Expomil 2011 noutati…

Mare parte a echipamentelor ce vor fi prezentate la Expomil, au legatura cu proiectele majore de dezvoltare ale Armatei Romane.Unele dintre aceste echipamente sunt deosebit de performante, chiar unice am putea spune!

Printre exponate vor apare echipamente optice si optoelectronice de ultima generatie, fabricate de catre industria nationala, precum: dispozitiv de ochire cu ambii ochi deschisi, de mare eficacitate, usurand tragerea, ce se poate fi montat pe toate tipurile de arme existente in dotare, dar si viitoare.

Acest echipament inlocuieste sistemele clasice de ochire (catare-inaltator) pentru: pistol, pistol-mitraliera, pusca-mitraliera, etc. El permite ochirea pe timpul noptii, daca tintele sunt vizibile.

Ochirea se face cu ambii ochi deschisi, privind numai la distanta, ceea ce permite un control usor si permanent al tintelor si terenului. Sistemul este foarte rezistent, atat la soc cat si la apa, si foloseste un sistem dublu de lentile, fara reflectie.De asemenea vor fi expuse diverse sisteme destinate EOD, dintre care evidentiem, scanerul portabil si scanerul este cu raze X.

De asemenea echipamentul portabil pentru bruiaj radio, extrem de performant, care este capabil sa blocheze utilizarea infrastructurii de telecomunicatii, fiind format din 5 antene omnidirectionale. Un sistem deosebit este Aplicatia Informatica pentru Artilerie, care asigura informarea tuturor persoanelor din punctul de comanda despre situatia tactica reala.

Furnizeaza comandantilor de piesa de artilerie o imagine actualizata a campului de lupta si suport automatizat si integrat pentru planificarea, coordonarea si conducerea focului.

Sistemul este integrat C4I, asigurand intr-un cadru multinational distributia avertizarii asupra situatiei curente, in timp real, cu prezentarea datelor referitoare la starea fortelor si mijloacelor proprii si aliate, sau ale inamicului. Acest sistem este destinat Artileriei Romane, fiind total compatibil cu sisteme similare din cadrul NATO.

De asemenea vor fi prezentate realizarile din cadrul programului Soldatul Viitorului, inclusiv sistemul de lupta individual avansat (SLIA), destinat Infanteriei, precum si echipamente de protectie balistica individuala foarte performante, alaturi de armament individual de tip NATO.

Nu vor lipsi sistemele antitanc portabile si cele de aparare AA cu baza la sol; echipamente pe care Armata Romana doreste a le achizitiona in viitorul apropiat, pasii in acest sens fiind deja facuti. Aici mentionam sistemul antitanc portabil Matador, de care Fortele Terestre sunt interesate.

                                                                 MATADOR

Mai putem adauga aici si posibilitatea de a vedea pe viu sistemul AA cu raza scurta-medie CROTALE, montat pe un demonstrator SAUR 1, si care, daca va fi la Expomil, ar putea fi un indiciu cu privire la viitorul sistem AA mobil, cu atat mai mult cu cat incercarea noastra de a integra rachete STRELA 2M pe Ghepard a cam esuat, si astfel Armata Romana nu are astazi sisteme AA modern si mobile!

O imagine foarte rara: Ghepard-ul romanesc dotat cu rachete, by Niko

                                                            CROTALE

Consideram ca Expomil 2011 va fi cu adevarat un „spectacol”! Multimea de echipamente si tehnologii de aparare ce vor fi expuse, atat de catre firme autohtone cat si de catre firme interesate in a colabora la dezvoltarea Armatei Romane, sprijina aceasta afirmatie. Nu ne ramane decat sa speram ca toate aceste echipamente si tehnologii, vor fi achizitionate, iar Armata va dispune de tehnologia pe care o merita cu prisosinta!

     WW

42 de comentarii:

  1. Vad ca Basescu se duce saptamana viitoare in SUA. Sa inteleg ca se vor lua niste decizii finale fata de Deveselu si F-16? 😀

  2. @WW : Ai mai multe amanunte legate de motivul pentru care STRELA nu a putut fi integrata pe Ghepard?
    Din cate stiu, si Germania a incercat integrarea Stinger pe Ghepard dar s-a renuntat in favoarea LeFlaSys, oarecum similar cu proiectul romanesc „Platforma Deschisa de Lansare a Rachetelor AA si Sol-Sol” – STRELA-1/2 + STAR-80L pe sasiu de TAB-79.
    Daca vom lua Crotale, asta ar insemna ca vom renunta si la proiectul asta?

    • Se pare ca STRELA nu a fost montata pe Ghepard din cauza impotrivirii germanilor, desi se facusera si teste in poligon. In privinta rachetei „multirol” STAR 80L aceasta are mai mult rol anti-vechicul(TAB, MLI, etc) si poate ataca si elicoptere. Dar nu este dedicata AA si are o raza mult mai mica. Daca s-ar achizitiona Crotale sau MBDA VL MICA, STAR 80L nu ar fi exclusa, pentru ca este de fapt o racheta anti-vehicul mult mai ieftina decat un Spike. A fost testata in poligon cu rezultate foarte bune si cred ca intra in dotare, chiar pe noul TBT , adica vor fi variante de transportor dotate cu STAR 80

      • Sigur, STAR80L isi poate gasi locul atat pe TBT si pe elicoptere si poate pe viitoarele UAV-uri.
        Ma refeream la abandonarea proiectului de a avea o platforma multirol pe un sasiu foarte mic si mobil cum este TAB-79. Daca se va cumpara Crotale, va fi prea greu pentru un 4×4 si va putea fi montat doar pe 8×8, asa cum a facut si Finlanda.

        E interesanta optiunea pentru Crotale, o racheta dirijata radar, pana acum erau preferate rachetele autoghidate in infrarosu, STRELA1/2, Mistral, MICA. Sau poate Crotale va inlocui SA-8, fara nici o legatura cu programul SHORAD/VSHORAD (Mistral / MICA-VL) care pare a fi inca blocat.

        Ciudat e ca germanii ar avea inca un cuvnt de spus in modernizarea Ghepardurilor romanesti, dar conform unui banc cu ardeleni – „asa se intampla cand n-ai lucrul tau”.

      • Germanii si toti producatorii de armament trebuie sa fie de acord,daca doresti sa aduci modificari unui produs cumparat de la ei. Acum depinde si de contract, de clauze. Ca un exemplu, in cazul avionului multirol, SAAB ar fi de acord, daca cumparam Gripen , ca romanii sa-si moneze orice le trece prin minte pe ele.
        Dupa finalizarea TBT 8X8, Moreniul va lansa si un transportor 4X4, care sa inlocuiasca vechiul TAB 79, si intradevar Crotale nu poate fi montat decat pe 8X8. Sincer am fost extrem de surprins de montarea sistemului Crotale pe SAUR 1, si nici acum nu cunosc scopul exact, ci doar speculez. Acest concept a fost expus la Paris, nu stiu insa in ce an, si nici in ce scop, dar pt ca s-a folosit SAUR 1 banuiesc ca era pt Romania.Acum daca va fi la Expomil, nu stiu, dar daca va fi inseamna ca este in vizorul Romaniei.
        A fost folosit un SAUR 1 datorita faptului ca nu erau disponibile sasiuri de SAUR 3.

    • GeorgeGMT a raspuns foarte bine! Germania s-a impotrivit proiectului nostru, din motive evidente bineanteles -aveau si ei in dezvoltare Gepard echipat cu Stinger. Programul STAR-80 merge inainte si n-are legatura cu Ghepard! Acestea vor ramane la stadiul actual, inca performant. Crotale, dupa cate stiu, deocamdata este doar o optiune si nu o certitudine! Insa acest sistem, este luat in considerare in cadrul programului de dotare cu rachete si sisteme AA cu bataie medie/scurta, fiind foarte performant. STAR-80 nu este proiectata ca o racheta AA care sa inlocuiasca STRELA 2M, desi are capabilitati de lovire a tintelor aeriene, limitata insa la elicoptere; asa ca se impune un nou sistem, iar CA-95 nu mai poate sustine prea mult aceasta nisa! Basca ca este de conceptie ruseasca, modernizata de catre noi, dar…depasita pe campul de lupta modern.

  3. Pun pariu ca primim block 25’uri 🙁

    • Eu sper la F-16 50/52, DAR chiar si asa, block 25 vor fi doar celulele, toata avionica si motoarele vor fi noi-noute. Daca se va lua F-16, indiferent de model, voi publica lista cu echipamentele si armamentul negociat de ai nostri si care va fi montata pe avioane. Poate atunci sa-ti mai treaca supararea 🙂 Vor echipate….LUX !!!

      • Ba-sexualul a plecat la Washington..oare de ce?

      • semnarea scutului antiracheta , tehnologie pentru extragerea gazelor de sist (daca e sa ne luam dupa presa) .

      • semnarea acordului , scuze.

      • Pei are ce sa discute cu Hussein Osama,F-16/F-35+alte contracte militare=cateva miliarde $,Afganistan=cat mai stam,Moldova=democracy($),ceva Nabuco/AGRI=foarte multi $&putere,FMI=$,Rosia Montana=20-30 miliarde $,Bechtel=cateva miliarde $,Cernavoda=4 miliarde $+influenta SUA pe piata energetica din Balcani,Gaz de Sist=zeci de miliarde $+influenta cacalau(la prima strigare rezervele de gaz de sist ale Romaniei sunt estimate la 765 Mld MC,cam cat consuma Romania in 30 de ani,faza este ca aceste rezerve sunt mult mai mari,Romania a avut rezerva foarte ridicate de carbune,gaz si petrol,cea ce inseamna ca rezervele de gaz de sist sunt intre 3-4 ori mai mari decat acelea,rezulta rezerve de zeci de miliarde daca nu chiar mai mult,in 2008 EON se arata sa investeasca in Valea Jiului 2 miliarde euro pt extragerea gazului de sist..),rezervele de petrol din M.Neagra=zeci miliarde $,acum un timp Exxon a anuntat ca va investii 100 milioane coco in explorarea perimetreleor din M.Neagra,iar recent ca va investii intre 3 si 10 milirade in exploatarea zacamintelor din M.Neagra,probabil rezervele valoreaza cel putin 3 miliarde si in dolar,si dracu stie ce tocmeli mai gavaresc aia pe acolo,agricultura etc,desigur fiecare vorba isi are echivalentul in $.

      • Nu suna cumva a politica dusa de FSN (actual PSD) in anii 90?
        Platoul continental cum l-am obtinut, cum l-am maritat, acum s-au maritat si zacamintele de aur, urmeaza cu siguranta alte tunuri date de acest crai ajuns la putere discutabil, saracirea populatiei, taierile pe de-o parte si lafaielile celor de sus pe de alta, etc, mi-e greata sa mai enumar.
        Sa vedem ce veste vom avea cu privire la multirol de la craiul nostru, probabil va fi F-16 daca tot merge in SUA sa marite ce a mai ramas in tara asta sau sa speram cu totii ca va avea un zbor placut in aeronava prezidentaiala asemenea lui Lech Kaczynschi.
        Daca se vor lua avioane second hand de mana cuiva sper ca pilotii sa aive onoarea sa nu urce in acestea in semn de protest si sa fie lasate sa se degradeze pentru a da o palma politicului si acestor imbecili de se baga peste contractele militare fara sa cunoasca macar ce inseamna aceasta iar daca vor fi prosti si vor urca in ele sa aive soarta pilotilor de mig cazuti si in numar asemanator.

  4. Salut,

    Ne face placere sa te invitam sa te inscrii in revista blogurilor pe http://www.allblogs.ro .

    Beneficiezi de promovare gratuita a blogului prin inscrierea in http://www.allblogs.ro, care are un numar mare de indexari, impartite pe categorii, ajuta la cresterea popularitatii web a blogului in algoritmii de calcul al motoarelor de cautare. Blogul devine mai popular prin afisarea de linkuri catre acesta, afisarile atragand vizitatori targhetati.
    Cu cat exista mai multe linkuri catre un web site, cu atat importanta web siteului este mai mare in „opinia” motoarelor de cautare.

    Numai bine,
    echipa allblogs.ro

  5. Ca tot veni vorba de optica…
    Am cunoscut o data un inginer care a lucrat IMF inainte de ”contras” iar dupa, tot acolo. Spunea ca aveau blocuri mari de sticla de calitate deosebita pentru dispozitive optice militare…
    Ce mai aveau in stoc dupa, a fost orientata catre vitralii… 😆

  6. O intrebare baieti nu stiu daca stiti dar poate stiti :D,C4I il va avea fiecare soldat sau numai comandantii?

    • Programul Soldatul Viitorului, desfasurat de ACTTM s-ar putea sa aiba in vedere acest lucru. Sigur nu stiu inca.

      • Uitativa la aceasta imagine,si va rog explicatimi mai bine ce ii C4I,in ce consta,cu ce ajuta,si ce face daca stiti doar.
        http://www.rft.forter.ro/2011_3_i/07-arm/img/04/04_armamente_1_soldatul_viitorului.jpg
        Am gasit imagina asta pe internet cu viitorul soldat al romaniei si numi dau seama ce e C2(C4I),am citit pe wikipedia si am vazut ca are legatura cu CO,comandantul ofiter a trupei,dar pe acest echipament toti soldatii au C4I nu numai CO-ul,pentru ce ar ajuta exact C4I soldatii inafara de GPS care ajuta?Pentru ce le trebe situatia tactica soldatilor daca CO’ul comanda?Si oricum,ultima nelamurire,cum se transmit aceste informatii,daca imi raspundeti la asta,imi scoateti ceva la care ma gandesc de zile,ma refer,prin ce metode,cu UAV-uri,baza si trupele aliate trimit pe C4I informatii din lupta actuala,aplicatia C4I calculeaza cea mai buna strategie,si oricum daca ii asa,CO’ul are timp sa tasteze sau sa bage informatiile in C4I in timpul conflictelor?Mersi mult,cam multe intrebari :D.Va intru in fiecare zi pe site,sunt pasionat de armata.

        • Ok. ii voi transmite unui prieten intregul tau comentariu si apoi iti trimit raspunsul prin mail.

        • Ok,poti sal postezi si aici daca vrei intru in fiecare zi si ma pot uita.

        • Cred ca unele raspunsuri la intrebarile tale legate de C4I pentru RIFS (Romanian Individual Fighting System) pot fi gasite aici:
          http://www.intersystems.ro/media/BC2A-MOBIL.pdf

        • What is C4I?
          From: Realizing the Potential of C4I: Fundamental Challenges

          The acronym C4I stands for „Command, Control, Communications, Computers, and Intelligence”.

          DOD Definitions of Terms: Command, Control, Communications, Computers, and Intelligence (C4I)

          Command and control (C2) The exercise of authority and direction by a properly designated commander over assigned and attached forces in the accomplishment of the mission. Command and control functions are performed through an arrangement of personnel, equipment, communications, facilities, and procedures employed by a commander in planning, directing, coordinating, and controlling forces and operations in the accomplishment of the mission.

          Command The authority that a commander in the Armed Forces lawfully exercises over subordinates by
          virtue of rank or assignment. Command includes the authority and responsibility for effectively using available
          resources and for planning the employment of, organizing, directing, coordinating, and controlling military forces for the accomplishment of assigned missions.

          Computing and communications Two pervasive enabling technologies that support C2 and intelligence,
          surveillance, and reconnaissance. Computers and communications process and transport information.

          Control Authority which may be less than full command exercised by a commander over part of the
          activities of subordinate or other organizations. Physical or psychological pressures exerted with the intent to
          assure that an agent or group will respond as directed.

          Intelligence (I) The product resulting from the collection, processing, integration, analysis, evaluation, and
          interpretation of available information concerning foreign countries or areas. Information and knowledge about an adversary obtained through observation, investigation, analysis, or understanding.

          SOURCES: Joint Chiefs of Staff, Department of Defense Dictionary of Military and Associated Terms, as amended through December 7, 1998
          (Joint Publication 1-02).

          Command and control is about decision making, the exercise of direction by a properly designated commander over assigned and attached forces in the accomplishment of a mission, and is supported by information technology (the computers and communications part of C4I). The United States is aggressively exploiting these technologies in order to achieve information superiority, with the objective of achieving better and faster decisions, and continually projecting, albeit with uncertainties, future desired states and directing actions to bring about those future states.

          One important capability that C4I systems provide commanders is situational awareness–information about the location and status of enemy and friendly forces. A necessary component of achieving superiority in decision making, it does not alone guarantee superior decision making. Commanders must take relevant knowledge and combine it with their judgment–including difficult-to-quantify aspects of human behavior (such as fatigue, experience level, and stress), the uncertainty of data, and the plausible future states resulting from actions by both their own force and the enemy–to make decisions about future actions and how to convey those decisions in ways to facilitate their proper execution. In doing so, commanders are supported by tools to enable and accelerate the planning and decision-making process, to achieve the decision-making superiority envisioned by DOD. And, of course, to be effective, command decisions must be implemented, a process to which C4I technologies are also relevant (e.g., in speeding up the link through which targeting information is passed to weapons, the so-called sensor-to-shooter link). The development and use of the right tools allow the commander to focus better on those issues associated with the essence of command–the art versus the science. As more and better-automated tools are developed and people are trained to use them, it will become even more important to recognize the art of command as distinguished from the mechanics of the tools used to provide information.

      • Mersi Vali miai fost de ajutor,dar din cate am citit am vazut ca mai mult Comandantul utilizeaza aplicatia,baga unitatile,cere intariri etc.Pentru un soldat normal,un PVT american,pt cel foloseste?

        • Nu prea stiu sa raspund la chestia asta dar putem sa facem o comparatie cu VB-10, programul similar al Serbiei. La ei se pare ca nu toti soldatii vor putea vedea situatia tactica ci doar comandantul:

          „Displays will be limited to the squad leader and over. Lijakovic said, “We are not going any lower because it will be a traffic mess. If soldiers have spotted something they can call by voice and we can input a symbol and the commander can upload data to the higher levels. We are also working on two–way situational awareness so that not only the upper command echelons have information but also the platoon leader will have information on where the other leaders are, based on their geographic position.”

          „At the lowest level, squad commanders will have the position of all members of the squad and also all soldiers have GPS equipped radios which are integrated into the system, and into accompanying vehicles for example. Platoon or company commanders will receive the positions of their subordinate unit leaders. The squad commander assistant will input information about target position and communicate this information upwards to their commanders.”

          Banuiesc insa ca un sistem de genul asta ar fi folositor pentru toti soldatii, daca se doreste comunicatia fara zgomot, se actioneaza pe o arie mai mare sau este nevoie de un mecanism de redundanta.

        • In general, aplicatia are valoare ridicata pentru comandanti, de la nivel batalion in sus…in orice moment ei stiu pozitia subunitatilor, a unitatilor cu care coopereaza, si a inamicului…Cunoscind toate acestea, se eficientizeaza conducerea…Practici se iau decizii in timp real…pentru soldatul de jos, el e interesat de colegii din grupa, si de ce inamic are in fatza…teoretic ar trebui sa aiba un PDA conectat la radio, pe care ar putea sa isi vada camarazii, si pozitia inamicului…pentru viitor se merge mult pe transmisia de date…radio-urile vor fi folosite foarte putin pentru comunicatii vocale…Baza vor fi datele, transmiterea de rapoarte, chiar imagini in timp real…Acum , in functie de buget, vom vedea ce va iesi…

        • Asta cear insemna sharky ca soldatii nu vor mai comunica intre ei,ba cum sa nu,doar de aia le da acuma radio full duplex in dotare si Push To Talk.

    • c4i,in sine e un concept nu un sistem…conceptul asta inglobeaza sisteme de comanda si control,cunoasterea situatiei…ptr a agiliza comanda…
      sistemele pot fi gps,computer tactic,comunicatii radio integrate(nu sa stai cu aparatul in mana,in general cu casti si „push to talk”in piept),eventual camere video pe arme,sau camere termice,vizoare pe casti ,capabile sa prezinte situatia tactica preluata de la calculatorul comandantului,vedere pe timp de noapte….se doreste ,nu stiu cat de factibil e ,si iff pe soldati ,ca astfel sa existe o corelare intre fortele amice ..atunci cand frontul nu e liniar si fortele amice se pot confunda cu inamicul
      daca fiecare soldat are calculator tactic?…nu cred ,normal echipmentele vor fi distribuite intre componentii trupei(plutonului),comun cred ca va fi echip radio si iff-ul,vizorul pe casca

  7. Poate ar trebui sa adauge la echipamentul acestui soldat al viitorului, macar pentru specializarea lunetist, gloante ghidate:

    http://www.ziuaveche.ro/stiinta-it/stiinta/glontul-inteligent-72278.html

    Un astfel de proiectil ghidat ar fi eficient mai ales pentru armele de calibru mare, ce pot avaria vehicule blindate, fiind probabil mai ieftin si mai greu de detectat fata de o racheta dirijata antitanc.

  8. Da dar avand in vedere ca TAB-urile de astazi rezista la RPG si ca RPG nui asa de precis…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *