Eurofighter îşi revizuieşte strategia de vânzare a avionului Typhoon în România

Consorţiul Eurofighter se apropie de şase campanii de vânzare a avionului de vânătoare ”Typhoon” în ţări ca Oman şi România, adoptând o strategie foarte diferită faţă de modul în care a făcut afaceri în ultimii 20 de ani, potrivit lui Giuseppe Orsi, preşedinte şi CEO al Finmeccanica, contractorul italian din domeniul apărării şi unul dintre principalii parteneri ai Eurofighter, scrie Financial Times /FT/ în ediţia de duminică.

“Recunoaştem că trebuie să intrăm într-o arenă competitivă şi nu doar exclusiv politică”, a declarat Orsi într-un interviu pentru FT. Unul dintre cei mai mari contractori din domeniul apărării din Europa îşi revizuieşte modul în care vinde şi stabileşte preţul la avionul de vânătoare ”Eurofighter Typhoon”, după semnalul de “trezire” dat de pierderea licitaţiei în valoare de 20 de miliarde de lire în India, în faţa companiei franceze Dassault.  Orsi este în discuţii cu Ian King, omologul său de la BAE Systems din Marea Britanie, care a lăsat să se înţeleagă în mod clar că ar fi dispus să coboare preţul avionului Typhoon pentru a recâştiga India. Consorţiul include, de asemenea, compania pan-europeană EADS, care reprezintă Spania şi Germania.

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron au fost activi în vânzarea Typhoon, în timp ce eforturile considerabile ale fostului preşedinte Nicolas Sarkozy de a ajuta industria de apărare franceză au suscitat invidie printre rivalii europeni, potrivit FT. Orsi spune însă că rolul guvernelor se va schimba şi că Typhoon trebuie să devină în primul rând atractiv din punct de vedere comercial înainte ca guvernele să se implice în ajutarea vânzării avionului, precum şi la instruirea şi schimburile de tehnologie care vin odată cu vânzarea.

Pierderea în luna ianuarie a celei mai valoroase licitaţii internaţionale existente vreodată privind avionul de vânătoare a fost un şoc pentru Eurofighter şi mai ales pentru politicienii ţărilor – Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie – care au injectat miliarde în dezvoltare. Mulţi au acordat Dassault puţine şanse, deoarece compania aerospaţială franceză nu a obţinut alte contracte la export, fapt care a generat zvonurile că producţia avionului de luptă ”Rafale” va fi întreruptă. Dar India a declarat că Rafale este o ofertă pur şi simplu mai competitivă. Potrivit FT, este posibil ca şi politica să fi jucat un rol, dar un indiciu privind cât de serios tratează Eurofighter preferinţa Indiei este faptul că consorţiul a început ulterior să-şi revizuiască în întregime modul de stabilire a preţului la avion.

În ultimii 20 de ani, companiile au beneficiat de luxul de a produce un avion şi de a dicta preţul. Acest lucru a convenit Germaniei, Marii Britanii, Italiei, Spaniei şi Austriei, toate primind o cotă a ocupării forţei de muncă şi a competenţelor care au venit odată cu proiectul. Dar aşa cum a arătat cazul Indiei, aceasta nu funcţionează pe piaţa de export.  Astăzi, în contextul unor bugete fiscale occidentale flexibile şi în condiţiile în care fiecare contractor se grăbeşte să-şi vândă marfa unor state bogate în petrol şi naţiuni în curs de dezvoltare, potenţialii clienţi se aşteaptă la un acord mult mai bun.

Companiile Eurofighter recurg acum la strategia opusă, în contextul în care toţi partenerii convin preţul, pe baza ofertei concurenţilor Eurofighter şi lucrează împreună pentru a realiza acest lucru.  ”Când mergem pe piaţa deschisă, competitivitatea este esenţială, de aceea trebuie să ne reorganizăm”, a spus Orsi. “Vom sta toţi în jurul mesei şi vom începe de la preţul concurenţial pentru a câştiga o competiţie, aşa cum facem în domeniul comercial, şi apoi ne întoarcem să vedem ce trebuie să facă fiecare companie în scopul de a obţine acest preţ competitiv”, a adăugat el. Orsi recunoaşte că o astfel de schimbare radicală ar putea fi o provocare. Partenerii Eurofighter, care sunt, de asemenea, concurenţi acerbi, vor trebui să stabilească un nivel mai mare de transparenţă, având încredere reciprocă legat de informaţii sensibile, precum costurile şi marjele. Ei vor trebui să accepte, de asemenea, unele pierderi în marje, în timp ce politicienii trebuie să joace “un rol foarte diferit atunci când produsul este eficient”.

“Trebuie să abordăm aceste pieţe de export având o atitudine comercială, mai degrabă decât să se sugereze o viziune politică a unui produs,” a subliniat Orsi.

Articol Ziuaveche

 

Noi ce sa spunem?! Sa fie intr-un ceas bun, sa-o vedem pe Merkel la Bucuresti dand cu pumnul in masa sa cumparam Typhoon, iar ai nostri, sa fie si ei o data in viata slugarnici cu folos, sa zica: ” Jawohl Herr Cancelar! Eurofaitaruri, dalea de zice matale…dalea bre cumparam! Sa-nebunim de nu!”

79 de comentarii:

  1. Doamne ajuta !

  2. Ca aparat de lupta este super OK! Dar ca intretinere????? O sa zburam cu el de ziua nationala si ziua aviatie si ca bonus la meeting-urile aeriene.Ca opinie personala ideal ar fi un F16 de ultima generatie NOU s-au Gripen tot nou.Restul bani aruncati.

    • Eurofighter ar fi bun, in lot mic 18-25 de aparate, pentru suprematie aeriana (asemanator cu rolul MIG-29/Su-27 sau F15 in alte tari care opereaza avioane multirol monomotor: Israel, Polonia, Japonia, Coreea de Sud, SUA, etc.), in paralel cu o flota mai numeroasa de 48-96 avioane multirol monomotor mai ieftine de achizitionat si operat…

      Dar cum noi nu avem resursele de a achizitiona nici 24 de avioane multirol, ce sa mai vorbim de suprematie aeriana!

      • Poate ne doneaza Germania in contul datoriei istorice 24 din stocul lor, chiar si cele din prima serie.

      • Cat e ora de zbor ? sau ce costuria are un Eurofighter , eu stiu ca sunt undeva ( estimativ ) la 10 000 euro/ora de zbor
        48 avioane x 1,5 piloti = 72 piloti x 120 ore = 8640 ore x 10 000 = 86 400 000 euro /an
        sa zicem ca sunt inca atatea alte costuri 150 000 000 euro pe an ?
        ce-i asa mult , in conditile in care Petrom a facut 800 mil euro PROFIT , electrica isi permite contracte cu zeci de milioane in pierdere …..
        Oare gresesc cu ceva , imi scapa ceva calcule ?

        Plus ca noi suntem obligati , da fara discurii la la 2.36% PIB la armata , asta inseamna inca 1,2 – 1,3 mld euro anual

        Eu inafara de ametiti astia care ne conduc chiar nu vad niciun impediment real si obiectiv !

        • Eu nu mai inteleg nimic, nu era 2% din PIB pentru armata?

        • Nu acum e unddeva pe la 1,36 % , noi ne-am obligat la 2,36 % , ceva de genul asta ori inca 1% dintrun PIB 124 mld euro e cam 1,2,-1,3 mld euro in plus – sper sa nu gresesc

        • @mad max , eu am citi pe un site , tot cu specific desta ca , ar fi undeva intre 8 000 -18 000 dolari , ce scrie in articolul asta e inceredibil , nu vreau sa contrazic pe nimeni da e exagerat …..
          http://militar.infomondo.ro/actualitate/romaneasca/jas-39-gripen-cel-mai-redus-cost-per-ora-de-zbor-dintre-f-16-f-18-f-35-eurofighter-si-rafale.html

          mi-e foarte greu sa cred ca vreo tara e interesat sa tina o flota de genul acesta ….. e doar o parere

        • Raportul de Typhoon : F16 ar fi de 1:12 din punct de vedere al costului orei de zbor , oare de ce ai dorii 50 Typhoon in loc de 600 F16 ? , dar nici nu pot contrazice nimic 🙂

        • Ora pe Typhoon este mult peste 10000 de euro, undeva intre 18-25000pe ora. Iar la Gripen intre 4 si 6000 la varianta C/D.

        • si oare la F35 ?

        • ma bag cu un sfat
          nu mai luati costurile astea drept litera de lege ptr comparatii
          sunt estimative si difera in functie de foarte multi factori
          sunt 1-2 costuri curente ,ce se refera la combustibil,costul personalului implicat …restul sunt estimari ce depind de fiecare tara,felul operarii
          cat costa disllocarea a 2 f 16 si un spartan cu totul?
          trebuie sa duc n butelii de oxigen,combustibil din tara …sau le iau la fata locului?
          chiar si astea de le dau ei „oficiale”,nu se dovedesc de mare ajutor
          e ca si cand se spune… vizita papei la madrid a „adus”50 milioane de euro in comunitate
          o sa vina cineva sa spuna …ca ptr a opera f 35 trebuie sa aduca americanii hangarul climatizat si de aia costa

        • @niko , ma repet : Eu inafara de ametiti astia care ne conduc chiar nu vad niciun impediment real si obiectiv !

        • Typhoon e un avion excelent, probabil cel mai bun pentru suprematie aeriana din lume (dat fiind ca F-22 e mai mult la sol nu prea are rival).

          E extrem de scump de operat. Asta e peste tot – Austria, Anglia, Italia, Spania, Germania – exista cifrele. Nu zice nimeni ca e ieftin. Nu prea e pentru amarasteni ca noi in conditii normale. Nici macar tarile bogate din Europa care l-au produs nu si-l pot permite.

          Dar e bun si chiar e posibil de achizitionat, in ciuda costurilor de operare imense – insa depinde de termenii afacerii.

          Nu vreau sa ma pronunt a priori pana nu vad ce ofera – pret, finantare si mai ales offset – in acest concern sunt firme gen EADS (Airbus, Cassidian) sau BAE sau Finmeccanica, care pot da de lucru intregii industrii aero din Romania. Asa ca e prematur sa-l desconsideri sau sa-l consideri un favorit in Romania, totul depinde de propunere si ce alte lucruri se ofera care sa ne dea posibilitatea de a cumpara si opera o astfel de flota de lux.

        • Mi-e foarte greu sa cred ca are costuri de operare mai mari de 20 000 ( cu mult ) ori in asa costuri pentru noi inseamna cam 150 mil euro ( pentru 48 aparate ) – e o nimica toata !!!!! armata mai trebuie sa primeassaca peste un miliard ….. IN CONDITILE UNUI PIB MIJERABIL DE 120 MLD

        • http://www.freerepublic.com/focus/f-news/2902637/posts

          Jane’s IHS are un studiu publicat azi in care estimeaza EF la 18.000 USD pe ora pentru costurile cu consumabilele si mentenanta programata (combustibil si revizii).

          In functie de utilizator, fiabilitate si ce se include in costuri, ele pot varia – la EF exista rapoarte NAO, curtea de conturi austriaca, etc. – care il duc si la 100.000 lire pe ora sau 66.000 euro in Austria. Probabil astea includ si reviziile neprogramate, reparatii curente, etc.

          Dar costurile mari de operare nu inseamna ca EF trebuie exclus din calcule – ceea ce conteaza e oferta – pret, finantare, offset – e posibil ca prin investitii masive in industria romaneasca sa se acopere aceste costuri.

          Nu ne putem pronunta daca e o oferta buna sau nu atat timp cat nu cunoastem detaliile. Sa vedem ce se ofera. Teoretic totul e posibil.

          Eu as schimba in primul rand legea offsetului ca sa trimit inapoi catre Mapn toti banii rezultati din impozitele provenite din activitatile de offset. Asa ar creste bugetul ministerului dar si interesul acestuia pentru offset – in prezent nu da doi bani pe offset pentru ca cei din armata nu au niciun beneficiu si li se falfaie de starea economiei, ei nu inteleg ca ar exista o legatura dintre bugetul lor si resursele pe care le genereaza economia. Probabil ca au dreptate pe undeva sa gandeasca asa – chiar in anii de boom economic 2006-2007 nu au primit mai nimic deoarece au existat alte prioritati.

        • @Mihai – costurile de operare la F-35 se preconizeaza – conform IHS – a fi mai mari decat cele de la Eurofighter – sisteme mai complexe inseamna mentenanta mai dificila, desi la acest avion se introduce in flota americana sistemul de on-condition maintenance (care exista de mult la Gripen) care ajuta la reducerea unor costuri prin monitorizarea activa a pieselor si prin modele computerizate care prezic uzura.

          pe graficul celor de la IHS Jane’s care citeaza estimarile fortelor aeriene regale britanice, F-35 e cel mai scump de operat.

          insa vom vedea cand va intra in uz, acestea sunt doar estimari.

        • Nu vreau sa contrazic pe nimeni, nici nu am datele necesare -exacte , eu am pornit si de la ideea ca e destul de greu de crezut ca cineva ar prefera 20 EF in loc de 240 F16 si probabil catre 300 Gripen – din punct de vedere a costurilor operationale , totusi e o diferenta uriasa .

          Eu nu cred ca e plauzibila , desi e foarte buna, ideea ca veniturile din offset sa fie data ministerului apararii pentru ca este foarte greu de gestiona, cred ca poate fi destul de simplu : acum se acorda 1.3 % din PIB undeva pe la 1,7 mld euro , sa faca bine sa dea cat trebuie 2.,38 % adica o diferenta in plus de 1,3 mld anual – suficient sa se inceapa orice program de inzestrare , iar partea cu offsetul sa genereze crestere de PIB , sa zicem 4 % asta inseaman concomitent si o crestere „pe cale naturala” a bugetului apararii, la un buget de aprox 3 mld cat ar insemna 2,38 % o crestere de 4% pe an a PIB-ului ar genera in fiecare an o crestere cu 120 mil euro a bugetului apararii ….. e bine si asa

        • pai nu e greu de gestionat partea cu offsetul.

          se fac rapoarte de offset, programele respective, se calculeaza macar suma generata direct (cea generata indirect ar fi ceva mai greu de estimat) si se vireaza la MApN.

          in felul asta ministerul primeste garantat, indiferent ce se intampla cu bugetul, o suma de bani provenita din offsetul de la investitiile pe care le face. In mod normal, ar trebui ca aceasta suma sa fie folosita pentru operarea echipamentelor cumparate.

          achizitia unui echipament nou, sa zici o corveta, nu inseamna numai plata pentru ea, ci si multe alte lucruri – mentenanta navei, a sistemelor de armament, a electronicii, radarelor, etc. Faci un efort suplimentar pe termen lung cu orice achizitie. La fel la avioane. Si atunci trebuie un buget suplimentar care sa existe si cel mai bine e ca el sa fie luat din offset, ca sa nu se mai incarce bugetul de baza.

          in plus, lucrul asta ar genera un interes la MApN sa ceara si sa urmareasca programe de offset cat mai consistente, generatoare de bani (sau de economii – spre ex. daca primim ca offset proiectul unei rachete anti-nava si o asimilam in tara sub licenta, asta ne poate economisi sute de milioane de euro)

          posibilitatile sunt foarte mari si in mod suprinzator sunt nefolosite de foarte multa vreme si in ciuda nevoilor foarte mari de inzestrare nimeni nu se intereseaza de offset.

        • Eu totusi zic ca e greu , luam exemplu fabrica Ford Craiova , acolo pot sa fie subcontractati 6-10 furnizori de diverse piese , dar acestia nu produc doar pentru Ford …. deja se complica treaba , poate se trezeste unu si vrea si ce produc acesti subcontractanti ,… iar discutii , iar blocaje …. , daca Ford vrea sa vand dupa 10 ani la alta firme din SUA ( sa fie tot investitie SUA – sa zicem ) apucate si analizeaza contracte , …..clauze … raportari … mai apare problema cercetarii … daca ai o echipoa de cercetatori pe mai multe proicte la mai multe firme sau institutii de cercetare care lucra si la aceste fabrici ….
          Cred ca cel mai simplu e sa se lupte pentru cota de PIB care trebuie si la o crestere de sa zicem 8 %( totala 4 % din offset si 4-5 % din alte ramuri ) la un buget de 3 mld euro anual ar venii in plus 240 mil euro …. eu zic ca e suficient ….

          Oricum problema pe care o vad acum nu e ca lipseste interesul pentru ca nu e offset , problema e clasa ploitica corupta si pe interes propriu si adunatura de generali imbuibati si manacatori de resurse si rahat….cam despre asta e vorba

        • pai da, tu dai exemple de offset indirect, ala e mai complicat de urmarit si calculat.

          eu vorbeam ca sumele rezultate din offsetul direct sa fie redirectionate catre bugetul ministerului.

          sa zicem ca vine o fabrica – suma investita in ea e offset direct. eu as adauga si o parte din impozitele platite de angajati (normal, nu contributia lor de sanatate, pentru ca aia chiar trebuie sa mearga la sanatate, nu la aparare).

          ca pe acolo va lucra si o firma de catering, una de peisagistica, firme de transport care vor aduce marfa, etc – asta aduce niste beneficii indirecte.

          asta cu cota de PIB exista deja si nu e aplicata ca „nu sunt bani” de pensii, etc. Dar offsetul ar genera bani noi, care nu ar exista fara investitia militara, si atunci banii aia trebuie „confiscati” pentru Mapn.

  3. @Mihai
    Daca am avea 2,36 am putea strica „echilibru'” din zona, si nu ar fi bine….
    Asa ca, las cai bine 1%.
    AStia din NATO ar trebui sa ameninte cu sanctiuni daca nu urca la 2,36 de care se vorbea.

  4. Trebuie să ai iq u unui circopitec că să crezi nouă naţiune ciordistan fosta românia se vă opri din autofurat astfel încât să-şi permită vreodată typhoon

    • Ar trebui sa ziceti mersi ca aveti o tara.

      • am si eu o intrebare cine e persoana a-I-a si cine e persoana a-II-a ? Multumesc !

      • Breh, stiu ca aici se incearca sa se evite sa se discute politica 🙂
        Si ca ne intereseaza numai aspectul militar, chit ca astea doua nu au cum sa fie luate separat.

        Dar cu ce se intampla acum la Bucuresti, nu vi se pare ca reintram in zona de influenta sovietica?

        Daca nu poate opri instalarea scutului si incercarea intoarcerii Republicii Moldova la Patria Mama,
        Putin ne rastoarna puterea? Ne reintoarcem cu Ilici la Mama Rusia?

        Vezi si declaratia lui Gitenstein.

        • Am vazut declaratia, cine stie ce se intampla, cu toata magaria asta nu pare o simpla schimbare de conducere, si probabil gatanstain stie el ce zice 🙂

        • Eu am spuso si o repet , Basescu e un excroc dar comparta cu Ilievici si ceata ( care nu respecta nimic in tara asta , nimeni nu are dreptate – doar ei ,cei ce nu sunt cu noi sunt impotriva noastra ) e un mare patriot !!!!!

        • e trist ce se intampla ..pot sa sara astia sa zica ca basescu ,ca nu stiu ce
          in fapt e o incercare de lovitura de stat…o incalcare a statului de drept si al constitutiei
          daca persevereaza ,…imi iau cetatenie de aici si adios romanica

        • Daca tot am ajuns la politica (pe care de obicei o detest), scuza-ma ca-ti spun dar dupa parerea mea spui niste chestii complet aiurea, sa nu spun stupide de-a dreptul (cel putin aia cu Ilici care preia puterea si ne intoarce la Rusia).

          Faptul ca Gitenstein se baga in seama neintrebat are mai degraba legatura (dupa mine, pot sa ma insel desigur) cu schimbarea puterii si probabila schimbare a unor ghesefturi antamate de Base (si ai lui basisti) cu el.

          Eu as pune mai degraba in legatura interventia lui nefericita cu faptul ca aia de la Eurofighter pomenesc ceva despre o noua abordare a vanzarii de avioane in Romania (taman dupa vizita lui Ponta la UE), in timp ce promotorul F-16 la orice mana (fara offset, transfer tehnologic, poate doar comisionu de rigoare sau cine stie ce intelegeri personale, nu vad beneficiile semnificative pentru Tara), Basescu, pare sa fie pe duca (din fericire pentru Romania, parerea mea iarasi).

          Cred ca americanii incearca intai o negociere mai in forta cu noua putere, sau incearca sa obtina (sau sa mentina) ceva ridicand stacheta acum si prefacandu-se ingrijorati pentru a atrage atentia.

        • Cam asa ceva pare, o re-asezare la masa negocierilor pe influente EU-SUA, si cred ca se leaga si cu anuntul EADS, dar si cu anuntul de inceput de mandat al ministrului Dobritoiu, care voia sa reia de la zero procedura de achizitie, adica sa anuleze tot cursul evenimentelor de pana acum, cand s-a scapat pe drum de F18, Eurofighter, Rafale si chiar Gripen, pentru a se lasa o optiune extrem de ingusta si greu de negociat avantajos pt. F16…

          Sper insa sa nu cadem „din lac in put” ci doar sa ne dea sansa, pe langa a trage de timp de catre politicieni pentru „dupa alegeri”, de a negocia corect, prin licitatie si confruntare de oferte cu offset, achizitia multirolului si nu numai… Dar sa nu zicem hop pana n-am sarit!
          Ce sa-i faci, speranta moare ultima 🙂

        • Declaratia stimabilului comunist Marga , faptul ca comunistul numarul unu al RomanieI ia cuvantul de cate ori se vorbeste despre directia PSD – ma cutremura !!!!
          Nu sunt Basisti pe aici , eu nu i-am identificat , ideile sunt de genul , decat o moartea cu coasa mai bine un excroc !

          Faptul ca Basescu e pe duca ma bucura , dar MA INFIOARA CAND VAD CINE VREA SA-I IA LOCUL , POGONICI – ASTA E OM DE PRESEDINTE ?!?! – DUMNEZEULE MARE SALVEAZANE !!!

        • @radu2

          Da, stiu ca spun prostii…ma scuzi…intrebam si eu…fara sa fiu fanul chiorului…paranoia mea de marti dupa-masa…

          Dar in campanie Mihaela Dragostea Mea a facut un drum pana la Mascva, asa fara conotatii subtile, doar ca sa admire frumoasa civilizatie sovietica. Ilici care insista sa nu se dea dus de pe fata pamantului nu e rusofil, n-a fost si n-o sa fie, si nici nu mai are influenta in pesede, chiar deloc. Marga, sau cum dracu’l cheama pe ala, nu a dat-o cu sa ne intelegem bine cu rusii.

          Acu’ era clar ca daca astia scarmana in Siria, si rusii or sa inceapa sa scarmene in alte parti.
          Astept sa inceapa sa scarmene si in R Moldova…asa…intamplator…

        • @ gsg9

          Imi pare chiar rau si sper sa nu mai fie nevoie sa vorbesc despre chestii politice, dar

          -nu cred ca se pune ever problema ca Romania sa iasa din NATO si mai ales din alianta stransa cu SUA (pentru noi chiar e strategica, sper sa fie mai mult si pentru americani) si sa intre sub „pulpana” Rusiei
          -nu cred ca poate fi vorba de nici o renuntare la scutul anti-racheta de la noi
          -nu cred ca vreun politician roman cat de cat cu capul pe umeri si nesinucigas ar renunta la ideea Unirii si la Basarabia
          -alde Videanu (basist de frunte) am inteles ca a facut ceva vizite discrete la Moscova, si ceva oligarhi rusi (adica putinisti’kgb-isti, ca si la aia e ca si la noi, „fostii” au intrat peste tot in politica si afaceri) au pus piciorul aici apoi, nu cumva ALRO e luat de ei (nu stiu sigur, ce imi amintesc ca se discuta, poate ma insel caci nu prea urmaresc TV). Tot aia au contracte preferentiale cu Hidroelectrica, care a cam ajuns pe butuci (si) din cauza aia
          -din partea mea Iliescu sa moara in chinuri

          Si, lucrul cel mai important, oricine ajunge la putere trebuie sa se preocupe ca pe langa furaciunile obisnuite sa faca si Tara sa progreseze (adica sa fure mai cu decenta daca nu se pot opri, de preferinta ar fi sa nu bage mana deloc desigur). Astia de pana acum doar au furat, au distrus in mare parte totul, ori o tara in pozitie de semicolonie dezindustrializata si condusa de niste corupti aflati la mana unora si altora nu poate fi cu adevarat libera si nici nu isi poate realiza cu adevarat idealurile.
          Stiu, probabil sunt idealist spunand asta (unii ar spune „idiot” chiar, pentru ca ma gandesc ca ar fi macar posibil)

        • Ma feresc de mai multa vreme sa comentez pe teme politice, chiar daca eu ii injur pe toti, dar….

          „Faptul ca Gitenstein se baga in seama neintrebat are mai degraba legatura (dupa mine, pot sa ma insel desigur) cu schimbarea puterii si probabila schimbare a unor ghesefturi antamate de Base (si ai lui basisti) cu el”

          Sincer nu stiu ce reactie sa am la afirmatia asta….In limbaj diplomatic ce a spus ambasadoru asta echivaleaza cu „Nu ne place ce se intampla. Aveti grija”. Ce vroiati sa zica „ba boilor vedeti ca ati depasit masura si va ardem”?

          Avand in vedere ca USA are cateva investitii si cateva interese pe aici, ambasadorii lor „se vor baga in seama” cand si de cate ori vor ei. N-au venit ei aici, ca sa piarda.

          Renegociere pentru avioane? Pana si asa zisa reorientare catre f16 din Olanda sau Portugalia sau de unde era tot cu acordul americanilor s-a facut (public prin gura aceluiasi ambasador). Orice avion se va lua..cu offset, fara offset va trebuie sa aiba girul lor.

          Daaa… Eurofighter n-o sa dea comision, ei n-au auzit de practicile astea. Asta in caz c-o sa luam vreodata asa ceva.

          NATO = USA. Poate adaugam si UK. Restul sunt de umplutura, rolul lor fiind de a asigura iluzia de sustinere internationala. Nu ca ar avea nevoie, dar evita niste batai de cap. Intram in detalii cat vreti voi, tot acolo ajungem.

          Cand Basescu a inceput sa vorbeasca despre politici energetice,….influenta externa a Romaniei, interesele Romaniei in Georgia si Azerbaidjan, ati crezut cumva ca s-a trezit el, marele vizionar si patriot cu initiativa, sa faca politica externa de unu singur la asemenea anvergura? Ca si avea Romania resurse economice si militare sa sustina o asemenea politica. Nu ca ideea n-ar fi fost buna, oricine ar fi venit cu ea.

          Sunt de acord cu gsg9. Dintr-o data, dupa venirea actualului guvern, ambasadorul Rusiei la Bucuresti spune ca e vremea sa schimbam anotimpul…ca pana acum relatiile au fost reci…..si altele.

          Astia doi se bat in mesaje pe aici.

          „nu cred ca vreun politician roman cat de cat cu capul pe umeri si nesinucigas ar renunta la ideea Unirii si la Basarabia”

          Esti tu sigur? Pai 14 ani nu a zis nimeni nimic de Unire si?…A patit cineva ceva? Nu trebuie sa renunte declarativ. E suficient sa nu faca nimic. Sinucigas..politic? Probabil ca ai impresia ca o „cariera” politica in Romania are valoarea uneia de afara, se construieste tot asa de greu si e la fel de sensibila.

          „Si, lucrul cel mai important, oricine ajunge la putere trebuie sa se preocupe ca pe langa furaciunile obisnuite sa faca si Tara sa progreseze (adica sa fure mai cu decenta daca nu se pot opri, de preferinta ar fi sa nu bage mana deloc desigur). Astia de pana acum doar au furat, au distrus in mare parte totul, ori o tara in pozitie de semicolonie dezindustrializata si condusa de niste corupti aflati la mana unora si altora nu poate fi cu adevarat libera si nici nu isi poate realiza cu adevarat idealurile.”

          Doamne…nici tu nu ai trait in Romania in ultimii 20 de ani?

          Ce ma doare cel mai mult, e atitudinea romanului dobitoc, care nu intelege ce i se face. Ma uit la cum au fost scindati romanii. Romani la fel de saraci, cu probleme similare se injura unii pe altii, sustinand niste partide care nu dau 2 bani pe ei. Romanii de rand care sunt ca doua galerii de suporteri gata sa se omoare intre ei pentru niste politicieni care ii folosesc, care nu servesc statul si interesele Romaniei. Romani care au incetat sa mai gandeasca sau care n-au stiut niciodata s-o faca.

          usl-istule, basist-ule, moarte basistilor, moarte usl-istilor, ciuma rosie, ciuma portocalie….

          Si ca sa ma intorc la problematica Unirii, ca asta e una din problemele sensibile pentru mine. Nu ma intereseaza ce interese a avut (unii spun ca a vrut sa atraga voturi) sau poate a fost impins de la spate…unul din lucrurile bune pe care le-a facut Basescu au fost initiativele fata de Basarabia. Important e ca a trimis mesajul „Basarabia pamant romanesc” in gura mare, pentru prima oara la nivel oficial. Si a mai facut si cate ceva concret in sensul asta.

          Cand injuram si demonizam pe cineva pentru multele aspecte negative, sa le vedem totusi si pe alea bune.

          • Da, din pacate Deutsche Welle compara acum situatia din Ro cu regimul nazist. Fara sa comentez cine are dreptate, nu pot sa nu ma gandesc ca preluare puterii se putea face mai lent si mai putin spectaculos. Aceste aprecieri ne vor costa foarte scump, economic in primul rand, iar dobanzile la care Romania se va imprumuta vor creste iar, fara ca noi romanii sa avem vreo vina si fara ca economia noastra sa fie in cadere. Totul multumita politicienilor nostri, de ambele parti ale baricadei, care se gandesc, numai la puterea lor. Unii vor s-o ia si nu mai au rabdare, altii nu s-au obisnuit cu ideea ca au pierdut-o.
            Bineinteles ca totul in folosul nostru al poporului! 🙂 ))))))

        • @ Adrian

          Si eu ma feresc deobicei sa comentez pe teme politice, si ii displac pe toti politicienii, desi trebuie sa recunosc ca pe unii mai mult decat pe altii.

          Iar unul din motivele pentru ca ma feresc sa discut teme politice este ca de obicei cei ce discuta astfel de teme sunt de cele mai multe ori fanatici care nu pot vedea dincolo de simpatiile fata de un partid sau personaj politic.

          Ceea ce a spus Gitenstein nu se traduce cu „ba, ati sarit calu”, ci cu „ba, aveti grija ca noi avem deja discutate niste chestii cu Basescu, nu vrem probleme”.
          La nivelurile astea si la interesele si sumele puse in joc nu conteaza cine si cum ajunge la putere intr-o tara ca a noastra, ci doar sa fie lucrurile si afacerile OK pentru cine trebuie.
          I se barlare lui Gitenstein de Curtea Suprema sau cum ii zice, el vrea doar sa se asigure ca treaba mere asa cum vrea el, si astia noi nu o sa aiba idei ciudate. Si e vorba exclusiv de interese de afaceri, parerea mea, in nici un caz de „orientarea spre Rusia”, asta e hilar.

          Daca SUA chiar ar considera necesar, ar putea sa ne dea si avioane (destule) in conditii avantajoase, ar putea si investi aici mai serios. Era vorba odata (nu demult) ca vor dona (gratis deci) vreo 400 de tancuri M1 Abrams Greciei. Cehia sau Ungaria, tari mai mici si mai putin importante in NATO, au luat Gripen nu F-16, iar Ungaria pare ca s-a inhamat la conducta ruseasca si nu se sfiieste sa aiba relatii excelente cu Rusia. Numai zic de scandalul in care seful contraspionajului ungar ajuns in nu stiu ce functie importanta la NATO s-a dovedit a fi un fost absolvent al academiei KGB-ului si fost colaborator al acestuia si al serviciilor comuniste maghiare. Cu toate asta si ungurii si cehii parca nu au nevoie de ex, de viza de calatorie in SUA si nici nu le impune nimeni (cel putin aparent) sa cumpere lucruri in dezavantaj clar. De ce oare noi suntem tratati cumva diferit, desi de ex implicarea noastra in Irak si Afganistan a fost si e mult mai substantiala?

          Sunt de acord cu faptul ca romanii sunt cumva prinsi intr-o plasa si se impart prosteste in tabere partinice, din pacate e o realitate. La fel de din pacate multi fac parte din astfel de tabere fara sa-si dea seama, desi pozeaza in oameni care se afla deasupra unor astfel de imparteli.
          Multi au capatat reflexul de sluga, au incetat in a mai crede ca pot (si in consecinta putem, noi ca romani) face ceva de unii singuri, ca am putea actiona, nu doar reactiona la ce fac si spun altii. Doar se uita la „stapan” si se gudura cuminti, latrand la altii (tot mai putini) care stramba din nas si nu sunt de acord.
          Iar stapanul pare ca s-a obisnuit cu supusenia asta, si nu considera ca e nevoie de ceva mai mult pentru ca lucrurile sa mearga mai bine. El te priveste asa cum te prezinti. Vii ca un milog, cu capul plecat si cersind doar un ciolan pentru tine, asa te va si trata

          Da, toata lumea da spaga si face tot felul de oferte, unii mai pe fata altii mai camuflat, e o realitate. Problema e ca macar sa beneficieze si tara sau armata de pe urma acelei afaceri, nu doar niste unii cocotati cine stie cum la putere. Exemplele dezastruoase din primul si din al doilea razboi mondial se pare ca nu sunt cunoscute si nu se mai iau in considerare azi.

          Si da, Basescu e un presedinte bun doar in relatia cu Basarabia si chiar cu Rusia, sunt de acord cu asta. Ce e al lui e al lui, nu poate fi contestat si are tot respectul meu pentru declaratia cum ca si el ar fi ordonat trecerea Prutului.
          Ce e de criticat insa e ca politica lui interna a slabit foarte mult tara, din mai toate punctele de vedere, a si dezbinat-o (pentru a o stapani mai usor) iar asta afecteaza si pozitia noastra internationala. Pentru ca una e sa ai gura mare si alta e sa ai si posibilitatea sa faci ceea ce trebuie sau ceea ce zici.

    • scuza-ma ca iti dau un sfat , dar daca tu intelegi ce ai scris acolo , e ok !?

  5. @Mihai on iulie 3, 2012 la 17:12

    Balanta e foarte echilibrata, ala face pe patriotu si fura pe la spate, celalalt fura pe fata si pronunta cuvantu’ „poporul” fara aer.
    Deci, e cam tot aia.

    • Cand am spus ca unu e excroc clar nu-s incantat de el …… , dar intre unu care vine te scuipa si-ti da doua palme si unu care iti crapa capul si-ti intra cu bocancii in „simtirea ta romaneasca” …. e foarte simplu de ales …. cel putin pentru mine

  6. Apropos, cei de la e-context preconizeaza o crestere economica (a PIB) de 5% in acest an, daca se face media cresterii pe judete?!
    http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/harta-economica-a-romaniei-vezi-ce-judete-ne-vor-scoate-tara-din-criza.html

    ” Asa ar putea fi sumarizata prognoza privind evolutia economica din acest an a Romaniei, publicata la finele saptamanii trecute de catre Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Mai precis, CNP prezinta estimarile privind evolutia economica a fiecarui judet in acest an. ”

    Probabil secretul este ca evaluarea se face in mld. lei, iar daca tinem cont de prognoza de devalorizare fata de euro iesim la cat? 🙂

    Sau imi scapa mie ceva?

    • iti scapa inflatia pe care o poti adauga la jocul cu evolutia euro ….:) 🙂 🙂

      • eu vorbeam de cresterea PIB nu a nivelului de trai… 🙂 si cu repercursiuni mai mult sau mai putin directe, in functie de potenta fiscului, in colectarea banilor pentru bugetul de stat… ala care ne intereseaza pentru alocarea banilor de achizitii la MAPN. 🙂

        • Atata timp cat ametitul asta de Dogoritoiu sau cum m…asa il cheama , e un somnambul , nu se lupta cu dintii pentru 2,36 % , PIBul, PIB-ul poate fi si de 10 ori mia mare tot aia e , diferenta va fi data pomanagiilor ( cate traiesc si fura din truda altora , adica ajutorul social ) , tiganilor si pensionarilor care nu produc nimic – si sunt prosti ca noapte in majoritate ….EVIDENT PENTRU SCOPUL NOBIL AL ACESTEI TARI – adica castigarea de votui de la prosti !!!

  7. @Mihai
    Pai de ce crezi ca se vorbeste numai deaspre pensii peste tot?
    E vorba de dat bani, normal ca ii intereseaza asta, si numai asta, pentru campanie.

    • Faceau cei de la Divertis , paca , o gluma cum il sfatuia Ilievici pe Bombonel sau Prostanac , era ceva de genul ” Bag-o pe aia cu pensile ” sa catige voturi in campanie 🙂 🙂 🙂

      • haha 😀
        Eu cand mai vedeam/vad vreo stire ceva care are „dobrita” in titlu ma gandesc: „ia, ceva de achizitii?”
        De unde………………..pensii pensii si iar pensii si mai multe pensii…..

        Dale pensii de 999999999999euro, da las’ ca si asa mor maine cine stie pe unde in lume, in cine stie ce roaba.

  8. mai baieti..imi place ca vorbiti direct..si daca tot e sa vorbim direct..faza e ca astia care sunt acum la putere..sunt cei mai comunisti ever pe care i;a avut romania..cum frate sa nu respecti constitutia??si sa mai iasa si cu ranjetul ala pe fata sa spuna ca ei fac si ei dreg??ce au facut pana acum???din ce au promis ma refer..ce??sa va aud..nimic frate..aia au facut..,ba acm..ca i-au chinuit astia pe romani…cu atatea taieri si impozite..astia risca sa dea peste cap tot..dupa atatea sacrificii..ba frate..macar aia au facut ceva pe fata..astia mint ca fac pt romani..pe cand colo ei ne vand de fiecare data..basescu e extraordinar..adica eu apreciez..frate..isi da demisia..daca astia vor sa schimbe constitutia..sa puna parlament unicameral cum au votat romani..nu uitati ca basescu a vrut tot timpul sa faca ce au votat romani..adica parlament unicameral..dar nu vrea nimeni..ce sa intelegi??ca asta vrea sa faca ce vor romani..chiar daca ramane fara functie..si daca el se retrage din politica nu vad care ar fi avantajul sa faca asta..ramane un singur raspuns..adica isi iubeste tara si vrea sa respecte ce vor romani..si asa cum e..a spus mereu ;lucrurilor pe nume..si a facut si el ce a putut ..pt ca toti au fost impotriva lui..chiar si cei din pdl.bravo lui,recunosc ca il admir pe basescu..dar fac asta pt ce am enumerat mai sus..sa nu mai spun ca a spus public ca BASARABIA E ROMANIA,ce presedinte roman a mai avut tupeu sa faca asta??pacat ca multi din noi nu vedem adevarul..si credem tot ce ne vand toti mincinosi….

    • Ai de grija ca Ilievici nu a oferit aproape niciun ajutor fratilor nostri de peste Prut in problema Transnistriei , daca era un roman rezolva problema Basarabiei si a Transnistriei in 92 , eram toti fericiti si-l pupam si i f… pentru ca era un mare roman , asa nu stim cum sa-i sucim gatul la tradatorul asta de neam si suflete romanesti !

  9. vreau sa mai adaug ceva..daca o sa vina careva sa zica,ca basescu a furat..si ca a facut nush ce..sa imi arate unu care nu a facut..diferenta e ca asta a facut ceva si pt romanica asta.asa vad eu..poate gresesc.nu stiu.

  10. „Mihai on iulie 3, 2012 la 20:02 said:
    acum e undeva pe la 1.3% adica aproximativ 1,7 mld euro ( si suntem obligari la 2,36 sau 2,38 % )”

    PROPUNERE!

    Daca 1.3% sunt 1,7 mld euro, ce achizitii s-ar putea face daca am avea 2,38%?

    Merita un titlu langa „STRATEGIA INDUSTRIEI DE APARARE” si „Inzestrarea armatei romane versus cresterea economica si solutia offset-ului” George? 🙂

    • Cu părere de regret nu comentez politica, nu în felul acesta (din motive subiective și implicite), dar vreau să mă leg de cifra obsesiv-compulsivă 2,36%.
      Trebuie ținut cont că:
      – ținta a fost asumată în (200?) la ce proiecții de creștere și în contextul proaspetei incluziuni în alianță
      – nu e cazul să spun ce s-a ales de predicții și proiecțiile dinainte de 2008…
      – din câte cunosc (aștept corecții) NICIO țară aliată nu respectă sumele asumate
      Turcia încă alocă aproape de cât a zis, Polonia (că ei poate, că este treaba alta și strategia de graniță…îhhh)
      SUA e singura care a tăiat ( încă ) puțin din buget, vedeți UK, Olanda, Spania, Germania, Danemarca, Norvegia, Italia… etc ce fac?

      Mai e chestiunea că aprox 80% din buget sunt plăți cu personalul/pensii, iar bugetul de uzat pt armată e altul… (aici plânsete).

      • Este foarte bine ce spui , asa am vazut si eu ca Turcia e cam pe acolo , dar noi nu ne putem compara cu tarile pe care le-ai enumerat acolo …. nu au situatia jalnica pe care o are armata romana si alt aspect este o chestiune relativa :
        Polonia are o armata sa zicem bublu ca efective ca Romania la un PIB de 3 ori mai mare ( si totusi Plonoia are undeva pe la 1,9 % din PIB )
        Germania sa zicem efective de 5 ori mai mari si un PIB de 20 de ori mai mare
        lista poate contiua ……..

        Sa nu uitam totusi ca armata romana a avut deosebita nesimtire ( ma refer la stim noi cine ) sa trimita in Afganistan militari cu tehnica din anii 70 , scuza-m dar nu cred ca era un capat de lume sa achizitioneze 30-40 de transportoare blindate „mai actuale”, 20 de ambulante si 1500 de pusti

        Si un alt aspect aceste tari au o industri functionala si care produce in caz de nevoie in timp scurt inzestrarea armatei din tara respectiva poate lua alta forma .

  11. E jale ce se intampla in tara , dar daca asta este dorinta majoritatii n-avem incotro. Comunistii insa nu au nici macar bunul simt sa astepte alegerile din toamna. Oricum singura metoda de trezire a populatiei este sa vina usl-ul la putere , sa simta pe pielea ei. Dar cine stie , oate s-au mai spalat si astia de bolsevism si suntem pe calea cea buna. Daca nu , iar economie gri, iar salarii la plic, spaga la dministratie si sa vedem de unde prelevari la bugetul de stat

    • Noi nu am avut in tara comunism ci bolsevism.Actualii politicieni, indiferent de partidul din care fac parte, nu mai sunt bolsevici, ci mafioti versati, care au dat acestei tari , o legislatie stufoasa si interpretabila, ideala pentru combinatiile lor murdare.Actuala clasa politica, este interesata doar sa se capatuiasca material cat mai bine.Interesul electoratului este pe plan secund.
      In actualul contest, singurul perdant este Romania, si cetatenii sai onesti, vinovati insa pentru pasivitatea lor fata de aceste oameni.Occidentalii au o vorba despre romani pe care ii numesc mamaligari:,,mamaliga nu explodeaza.,,
      Intre USL, PDL si UDMR, in afara originii etnice si a limbii, moral, nu este nicio diferenta.
      mad max, ce sanse ii dai unui Su35, echipat cu avionica occidentala de ultima generatie, intro ipotetica confruntare cu un Eurofighter?Multumesc pentru raspuns.

      • @ Sorin si asa cum este acum un Su 35 BM are sanse de cel putin 50% in fata Typhoon, orice ati spune si orice ati zice nu sunt asa de inapoiati rusii la electronica in momentul de fata…..cu avionica occidentala s-ar putea ca sansele sa creasca pe a 60% datorita faptului ca atunci gap-ul de tehnologie nu mai exista iar manevrabilitatea lui SU 35 BM este superioara…

  12. „BAE proche d’un accord avec Oman sur la vente de Typhoon

    Le groupe de défense britannique BAE Systems est sur le point de conclure avec le sultanat d’Oman un accord de vente portant sur 12 avions de combat Typhoon du consortium européen Eurofighter, a-t-on appris mardi de sources proches du dossier.
    Les analystes estiment que la valeur d’un accord avec Oman sur l’Eurofighter pourrait atteindre 2 milliards de dollars (1,59 milliard d’euros).”

    http://www.lesechos.fr/investisseurs/actualites-boursieres/reuters-00452905-bae-proche-d-un-accord-avec-oman-sur-la-vente-de-typhoon-340391.php

    • 1,59 pentru 12?

      Nu prea sunt de nasul nostru daca ne gandim la tot ce mai e nevoie pe langa ele.

      • Acordul include si ce este pe langa aparate + armament de ultima generatie!

      • Am putea avea 48 de EF si le-am putea opera decent ca numar de ore. Este realizabil, depinde de planul pe care il ai in sapte pt aceasta achizitie, de cum negociezi, etc, etc In practica poti realiza lucruri aparent imposibile daca esti baiat destept, din pacate pt noi tocmai specia asta, a baietilor cu adevarat destepti, lipseste cu desavarsire.
        Eu personal as merge pe doua variante: 24-36 de EF dedixcate suprematiei aeriene, dar si cu capacitate de atac la sol, Tranche 3, 36-48 de Gripen E/F, multirol adevarat, catarca RoAf, avionul bun la toate si 36-48 de avioane cu reactie transonice de antrenament si suport apropiat la sol (LCA).
        Pare mult, dar este posibil. Probabil ca aceast parc de aviatie va costa peste 12 miliarde de euro, dar abia atunci am avea AVIATIE! Cu investiti serioase, cu banii UE atrasi, cu offset atent negociat totul ar fi realizabil intr=-un interval de 10 ani.

        • Aia 20mld de la UE se pot folosi in aparare?

        • Categoric nu, dar se pot folosi in infrastructura, la sate, in agricultura. Folositi cu cap, aia 20 de miliarde iti elibereaza tie bugetul cu 20 de miliarde si pe deasupra, in timp, iti aduc banii frumosi ca taxe si impozite. Asadar orice bani intra in tara, sunt bine veniti si inseamna oportunitati de dezvoltare, inseamna pana la urma bani mai multi pt toata lumea. inseamna slujbe!

        • George GMT ajung si 24 de Gripen C/D cu motor eurojet + 24 de Eurofighter Typhoon ceea ce ar fi mai mult decat decent si ai avea comonalitate la destul de multe elemente oricum Europa va avea forte aeriene cu cel putin 2 tipuri de avioane in viitor.

        • Daca am fi vazuti seriosi si de cuvant , eu cred ca am putea negocia si asa ceva nu neaparat direct – adica domne dam de lucru la indistria UE , vedeti ca la politia de frontiere a fost posibil ! nu 20 mld dar ceva consistent acolo ar fi posibil, dar ma repet , nu cu impotentii pe care-i avem acum prin parlement si prin conduceri de tot felul

          Daca as avea o schema stabila si putin testata cu ceva proiecte mai mici de offset eu as face nu 20 mld euro investiti ci jumate din tot ce se investeste in tara asta asa si o sa ma justific :

          Lista I :

          Electrica
          Sidex – inainte de privatizare- asta e analiza
          Transgaz
          Alro
          lista poate continua

          Sunt firme cu foarte multi angajati ineficineti si cu cifre de afaceri mici . Si mai grav sunt ineficiente !

          Lista II

          Dacia Pitesti – 12.000 angajati – peste 2 mld cifra de afaceri si export la greu
          Nokia – 2000 ang – cifra de afaceri peste 1,5 mld euro
          Ford – estimare 4-5 000 ang si la o productie de cat estimeaza ( 100.000 masini ) , va genera peste 1 mld euro cifra de afaceri si evident export masiv ……

          de ce nu as prefera a doua lista ?
          Adica sa impusc mai multi iepuri cu un singur cartus ? inzestrez armata la un nivel inalt , aduc tehnologie si imi formez ingineri in diverse domenii si chiar produc nu ma prefac , plus export si piete externe redeschise

          Am grija sa am si eu participatii in aceste firme sa obtin profitru pe termen mediu si lung si sa am acces la tot ce se intampla acolo si e minunat !

  13. Aa, bun.
    Deci mai direct, putem sa punem deoparte 20mld facem proiecte, folosim toti 20mld de la UE si putem sa folosim banii aia romanesti pusi deoparte care au fost „inlocuiti” cu aia „gratis” de la UE, si folositi unde nu ii puteam folosi pe cei de la UE, DE EXEMPLU, IN APARARE.
    Frumos si foarte simplu, da’ ploua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *