Eurosatory 2024, partea I

Si a mai trecut un Eurosatory… cu noutatile si anunturile de rigoare!

Pentru cei ca mine, care se duc acolo ca un copil scapat in depozitul cu jucarii, e putin prea rar, o data la doi ani… noroc ca mai exista in anii impari si salonul aeronautic Le Bourget. In fine, incerc sa imi mai temperez entuziasmul cu faptul ca totusi e vorba de arme, nu de jucarii.

Sa incepem cu inceputul… sau ma rog, ordinea mai mult sau mai putin haotica a vizitei mele.

Cateva solutii navale ale Aselsan, cu machete de submarin, sistem naval fara pilot si o integrare de diverse sisteme pe  o nava de suprafata:

 

Si tot Aselsan cu „Skydome”-ul turcesc:

A urmat standul SigSauer, cu un intreg rastel de diverse arme, Cross-ul cal.308 se simtea foarte „prietenoasa” in mana si deloc grea, incadrata in pozele de mai jos de mitraliera grea MG338 (la stanga), iar la dreapta de mitraliera usoara XM-250 NGSW-AR (Automatic Rifle) folosind noile munitii hibride cal. 6,8×51 :

Dar si un pic de Hekcler Koch, cu vedeta HK421 „Maschinengewehr” in calibrul 7,62 x 51 mm echipata cu optica HENSOLDT ZF4 MKO (imagine stanga) si o etalare cu primul plan ocupat de de HK  G36, MG5 si MG4 (imagine dreapta):

Nu ma pot abtine sa nu adaug si un video de prezentare al HK421:

Inca un pic de FN Herstal Belgia, in prim plan cu FN SCAR si SCAR-H (all black), ambele in calibrul 7,62×51, cu optica de calitate si amortizoare:

Am zabovit putin si la standul Otokar:

Apoi am iesit la standurile in aer liber, unde am remarcat standul polonez cu BOBR3 si UGV Piap Hunter, iar inauntru un Borsuk:

Standul KNDS, cu o multime de exponate, cap de afis fiind EMBT AD (Ascalon) 140, Leclerc Evolution, Leopard 2 A-RC 3.0, Leopard 2A8, Boxer senilat, Jaguar 6×6 si turela CTA40:

.

Bineinteles, nici Rheinmetall nu s-a lasat mai prejos si a rezervat o intreaga sectiune a expozitiei in aer liber pentru produsele sale:

 

Comparativ cu KNDS, care dincolo de Leopard 2A8 aflat in productie, au mai multe evolutii si prototipuri concurente, cu 3 variante majore de evolutie pentru viitorul tanc european, atat in calibrul 120mm cat si 140mm, Rheinmetall imi par mai pragmatici, oferind modernizari partiale (Panther EVO) – Leo2 cu turela KF-51 – dincolo de un tanc nou-nout KF-51U si un nou calibru 130mm (calibru mai accesibil dpdv financiar, logistic,gabaritic) decat 140mm in cazul unei plafonari a celui de 120mm, chiar si in varianta ASCALON). La fel, pentru Skyranger 30/35 ofera mai multe variante de integrare pe platforme existente si o strategie similara pentru derivatii din platforma Lynx. Astfel ofera salturi tehnologice ceva mai mici si mai accesibile clientilor.

Si tot in expozitia exterioara erau norvegienii de la Kongsberg cu VSHORAD NOMADS:

FFG NOMADS si AIM-9X la „picioare”

iar langa, MSI cu solutia antiaeriana artileristica antidrona Terrahawk Paladin, integrand un tun Bushmaster II Mk44 cal. 30mm, sistem trimis si Ucrainei:

In incheierea primului calup, pentru comparatie, doua standuri:

 

Marius Zgureanu

 

31 de comentarii:

 1. HK421 vad ca n-are si foc cu foc deci e o durere de cap sa ii pui opticele…urasc treaba asta la mitraliere.

  4
 2. Și ce să comparăm între standurile România și Ukraina? La al nostru pare un spațiu lung și nu văd ce prezintă, la vecini e ceva mic, cât două tarabe, plin de cu drone.

  5
  • Cred că asta a vrut să surprindă fotograful ….
   Standul umil al Ucrainenei…care se afla in plin răsboi cu rusnacii…greutăți,lipsuri, est,etc,etc …dar totuși promițători in tehnologii avansate , precum dronele și standul românesc……mare dar gol , precum sufletul celor ce ne conduc !

   25
   • mai bine spus precum capul celor care ne conduc…

    26
    • Te contrazic puțintel!
     Capul îl au plin ….te asigur!
     Plin de scheme și afaceri ;ce le oferă bonusuri grase …pe spatele statului…. căpușat!
     La noi totul e de vânzare , atâta timp cât intra plicul cu spaguță , în buzunarul care trebuie!
     Vorbeam de suflet ,pt că întâmplător mai sunt câțiva patrioți; cum suntem noi astia de pe site-ul asta …. (noi ăștia care trâmbitam la porți inchise ) ce ne dăm sufletul și murim cu speranța că Romania ca țară va prospera și armata română să fie decent înzestrată și dotată.
     Noi ăștia care încă dorim și sperăm ,ca fabricile noastre să revină la viață ….
     Sa nu rămână doar nu doar un morman de fiare ruginite ,bune de tăiat și dus la fier vechi …și apoi construit in loc ansamble de blocuri …… Făcute de băieții deștepți!

     Pe scurt și cu toată stima :Trebuie sa ai și suflet ,să te lupți pt tara asta…… Nu doar cap !

     17
   • Am trecut si eu pe la standul României. O cucoanà si un domn care se gràbeau sà o întindà desi nu era încà ora închiderii. Douà prospecturi care spuneau cà facem si cà dregem.
    Dar totul având pe fundal douà standuri coreene, ale lui Hunday si Hanwha, cine stie de ce.

    15
   • Ce poze frumoase, la costum și cravată….
    Se vede că ai noștri, sunt crescuți frumos ,cu lapte de cuc…..😉
    Tunsi și frezați cu vorbele la ei ….. Îti vine să-i iei de obrăjori 😆
    Dar acum pe bune : multă vorbărie și pdf-uri cât cuprinde!
    Tehnică de facto expusă 0 …..tipic mioritic, doar gargară și poze ! Macar o pușcă cu lunetă sa fi avut și noi expusă ….să vadă străinii ce se face concret în fabricile românești…..
    Dar noi Nuuuuuu…. doar vorbe și strângeri cordiale de mana.
    Vise tata, viseeee umede…și multă dezamăgire!!!!
    PS: nu știu ce dracu căutăm acolo ….. Nu avem nimic de oferit decât hale goale…. De închiriat, pe comisioane frumoase !

    19
   • Prezinta politicieni ?

    4
 3. Băgăm bani în tehnică militară, dar cu cine dreacu ne batem. Doamne ferește să ne ia rușii în serios, că e belită. Vai de steaua noastră

  4
  • N-ai inteles cum functioneaza treaba, băgăm bani în tehnică militară ca sa nu ne batem.

   „Doamne ferește să ne ia rușii în serios” – se pare ca nici Ucraina nu-s in stare sa o ia in serios.

   16
   • Rușii nu se iau pe ei în serios, încă. Dar sunt mulți și împănați cu propagandă… D-aia trebuie tocați până se satură, de preferat în Ucraina.

    @Heronescu: ai uitat să zici de școlile și spitalele ce se puteau construi și copiii flămânzi ce puteau fi hrăniți cu banii ce se duc pe tehnică militară. Nu-i frumos să sari peste părți importante din poveste.

    34
  • Si vis pacem para bellum. Cine nu pricepe, mai ales voi astia cu steaua voastra n-aveti decat sa traiti si sa muriti ca niste rame.

   27
  • Domnu Heronescu , hai sa te fac să înțelegi :
   Fiecare minister cu fondurile lui.
   Nu ne batem cu nimeni ….încă.
   Sunt ministere care au felii mult, mult mai serioase din pib și tot nimic nu se face …..
   Banii sunt risipiți și duși în buzunarele adânci ale unor șmecherasi de partid …. si tot nimic nu se face….
   Ministerul apărării are si el la randul lui căpușele lui ,dar în schimb ….are un fleac din tort , o fărâmă infimă, ce se risipește in marea ei majoritate pe salarii și pensiile celor ieșiți din activitate.
   Restul de mărunțiș îl are la dispoziție pt cumpărături cat abea sa ne ajunga de o paradă militară (din păcate și sperăm la mai bine)
   Țin sa specific: salariile și Pensiile sunt de militar, nu pensii speciale ,etc,etc,etc …..cum au alți boieri😉
   Dam bani pe tehnică militară, pt că orice tara normala ,este obligată să aibă tehnica și dotare corespunzătoare și pt că suntem obligați moral ,dar și prin tratate semnate să contribuim și noi la apărarea noastră(colectivă) ….nu doar străinii.
   Cât dspre ruși…. numai de bine și otrava în pahar le-aș pune !!!!😘

   14
 4. faine produsele Sig Sauer, le-am vazut la Bucuresti

  9
 5. Radem de ei și glumim, recent s-au lăudat oficial ca F35 este sub Kaan. Dar regimul iliberal masochist și înfrățit musulman cu oricine rezonează cu nea erdogan a creat o industrie de apărare reală și din păcate eficienta.

  2
  • Da s-au dezvoltat mult turcii in multe domenii inclusiv militar, dar trebuie vazut cum si cam ce implica pusul asta de-a doua cu unchiu Sam, UE si alti greuceni! Adica cam toate motoarele folosite in produse de aparare sunt pe baza de licente , derivate de licente ( cu incorporare de drepturi si componente vest). Asa ca daca se umfla prea tare muschii pe taica Erdogan ramane pedestras inscurt timp. Despre comparatia dintre F35 si KAAN ce sa zic, destul de complicat sa compari ceva la nivel de prototip ( si ala cu motoare de la necredinciosi) cu ceva la care nu ai acces! La asta taicu Erdogan seamana izbitor cu tar Putin. Despre electronica inglobata in tehnologia lor sunt fix la acelas nivel cu noi, adica este compusa din subansmble hardware din vest ( tot de la nenorocitii aia de necredinciosi) ! Gandeste-te ca tancu lor , daca o mai lalaie cu productia, ,pe baza de lipsa motor si transmisie disponibil, se va naste deja vechi! Spre deosebire de tar Putin sau Putler , dupa unii autori, taica Erdogan sta de cateva ori mai rau decat rusii, aia de bine de rau mai au resturi din complexul industrial-militar al URSS, la nivelul tehnologic de atunci, taicu erdogan e la prima generatie.

   7
  • Vreau sa-i vad daca-s in stare sa faca macar casca pilotului de F35.

   10
 6. «  solutii navale ale Aselsan, cu machete de submarin, sistem naval fara pilot si o integrare de diverse sisteme pe o nava de suprafata:»

  Mie mi s-a părut mai șmecheroasā drona Vidar propusa de elvețianul TecPro am făcut niște poze

  https://postimg.cc/gallery/nXNHxfg

  7
 7. soldatul Sveik

  Cei ce ne conduc armata sunt niste imbuibati atehnici, care nu au decat un scop : prosperitatea personala. In caz de atac major dinspre est vor da buzna la ghiseele de pensionare si se vor intrece la olimpiada celor fara de rusine.

  6
  • Vasile Băcăuanul

   Mai rău: jumătate vor pactiza cu cotropitorii, iar ceilalți se vor retrage strategic prin Bermude, Coasta de Azur, locuri de astea cu viață grea.

   6
 8. Ce credeti de CTA40? Ar putea fi o solutie de integrare pe Redback sau ASCOD in programul MLI. Francezii par foarte multumiti de el dupa primele teste cu adevarat operationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *