Francezii isi doresc o racheta AT cu raza scurta

Pirat ATGM

Armata franceza a remarcat ca are o “gaura” in sistemul sau de lupta anti-tanc al infanteriei, practic francezii nu dispun de o racheta AT cu raza mica (pana in jurul a 2km). Si, s-au gandit ofiterii francezi, n-ar fi rau sa fie si o racheta ieftina si astfel disponibila in cantitati mari.

In prezent Armée de Terre are in inventar sistemul AT 4F2, un aruncator de grenade foarte versatil si suficient de ieftin, care poate fi folosit atat impotriva tintelor blindate cat si impotriva infanteriei, inclusiv a infanteriei adapostite, dar care nu are suficienta putere de penetrare impotriva tancurilor.

Ca racheta anti-tanc principala, francezii au Akeron MP, racheta AT de generatie noua si care a inlocuit mai cunoscuta Milan ATGM, in inventarul francezilor. Raza Akeron se situeaza intre 150m si 5km, doar ca racheta are nevoie pentru lansare de un tripod si cantareste cu totul in jur de 26 de kilograme. De asemenea Akeronul este o racheta suficient de scumpa pentru a nu fi disponibila in cantitati mari, asta pe langa problemele legate de mobilitate.

Si atunci francezii vor dezvolta o noua racheta AT (care va avea probabil de mai multe tipuri de incarcaturi de lupta) mai ieftina, mai usoara si cu o raza mai mica.

Pentru ca este dificil pentru o grupa de infanterie sa care dupa ea o racheta care cantareste peste 25kg, care are nevoie de tripod si timp pentru instalare/demontare, cand de fapt respectiva grupa de infanterie nu prea are unde sa angajeze tinte la distanta atat de mare – 4/5km.

Necesitatea grupei de infanterie debarcate de a ataca inamicul este de la zeci, poate la sute de metri, asa cum am vazut cu totii in razboiul din Ucraina, unde ieseau ucrainenii cu NLAW/Javelinul pe umar din canalizare si pocneau tancurile rusesti de la distante de zeci de metri.

Ori in aceste conditii, Armata Romana detine Spike LR – 4km raza, racheta care este in prezent principala arma AT a infanteriei noastre. Dar pentru ca racheta si sistemul de lansare sunt destul de grele – 35kg sunt in prezent folosite de unitatea de vanatori de tancuri cu ajutorul vehiculelor 4×4 sau 8×8, dar pentru infanteristul care merge pe proprile sale picioare, Spike LR este o misiune mult prea dificila si de multe ori ne-necesara.

Si atunci de ce nu achizitionam si noi rachete AT cu raza scurta, usoare si utilizabile de catre un singur militar? Pe vremuri exista in dotare AG 7, AG 9 si rachete AT montate pe vehicule (Malyutka si Konkurs), astazi nu avem un aruncator de grenade modern, nu avem o racheta AT cu raza scurta si usor transportabila.

NLAW

Ce faci daca vehiculul nu poate inainta din motive de drum sau de inamic si grupa de infanterie trebuie s-o ia pe jos, adapostita si camuflata, pentru a surprinde inamicul neatent? Cu o racheta cu raza de 4km si o masa de 35kg, cum s-o transporti, cum s-o asezi pe trepied si mai apoi cum sa fugi cu trepiedul in spate dupa ce inamicul a prins de veste ca esti prin zona, dupa ce unul din tancuri i-a luat foc?!

Nemaivorbind de costuri. La ce avem nevoie de o racheta scumpa si greu de manevrat, cu o raza rar necesara, cand am putea folosi si noi (la fel ca restul lumii) si o racheta usoara, mai ieftina, cu diferite tipuri de incarcaturi de lupta (AT, termobaric sau exploziva). Ce faci daca dai de o pozitie intarita a infanteriei inamice, tragi cu Spikul LR dupa ea?!

Francezii au inteles acesta lipsa si isi dezvolta o racheta anti-tanc cu raza scurta. Viitorul sistem ACCP (Anti Char Courte Portée) ar putea fi in parte cumparat direct dintr-o sursa externa si mai apoi dezvoltata o varianta proprie.

Ar mai fi de mentionat ca armata franceza detine o astfel de racheta – Eryx, dar sistemul este destul de vechi si va fi inlocuit in totalitate de catre AT 4F2 si astfel necesitatea unei noi ACCP este clar vizibila in arsenalul infanteriei franceze. Nu foarte clar vizibila in arsenalul infanteriei romane…

Si inainte sa-mi criticati tonul si sa ma acuzati de defetism, intrebati-va de ce ucrainenii au avut atat de mult succes in lupta impotriva vehiculelor blindate rusesti folosind predominant rachete AT usoare, cu raza scurta, Javelin si mai ales NLAW, de ce polonezii au pus banii jos pentru un numar mare de rachete Javelin (desi detin si ei Spike), de ce – tot polonezii – si-au dezvoltat propria racheta usoara multirol Pirat 1si 2 si de ce, in linii mari, cam toate armatele lumii au rachete AT grele, cu raza lunga si unele usoare, transportabile de doar un om?

Si mai ganditi-va ca voi ati face parte dintr-o grupa de vanatori de tancuri dotati cu Spike LR. Cum ati cobori voi, plini de veselie, din Pirahna 5, ati parcurge cativa zeci de metri cu Spike LR in spate, alt camarad cu trepiedul si mai apoi ati trage intr-un tanc inamic. Important e sa incercati sa va imaginati cum v-ati retrage din pozitie dupa lovitura, ce ar face restul vehiculelor inamice, mai ales daca tinem seama ca optica de pe un tanc sau un transportor blindat este mai buna decat optica voastra individuala, inamicul are la dispozitie macar un tun rapid si o mitraliera de 12,7mmm si atunci parca ar fi fost mai utila o racheta mica si usoara, tragi si fugi cat te tin picioarele, te ascunzi usor si speri sa prinzi si ziua de maine…

In prezent, Spike LR este folosita cu trepied transportata de vehicle blindate, sau montata direct pe vehicule blindate 4×4, ceea ce este bine, dar ne lipseste in continuare o racheta AT cu raza scurta, usor transportabila. Bine, noua ne lipseste si un sistem modern de aruncatoare de grenade din familia AT 4, dar aruncatorul de grenade il lasam pentru o alta discutie, deocamdata folosim AG 7.

GeorgeGMT

69 de comentarii:

  1. Buna dimineata. Cum frogs au omis Spike SR inteleg. Ei au mandria de la baguette, dar cum ai omis asta ?:

    SPIKE SR™ – Rafael https://www.rafael.co.il/wp-content/uploads/2019/03/Spike-SR.pdf

    Se trage de la umar si cantareste vreo 10kg si ca de obisnuit la Rafael e fire and forget?
    S_t happens?

    12
  2. Noua ne lipsesc multe, si la cate ne lipsesc…..obiectiv privind, nici nu stii de unde sa mai incepi si unde sa mai termini. Asta se intampla cand nu faci nimic vreme de 30 de ani. Asta nu este doar problema noastra, ci problema intregii Europe. La noi se vede mai pregnant pe motiv ca odata intrati in UE si in NATO ne-am crezut feriti de toate relele. Ne-au dat semne rusii prin 2014, dar abia pe 24.02.2022 am realizat cat este de nasol. Si de atunci dai sa faci, dar la cate sunt restante…..20 de ani abia daca ne sunt suficienti.

    12
    • Mda, nu poti sa stai tot timpul la pomana lui NATO ca au si ei problemele lor similare. Vezi si articolul
      trecut despre Britts si Challenger.

      11
      • Absolut corect! Problema este legata de clasa politica care a inteles tarziu acest aspect. Si mai nasol este ca stai si vezi cate ai de facut pana sa razbesti si te apuca groaza!

        Ceasul ticaie, timpul trece! Exemplu concret. In 1990 aveam un demonstrator de tanc TR 125, urmat de proiectul urmasului TR 2000, in colaborare cu nemtii, la sfarsitul anilor 1990. Au ales in schimb sa modernizeze TR 85 cu ajutor frantuzesc la standard M1, dar au lasat balta proiectul M2, urmasul firesc al Bizonului. Rezultatul este simplu. Actualmente nu mai ai capacitatea de a produce tancuri, maxim sa le intretii daca le mai ai functionale. Si ma refer la vremea de razboi, nu la cea de pace. Industria orizontala este la pamant, nu cred ca mai face fata fara importuri sau cu embargo la granita. Si putem continua asa mult si bine pe orice nisa de arme vrei tu si Romania le producea inainte de 1990.

        Problema noastra este timpul, dar oare il mai avem la dispozitie? Vad ca alearga Ciolacu prin America dupa arme si munitii precum Carol al II-lea in perioada 1938 – 1940. Din cate se pare, tinta este Sky Ceptor fabricate la noi, dar si in caz de accept, cati ani mai trec pana atunci? Oare soarta ne da ragaz sa ne punem la punct, sau iarasi ne prinde cu pantalnii in vine precum in WW2?!?

        Avantajul Israelului este ca ati avut prea multi dusmani ce nu v-au slabit deloc din 1948 incoace, altfel va ‘relaxati’ si voi precum Europa dupa 1990. A se vedea atacul recent al Hamas. Cum ati clipit o secunda, au sarit sacalii pe voi.

        16
    • Corect!! Din păcate.

      4
  3. Un Spike Mr/LR cu tot cu trepied, baterie, etc are 27kg.Javelin are cu CLU 22,5. Mare diferenta nu este. Fara sa vorbim de pretul nesimtit de mare. Juma de milion(noroc ca CLU este reutilizabil). Cu adevarat portabile si bune la pret sunt NLAW(12,5kg) si, mai ales evreica Spike SR(9,8kg). Dar noi suntem de moda veche. Grupa coboara din piranda cu toate fierataniile si se apuca de treaba. De aia cred ca au si luat autobuzele alea londoneze. Sa incapa de toate. Cireasa de pe tort ar fi Mistral3 pe post de MANPADS????!!

    19
  4. Personal eu vad mai prioritar un spike sr, nlaw, javelin decat 1 batalion de abrams.

    Cum noi vom juca in defensiva si dronele de tot felul vor fi prin cer as vedea mai potrivit dotare infanterie cu de toate inaintea mecanizarii cu produse scumpe(abrams) cu jdemii de miliarde dolari.

    21
  5. Eu am senzatia ca achizitiile se fac intr-o anumita ordine: AA & Aviatie, Terestre, Marina…
    Incepand cu sistemele cu raza lunga (Patriot, Himars)…si terminand cu cele cu raza scurta…
    Asa ca ma astept sa luam rachete AT cu raza scurta / inlocuitor la AG 7 spre finalul programului de reinarmare…daca…

    La noi Spike pare a fi gandit a fi lansat de pe elicoptere, blindate (MLI), respectiv 4×4…
    Avem grupe AT dotate cu Spike LR pe trepied ?

    In plus parca mai sunt in dotare ceva vehicule vantori de tancuri in dotare (destul de multe ca numar) dotate cu AT sovietice (AT 3/ AT 5) daca or mai fi functionale…

    3
    • Cred ca avem grupe de vanatori de tancuri, dar racheta cu tot cu trepied are 35kg…

      8
      • Si eu zic ca avem dar nu cred ca-s dotati cu Spike LR…pe vremuri aveau Fagot (AT 4) care la gabarit/greutate era chiar OK inteleg…

        1
        • Ba chiar cu Spike LR sunt dotati. Au URO Vamtac cu lansator montat pe ele.

          3
          • Cred ca ei se refera la grupa pedestra imbarcata pe transportor si echipata cu Spike LR.

            2
            • Am crezut ca e vorba de vechile 9P 122/133/148 cu maliutka/konkurs/fagot. Oricum, la ce are acum grupa(spike mr/lr) singura deosebire fata de javelin este trepiedul. Rachetele cu lansator, clu, baterie sunt cam la fel la gabarit. Javelin vreo 22,5kg,spike fara trepied 24. Doar ca americanii trebe sa tina in echilibru pe umar echivalentul la doua baxuri de Cola de 2l. Adica, nu este ptr orice fetita de 1,6m si 50kg.

              3
    • Daca nu vor fi interferente politice, ne indreptam vertiginos spre achizitia de sisteme Barack MX ca Slovacia, care e cea mai buna oferta vis a vis de performante si pret,cat si implicarea industriei, nationale, plus ca il poti lansa din orice sistem,inclusiv VLS, poate fi pus pe nave, baterii de coasta . India a achizitionat 40 lansatoare cu 2,1 miliarde dolari cu implicarea industriei ! MANPAD se va merge pe spike SR ,iar pentru 4×4 Mistral,prin oferta de cumparare in comun.. Sisteme AT de pe BRDM 2 se pare ca vor fi date Ukrainei plus un lot de TAB-uri, din „cauza de bulgari Prezentare spike sr.”https://www.youtube.com/watch?v=y5IdkDfQ2h0&ab_channel=RAFAELAdvancedDefenseSystemsLtd.

      2
  6. Cum Israel a ajuns la Spike?
    La razboiul de Yom Kippur, 1973 , Israel
    a pierdut sau au fost avariate 1000 de tancuri datorita rachetelor AT Sagger (Maliutka). Acest fapt i a adus pe Rafael , atunci o autoritate subordinata
    ministerului de aparare sa dezvolte un raspuns anti tanc adecuat. Rezultatul a
    fost seria Spike care are vreo 10 versiuni care intre ele Spike SR amintit mai sus care e si tandem dar si cel mai usor din lume in momentul de fata.
    Intre timp Rafael s a prefacut o companie a guvernului foarte rentabila
    care are castig in produse militare ca Spike de exemplu, vandut la 40+ tari.
    Numai experienta empirica pe front i au adus la dezvoltarea acestora.

    17
  7. Invatamintele razboiului din Ucraina ne arata ca pe langa AG7 avem nevoie de o racheta antitanc portabila mult. mai performanta. As pastra si AG7 pentru ca este un augment la puterea de foc a unei subunitati dar nevoia ne indica destul de clar ca ne mai trebuie si altceva mai performant.

    7
  8. Romania Socialista se baza pe AG 7, AG 9 și Maljutka. Asta ultimul riguros pe mașini de lansare sovietice.
    Am mai avut și puține Fagot ( cu trepied) . In 1982 au defilat ( daca mai țin bine minte) la 23 August montate pe niște ARO pentru trupele de parașutiști.
    Spike românești ( pe trepied) au fost cumpărate pentru a înlocui Fagot și suplimentar, să fie montate pe elicopterele Puma Socat.
    Dotarea grupei de infanteriști a fost complect abandonata- uitata- neimportantă.
    De aia nu exista in Romania 2023, nici o armă antitanc portabila.
    Că e portabilul Spike, Javelin , NLAW , Panzerfaust 3, absolut nimic.
    Dezinteresul e catastrofal. Către criminal.
    Tot cu AG 7 vom lupta tovarăși .
    Acum că a trecut 1 decembrie cu oceanul de avansări în grad, pensionari timpurii ( și reangajări secrete ) cineva a studiat războiul din Ucraina cu miile de rachete portabile AT care au făcut ravagii în dotarea rusă de tancuri ( și care cantitativ erau fara egal ) ?

    Nu cred . Interesul e gradul, salariul și pensia. Atât.
    Nu putem aștepta să sune mereu ăla de la Pentagon sa ne zică care e MINIMUL de înzestrare decenta a unei armate cică ” furnizor de securitate”.
    Basca armele antitanc se cumpără în cantități masive. Ordine de mii de bucăți.
    Doar Ucraina a primit moka vreo 15.000. De toate felurile.
    Inclus Panzerfaust 3 germane .
    Romania NU are o armă individuala de lupta la norma NATO ( unde suntem de 20 de ani.) și voi vreți scule antitanc portabile.
    Timpul trece, leafa merge, noi muncim cu drag. ?

    29
  9. Salut!
    Stimate Geo GMT, nu inteleg pentru ce ti-ar critica cineva tonul sau te-ar acuza ca esti defetist. Dupa modesta mea parere, ai dreptate. Dupa 1990 CARFILu” a scos mai multe tipuri de AG-uri. A cerut armata noastra vreo bucata pt testare si eventual cumparare? Ti-ai gasit! Unde mai pui ca armia noastra detine o falnica „Agentie de cercetare pt tehnica si tehnologii militare”. Care in aprilie 2023 a sarbatorit implinirea a 55 de primaveri. Dintre care – tot dupa umila mea parere – vreo 30 le-a petrecut in stare de vegetare. Nu spun ca acolo n-ar fi si oameni harnici si inteligenti, plini de idei inovatoare. Dar nu prea se vede. Uite aici, eCZemplu de ce pot face oamenii gospodari, din tot soiul de vechituri ce le au prin batatura. Au luat o teava de „2A65 Msta B ” ( din care avem si noi vreo 114 buc sub numele de M 85 ), au pus-o pe un camion din dotare, i-au mai adaugat niste acareturi si a iesit ditamai balimezu autopropulsat. Acu, io nu zic ca ar fi ceva „muc si sfarc” dar fata de o piesa remorcata, evita mai bine tragerea contra baterie.
    https://www.defenseromania.ro/depasita-categoric-de-razboiul-modern-artileria-rusa-cauta-solutii-rusia-dezvolta-noi-munitii-de-artilerie-care-vor-fi-superioare-celor-ale-nato_624769.html

    10
  10. Scuze, uitai sa zic ceva. Am omis Electromecanica ce se ocupa chiar de produsele pomenite in articol. Ar putea sa fabrice asa ceva, eventual in colaborare.

    3
  11. Francii nu produceau și Wasp 58?

    1
  12. Mai stie cineva noutati despre munitia termobarica ag7, se produce pt MApN? Au fost trageri reale, efecte vs tanc, transportor, cladiri etc?

    Sau ultra secret de stat?

    3
    • Optimistul din mine crede ca sunt prin Ucraina si ca poate le testeaza deja in cel mai bun mod posibil…dar cum tot aud anuntul ala la diferite intervale de timp imi pare asa ca un simplu PR doar si nu ceva foarte serios. Daca nici acum nu se grabaesc cand ar putea sa vanda fara nr…

      1
    • Daca Hamas le au, cum sa fie secret de
      stat?

      6
  13. De fapt, Francezii cu Eryx au fost printre pionierii ATGMului cu raza foarte scurta. Inca mai au niste sute de lansatoare si mii de rachete de astea in dotare, norma fiind 24 de lansatoare pe regiment de infanterie. Cum insa Eryxurile din dotare au mai bine de 20 de ani, initial intentionau sa le tot traga pana termina stocul si sa le inlocuiasca cu AT4. Acum insa s-au razgandit si le pastreaza pana le inlocuiesc cu ceva nou; au fost si propuneri recente ale unor ofiteri superiori francezi sa ia NLAW pe etajera, asa cum au cumparat si Javelin in trecut, pana scot ei ceva local. Si recent au comandat un lot nou de AT4-CS (Confined Space), pe langa care au scos de la naftalina LRAC F1, 89mm, care inca e eficace, desi cam mare si pentru care au munitie berechet.
    La noi AG7 poate fi inca eficace cu munitie imbunatatita, mai ales ca e simplu, ieftin si abundent in dotare; pe langa, ar merge si ceva disposable (gen AT4) iar pe partea de ATGM, Spike SR pare solutia logica. Nu opreste nimeni MAPNul sa organizeze niste teste NLAW vs Spike SR ca sa vada care s-ar potrivi mai bine, insa pana acum baietii de acolo au aratat ca nu prea se incurca cu teste comparative.
    Cum remarca deja cineva toata dotarea grupei ar trebui revazuta – armament, sisteme optice de ochire si observatie, comunicatii, mini-drone etc. Ca sa dai dupa tanc si sa scapi trebuie nu doar sa-l vezi (inclusiv noaptea), dar sa fii si capabil sa identifici si sa neutralizezi infanteria care-l protejeaza sau ce-o mai fi prin preajma si sa stii cum si pe unde o tulesti in caz de ceva.

    20
  14. https://eurospike.com/spike_sr.min.html Тhe French-hyench… They seem like European a NATO member? But in emphasizing this indisp utable truth they are running against open doors.

    2
  15. @Andreas „…teste NLAW vs Spike SR” They are so different we just don’t understand them. https://www.youtube.com/watch?v=y5IdkDfQ2h0 Max.- 2000 m.

    2
  16. Eu sunt fan Carl Gustaf M4.

    5
  17. Ground-launched precision with the APKWS® laser-guided rocket l BAE Systems
    https://youtu.be/P6X8fT5IfFM?si=2W5uFh8_RW30RdFR
    … mai misto sistemul asta..merge si pe duster

  18. E clar ca ne trebuie doua chestii la grupa de infanterie; una e o arma anti-tanc si una e o arma care sa inlocuiasca AG-7 pe post de „artilerie” la purtator.

    Exista ceva care sa le faca pe amandoua? Parerea mea ca nu exista asa ceva.

    AG-ul cred ca mai merita tinut mai ales ca facem pentru el toate tipurile de munitie, inclusiv termobarica; poate fi folosit cu succes CQC, il folosesc la greu si ucrainenii iar echivalentele occidentale nu aduc un plus chiar asa de semnificativ si va trebui cumparat tot; pe palierul asta ar fi CG AT-4, Panzerfaust 3 mai noi si actualizate constant; daca s-ar lua licenta pentru una din astea ar merita. Nici nu cred ca s-ar putea renunta la o astfel de arma pentru grupa de infanterie;

    Prin urmare ar fi de luat ceva gen NLAW ca sa fie folosit pentru blindate si in special tancuri.

    Spike-urile pe trepied nu-s nefolositoare, dimpotriva; sunt o gramada de zone in toata Romania unde vezi si la distanta mai mari de pe o culme de deal pe alta asa ca-s destule locuri pentru a folosi asa ceva. Numai ca la raza lor de actiune evident sunt un pic inutile la nivel de grupa insa la nivel batalion cred ca-s foarte bune.

    8
  19. Urmaresc de o luna stirile sa vad daca apare ceva noutati despre omologare prototipului de la Cugir: https://adevarul.ro/amp/stiri-locale/alba-iulia/arma-de-asalt-romaneasca-la-standarde-nato-facuta-2311311.html

    Stie cineva unde am putea vedea cererea de omologare? Asta daca este publica. Chiar pare ce trebuie arma si faptul ca au zis ca primul prototip nu raspundea cerintelor armatei si acum e cu 30% mai durabila teava, ma face sa cred ca este un plan in desfasurare.

    2
    • Nu prea cred cu toate ca arma arata bine. Vezi mai sus ca acuma americanii
      merg spre calibrul 6.8 si vor sa schimbe
      toate armele de asalt. E cam tarziu, si cred ca au cam pierdut trenul

      • Nu cred ca avem bani noi sa mergem pe modelul americanilor, si oricum si americanii se misca lent la trecerea asta, vor fi probleme de rezolvat, nu vad eu romania sa se bage pe “bleeding edge stuff”

        Nu e pierdut trenul, daca fac asta pe model 5.56 si il folosesc vreo 5 ani soldatii nostri, pot modifica arma pentru orice trend se vrea dupa. Problema e sa se vrea si sa se vrea cu energie nu 10 ani sa stea in omologare.

        Pusca de asalt sigur va fi romaneasca sau facuta in romania.

        1
  20. Ați uitat de laserele Coandă portabile, au doar doua kile. Nici măcar Israel nu are asa ceva ursule?

    3
  21. Si io care am crezut ca cantaresc un kil
    si le tii paralel cu bratul din fiecare mana.???

    1
  22. vom fabrica PZF3 la Carfil sub licenta

    https://www.tehnomil.net/2023/08/08/e-pur-si-muove-episodul-10/

    investitie de 2,5mil euro, bani de cateva pensii speciale

    * Capacitate de fabricație pentru lansatoare și muniție antitanc tip Panzerfaust 3
    Capacitatea nou creată răspunde cerințelor de modernizare a lansatoarelor și muniției antitanc. România este un partener activ NATO și este semnatară a documentelor de înființare a structurii de cooperare permanentă PESCO în cadrul EDA. Este obligația industriei de apărare de a dota Armata Română cu echipamente militare la nivelul celorlalte țări membre în aceste structuri.S. Carfil S.A. își propune să realizeze un lansator de grenade antitanc și muniția aferentă, moderne, prin transfer de tehnologie. Se negociază transferul de tehnologie. S-au stabilit etapele de transfer.
    – Valoare aproximativă: 2 500 000 euro;
    – Termen de implementare: anul 2024;
    – Surse de finanțare: transfer de tehnologie și surse proprii;
    – Linia va cuprinde:
    – echipament de fabricație lansator;
    – echipamente de fabricație muniție;
    – echipamente auxiliare.
    În toamna anului 2022 vor fi efectuate demonstrații la care vor fi invitați și reprezentanți ai M.Ap.N., urmând a se stabili etapele transferului de tehnologie.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *