Ce va fi dupa TR85 M1

Care va fi viitorul MBT al Armatei Romane?

                                           Noul tanc romanesc se va numi…

Desi bucuros ca programul TR85M1, se pare, merge inainte, nu pot sa nu intreb ce va veni dupa acest ultim nepot al T-55, varianta autohtona? Zvonurile ca noul SAUR va avea si o varianta cu tun calibrul 120mm, nu inseamna ca tancurile nu mai au un rol de jucat pe malurile Jiului, ci dimpotriva, la ce vecini avem renuntarea la arma tancuri nu se poate pune practic nici macar gand!

               TR 85 clasic, batalionul 631, Brigada 15 „Podul Inalt”

Asadar ce optiune va fi in mintea alor nostri? Importul de tancuri, cu cele doua variante cunoscute( sh, sau noi) cel mai probabil pe filiera germana, A4 sau A5, sau productia in tara a unui tanc nou in cooperare cu aceiasi nemti?!

Dupa unele zvonuri, contractual pentru avionul multirol si modernizarea Flotei Maritime, va fi urmat de o noua abordare a problmei tancului romanesc, si se va lua din nou in calcul dotarea cu noi tancuri. Adica anul viitor, daca nu vine sfarsitul 🙂 , se va scoate din fiset dosarul noului MBT al Armatei! Cand spun nou nu ma refer obligatoriu la vechicule noi, ci la un nou tip de tanc, pe langa TR85M1. Necesarul de 6-7 batalioane de care de lupta, se poate acoperi prin importul a 200-250 de vechicule, care vor lupta alaturi de 100-150 TR85M1.

                                        Batranul T-55, cu ceva „imbunatatiri”

Acum daca ne uitam ce fac altii, sansele ca Romania sa-si permita tancuri noi sau si mai si sa producem in tara, pare un pic cam prea optimista. Finlanda, Polonia au recurs la importul de Leopard A4 direct din Germania. Pe de alta parte Austria are de vanzare Leo A4, Olanda s-ar putea sa scoata A6-le la vanzare, la care se adauga stocul german de A4 si A5! Posibilitati ar fi suficiente, iar semnificativ pentru curentul actual in materie de achiztie de tancuri, este modernizarea variantei Leopard A4, prezentata de germani  de curand! Un kit de upgrad-are al A4 …surprinzator si foarte aratos.

                      Leopard 2 A4, cu modernizarile propuse de Krauss-Maffei

Desi cu bugetul ca vai de el, se poate observa in cadrul Armatei un nou curent privind achizitile si dezvoltarea in tara a anumitor categorii de armament. Cine s-ar fi gandit anul trecut ca SAUR 3 va fi prezentat la Expomil, si mai mult decat atat, va avea in spate si un contract semnat de 1(un) milliard de dolari pentru dezvoltare?! Sa fim seriosi…prea putini dintre noi ar fi avut curajul sa parieze pe asa ceva.

Daca mai adaugam si accelerarea dezvoltarii noii arme de asalt(calibrul NATO) a Armatei, de la Cugir, cu care s-a ajuns déjà la teste in poligoane, putem spera ca anii negrii pentru modernizarea fortelor armate au inceput sa se cam duca. Nu vreu sa-i deochi, dar fata de alti ani acum chiar pare sa se miste ceva.

Cel mai bun tanc romanesc operational: TR 85M1, Bizonul de Carpati

Moreniul a pus pedala de acceleratie la podea si pe langa noul TBT 8×8, mai are in dezvoltare varianta 4×4, de transportor blindat si deasemenea, un nou produs….un MRAP local, dezvoltat pentru protectia trupelor noastre din teatre. Deasemenea alte zvonuri dau ca sigura continuarea programului MLI 84M, adica cresterea numarului de masinii de lupta pentru infanterie, prin operationalizarea, la nivel NATO, al unui numar mai mare de batalioane! Deasemenea numarul de brigazi operationale va creste semnificativ in urmatorii 4 ani, accentul fiind pus pe inlocuirea vechilor sisteme de armament, cu unele noi si mult mai performante.

Daca noul tanc va fi cu adevarat nou, in mod sigur va fi construit in tara! Nu cred in varianta de a achizitiona vechicule noi direct de la producatorul extern. Daca se va merge pe variant sh, mai mult ca sigur ca vom avea in dotare Leopard 2 A4, sper eu modernizat de nemti cu noul kit prezentat.

Ce va fi cu adevarat?! Ce varianta va alege Armata, ce bani vor avea la dispozitie…inca nu stim. Abia la anu’ si numai dupa rezolvarea problemei multirolului, dotarea cu noi tancuri va fi luata in discutie si atunci vom afla, sau poate nu, ce varianta vor alege romanii. Eu personal cred mai mult intr-o achizitie de tancuri sh din Germania, modernizate apoi in Romania…

                                   TR 85M1 la vanatoarea de noapte

21 de comentarii:

  1. Pacat ca n-au semnat pt saur la inceputul anului si sa produca cateva zeci de bucati pana ar fi anuntat irakienii castigatorul pt TBTul irakian.

    • Din pacate nu prea aveau ce sa arate.Prototipul nu era gata si este foarte greu sa vinzi arme, daca nu sunt active in propria ta armata. Vom mai avea ocazii, sunt sigur…

      • Mda… Libia….
        Eu zic sa cumparam cateva sute de Arjun 2 .
        Am auzit ca indieni au un customer support excelent :))

        Serios vorbind acum, daca e sa cumparam un tanc de afara, prefer Leo2 A4+ in favoarea altor tancuri. Stie cineva ceva de soarta proiectului TR-2000? Parca tot cu nemti colaboram si era o corcitura de T-72 cu Leopard, nu? Parca ar merge mai bine un proiect autohton ( oarecum).

      • Deocamdata doar zvonuri, cum ca la anul s-ar putea lua in considerare un nou tanc pt armata.Daca va fi cu adevarat nou sau sh, daca va fi romanesc sau de import…nimic.Poate este inca prea devreme.

  2. „Zvonurile ca noul SAUR va avea si o varianta cu tun calibrul 120mm,..” 😀
    Bai fratilor, dati-o-n moasa-sa de treaba, am innebunit cu totii? Americanii au riscat sa puna doar un „pai” de 105 mm pe M1128 Stryker Mobile Gun System si mai ca se da cu cracii-n sus! Centaur-ul italienilor tot asa…francezii cu AMX-10RC…LAV-600, etc, aceeasi poveste, tun de 105 mm.

    Vreti calibru 120 mm pe SAUR? OK, de acord, da’ mortier sa fie! 😀 Daca vom avea un nou MBT cu tun de 120, atunci poate s-ar putea incerca „grefa” 100 mm resitean de pe Bizon pe el.

    • Bre stai sa-ti povestesc 🙂 Treaba este asa: mortier model dupa francezi automat de 120mm sigur va fi pe SAUR 3. Dar au fost discutii, nimic oficial si pana acum nimic tehnic privind posibilitatea de a se monta si ub TUN cu teva lisa de calibrul 120mm. Stiu si eu de cele enumerate de tine, dar asa s-a discutat. Si este vorba de tun , aruncatorul fiind deja batut in cuie…Acu eu ce vina am?! Asa stiu asa va….dezinformez si pe voi! 🙂 Sa-nebunesc de va mintesc. Obuzierul de 105 este montat pe platforma ROMAN, am si poze…

    • pai nu cred sa fie vreo problema in a pune 120 in loc de 105 si sunt mai multe incercari nu numai la noi

    • Eu cred ca ar trebui si noi sa intram in randul lumii NATO (120 pe MBT, 105 pe vehicule blindate) si sa lasam naiba ala de 100.

      • Sa speram. Dar 100mm va mai avea de mancat o paine multi ani de acum incolo pt ca Tr-ul va ramane in dotare si daca achizitionam tancuri noi sau sh.De fapt se pare ca programul TR85M1 merge in continuare, desi eu stim ca s-a oprit, dar se pare 🙂 ca m-am inselat

  3. Eu vreau sa facem sub licenta tancul japonez type 10 si sa trecem la calibrul 155mm, sa nu ne mai incurcam cu 120 mm .
    Daca punem 120 sau 155 mm pe Saur 3, parca-l vad cum se da de trei ori peste cap cand trage, sa creada inamicul ca e var cu Greuceanu .

    • „peste” 120mm la tancuri stiu ca au avut nemtii in plan tun de 140mm. a cazut cortina de fier si cu ea si ideea de tun de 140.

      • Pai nemtii au scos prototipul Leopard cu teava de 140mm ca raspuns la tevile de 152 planificate de rusi .
        Nu am inteles de ce toata lumea de pe forumurile straine este de parere ca un tanc cu teava de calibrul de 155 sau 152 mm este un tanc lipsit de fiabilitate si ineficient si de asta vroiam sa vad de ce sunt atat de multe pareri contra .

    • Cele 3 standarde sunt;
      -105 pt. vehicule blindate (dupa WWII fusese standardul pt. tancuri pt. vreo cateva decenii bune);
      -120 pt. tancuri;
      -155 pt. obuziere (reculul si zgomotul sunt atat de puternice incat soldatii prefera sa se dea jos si de la vreo 20 metri cel putin sa traga de fir ca sa execute foc; plus ca intr-un tanc n-ai loc pt. proiectile asa de mari)

      Ideea cu tancul japonez nu e rea, dar germanii sunt mai aproape si pe felie iar japonezii nu stiu cum naiba fac ca mereu au niste produse extrem de scumpe.

  4. Merkavale IV + un tanc produs la noi …. ! Am avea un tanc puternic si mobil care asigura o buna protectie a echipajului in speta Merkava + unul mijlociu produs de industria nationala mai usor , deci mai mobil care ar reduce oarecum si dependenta de furnizorii straini. Si acest aspect trebuie luat in considerare … Cineva propunea pe aici Arjunul Indian … Hmm ! Lasam la o parte faptul ca este un tanc ratat inca de pe plansa … ba mai mult nebun sa fi sa te incurci cu neseriosii de indieni care basca ca se afla la mii de km. departare … Tancul este o veritabila uzina are nevoie de intretinere … piese, ” boabe” de diferite tipuri si calibre, fluide de tot soiul … asa ca trebuie ales cu mare grija furnizorul.

    • bre…Merkava nu e, nici pe departe asa de invincibil pe cat se lasa se se inteleaga prin presa. nu mai spun nimic de faptul ca a fost conceput din start sa actioneze intr-un alt fel de relief decat al nostru…la 63-64 tone nu poate trece pe nici un pod de-al nostru….cam aceeasi treaba e valabila si pentru Abrams. Cel mai bun ar fi un proiect autohton, croit pe cerintele noastre operationale, cam cum au focut coreenii si turcii…Mai ramane de rezolvat problema amortizarii costurilor de proiectare/dezvoltare in conditiile peiata e suprasaturata.

      • Sa fim seriosi ! Daca face fata Merkava la terenul din Israel ( accidentat, desert, platouri) nu face fata la formele noastre de relief? La faza cu podu ce sa mai zic … ? facem tancuri dupa cum ne sunt podurile sau poduri dupa cum ne sunt tancurile ? In plus de asta printre primele tinte in caz de conflict ( daca situatia o cere) sunt chiar pasajele … Unitatile de geniu ar trebui sa fie capabile sa realizeze in timp record structuri care sa fie capabile sa suporte asa sarcina … deci prea putin conteaza cum ne sunt podurile …

    • Eu propuneam Arjun 2 in gluma 😛 pentru ca e scump ca naiba.
      Tot raman la idea ca trebuie sa proiectam si sa construim un tanc autohton sau in colaborare cu alta tara. Pe urma il achizitionam noi si il propunem tarilor cu buget militar redus, ca doar e plina lumea de T-55/62’uri.

  5. Ar fi extraordinar sa reluam fabricarea de tancuri in Romania! Dar s-ar putea sa fie doar un vis, fiindca a face un tanc nou inseamna mult mai mult decat un desen pe planseta, in primul rand BANI!!!! Si fara export, greu de crezut ca s-ar deschide linie de fabricatie doar pentru un numar cuprins intre 100-200 de bucati, pe care teoretic le-ar cumpara Armata…Cea mai logica varianta ramane tot sh, cel mai probabil LEO 2, la care industria romaneasca ar putea face upgrade fara probleme, fiindca produc cateva sisteme deosebite. Dar, insasi faptul ca au inceput sa se gandeasca la urmasul TR-ului, fie el nou sau sh, este de bun augur, insa in mod sigur TR-85M1 va avea o cariera lunga in Fortele Terestre, fiindca bugetul este asa cum este, fara a se intrevede imbunatatiri substantiale in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *