Exercițiul comun româno-american RAPID FALCON

Exercițiul comun româno-american RAPID FALCON va avea loc joi, 19 noiembrie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, cu participarea unor unități de artilerie aparținând Statului Major al Forțelor Terestre ale Armatei României și Forțelor Terestre ale Statelor Unite din Europa.

Forțele Terestre americane vor participa cu două sisteme mobile de artilerie – HIMARS din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, iar Forțele Terestre Române cu trei lansatoare multiple de rachete – LAROM din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani.

Activitatea, la care vor participa peste 130 militari români și americani cu 30 de mijloace tehnice, are ca scop dezvoltarea și consolidarea cooperării militare dintre Forțele Terestre ale României și cele ale Statelor Unite ale Americii, precum și o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două mari unități de artilerie în perspectiva dotării structurilor Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” cu echipamente HIMARS, începând cu anul 2021.

RAPID FALCON este un exercițiu cu termen scurt de notificare, ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii și defluirea personalului și tehnicii în cazărmile de dislocare la pace și se va desfășura, succesiv, în două locuri, în intervalul orar 12.30-19.30. Astfel, în Baza 57 Aeriană, începând cu ora 13.30, va avea loc sosirea echipamentelor și vor fi organizate declarații oficiale, iar în Poligonul Capu Midia, începând cu ora 15.30, vor avea loc tragerile cu sistemele de artilerie.

Exercițiul va fi organizat cu respectarea normelor privind prevenirea răspândirii noului coronavirus impuse de autorități la nivel central și local.

surse foto: Brigada 41 Artilerie Terestră și Brigada 8 LAROM

Centrul Național de Instruire pentru Apărare AntiaerianăFB

66 de comentarii:

 1. Cineva are trebui sa le spuna prostovanilor care au emis comunicatul asta ca 41st Field Artillery Brigade nu se traduce Brigada 41 Artilerie Terestră ci Brigada 41 Artileria de Campanie.

  9
  • Traducerea corecta e artilerie de camp.E o notiune prezenta in limba romana de cand s-a diferentiat artileria in artilerie calare,artilerie de coasta,de cetate(sau fortificatii),de munte.Teoretic exista si de asediu,dar asa chestii grele nu am avut.

   26
   • Traducerea corecta este arteleria de campanie nu de camp. Field artillery = artileria de campanie Field hospital = spital de campanie nu spital de camp.

    3
     • Wikipedia? Poate ii întrebi e francezi de ce au unități de artilleri de campagne și nu de champ. Sau pe spanioli de ce au aetilleria de campana și nu de campo. Multi văd, putini cunosc.

      3
      • Campagne are trei sensuri în francezà :

       – – à la campagne = la „tarà”
       – – campagne = întindere geograficà platà sau cu mici denivelàri, în general cu culturi agricole, câmpie
       – – campagne militaire = expeditie militarà

       Multi cunosc dar putini stiu.

       Cum existà termenul „artillerie de montagne” (artilerie de munte) care si ea este folosità în „campagne militaire”, termenul vechi consacrat în românà este „artilerie de câmp”.

       19
      • in ideea că limba română e foarte generoasă

       3
     • cred ca ne mai trebuie artilerie de munte si de mare… si poate si de camera 🙂

      5
     • Categoria asta de forte a disparut in al doilea razboi mondial. Desi wiki scrie ce scrie era compusa predominant din tunuri de camp de calibru mic, pana in 100 mm ce trageau predominant razant si erau folosite preponderent contra infanteriei si cavaleriei.

      2
    • @Alex
     Asa e, insa termenul care a intrat si a ramas consacrat in limba romana e „artilerie de camp”, ca ne place sau nu.

     Si nu cred ca a intrat in limba ca urmare a unei erori de traducere pentru ca l-am intalnit folosit inclusiv in perioada antebelica si interbelica, cand romanii erau inca mari francofoni si stiau ca echivalentul in lb franceza e „de campagne” nu „de champ”.

     3
    • Nu stiu de und eai scos ca cum ” Field artillery = artileria de campanie” .
     Eu am auzit dopar der artilerie de camp. tatal meu si cei 2 frati au fost artileristi … uniatatea de la Sadagura (divizion? regiment?)
     Prin camp ontelegand campul de lupta … si „imediata apropriere”

     Spitalul este insa de campanie in sensul de campanie militara . Adica in timp de pace exista in cladiri permanente nu in corturi si baraci.

     Si mai vezi ca in limba romana mai sunt si late cestii din astea . Na ca unde franceza numeste papagal si peruche in romana se zice zbirator si randunica. In romana de pe bricil Mircea – unicu velier ramas!
     Si in gnl vezi8 tu … in Romania predominata engelzi este de atat relativ recenta. Iniante termenii se preluau din franceza sau germana. A da ca o curiozitate .. cum vreo 40 de ani m-am mirat ce o fi fost batalia aia a Jutlandei si cum de nu citosem nici despre ea.. Simplu – eu o stiam ca batalia de la Skagerrak! Adica aparuse un neica nimeni traducatir care in afata de engleza nu prea stia nimic ….

     9
    • Feldgendarmerie

     • Gendarmes de campagne ou de champs? 🙂

      • @M.Z.
       Der blitzkrieg. Că erau cei din armata germană care aveau o placă agățată de gât. I-ați văzut prin filme. Cred că erau un fel de poliție militară

       • aia erau mai mult un fel de politie militara, care vana in special dezertori. am mai discutat aici despre ei acu’ ceva timp.

        1
        • Băbăieți, nu mai sfădiți ca nu are snes. Fiecare isi apara punctul sau de vedere argumentat bine. Oameni destepti, cititi, cu idei.
         La „menester” discutia nu a a fost nici macar in aceeasi galaxie cu a voastra ci mai degraba(creatie literara propie):
         -Baa, da ba la ziar la noi, ca „vine” americancii iara
         -Sa traiti, Iara vin? Si trebuie nu stiu cara sa iasa din birou? Pe frigu’ asta?
         -Da ma, dar da acolo la ziar, lasa tu vrajala.
         -Cine vine, stiti cumva?
         -„Drieacu” stie. Ceva tunuri.
         -Unitatea?
         -Cauta ma pe undeva sau suna pe cineva
         {putonierul pierdut in saptiu, suna pe cine se gandeste el, si primeste si un raspuns, da si el mai departe}
         – 41st Field Artillery Brigade vine, sa traiti.
         – Ce field ma? Ce „drieacu” ii field asta. Artileristi?
         – da sa traiti.
         – Is de la aviatia lor sau de la terestre?
         – Terestre cred.
         -Na’ baga acolo cum zic io: „Deci” Brigada 41 Artilerie Terestra…

   • E ca in povestea lui Victor Petrini ( Cel mai iubit dintre pamanteni) in care cosorul este alcatuit din doua parti, partea lemnoasa si partea feroasa ? Asa si la gagautii cu pricina … artileria e alcatuita din doua parti … cea terestra si cea celesta ?

    6
   • ah, de asediu, au adus germanii in Crimeea, la Sevastopol 🙂

    1
  • Cand io v-am zis ca sunt un pic oligrofeni si nu cunosc notiuni de baza…

   3
  • Artilerie de campanie nu exista cam …..nicăieri! E artilerie terestră ca nu e năvală, antiaeriana etc. Au asimilat.o celei romanesti

 2. roșie-tomată….important că se vor da cu ele premergator livrărilor .

 3. field hospital = spital de campanie
  field artillery = artilerie de camp
  barabula = cartof
  √9 = 3
  there…are…4…lights!

  12
 4. Acum…lasand la o parte chestia asta…ridicati manutzele cei care credeti ca s-ar cam putea sa ramanem fara LAROM…

  3
  • N-ar fi o mare pierdere.

  • jos manutzele si un pas in spate!

   9
  • Salut. Inca nu, avem multa nevoie de Larom,la est de noi situatia se incinge

   3
  • sper sa nu faca tampenia, nu e de renuntat nici la cele de 122

   8
  • Stiind somitatile, as spune ca sansele cresc.

   7
  • eu nu cred ,e o capacitate pe care deja o ai in curte ,poate sa renunte daca au plan de achizitii de tunuri autopropulsate de calibru 155 cu munitie pt distante mari 45- 50 km in cantitate care sa suplineasca lansatoarele Apra si Larom , ca sa folosesti Himars pt tinte apropiate mi se pare o prostie ca doar ei au facut cerinta la cumparare pt High range de la 45km la 150 km

   • @Nicu_4

    Tunurile nu pot substitui un aruncător de proiectile reactive. Ce nu îmi place mie la LAROM-uri, Grad-uri și alte neamuri de ale lor – precizia. LAROM-ul nu e armă pentru sec. XXI. Ar avea sens dacă am reuși să facem muniție pentru LAROM care ar avea o precizie sub 10 m. În rest, să tragi cu Katiușa în 2020, e o performanță discutabilă.

    1
    • Larom parca are integrat Accular de 160 mm de la Elbit

     2
     • o fi avand, dar se pare ca ai nostri nu au cumparat decat 160mm in versiunea neghidata GPS.
      Avusese si Aerostar o propunere de corectie tragere cu ghidaj radar:
      https://www.rumaniamilitary.ro/viitorul-larom
      tot acolo si despre IMI Lynx cu racheta EXTRA cal.300mm cu bataie 150km (azerii au asa ceva)
      https://rumaniamilitary.files.wordpress.com/2011/10/larom_extra.jpg

      si posibilitatea de a adauga racheta de croaziera Delilah-GL. Noi am facut sub jumatate din ce era disponibil ca evolutie pentru LAROM.

      3
      • Eh, noi am fost mereu niste sufucienti. Si cand ne-a ars nevoia ne-am dat seama ce bine era daca mergeam pana la capat. Chestie de specific national.

       1
      • Se pare ca ai dreptate dar totusi viziunea e de completare .
       Un citat din expunerea de motive justificand achizitia de Himars :

       „În momentul actual, forţele armate române au în înzestrare aruncătoare de proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm şi lansatoare multiple de rachete multiple LAROM, care poate lansa atât proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm – GRAD şi cât şi rachete cal. 160 mm cu submuniţii LAR MK-4.
       Sistemele multiple de rachete aflate în dotare prezintă limitări privind combaterea ţintelor la distanţe peste 45Km şi pot lansa numai proiectile reactive nedirijate, cu o împrăştiere ridicată la ţintă. Acestea nu pot combate ţinte punctuale şi ţinte situate la distanţe mai mari de 45 de Km. „

  • Nu cred si ar fi o tampenie in conditiile in care producem munitia de 122 la Tohan. In plus, se poate produce versiunea de 122 cu raza marita la 40-45 km daca se da o comanda in acest sens. Exista si kit-uri de ghidaj pentru 122 mm.
   Daca am dori cu adevarat un offset asimilabil (nu cai verzi pe pereti) motorul racheta care asigura raza marita la 122 ar fi unul dintre ele. Pe modelul grenadelor de mascare cu Diehl.
   Si, bineinteles, omniprezenta si mult trambitata fabrica de pulberi.

   8
  • Instalatiile LAROM vor fi redistribuite catre regimentele de artilerie mixta dupa intrarea in dotare a HIMARS. Vor inlocui proabil unul din batalioanele de obuziere cal 152 MMW din inzestrarea acestora.

 5. ba,!!!

  ca in povestea cu prostu ce voia sa urce nuci in pod cu furca

  deci

  artileria de campanie, din cate inteleg , e artileria atasata unui batalion.

 6. Frumos. As minti daca as spune ca nu as vrea sa fiu acolo. Intr-o lume normala la cap, poate si eram.

  2
 7. Himmars = 300km raza de actiune….
  hm, satisfactor pt inceput

  1
 8. Poate vedem si noi trageri cu rachetele de 160mm ca pe internet nu am vazut deloc.
  Daca or fi avand munitite de 160 …

  3
 9. Noi cand o sa avem rachete balistice?

  4
 10. Vorbiti unu’ cu baietii astia de la brigada 41 sa ramana pe aici. Ce sa faca in Nemtia in orasul cu numele ala greu de pronuntat? Nemteasca se invata greu si se uita repede, octoberfest nexam deci bere din parti, nemtoaicele sunt urate cu spume, etc. Deci ar avea si ei niste avantaje zic.

  2
 11. @Alex

  Am o ghicitoare pentru tine.

  Mestre de champ/Maestro di campo provine din:

  1. Zonele agrare, de câmp cum ar veni.
  2. Campaniile agricole.
  3. Ceva milităresc, p-acolo, cum ar fi câmpul de luptă.
  4. Vând Opel Astra, full fără piele.

  🙂

  6
 12. Noi cand vom avea in dotare rachete cu raza de 1300 km ? Asa .ca fapt divers, .ca daca le tragem din Iasi cam ajung la Moskovodka. ..De stilul Scut B , sau altceva .??. Doamne ce as dori sa avem in dotare…

  4
 13. Eh… de camp… de campanie.
  Important e: ii trasa de cai, sau nu?

 14. When you have to shoot, shoot; don’t talk!

  1
  • „It is also an integral piece in Romania’s defense modernization program which includes F-16s, Blackhawk helicopters, Piranha armored vehicles, the Naval Strike Missile, Maritime Domain Awareness, Anti-Submarine Warfare equipment and the Patriot missile system, which is the most advanced in the world.”

   Aaaa Whattt? Say again?

 15. Nu la noi dar tot pentru efect, pe la sfarsit am dat la 0.25 viteza din cauza fumului:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *