Exporturile de armament au explodat

In general multumita tarilor arabe din zona Golfului. Daca in 2010 exporturile  de armament au ajuns la 32.7 miliarde dolari, in 2011 ele au fost mai mult decat duble, atingand suma de 71.5 miliarde dolari. Cea mai mare parte a acestor exporturi au fost canalizate catre tari in curs de dezvoltare, partea leului fiind adjudecata de tarile din Orientul Mijlociu.

 

F-15, parte a celui mai mare contract de vanzare de armament, intre sauditi si americani. Valoare estimata, peste 70 miliarde dolari

Si, bineinteles, ceea mai mare parte a acestor exporturi, peste 50% au fost produse americane. Desi scumpe, armele si sistemele de armament integrate produse de companiile americane au o excelenta reputatie, atat calitativa cat si ca suport opertional dupa achizitie.

Astfel, cine isi permite cumpara de la americani. Ca o paranteza, cel mai mare contract semnat vreodata in industria de armament, este cel dintre Arabia Saudita si SUA, contract subsecvent in valoare de peste 70 de miliarde de dolari.

Locul doi in vanzarile mondiale de armament, este ocupat bineinteles de Rusia, insa distanta intre locul intai si locul doi este, deocamdata cel putin, foarte mare. Acest lucru are la baza mai multe motive, unele interne, altele externe. Astfel exporturile Rusiei s-ar putea sa atinga in 2012, 13-14 miliarde de dolari, iar vestea buna pentru rusi este faptul ca incepand din 2004, exporturile lor sunt in continua crestere.

Patriot PAC III

Problemele intampinate de Rusia au legatura in primul rand cu situatia interna a tarii. Calitate armamentului rusesc nu este intodeauna cea declarata, pierderea unor piete traditionale, cum ar fi tarile din Africa de Nord, proaspat “eliberate’’ si “democratizate” de Occident, tot soiul de embargouri, insa rusii recupreaza rapid terenul pierdut. In principiu armametul rus este avansat tehnologic si sensibil mai ieftin, decat cel american, asadar piete de desfacere s-ar gasi.

O alta problema a Rusiei, este imposibilitatea de a oferi un offset serios sau o sustinere politica suficient de puternica pentru proprile companii. Sau, in orice caz, nu se compara cu sprijinul oferit de SUA, proprilor sale compani.

Pietele cu cea mai mare crestere pentru exportul de armament sunt considerate a fi tarile din Orientul Mijlociu, India, America de Sud si , datorita si multumita cresterii Chinei, zona Pacificului da si ea semne serioase de crestere pronuntata, in urmatorii 10 ani.

Leopard 2, parte a unui contract de peste 10 miliarde de dolari, intre Arabia Saudita si Germania

Bineinteles ca pe langa cei doi mari, ai industriei de tehnica de lupta, o paine alba de mancat este si pentru tari precum Germania, Franta, Marea Britanie sau Italia, dar s-ar gasi ceva frimituri si pentru altii mai mici, precum Romania.

Bineinteles ca pentru acest deziderat ar trebui sa avem o industrie de aparare, sau macar sa repunem pe picioare ceea ce a mai ramas din ce aveam inainte. Inca ar fi loc de cateva mii de slujbe, si cateva sute de miliarde de euro pe an, in exporturi, chiar si prin colaborari, numai  vointa sa fie.

 

La ce este bun un program, chiar mai modest, de dotare cu tehnica a Armatei Romane?! Pai am putea sa tinem si noi ocupati multe mii de omeni, si in loc sa le dam bani sa taie frunza la caini, sa-i platim sa produca: pentru noi un SAUR 3 sau II, pentru export doua bucati…si tot asa!

 

Sursa: strategypage

 

 GeorgeGMT

 

Un comentariu:

  1. Si apropos de Indonezia si F-16, se pare ca armamentul american are si o reputatie mai buna, calitativ vorbind, decat cel rusesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *