După că și-au făcut praf de stele marina lor de război, după ce au ajuns din spaima marilor, una dintre multele marine militare de pe glob, după ce și-au proiectat defectuos navele de lupta, acum au ajuns atât de rău la capitolul personal încât viitorul Prim Lord al Amiralitătii a fost numit un general.
Adevărat că sir Gwyn Jenkins nu este general de armată sau din Royal Air Forces ci din Royal Marines (infanteria marină britanică) dar cu toate acestea este general al forțelor terestre și a activat ca ofițer în trupele speciale, n-a comandat măcar o barcă cu vâsle în toată viața lui.
Ce să mai discutăm despre necesara experiență în lupta pe mare, strategii și tactici navale, experiență în nave de luptă etc…
Royal Navy, cea mai titrată marină militară din istoria lumii a fost înființată încă din anul 1546 și a devenit celebră, sau și-a primit botezul focului, în 1588 atunci când a dus o lupta pe viață și pe moarte cu ceea ce era atunci cea mai puternică flotă din lume, apartinand primei super-puteri europene din Evul Mediu, Invincibila Armadă spaniolă.
Dar de la înființare și până în ziua de azi, Royal Navy a fost mereu comandată de un ofițer naval și niciodată în ilustra sa istorie n-a avut că Prim Lord al Amiralitătii un general, fie el și provenit din Royal Marines.
La o astfel de nebunie te-ai aștepta la Trump, să numească ca Șef al Statului Major al US Navy un general din USMC, dar nu de la britanici. În fine, lucrul este făcut și ministerul britanic al apărării, a confirmat, printr-o declarație publică că generalul Gwyn Jenkins:”… will be appointed First Sea Lord, Chief of Staff of the Royal Navy and Aide-de-Câmp to Her Majesty.”
Șeful forțelor armate ale Regatului Unit (șeful statului major general britanic), amiralul Tony Radakin, declară: “Aș one of the most outstanding Royal Marines of his generation,brings a wealth of operațional and organisational expertise. His appointment is a testament to a Corps that is even more closely linked to the way the Royal Navy thinks, operates and fights.”
Dpdv al carierei, generalul Jenkins s-a alăturat corpului Royal Marines în 1990, în 2009 era comandatul Special Boat Service, o unitate de forțe speciale aparținând Royal Navy, similară cu SAS. În Afganistan a fost comandatul trupelor speciale britanice și a fost recompensat cu Order of the British Empire în grad de ofițer, adică a fost făcut “Sir”.
În 2012 a fost numit consilier militar al premierului britanic David Cameron și a fost promovat la gradul de brigadier (general cu o stea), mai apoi a fost comandantul celei de-a treia brigăzi comando în 2017, mai apoi a fost directorul forțelor speciale.
În 2022 a primit direct încă două stele și a fost numit în statul major general.
Ok, omul asta nu pare a fi deloc un șarlatan, sau un individ numit politic, precum Nicloae Ciucă al nostru, “marele erou” de la Nassiriya, ba dimpotrivă mie îmi pare un specialist veritabil în trupe speciale, acolo unde și-a și petrecut întreaga carieră, unde a excelat și unde a și fost innobilat de Coroană.
Dar de la general specializat în trupe speciale la comandatul Royal Navy îmi pare o distanță monstruos de mare și întrebarea care se pune este cum s-a ajuns că după un pic sub 500 de ani de istorie excepțională, Royal Navy să nu aibă nici măcar un amiral suficient de bine pregătit care să preia comanda?! Care este logica după care numești un om care în mod evident nu are habar de operațiuni navale, de comanda unei flote sau măcar a unei nave de luptă, drept Prim Lord Al Amiraliătii, deși biata Amiralitate numai e de mult ce-a fost?
Genearlul Jenkins a primit cu bucurie vestea numirii sale: „It is an honour to be chosen to become the next First Sea Lord. I feel extremely privileged to lead the outstanding sailors and marines of the Royal Navy at this crucial time for the defence of the United Kingdom.
Throughout my career, I have always been motivated by the Royal Navy’s vital role în the security of our nation. To achieve this, we must accelerate our return to a combat-ready force, step up our modernization efforts, and provide our nation with the navy it needs.”
Nu știm cu câtă bucurie au primit aceeași veste amiralii britanici și în general, ofițerii de comandă ai Royal Navy pentru care această numire este o umilintă publică.
GeorgeGMT
O mutare agresivă. Șah la Putain (sau la Trump?). Vor deschide un cap de pod. Finlanda sau Groenlanda. Războiul e inevitabil de aproape.
A mutat și Nicușor un pion o căsuță, armata obligatorie.
Liber la Tauri înseamnă liber la Plopi.
Și uite așa popcornu’ și telecomanda se transformă în bunker și mască de gaze.
@ Elias, stie team-leader-ul tau de la Trolmlin ca ai scapat din ‘bunker’ si ca iti faci veacul pe aici?
boss, escortele de pe olx s-au mutat pe TT si fac politica. Intra in vorba cu fetele si nu mai crede tot ce spun, e doar marketing pentru gugustiuci.
Vezi ca aia de te aproba (suveranisti) nu prea gasesti pe aici. Tavarischi Putin stie ca arzi curentu degeaba si nu ai productivitate?
Spitalul…Elias…
In primul rand se tot face on incurcatura cu termenii folositi.
First Sea Lord = Seful Statului Major RN
First Lord of the Admiralty = Ministrul Marinei – functie civila/politica
Ca First Sea Lord nu are nimeni asteptari de la tine sa conduci operatiunile flotei. De la bun inceput in secolul XVII a fost o functie administrativa in marea ei parte si ca atare functia raporta la Admiralty Board. Lucruri importante la vremea respectiva erau si continua sa fie recrutarea de personal si constructiile navale. Acestea sunt principalele atributii ale unui First Sea Lord pana in ziua de astazi. Ca unii dintre predecesorii la functie au fost si ofiteri operationali de mare faima este alta mancare de peste, iar ca First Sea Lord puterea operationala de comanda nu era la ei. Ei erau acolo sa asigure ca RN stia si avea cu ce sa lupte.
Din cate stiu eu, asistam la o premiera oarescum neobisnuita. Cred ca e primul puscas marin in functia asta din istoria RN. Si ma intreb daca astia si-au epuizat instelatii capabili si nu mai au de unde alege sau domnu’ cu pricina este pur si simplu mai bine pozitionat politic decat ceilalti. Sau e ceva ce mie pur si simplu imi scapa…
Ce este clar e ca au mare nevoie fix de ce presupune functia asta – oameni si nave, RN fiind probabil la un minim istoric din acest punct de vedere.
Crezi ca au astia ceva nevoi speciale, vor sa apese ceva butoane mai deosebite sau asa s-a nimerit?
Cred ca asa sa nimerit. Sa tot incercat o integrare mai larga a RM cu RN de mai bine de un secol. Este o chestie in mare parte de atitudine si de faptul ca cei interesati in functie isi dau seama ca puterea operationala nu este cu First sau Second Sea Lord si ca atare sunt cam refractari. Daca este sa ne uitam la cealalta fata a monedei, poti sa-ti pui intrebarea de ce Lord Louis Mountbatten a ajuns Comandantul Suprem al South East Asia Command in WWII, cand campaniile conduse de acest comandament erau de natura terestra in mare parte (vezi Birmania).
https://wavellroom.com/2023/11/24/meritocracy-and-a-royal-marine-route-to-first-sea-lord-1sl/
Good argument, cel cu Lordul Mountbatten. As mai aduga eu unul, la ora actuala, Seful Statului Major al Aprarii (UK, evident, ca de ei vorbim) este un amiral, in persoana lui Sir Tony Radakin, acesta plecand chiar de pe functia de First Sea Lord. Deci este o voce de amiral acolo, chiar la varf, de fapt singura sub Rege.
Si eu vad cu ochi buni miscarea.
Daca n-au apelat la un lider regional la Marea Neagra sa le dea si lor un Amiral adevarat… Le dadeam si zece
Din ce vad eu, este un general provenit prin excelenta din zona de FOS/Commando. O alegere neortodoxa intradevar, dar no’ ei sunt anglicani 🙂
Omul e militar
A luptat și a obținut gradele în luptă, nu la banchete și mese întinse
Performanțele militare pe front înseamnă pregătire serioasă de luptă
Nu există nici un argument ca nu s-ar pregăti în continuare pt a face față noii funcți in domeniu naval
Un om pregătit corespunzător face mai mult decât niște persoane care și-au obținut gradele și funcțiile doar pt ca a trecut timpu și au stat pe scaun
Armat victoria curam
Ca dacă am inteles bine, și la noi la 30 și ceva de ani toți îs colonei (comisar șefi)
Cel putin la meai
Ca știm performanțele excelente și le vedem în fiecare zi
Nu înțeleg chestia asta, indiferent ce faci ajungi colonel, cu excepția cazului ca te da afară
Plux situațiile excepționale pt cei care ajung jenerali/chestori și cum s-o mai fi numind
Ca și cum șeful de la GNOS, sau de la RIM ajunge șeful marinei. Care marină condusă de amirali a ratat toate licitațiile pe zona bărcuțe. Eu nu văd nicio problemă. Plus explicația lui Alex.
Da, acum la noi e usor diferit, insa categoric mi se pare ciudat ca nu avem un loctiior care sa provina din structurile terestre ale fortelor navale din Romania. Aici se poate discuta ideea de amestec intre atributile uneia din functiile existente si un pachet de atributii pe zona asta de operatiuni terestre adiacente fortelor navale.
Inf marina la noi are ZERO traditii.
Practic, nu a existat dpdv misiuni specifice.
Ajunsese Rg inf mc „Vasile Lupu” sa le ia painea, in anii 90, era prezentat delegatiilor straine ca inf marina, primisera si berete albastre.
Nu mai spun ca la prima „debarcare” dupa 89- de pe Midia, cu BP-5, o intreaga comedie, exercitiu cu oaspeti americani, s- au prezentat cu vestele portocalii, aia era dotarea, scafandrii din bat (aveau 2 grupe) cu vechile costume rosii, deminau plaja, fix ca-n filmele cu prosti.
Epic, la propriu.
Nici Marea Britanie nu e ce a fost.
Și oricum RN e cam a treia marina a lumii. După chinezi și înaintea rușilor și indienilor. Și francezilor.
Unii ar spune ca rusii și indienii sunt mai sus.
Iar eu as răspunde „pe hârtie, da”.
Parerea mea e ca nu are inportanta cine conduce un corp militar chiar de marina sa fie din simplul motiv ca acest om nu face activitatea sa intr un mediu gol, are consilieri.
Al doilea lucru e ca in misiuni combatante deciziile se fac pe teren in afara de decizii strategice care din sine nu sunt luate de marina ci de guvern.
Winston Churchill a fost Prim Lord al Amiralității, ca fapt divers. Din perspectiva mea, 2 din marile probleme ale marinei britanice mie îmi par problema de personal și problema de gestiune atât a parcului naval pe care îl au cât și a modului în performează și (nu) evoluează ca și corp luptător, în sine. Asta e o problemă pe care ar trebui să o dai pe mâna unuia care ar putea să rezolve gripajele din sistem. Sincer, ofițerii lor superiori din marină nu s-au dovedit capabili de așa ceva, în ultimii ani și ar fi continuat probabil pe aceeași linie care duce în jos.
Era si timpul.
RM nu e format din multi insi educati prin scoli private, sunt mai „din topor”, nu domnisori sclifositi care-si beau ceaiul cu degetelul mic ridicat.
Genul „no nonsense blokes”, stil „work hard, party hard”, au venit la noi de la sfarsitul anilor 90, initial schimb experienta, dupa aia cu un curs de-al lor (nu la inf marina, nici nu auzisera ca avem).
I-a prins 9.11 la noi, pe unii.
Baieti de gasca, usor cu aere de superioritate initial, topite rapid pe teren.
RN e serviciul britanic cel mai vetust prin traditie, anchilozat in birocratie si gusturi bombastice, e unul din motivele din cauza caruia RN a fost batuta de nemti incepand din WW1 si de italieni in WW2, strict de Decima. De japonezi la fel, celebrele PoW si Rpulse facute de kko.
Cititi si cat le-a luat sa rezolve cu scorbutul, desi un medic le daduse solutia. Zeci de ani, nu 1-2.
Btw, RMBPD, un precursor SBS (nu singurul), a avut niste ispravi interesante in WW2, inclusiv niste premiere (parasutare in „sleeping beauty”- caiac si niste testari de vigilenta in care a introdus tehnici de infiltrare inspirate de la italieni, le mai furau chilotii atarnati la uscat, marinarilor de pe navele din Egipt pe care le aveau ca obiectiv in testari de vigilenta.
Asta e epica: „James Lind is remembered as the man who helped to conquer a killer disease. His reported experiment on board a naval ship in 1747 showed that oranges and lemons were a cure for scurvy. But why did the Royal Navy, which celebrates the tercentenary of Lind’s birth on 4 October 2016, take nearly half a century to act on his findings?
…
He prided himself that he had conquered a condition which „during the last war, proved a more destructive enemy, and cut off more valuable lives, than the united efforts of the French and Spanish arms”.
But it was not until 42 years later that the Admiralty first issued an order for the distribution of lemon juice to sailors. Historians still debate why it did not act upon Dr Lind’s discovery earlier.
One British expedition to raid Spanish holdings in the Pacific Ocean in the 1740s lost 1,300 of an original complement of 2,000 men to illness.”
Baiatu asta nou poate le baga mintile in cap anchilozatilor apretati.
Macar sa ai decenta sa pui intregul citat. Iti explica care a fost problema. In rest basini ezoterice cu iz de istorie alternativa.
https://www.bbc.com/news/uk-england-37320399
Bine mai marinel, ti-era greu sa dai google search, „decentule”.
Dobitocii respectivi sunt pomeniti intr-o carte despre cele mai gresite decizii militare din istorie, btw, de acolo stiu povestea, nu de pe net, ca tine, care ai aflat-o acum.
Nu ma mai deranja cu aerele tale, alea in sens francez.
In care univers paralele a luat Royal Navy bataie de la nemti in WW1 si de la italieni in WW2, cand de fapt lucrurile stau exact invers? RN a castigat in fata germanilor iar cu italienii au sters efectiv pe jos, umilind marina italiana pe unde au prins-o.
De dragul corectitudinii o zis ca strict de la Decima MAS.
Ceea ce e corect,dar la italieni ,ca la romani,nu se face primavara cu o floare.
Citind printre randuri spune ca RN este obtuza in gandire si foarte vulnerabila la tactici neortodoxe. Nu sunt de acord cu el, o victorie de palmares nu are efect daca adversarul se adapteaza si colac peste pupaza iti mai si copie ideile.
Legenda spune ca ginul tonic a fost inventat pentru a forta trupele coloniale sa ia chinina contra malariei.
Nu am spus deloc printre randuri, Cristi, am spus cu subiect si predicat.
Iar raidul ala e „decat” cel mai celebru, au avut peste 10 reusite.
Bre, te-ai uitat la alt razboi. Pt început vezi cum a facut Hood baldabac. Sau Royal Oak chiar la ancora, in Scapa, aia e, erau non-stop la ora ceaiului, in stil Titanic, in filmul lor.
Vezi si cate portavioane au ajuns recifuri artificiale.
De italieni am zis Decima. Am si specificat: „strict”, vorbim aceeasi limba romana?
Au avut si au o gramada de atrofiati intelectual, oameni incompetenti, promovati pt ca erau in cercurile sociale potrivite, la ei „meritocratia” tinea in principal de arborele genealogic si bani.
Nu degeaba si-au pierdut tot imperiul ala in care nu apunea soarele.
Iar exemplul clasic de propaganda istorica e batalia din Iutlanda, in care i-au batut nemtii la scor, desi erau in inferioritate semnificativa, dar scribii insularilor au lansat teza victoriei tactice.
Jenibili.