Finantarea razboiului (VI)

Rezervele de aur in WW2

Avem in Romania o tema noua de dezbatere izvorata dintr-o initiativa legislative inedita : repatrierea rezervei de aur a BNR depozitate in strainatate.
Se fac comentarii, scenarii, supozitii, toata lumea se pricepe, mai ales politicienii.
Ca de obicei, e bine sa cunosti istoria si mai ales sa o intelegi. Aurul a fost folosit in finantarea conflictelor inca din antichitate, de multe ori inclinand balanta intre fortele beligerante.

In 1938, Germania avea nevoie de surse de finantare pentru sustinerea deficitului urias generat de inarmare si proiectele de infrastructura.
Austria a fost prima tara ce a devenit victima  a nazismului. Cand Wehrmacht-ul a intrat in Viena, pe 12 martie 1938, doua grupuri de comando au preluat cele 100 to. de aur ale Bancii Centrale Austriece si le-au transportat la Reichsbank in Berlin. Rezervele oficiale germane erau atunci de doar 25 tone.
In plus au fost cerute de la Bank of England depozitele austriece din Londra, adica 5.7 tone. De la comunitatea evreiasca din Viena s-au mai „colectat” inca 14.3 tone aur.
A urmat Banca Cehoslovaciei, care a fost fortata sa retraga un depozit de 27 tone aur deţinut de BIS (Bank of International Settlements ) in numele Cehoslovaciei tot la Londra. BIS avea sediul la Basel si actiona ca o de banca a bancilor centrale, echivalentul Bancii Mondiale de acum. In total din Cehoslovacia au disparut intre 54 si 61 tone aur.
Au urmat o serie de hold-up-uri executate de nazisti la toate bancile centrale din tarile ocupate in timpul WW2 . Din Olanda s-au luat 145 tone, atat din Banca Centrala cat si de la populatie.
La inceputul razboiului Germania avea o rezerva in aur de 120  mil $, dar a mai adaugat aproape 661 mil $ (1938) prin furt sau achiziţii suspecte. In 1946 s-a format Tripartite Gold Commission, care a avut rolul de returna aurul pradat de nazisti. Tarile pagubite care au emis pretentii, au fost : Albania, Austria, Belgia, Cehoslovacia,  Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Polonia si Yugoslavia.
In total s-au redistribuit catre acestia 336 tone, reprezentand circa 65 % din cereri, proces derulat pana in 1998.  Restul a disparut.
In plus, nazistii au acumulat cantitati imense de aur de la evreii exterminati in lagarele de concentrare. O practica comuna, a fost ca aurul preluat de la bancile centrale sa fie topit si marcat ca apartinand Reichsbank cu marcaje din ani anteriori razboiului. Asa se stergeau urmele furtului.
Mari cantitati de aur au fost depozitate in Elvetia. Personal nu am crezut niciodata povestea ca nemtii au fost intimidaţi de urmasii lui Wilhelm Tell si din acest motiv nu a ocupata Tara cantoanelor.
Despre aurul jefuit de la evreii exterminati in lagarele de concentrare s-au scris carti si articole nenumarate. Se estimeaza ca nemtii vindeau aur furat in bancile elvetiene contra franci, asigurand astfel importul de materii prime. Suedia vindea pretiosul minereu de fier catre Germania prin contrapartida cu carbune si uleiuri minerale, restul fiind platit in franci elvetieni sau aur. In plus livrau si celebrii rulmenti SKF. La fel procedau alte tari neutre : Spania, Portugalia sau Turcia. Circa 3/4 din astfel de tranzactii s-au derulat prin bancile elvetiene.
In plus, elevetienii s-au trezit cu zeci de mii de conturi ale evreilor pieriti in lagare. Mostenitorilor li se cerea certficatul de deces si actele de mostenire. Chestia cu secretul bancar. In final, dupa procese si presiune mediatica, au platit 1.9 mld $ catre supravietuitorii holocaustului in 1998.

 

Alte state au reusit sa isi protejeze la timp rezervele de aur.

Polonia a reusit sa isi salveze aproape tot aurul Bancii Nationale in extremis, cu un mare ajutor din partea romanilor. Seifurile au fost golite in noaptea dintre 4-5 septembrie 1939 si 80 tone de aur, impreuna cu titluri de valoare au fost transferate prin Romania. Din portul Constanta au plecat cu un vapor britanic la Istanbul, au ajuns apoi  in Liban,  Franta,  Mali si in final in Canada si SUA. Circa 3 tone au ramas in BNR, fiind inapoiate dupa razboi. O cantitate de 5 tone aflata in Danzig a fost capturata de nazisti.

Franta avea una din cele mai mari rezerve de aur, de circa 2500 tone .
Din cauza ofensivei germane, au transferat toata cantitatea la Dakar, apoi in Thies.

Francezii aveau in custodie si 200 tone de aur belgian, pe care l-au depozitat la fortul Kayes.

In final francezii au reusit sa isi transfere aurul in SUA si Canada, mai putin aurul belgian pe care, in urma semnarii armistitului cu germanii, il cedeaza Reichsbank cu taraita. Dupa razboi returneaza cele 200 tone Belgiei. Aceasta avusese la inceputul razboiului 600 tone, depozitate la Londra, in SUA si Franta, fiecare cu cate 200 tone.

In astfel de situatii, cand apar guverne mai mult sau mai putin legitime, exista problema legalitatii posesiei aurului. Putea decide Guvernul de la Vichy, sau cel al lui de Gaulle de la Londra ce sa se faca cu aurul? In acea perioada de fapt el apartinea Bancii Centrale a Frantei, care era o banca privata.

Traseul aurului belgian

O situatie similara avusese loc in timpul razboiului civil din Spania, imediat dupa izbucnirea sa in 1936. Guvernul socialist al celei de-a doua Republici  a transferat 72 % din aurul Bancii Nationale, in total 510 tone, la prietenii lor rusi condusi de onestul prieten de la rasarit, Stalin. Restul de 193 tone au fost vandute la Paris pentru finantarea razboiului civil.

Banuiesc ca intuiti finalul. Rusii au declarat in 1957 ca tot aurul depozitat la Moscova a fost folosit pentru livrarea de armament. Case closed! (m-a inveselit povestea in spiritul caprei vecinului, dar m-a alarmat vazand ce pot face niste politicieni inconstienti. Cu rusii era clar. Acum il pasc pe Maduro intr-o schema asemanatoare. Au talent si experienta. Trebuie doar sa gasesti fraierii disperati).
Oricum, spaniolii nu s-au bucurat prea mult de aurul luat din America de Sud de celebrii conquistadori.

Englezii, la izbucnirea razboiului, au hotarat sa transfere aurul propriu – 1770 tone plus ce aveau depozitat de la alte tari, inca 300 tone, in Canada. A fost declansata Operatiunea Fish,

Englezii erau hotarati sa continue razboiul si in cazul ocuparii Anglei.  Aurul ar fi ajutat intr-un astfel de scenariu.  Sa transferi toata averea statului pe nave traversând Atlanticul dominat de submarine germane, a insemnat o decizie curajoasa si care in mod miraculos, a fost urmata de o operatiune fara pierderi.

Dupa declansarea operatiunii Barbarossa, rusii au mutat si ei 2800 tone de aur din Moscova in Uralii de est. Au dus operele de arta din Hermitage si mumia lui Lenin tot acolo. Fiecare natie cu valorile ei.

O parte din aurul furat de nazisti a fost gasit in minele din Merkers in aprilie 1945, din fericire de americani. Au fost descoperite si inregistrari ale tranzactiilor cu aur furat facute cu Reichsbank.
Au ramas legende , povesti cu trenuri sau submarine pline cu aur, comori ingropate sau scufundate in lacuri. Cert este ca nazistii au practicat un furt sistematic, incepand de la cetatenii simpli pana la devalizarea bancilor centrale, in scopul principal de a finanta efortul de razboi al Germaniei naziste si desigur, in propriul interes al catorva conducatori. In plus, au fost praduite muzee si colectii particulare de arta . Asta nu mai tine de nici o ideologie. E doar jaful de razboi.

Japonezii nu au lasat multe urme despre aurul furat din Asia de sud-est . S-a perpetuat o legenda cu numele aurul lui Yamashita, o cantitate fabuloasa ingropata intr-un loc secret din Filipine.
Exista si acum diverse teorii ale conspiratiei si numerosi cautatori de comori.
Dupa invazia Poloniei in septembrie 1939, a urmat perioada asa zisului razboi ciudat, fara operatiuni militare majore pe frontul de vest. Pe 10 mai incepe adevaratul razboi. Germanii invadeaza Belgia, Olanda si Luxembourg, iar in UK, in aceeasi zi,  Churchill devine prim ministru.
In urma Blitzkrieg-ului, nemtii avanseaza rapid. Dupa evacuarea de la Dunkerque, englezii lasa in urma 700 tancuri, 880 tunuri de calibru mic, 850 tunuri antitanc, 310 tunuri de mare calibru, 500 tunuri antiaeriene, 45 000 vehicule si 25 000  motociclete. In total cu acest echipament, se puteau dota 8 divizii. Franta este ocupata.
Armata engleza pana in 1939, era profesionista cu un numar de doar 240 000 militari. Intr-un timp scurt, dupa recrutarea obligatorie, a ajuns la 1.1 mil, cu un maxim in 1945 de aproape 3 mil. Anglia nu era pregatita inca pentru razboi si avea nevoie rapida de armament. Au rezistat eroic in timpul luptelor aeriene din Batalia Angliei.
In SUA erau in vigoare legi din 1936 care prevedeau neutraliatatea, fiind interzise exporturile de armament. Nu se pot acorda credite sau ajutor pentru beligeranti. America se vrea izolata de lume. Englezii sunt pe o lista neagra datorita unui default la datoriile din WW1.
Tot un fel de zid
Pentru a sprijini totusi tarile democrate, se aproba in Congres la 23 septembrie 1939  programul cash &carry . Platesti cash in dolari sau aur, primesti armament si ti-l duci singur acasa navigand printre submarinele germane. Americanii au inca economia slabita dupa criza din 1933, cu un somaj ridicat.
 Francezii transfera aur in SUA si cumpara armament contra 800 tone aur.
Navele care transportasera aurul, sunt incarcate cu armament, dar in urma semnarii armistitiului intre Franta si Germania, sunt redirectionate si descarcate in Martinica, inclusiv 110 avioane.
Situatia Angliei se agraveaza pe parcursul anului 1940. Germanii isi intaresc pozitia militara, economica si financiara prin ocuparea majoritatii tarilor din Europa Centrala si  de Vest. Churchill il anunta pe Roosevelt ca pana la sfarsitul anului UK intra in incetare de plati. Balanta comerciala cu SUA este defavorabila englezilor, care duc o lipsa acuta de dolari.
Salvarea va veni prin programul land-lease, aprobat de americani in martie 1941.
In iunie 1944 BNR  a desfasurat in mod secret operatiunea Neptun, prin care tot aurul BNR a fost ascuns intr-o grota pregatita langa Manastirea Tismana. In pagina din link este in partea de jos o prezentare ilustrata a curajoasei actiuni, executata sub acoperirea unei renovari a manastirii. E o poveste fabuloasa acelor 190 tone de aur ascunse de inamici. Acum s-a deschis un muzeu dedicat acestei pagini de istorie.
Grota de la  ManastireaTismana
Chiar daca si-a pierdut din importanta financiara, aurul este in continuare folosit ca rezerva de bancile centrale din intreaga lume.
Rezervele de aur aflate in Banca Angliei
In ultima perioada a fost mult dezbatuta problema aurului venezuelean depozitat de Banca Angliei. Aceasta a refuzat in februarie  cererea lui Maduro de a returna 80 tone aur depozitate in Londra.
Guvernul sau deja a preluat 8 tone din Banca Centrala a Venezuelei.
In Italia, Matteo Salvini afirma ca aurul Bancii Centrale a Italiei este al poporului. Considera ideea de  a vinde  si cheltui o parte din rezerva de 2500 tone.  Guvernul populist aflat la putere a marit deficitul bugetar si are nevoie de bani.
Europarlamentarul italian Zanni Marco Zanni, membru al partidului Lega Nord, cere aducerea aurului italian in tara, datorita incidentului Maduro  – Banca Anglei. Declaratiile le-a facut pentru Sputnik,
Politicienii populisti sau dictatorii vor sa aiba controlul asupra bancilor centrale si sa dispuna de rezervele acestora.
Sa fie doar coincidenta ca ai nostri politicieni au initiat tocmai acum proiectul de lege privind aurul BNR?
Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 4,60 din 5)
Încarc...

51 de comentarii:

  1. Yugoslavia?

  2. vrea să topoească și dragnea câteva „lingoaie” sa-i facă lu’ aia mică niște brățări și lui niște dinți de haur și gata sare lumea pe el.plus că vâlcov își tine banii in opere de artă și bijuterii că nu folosește card de salar la cât de cinstit este….lumea rea.

  3. wow….nu am stiut de Spania…cum pot niste politicieni prosti sa nenoroceasca o tara…
    poate vom invata si noi odata ca a fi iresponsabil cand alegi conducatorii costa…

  4. Orice s-ar spune , modul de lucru al Bancii Angliei ridica mari semne de intrebare. Se creeza un precedent. Sa nu uitam ca in interbelic Germania era tot un stat super-dezvoltat si anti-comunist.

  5. Mai dar cum se face ca Spunlikul asta ne vrea numai binele, Maduro, Edrogan si Orban sun niste baieti finuti care noi nu-i intelgem si in genere populismul si neonationalismul este „ce trebuie”.

  6. Ce intrebari firesti iti starnesc acesti initiatori parlamentari cu mintea odihnita care vor AURUL la mana lor ?
    1. Cata economie cunosc ei, unul mai sofer ca celalalt ?
    2. Oare exemplul cu bijuteriile, al lui S Nicolaie, nu este pilduitor ? Ce om serios si-ar pastra bijuteriile la Valcov, S.Nicolae, Ciordache, Dragnea et Co, o adunatura penala ? Si aici se mai ridica o intrebare : Oricarui portar sau amarat de magazioner i se cere un cazier judiciar, ca n-a mai furat. Oare pentru functii publice n-ar trebui ?
    3. Cand se pregatesc razboaie aurul este f important, asa cum am vazut si in articol. Oare Livache &Co, stiu ceva ce noi nu stim ? Vor sa aduca aurul mai aproape de Moscova ? Poate vor sa-l puna alaturi de tezaurul nostru din 1917 si de cel spaniol. E foarte ciudat cum Sputnik si alte publicatii de sorginte ruseasca (Q de ex) lauda guvernul Veorica (or fi devenit rusii patrioti romani !)
    4. Sau poate se pregatesc de dictatura si scoaterea din UE. E posibil. Democratiile nu prea sprijina dictaturile si le blocheaza fondurile lichide, , vezi Venezuela-Maduro.
    PS Incep sa fiu tot mai nelinistit pt ce am postat pe aici de ceva vreme. Dar poate Dumnezeu e putin roman si eu destul de batran.

  7. Dincolo de interesele celor din partidul de la putere, mai trebuie luate în calcul efectele Brexitului.
    Afectează sau nu Brexit-ul condițiilor de depozitare pentru rezervele de aur ale altor țări ?

  8. Multumesc de articol.
    E foarte interesant.
    L-am transmis mai departe.

  9. Eu nu sunt nelinistit ptr ce am postat.
    Ma pis cu bolta.

  10. Banca Angliei a procedat foarte bine. Maduro nu e presedintele legitim al Venezuelei. Cel mai bine pt venuezueleni este sa astepte pana se lamuresc lucrurile si apoi sa ia o decizie. Aurul sta foarte bine acolo la Londra, nu pleaca nicaieri.

  11. La ce mai ajuta aurul depozitat?
    Genereaza/ conserva valoare?
    Este referinta urmare a unei conventii? De ce a fost valorizat?
    Ce functie mai are aurul azi cand economia mondiala il cere doar pt. industrie? Tranzactiile bunuri contra aur sunt usor de facut? Riscuri?
    Poate fi ipotecat. OK. Cat valoreaza aurul Romaniei? Cam ce credite garantezi cu el?

    Poate sa raspunda cineva avizat?

    Multumesc!

    • Aurul Romaniei face cam 4 miliarde de dolari, o suma infima raportata la PIB. Chiar nu stiu la ce-l mai tin bancile sub forma de tezaur.

      • Romania’s central bank, the

        advised consulting its 2016 annual report:

        “We suggest you to consult our website at the address

        , Annual Report 2016, pages 152-153, where you may find useful information regarding your concern.”

        From this annual report, there are a number of reasons stated as to what the National Bank of Romania holds gold as a reserve asset:

        “The gold reserve is meant, inter alia, to enhance confidence in the stability of the Romanian financial system and of the leu, being particularly useful in times of heightened economic turmoil (domestically or abroad) or geopolitical tensions.

        Unlike other asset types, gold has no solvency risk attached, because it is not “issued” by an authority (such as a government or a central bank).“ – bullionstar.com cu link-ul atasat

        https://www.bullionstar.com/blogs/ronan-manly/worlds-central-banks-hold-gold-words/

      • Valoarea aurului, la fel cu alte valori materiale, este intrinseca, nu se poate pierde (sufera mici variatii in raport cu diferite monede) si este recunoscuta de toata lumea. Aurul poate fi folosita direct pentru achizitionarea de bunuri, servicii si alte valori materiale sau intelectuale. Valoarea unei monede este extrinseca, este garantata in general de un stat, gestionata de o banca centrala sau un grup de banci si este supusa unor legi mai mult sau mai putin obiective. Evenimente de natura economica, sociala sau cataclismica pot prabusi o moneda extrem de rapid.
        „Long story short”, rezerva de aur are rolul de parasuta de rezerva pentru evenimente nationale nefericite.

      • George GMT pentru ca in momentul cand se adevereste vorba when the shit hits the fan a americanilor aurul e singurul lucru care mai are valoare tranzactionabila ,asa a fost decand e lumea

      • …Pentru ca sunt obligati sa tina un prócent de…si Bancile trebuie sa aiba un fondo de garantíe la BNR.

    • Rezerva de aur a României are o valoare de aproximativ 4 miliarde euro ceea ce înseamnă 1,8% din PIB.Deci la un șoc intern sau extern,fiind cel mai solvabil activ,poate stopa șocul finanțând mai mult de jumătate din deficitul de 3% (nu se încarcă cu riscul de țara)Fiind cel mai solvabil activ,se poate transforma ușor in valuta forte(dolar,euro,lire) fără ca sa fie mutat.
      Este in mare parte imun la inflație.
      Oferă încredere in stabilitatea financiară a sistemului inclusiv a monedei leu.

      • Rezerva valutara a Romaniei face exact acelasi lucru ca si aurul. Cashul poate fi folosit imediat, aurul trebuie vandut mai intai.
        Ideea este ca masa monetara aflata in circulatie la nivel mondial este enorma fata de cantitatea de aur disponibila in rezerve.
        1,8% din PIB este nimic, fata de scaderea economica din 2009, aproape 9%.
        Aurul nu este imun la inflatie daca pretul bunurilor de larg consum creste mai mult decat pretul aurului.

        • Ca sa ne facem o idee despre cat inseamna 103 tone de aur ale Romaniei, noi am platit doar pe Patriot (3,9 miliarde de dolari) cam 3,5 miliarde de euro, adica echivalentul a 87% din rezerva de aur, cam 89,5 tone de aur.
          89,5 tone de aur doar Patriotul
          – corvetele, 1,6 miliarde de euro – 41 tone de aur
          – HIMARS 28 tone de aur etc…

          • Pretul aurului (in dolari) este suprimat prin interventia sincronizata a tuturor bancilor centrale si a catorva banci comerciale.

  12. Deci declaratia lui Dragnea are strict valoare politica. Ascunde un alt eveniment?

    Orice guvernare indiferent de culoare a pierdut anual echivalentul tezaurului pe clientelism sau din incompetenta manageriala.

    Rusii nu au nevoie de aurul nostru inca controleaza suficient din economia Romaniei sa-si ia anual cate un tezaur.

    • E o fumigena menita sa va faca sa uitati de probleme care ard, indeosebi OUG 114 si 7. Nu se poate face fara acceptul si implicarea BNR, si mai trebuie si niste avize de la BCE pt ca se schimba legislatia privind banca nationala. Apoi aurul ala nu-l poti lasa in depozit la Chitila, iar BNR nu cred ca are atata loc in tezaur.
      pe scurt, doar se deturneaza atentia

  13. Faza cu la ce e mai bun aurul ca si rezerva a unei tari fata de rezerva in valuta Eur sau $, pot mentiona ca in cazul extrem de razboi mondial, daca multe valute internationale vor fi afectate din diverse motive, aurul E SINGURUL bun care isi pastreaza valoarea indiferent de conditii!

  14. Grigore, in continuare foarte interesant.

  15. „BNR nu cred ca are atata loc in tezaur”

    60 t de aur au circa 3 metri cubi. Incap lejer si intr-o camera de bloc (doar ca n-ar rezista podeaua).

    • Nu te supara, dar nu este ingropat si apoi uitat acolo. Trebuie sa poata fi inspectat si manipulat usor, trebuie ranforsat si securizat tot. Se tine pe niste rack-uri ca fiecare lingou sa poata fi vazut usor si sa nu se poata umbla la el fara sa se vada.
      In plus trebuie paza serioasa, senzori, camere normale, termice, etc
      Daca BNR nu are deja spatiu, costa milioane sa-l amenajezi si sa-l intretii. Asa ne costa 30.000 pe an la Banca Angliei. e chiar ieftin

      • 🙂 BNR are spatiu pt depozitarea aurului, nu va faceti griji. Poate sa bage acolo sute de tone de aur…

        • Intre 1994-2000 BNR a convertit alea 614,2 tone de argint in 8,9 tone de aur.
          Ziceau ca n-aveau unde sa mai tina argintul…

          • Oare?! 614 to Ag fac cam 56 mc (cat un apartament de doua camere). Oare BNRul nu are un seif cat un apartament de doua camere?!
            Cele aproximativ 103 to de aur ar face un pic peste 5 mc…

            Poate au dreptate, dar nu prea imi vine sa cred.

            • pai le poate tine gratis mustața la vilă ,ăsta e planu’?are spațiu căcălău.

            • Asa, o analiza vizuala…..
              Daca intri la Tezaurul de la Muzeul de istorie, unde e Closca cu puii de aur expusa…
              Undeva intr-un subsol…..
              Si peste drum sunt intrarile din spate ale unui corp BNR de pe Liscani. Nu cladirea mare, palatul…..
              Cam conexe.
              Spatiu e destul….
              Mai stiu cate ceva, dar nu pot detalia,

              Aici un link cu subiectul controversei, depozitul de la subsol al bancii Angliei, cu varii lingouri depozitate acolo.
              Pe un raft e depozitata cam o tona….
              Deci ar fi spatiul pentru o suta de rafturi. Nu mi se par prea mari…

              https://www.youtube.com/watch?v=CTtf5s2HFkA

        • …Sa scoate dimigenele lui Isarescu si se gaseste loc. Daca nu,Am eu un beci pe Langa Dragasani pt aur,poate asa lo creste valoarea.In momente de criza mondiala aurul poate sa urce de pret…In timp normal sunt interesati sa fluctueze. Cand totul fluctueaza,scade..cel mai bine este sa cumperi aur sau proprietati imobiliare…sau…crea ce a scazut cel mai mult….asteptam reversul medaliei.

  16. și ăștia de la pdsr proști,ce aur de la londra când noi stăm pe o comoară mai la îndemână….B.O.R.

    • @ psycho // Asta e comoara BOR? http://map.patriarhia.ro Tu in afara de rahat anti BOR nu mai mananci nimic? Pentru cunoasterea ta: BOR nu este ierarhia si preotii. BOR suntem noi toti cei peste 86% din cetateni. Vrei aur? Ia de baronii tuturor partidelor post 89, nu de la noi. Prin lege, proprietatile BOR sunt ale credinciosilor. Te atingi de bunurile noastre…s-ar putea sa afli ca Dumnezeu ne-a poruncit sa fim smeriti, nu prosti.

  17. babaeti, toata lumea vorbeste ca Ungaristanul si-a readus marea rezerva de aur in cantitate de 3 tone(se aude @caparu satului?) de la Londra. Eu m-am uitat pe tabelul ala postat in articol, si oricit mi-am fortat ochii, nu am reusit sa gasesc nici o urma de aur maghiaroszag aflat in 2015 in Banca Englandistanului. So, intrebare intrebatoare:
    -De unde si-a repatriat Ungaristanul impresionanta rezerva de aur???
    parerea mea, hic…

  18. deci am aproape cinci grame pe cap de vită furajată,o măsea cumva…
    http://storage2.peteava.ro/serve/thumbnail/794062/resize
    alții mai norocoși.

  19. Reiau de ce SUA și UK își țin acasă rezerva de aur. Dacă sunt cucerite, dispar definitiv deci nu mai contează ca mai au o rezerva pe undeva. Cine sa producă restauratia? România? Congo? România dacă e cucerita mai are o șansă să fie repusă pe harta tocmai de UK sau SUA. Apoi dragnea sa repatrieze aurul de la moscova dacă tot vrea sa facă ceva. Sunt convins ca dacă l ar aduce ar creste de la 6 procente la douăzeci și ceva cât are partidul.

    • …daca aduce tezaurul ii punem bustul in locul lui Romulus si Remulus,ii sculptam o stanca Langa Decebal…si de nu…0 voturi.

  20. A cerut Germania repatrierea depozitului de aur din SUA ?
    Are cineva date ?

  21. Seara buna
    2017.
    Filmat transmis la tv italiana cu rezerva de aur a macaronarilor.

    Daca urmariti atent , sint imagini din subsolul bancii centrale. Cu o gramada de masuri de siguranta. Cireasa de pe tort , prezentarea lingourilor naziste ( furate de nemti si retopite cu zvastica la vedere ) dar si lingouri CCCP. Vandute cindva de sovietici pentru valuta.
    Nota
    Italia are si ea doar o parte din rezerva de aur in tara. Din 2451 tone , cam doar 120 sint in subsolurile bancii centrale. Restul e depozitat la Londra , NY si Berna. Or fi prosti astia cu a treia rezerva de aur din lume ?

    • Corectare.
      1.195 tone aur sint in subsolurile bancii centrale din Roma. Diferenta pina la 2.451 tone e depozitata peste hotare.
      Valoarea medie a intregii rezerve e de 88 miliarde euro. ( preturile aurului oscileaza. Cind cineva vinde masiv zeci de tone, pretul se prabuseste. Din acest motiv , bancile centrale cind vind ceva , o fac catre alte banci entrale. Niciodata catre privati. )

    • poate au si cu capul de lup dacic?

  22. Germania si-a luat o parte , dar in. 2017, presa nu vorbeste de 2019….
    https://www.finanzblatt.net/deutschland-holt-300-tonnen-gold-aus-new-york-zurueck-2639

  23. https://www.dailymotion.com/video/x1dz2os

    Un documentar foarte interesant despre rezerva de aur a Franței in timpul celui de-al doilea război mondial. Din cifrele avansate de realizatori, la New York se găseau 1200 de tone, in Martinica au ajuns la bordul crucișătorului Emile Bertin 200 de tone (nava trebuia sa descarce la Halifax in Canada dar a fost trimisa urgent in Antile a doua zi după anunțarea Armistițiului, iar 1100 de tone, inclusiv 200 de tone de aur Belgian si ceva aur polonez au ajuns in Senegal. Aurul a fost încărcat in portul Brest sub atacurile aeriene ale Luftwaffe de către marinari închiși intr-o închisoare militară pentru diverse delicte minore. Mai erau si pe jumătate beți după ce au dat in port de o încărcătura de vin. In port era un haos de nedescris deoarece in acele momente se pregăteau de plecare nu mai puțin de 75 de nave, printre care si cuirasatul Richelieu, terminat in proporție de 90%. Se pare ca o lada cu aur a căzut de pe un cheu in mare si dusa a fost. In momentul cand pe 18 Iunie 1940, la ora 18.00 ultima nava a ieșit din port (era de altfel una din navele care transporta aur), au fost aruncate in aer toate instalațiile portuare, rezervoarele de carburanți, depozitele de muniție etc. A doua zi, seara, nemții au intrat in Brest. Episodul asta mi s-a părut foarte tare. La sfârșitul războiului, cand tot aurul a fost repatriat la Paris, lipseau cam 380 kg. Mărunțiș, având in vedere condițiile in care a fost evacuat.

    Din câte înțeleg, aurul de la Kayes a rămas acolo pana la sfârșitul războiului. Iar Franța a recuperat de la Germania 130 de tone de aur in contul celor 200 de tone cu care a despăgubit Belgia.

  24. Foarte bun materialul documentar.

    Cat priveste repatrierea aurului romanesc, e o decizie ciudata dar care ma sperie.

    Cat este la Londra, el poate fi tranzactionat foarte simplu, fiind tinut de un trezorier recunoscut, care poate certifica existenta si calitatea lui.

    Daca Grecia vrea sa cumpere 10 tone si Romania vrea sa vanda 10 tone, se face un act si se cedeaza 10 tone. Aurul nu pleaca nicaieri, dar se schimba proprietarul. Ar fi usor si pentru mafiotii romani sa vanda aurul, daca controleaza BNR (iar Isarescu e in ultimul an de mandat).

    Acum, daca Dragnea aduce aurul in tara, el deja nu mai e tranzactionabil. Cine vrea sa cumpere are mai putina incredere ca aurul exista si are calitatea clamata. In plus, daca cumva se vinde, cumparatorul trebuie sa vina sa-l testeze si apoi sa-l incarce in avion si sa-l duca intr-un loc unde poate fi stocat sau tranzactionat (Londra, New York etc.) Mult mai complicat pentru un cumparator – ar trebui sa aiba un mare discount sa isi bata capul cu asa ceva, cand poate sa cumpere aur cu 3 clickuri de la Londra.

    Ideea asta a lui Dragnea cu aurul in tara pare complet lipsita de sens – unless… Daca omul vrea sa instaureze un regim autoritar, fura alegerile – dar apare un alt guvern emanat din alegerile adevarate (numaratoare paralela) – atunci cine e la conducere? Cel care e recunoscut de Occident – si destul de sigur ca acela nu va fi regimul mafiot.

    Sau alt scenariu – il suspenda mafiotii pe Iohannis si fura la referendum, sau nici nu mai tin referendum, ci il duc din suspendare in suspendare. Ei, atunci nu mai e clar cine e seful statului. Si cine are dreptul sa faca tranzactii cu aurul. De asta mafiotii prefera controlul fizic al aurului, contand pe faptul ca ar controla armata si cateva institutii, poate si un BNR ramas fara Isarescu.

    Asta aduce intr-o lumina interesanta si conflictul privind seful armatei, de ce s-au apucat mafiotii dintr-o data sa se intereseze de cine e seful SMG si sa puna pe unul sau pe altul?

    Treaba din Venezuela e ca parlamentul l-a declarat presedinte interimar pe Guaido, dar Maduro nu recunoaste decizia iar armata il sustine, deci omul ramane la butoane cu ajutorul armatei. Insa tarile civilizate l-au recunoscut pe Guaido, si atunci ala e presedinte in ceea ce priveste Banca Angliei si toate conturile statului.

    Mafiotii nostri se tem de un astfel de scenariu. Problema e de ce se tem ei de treaba asta, ce au in plan de ii incurca aurul de la Londra – se pare ca ceva foarte nasol, reprimari, arestari, etc. Daca fac asa ceva va fi prapad in Romania! Sa speram ca intr-un astfel de scenariu armata nu ar merge pe mana mafiotilor si i-ar executa prompt pentru tradare. Probabil de asta se tem si ei si vor sa-si fidelizeze armata – insa pentru asta au nevoie de bani, aur – ca daca nu mai sunt bani armata si securitatea ii vor matrasi urgent. Sigur, intr-un astfel de faliment cele 100 de tone nu fac mare lucru, dar poate le cumpara 2-3 luni in care sa-si aranjeze azilul in Rusia, Israel, Argentina, Madagascar, etc.

  25. Toti isi muta aurul, ba la stanga, ba la dreapta… Exista un pericol de o noua criza economica, ??? Sau bancile in ultimul timp cam refuza sa crediteze investitiile guvernelor ??

  26. Coincidență sau nu, să aducem aurul în țară. Banca Angliei obține profit având aurul românesc în depozite și ne mai cere să și plătim pentru depozitare, când în mod normal ei ar trebui să plătească pentru acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *