagra (de exemplu). In felul acesta ai timp sa negociezi din timp cea mai buna redeventa, cele mai bune conditii si iti asiguri o dezvoltare corecta, de lunga durata. Bineinteles ca fiecare exploatare trebuie sa indeplineasca reguli stricte de mediu, eventuale poluari sa duca la pierderea dreptului de exploatare definitiv!

    Dar e greu de crezut ca poate exista o entitate a statului care sa fie capabila sa conduca o astfel de intreprindere capitalista.

    @GeorgeGMT – spuneai de BCR dar hai sa vorbim si de Romtelecom, Transelectrica/Conel/Renel si de Petrom. Guvernul grec are o participatie destul de mare la OTE/Cosmote, la fel si Deutsche Telekom, la OMV participa si statul austriac, la GDF Suez participa si statul francez.

    Parca suntem tara de startup-uri. In loc sa ne fi dezvoltat noi benzinarii in Bulgaria, Serbia, Moldova etc ne-am vandut „startup-ul”. In momentul in care a fost vandut, Petromul era considerat „perla economiei” deci ar fi avut bani sa se extinda. La fel si cu multe alte intreprinderi de stat.

    Ca sa poti sa dezvolti un Fond Suveran trebuie sa ai consistenta in obiective pe termen lung, nu pe termen de guvernare. Hai sa dau un mic exemplu de „consistenta” referitor la comasarea Muzeului Taranului Roman cu Muzeul Satului:

    „După ce a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru, Gigel Ştirbu s-a îndreptat spre preşedintele Băsescu. Înainte de a da mâna cu noul ministru, preşedintele i-a spus acestuia să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român. „Comasaţi-le!”, a fost replica lui Victor Ponta către noul ministru al Culturii.” Sursa e adevarul.ro dar cred ca apare in toata presa.

    Avem cu ce dar nu avem cu cine 🙂

    • Problema expolatarii trebuie pusa foarte serios si intradevar este nevoie sa facem si compromisuri. Astfel sunt de acord cu exploatarea hidrocarburilor, idea este daca noi ca popor ne vom alege cu altceva decat o perpetuare a acestui stat hot si corupt? Daca bani vor merge catre subventionarea in continuare a cheltuielilor cu totul aberante si nu spre dezvoltare, vom pierde banii, iar alte resurse nu mai avem de exploatat.
      Intradevar ai spus un foarte mare adevar: cu ajutorul unui astfel de fond am putea sa repornim culturalizarea Tarii, sa ne protejam patrimoniul, sa avem si noi un Muzeu National de Istorie, etc, etc…Am putea sa facem lucruri mari cu acesti bani.

  5. Observ ca si aici,ca peste tot in presa,sunt patrioti adevarati,oameni cu idei notabile,cu argumente solide si cu experienta in a le prezenta publicului.Dar sunt si parerologi de serviciu,postaci platiti,inculti si multi rauvoitori.A.da…sunt si multi Gigicontra.
    Haideti sa nu mai vorbim de Marinar,de Copiator sau de Somnorila ca si cum NUMAI ei ar fi solutia.Solutia este langa noi,la indemana si depinde numai de noi sa o acceptam.
    George sau ceilalti care scriu articole pe acest blog,ar fi rezonabil,cred eu,sa scrieti si un articol despre cel care a spus:“Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.”
    Stie cineva ce forma de guvernamant are Norvegia?Cei care nu stiu,sa caute pe Google.

  6. “Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea.”
    Dpdv al politicii externe si al relatiilor internationale,Romania ar avea de castigat enorm.Pe plan intern,am avea un reper moral in fata caruia ar trebui sa dea socoteala(moral,desigur) toti cei alesi la conducerea tarii.Armata si-ar redobandi comandantul suprem pe care,paradoxal,nimeni nu i l-a luat.Biserica si-ar redobandi capul la care,curios,nu a renuntat niciodata.Justitia ar redobandi acea instanta suprema pe care i-au luat-o comunistii.Pentru ca „NIHIL SINE DEO”.Pentru ca abia asa am fi o TARA respectata.
    “Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru”.

  7. Domnilor….
    Observ ca in majoritate uitati o chestie esentiala…
    Romania la sfarsitul Razboiului Rece (continuare a WW2) a iesit cu chilotii in vine, economie vanduta pe 1 $….personal calificat plecat in pribegie etc
    Adica statut de invins!
    Indiferent cine ar fi fost la putere in acesti ani, economia si societatea romaneasca ar fi avut aceeasi soarta…
    A nu se intelege ca iau apararea cuiva…Ca unii din actorii politici din acele vremuri puteau sa atenueze anumite lovituri primite…este deja alta chestie
    Cum in secolul trecut nu am fost trecuti niciodata in tabara invingatorilor indiferent de sacrificiile facute de poporul roman , nu vad cum in acest inceput de mileniu vom fi trecuti in tabara invingatorilor… Deocamdata, trebuie sa ne multumim cu bucatele de paine aruncate sub masa….
    Daca cineva crede ca vreunul din urmatorii 5 presedinti va putea trece Romania in tabara invingatorilor se insala…. indiferent cine va fi acesta….

  8. …..care justitie…ani,dna,procurori,judecatori….pai astia sunt floare cea vestita a coruptilor si corupatorilor, ….instrumentele marilor corupti..Romania este un stat mafiot cu seful ei in frunte..

  9. …numai evaziunea fiscala e considerata a fi de aproximativ 40 miliarde de euro..plus …plus ..plus…vanzarea de tara..in orice domeniu.

  10. Norvegia foloseste banii din petrol in trei directii – sanatate, educatie, pensie iar restul se duc la fond ca n-ar avea ce sa faca cu ei fara sa-si strice economia.

    Romania se afla in alta situatie si un fond nu are niciun sens.

    In primul rand, datorita coruptiei si prostiei, nici nu incaseaza mai nimic din redevente. E un stat slab care e condus de grupuri de interese care realizeaza ca e mai ieftin sa dea o spaga de cateva milioane guvernantilor decat sa dea miliarde pe redevente.

    Presupunand ca am avea incasari din resursele pe care le avem prin Marea Neagra sau prin alte parti (ceea ce e destul de improbabil) – atunci am avea problema – ce sa facem cu banii – care ar trebui investiti imediat in prioritati, nu tinuti in fonduri investite prin lume, precum e cazul Norvegiei sau al Rusiei. La noi, pentru ca nu suntem dezvoltati precum norvegienii, chiar pot fi cheltuiti imediat banii cu un impact pozitiv in economie si in societate – e mare nevoie de ei.

    Romania are nevoie de:

    1) Infrastructura primara – canalizare si apa.

    2) Sanatate si Educatie – spitalele sunt vai de capul lor, medicii pleaca din tara, scolile din mediul rural trebuie aduse la un standard decent – resursa de acolo, cei 50% din romani care locuiesc la tara, e principala care are potential de crestere de productivitate si mobilitate sociala – iar asta nu se poate face fara educatie.

    3) infrastructura de transport mai performanta – drumuri si cai ferate mai bune.

    4, 5 si asa mai departe alte prioritati.

    E foarte important, chiar si cu bugetul actual, sa se faca o ierarhizare a prioritatilor la nivelul fiecarui minister si apoi adusa ierarhizarea la nivel national. Prima parte se face in prezent, insa prioritatile nu sunt apoi ierarhizate la nivel national, ceea ce face ca unii de sub un minister sa-si ia plasme noi iar altii, gen spitalele, n-au bani de dezinfectante si recicleaza instrumente de unica folosinta.

    • Daca banii ar intra direct in buget ramanem fara ei si vor fi folositi pentru sustinerea actualei situatii, pe cand intr-un fond ei pot produce bunastarea pentru noi dar si pt viitoarele generatii. Iar pe mine ma intereseaza mai mult viitoarele generatii. Nu sunt resursele noastre sa le vindem si sa lasam tara goala si saracita.
      In buget adio si-un praz verde, vor sustine deficitul, furtul, incompetenta si miile de primarii falite care-si permit sa angajeze si sa sifoneze banul public la infinit.
      N-am nici un motiv sa cred ca lucrurile s-ar schimba. mai multi, mai multa spaga si mai multa incompetenta.
      Actuala imbecilitate publica nu se remediaza dandu-le si mai multi bani pe mana, ci dimpotriva, limitand cat mai mult accesul catre fondurile publice a politrucilor, prin administrari private la casele de pensii si cele de sanatate, prin legii care sa lase cat mai putini bani liberi pentru faimosul deja Fond de Rezerva, o magarie crunta, prin marimea lui, daca ma intrebati pe mine.

      In practica atata timp cat capusa are ce suge nu se dezlipeste de corpul parazitat, ci dimpotriva se impuiaza!

      • George,
        Imi place cum ai documentat .Si iti dau dreptate.Cu o singura exceptie.
        Avem experienta unui alt fond.. cel obtinut din privatizari,dintre care cea mai insemnata a fost BCR.
        Cea mai insemnata banca romaneasca cu privire la rulajul financiar din comertul romanesc.

        Stim(sau banuiesc ca stiti adevarul despre Bancorex.Cine si cum a devalizat fondurile depuse inainte de 1989,la aceasta banca de comert exterior.Ca sa nu fie imputate cumva sumele sustrase,.datoriile imense consemnate la falimentul acestei banci s-au lipit de BCR.. Astfel,BCR s-a vind subevaluat ,iar banii obtinuti au fost depusi intr-un FOND de investitii in infrastructura(la sanatate,educatie,transporturi etc)..in valoare totala de aproape trei miliarde de euro..(suma totala pentru mai multe privatizari in lant)

        UNDE ESTE FONDUL??

        Curtea de Conturi a consemnat ca sumele nu mai exista..nu s-au gasit instrumente de decont..pur si simplu Tariceanu si Vosganian l-au cheltuit pe altele,cu deturnare si fara acte..

        Nu imi amintesc ca raportul Curtii de Conturi sa ajunga la DNA..sau ca cineva sa fie obligat sa ii returneze…

        Cine ne poate ASIGURA ca acest FOND nu va avea soarta FND???
        Nu se intimpla zilnic ABUZURI?Ilegalitati?
        Cred ca solutia ta este cea mai buna..Sa STOCAM ..sa ramanem in rezervare…dar acest lucru sa se intimple cu toate concesiunile date,inclusiv pentru Tender sau rusi..

  11. patrioti adevarati
    oameni cu idei notabile
    Traian Basescu
    justitie din ce in ce mai puternica
    reforma facuta de ANI, DNA, DIICOT
    alti oameni, mai curati si mai competenti
    succesul binomului justitie-societate civila
    management privat
    identitate si demnitate
    reper moral

    Cand va treziti, sa ma anuntati si pe mine 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Cu norvegienii n-o sa va comparati niciodata, pt ca sunteti romani.

    Daca vreti sa traiti ca in Norvegia, sau alte comparatii cu Norvegia, alta solutie decat sa mergeti sa traiti acolo intre ei nu vad.

    Problema e in primul rand de natura umana, calitatea materialului uman din Rromanica.

    Daca aia din Norvegia pot fi corecti, romanii nu vor fi niciodata.
    Romanii daca vor putea sa fure un leu, o vor face cu orice pret si fara nici o jena.

    Solutii pt asta NU sunt.

    In timp poate se mai imbunatateste situatia un pic, nesemnificativ, sub presiunea UE (daca nu se plictisesc aia de cioacele noastre si nu ne ejecteaza de tot sau nu se resemneaza in a mai schimba ceva si se multumesc cu statutul nostru de colonie corupta furnizoare de materii prime si forta de munca ieftina) si poate a schimbarii generatiilor.

    Cineva propunea alta Rovulatie…mai bine menstruatie ca tot sange curge…
    Sa faca Marius o petitie „O Menstruatie pt demnitatea noastra!”

    Si cine sa o faca pe Rovulatie, ca alea 2-3 milioane mai cu initiativa s-au carat la munca in afara (o supapa excelenta pt reducerea presiunii sociale si astfel mafiile politice si-au vazut de treaba linistite) si au ramas oile, asistatii, pensionarii, bugetarii, adica aia dependenti de pomana alora din mafiile politice.

    Eu nu vaz schimbari majore in urmatorii ani.
    Poate mai in rau, in mai bine nu crez.

    Si da, statutul de tara africana exportatoare de materii prime li se potriveste romanilor de minune.

    Nigerienii Ioropei: negri, emigranti, hoti, si-ar lua gatu pe te miri ce, s-ar certa pe te miri ce, corupti cu mult peste media europeana, dezbinati, fara constiinta de neam sau de binele comun.

    Si in plus, ghinion, pozitionati in partea opusa Occidentului.
    Occidentul incepand cam de la Austria.

    • @gsg9

      „alea 2-3 milioane mai cu initiativa s-au carat la munca in afara (o supapa excelenta pt reducerea presiunii sociale si astfel mafiile politice si-au vazut de treaba linistite) si au ramas oile, asistatii, pensionarii, bugetarii, adica aia dependenti de pomana alora din mafiile politice”

      S-a plecat din toate paturile sociale, si au plecat tot felul de oameni. Nu prea merg generalizarile. Tin sa-ti amintesc ca vreo jumatate din populatia Romaniei era rurala dupa 1989. Un bazin urias de saracie, de lipsa de educatie si de disperare in conditiile unei tranzitii crancene. Deci si o sursa de emigranti. De calitatea proasta. Tendinta asta de a-i cataloga pe toti cei care au plecat intr-un mod pozitiv iar pe toti cei care au ramas in mod negativ e destul de simplista. Un tanar taran fara educatie, fara indeletnicire clara ba poate care se ocupa si cu gainarii, si care a plecat la plezneala si a ajuns intr-o tabara mizera undeva in Europa si a ajuns sa se indeletniceasca cu furturi si alte gainarii nu e „peste” un tanar care si-a gasit un loc de munca in mediul urban si a ramas in tara. Oricata „initiativa” ar fi avut ala care a plecat. Deci mai usor cu generalizarile. Ca si Europa se cam sperie de atata „initiativa”.

      • @Vector

        Nu conteaza patura sociala, ideea era de initiativa. Consider ca aia care au plecat au avut ceva mai multa „initiativa” 🙂 decat aia ramasi. Parere personala, pleaca din tara si ai sa vezi…

        Relativ la generalizare: din aia plecati cu „initiativa” 🙂 din tara nu toti se ocupa cu furatul, majoritatea au apucat ceva de munca. Ca sunt si d’ailalti cu alte „initiative”, nu contest, Ioropa ne stie de cai breji 🙂

        Dupa aia „oile, asistatii, pensionarii, bugetarii, adica aia dependenti de pomana alora din mafiile politice”, deci cei dependenti de robinetul public si usor coruptibili cu 100 de lei in plus la pensie/salariu si deci foarte usor de controlat sunt mult, da’ cu MUUULT mai influenti (ca-s majoritari) decat exemplul tau cu „un tanar care si-a gasit un loc de munca in mediul urban si a ramas in tara”.

        Adica raportat la marea masa, tanarul ala nu prea are decizie si nu prea conteaza, munceste numai de ai plateste pe ailalati ca sa-l…foota…

        • @gsg9

          Ce nu inteleg e de ce spui ca toti cei care au ramas nu se pot incadra decat la urmatoarele categorii: „oile, asistatii, pensionarii, bugetarii”. Doar atat? Deci daca nu esti asistat, pensionar si bugetar esti automat „oaie” pentru ca ai ramas. Dar vreti sa plece toti din tara sau ce? Adica nu doar ca politicienii lucreaza la asta de zor, vad ca se creeaza si curente de opinie care glorifica intr-un fel plecatul. Asa e, trebuie sa fi fraier sa ramai in tara pe salarii mici, dar pana la urma nu trebuie sa faca cineva si asta? Sau ce se doreste, desfiintarea aceste tari, sa plece toti? Tocmai ca in contextul asta eroi imi par mai mult cei care raman decat cei care pleaca! Desi nu trebuie cazuta in extrema asta si glorificat ramasul.

          • @Vector

            Se pare ca azi mi-am mai facut o multime de prieteni 🙂

            N-am scris ca se incadreaza EXACT la urmatoarele categorii…or mai fi si altele 🙂

            „vad ca se creeaza si curente de opinie care glorifica intr-un fel plecatul”
            Mai tata, nu glorific plecatul, fiecare cu optiunile lui, discutia era in contextul de Revolutie.

            Eu initial am scris asa: au plecat niste milioane, mai cu initiativa, la munca, la plimbare, la furat sau la prostitutie, la adventisti sau la secta lui Moon, treaba lor.

            Daca au plecat niste milioane mai cu initiativa (oricat ai comenta, aia plecati au avut ceva mai multa initiativa decat aia ramasi, mai intai ia-ti lumea in cap si dupa aia mai discutam de initiativa) a fost o supapa de presiune sociala. De relaxare. Pt ca 3 milioane si-au gasit de lucru si au trimis bani acasa in loc sa faca revolutie pe strazi. D’aia a scazut probabilitatea sa se produca vreo revolutie.

            „Asa e, trebuie sa fi fraier sa ramai in tara pe salarii mici”
            Eu personal am plecat de sictir, nu de foame.

            „Dar vreti sa plece toti din tara sau ce?”
            Vor pleca singuri cei ce vor si vor putea sa o faca, nu trebuie sa vrem „noi” 🙂

            • @gsg9

              N-am contestat ca au avut initiativa, am contestat desconsiderarea celor care au ramas.

              Oricum la noi probleme pleaca de la varste fragede. De la cei 7 ani de acasa si apoi de la anii de scoala. Copiii invata sa fure sau sa parvina de pe bancile scolii cand copiaza. Educatia este luata in balon pentru ca „se stie” ca oricum nu foloseste la nimic. Deci de pe bancile scolilor cei care ies sunt oameni cu cunostinte precare dar cu dorinta foarte clara de a „ajunge oameni”. Si apoi intra si ei in combinatii, in partide, in grupuri…. si totul se invarte mai departe.

        • In ultimele zece luni ,romanii din afara,au trimis ACASA(inROMANIA) cca trei miliarde de euro…

          Manipuilati prin statistici contrafacute a fi rezultatul unei guvernari ilustre….

    • @gsg

      Inteleg sarcasmul pana la o limita. Inteleg si ca iti permiti luxul sa scrii detasat din Irlanda.

      Cine sa faca revolutie? Romanii rupti de foame. Am si spus ca daca nu din constiinta, macar de foame. Si nu inteleg care e problema…pe aici poate curge sau poate nu sange, tu mai faci cate un comentariu de acolo si asta e.

      Revenind la sarcasm…Romania stat mafiot, politruci spagari, populatie de asistati, etc etc etc, chestii cu care sunt de acord de altfel. Asa si? Mai departe? Eu nu vreau sa plec din Romania si am pentru ce sa raman. Din 15 milioane cati mai suntem, or mai fi macar inca 500.000 ca mine. Destui. Daca nu mai sunt, asta e.

      „Eu nu vaz schimbari majore in urmatorii ani.
      Poate mai in rau, in mai bine nu crez.”

      Foarte bine, hai sa stam asa. Dar daca tot vorbim despre „tara aia”, „voi romanii” poate ca n-ar trebui sa ma intereseze atat de mult descurajarea cu care arunci …nu…n-o sa faceti „voi romanii” nimic. Poate ca n-o sa facem, dar merita incercat.

      Mai acu o vreme il criticai pe Stelian care zicea ca romanii nu pot sa proiecteze… sa…produca…sa…Pai si la tine care e diferenta? Criticam..ok pana aici. Da pe urma…domne in tara aia, la voi romanii (eu detasandu-ma macar declarativ de notiunea de roman si de „tara aia”) nu se poate face nimic si mai bine nu incercati ca n-are cine.

      • @Adrian si Dannu

        „Inteleg sarcasmul pana la o limita. Inteleg si ca iti permiti luxul sa scrii detasat din Irlanda.”

        „Gura mare”, vorba lui Nicusor, am prostul obicei sa o dau pe gura…nu pamperizez interlocutorul, e optiunea mea.

        Eu scriu detasat si cam ce imi trece prin cap de oriunde, ca momentan lucrez si scriu „detasat” de aici, asta e, e o chestie conjuncturala si nu permanenta, nu ma vad petrecandu-mi restul vietii aici.

        Dupa aia eu sunt ROMAN, nu irlandez, n-am aplicat pt cetatenie irlandeza, nu ma intereseaza.
        Pt orice buzan care ma intreaba de unde sunt, sunt ROMAN, si asta e, daca nu-i convine ma ceva pe parerea lui despre romani. Si nu dintr-un fals patriotism ci ca sa ma apuca mandria 🙂

        Insa despre romani consider ca pot sa-mi dau cu parerea si sa-i judec binisor, ca sunt roman si ai cunosc destul de bine 🙂 Chiar daca sarcasmul trece de „o limita”…care „o limita” e o definitie care se aplica individual la fiecare interlocutor, ca fiecare cam are limitele lui…

        „Din 15 milioane cati mai suntem, or mai fi macar inca 500.000 ca mine. Destui.”
        Nu-s destui. Si nu se aduna cei 500.000 sa schimbe ceva. Nu se aduna nici 50.000.
        Romanii nu-s uniti. Romanul se descurca. Fiecare, individual.
        Nu faci o revolutie cu astia 🙂 trebuie sa-i aduni cu forta la vreun miting 🙂

        „Foarte bine, hai sa stam asa.”
        Nu, dar tot ce am enumerat eu mai sus in postul initial din ce s-a discutat in comentarii, gen

        „patrioti adevarati
        oameni cu idei notabile
        Traian Basescu
        justitie din ce in ce mai puternica
        reforma facuta de ANI, DNA, DIICOT
        alti oameni, mai curati si mai competenti
        succesul binomului justitie-societate civila
        management privat
        identitate si demnitate
        reper moral”

        sunt prostii teoretice, chestii care NU functioneaza, gen „succesul binomului justitie-societate civila”.
        Care justitie, aia controlata politic care se face ca le da 2 ani de puscarie unor smecheri dupa 7 ani de procese? Si care societate civila, ca nu prea se simte…

        Dupa aia nu legati calitatea materialului uman de venituri, ca nu tzine…
        Am cunoscut oameni saraci dar foarte cinstiti si corecti. Si dispusi sa te ajute.
        Nu unul, mai multi. Si nu-s povesti!

        E clar ca burta dicteaza, dar pana la o limita. Dincolo de aia…fiecare dupa posibilitati…

        Daca „venitul pe o familie cu 1 sau 2 copii e de 1400 – 2000 de lei” o sa creasca nu garanteaza nimeni ca metehnele dispar. Aveti exemple nenumarate de romani bogati, imbogatiti din furt, in structurile statului.
        Averea nu i-a facut mai buni.

        „Doar ca nu imi place cand generalizezi si ne bagi tot neamul in aceeasi oala.”
        Aia 500.000 mentionati mai sus cum ca ar fi mai buni decat restul nu prea conteaza relativ la marea masa.

        „Lucrurile o sa se schimbe in bine dar nu se stie in cat timp.” 🙂
        Bazandu-te pe … sperante?
        Am mai scris eu candva, atunci cand romanii or renunta sa mai spere s-o mai schimba ceva.

        Din pacate n-am timp sa mai scriu…
        Sau din fericire 🙂

        • @ gsg

          Ma frate eu n-am probleme cu opinia ta despre romani. Si cred ca mi-am luat mai multe injuraturi decat tine pe aici, vorbind despre turma de boi, despre plecatii cu initiativa, despre BOR, etc. Poate ca in opinia mea difera cauzele care au condus la situatia asta, dar asta este o discutie separata.

          Reactia mea de mai sus a fost provocata de negatitivismul de care dai dovada. Daca si astia care constientizeaza ce se intampla, nu fac nimic pentru ca oricum nu reusim nimic, atunci chiar ca totul e pierdut. Nu e cazul tau, ca nu esti aici. Dar cu atat mai mult, nefiind aici sa mai dai si cu „nu faceti nimic”, m-a facut sa iau foc.

          500.000 ar fi destul. Ca o asemenea miscare nu castiga prin voturi. La astia e constiinta.

          Si vor iesi si asistatii ca nu mai au bani sa le dea. Imagineaza-ti ca ai un adapost de caini, carora incepi sa le scazi ratia zilnica, pana cand nu mai ai ce sa le dai deloc de mancare. Ce crezi ca se intampla cand intri intre ei? La astia e foamea.

          Se adauga Rosia Montana ca simbol si distrugerea proprietatilor private. Gazele de sist. Pungesti e vizibil si mediatizat pentru ca acolo s-a fortat nota, dar sunt probleme si in Arges si peste tot pe unde face Tender prospectiuni. Si pungestenii sunt asistati sa stii.

          Pana una alta, pentru cei din Bucuresti, vedeti ca pe 21 decembrie se iese iar in strada. Poate ca in loc sa asteptati sa vedeti suta de mii de oameni, ar trebui sa iesiti (cei care n-au facut-o deja) si sa contribuiti la formarea acelei sute.

          Nu va mai orientati dupa televiziunile de partid cu evaluarile lor. Nu au fost 50.000, dar nici 2000 cum spun ei. Era plin de la Universitate pana la Romana pe 4 benzi de circulatie sau de la Universitate pana la Facultatea de drept in functie de traseul ales si ei spuneau „au participat aproximatix 2000 de protestatari”

          Si n-au fost suporteri scosi la comanda, nu s-au distrus bunuri proprietate publica care tot din banii nostri au fost facute, nu s-au distrus nici vitrinele magazinelor si munca oamenilor.

          Adversarii declarati sunt politicienii.

          Pentru sustinatorii diversilor pe aici, se striga „Jos Basescu, Ponta si Antonescu”. Adica toti.

          • @Adrian
            „Reactia mea de mai sus a fost provocata de negatitivismul de care dai dovada. Daca si astia care constientizeaza ce se intampla, nu fac nimic pentru ca oricum nu reusim nimic, atunci chiar ca totul e pierdut.”

            Adriane, eu nu-s neaparat negativist ci mai degraba realist si cinic…
            Eu nu SPER in mai bine asa de dragul sperantei, la genul hai sa fim optimisti ca poate o fi mai bine…

            Am mai scris, schimbari doar daca ni se impun cu forta din afara, altfel nu se apuca romanii de capul lor sa schimbe lucrurile in mai bine. Romanii lasati de capul lor se pare ca o schimba in mai rau.

            „500.000 ar fi destul. Ca o asemenea miscare nu castiga prin voturi. La astia e constiinta.”
            Iti repet, nu ies aia 500.000 sa faca ceva, concret, nu initiative pe bloguri.
            Nu ies. Period. Si de acasa nu se schimba nimic.

            Clicile de la conducere n-au interes sa schimbe ceva.
            Interesul lor e sa fure si pt asta modifica si codul penal. Portite se gasesc…

            „Si vor iesi si asistatii ca nu mai au bani sa le dea.”
            Mai, din pacate vor avea bani sa le dea.
            Din vanzarea resurselor si din imprumuturi.
            E o COMPLICITATE la romani: aia de sus fura dar le dau si astora o ciosvarta ca sa taca din gura.
            E imperativ sa aiba ciosvarte de dat, ca altfel cum ai scris tu, iese rau 🙂
            Si vor gasi, aur, gaze, petrol, lemne, uraniu, ceva tot vor avea de vandut.
            De ce crezi ca se agita cu forajele 🙂
            Toti visam la prabusirea sistemului, problema e ca sistemul mai dureaza…

            Sper sa se adune lume multa la adunarea aia…
            Insa nu stiu cat conteaza pt aia de sus, atat timp cat nu li se sparg capatzanile…

            Sa nu ma intelegi gresit, nu indemn la violenta. Insa asa, pasnic, respectand legile, nu se schimba nimic.

            Aia impotriva carora manifestati nu dau doi bani pe voi si pe manifestatia voastra daca nu le spargeti capetele…

            Pt ca la noi nu sunt mecanismele astea de reactie la opinia strazii si a societatii civile.
            La noi mecanismele sunt de ignorare si dispret fata de alea…

            Adica eu nu vad o schimbare decat cu capete sparte, altfel obrazul este FOARTE GROS si pasnic nu rezolvi nimicutza…numai de FRICA vor misca ceva…si notiunea de „pasnic” si „frica” nu prea se pupa 🙂

            • @gsg

              „Insa nu stiu cat conteaza pt aia de sus, atat timp cat nu li se sparg capatzanile…

              Sa nu ma intelegi gresit, nu indemn la violenta. Insa asa, pasnic, respectand legile, nu se schimba nimic.

              Aia impotriva carora manifestati nu dau doi bani pe voi si pe manifestatia voastra daca nu le spargeti capetele…”

              In postul initial am scris….Nu va mai amagiti. Fara niste sute de mii de oameni violenti in strada, nu se curata Romania. E valabil si pentru Bulgaria, si pentru Ukraina, si pentru altii care mai sunt pe aici.

              Nu stiu cat ai urmarit evenimentele din Romania. Entuziasmul fata de miscarea initiala care se opunea proiectului Rosia Montana, a scazut in momentul in care participantii au vazut ca nu se face revolutie. Asta am auzit cu urechile mele de la oameni. Si asa a scazut participarea de la varful de 30-35 de mii in Bucuresti la 7-10 mii.

              Cat despre frica, cand au vorbit prima oara despre acciza pe carburant, au iesit 80.000 de transportatori in toata tara si facusera deja in pantaloni, urmarea imediata fiind ca au dat temporar inapoi.

              Oricum daca nu se aduna macar 10.000, o sa-i calce jandarmii in picioare si pe aia cu copii de mana. Si copii trebuie dusi la proteste ca sa invete ca pentru drepturile lor trebuie sa lupte, nu sa stea cu botul in pamant 23 de ani. Asa se formeaza o constiinta prin educatie, eforturi si suferinta.

              • @Adrian & gsg9

                Doar for fun si apropos de dorinta unora de revolutie, revolta, sa stiti ca am citit unele profetii care vorbesc despre razboi civil in Romania. Una e detaliata aici:

                http://saccsiv.wordpress.com/2010/06/30/pustnicul-zosima-%E2%80%9Eo-sa-fie-mare-macel-in-orase-o-sa-fie-mai-rau-decat-ti-a-spus-parintele-pustnic-n-%E2%80%9D-completare-la-articolul-%E2%80%9Eprofetie-%E2%80%9Emare-varsare-de-sange/

                Interesant totusi ca in 2011 a inceput razboiul civil in Siria nu in Romania. O fi vazut pustnicul respectiv razboiul asta ca eveniment major viitor insa nu a putut sa-l interpreteze corect si a crezut ca va fi in Romania.

                Alta profetie, e a unuia Gupta Swami:

                „Să vorbim despre ceea ce va fi, despre România şi poporul său. După ce actuala guvernare va căştiga din nou alegerile, la jumătatea mandatului (perioada 2010-2011 este jumătatea actualului mandat – nota mea) se va declanşa altă revoluţie română, una cu totul diferită de cea din 1989. Guvernarea va fi brutală şi va arăta aproape ca o dictatură, deşi se va numi, în continuare, democraţie. Românii o vor duce extrem de rău. Viaţa lor va fi mai cruntă ca pe vremea lui Ceauşescu. Legile vor fi deosebit de aspre, conducerea va fi violentă şi necruţătoare. Criza se va adânci, iar cei care i-au ales pe reprezentanţii lor vor înţelege, într-un târziu, că prin înlăturarea lui Ceauşescu au adus la conducere sute de dictatori, mai cruzi şi mai lacomi decât răposatul şi că, de fapt, în România, prin revoluţie s-a „evoluat”de la rău la foarte rău.

                Averile celor îmbogăţiţi după 1989 se vor risipi
                Mii de români vor muri sub pretextul înfăptuirii dreptăţii pe care o aşteptau de atâţia ani. Va începe o adevărată vânătoare de vrăjitoare împotriva comuniştilor şi a ceea ce dvs. numiţi securişti. România se va scălda într-o baie de sânge, demnă de personajul Dracula pe care l-a impus un scriitor englez. Vor muri oameni vinovaţi, dar şi mulţi oameni nevinovaţi. Temporar, autoritatea de stat va dispărea. Opinia publică internaţională, şocată, dar preocupată de propriile griji ale războiului, va sta în expectativă şi nu va interveni. Populaţia României se va reduce aproape la jumătate. Averile celor îmbogăţiţi după 1989 se vor risipi în mâinile rebelilor scăpaţi de sub autoritatea statală.
                Din acest haos însângerat, România va ieşi purificată.”

                http://www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?topic=218.90

                🙂

                • Ba esti nebun. Ala ala face o profetie sau este o dorinat a a lui. Ma rog. Singura sansa a noastra este democratia si dezbaterile. Noi acum cladim viitoarele teori. Violenta nu va face decat sa darime totul. se poate ajunge si aici. Dar nu este nevoie de cacatul ala de foc purificator. raul este autodestructiv. Asta este prima axioma. Se autoconsuma. Insusi omul daca nu realizeaza asta se va stinge de la sine. Ca prostul va inghiti ce il mentine in viata daca nu este atent. Deci nu este nevoie de ditamai razboiul ca sa se indrepte lucrurile. Ci de educatie, de exemple., de ce facem noi aici. De dezbatere de manifestari pasnice. Ele dau forta si credibilitate. faptul ca manifestantii se trantesc pe jos si refuza sa loveasca asta ii face sa aibe noi adepti. Autoritatea nu trebuie distrusa, ci trebuie convinsa sa actioneze correct. Noi o sustinem nu o uram. Vrem doar sa se trezeasca . Manifestanti pasnici si logic conving mai mult decat niste animale dezlantuite.

                • Breeeee, ala e un blog de doi lei, plin de idiotii indoctrinati religios. Acu cateva luni faceau campanie anti-vaccinari! 🙂 😉 Eu am un respect foarte „profund” pentru profetii, da „profund” de tot 🙂 😉 .

    • @gsg9 – „Romanii daca vor putea sa fure un leu, o vor face cu orice pret si fara nici o jena.” + „Daca aia din Norvegia pot fi corecti, romanii nu vor fi niciodata.Problema e in primul rand de natura umana, calitatea materialului uman din Rromanica”.

      Pai calitatea materialului uman (la scara la care te referi tu) tine de societate. Cand venitul pe o familie cu 1 sau 2 copii e de 1400 – 2000 de lei normal ca oricare din familia aia o sa bage in buzunar orice ban pe care pot sa puna mana. Daca familia respectiva traieste la tara probabil ca nu are de platit chirie si ii ajung banii dar daca locuieste in Bucuresti, Cluj, Timisoara etc nu o sa ii ajunga si nu o poata creste porcul pe balcon.

      Calitatea umana poate fi ajustata prin locuri de munca macar stabile daca nu si decente cat de cat. Cand jumatate dintre romani traiesc de pe o zi pe alta normal ca o sa scada si calitatea umana. Asta e realitatea! Traim intr-o tara foarte saraca si nu de ieri pe azi! De secole!

      Asta e diferenta dintre norvegieni si romani. Sunt curios daca ar arata altfel societatea romaneasca daca am avea ADN nordic. Probabil ca ar arata la fel.

      E vorba de lipsa de stabilitate economica si lipsa de satisfactie sociala.

      GSG9 – te rog sa nu iei ceea ce am scris ca o scuza a actiunilor unor compatrioti. Doar ca nu imi place cand generalizezi si ne bagi tot neamul in aceeasi oala. Daca cei 3 milioane de romani plecati in afara ar fi cum zici tu eu cred ca nici macar Putin nu ne-ar fi invitat in uniunea lui vamala.

      Lucrurile o sa se schimbe in bine dar nu se stie in cat timp. Poate o schimbare de generatie (cum ai zis si tu) sau poate revolutia din Kiev o sa prinda si la noi si la bulgari (desi nu cred) sau poate, la viitoarele alegeri, se vor vota masiv candidatii independenti.

      • @Dannu

        „Traim intr-o tara foarte saraca si nu de ieri pe azi! De secole!
        Asta e diferenta dintre norvegieni si romani.”

        Bre vorbesti teorii… Norvegia a fost cea mai saraca tara din Europa dupa razboi. Daca aveai job erai fericit nu intreba nimeni de marimea salariului. Suedia le-a acordat independenta acum 100 de ani tocmai pentru ca se saturasera sa ii tot sprijine ca erau foarte saraci si nu aveau nici un avantaj sa ii tina sub ocupatie.

        Zona scandinava nu e ca in Romania pamant fertil toata peninsula e aproape numai piatra cu mici zone de pamant. Soare nu e suficient sa faci mari productii si e si foarte frig 5 luni pe an.

        Dar in toata saracia lor au fost si sunt corecti.

        • Cu hidrocarburile din mare si pozitionarea geografica (incluzand si demografia) cred si eu ca-si permit sa fie corecti…acum.

        • @watcher – bai saracii norvegieni…vai de capul lor! Mai bine la colectiv in Romania decat in Norvegia.

          Tara asta nu stie ce inseamna justitie si tu compari cu Norvegia. Educatie? Cat timp am avut noi educatie? Ca acum nu mai avem.

          Omul sfinteste locul, intradevar, dar dureaza pana „populatia” sfinteste tara si asta se vede in timp.

          Eu cred ca tu vorbesti idei daca zici ca Suedia le-a dat independenta pentru ca se saturasera sa ii sprijine. Adica asa…de mila 🙂 tare asta!

          • „Eu cred ca tu vorbesti idei daca zici ca Suedia le-a dat independenta pentru ca se saturasera sa ii sprijine. Adica asa…de mila 🙂 tare asta!”

            Daca o sa discuti cu norvegieni sau suedezi cam asta e parerea generala in randului omului de rand….

            Nu am vb de educatie si justitie dar iti dau dreptate la educatie si justitie sunt de pe alta planeta fata de noi.

      • Da, omul sfinteste locul. Strabunicul meu – din partea lu maica-mea nu era bogat. A fost taran sadea. Cum cred ca a fost si al tau. Ei, eu l-am prins in viata. A dormit pe pat de scandura si saltele de paie sau de fan. Era cel mai respectos om. Nu avea plasma, nu avea masina, nu avea smartphone, dar nu fura gaini, nu rupea gardul la vecinul sa ii ia porumbul. Si asa erau toti vecinii. Deci chestia cu saracia nu tine. Bunica mea – din partea lui taica-meu, la fel desi generatii diferite si zone diferite. Un lucru era comun, erau crestini practicanti. Nu erau icoane dar nu furau cum fura astia domne. Trebuie sa ne reevaluam. Sa vedem ce am facut noi sa meritam ce pretindem. Ce putem face si cat meritam. Bun articolul. Bogatiile sunt bune dar nu acum, si nu cu conducatorii astia si nu cu oamenii astia. Mai la vara, mai incolo. Sa ne coacem si noi la minte.

    • @gsg. Ai zis-o cat se poate de bine. Si eu sunt „capsunar” plecat de ani multi din tara si gandesc la fel.
      E greu sa iti iei lumea in cap cu 2 valize in mana si sa incepi viata de la zero. Sa te bazezi doar pe creieri si de ce nu muschi
      .America a fost creata de emigranti si de ce a ajuns o superputere? Simplu pentru ca sunt f multi oameni cu initiativa de vorbesti tu, Oameni capabili sa inceapa de la zero sa puna osul indiferent de culoarea pielii sau religie.

      In Romania cea mai pagubiasa e mentalitatea. Numarul asistatilor sociali si al pensionarilor este f mare si ei sunt cei care decid la alegeri.
      Ca sa nu mai spun ca jumatate il regreta pe ceasca.

      Cei mai buni studenti din tara emigreaza fie in Europa fie in USA si uite asa ce mai ramane in tarisoara aia?

      Regula dupa care se bazeaza romanul e sa fure caciula altuia.

  12. ne meritam soarta
    poate ca santem prea prosti sau poate prea buni

  13. Si zau ca nu ma mai duc la vot, macar sa stiu ca nu i-am pus eu acolo. De schimbat nu poti schimba nimic, totul e facut de asa natura.
    Avem oameni de calitate dar nu ii lasa nimeni sa ajunga in varf, daca nu ii pot coopta ii fac praf, arunca pe ei cu noroi in toate tabloidele.
    Deabia astept campania electorala, sunt curios sa vad ce strategie aleg mafiotii care se lupta pentru ciolan, asa de divertisment.

    Toate partidele, aceeiasi mizerie.

  14. voi cititorii acestui blog nu ati reusit sa va faceti o mica organizatie cu obiective clare si totusi visati sa reformati o natiune.
    daca nu puteti salva pe toata lumea atunci salvati-va pe voi.
    cat despre resurse, daca noi nu suntem in stare sa le exploatam mai bine sa le dam la altii mai vrednici.

    • E cam greu sa reformezi o natiune, in special intr-o directie pozitiva. In directia cealalta e mai usor, ne-au aratat-o 50 de ani de comunism si 20 de ani de spalat creiere de catre diverse antene si realitati.
      Eu m-as multumi daca am reusi sa reformam cateva sectoare, pas cu pas, fara pretentii napoleoniene: invatamant, sanatate, administratie publica, justitie.

  15. Mde .. insa uitati o mica cestie – ca sa faci asa ceva trebuie sa ai dintai incredere in tine. Noi avem?
    Doi niu avem o .. „inteoectualitate” de @@@@@. Adica aia care ii invata pe altii sa gandeasca .. gansesc cu ###ul. Sa va dau un par degzamplu .. cateva luni in urma :
    „E foarte scump. Nu vă protejează de nicio ameninţare anume. E mai degrabă un simbol. Iar mie, în chestiuni militare, nu-mi plac simbolurile, îmi plac lucrurile cu greutate. Puterea. Şi nu mă interesează prea mult că România să aibă un scuţ anti-rachetă pe teritoriul ei ci mai degrabă echipament anti-tanc, sprijin logistic. Acestea sunt lucrurile care constituie puterea militară. Eu nu am fost niciodată un fan al scuturilor anti-rachetă şi am crezut mereu că făcând din asta problemă centrală pentru Europa, europenii nu vor înţelege natură apărării. Aşa că sunt indiferent, chiar mulţumit că am încetat misiunea scutului aici. Să discutăm despre lucruri mai importante! E doar un simbol gigantic. Nu câştigi războaie cu ajutorul simbolurilor’’
    Ins aimntelctualu roman de (de)serviciu (in lsujba cui?) ne linisteste : Presupun ca daca mi-ar fi fost student acest domn la licenta sau master il ,picam cu brio pentru metode nestiitifice de investigare a relatiuilor internationale. Dar acum domnia sa e vedeta si e tratata cu menajamente. (Valentin Naumescu , doctor în ştiinţe politice, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Americane, fiind fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe ). Adica pe de o parte fondatorul Strasfor pe de calata parte o somitate de genul canibalei Elocika ( e din Ilf si Petroiv. F amuizante cartile lor!!) . Si cat timp ne vom uita in gura unor guru care de fapta sunt niste Elocika …. care ne „linistesc” spunandu-ne ca nu e adevarta ce a zis seful Stfaor ((uneori acest institut e numit “amabil” CIA in civil) .
    Basta copii ..

  16. Andrei Cristinel Negru

    Eu inca nu inteleg daca site-ul asta sa umplut de postaci ori antenele lui Felix si-au facut treaba foarte bine. Daca vreti un sfat de la mine , lasati revolutiile si puneti mana pe munca , iar daca tot vreti o schimbare intrati voi intr-un partid sau creati voi unul si faceti ceva in loc sa criticati cea ce bun sau rau fac altii.

    • Daca site-ul a inceput sa fie vizitat de postaci e semn bun, inseamna ca a devenit o voce importanta, demna de luat in seama sau demna de bruiat.
      Acum, ce sa-ti spun, dincolo de pasiunea pentru arme si dorinta de a avea o armata bine pregatita si dotata, avem pareri diferite despre diverse aspecte ale istoriei noastre recente si despre caile de imbunatatire a vietii noastre.
      Atat timp cat ne pastram in limite decente de limbaj, nu deformam realitatea si nu incercam sa fracturam logica, nu este nicio problema daca ne contrazicem din cand in cand.

      • Pai tocmai la logica ma refer si eu. De ex dupa parerea ta poate un secretar de stat sa vand flota comerciala a Romaniei de capul sau? Sau acum 2 ani lumea incita la revolutie si proteste. Am vazut atunci ca de fapt multi protestatari erau platiti cu 50 de lei pe zi. Acum asistam la aceleas scenariu doar ca acum e PDL-ul cel care face asta. Crezi ca se va schimba ceva? Singura modalitate prin care schimbi ceva este votul. Daca de ex 30% din populatia cu drept de vot isi anuleaza votul atunci partidele se vor reforma singure. De ce? Pentru ca le va fii frica de un eventual partid care sa preia aceste voturi.

        • @Andrei Cristinel Negru
          Povestea flotei este atat de veche incat nimeni nu-si mai bate capul sa afle daca e adevarata.
          Doar pentru cei care nu stiu detaliile:
          -navele erau proprietatea unor companii detinute de Fondul Proprietatii de Stat, nu de Ministerul Transporturilor;
          -companiile au vandut navele din ordinul proprietarului (mafiotii care conduceau FPS);
          -singura legatura a lui Basescu cu flota consta in decizia de retragere a pavilionului pentru navele vandute;
          -daca navele ar fi fost autoturisme, rolul lui Basescu ar fi fost cel al politistului de la Udriste caruia ii predai placutele de inmatriculare ale masinii vandute;

          Din pacate, brandul „Basescu a vandut flota” este atat de puternic inradacinat si tocit incat nici nu se mai merita sa ne consumam pentru asta.

          Solutia pentru schimbarea clasei politice implica mai multe lucruri:
          -votul electronic si votul prin corespondenta (electoratul cel mai dinamic si mai deschis pentru schimbare este plecat din tara si nu-si poate exprima votul decat cu restrictii);
          – votul uninominal pur, intr-un singur tur. Gainaria de pana acum, cu compensari si supraaglomerarea parlamentului cu oameni inutili, a fost special facuta pentru a ne intoarce la sistemul pe lista. Nu electoratul a fost nepregatit ci partidele au fost incapabile sa propuna candidati valorosi;
          -din nou, intarirea DNA, ANI, DIICOT, ICCJ, CCR, Curtea de Conturi etc etc;

          • @Eroul Bula Corect dar unul care nu se informeaza , sau care mai rau nu o face dar arunca cu noroi sti cam de care parte este nu?
            Votul uninominal pur nu este o solotie plus ca daca l-am fi avut atunci USL ar fi avut 90% acum in parlament. Prefer sistemul german cu camera deputatilor aleasa prin uninominal pur si senatul prin vot pe liste. Sunt de acord cu votul electronic dar anul trecut partidele de dreapta(cica) au avut multi candidati buni tocmai datorita faptului ca stiau ca pierd alegerile. Insa anul trecut daca puneai o maimuta pe listele USL ia castiga.

    • Hm … ce ar fi sa mai faciu si tu ceva bun ? Macar sa dispari … de pe site.

    • Da ce bre nu mai avem nici dreptul sa-i criticam pe domni politruci?! Nu cumva suveranitatea nationala apartine poporului roman, adica nou, iar politrucii sunt, conform cu Constitutia, doar niste umili servitori ai Poporului Romana Suvern si Stapan pe Tara?!
      Poate gresesc eu in interpretarea Legii Fundamentale, da io asa imi aduc aminte ca scrie in cartulie…
      Adica daca imi apar Tara sunt postac?! Lucrurile se mai schimba, a mai avut unu’ idea prin „89 sa-i ridicam in tepe pe totii membrii PCR si a zis lumea ca este nebun, acu’ toti membri de partid, din toate partidele nu cred sa fie patru milioane, deci s-ar putea dovedi fezabila idea…
      N-ai idee ce greata imi provoaca…membrii! Oricare dintre ei, din orice partid!

      • Sti prea bine ca ti-am respectat mereu opiniile si ca nu te-am considerat ,,postac,, Dar daca iti este greata de mine pt ca sunt membru al unui partid tot conform legii se numeste calomnie.

        • Andrei, te referi la proprietarul blogului ca nu l-ai considerat postac ? 🙂

          Noua ne e cam greata de majoritatea partidelor, pentru ca toti au facut, pe rand, in majoritatea cazurilor, fix ceea ce nu trebuiau sa faca vis-a-vis de tara si cetatenii din aceasta tara. A, ca a mai scapat pe ici pe colo si cate o masura buna, din greseala sau datorita unei minti mai luminate, aia e altceva.

          Din pacate, ne-am cam saturat de alternantele astea la putere cam ale acelorasi partide, care isi mai garnisesc oferta cu cate o echipa de „oameni noi”, insa care la o adica raspund la aceleasi directive venite din cateva directii. Dovada ai avut-o la protestele din ianuarie anul trecut …

        • @ Andrei. Si tu ar trebui sa stii bine, ca doar ne stim, ca nu ma refeream la tine, cum nici tu nu te refereai la mine, ci la partide in general si oameni politici…
          Dar de dragul discutiei „greata”, care se referea la ce am scris mai inainte, nu poate fi considerat calomnie, avand legatura cu persoana mea si fiind pana la urma o chestiune de gusturi personale.
          Calomnia, juridic vorbind, se petrece atunci cand cineva il „adjectiveza” pe un altul, il face adica hot, lichea, corupt, prost (desi aici e cu dus si intors, ca prostia se poate demonstra stiintific), etc, etc. Greata fiind un substantiv, nu merge calomnie.

          • George :

            ,,N-ai idee ce greata imi provoaca…membrii! Oricare dintre ei, din orice partid!,, Iti apartine si in cazul asta este o insulta. Daca nu crezi intreaba-l pe cristoiu.

            • Cristoiu?! 🙂 🙂 😉 Insa chiar insist, la modul cel mai serios ca nu m-am referit la persoana ta, desi din tonul comentariuluyi puteai sa intelegi si asta. Am tastat foarte repede…In rest imi asum cu voinicie foarta multa greata. Cristoiu e un aurolac, eu ma referam la o actiune juridica.

            • @ACN…

              🙂 Plangaciosule, lasa blogul in pace…dupa 2 ani jumate si peste 3000 de articole, vii cu gargara ieftina, à la vierge, de tipul „postacii, agenturili…”
              Nici macar nu te-ai sinchisit sa discuti cu privire la ce se afirma in articol, bine ca te-a mai „zgandarit” Eroul Bula cu cateva probleme…

              Cauti scandal copilaresc, te miorlaiesti mai ceva ca toasu’: „Eu inca nu inteleg daca site-ul asta sa umplut de postaci (uita-te in oglinda), ori antenele lui Felix si-au facut treaba foarte bine. Daca vreti un sfat de la mine…”

              Nu merci! Eu, cel putin, n-am nevoie. In schimb as putea sa te calomniez prin ignorare.

              Si posteaza naiba niste chestii mai serioase pe pagina de Facebook, ca photoshopurile alea sunt copilarii, ce dracu’ esti baiat mare, esti…politician.

              • @Razvan Mihaeanu Alea de pe fb sunt puse doar pentru amuzament . Iar pe site-ul asta eu intru de cand sa infiintat si cred ca dincolo de opiniile noastre politice trebuie sa ne respectam intre noi.

  17. Din pacate, discutia a deviat catre injuraturi la adresa politicienilor (nu ca nu le-ar merita) si s-a indepartat de un subiect extrem de important si anume cum si cand utilizam banii din fond.
    Pentru politicieni tentatia ar fi utilizarea lui dupa modelul banilor risipiti de Tariceanu, dupa privatizarea BCR.
    Mai exista si ideea de a folosi banii din fond acum, pentru cheltuieli bugetare, o idee gresita pentru ca ar insemna doar infiintarea unei structuri birocratice in plus care sa miste banii de colo colo, in conditiile in care principalele cheltuieli vizate (in special investitiile in infrastructura) pot fi efectuate cu fonduri europene (aproape 40 miliarde Euro pana in 2020) sau prin imbunatatirea incasarilor din TVA (macar 5 miliarde Euro, anual, din cele 10 miliarde pierdute).

    Daca demarezi un astfel de fond trebuie sa privesti departe iar orizontul de timp vizat ar trebui sa fie cei 25 de ani despre care am vorbit in doua materiale, moment in care vom avea un numar imens de pensionari care vor trebui sustinuti de un numar mult mai mic de contributori la fondurile sociale.
    Pana in acel moment fondul trebuie sa aplice o politica agresiva de acumulare, prin investitii plasate inteligent in domenii profitabile sau potential profitabile (cu un management profesionist).
    Investitiile ar trebui sa se constituie intr-un portofoliu larg si echilibrat care a impiedice dezechilibrarea fondului in cazul in care o ramura economica se prabuseste, afectand si investitiile din domeniu.
    Asta ar insemna:
    – cumparare de actiuni la monopoluri naturale (gaz, energie nucleara, hidro, transport de gaze si electricitate;
    – cumparare de titluri de stat (pe langa un profit sigur se asigura si diminuarea accesului bancilor comerciale la acest cascaval, obligandu-le sa se reorienteze catre creditele de investitii);
    – cumparare de actiuni si / sau majorare de capital la bancile de stat, pentru asigurarea unor fonduri mai mari pentru credite catre companii; participarea ar trebui sa asigure, daca nu majoritatea de decizie macar un pachet de control (33%) pentru a impiedica deciziile sub influenta factorului politic;
    – investitii punctuale in inalta tehnologie, pentru asigurarea fluxului de numerar si cresterea productiei, finantarea cercetarilor: dau aici cateva exemple:
    a. cumpararea de actiuni la producatorul Roboscanului 9se vinde ca painea calda);
    b. cumpararea pachetului majoritar la Moreni: finantarea productiei pentru SAUR2 si a dezvoltarii TBT-ului;
    c. cumpararea pachetului majoritar la producatorul de pulberi, repornirea sau achizitionarea unei linii de productie pentru puberi compozite (PRND 122MM cu raza marita, LAROM etc);
    d. cumpararea pachetului majoritar la Electromecanica, achiztionarea licentelor pentru Spike si Lahat si/sau dezvoltarea unor produse similare;
    e. cumpararea pachetului majoritar la Cugir (cea care produce Gepard-ul) si finantarea extinderii cercetarii si productiei;
    Astea sunt doar cateva exemple.
    Ideea principala este ca, peste 25 de ani, fondul sa poata sustine din veniturile realizate (chiar fara intrarile din taxele de concesiune) functionarea fondului de pensii, acoperirea golurilor din fondul de sanatate, sprijinirea proiectelor de cercetare, stimulare a valorilor din invatamant.
    Desigur, si pana la acest prag de 25 de ani, fondul va trebui sa sprijine promovarea valorilor dar aceasta ar trebui sa se manifeste sub forma de burse de studii pentru elevii, studentii, masteranzii, doctoranzii si cercetatorii de inalta valoare, in baza unor contracte care sa prevada o perioada minima de lucru in Romania dupa finalizarea studiilor.
    In privinta conducerii fondului, aceasta trebuie sa fie ceva independent, similara BNR-ului, cu reprezentanti ai mediului academic, completati de manageri straini, poate chiar de la fondul norvegian de investitii, pentru o acoperire echilibrata a domeniilor de activitate a fondului (investitii financiare, evaluari stiintifice, evaluari sociale etc)

    • Am mai spus banii avem destui pentru investitii daca eliminam ajutoarele sociale. Parerea mea este sa asteptam momentan in cea ce priveste exploatarea resurselor . Momentan avem alte posibilitati de crestere economica si de creare de locuri de munca.

      • „Momentan” n-ai nimic! Nu e vorba de bani. Nu te pot ignora cum as vrea, macar atunci sa am o discutie pe subiectul articolului…

        Problema fundamentala a resurselor tine in primul rand de Constitutie. Avem doua article nenorocite care isi bat joc de proprietate, ale caror alienate se bat cap in cap (chiar si in cadrul articolului respectiv):

        „Dreptul de proprietate privată ARTICOLUL 44
        (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
        (2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.
        (3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.
        (4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.
        (5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.
        (6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.
        (7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.
        (8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.
        (9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii. ”

        si

        „Proprietatea ARTICOLUL 136
        (1) Proprietatea este publică sau privată.
        (2) Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale.
        (3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
        (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.
        (5) Proprietatea privată este inviolabilă, în condiţiile legii organice.”
        ___________________________

        „Proprietatea e umanitatea”. Toate drepturile „fundamentale” ale societatii umane nu sunt altceva decat propietati. „Dreptul” la viata, la libertate fizica, de gandire, de exprimare, de creatie/intelectuala..etc sunt proprietati. Ele au valoare pentru ca exista un contract (constitutie/legi) intre oameni. O strangere de mana: eu nu atentez la proprietatea ta, in contrapartida/reciprocitate astept acelasi lucru de la tine.

        Prin urmare, cancerul Romaniei este si a fost mereu Constitutia, nu simptomele (politicienii). Am avut pana acum 2 constitutii PSD-iste si posibil sa vina o a 3-a (eterna revolutie socialista, fara numar…fara numar…).

        Daca vrem intr-adevar sa beneficiem de resursele naturale trebui sa stabilim clar in Constitutie ce fel de proprietate asupra acestor resurse dorim. Acum uita-te in articole. „Proprietate publica” nu exista! Pur si simplu nu e nici o contradictie de termieni intre „publica si privata”, pentru ca din start proprietatea NU este publica. N-a fost si nu va fi vreodata. E…nenaturala.

        Exista numai 2 cai de urmat:
        -ori pui in Constitutie ca toate resursele naturale (de pe terenurile privatilor sunt „buba” problemei) sunt „ale statului” (deci obligatoriu trebuie extrase si prelucrate de catre companii de stat 100% si nu de private…si aici intervine si problema pusa de articol, cu privire la fondul suveran(unde toti cetatenii sunt proprietari)…si felul cum vor fi folosite aceste resurse (in nici un caz pentru „consumabile” – pensii, salarii, asigurari/ajutoare sociale – ci pentru constructii, transporturi, dezvoltarea teritoriului)…
        -ori pui in Constitutie ca resursele naturale de pe terenurile privatilor apartin in intregime proprietarilor si deci ei au mana libera cu privire la extractie si prelucrare (adica au dreptul sa stabileasca prin contract cu ce companii vor sa faca afacerea).

        Detaliile ce deriva din cele doua posibile cai se pot stabili, insa pur si simplu nu mai putem merge pe ceea ce s-a facut pana acum…constitutional…
        Cu alte cuvinte, daca vrem „Fondul suveran de proprietate/investitii a resurselor naturale” sau cum naiba doriti sa-l numim, atunci sa fie numit/caracterizat „negru pe alb”, in Constitutie. Altfel, facem „planuri” degeaba…

        • Proprietatea este un moft” – unul care nu vrea sa plece in alta lume pana nu ne darama cu totul….

        • @Razvan Mihaeanu
          Este o confuzie generala asupra termenului de proprietate privata..Primariile detin fonduri de proprietate privata si administreaza proprietatea publica..
          DAR,nicaieri,sau poate nu stiu eu,nu sunt inventariate CORECT si DISTINCT cele doua forme.

          Pentru ca fiecare dintre ele, are in dispozitivul legilor o alta functionalitate,o alta aplicabilitate. O alta evaluare.
          Proprietatea publica este INALIENABILA.
          Adica nu face obiectul schimbarii destinatiei initiale,nu se poate vinde niciodata.Se poate concesiona sau inchiria…
          Cite oare nu vor fi fost instrainate sau scoase din circulatie,in lipsa unei evidente,a unui inventar,a unui registru??

      • Al doilea lucru: taxele!

        O intrebare „ciudata”, dar de bun simt: de ce mama dracu’ statul stabileste taxele si nu cetatenii prin referendumuri nationale si locale?

        🙂

        Ati citit foarte bine. De cand si pana cand a ajuns un ANGAJAT (statul) sa dicteze cu cat sa-l platesti tu, ANGAJATORUL (cetateanul)?

        „…adica sa stabilim noi…si cate taxe sa fie”? Exact. Cate taxe?

        E simplu: un numar finit de taxe nationale, bazate pe un numar FIX de ministere (stabilite prin Constitutie) ale guvernului. Vreo 15-16, mai multe nici n-ai nevoie. Restul de taxe locale fiind bineinteles stabilite prin referendumuri locale si fara sa fie conditionate de a fi un numar finit, lasand astfel comunitatile sa se dramuiasca singure, in functie de necesitati. Bineinteles, taxele nationale (mai bine zis cuantumul lor) se pot modifica prin amendamente constitutionale (cu conditia ca acestea sa poata modifica doar cuantumul taxei respective, nu si celelalte amendamente ale Constitutiei)

        (Fac precizarea ca problema o reprezinta cerintele de validare ale referendumurilor – indiferent care ar fi aceste referendumuri)…
        -DA mai multe decat NU (bineinteles sa fie voturi valide, DA-urile constituind optiunea initiatorilor referendumului);
        -Prezenta de minim 50%+ din numarul cetatenilor cu drept de vot (discutia se poarta daca e vorba de cei inscrisi pe liste sau totalul celor cu drept de vot – problema fiind vicierea rezultatului de catre turismul electoral);
        -Voturile de DA valide sa reprezinte minim 50%+ din numarul total al cetatenilor cu drept de vot (asta e cerinta ignorata in scandalurile cu referendumurile din ultimii ani si care pune capac interpretarilor).

        Taxele nationale…cate ministere ar fi? Pe scurt, in baza a ceea ce am avut timp de 23-24 ani, ar fi cam urmatoarele:

        1-administratie si interne;
        2-afaceri externe;
        3a-agriculturii si alimentatiei;
        3b-industriei si energiei;
        4-dezvoltarii teritoriale (turism inclus);
        5-finante publice;
        6-muncii si familiei;
        7a-comertului si economiei;
        7b-justitie si libertati;
        8-apararea nationala;
        9-afaceri europene;
        10-transporturi si comunicatii;
        11-mediului si ecosistemelor;
        12a-culturii si cultelor;
        12b-educatiei si cercetarii;
        13-sanatatea populatiei.

        Deci sunt vreo 16. Ceea ce inseamna un numar fix de 16 taxe nationale.

        Faci separarea clara dintre „proprietari” : fizici/juridici si stabilesti pe baza proprietatii, cum se plateste o anumita taxa (de exemplu, la transporturi si comunicatii , daca o persoana fizica detine un automobil propietate personala sau nu , se stabileste taxa unica pentru ministerul respectiv…(deci termini cu toate prostiile de accize, roviniete, taxa pe drumuri/autostrazi, si alte cateva metode similare de furt doar ca sa circuli de fapt pe proprietatea ta: drumurile „publice”…
        __________________

        Care e avantajul unui astfel de sistem al taxelor prin referendum? EXTERMINAREA naturala a ideologiei de stanga: nu ma pricep la manageriat ci doar la cheltuit aiurea in tramvai pe populisme pentru a mai fi votat si apoi inventez noi taxe ce fac „castigurile” populiste sa fie de fapt pierderi.

        • Razvane ai aruncat grenada. Sa vezi ce dezbatere incepe iar de aici.

          • Punctul numaru’ 3! 🙂

            Salariul minim.

            Pentru ca ma mandresc a fi propietarul unei mici afaceri de „hartoage”( rechizite si alte chestii bazate pe consumabilele respective…de fapt 1/3 din ea, cu putine puteri decizionale, dar care exista 🙂 )…sunt, sa spunem asa, cunoscator al problemei:

            Salariul minim (chiar si acolo unde nu exista oficial -exemplu Germania -poate nu pentru multa vreme, la cum s-a incuscrit Merkel cu stanga pentru mandatul 3) este cel putin teoretic (si practic din plin, va asigur) o bataie de joc la adresa…angajatorilor si indirect al angajatilor. De ce? Considerati-l o limita de suportabilitate a angajatilor: pana la cat te poti lasa ca sa fii platit incat sa-ti faci macar treaba?

            „Pai, care e problema?” – se intreaba baietii…
            Simplu: nenorocitul de salariu minim e „diktat” (cu „k” de rigoare) de guvern si sindicate. In fond, astia de la guvern iubesc sa aiba ceva cu care sa joace pentru ca la altceva in afara de inventat chestii de furt al proprietatii nu se pricep…
            Solutia? Si mai simpla: salariul minim brut sa fie trecut in Constitutie ca fiind 1/3 din salariul mediu brut!
            🙂
            „Problem solved”
            Adio guvern, fuck you sindicate! Economia (cererea si oferte ..negocierea libera intre angajatori si angajati) sa dicteze porcaria asta. In felul asta, cresterea salarilui minim brut din cauza celor doua categorii de tampiti enumerati mai sus nu mai duce automat la cresterea impozitarii arbitrare. In plus, constituie o metoda eficienta de…exterminare… a ideologiei de stanga (deh, am si eu marotele mele): iei din mana guvernului si sindicatelor ceea ce normal si natural trebuie sa apartina economiei. Mai ai bineinteles si avantajul ca acest salariu minim cosntituie un sablon de calcul al salariilor bugetarilor…

            Deci pe fiecare an calculam 1/3 din salariul mediu brut pe anul precedent si il aplicam pe viitorul an?
            NU
            Hai sa fim creativi: ce ziceti de 2 ani?
            🙂
            De ce? Pentru ca imi place – ca oricarui angajator/si angajat chiar- predictibilitatea.
            La fiecare 2 ani, facem media celor 24 luni si voila! Pentru urmatorii 2 ani, stie toata lumea exact care e salariul minim: si angajatorii, si angajatii si guvernul.
            Ain’t life great?

            Atata timp cat INS-ul nu scoate cifre din burta…

      • …si punctul 4…”my favorite”: Interzicerea migratiei politice.

        Era sa zic si punctul 5 (cu privire la votul nesecret in parlament) dar e simpla…4 insa…asa, pentru „politicianul” Andrei Cristinel Negru…

        Spre deosebire de tine, eu am o problema: cu Basescu. Gagiul pe care l-am votat de 2 ori si „l-am sprjinit” si la referendumuri (a se intelege ca la ultimul, prin neprezentare).

        Basescul tau drag e un mafiot. Mare de tot. Care „s-a trezit” (dupa ce a pastorit o intreaga sleahta de mafioti PDL-isti) numai dupa ca l-a lovit in cap criza economica. Adica tot la bani s-a ajuns, mai bine zis lipsa lor. Si a ajuns „la performanta” de a fi un presedinte fara partid! Facand praf o „opozitie”: a fost slab cand a mizat pe Udrea la alegerile PDL, uitand ca Blaga e intr-adevar -ca si el- un politician cu colti. A fost slab si cand l-a scos in fata pe MRU: caruia ii reprosez lentoarea ca sef al SIE in legatura cu actiunile in Rep. Moldova si puturosenia de care a dat dovada in timpul cat a fost prim ministru (se astepta ca PDL-ul sa faca sluj in urma lui, fara sa se sinchiseasca in a-si cultiva relatia cu partidul).

        Dar nu astea sunt marile pacate ale lui Basescu. Ci faptul ca a facut aceeasi greseala tampita ca si Constantinescu: in momentul cand a avut posibilitatea, nu a fortat o noua Constitutie, permitand PSD-ului (ma rog, USL-ului) sa ia din nou initiativa unui astfel de proiect. Ca sa nu mai spun ca prevederile adaugate de el la proiectul sau constitutional sunt apa de ploaie (de aceea ti-am dat aici cateva exemple de urmat, poate-ti pica fisa: interzicerea migratiei politice, votul nesecret, taxele, salariul minim, numar fix de ministere, definitia proprietatii resurselor..)

        Sa revenim acum la problema cea mare: interzicerea migratiei politice.
        Este tot pe baza de proprietate: noi cetatenii suntem angajatorii, iar politicienii votati sunt angajatii nostri. Prin urmare, conceptul/principiul de drept „mandatul imperativ/reprezentativ” este o…tampenie! Atata timp cat se precizeaza clar ca un parlamentar/consilier nu e urmarit juridic pentru ce fel de vot a dat, toata chestia cu reprezentativ vesus imperativ e o porcarie crasa, existand doar un singur tip de mandat: CONTRACTUAL.

        Tu vii, „catindatule”, sa-mi cersesti mie votul, fara sa-ti pun eu pistolul la tampla! Din proprie initiativa, adult, vaccinat. Nu te-am obligat eu.

        Prin urmare, daca nu-ti plac conditiile mele pe care le-am pus, du-te mai nene, in „civilie”, vezi-ti de viata ta, nu-ti zic nici „da-te mai incolo” (atat timp cat respecti/respect legea).

        Dar ai venit si ai cersit votul…Ok, ti-l dau, insa iata conditiile de angajare:

        1-mandat stabilit clar pe o perioada de ani (4 in cazul de fata); candidatii sa aiba pana in ziua alegerilor inclusiv minim 7 ani consecutivi domiciliu in circumscriptia electorala(gata cu rotirea cadrelor);

        2-daca esti independent, ai un anumit procent diferit de membrii de partid pentru a-l trece ca prag la alegeri (situatia depinde de tipul de alegere, uninominal sau pe liste);

        3-daca esti fie independent fie membru de partid:

        a)-din momentul in care ai fost votat in functie (primar, consilier, sef de consiliu, parlamentar, europarlamentar), pana cu 2-3 luni inainte de terminarea mandatului, NU ai voie sa-ti schimbi optiunea politica; daca o faci, nu e nici o problema, INSA, pierzi scaunul, neicusorule! Te las in ultimele 2-3 luni sa faci „dezertarea” asta doar pentru ca eu ca cetatean stiu ca ai stat vreo 3 ani si 9-10 luni cu „independent/membru de partid” de gat si sunt multumit intr-atat incat sa-ti dau ragaz la sfarsitul mandatului sa te pregatesti pentru alegeri;

        b)-daca totusi esti dat afara din partid, iti pastrezi functia (deci partidul „incalca” contractul dintre cetatean-reprezentant-partid), prin urmare, partidul pierde locul reprezentantului; cu o conditie insa: sa ramai ca independent pana la terminarea mandatului (ma rog, exceptie ultimele 2-3 luni);

        c)-daca iti dai tu demisia din partid, automat pierzi functia (chiar daca ramai independent); cine iti ia locul? Depinde de sistemul de vot (uninominal sau pe liste-in cazul listelor, urmatorul -unul de la partidul de la care ai dezertat, in nici un caz cineva de la partidul la care…dezertezi); in cazul functiilor de tip primar, e usor, alegeri partiale pentru ocuparea functiei;

        d)-daca esti independent dar te inregimentezi la un partid, pierzi functia (in cazul votului pe liste…locul tau fiind luat de cineva care nu trebuie sa fie membru al partidului la care te-ai inregimentat, se exclude situatia primarilor unde au loc alegeri partiale).
        ____________________________________

        E simplu: cine incalca contractual cu cetateanul, plateste cu functia: partidul sau reprezentantul(fie membru, fie independent).
        _______________________________

        Acum explica-mi ceva domnule ACN: de ce nu am vazut dezbatute astfel de subiecte in cadrul proiectului constitutional al ui Basescu si ele nici nu fac parte nici din gargara trepadusilor de dreapta care se considera „opozitie -alta decat PDL”?

        Da, stim cu totii ca principala problema a „coagularii” o constituie Blaga (protejatul sau care vrea sa candideze la Presedintie…Predoiu, – „a reusit performanta” sa fie cotat chiar mai slab decat PDL-ul in sondaje).

        Dar nici cu MRU „nu mi-e rusine”. Omul asta e pur si simplu..un bleg, un molau. Un puturos. Da, l-am „calomniat” fara jena. „Merita”.

        Voi va bateti cu pumnu’n piept -mai bagam PNT si Miscarea Populara etc…toti sunteti tamaie, pulbere! De ce nu „se coaguleaza” cerintele celor care au/am iesit in strada in ultimele luni? Pentru ca voi NU sunteti Solutia. Pentru ca voi NU aveti Solutia. Eu tocmai v-am dat-o!
        …punctul 1, 2, 3, 4…
        Constitutia de dreapta, bazata pe dictonul „proprietatea e umanitatea”, ce se rasfrange in principiile enumerate: interzicerea migratiei politice, votul nesecret, taxele prin referendum, salariul minim dictat/stabilit de economie, numarul fix de ministere, propietatea asupra resurselor…

        Adica EXTERMINAREA/ERADICAREA gandirii paguboase de stanga (cum parafra-zice dany mai sus, „nu mai moare odata blestematul ala de Iliescu”). Nu eradicare fizica ci legala, ce duce la disolutia a astfel de comunisti care inca sunt la putere…si in opozitie, creand o noua clasa de politicieni, cu gandire sanatoasa de dreapta: „manageriala”.

        Sunteti fricosi, voi…”alternativa de dreapta”. Doamne-fereste sa propuneti chestiile de mai sus in Constitutie! Ca doar nu sunteti prosti, soimii patriei, pionierii lui peste „din anul 2000”, UTC-istii…sa va taiati craca de sub picioare…

        • Nu se putea decit ca VESNICUL,NELIPSITUL VINOVAT pentru toate relele din tara asta sa nu fie scos si aici de guler pe acelasi principiu..

          Sunteti de groaza…
          UN SINGUR OM sa FACA BINE????

          Pai atunci dati-i Parlamentul si guvernarea..macar sa stiti ca tot ce vreti voi si NU POT ALTII ,sa faca UN PRESEDINTE!UN SINGUR OM!

          Vorbim sa ne aflam in treaba..
          Curios este ca sunt foarte multi SPECIALISTI..dar nici unul pe FUNCTIE…doar pe discurs…

          Si daca va este prea cald..si daca suferiti de frig si daca va doare capul ,,si daca..si daca…
          Stati ca nu mai este mult..va dispare si entitatea asta care v-a facut NUMAI RAU!

          Sa vad,,cine se OFERA sa sparga muntii de imoralitate a intregei clase politice??? Sa ii dea lectii Piratului!
          Rugati-va sau faceti ceva sa nu se intimple o dictatura dev restauratie a stingii,cu Presedinte cu tot!
          Nu mai vorbiti aiurea..ca nimeni,nu este dotat cu puteri supranaturale…

          • Bai nea Mark tu ori ai amenzie ori ne iei pe noi drept tu! „Pai atunci dati-i Parlamentul si guvernarea…” pai nu i le-am dat?! N-a avut ‘mnealui doua guverne?! Si cam ce-a facut?! Basescu este de dreapta 🙂 ?! Du-te frate si polueza pe alt site…

          • Bre inteleg ca il iubesti pe Basescu si il crezi diferit de ceilalti si nevinovat…
            Intelege ca nu il iubesc pe Basescu si il cred vinovat…

            Intelege ca si daca e asa cum zici matale daca am mai avea 10 ani cu el ca presedinte tot scandaluri si circ am avea… Ca e din vina lui sau din vina alorlalti nu prea conteaza….Scandalurile nu produc bani si nu platesc salarii…

            Toti in jurul nostru se misca… Albania, Ungaria, Serbia nu mai vb de Polonia Slovenia doar la noi e circ si criza… Fac autostrazi semneaza contracte grele cu China discuta cu Rusia si oricine are ceva de oferit…

            Intelege ca a avut timp sa ne arate ce poate si nu e suficient… Avem nevoie de o directie noua de oameni noi de o identitate de proiecte reale de reconstructie nu de promisiuni in campanie si constatari dupa…

            • Avem nevoie de o directie noua de oameni noi de o identitate de proiecte reale de reconstructie nu de promisiuni in campanie si constatari dupa…

              Nu te contrazic..
              Ai si solutii?
              Dorinte avem toti..

              Imi este imposibil sa cred ca nu stiti unde si cine are pe mana BANII..guvernul sau presedentia??

              Ei,bine..adversarii lui Traian Basescu SUNT LA PUTERE!

              Cine ii opreste sa dea SALARII MARI?? Sa curga lapte si miere??

              A avut doua guverne???
              Care,bre?
              Pe Tariceanu care a respins ORICE COLABORARE cu Basescu si astfel a putut devaliza absolut tot pina la ultimul leut…

              Pe Boc,in avalansa unei crize financiare globale…si cu vistieria goala,sacul rupt in fund….

              Ce putea sa faca ,FARA BANI..si in negocieri la singe cu FMI si Banca Mondiala??
              Cu o opozitie in greva parlamentara organizatoare de puciuri si de miscari de strada montate si bine platite…,de toti cei care au intrat sau urmeaza sa intre in puscarie…

              Romanii nu sunt in stare de un PROTEST SPONTAN… ca sa rastoarne un guvern sau un sistem..

              Nici in 1989 nu s-ar fi intimplat mare lucru daca provocatorii nu ar fi fost straini..daca nu ar fi existat un plan,un scenariu ….urmat punct cu punct de complotisti..
              Ce popor roman…
              Doar cu contrafaceri ,cu mistificari si aranjamente oculte se mai poate schimba ceva in tara asta..

              De ce a fost suspendat Basesscu DE DOUA ORI???
              doar ca facea scandal??
              Sunteti oameni seriosi…Cind Voiculescu AFIRMA public ca el este autorul suspendarilor si mai pune de una…la ce ne gindim??

              Cind escrocul de Vintu spune ca daca Basescu ar fi fost baiat destept si-i sugea p;;a prin batista si apoi spunea „sarut mana coane” nu il suspenda nimeni…la ce va ginditi??

              Adevarul este ca acest presedinte a stirnit agitatie in viespar..a incalcat legea mafiei ..a si exemplificat la prima suspendare cu poza in care se sugera:Sa nu vorbesc,sa nu aud,sa nu vad…

              Nimeni nu urmeaza cursde presedinte..scoala…pregatire…
              Macar omul asta ,cu greseli recunoscute,asumate,regretate…este patriot…

              George
              Am inteles aluzia..iti multumesc ca m-ai suportat…
              Si sper,ca vreodata sa intelegi si mai ales SA SUPORTI de care parte se afla adevarul…
              Cu o singura conditie:
              Sa ti-l asumi mai intai tu..dincolo de frustrai marunte si relative/
              Faci o treaba buna aici.. multumesc ca m-ai suportat cu viziunile mele inverse decit ale voastre!

              Asta inseamna sa nu te uiti NICIODATA la maskirovka lui Felix!

              .

              • @markwilliams

                Basescu joaca un joc al carui unic scop e castigul electoral. El se foloseste cu multa abilitate de elemente reale, de principii si cuvinte mari si reale, dar in esenta e un animal politic extrem de abil care are in cap doar atat – castig electoral, putere. Restul e can-can.

                Hai sa-ti dau un exemplu. De ce in 2008 Basescu s-a dat cu stanga si a facut propaganda populista si electorala alaturi de PSD pentru marirea salariilor profesorilor cu 50% (50% prietene realizezi???) in timp ce Tariceanu, realizand situatia economica reala, a preferat sa spuna adevarul desi alegerile erau dupa colt:

                http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5107130-tariceanu-majorarea-salariilor-profesorilor-50-aduce-criza-economica-mondiala-romania.htm

                http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4933813-update-traian-basescu-promulgat-legea-majorarii-50-salariilor-profesorilor.htm

                Cine pe cine sabota atunci? Cum era cu dreapta domnule Basescu? Apoi sa nu uitam ca a fost si un guvern PDL-PSD. Cum era cu Voiculescu atunci domnu Basescu? Mai recent zicea ca nu-l va numi niciodata pe Ponta prim-ministru dar a facut-o. Sau cum s-a folosit de PDL atata timp si PDL a pierdut imens pentru ca a fost practic identificat pana la virgula cu Basescu, dar apoi s-a suparat pe „sat” ca nu s-au lasat PDL-istii calariti de madam Lupeasca. Si exemplele sunt nenumarate. Vezi recent si atacurile la Macovei. Faptul ca unii inteleg cam ce caracter are nea Basescu nu inseamna ca sunt fani Voiculescu sau Antena 3….

                • Vector
                  Iti raspund punctual.
                  Tariceanu a MINTIT.Inclusiv rapoartele catre Presedinte au fost trucate.Pentru ca spera sa isi prelungeasca mandatul.Si mai spera sa astupe MINCIUNA ,care s-a etalat mai apoi,DUPA EXECUTIA BUGETARA.

                  Mugur Isarescu a tinut atunci sa [precizeze IRESPONSABILITATEA lui Tariceanu,care trebuia sa ia MASURI de protectie impotriva CRIZEI globale ce se anuntase cu cca o jumatate de an INAINTE de a i se termina mandatul.

                  Presedintele Traian Basescu NU FACE PROMISIUNI fara acoperire…
                  Habar nu avea ca in realitate NU MAI EXISTA decit datorii imense…de aceea a tinut sa ceara marirea salariilor.. din invatamint..

                  Se confirma MINCIUNA pentru ca .in conditiile in care cresterea economica era statistic anuntata a fi de 7,1%,derapajul era inacceptabil (5,4 ESA 95)
                  Agentiile internationale de rating (NU BASESCU) au redus ratingul suveran la categoria gradului de investitii la BBB..imediat fluxul de investitii straine a incetinit..a scazut..in plus la preluarea guvernarii Boc,in ianuarie ,administratia liberala avea facturi neachitate agentilor economici 2,1,miliarde de euro…
                  Fondul de investitii nationale MANCAT..LICHIDAT de lacuste..
                  Gaura imensa lasata de guvernul tariceanu a blocat Romania,cu consecinte ,in lant…
                  La un deficit bugetar de 5,4%,in loc de cel planificat de 2,7 %,UE a declansat (NU BASESCU) mecanismul de deficit excesiv impotriva Romaniei..

                  Ar fi multe de spus,,probabil putini au intrat in interiorul unei astfel de analize…
                  Si,sigur,este mult mai usor sa ACUZI ca desi Tariceanu a spus ca nu are bani ,presedintele a promulgat legea..Adevarul s-a vazut abia cind s-a incheiat exercitiul bugetar …SOC si GROAZA!

                  Repet,mie imi pare rau ca nu s-a intrata in blocaj,in faliment..sa nu se mai plateasca nimic…nici pensii,nici salarii,nici subventiile sociale,sa stagneze si sa inghete TOT>

                  Cred ca populatia ar fi inteles de unde i se trage..Traian Basescu a facut un apel la SOLIDARITATE…un ajutor reciproc…sa salveze tara de la faliment total..
                  Propaganda nimicitoare a masinariei PSD-PNL trecuta prin mediatizarea diversionista a lui Felix a sapat o prapastie uriasa intre diverse segmente ale populatiei…a distrus morala unitatii si solidaritatii unui popor in fata lipsei de alternativa…

                  Monica Macovei este FOLOSITA de Blaga (blatistul) ca sa ii promoveze oamenii in PE..Este ciudat ca accepta asa ceva..
                  In nici un caz nu voi vota acea lista ,daca acolo sunt nume cu rezonanta,patate si provenite din vechea garda a FSN.

        • Andrei Cristinel Negru

          @Razvan Mihaeanu Scuze pt intarziere , abia acum am vazut ca mi te adresai. Bun, la nivel local migratia politica este interzisa in sensul ca daca pleci dintr-un partid pierzi functia. Acum asta se fenteaza prin faptul ca nimeni nu pleaca oficial , dar practic da. La nivel parlamentar o astfel de lege ar fi fentata la fel. O solutie dupa mine ar fii propunerea de candidati de un alt nivel , dar aici intram in elitism si nu esti votat. Din pacate in Romania idolul principal este guta si cei ca el.
          Acum personal sunt de acord cu tine dar :
          1. Nu vb in numele partidului. Intru pe acest site pt ca sunt pasionat ca si voi de armata si ca sa imi spun parerea personala , nu pt ca ma trimis partidul sa prostesc lumea.
          2. La ora actuala sunt presedinte de organizatie locala si presedinte tineret FC Vrancea. Nu pot schimba multe la acest nivel.
          3. Inainte sa ma acuzati vreau sa stiti ca pe timpul guvernarii PDL eram in Italia. M-am intors in timpul guvernarii MRU , iar eu cu toate ca am un unchi bun consilier judetean nu am trait niciodata din contracte cu statul si nici nu am muncit vreodata la stat.

          • @markwilliams

            Tariceanu mintea? ISARESCU preciza iresponsabilitiatea lui Tariceanu? Pfff. Tariceanu atunci a spus adevarul in prag de alegeri. Basescu si Isarescu bateau campii asa:

            http://www.ziare.com/basescu/criza/basescu-criza-financiara-din-sua-nu-va-atinge-romania-421201

            PSD-ul o dadea populist in campanie (ca de obicei) iar Basescu si PDL ii tineau isonul, ambii atacand PNL-ul si pe Tariceanu. Cu gandul la iminentele alegeri si la castigarea voturilor. Ii durea in cot de realitatile economice. Doar cand s-a vazut la al doilea mandat a dat-o si Basescu pe cartea responsabilitiatii, statemanshipului, nevoii de austeritate. Si atunci poate pentru ca oalele nu se spargeau in capul lui ci al lui Boc si al PDL-ului.

    • @Eroule

      Moreni nu e detinuta de stat?

      • @watcher
        Tocmai pentru ca e detinuta direct de stat, prin Ministerul Economiei, ROMARM etc, nu poate fi finantata pentru ca s-ar considera ajutor de stat.
        Cumpararea pachetului majoritar de actiuni si/sau majorare de capital de catre un fond de investitii independent ar pune firma in situatia de a-si putea finanta programele de cercetare/productie.

    • @Eroul Bula..
      Pe mine ma cam inspaiminta cuvintul FOND.
      FNI,FNA,FND,Fondul Proprietatea,Fondul pentru solidaritate etc…ce va spune???Pe mine ma umple de friguri..
      Poate si SIF-urile sunt tot abureli ca cele de mai sus… IN CEATA..

  18. Tara are bani destui, nu e nevoie de exploatarea resurselor decomadata. Plus ca trebuie sa te mai gandesti si la generatiile viitoare, vorba aia, Dupa noi potopul?
    Problema e ca nu se face nimic pentru tara, toate clanurile care ajung la butoane se pun pe bagat in buzunare, singura lor grija e sa nu fie prinsi si sa mai castige un mandat.
    Nu trebuie fonduri, nu trebuie nush ce programe, trebuie doar sa RESPECTE LEGEA.
    La noi fiecare gaseste o scuza sa-si rotunjeasca veniturile, totul se face de mantuiala sa iasa banul.
    Pe vremea lui Dej l-au ciuruit pe unu’, adusese statului o paguba foarte mare.
    Asta e primul lucru care trebuie schimbat, mai putin faza cu impuscatul, confiscata averea si puscarie pe viata.
    Sa vedeti cum ar incepe sa se miste lucrurile.

  19. Razvan Mihaeanu

    „Norvegia a creat încă din 1990 un Fond suveran în care toţi cetăţenii sunt acţionari, scrie CNBC. Valoarea fondului a trecut un prag istoric zilele trecute, astfel încât valoarea care îi revine fiecărui norvegian a trecut de 1 milion de coroane.”

    http://www.realitatea.net/nu-e-o-gluma-toti-norvegienii-au-devenit-milionari-peste-noapte_1354463.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *