Guvernul Romaniei se umileste din nou in fata Austriei

“Se umileste” pentru ca…chestia cu umilinta este intotdeauna o chestiune ce are legatura cu atitudinea ta. Nimeni nu te poate umili, nici daca este mult mai puternic decat tine, decat daca tu insuti te umiliesti.

Iar guvernul de la Bucuresti are din nou o atitudine umila in fata obrazniciei austriece. Sa ne intelegem, oferta Vienei privind admiterea Romaniei in asa-numitul Air-Schengen este o umilinta si doar praf in ochi din cele putin doua puncte de vedere:

 • In primul rand este o umilinta daca nu avem un calendar ferm privind admiterea Romaniei in Spatiul Schengen cu drepturi depline. Nu-mi pasa mie de aeroporturi, acolo efectiv nu conteaza, importanta spatiului de libera circulatie are legatura cu granitele terestre, acolo unde are loc comertul cu marfuri si acolo unde camioanele noastre stau cu orele si zecile de ore la coada sa treaca frontiera. Acolo, companiile romanesti inregistreaza pierderi de miliarde de euro pe an si tot acolo cetatenii romani albesc asteptand sa treaca frontiera in automobilele lor. Acolo, pe frontiera terestra suntem noi umiliti de abuzul austriecilor;
 • In cel de-al doilea rand, nu putem accepta conditii cand aderarea la Spatiul Schengen este DREPTUL nostru. DREPT nu curtoazie din parte Austriei & Co.

Sa revenim putin asupra DREPTULUI. In momentul in care Comisia Europeana a declarat in mod oficial ca Romania indeplineste toate conditiile tehnice – (sa fim clari, alte conditii nu exista decat cele tehnice) si MCVul a fost ridicat – pentru aderare lucrurile s-au terminat, orice refuz din partea unui stat deja membru Schengen este un abuz, daca acest refuz nu este argumentat intr-o maniera logica, de bun-simt. Ori cunostem cu totii ca refuzul Austriei este o gluma proasta, nu are a face deloc cu Romania si pe cale de consecinta nu este acceptabil sub nici o forma. Ce reproseaza austriecii sistemului Schengen ar putea fi real, dar nu are nici o legatura cu Bucurestiul si nu sta in putinta Romaniei sa rezolve cererile austriece.

Daca Austria ar fi motivat refuzul de coruptia din vamile noastre (foarte reala), de coruptia politiei de frontiera (extrem de cunoscuta), daca ar fi aratat cu dovezi clare ca traficul migrationist vine intr-un procent semnificativ prin Romania, ei bine, atunci ar fi fost un refuz argumentat si in fata dovezilor clare, nimeni n-ar fi avut ceva de obiectat.

Dar nu poti sa te opui cerand in acelasi timp ca unele institutii europene sa faca nu stiu ce reforme, pentru ca aceste institutii nu apartin statului roman si pe cale de consecinta n-au nimic a face cu Romania.

Romaniei ii se poate refuza accesul in Spatiul Schengen, ma repet, doar pentru motive care tin de Romania si pe care Romania le-ar putea remedia, dar nu poti sa-i ceri Bucurestiului sa remedieze problema migrationista care problema ajunge in Austria prin Ungaria si Croatia. Si apropos de Croatia, care este logica pentru care Croatia este admisa in Schengen desi statistic mii de migranti ajung in Austria prin Croatia, iar Romaniei sa-i refuzi accesul desi traficul de migranti dinspre Romania este extrem de redus?!

Revenind la umilinta, Bucurestiul ar trebui sa fie mai putin entuziast, premierul Ciolacu mai ales sa dea mai putin din coada, si sa solicite in continuare Austriei sa respecte LEGEA si nu bunul sau plac.

Conditiile impuse de Austria pentru intrarea in Spatiul Schengen doar cu aeroporturile sunt ciudate:

 • Intarirea frontierei externe. Pai UE si FRONTEX sustin ca frontiera noastra externa UE este intarita conform cu ceea ce ne-am obligat. Adica ce sa mai intarim, pana la ce nivel, ne da Austria si o harta cu numarul de pichete graniceresti, patrule, orare, ceva acolo, ca sa stim si noi ce inseamna “intarirea frontierei externe”, ca de generalitati suntem satui?!
 • Intarirea prezentei Frontex pe granita bulgaro-turca. Chiar triplarea Frontex. Pai asta nu este o problema care sa tina de Romania si Bulgaria ci de FRONTEX, sa vorbeasca Viena cu agentia respectiva sa vada ce si cum.

Dar intr-un fel sau altul, primele doua “conditii” sunt in acord cu regulile ce trebuiesc indeplinite de tarile de pe granita externa a Spatiului Schengen, asadar mari probleme n-ar fi aici, decat faptul ca austriecii cer ceva foarte vag sa dea impresia ca sunt seriosi, ceva de genul “sa fie bine, ca sa nu fie rau”, “depuneti toate eforturile” etc.

Cand ajungem le restul conditiilor deja lucrurile devin grave:

 • Intarirea controalelor la granita dintre Romania si Bulgaria si dintre Romania si Ungaria;
 • Primirea de catre Romania, presupun ca si de catre Bulgaria, de migranti afgani si sireni domiciliati astazi in Austria;
 • Si se mai aduce in discutie si construirea de garduri pe frontierele externe.

Primele doua conditii sunt cu totul abuzive si in afara regulilor Spatiului Schengen si sub nici o forma Bucurestiul nu ar trebui sa accepte macar sa le discute pentru ca ele nu fac parte din nici un acord european, iar Austria inventeaza reguli proprii pentru Spatiul Schengen, reguli care s-ar aplica numai Romaniei si Bulgariei.

Pe de alta parte, conform regulilor Schengen, migrantii din Austria ar putea sa fie trimisi pe capul nostru, si ar fi corect si moral, doar daca se dovedeste ca au ajuns in Austria via Romania si daca Romania ar fi membra a Spatiului. Dar chiar si asa, Ungaria, ca tara Schengen, avea obligatia sa-i prinda, sa-i retina, sa le faca actele de azil, sa-i proceseze si sa vada mai apoi ce face cu ei. Cum respectivi migranti au ajuns in Schengen inainte ca Romania sa fie parte a spatiului de libera circulatie si nu exista nici o dovada ca au ajuns acolo trecand prin Romania, solicitarea Vienei este din nou abuziva si obraznica. Migrantii respectivi sa-i trimita austriecii pe unde au venit, adica in Ungaria si Croatia.

In acelasi timp, dupa ce ca frontierele noastre sunt deja supra-aglomerate, austriecii ne cer sa facem controale si mai amanuntite si fac asta fara absolut nici un drept, printr-un abuz cu iz de santaj cu totul mizerabil si nedem.

Ori asa ceva este cu totul inacceptabil! Romania are dreptul sa intre in Spatiul Schengen, Austria este cea care face in acest caz un abuz si nu avem nici un motiv sa acceptam sa ne umilim in fata austriecilor din motive pur electorale.

Nu! Guvernul Romaniei ar trebui ferm sa refuze “oferta” si s-o denunte ca fiind abuziva si fara legatura cu Schengen, iar mai apoi ar trebui sa ne facem un obiectiv national privind faultarea intereselor austriece la nivel european ori de cate ori avem ocazia. Romania ar trebui sa devina, impreuna cu Bulgaria, un “Cui ai lui Pepelea”, in fruntea Austriei si sa-i pocnim peste bot pe oriunde i-am prinde, sa le aratam ca nu ne aruncam dupa o bucata de paine, ca avem coloana vertebrala si ca daca Viena alege calea abuzului si Bucurestiul poate face exact la fel.

Si ca sa fim clari, accesul in Spatiul Schengen doar la nivel de transport aerian nu inseamna practic nimic, nu ne ajuta cu nimic si nu este altceva decat o pacaleala, pe care Romania, in mod demn, nu ar trebui s-o accepte decat daca vom primi un calendar clar – cu o data ferma – in privinta intrarii cu drepturi depline si cu frontierele terestre si maritime.

Altfel nu am face decat sa nu umilim singuri si sa-i lasam pe austrieci sa scape de presiunea la care sunt astazi supusi de unele tari membre UE in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Sa nu acceptam sferturi de masura, sa nu acceptam ca pe dreptul nostru sa pupam mana cuiva care oricum nu conteaza astazi in UE la nivelul la care Romania conteaza pe flancul estic al UE si al NATO. Daca astazi nu ne jucam importanta enorma pe care o avem pentru a gatui un pic Austria cand o s-o mai facem?!

GeorgeGMT

145 de comentarii:

 1. Salut. Eu in aceste conditi as refuza sa intru in schengen, dar cum ai nostri nu au coloana vertebrala.

  45
  • Salut, eu (ca stat ) as face mult mai multe, decât refuzul ! As lua la purificat toate firmele austriece și pus cu botul pe labe tot ce înseamnă firma austriacă din Romania , veto împotriva la tot ce este austriac etc,etc …..dar cu iertare să-mi fie, eu sunt numit …. radicalist daca ridic gura !

   54
   • Ce mă frapează pe mine ca cetățean (m-UE),este lipsa de acțiune a celorlalte state așa zise prietene și aliate ….. !
    De ai noștri guvernanți nu aveam nici o îndoiala ,de trădarea lor ……!
    Promisiuni deșarte și nimic altceva…..!
    Unde este Germania ,unde este Franța ….să le de-a doua peste bot austriecilor ….. Unde sunt europenii , unde este egalitatea și dreptatea ,cu care se bat in piept elitele UE ????
    Oare nu cumva Austria are susținerea tăcită a celor mai grei din UE ….că mie așa mi se pare …..
    Citeam cu stupoare ieri în presă, cum una din cerințele Austriei era să ne asumăm migrația care este la ei …..UAAAAUUUuuuu ,ce tupeu ,cată nesimțire și minciună ,câta dezinformare la care dragul nostru guvern stă pur și simplu indiferent și docil ; ba chiar fericit de fărâmiturile ce li se aruncă ….precum praful în ochi .
    Dar ce să facem , bucuroși le ducem toate …
    Românul îi răbdător și tolerant ……precum iobagul de altă dată , bucuros își primește palmele și suturile stăpânilor lui. Ca un cățel ,dăm din codiță !!!!!
    Gata , am rezolvat și acest lucru; spuse elitele de ne conduc, spre pierzanie ……
    Gata,deschideți șampania ……… Țara lucrului bine făcut , țară pilon pe flancul estic ….tara Schengen ?!!!!!
    PS: domnilor din parlamentul României …..demisia , cu toții !!!!! PSD,PNL,USR,UDMR, H-AUR și voi restul ………marș afară din Romania , sunteți cu toții niște trădătorisi noi pulimea …. Ce ne mai place să stămin pozitia iedului ….. Iobagi de meserie !

    35
    • Din cate am citit eu, Austria vrea ca Romania sa preia migrantii care au ajuns in Austria prin Romania. Inteleg ca exista un document numit Acordul de la Dublin care prevede asta. Dar daca este cum spun romanii = ca doar aprox 2% din migranti au trecut prin Romania – deci doar aia ar trebui preluati, ma gandesc ca aceasta conditie ar putea fi acceptata.

     Ce as accepta – ba mai mult, as cere eu ca guvern este o prezenta infinit mai mare a Frontex si EUBAM pe granitele noastre externe. Nu doar la granita Bulgaria -Turcia, ci pe toate vamile externe ale UE. Asa, poate mai reducem si noi coruptia in vama. Macar putin. Deci si aceasta conditie as accepta-o.

     11
     • pare ca guvernul austriac incearca sa isi imbunatateasca imaginea in propria tara deportand afganii si sirienii locali in Romania is Bulgaria; cam toti azilantii actuali din afganistan si siria…

      13
     • Pai ok ….și cum face dovada Austria ,că prin Romania au trecut frontiera abuziv …..Nr „x” de migranți ?
      Sa fim serioși, dacă aveau austriecii date și cifre concrete despre grupurile migrationiste ilegal ….ce se vehiculează că trec prin Romania și Bulgaria ,erau deja demonstrate …etc,etc…..!
      Hai sa le aratam adevărată pisica neagra … De ce nu cer austriecii acest lucru Ungariei ,sau altora cu care au granita directă ?
      Dacă noi (Romania) sau Bulgaria ,am accepta așa ceva, e ca și cum ne-am pune singuri cenușe în cap ….
      Am recunoaște că avem probleme pe granița și nu ne facem treaba…și vina ne aparține în totalitate și ei ar jubila de fericire …trantindune definitiv ușa în nas !
      Daca le facem acest joc murdar, le-am da austriecilor și mai multă apă ,la moara ….cu care sa ne excrocheze…. !
      Un mare NU…….NU și gata ;pur și simplu ce fac austriecii este împotriva dreptului european și al tratatelor UE pe care le-am semnat cu toții când am aderat la UE…….. !
      Nu trebuie sa picam în capcana lor sub nici o forma !
      Romania acum, nu maine….trebuie sa ia atitudine drastică și să blocheze tot ce înseamnă UE …numai așa avem șansa (reală)să aducem la masa negocierilor adevărate, un stat inamic precum Austria …..
      E clar că nu avem prieteni in uniune …..doar interesele meschine ale unor țări (prietene doar pe hartie) …la care noi și bulgarii…. suntem lăsați pe dinafară !
      E timpul sa jucam murdar , asemenei lor ! Blocaj total asta merită și trebuie făcut !

      7
      • Pai ei prezentasera la un moment dat niste date de la ministerul lor de Interne, care se bateau cap in cap cu ce spune Frontex….

       Cine are dreptate? Frontex sau Austria? Aici e linia.

       2
       • Teoretic Frontex …pt că acolo se culeg datele din mai multe surse.
        Cele naționale nu sunt mereu corecte sau sunt incomplete … !
        E discutabilă treabă asta ….
        Frontex au demonstrat din câte îmi aduc aminte , prin datele oferite ;că migranții aleg ruta balcanică …. și ocolesc Romania ca și țara de tranzit…
        Deci inca o data, Austriecii se cam împiedică în propriile minciuni !

        1
  • sa iasa dreaq din schengen austria daca au probleme. iar in ro , urmarea o sa fie ca neuronu lu dorel o sa voteze pe someru de simion si pe buli_sosoaca

 2. nu este o pacaleala austriaca este o pacaleala marca guvernamentala romaneasca pt ca ei accepta,pt ca au nevoie de voturi,adica noi am vrut dar atat s-a putut,ca intotdeauna fac jumatati de masura ineficiente pt a isi justifica existenta in functii,pai daca se desfiinteaza frontierele cu bulgaria si ungaria politia de frontiera trebuie dramatic sa isi reduca personalul ceea ce inseamna o reducere la fel de dramatica a veniturilor partidelor din spaga pe numiri si comisioane de tura,ei au redus marirea la profesori ca sa aiba de unde sa isi mareasca ei salariile si noi vrem shengen,cand de 5 ani orice incercare de desfiitare a pensiilor speciale se loveste de refuzul celor mai speciali dintre speciali adica curtea neconstitutionala

  33
  • subscriu!
   imi pare rau ca reusesc atat de eficient sa prosteasca populatia ca ei vor in Sch si austriecii sunt cei malefici si nesimtiti. Si deoarece chiar sunt, le vine asta manusa.

   Se pare ca acei cativa baieti real decidenti simt presiunea din zona vamilor si a sefimii politiei de frontiera dar mai ales a cascavalului ilicit care vine cash de acolo pt partide. Nu sunt nici pe departe conspirationist dar cred cu tarie ca le convine de minune acest bau-bau austriac care le face jocurile ca la carte. Cu „air-Sch”, usl-istii (dar mai ales aripa psd) livreaza electoratului o coaja de banana (uite! s-a facut ceva!) si isi mentin portofelul alimentat.
   De aceea (George) si poate si din alte motive ce nu le vad eu, guvernul Romaniei nu va refuza nimic, nu-si va indrepta coloana, o sa-i doara in continuare in carici de solidaritatea cu Bg, si-si vor pune manusile de matase cand vor negocia cu austriecii.

   off-topic si nu prea: v-ati intrebat vreodata de ce podul de la Fetesti il trecem cu SMS la 60kmh dar la alte 3(!!) mari poduri stam la coada sa dam cash? dintr-o sursa foarte sigura stiu ca este piece of cake sa implementeze si pe restul. Se lovesc de refuzuri ferme ale CNAIR, fara loc de discutii…

   4
 3. Putin s-a indurat si a permis Austriei sa joace la cacealma, noi, precum cainele lui Pavlov , imediat, am dat din coada….

  Santem tratati precum ” iobagii” datorita slugarniciei, parvenismului , lichelismului din politica noastra!

  Trebuia actionat cu fermitate din primul moment..

  Cum sa-ti respecte grofii viciosi, cetatenii, daca politicianul roman il batjocoreste…., Crevedia, caminele de batrani, drogatii, coruptii cu epoleti, spaga din Biserica etc , etc.

  Mare minune daca nu ne va lua ” istoria de ochi”….

  18
 4. Sa nu uitam ca sotua lui Razvan Mihai Ungureanu care era anestezista la spitalul de oncologie din Bucuresti era sponsorizata de OMV, cica oferea consultanta. Cred ca servicile austriece si rusesti isi fac de cap prin Romania. Tind sa cred ca politicienii romani ar avea mult de pierdut daca Romania adea la schengen. Adio mita primita de la vamile din vest care e trimisa mai depare, posturi caldute desfintate din punctele de trecere a fronierei si detasai pe fasie sau pe celelalte granite. Caracatia chiar ar avea de pierdut. Daca se dorea se stabilea in CSAT ca obiecti aderarea la schengen si tot il prindeai pe priministru austriac cu un baiat sau cu o curva in pat. Remember pe vremea lui Nastase ca era o baroneasa Emma Nicholson care era tot gigi contra pentru aderea la ue si alte chestii si dintr-o data sio a schimbat parerea. Daca se vrea se poate.

  22
 5. In primul rand, totul se reduce sa nemernicia clasei noastre politice care accepta cu bucurie sa fim umiliti din toate partile. Cand il vezi pe Ciolacu ca da din coada fluturand steagul victoriei, iar pe catelul de Rares Bogdan latrand in senz invers, mai ca te apuca greata si alta nu!

  Sigur ca trebuie sa facem ce a scris Geaorge mai sus, doar nu plecam dupa ‘fenta’ Austriei! Ne arunca un os amarat si se asteapta ca noi sa ne dam foc la casa de bucurie. Este specific oamenilor slabi, iar ei asta cred despre noi si de multe ori au avut dreptate. Uite asa il baga pe Simion in turul II la prezidentiale si pe Sosoaca in Parlament. Dar poate asta vrea catelul lui Putin de la Viena.

  Razboi economic mascat si blocada romano-bulgara impotriva Austriei, asta trebuie sa faca cele doua tari. Nu inteleg de ce mama naibii nu ii dam in judecata odata?!

  Treaba cu migrantii afgani si sirieni arata caracterul mizer al Austriei. Nu ne-am gandit odata sa le aratam batul austriecilor dpdv economic, desi ei au cea mai mare expunere in Romania. Multi bani investiti si mai ales riscuri….energetice si nu numai. Dar poate o asteapta pe Sosoaca sa le nationalizeze Petromul. Au ganduri mari! Zdrente de oameni austriecii astia.

  22
  • Ass e. Dar noi cand rezolvam cu vamesii nostri? Scanerele nefunctionale si restul…. Inainte de Austria interesele locale – adica aia de la butoane prefera statusul actual.

   Ca sa castige economia tarii trebuie sa piarda baietii destepti care controleaza vamile noastre.

   21
   • Perfect de acord cu tine, dar cine sa faca din clasa noastra politica? Toti niste aserviti perfizi si lasi. Interesul personal si de grup este mult peste interesul national!

    5
 6. Fix un kkt asta cu granitele aeriene….eu as zice un NU hotarat…cand va trebui sa intram si cu granitele terestre ce va trebui sa mai luam de la ei ,gunoaiele menajere ??? este contrar tutuor regulilor spatiului Schengen ce cer astia..

  16
 7. Privind pe harta, zero ( 0) km de granița comuna cu Austria.
  De ce nu cere Austria chestile astea Ungariei ?

  Vecinul cu care are granița comuna.
  Aaaaaa, sunt in o comuniune de vederi și interese gen „trăiască Rusia”.

  Ciolacu, o imitație de politician . Identic ca restul parveniților din politică.
  Nu au habar de nimic, nu știu cum se fac „tratative” in UE.
  Croația știe. De aia a șantajat cu gazul metan și a intrat în Schengen fara probleme ( și în euro).
  Noi tipic pentru mentalitatea de sluga proasta, ne dăm rotunzi cu izmenele rupte in cur.
  – Ia trimite mega inspecție la băncile austriece cu blocaj de transferuri internaționale la acestea . Presupusă evaziune fiscală.
  – Controlează la sânge contabilitatea OMV , producția și exportul de produse petroliere,. Cu blocajul financiar a operațiunilor pina la terminarea controlului.Presupusa evaziune fiscală, extracție de țiței și gaze necontabilizata.
  – Blochează oricare export de cherestea pentru presupusă taiere ilegala de copaci și evaziune fiscală.

  Sunt masuri unde nici măcar UE nu comentează. Rodate, aplicate constant de țări cu politicieni NU marionete habarniste.

  Doar așa ajungi rapid, punctual și garantat să nu mai obții doar veto cu scuze absurde.

  Dar cu cine in Romania lucrului bine făcut ?

  Cu Ciolacul, Ciuca, Iohannis sau Bolos ?
  Să ridem dar e de plâns.
  Tara într-adevăr eșuată .
  La mila altora.

  37
 8. O prosteala politica, ai nostrii se gudura ca mai bifeaza „ceva” pentru campania electrorala, austriecii ca au fentat si de data asta iar UE ca-si mai spala putin din rusinea ipotentei. Singurii care strica jocul sunt bulgarii care efectiv au luat foc si sunt pe cale sa nu accepte compromisul.
  Fara un calendar cu termene clare NU trebuie sa acceptam nimic.
  Vad diferite comentarii, sa facem blocada firmelor austriece, cred ca va dati seama ca ne faultam singuri cu asta.
  De ce nu facem si noi ca polonezii, slovacii sau ungurii?
  Sa facem putina blocata camioanelor si barjelor ucrainiene, urcam rapid pretul mancarii la nivel mondial cu cateva %. Suntem niste fricosi, in acest moment Romania are o mare parghie de santaj, aproape 10% din cerelalele mondiale trec pe aici.
  Impreuna cu bulgarii putem face boicot la tranzitul marfurilor dinspre Turcia sau Grecia, se pot face cozi separate de camioane UE / non-UE si sa tinem si noi cu saptamanile camioanele la vama pana vor fi verificate la centimetru. Cam ce credeti ca va spune tot vestul care traieste cu semifabricate industriale sau legume turcesti?
  Bulgarii in schimb pot opri tranzitul de gaz catre Ungaria-Austria, deja au facut primul pas prin suprataxare, nu-i opreste nimeni sa puna x5 suprataxare pana incepe sa urle austriacul de rand cu factura de gaz in mana.
  Noi gresim ca luam fight-ul direct cu austriecii, trebuie sa avem fight-ul cu cei care ne-au impus reguli si cheltuieli (UE) iar acum se fac ca nu pot face nimic cu 2 rebeli. E treaba lor sa gaseasca solutii sau parghii de presiune.
  Ma uit la blocada poloneza sau tupeul lui Orban, li se rupe si cu asta basta.

  14
  • O gramada de decizii in UE au nevoie de unanimitate.Nici o decizie in UE nu trece pana cand nu se rezolva drepturile noastre.In felul asta nu generam adversitati cu nimeni,pt ca nu-s grecii sau turcii vinovati de damblageala politicului austriac.In felul asta rezolvam o problema a hartogarilor cu mijloace hartogaresti.
   Daca f… oamenii de rand,nu castigam nimic,ba din contra.Daca se oftica niste politruci,ne doare in basca pe toti.

   14
   • Cine a spus ca o facem contra turcilor si grecilor? Sa ridicam si noi din umeri si sa spunem ca altii ” just political games”. Asta lipseste clasei nostre politice, nu au inteles ca politica nu este o plimbare in parc cu prietenii ci un box cu manusi de catifea.
    Vrei sa fii bagat in seama? Fa-ti loc din coate nu astepta sa te invite altii.
    Singura data cand Ro a jucat tare a fost la razboiul din Kosovo, Constantinescu a fost blamat de foarte multi romani din acea vreme, acum unii ne dam seama ca el si echipa lui au jucat jocuri la un nivel pe care politicienii de azi nici macar nu-l pot visa, cu toate ca au atuuri de 10X mai mari. (Opinia mea este ca a fost singurul presedinte patriot, in rest am avut un criminal-tradator, un corupt-turnator si un puturos).

    21
    • Political games have implications.Repet,nu vad afacerea pt noi ca ii lovim pe unii fara legatura la bani.Chiar si firmele austriece.Nu astia decid,astia doar pot pune presiune pe decidenti.Dar e presiune mult mai mare daca incep sa sune din toate capitalele la Viena.Oricare lobby-ist poate fi contracarat de un alt lobby-ist.Ce facem,ne apucam sa ne jucam in politica interna austriaca,cu grupurile ei de interese?N-avem alta treaba?Dar nea caisa asta austriac e un nimeni in UE si cand o sa inceapa altii mai mari ca el sa latre la el,o va da cotita

     11
     • pentru ca un razboi se duce cu ce arme ai la indemana. Austria nu e de capul ei in Europa, are foarte multe alte dependinte. Singura problema de pana acum este ca smecherii de la UE ne-au impins in fata sa ne descurcam singuri cu austriecii si olandezii. Noi trebuie sa punem presiune pe leadership-ul UE la pachet cu puternicii industriasi occidentali.
      Noi am mers pe politica romaneasca a caciulii stranse in mana si capul plecat. Poate ca e momentul sa incepem sa lovim subtil in unele interese care oricum ne sunt concurente.
      Daca Nehamer pune presiune pe UE prin noi, noi trebuie sa intoarcem serviciul si sa punem presiune pe Nehamer prin UE/investitii austriece in Ro. Numai asa va exista o parghie de echilibru prin care va incepe sa cedeze, altfel vom fi tratati de sus.

      16
      • Am avea la îndemână in mod transparent și conform principiilor UE competiția economică. Daca a funcționat cândva la unguri, chiar om fi noi mai fraieri ?
       Măcar în condițiile în care avem un obiectiv national clar conturat, putem obține un consens social pentru: modernizarea țării. Daca in schema asta întărim conexiunile economice cu Ucraina și cu Moldova, în câțiva ani incep delocarile din țările cu salarii și impozite mari.
       Tot ce ne împiedică sunt securiștii și marionetele lor, atârnate de sloganuri de tip „noi nu ne vindem țara”. Nu sunt fan neo-liberalism, dar în contextul asta nu sună așa rău. Pe termen lung, după ce populația înțelege că firmele pot face mârlănii mai mari decât autoritățile, cultura se reglează și politica la fel.

    • Absolut de acord!

     1
    • de acord asta cu Constantinescu. Cea mai importanta contributie istorica, cel mai relevant presedinte. I se datoreaza relatiile excelente cu Turcia si Grecia care au fost avocatii fermi ai Romaniei pentru aderarea la NATO, precum si deciziile deloc usoare din timpul razboiului din Serbia.
     ca ulterior sa auzim mizeriile cum ca psd ne-a bagat in NATO… iti trebuie mult lime

     completare ca sa-ti pastrezi duetul: puturos-arogant

     7
     • Eroarea sa a fost modul cum a comunicat pe subiectul foarte sensibil cu permisiunea pt NATO.Razboiul ala a fost o mare tampenie iar el s-a apucat sa repete mot a mot tampeniile ce le spunea Jamie Shea.Asta macar era obligat de meserie sa mance kk,dar Emil nu era.
      Asta e mereu problema alor nostrii,isi inchipuie ca fiind maimute cumva sunt perceputi de parteneri ca fiind oameni.

      Strict vb,in NATO am intrat pt ca 11.09.Aia a schimbat complet orice film.Pt o vreme.

      5
  • Este foarte simplu, pana nu se rezolva cererea Romaniei si Bulgariei, blochezi prin veto toate deciziile necesare Austriei, iar mai apoi……in caz de nu cedeaza, incepi sa blochezi sistematic tot ce misca in UE, precum Orban. Recent Comisia Europeana a cedat si a alocat Ungariei 10 mld euro, desi pana acum nu vroia sa dea nimic. Concluzia? Cateodata merge si cu santajul, daca cu vorba buna nu se poate!!!

   21
 9. De ce Austria se opune intrarii Romaniei in Schengen ? Mai exista oare si cauze „ascunse” in afara problemei imigratiei ? Dar imigratia prin Romania este reala ?
  Conform Frontex tara noastra permite/participa la ” western-balkan-route”.
  https://www.frontex.europa.eu/what-we-do/monitoring-and-risk-analysis/migratory-routes/western-balkan-route/
  Daca cifrele date sunt la gramada este posibil ca anumite analize fine sa nu fie publicate ?
  https://www.frontex.europa.eu/what-we-do/monitoring-and-risk-analysis/migratory-map/
  Revenind la cauzele „ascunse”, poate o pista…
  https://www.monde-diplomatique.fr/cartes/routes-drogue#&gid=1&pid=1
  Oricum, asa cum sugereaza GeorgeGMT in articol, politicienii nostri ar trebui sa fie mult mai consitenti in apararea intereselor tarii, incepand o presiune substantiala diplomatica, juridica si poate economica asupra Austriei.

  8
 10. Mai era o chestie urata, agenti de frontiera austrieci in aeroporturile romanesti si bulgare.

  6
 11. Ca sa parafrazez un antevorbitor – „Eu ca stat” as face si mai mult 🙂 – as discuta cu aliatii americani disponibilitatea Romaniei de a aloca exclusiv pentru achizitia de armament din SUA a celor 1-2% din cresterea PIB-ului pe care i-ar aduce intrarea Romaniei in Schengen (deplina si fara nici o conditie abuziva) – astfel am putea impusca 2-3 iepuri dintr-un foc :)! Intrarea in Schengen (la presiunea SUA asupra Austriei) , cresterea bugetului apararii , dotarea decenta a armatei , strangerea legaturilor cu SUA .

  11
  • SUA nu au o asemenea influenta asupra Austriei. Au incercat in trecut sa ‘impuna’ delimitarea de Rusia lui Putin si a grupurilor sale de interese si din pacate nu au reusit! Cred ca de aici si necazurile noastre vis a vis de Schengen.

   7
  • Antevorbitorul își permite să spună cate ceva in legătură cu americanii !
   Anume că ……. SUA nu poate să se implice , din simplul fapt că nu este tară membra UE ;ci doar partener economic !
   Sa nu uitam ,ca Austriecii au un lobi puternic in SUA , mai mare decât îl are Romania ….
   Nu ar fi spre interesul SUA să iasă în față (sa se ia de austrieci );că după aia ies (toți naționaliștii și nu numai ) ăștia dl UE și îi trag de mânecă pe americani ,pt incursiune în treburi interne …etc, etc…alt iureș …bla,bla,bla; de care SUA, nu are nevoie !!!
   Îmi permit să mai spun și aici mă repet …Romania ,daca aveam o clasă politică, ce își făcea treaba pt care i-am ales ….. Aveau sânge în instalație și în clipa asta la curtea de justiție cu o cerere de dare în judecată pt partea Austriacă ,dar și pt restul ,ce ne împiedică intrarea în Schengen …pe motiv de nerespectare a tratatelor internaționale …etc,etc!
   Dacă Împreună cu Bulgaria nu punem piciorul în prag și cerem ca tratatele sa se respecte ,daca nu…..blocat prin veto tot ce înseamnă decizii „UE”; nu facem decât să prelu
   Daca nici atunci nu se rezolva .,este clar că nu avem aliați in UE care sa ne sară în ajutor și nu doar spațiul Schengen trebuie reformat ; ci toată alianță UE …..trebuie reformata și regândită pt a ne conveni și nouă ăstora decpe plaiurile mioritice ….nu doar greii continentului…în adevăratul sens al cuvântului (Germania, Franța,Spania,Italia …etc,etc…..doar mimează ajutorul oferit ….
   Ok ,suntem șantajați, sa servim la fileu prin aceași metodă !
   UE a devenit (daca nu de la început …a devenit pe parcurs) un putregai al intereselor marilor tari și grupuri de interes…..țările mărginașe precum Romania sau Bulgaria sunt tratate cu dispreț și inegalitate (pe scurt suntem buni numai de jumulit, precum găină) ….e clar ,e timpul sa retaliem că țară……..dar cu cap !!!!!

   7
  • Mișto idee.

   Alternativa ar fi, cu banii aia să cumpărăm Austria și să o dăm PSD-ului ?

   5
  • Of Doamne, cat de putin se intelege!

 12. Iar începeți cu „austriecii care ne umilește”‘? Condițiile alea sunt atât de imbecile încât stârnesc râsul. Cine e dobitocul care a postat primul pe rețele că „s-a spart gheața”? Nu cumva Ciulacu, viitorul președinte? Măcar Radev al bulgarilor a dat cu flit din prima ofertei austriece. Pe partea cealaltă, nemții ăștia mai mici au o problemă cu arăbeții, negroteii și alte orătănii puturoase ajunse acolo. Mai sunt presați de Bruxelles, au alegeri, și contează electoratul lor. Iar oamenii sunt sătui de străini ciudați, care refuză să se integreze, urlă după drepturi, se organizează pe comunități și sar la gâtul băștinașilor. România și Bulgaria au ajuns mai târziu la masa Schengen, cică condițiile sunt îndeplinite de peste zece și totuși nu avem acces. Abia anul trecut Austria a dat veto. Ce plm au făcut guvernele noastre până anul trecut? Vinovații sunt la București nu la Viena.

  17
  • nu l-as lua pe Radev de model, e mai pro rus ca Viktor 🙂

   sigur, nici pacalicii nostri care cauta „succesuri” inainte de alegeri nu-s vreo lumina. atat inteleg ei din politica, conduc tara ca soferul prost care se uita doar la bara din fata

   6
 13. Negocierile astea pe Shengen trebuiau sa aiba loc acum 10 ani…teoretic…
  Au devenit de actualitate de cand cu Ukr, cand a devenit evident ca ar fi un avantaj cand e vb de aprovizionat Ukr (ex pe ruta Alexandopouli) si drept urmare majoritatea europenilor s-au conformat dorintei americanilor…

  https://www.g4media.ro/in-spatele-negocierilor-schengen-sua-au-avut-un-rol-decisiv-romania-si-bulgaria-ar-urma-sa-primeasca-solicitantii-de-azil-sirieni-si-afgani-care-se-afla-in-austria.html

  Acum cativa ani ii durea undeva si pe vest europeni si pe americani de Shengen-ul nostru si al bulgarilor…

  Eu sunt de parere ca ar trebui stransi de oo economic austriecii aici la noi in batatura si nu blocate decizii care necesita unanimitate la nivem UE…context ne e favorabil, UE ar inchide ochii la o manevra de genul asta…americanii ne-ar da poate si o mana de ajutor in acest sens…

  14
 14. Poate si niste apropouri ca Austria face jocul unei tari mari si neprietenoase. Ca dovezi sunt.

  7
 15. Până la urmă se pare că Austria ne „acceptă” în Schengen îngrădindu-ne și mai mult accesul, la schimb ne dau afganii lor.
  Cred că avem noroc cu bulgarii până la urmă
  https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/presedintele-bulgariei-conditiile-austriei-pentru-2323105.html
  După ai noștri, deja au repurtat un succes
  https://www.g4media.ro/premierul-ciolacu-austria-si-a-flexibilizat-pozitia-pe-schengen-si-este-de-acord-cu-ridicarea-granitelor-aeriene-pentru-romania.html
  Chiar nu e în regulă, noi reclamăm că avem pierderi uriașe din cauza staționării transportatorilor la frontiere, austriecii cer înăsprirea acestora, ai noștri apar în presă „gata, i-am convins”.
  Nici nu știi ce să mai crezi despre ei…

  9
 16. Asa e cand te-ai obisnuit sa stai capra. Nu te tine coloana vertebrala sa te ridici din pozitia aia. Nici nu mai ai coloana practic, dupa atat timp cat te-ai obisnuit sa stai asa. Cine te-a pus sa stai in pozitia aia? Niste nenorocitii dracului care oricum sunt votati la alegeri pentru ca inca cei care-i voteaza sunt in viata (trist, dar asta e realitatea cruda), iar cei mai tineri sunt atat de indiferenti, incat fie isi iau lumea in cap si pleaca unde vad cu ochii, fie nu le mai pasa. Societatea romaneasca nu mai are vindecare. Nu mai are viitor, pentru ca prezent nu mai are demult. Ce solutie ar fi? Pai mana pe topor ca a ajuns cutitul la os.

  13
 17. Daca ai nostri ar avea coloana vertebrala ar o mare muie austriei. Parghii au slava domnului.

  Apoi treaba cu schengen eu unul nu o vad cu ochi buni. Consecintele negative sunt destul de mari si de importante.

  Principala problema o reprezinta numarul OBLIGATORIU de migranti ce trebuie sa ii luam. Ceea ce este ridicol. Germania, Franta, UK si altii din vest i-au chemat si adus aici. Sa se spele pe cap cu acele chestii incompatibile cu civilizatia.

  Personal nu imi doresc ca orasele romaniei sa ajunga precum parisul sau alte „metropole europene”.

  Am eu un fetis cu privire la a nu vedeq injunghieri, decapitari, violuri si legea islamica prin orasele noastre.

  23
 18. Cum vin vremuri naspa economice iar economia noastra reduce motoarele ar trebui privit ca importanta strategica aderarea la Schengen aerian, terestru. Altceva este doar un balon de sapun, austria scapa de presiune, noi pierdem din puterea de negociere „ce sunteti in Air Schengen” ce mai vreti etc

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26744715-presedintele-bulgariei-despre-air-schengen-conditiile-care-ministrul-austriac-pune-sunt-inacceptabile-pentru-bulgaria.htm

  Bulgarii au oo

  12
 19. Eh, probabil ca ne vor permite sa intram în Schengen tocmai după ce se desființează. La fel ca și în zona euro. Austria este unul din proxy-urile muscalesti din UE. În altă ordine de idei ai lor și ai noștri sunt după ultimele statistici cei mai fericiți cetățeni din UE iar bulgarii cei mai nefericiți?

  7
 20. Sunt multe informatii care plutesc in spatiul public si extrem de multe din ele sunt aberante.
  In primul rand acest asa zis Air Schengen nu exista.
  Nu exista asa ceva. Ori esti in Schengen , ori nu esti. Nu exista part-time aici.
  Austria propune doar inlesniri la traficul aerian, nu o intrare in Schenghen, chiar si ea trunchiata. Pur si simplu ne e ceva care poate fi trunchiat.
  Motivele refuzului din partea Austriei sunt destul de simple si nu sta in puterea Bucurestiului sa le schimbe. Tin de o polita platita de austrieci lui Putin.
  Legaturile guvernului lui Nehammer cu puterea si oligarhii din Rusia sunt bine documentate inainte si dupa invazia din Ucraina. Nu e nici un secret ca Austria actionezea in rol de cartita in interiorul UE, chiar daca o face intr-un mod mai insidios si mai putin vizibil decat Ungaria.
  Ce poate face Romania e sa trateze in mod public Austria ca o cartita a Rusiei, impiedicand orice trafic inspre si din Rusia, absolut tot, controale la tot ce are sursa sau destinatie Austria, maritim, rutier sau feroviar. Totul legal, sub umbrela embargoului impus asupra Rusiei. Si vom avea mari surprize la ce vom gasi acolo. Mai ales daca luam Constanta la puricat.
  Apoi eliminarea Austriei din rolul de observator la NATO. Sub orice forma. Totul public si usor de argumentat.
  Apoi eliminarea principiului pagubos al unanimitatii. A avut rolul lui, dar acum e folosit pt a opune un drept de veto la absolut orice si dupa cum se vede, din orice motiv inventat. Si mai nou abuzat la maxim de cartitele Moscovei.

  19
 21. hai sa fim putin si avocatul diavolului. Daca UE nu face nimic:
  – fie in 5 ani vom fi condusi de extremisti-suveranisti-rusofili care vor distruge acest proiect numit UE (spre satisfactia totala a rusilor).
  – fie in 50 de ani, Europa de vest va avea alt echilibru de populatii si va ajunge in situatia Africii de Sud.
  Aici au dreptate, politica de migratie de sorginte Merkel trebuie refacuta de la 0, nu este altceva decat un troian rusesc cu scopul de a distruge echilibrul etnic.
  Despre politica si mijloacele austriecilor nu comentez ca mi se face greata.

  17
  • De unde e duda asta cu „echilibrul etnic” ?!

   • din viata reala.
    Daca vrei sa vezi ce inseamna, nu te trimit la Bruxelles sau Paris unde mai au putin pana-si pun un ‘stan la coada, ia niste bilete de avion pana la Frankfurt si Stockholm si o sa ramai traznit despre ce o sa gasesti prin superbele orase.
    un calcul:
    – 2 europeni au max 2 copii la 35 de ani , deci peste 70 de ani au 4 nepoti.
    – 2 afgani au 5 copii la 22 de ani, la 44 au deja 25 de nepoti, la 66 au 125 de stranepoti.
    Deci la o eperanta de viata de 70 de ani (afganii in vest beneficiaza de asistenta medicala), pe linie de sange:
    – europenii vor fi 8.
    – afganii vor fi 157
    Sa mai spun ca un afgan poate avea mai multe partenere de viata?

    13
    • Asta e propaganda de extrema dreapta – fara suparare, dar cica in secolul asta tema ar fi instrumentalizata intens de rusi.

     Traumele personale nu justifica propagarea unor ineptii care alimenteaza razboaie. Daca vrei sa demonstrezi ca e mai mult de atat prezinta studiile sociologice care explica contextul, sa avem pe ce discuta.

     Omenirea are probleme mult mai grave decat crizele de identitate care-i oparesc la poponeatza pe neonazisti, fundamentalistii musulmani sau aur-istii cu cruci pe parbriz.

     2
     • …mai ca uitasem – apropo de tema thread-uliu: Nehammer nu doar ca isi si-a construit portofoliul politic pe discursul rasial, dar e un sustinator al austrofascismului.

      https://www.sueddeutsche.de/meinung/austrofaschismus-nehammer-karner-dollfuss-1.5482418
      https://www.demokratiezentrum.org/ressourcen/lexikon/austrofaschismus/

      Atunci cand spui ca „echilibrul rasial” e de vina pentru greselile politice si de dezvoltare ale unei societati iti bati joc de cei care au murit pentru eradicarea nazismului din Europa si chiar mai devreme, pentru destructurarea Imp. Austro-ungar in razboaiele mondiale.

      Faptul ca populatia Austriei sustine politici bazate pe opinii neonaziste demonstreaza retardul cultural al unei tari care prefera sa ramana cu Rusia in utopiile secolulului trecut decat sa contribuie la o viziune comuna europeana.

      3
      • daca-mi permiti. Ai o serie de silogisme care-ti fac concluziile aparent indestructibile. Te rog lamureste-ne:
       – de ce un calcul matematic simplu reprezinta o propaganda de extrema dreapta? cand parezi cifrele, fa-o cu ceva concret pe masa, mai mult de o umbrela de extremism. Omul nu a scris nici ca trebuie expulzati nici ca ar fi malefici… ci ca politica UE trebuie redefinita complet
       – daca omenirea are probleme mai grave inseamna ca problemele mari ale unei comunitati brusc nu mai conteaza? cum ar fi de ex: ce ma intereseaza padurea amazoniana daca in Gaza e razboi si mori civili? probleme mari ale omenirii din Franta, Suedia, Belgia si … multe etc-uri, sunt despre migranti.
       – populatia austriei nu sustine politici bazate pe opinii neonaziste (te rog viziteaza si Austria dupa turul propus de ADR) ci are niste reminiscente imperiale si gaseste in Rusia un partener de discutii la acelasi nivel. Ar vrea si alti parteneri, nu sunt indragostiti iremediabil de rusi.
       – cand spui ca isi bate joc de cei care au murit pentru eradicarea nazismului, e o afirmatie ce cantareste greu emotional dar foarte relativa. Iarasi, cifrele spun ca cei mai multi au murit nu impotriva ci condusi de un alt tiran cu fetish-uri pentru purificari etnice.

       nu reusesc sa vad nici propaganda, nici bataia de joc.

       4
      • Nu incerc sa conving pe nimeni, din cei care daca au auzit de silogisme la școală cred că le stiu ei mai bine pe toate. Argumente împotriva rasismului tot postez pe blogul asta plin de neonazi de luni de zile.

       Va recomand doar o lectură de sărbători – Conjurația imbecililor de Kennedy Toole, si negru, și american, și sinucigas. Sau Confederacy of Duncess – pentru cei care inca mai au de pedalat la integrarea in Europa.

       E despre silogisme ?

       1
       • Asa din cata scoala mai stiu fara aere simandicoase pe un blog public, nu cumva argumentatia logica a silogismului se baza pe 3 propozitii categorice (2 premise o conluzie)? Ai gasit asa ceva pe acolo sau il lasam repetent pe Aristotel?

        2
        • „I mingle with my peers or no one, and since I have no peers, I mingle with no one” … ar spune Ignatius in locul tau, dar n-ar fi la fel de hazliu ?

     • Care parte e propaganda? Ca demograficile se vor schimba sau ca asta va avea efect asupra culturii?

     • Pai rezolva problemele omenirii și lasa-i pe auristii cu cruci sa își vadă de ale lor.Win-win.

      Prin anii 250 AD au bantuit niște schimbări climatic,motiv pt care vreo 300000 de goti,heruli și alți locuitori fascisti ai Rusiei au migrat spre sud.Gallienus,Claudius II și Aurelian au omorât pe cei ce cautau o viata mai bună.Pe la 350 a început alta tura de schimbări climatic,motiv pt care stepele au devenit aride,iar hunii au pornit spre vest.Valens și urmașii nu au mai reușit sa-i omoare pe goti,iar pe huni nici atât,rezultând o serie de crize ce au dărâmat imperiul.

      Vreo 700 de ani mai târziu,turcii s-au instalat in Anatolia.Pt ca nu au fost alungati,creștinismul a disparut,iar imperiul de răsărit a picat și el.
      Mai încoace,știm ce au pățit sârbii in Kosovo și armenii in NK( anul asta,pt cei care spun „e anul X,nu se mai poate asa ceva”.

      Având in fata toate dovezile ,de ce ar dori cineva sa ajungă sa piardă dominatia asupra propriului teritoriu?

      Sunt unii prin Franța care se duc cu gasca in orașul vecin,racnesc ca le place sa omoare albi,iar apoi hacuie niște pustani .Dar măcar nu sunt nazisti.Phiuuu.

      7
     • Sef, imi dai voie sa spun si eu ceva?
      1. Nu ma pricep la studii socilologice, dar din clasa a 2 a am invatat aritmetica. Deci eu raman la exemplul de mai sus, care apropos, mi l-a spus un strain ofticat de imigratia excesiva din mica lui localitate.
      2. Invata putina istorie, in speta sa faci o diferenta dintre 3 aspecte:
      – reactia democratica a populatiei cand le sunt afectate invaziv interesele comunitare (as vrea sa te vad pe tine cum ai reactiona daca in fata firmei tale isi gasesc loc de odihna indivizi ca astia). Oamenii aia au investit bani, resurse sau chiar ani din viata sa ajunga la un standard de viata, nu e ok sa fie ignorati doar din dorinta de a fi politically correct. Austriecii nu sunt niste idioti inculti hipnotizati de propaganda rusa, sunt niste oameni foarte educati care reactioneaza perfect democratic.
      – nationalism, adica adeziunea maselor la un interes national legitim
      – rasism (propovaduit de extrema dreapta), adica convingerea ca diferentele sociale sunt datorate diferentei de biologice de rasa. Nazistii au fost rasisti, nu din celelalte 2 categorii.
      3. nu stiu ce nivel social ai si nici nu ma priveste, dar sa stii ca pentru mine, nevoia esentiala este siguranta familiei, restul le rezolv cu munca. Nu cred ca stii cum arata sa-ti incui copii in casa de la 19 pentru ca strada e plina de diferiti indivizi care nu stii cate omoruri au pe cap prin Siria sau Astan, iar cand fata de 13 ani trece pe strada ii explica de ce poate beneficia. Ce spun e viata reala din 2 orase mari din vest unde am rude.
      PS. Daca vrei sa avem o dezbatere, plz, nu mai folosi clisee din social media si incearca sa vii cu o logica E2E bazata pe cifre sau elemente demonstrabile. Apropos, ca te vad citit, stii care e cea mai mare problema actuala a omenirii?

      4
      • Nu vreau sa fiu „ireverențios” – comentariile militarilor pe teme militare sunt super faine, le citesc cu plăcere și cu curiozitate. Din perspectiva asta, nu am decât de învățat de la voi, cei care aduceți în discuție argumente și referințe solide.
       Imigrația nu e o tema militara. Nici nu ar putea fi, pentru că nu e treabă armatei să stăpânească sau macar să înțeleagă instrumentele de analiză a nuanțelor din societate sau să facă administrație publică sau, in cazul extrem pe care multi de pe-aici îl doresc, politica. In principiu, de coeziunea grupurilor eterogene se ocupa aia care le gestionează. Iar eterogenia, adică diversitatea etnica inclusiv, e o resursă care corect gestionată nu aduce decât avantaje pe termen lung, fie că e vorba de trupa de la clubul de lupte, de echipa de la firma, de vecinii din cartier sau de societatea țării în care votezi. Leadershipul e un asset rar în țările din est, cu toate că nevoia disperata de competenta a liderilor de la toate nivelurile e recunoscută unanim.

       Aritmetica și experiențele personale sunt irelevante la scara de spatiu, de timp și de complexitate a societatii. Unde pui că măcar de-ar fi experiențe trăite direct, nu aflate prin „telefonul fără fir”. As putea sa povestesc o grămadă din ce am trăit în țările din vest și din est, între coate-goale și între oameni educați, dar singura demonstrație relevanta o poate oferi literatura de specialitate.

       Așa că reiau provocarea – ce referințe academice din domeniile relevante si cu citări relevante lămuresc termenul „echilibru etnic” ?

       * Îmi permit să interpretez orice eventuala referire la Wikipedia sau la YouTube drept înjurătură de mama ?

       ** Atunci când militarii își aroga dreptul de a decide în locul politicienilor pe vreme de pace, cred că întrebarea e legitimă. Din Armenia până în Zimbabwe, nu societatea civilă e aia care a făcut epurări etnice și crime de război pe motive de „dezechilibre” intre rase. Nu cred că e vre- o armata in lume straina de atrocități din astea. Prin urmare, cred că problema privește siguranța de perspectiva a copiilor noștri, pentru că de lucru mai rău decât războiul pe lumea asta nu am auzit

       3
       • In ciuda damfului de om scolit, nu emiti decat opinii generale ambalate in cliesee, fara capacitatea de analiza pana la nivel incremental si ca marea majoritate asociezi termeni la propriile interpretari.
        Dupa anglo-romana de balta probabil ca-ti toci viata prin o multinationala locala, locul ideal unde traineri sau referenti HR propovaduiesc frecvent confuzia dintre diversity vs multiculturalism. Stiu, am vazut si trait, asa cum am vazut baietasi de 25 de ani care credeau ca daca stiu sa scrie o clasa si un if stiu sa scrie cod, evident ca totul impanat in anglo-romana.
        De ce spun asta?
        Uite de aici : „In principiu, de coeziunea grupurilor eterogene se ocupa aia care le gestionează. Iar eterogenia, adică diversitatea etnica inclusiv, e o resursă care corect gestionată nu aduce decât avantaje pe termen lung” ==> gresit, nu diversitatea (en: „diversity” : „refers to the differences among people, such as race, ethnicity, gender, age, religion, and sexual orientation”) ci multiculturalismul (en : „multiculturalism” : ” refers to the coexistence of multiple cultures in a society”) aduce acest avantaj in echipele de proiecte. Lucrez de peste 20 de ani numai in proiecte cu echipe internationale, am fost rezident permanent in 2 tari vestige, rezident temporar in alte patru tari dintre care una din N Africa si alta W Africa.
        Am suficienta experienta sa-ti spun ca nu ai nici cel mai mic habar despre diferenta dintre valorile morale&culturale ale unei societati VS diferenta etnica. Nu faci decat sa repeti niste cliesee probabil auzite prin cursurile obligatorii de la job, dar fara sa le poti intelege.
        In Algeria am avut un coleg dev, muncitor, inteligent si foarte loial job-ului, dar acasa avea nevasta casnica ce crestea copiii (multi). Visul lui era sa aibe suficienti bani sa-si permita o casa sa poata lua si a doua nevasta. Totul vine din educatie si valori morale, etnic nu exista nicio diferenta intre noi, dar valorile morale si culturale erau la 180 de grade.
        Asta am spus mai sus, UE trebuie sa treaca prin un filtru serios persoanele care cer azil, nu spune nimeni sa inceapa un process de purificare etnica (ineptiile emise de tine mai sus) ci sa accepte doar persoane care accepta VALORILE MORALE SI SOCIEALE ale democratiilor occidentale, adica sa nu importam califate si sisteme sociale falimentare.

        4
        • Din nou argumentul tau suprem e experienta ta personala. În același timp, pentru că îndrăznesc să te provoc sa aduci argumente demonstrabile, mă ataci personal după metodele stramosesti, care nu au fost în Romania abolite de vre-o lustrație. Respect tovărășesc… ăla in care nu contează ce idei ai ci doar din a cui gașca vii.

         Nu știu țări europene în care poligamia sa fie recunoscută de vre-o lege. In schimb știu cazuri de imigranți care s-au întors de unde au plecat, de dorul nevestelor și copiilor aferenti pe care nu i-au putut aduce după ei, că nu le era recunoscută decât prima consoarta. Ai loc sa detaliezi.

         Experiența într-un domeniu limitat de activitate nu îți poate oferi repere pentru o societate întreaga, măcar pentru faptul că pe unii nici măcar nu ajungi să-i întâlnești pe strada, având program de lucru diferit și preferințe pentru cumparaturi, timp liber etc diferite. Daca ai face analizele astea că profesionist ar fi cu totul altceva. In mod sigur ai avea și argumente în discutie iar eu as avea un punct de la care sa incep sa cercetez singur in loc sa bat seaua de unul singur pe-aici.

         Identitatea socială a indivizilor nu e determinată exclusiv de apartenenta etnica si, spre deosebire de tehnica uzuala care evoluează liniar, e complexă și se schimbă in timp sub influența complexității factorilor externi, uneori imprevizibil. Poate de aia încă nu sunt computere care să înlocuiască psihologii și managerii cu prea mult succes, de aia din când în când oameni aparent integrați fara cusur in organizațiile lor o iau razna și trec la dușmani…. de experienta de lucru și de studiu în străinătate e un atu in orice CV, de aia cei care se întorc din diaspora sunt așa greu de înghițit de regimul politic românesc și de societate in andamblu… Procesul de integrare într-un grup sau intr-o societate presupune inclusiv apartenenta la valorile pe care e construit grupul ăla, pentru că fiecare individ radiază propriile valori prin tot ce face fiind în același timp permeabil mai mult sau mai putin la ale celorlalți. Cu cât mai multe ancore oferă grupul unui individ cu atât mai rezilient e sistemul – se zice că evoluează prin dezvoltarea de niveluri de control.

         Apropo de complexitatea sistemelor și de silogisme – bazandu-se pe abordări sectoriale, exact ca voi cei care aveți impresia că știți mai bine in virtutea lui „Bauch Gefühl”, Mme. Merkel a pocnit-o cu „wir schaffen das”. E evident că orice scenariu cu modele complexe implică și doze de risc – chiar și atunci când nu poți vedea lumea altfel decât prin cătarea armei. Poate pusca nu ia foc … Dincolo de problemele inerente oricărui nou val, Germania are experiențe pozitive cu imigrația turcilor și a polonezilor – din care în ultimii ani cei mai mulți s-au retras unde e viața mai ieftina. Sectoare întregi ale economiei depind de imigranți, la fel cum era situația și în Anglia înainte de Brexit.

         Oamenii se dau pe brazda după bani, dar nu numai. Orice lider știe că mai poate jongla și cu nevoia de libertate, și cu aia de apartenenta, și cu distracția, și cu împlinirea personala, și cu dorinta de cunoaștere, și cu recunoașterea indivizilor în grup sau de către unii mai breji, in mod ideal însuși liderii etc. Astea oferă tot atâtea ancore fata de care identitatea etnică rămâne un detaliu mărunt.

         Închei seria cu un citat din cel mai supradotat papagal pe care îl știu din literatura, Ignatius Reilly ?:
         „că doua personaje din piesa medievala ‘Moralitatea’, Moralitatea si Pragmatismul se înfruntă in ringul de box al creierului meu”.

         Sărbători fericite !

         • omule, scrii multa „poezie”. Deh, poate ca mintea mea analitica nu-ti prinde rimele.
          Ai scris mult dar nu am inteles in final care ar fi problema daca UE va inaspri regulile de acceptare a azilantilor si trimiterea unei parti inapoi? Avem cumva o responsabilitate fata de acestia?
          Nu-mi mai bat capul, iti urez aceleasi Sarbatori fericite!
          PS: in opinia mea, cel mai bun psiholog, judecator, medic-diagnostician, programator va fi un AI si asta in max 10 ani. Momentan un ML bine facut si hranit cu date poate bate un judecator sau investigator.

          3
     • Pai nu ai dat o justificare pe cifre.
      Deci: 8 si 157 sunt cifre false? Demonstreaza.

 22. Cred ca politicienii romani nu au curajul sa ia taurul de coarne pe motiv de neputinta, nu doar de lasitate. In mod normal trebuia sa retaliem, sa mergem pe calea justitiei impotriva Austriei si sa instituim o ‘blocada’ la nivel UE pentru a para Austria si a forta UE sa se miste mai repede si sa puna presiune la randul ei pe austrieci, dar aici uitam un lucru esential. Noi suntem la mana UE mai rau decat pot fi ei la mana noastra. De ce? Pe motiv de deficit depasit, practic dublat! Daca UE la randul ei retaliaza, Romania este pusa in genunchi pierzand fornurile europene clasice si pe cele din PNNR. Aici este vulnerabilitatea noastra, de aici lasitatea politicienilor romani si datul din coada la osciorul austriecilor. Au plecat ca din tun dupa fenta alora, nici nu au stat pe ganduri desi au mirosit smecheria. Daca erau si ei oameni si NU isi vedeau doar propriul interes, renuntau la populisme si gestionau economia corespunzator, ramanea in deficit si aia era. Acum aveam alt ‘argument’ in fata UE. Iar Austria, marsava si perversa cu este ea, stie aceste aspecte si puncteaza eaxact unde trebuie. Eu propunerea lor o vad ca pe o umilinta, nu ca pe o bunavointa. Insa cred ca bulgarii, pusi intr-o situatie mult mai grea decat noi prin cerintele Austriei, vor refuza si la pachet si…..ne vor face un bine tuturor, mai putin Austriei.

  4
 23. Liberalii sunt disperați să prindă turul 2 al prezidențialelor și probabil, de acum și până la alegeri vom fi intoxicați cu ”sondaje de opinie” în care AUR va fi doar pe locul 3, întotdeauna. Raționamentul e simplu: se activează ”polul de dreapta” și liberalii vor da președintele, social-democrații vor da premierul și, împreună, vor savura în liniște miliardele din PNRR încă 4 ani!
  În realitate AUR e de mult pe locul 2 și de aici vine și disperarea – ar fi în stare de orice pentru a livra și ei ”ceva” alegătorilor de dreapta, din ce în ce mai puțini.
  Este absolut jenant și mai este un aspect – în momentul în care accepți refugiații din Austria înseamnă că recunoști tacit că frontiera ta este varză! Adică exact ceea ce acuză Austria în materie de migrație!
  Oare chiar atât de jos am ajuns?

  10
  • Daca mai pui la calcul faptul ca un independent este pe primul loc in sondaje si Haur pe 2, atunci un gram de intelegere vis a vis de acceptarea mizeriei propuse de austrieci le face cu ochiul politrucilor nostri. In schimb Austria isi face treaba, este din cu totul alt film fata de constructia europeana si solidaritatea ei, doar pe stilul oportunist si pe fata in cardasie cu rusii.

   3
  • Care electorat de dreapta, cand la vot la parlamentare se duc 1500000 de angajati la stat si restu pensionari care poate daca nu cu duba de la primarie ,iar sporadic aia angajati la privat care nu depind de stat ,si vreti dreapta sa castige si sa fie puternica,vreti ca sa faca reforme cand de 30 de ani nu pot sa renunte la pomeni,pt ca aia care nu le primesc nu voteaza si implicit nu au reprezentanti

   6
   • Care dreapta, politic vorbind, să câștige alegerile ?

    Cu părere de rău toți vor acces la ciolan și să fure în liniște….toate partidele „reciclează” pseudo-politicieni…

    La subiect, Austria poate să își bage condițiile unde nu-l atinge soarele le Nehamer…. și refugiații, n-au decât să îi expulzeze, ceea ce, la drept vorbind, ar trebui să facă toate statele din UE…nu se integrează, înapoi și gata…

    Nu vedem Schengen din cauza politicienilor noștri care sunt praf și la intern, și la extern… atâta putem…

    2
    • cu parere de rau daca masa de votanti se mentine aceeasi,ce interes au partidele sa recicleze si alte personaje pe care nu le voteaza nimeni? toate partidele se bat pe aceeasi masa de votanti dependenti social de guvern, restu sunt neglijabili si nu au cum sa impuna altfel de politicieni

     4
     • Și tu ai dreptate….

      Se fac statistici la participanții la vot pe categorii de vârstă, mediu urban/rural, cred că după CNP se vede și locul de muncă, dacă ai contract de muncă și unde…la recensământ doar am introdus CNP și era gata completat și codul ocupației/profesiei…

      Cam nu te pot contrazice aici.

      3
  • Se poate să ajungem și mai jos (doar trăim în România , așteaptă te la surprize ,surprize … Cu Andrea Marin ?)
   Sincer la ce te aștepți ,cu clasa asta politică ……… orice este posibil !
   Din păcate nici cetateanu nu se mobilizează …nu se răscoală ,nu tipa ,nu nimic !
   Noi poporul tăcem mâlc ; ba din contra , ne dăm unu altuia peste gura ……și dejete !
   De se întâmplă nedreptatea asta la austrieci ,sau la francezi sau la nemți ….. Poporul îi luau la întrebări , ba chiar dădeau cu clasa politică de pământ , în căutarea unor soluții avantajoase pt ei !
   La noi merge sa înghițim pastila amara și proverbialul șut in cur …… Ce contează ,Jan boxează , politicul îsi iau salariul și pensiile umflate …. Austriecii îsi fac jocurile murdare și noi că de obicei …..ieșim țapi ispășitori …..bravo-s române….oriunde ai fi !

   3
 24. #băbăetzi

  1. Nici muricanii nu ne primesc pă direct și asta este.
  2. Nu vă mai legați de ștrudelari că ați văzut că dacă obosesc le ia locul olandezii și mai nou și suedezii. Deci NU e șenghen, niciodată.
  3. Am mai zis, Schengen e o bășină overrated. Stă tiru mai mult, ajunge roșia otomană cu 1.08€ kilu in loc de 1.06€ la Viena. Românul care e harnic pă Schengen stă 6 ore în vamă? Nu sufăr. De ce vreți in sch? Omul de rând nu are nici un gheșeft.
  4. Dispariția vămilor este dezastru pentru conducere. Suntem țara cu cea mai mică încredere în guvern, regimul armelor și substanțelor dubioase va fi scăpat de sub control. Mafia română va tăvăli mafiile schengeniste.

  Qui prodest această fumigenă? E doar un subiect de pierdut timpul. Ei acum schelălăie, dar se va transforma în lătrat atunci când vor insinua că Transilvania ar merita in Schengen, dar restul… Pe ei i-ar supercoafa o graniță pe Carpați.

  Rămâneți uniți, fiți lucizi.

  11
  • Visa waiver e un favor , daca vor, ti-l fac, daca nu, poti tu sa te asezi si in cap ca tot ai nevoie de viza, nu are acelasi statut ca aderarea la Schenghen unde aplici in baza unor conditii si te blocheaza unii ca asa au pricaz de la rasarit.

   7
 25. il contrazic putin pe Marius, Irlanda are un statut mai special, un fel de Air Schengen; desi sunt in EU nu au aderat la acest tratat; dar Irlanda e o insula si de asta are alt statut.

  problema este ca se pun conditii care exced Tratatul Schengen, adica va trebui sa facem mai mult pentru acelasi lucru.

  Evident ca pozitia austriaca nu e corecta si pe alocuri seamana cu un santaj.

  Totodata e enervanta caciulirea asta a conducatorilor nostri si inexistenta unui raspuns mai dur; am facut ceva la NATO si cam atat:

  https://romania.europalibera.org/a/romania-austria-nato-blocare-schengen-presa-reprezentanti/32606178.html

  in continuare exploatam gazele din MN cu OMW, ceea ce e dezastruos pe termen lung pentru noi, e o companie mica, fara know how si anvergura la nivel european; dar asa ne trebuie daca am avut in capul tarii imbecili ca Dragnea care credeau ca pot sa se joace cu Exxon si ca o asemenea companie chiar nu mai poate trai fara gazul nostru. O astfel de idee vadeste lipsa de cunostinte in domeniul economic si politic.

  Cred ca ar trebui sa refuzam „oferta” austriaca si sa trecem la masuri de raspuns precum cea cu NATO.

  8
  • Sa pedepsim companiile austriece ar fi un pas periculos.
   Asa cum e acum sitiuatia, e si un conflict intre mediul de afaceri austric si guvernul lor. Companiile austrece au fost printre cele mai vocale in sprijinul nostru pt ca sunt afectate in mod direct. Sa ii pedepsim ne dam singuri cu tesla.
   De vina sunt mujicii care ii conduc pe austrieci. E genul de partid populist, cu mana lui Putin infipta zdravan in dos. Joaca dupa cum li se canta de la Kremlin si o fac de ani de zile si in mod public.
   Daca ar nostri nu ar fi si ei croiti dupa acelasi calapod, poate am vedea o reactie diferita.Cum e acum situatia nu e de mirare ca evitam sa spunem lucrurilor pe nume. Si cu privire la Austria si cu privire la cealalta cartita.

   4
 26. 1. O sa aveți o surpriza în 2024: Belgia. Ei se vor opune pe fata.
  2. Boicot, da dar făcut cu cap…te iei de baci care au 20% din sistemul bancar, dai foc la tara fiindcă blochezi economia și peste noapte depozite și credite vor fi blocate de bancherii austrieci.
  3. Pt stabilizare va fi nevoita sa între BNR și sa „arda” mult din rezerva valutara. Nu ați fost în sistem sa știți ce panica era pe băieți…când dobânda între bănci ajunsese și la 150%.
  4. Mulți transportatori au conturi la bănci austriece, mulți transportatori romani lucrează pentru LKW Walter ca subcontractori. Pe principiul, vrem sa va facem un bine, mai întâi va oprim inima.

  Pensia a Priori știu toate astea și le girează, pe ei nu-i interesează de unde vin banii.

  9
  • „O sa aveți o surpriza în 2024: Belgia.” – good pointer!

   „Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a criticat comentariile făcute de Orban după vot, declarând jurnaliștilor: „Dacă participi la o decizie, ești de acord cu decizia… trebuie doar să îți ții gura închisă”, transmite The Guardian. Premierul a adăugat rapid: „Nu ar fi trebuit să spun asta”.”

 27. N-am nimic cu companiile austriece din Romania. Daca acestea fac tarasenii o fac ori datorita incompetentei noastre, ori – cel mai probabil – mana-n mana cu reprezentantii statului.
  In privinta OMV la Marea Neagra, sa nu uitam ca am avut in curte Exxon si le-am dat cu piciorul. Noi i-am facut pe americani sa plece nu guvernul de la Viena, nu OMV ci guvernantii nostri.
  Orice companie, romana sau straina, se comporta asa cum i se permite, hai sa numai dam vina pe altii si sa vedem care este problema la noi.
  Nu austriecii ne fura padurile, ei doar le cumpara de la hoti, care hoti sunt romani, mana-n mana cu politia, Garda de Mediu si padurarii Romsilva. Daca noi nu ne-am defrisa singuri padurile, austriecii n-ar avea ce sa cumpere.

  Noi putem acum sa ne luam de gat cu guvernul Austriei, nu niste companii care pana una alta platesc taxe si salarii in Romania.

  26
  • „Nu austriecii ne fura padurile, ei doar le cumpara de la hoti, care hoti sunt romani, mana-n mana cu politia, Garda de Mediu si padurarii Romsilva. Daca noi nu ne-am defrisa singuri padurile, austriecii n-ar avea ce sa cumpere.” – Domnu’ George , chiar asa masochisti suntem ?!? Exista oare posibilitatea teoretica macar ca un stat sau un grup de state sa organizeze un „regim change”=lovitura de stat=lovilutie , sa impuna ca oficiali „revolutionari” in statul victima agenti de ai lor care apoi sa „vanda” pe nimic statului care i-a pus in aceste functii resursele statului victima ?!? Cine este in acest caz hotul ? Statul agresor complotist sau statul victima ?!?

   2
  • exista halliburton ,care foreaza unde vrea mama soacra sa-si atarne tabloul

 28. In momentul de fata ar fi o mare eroare strategica ca Romania sa intre in Schengen

  6
  • poti detalia de ce ar fi o eroare strategica ? din partea cui?

   7
   • Austria conditioneaza intrarea in Schengen de primirea musulmanilor pe care ei ii refuza. Am vazut de zeci de ani ce a adus Islamul in Europa de Vest si nu consider ca si Romania trebuie sa repete aceasta greseala geostrategica. Asa ca prefer sa fiu in afara Schengen si fara musulmani.

    10
  • Elaboreaza !!!

   1
   • Austria conditioneaza intrarea in Schengen de primirea musulmanilor pe care ei ii refuza. Am vazut de zeci de ani ce a adus Islamul in Europa de Vest si nu consider ca si Romania trebuie sa repete aceasta greseala geostrategica. Asa ca prefer sa fiu in afara Schengen si fara musulmani.

    5
 29. Un subiect util zilelor in care traim, insa o oportunitate ca multi sa o ia pe aratura conspiratilor tampite, suveranismului de birt si suflat in panzele haurifere.
  Inca o situatie in care majoritatea vor amesteca poate chiar intentionat oalele ca sa punem o concluzie, sa iesim dom’le din UE-ul asta si eventual in cativa anisori si din NATO.
  Un subiect greu, care merita dezbatutut unde ar trebui analizata real capacitatea noastra de a asigura frontierele mai ales in lumina evenimentelor recente. Pe langa asta, ne-ar ajuta o analiza faptica a eforturilor diplomatice in acest sens, unde era loc de mult mai bine.

  7
  • F. corect. Noi vrem in Schengen dar la noi coruptia e imensa in punctele de frontiera, portul C-ta, samd.

   Imho, in extremis & usor in gluma zic ca daca ar fi dupa mine, as da managementul granitelor Ro catre o tara serioasa :)), cum ar fi DE sau o companie privata. Ca ne-ar face si noua bine (mai multi bani adunati la buget) dar si UE (ca s-ar asigura ca chiar are un spatiu Schengen corect protejat).

   2
  • Cine a discutat despre Ieșirea noastră din UE ?
   Doamne ferește ….Da ai dreptate ….. !!!
   Ar fi o imbecilitate sa facem acest lucru …..
   Ai dreptate ….. unii (trădători )chiar aspira și o propaga masiv (spre deliciul rușilor si nu numai ) …….dar norocul nostru este că nu toți românii de rând, cu o minimă cultură… gândim asemeni lor…. !
   Poate că da , unii dintre noi …suntem radicali în gândire și mai slobozi la gură ,sau in tastarura…. dar asta nu ne face și cretini …..înapoiați mintal; precum ne vor unii sa părem !
   Dar nici tăvăliți in mocirla nu trebuie sa ne mai lăsăm …. Domnilor!
   Ne-om fi saturat și noi de stat în poziția iedului! Doar cu mâna întinsă ……și să ne mulțumiți cu fărâmiturile ce ni se aruncă mai mereu ….gata !
   Concret: UE este și trebuie să fie pt toți la fel . Drepturi și obligații la fel ! Daca nu, mereu exista posibilitatea „VETO” , prin care poți să răspunzi cu aceleași moneda .
   Concret: S-a dovedit că îndeplinim criteriile tehnice ….ok atunci,avem drept de intrare în ………..
   Fără alte comentarii și întârzieri …
   Dacă nu suntem primiți în Schengen …(din cauza piticilor pe cereri ,ce îi au unii ) ,atunci și Romania are dreptul (moral) de a băga bete in roate uniunii europene (pt că acolo e problema adevărată )….așa de-ai dracu ce suntem….daca la unguri le merge , la austrieci le merge ……Romania ce are ….?!?
   Nu trebuie sa existe asemenea derapaje ,din partea unor state (neprietenoase )precum Austria …etc,etc .
   Problema este că nici aliații noștri (tradiționali) din UE ….Franța și Germania (ce se bat cu pumnii în piept că ne sar în ajutor)……nu fac nimic , pt a sparge inegalitățile cu care se confruntă UE ….toți vor să roadă ciolanul cel mare ….. Toți vor doar ei sa fie boși …. Călcând în picioare pe drepturile altora !
   Aici și radicalizarea și naționalismul ieftin ,ce ne este aruncat în fata de partide precum AUR …..
   Pt că populația vede numai trădare ….fie din interior ,fie din exterior !
   Nu avem elite in partidele consacrate …., toți ce ajung sus sunt coruptibili ,până în măduva oaselor …….avem doar trădători, hoți și mincinoși ….. la tot pasul!
   La cine să apelăm ,sa ne scoată din mocirla …ce partid și ce parlamentari ?
   H-AUR e pe val ,tocmai din acest motiv …..poate doar la bunul Dumnezeu ; că numai El ne mai poate ajuta …….noi poporul suntem prea ocupați cu traiul și haosul de pe-o zi , pe alta …. Înfometați …îndobitociți și puși și la perete ….!

   4
 30. Eu zic sa fim pragmatici la situatii din astea si sa ne vedem punctual interesul, ma repet f. pragmatic.

  Imho asta e o metoda a Austriecilor de-a initia un proces prin care sa permita RO-BG accesul la Schengen complet, dar gradual si in acelasi timp sa ‘keep face’/save face’ in fata alegatorilor lor, sa prezinte o minima coerenta a politiciilor. Sa dea acces un pic, dar sa ceara chestii in schimb, sa se poata justifica ulterior cand ofera acces mai mult ca uite s-au intamplat lucruri, deci e ok sa le dam acces mai mult samd.

  E presiune multa pe ei (externa si interna, politica-business-institutional) prin diverse canale ca sa permit RO accesul la spatiul SCH, presiune care nu e vizibila sau nu stim. E un dans si-o arta a negocierilor in politica si strategie care ori ne scapa, ori nu ne-o intelegem.

  Dupa ce vor da drumul la Schengen-Air, cu aceeasi presiune sau suplimentara in niste timp vor da si la terestru.

  Nu e DELOC corect din mai multe pct de vedere, dar parerea mea e nu conteaza sa facem pe mioriticii si sa ne plangem.

  Pt. noi conteaza doar sa intram, macar gradual, intr-un pas chinuit initial apoi cu ce conteaza mai mult. Si sa ne folosim de toate mijloacele posibile ca sa obtinem ce vrem (presiune pe companii austriece, apelat la amicitiile din US, DE, Israel, samd). F. pragmatic pt noi, e sa intram prin (aproape) orice mijloace, dar sa intram.

  Si sa nu cadem in capcanele auristilor/PSD-istilor sau a altor mancator de kkt.

  My2c.

  3
  • Mda, și eu cred că emisarii americani i-au presat pe ștrudelari cu Air Schengen https://www.derstandard.at/story/3000000198984/wien-macht-ersten-schritt-zum-ende-des-schengen-vetos
   Când a fost, vreodată, Austria prietenul României? Poate sub cancelarul Schüssel, pt că nu s-a opus aderării RO la UE (bun, că tot atunci aveam marile ”investiții” OMV și Erste)… Ref migranți, AUR iese deja pe piață cu ”zeci de mii de refugiați”, dar ostrogoții de la Beci au vreo 120.000 de afgani și sirieni, și din ăștia sub 2% au trecut prin RO și ar putea fi returnați… De restul, să-i întrebe pe prietenii lor din Schengen, inclusiv Ungaria.

   2
   • Helooo , cu iertare să-mi fie tupeul
    Din start sper ,sa nu cumva sa se creadă ,că sunt psd-ist și cu atât mai puțin H-AUR-ist……USR-ist …….etc etc etc .
    Încă nu s-a inventat partid , pe gustul meu …și nici politician nu s-a născut în ultimă decadă ; ca să-mi satisfacă nevoile cetățenești .
    Revin la ideea mea și anume …… de ce trebuie să mă intereseze pe mine cetățean român ,de cum îsi spala guvernanții austrieci rufele la ei in tara …..și ce minciuni sun cetățenilor lor ?!?
    Presiune …despre ce presiune vorbești ,ca au austrieci …eu nu o vad …….și nimeni nu le-a impus sancțiuni economice, chiar nimeni nu-i trage de mânecă, pt derapajele pe care le fac !
    UE se preface că totul e normal …… Business as always!
    Atenție …. Ei sunt cei,ce ne încalcă noua un drept …nu noi le incalcam drepturile.
    Ei ne batjocoresc și calca in picioare ; nu invers!
    Ia puneți drag cititori …creierașul in funcțiune………………….
    Cum era daca era invers și Romania punea VETO, pe o chestie asemănătoare ….păi în secunda 2 UE ….dădea cu noi de pământ ! Sa fim serioși e timpul sa retaliem și noi …dar cu cap …. să-i lovim acolo unde îi doare……!
    Revin și întreb …….De ce sa fim iertători ….de ce sa fim mereu cu capul plecat în fața altora????? Până când sa fim iobagi ???????
    AaPS: cu toată stima, am impresia că tu ești cel ce a picat în plasa …. Poveștilor de adormit copiii ….!

    3
    • Parerea mea e ca ai o gandire simplista a problemei daca nu intelegi de ce nevoie ca e nevoie sa intelegi ce se intampla in toata lumea pt ca te influenteaza, ca roman si ca tara Romania: ce partid e in Austria, ce texte politice au aia acolo, care e retorica si subiectele de interes ale populatiei, samd.

     „UE se preface că totul e normal …… Business as always!” asta e un text fara minte :). Au fost multe declaratii facute de diversi functionari sau oameni cu rol in UE, mai mult de-atat sa-mi spui tu ce se poate face de catre UE, pe baza de reguli, nu chestii declarative (ca auristii sau pesedistii, de pacalit copii).

     UE este o mare si complicata masinarie, dar simplificat cu multe dimensiuni pe orizontala si pe verticala – care printre altele functioneaza cu niste reguli la anumite tipuri de dimensiuni.

     Acum dimensiunea este Schengen/Consiliul JAI-JHA si regula este felul in care se ia alegerea, adica exista dreptul de Veto. Nu e incalcare de drept, asa e regula. Lucrurile se obtin urmand regulile si extinzandu-le cat te duce capul (ca tara, guvern, samd)

     Romania are dreptul sa se foloseasca de VETO, dar trebuie sa aiba interesul asta si sa-si asume ca adultii in politica exter-interna consecintele (ca e complicata politica).

     Si textele acestea cu ‘capul plecat, pana cand sa fim iobagi’, sunt hilare si doar atat. Nu raspundem pe masura pt. ca n-avem clasa politica pt. asta (si clasa politica a RO e reprezentativa pt populatia RO).

     3
    • Scuzati-mi curiozitatea, poate deplasata, aveti cumva un frate geaman Marian ?

     • Intrebarea era pentru domnul Paul

       • A intervenit, mai devreme, un domn Marian care are acelasi avatar cu dvs. O fi vreo coincidenta…

        • Domnu Radu , contează dacă am sau nu un frățior geamăn ?
         Hai că s-a găsit subiect de discuție …..
         Măi lume bună,am pretenție dl uni d p aici …..dar sunt dezamăgit , vad cum se caută scuze și devieri dl subiect ; ba chiar unii caută să-i scoată basma curată pe austrieci , în nemernicia lor …etc,etc .
         Răspunsuri banale precum UE este o mașinărie complexă și alte banalități ,fara a avea legătură cu realitatea ….de mi-e groaza si greata !
         Sincer,am impresia că unii de pe aici sunt veniți (special) doar sa distragă atenția dl subiectule durerose și rușinose (cred eu ) și anume în cazul de față ……palmele și suturile ce le primim gratuit …dl austrieci și faptul că ne bucuram la mărul otrăvit ce ni se aruncă în ochi .
         Ne abatem și trecem orbi ,dl faptul că clasa noastră politică, ne trădează interesele (a 1000 suta oară ) ; dăm mai multa importanta unor nimicuri ; în loc să ne intereseze subiectul
         Nimeni nu îsi pune întrebarea cine , ce entitate susține Austria , de își permit să își bată joc de două țări ….ce îndeplinesc cerințele UE . Nimeni nu a pus întrebarea ; de ce nu sunt trași la răspundere măgărușii de austrieci
         Nu doare pe nimeni și nimeni până la mine nu a adus în discutie….faptul că aliații noștri ne spun una ai fac alta …. Nimeni nu se întreabă ce dracu facem cu clasa politică trădătoare ,pe nimeni nu îl interesează subiectul principal și anume că austriecii îsi fac dracu de cap ;pe seama noastră și a bulgarilor …..
         Pe nimeni nu interesează că UE tace mâlc ….în loc să urecheze derapajele grosolane ale Austriei și nu numai.
         Unde este lobiul făcut de germani ,francezi , spanioli ,etc,etc pt intrarea României în acest spațiu de libera circulație …?
         Pe nimeni nu interesează cu adevărat ………în schimb subiect de discuție de mare importanță este ……daca am sau nu un frate geamăn …….
         Vai de curu nostru zdrențuit , suntem plini de gauri și carii ….. Nu ne facem bine ca neam ,nici peste 1000 de ani !
         Tot mentalitate de iobag o sa aveți …multi dintre voi ….și după ce vi se albesc oasele în țărână și nepoții nepoților vostri la fel !
         Pardon daca jignesc (nu de asta mă aflu aici ) , dar mi-e greata sa vad ,că pe nimeni nu-l interesează să schimbe cv in tara asta . Doar gargara și aiureli , fără substanță !
         Și acum că să răspund curioșilor ……DA , am un frate geamăn !

         5
         • Unul singur si …declarat e permis, mai multi… fac o gasca !?

          1
         • Matale vorbesti multe pedaland niste texte simpliste patriotarde si pe alocuri anti-ue, anti-nato samd; si degeaba, nu vrei sa nu intelegi ca lucrurile sunt mai complexe decat mioriticul alb-negru.

          Cand cineva zice de complexitate, nu o zice ca un sofism de colt de strada dupa un pahar de tzuica rostit de 2 oameni care n-au terminat nici scoala primara dar cred ca le stiu pe toate, ci mai degraba in directia unei probleme de matematica/fizica pt a carei rezolvare scrii 2 table de formule si nici n-ai ajuns la jumatatea rezolvarii. Iar problemele/ecuatiile sociale (ce implica oameni) sunt infinetzimal mai complexe decat unele ecuatii complexe de manual ce se dau la facultatea de matematica.

          Dar deh, toata lumea e poet pe net. Si le stim pe toate.

          3
    • ” de ce trebuie să mă intereseze pe mine cetățean român ,de cum îsi spala guvernanții austrieci rufele la ei in tara”

     Pentru ca faci parte din UE impreuna cu ei. UE care poate fi considerata si un suprastat.

     1
  • Fara a avea stipulat si negociat Schengen terestru nu trebuie cedat la firmiturile Austriei

   4
  • „E un dans si-o arta a negocierilor in politica si strategie care ori ne scapa, ori nu ne-o intelegem.”

   Unde sunt presiunile Europei asupra Austriei? Stim cu totii ce valoare au promisiunile. Chestia asta se poate rezolva intr-o zi. Nu exista nici un motiv valid pentru ce se intampla acum. Nu e caz special. Comportamentul Austriei incalca flagrant toate principiile Europei. Si Europa o stie. Air Schengen nu inseamna nimic economic si politic, nu exista termene. Nu e altceva decat inca o amanare strategica. Intr-un moment in care deja timpul a expirat. Avem urgent nevoie de o a doua alianta (fara sa renuntam la prima – stiu bine ca trebuie sa precizez asta) suficient de puternica pentru a ne mentine departe de sfera de influenta a rusilor. O miscare care poate face toata diferenta referitor la viitorul natiei. Acum conteaza, mai tarziu nu mai are rost.

   5
 31. Acest articol ar trebui să ajungă pagina de facebook a prim-ministrului Ciolacu.

  5
 32. Guvernul austriac arunca un os uscat si otravit pe care un guvern cinstit fata de poporul sau l-ar arunca inapoi. Daca partidul si guvernul Ciolacu il accepta sunt deja cateva semne de intrebare ! Deasemenea este e vazut si alte partide ce zic !
  Noi ne vom face inca o parere desppre partide dar votul este la analfabetii functionali (vedem ca sunt cultivati cu multa grija), la cei cu pensii speciale sau la cei cu „pensii” pt care n-au muncit o zi si la bugetari cu apropiatii lor, etc .

  2
 33. Premierul se bate cu bolovanul in piept, ce mare lucru a făcut. Bre,tovarășul, câți români zboară si câți merg terestru ? Daca se va hotăra așa măsură va fi discriminatorie . Mai pune masca aia de milog si mai promite ceva austriecilor poate ii inbunezi.

  6
 34. Sunt total de acord cu pozitia autorului articolului. Si sustin si circumspectia d-lui Ciuca!

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ciuca-despre-aderarea-la-schengen-intreg-demersul-il-tratez-cu-maxima-precautie-nu-exista-o-data-propusa-2610487

  Si desigur, imi este teama de inca o „gafa” de proportii a PSD. Ireversibila…

  3
 35. Austria already has too much leverage against us. These accords gives her even more. The peasants revolt was pacified.

  Nu suntem mai mult decat ceea ce am devenit. Ne-am obisnuit cu rusinea si batjocura pentru ca stim ca le meritam. O tara plina de „Suciu din Pistruiatu”.

  2
 36. Am mai spus-o și o s-o mai spun: o să intrăm cu arme și bagaje în Schengen, doar după ce o să intrăm în Visa Waiver. Deocamdată treaba cu granițele aeriene e o avanpremieră în așteptarea ok-ului final american. Aici în zona asta de Europă nu mișcă nimic, fără ok-ul americanilor, așa că americanii au încredere în cetățenii din Ro vor avea și cei din Europa.

  3
 37. opinie nepopulara,strict pe ce aratam nu avem ce cauta nici in nato si nici in ue dar la barza chioara…
  dincolo de boicot patriotard ,nationalism de carton si patriotism de birt trebuie sa intelegem odata si intr-un final ca nu fiarele conteaza pentru occident…de astea ne dau ei cate avem nevoie pana la urma.resursa umana a statului e problema,asta ne tine la marginea europei civilizate si nu altceva.dosarul tehnic este o conditie necesara dar nu suficienta.

  6
 38. Va spun pe surse un secret, dar deja s-a negociat. De la anul vom intra în Visa Waiver, dar doar terestru.

  12
 39. Si aici si in alte ziare si la TV-uri se vorbeste de intrarea in Spatiul Schengen cu granitele aero-portuare si terestre. Si se uita/trece sub tacere intrarea cu granitele maritime si fluviul Dunarea!
  Daca intrarea aero-portuara nu aduce castiguri economice ci doar de inlesniri si confort pentru pasageri, intrarea terestra (rutiera si feroviara) ar aduce foarte mari castiguri economice, in contextul miscarii export-import de marfuri.
  Insa, intrarea cu porturile maritime si dunarene este marea miza, abia aceasta ar aduce castiguri economice cu adevarat uriase, da, uriase!
  Sa ne gandim ca uriasul transport de marfuri din intreaga Asie, care acum intra in UE prin Rotterdam si alte porturi dinspre Oceanul Atlantic ar putea intra prin porturile romanesti (dar si bulgaresti si grecesti), adica pe o ruta mult mai scurta, iar de aici merg mai departe spre vestul Europei rutier, feroviar si pe Dunare…
  Ce uriasa deplasare de activitati economico-financiare si de statut geo-economic s-ar / se va (speram!) produce, dinspre Olanda si toate tarile cu mari porturi maritime din Vest spre Est (Romania, Bulgaria, Grecia, dar si tarile ex-iugoslave)!!!
  Se spune ca sa te uiti, atunci cand cineva se opune, sa vezi ce nu vrea sa lase, sa piarda, ca sa intelegi…

  Asadar, „acceptul intrarii” aero-portuare apare a fi ca o pacaleala cu care sa ne arunce praf in ochi si falsa argumentare pentru a refuza /amana (‘v-am dat, fiti multumiti, inca nu sunte-ti pregatiti…”) cat pot de mult intrarea terestra, dar mai ales maritima si dunareana!

  P.S.: Rares Bogdan tot zice de intrarea aero-portuara, rutiera si feroviara, de parca ultimele 2, impreuna, nu constituie intrarea terestra, dar nu zice nimic de cea maritima si fluviala…

  6
  • @beu
   Vorbești prostii. Iar Constanța care ia caimacul de la Rotterdam. Cască ochii la o hartă, apoi gândește, nu mai scrie tâmpenii

   2
  • Singurele marfuri la care concurezi porturile vestice sunt drogurile si transporturile ilegale de armament,si nu datorita infratructurii de transport spre vest rapide ci datorita sigurantei oferite transportatorilor pt marfa lor,care e mult mai importanta decat orice alt lucru

   1
 40. important e că situatia e flexibilă si fluidă ,dacă era solidă si maro chiar aveam o problema.
  partidele se screm să pună ceva si pe masa electorală a privatilor că altceva nu au de oferit sectorului privat,dincolo e bine…nici o luna fara o indexare cu inflatia.

  4
 41. Blue Banana e în altă parte, să avem pardon. 1) ce să caute pe aici mărfurile din Asia, ca să fie cărate pe unde nu e infrastructură? 2) Oricât ne-am da de șmecheri, „marea” capacitate a portului Constanța s-a văzut când a fost cu cerealele ucrainene…. Unde să intre atâta marfă asiatică, într-un port situat într-o mare închisă, limitat ca infrastructură, situat într-un areal maritim sărac și înconjurat de litoral sărac, cu conexiuni de transport firave și cu periferia amenințată de incursiuni răboinice? Să fim serioși….

  9
 42. In loc sa dam Neptune Deep OMV-ului, mai bine l-am dat ExxonMobile-ului sau Chevronului.

  3
 43. Ei clasa politica romaneasca se lupta pentru putere ,nu pentru tara , grupurile lor de interese conteaza mai mult decat tara , vezi bine ca acum vin alegerile prezidentiale si fac tot felul de aliante sa aiba osul. Fara sa supar e enervant ca Austria ne interzice accesul, e enervant ca suntem cu vize in State. Dar acum vedem cam ce reprezinta autoritatile statului incepem cu justitia ,politia , jandarmeria si aici subliniem Politia de Frontiera , si spun coruptie , e greu sa fim eficienti ca legile sunt nerespectate si nu se aplica aceeasi unitate de masura. Nu ne miscam politic sa punem presiune ca pana la urma noi ne temem de ei si ca putem pierde multe ,cel putin asta se vede ca nu luam masuri contra Austriei ,adevarul ca si noi ca tara ne complacem in propiile mizeri ,pai vezi in vama coruptia unor functionari si le dai pe 3 luni ,6 luni reduceri de salariu sau ii muti in alt post , pe bune e coruptie cat cuprinde si nimeni nu face nimic ,ca vezzi bine atingi interesele grupurilor de interese. Bine ar fi sa fim primiti ,da sunt sceptic ca uite si presedintele nu e prea interesat, si cred ca clasa politic face mare tam tam da stai ca inca nici nu am respectat acele conditi impuse de Austria ,pfff cum ne umilim singuri.

  3
 44. Ar mai fi o varianta care mi-a venit acum in cap. Astia au negociat si au totul batut in cuie, inclusiv calendar de aderare pentru rutier. Insa nu au zis nimic tocmai ca sa aiba si strudelarii material pentru intern iar dupa ce se voteaza sa zica Ciordacu „Am reusit si am venit cu un calendar complet de aderare, inclusiv pentru rutier”.

  De cateva luni Ciordacu isi cam face profil si miscarea asta ar avea sens in directia aia. Desi pe el nu-l suspectez de atata inteligenta s-ar putea sa aiba niste consilieri mai destupati la minte.

  4
  • Asa cred si eu, ca datorita presiunii puse pe ei, strudelicii si-au facut calculele, o sa dea pana la urma drumul RO, dar in timing-ul si fazarea lor, mai obtin si niste foloase de la UE (ca HU, alte panarame pe interes) & au si material pt politica interna ca ‘au facut ce au promis’ dpdv problemele lor in viata socio-politica.

   4
  • Si-apoi se opune Belgia sau Suedia….

   4
 45. https://www.g4media.ro/exclusiv-culisele-afacerii-air-schengen-cum-s-a-implicat-america-in-negocierile-cu-viena-si-care-sunt-scenariile-de-preluare-a-migrantilor-din-austria-surse.html

  „…
  Lobby din SUA
  Statele Unite ale Americii au început să pledeze cauza României pe parcursul acestui an, după cum a scris și publicația austriacă Der Standard. Motivul? România e un cap de pod esențial pentru SUA în ce privește Ucraina, dar și un aliat-cheie în regiunea Mării Negre. În plus, în perspectiva efortului de reconstrucție a Ucrainei, o Românie separată de restul UE prin controale la granițe va îngreuna serios transportul de materiale, utilaje și muncitori.”

  Presiunea companiilor austriece
  Marile companii austriece care fac afaceri semnificative în România au fost vizate încă din decembrie anul trecut, din momentul veto-ului Austriei, de cereri publice de boicot. În plus, unele instituții ale statului român au trecut la controale mai dure împotriva acestor companii, ori au luat decizii politice care le-au afectat direct.

  Vizate de acest curent anti-austriac, conducerile unora dintre aceste companii au început să facă lobby puternic la Viena pe lângă partidul de guvernământ pentru schimbarea poziției pe Schengen, potrivit informațiilor G4Media.

  La începutul lunii octombrie, Financial Times dezvăluia că ”în mod discret, compania OMV Petrom a intervenit pe lângă guvernul austriac în vederea admiterii românilor și bulgarilor în Spațiul Schengen”.

  Presiunea pe companiile austriece trebuie mentinuta, de aici fac bani grei, deci trebuie sa ne sustina in tot ceea ce facem ca stat la nivel strategic…nu au nici o alta varianta daca vor un viitor aici…

  10
 46. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ciuca-sustine-ca-romania-accepta-returnarea-migrantilor-pe-procedura-dublin-nu-este-vorba-de-alte-solicitari-in-plus-noi-deja-aplicam-2611155
  Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că România va prelua migranţi din Austria pe procedura Dublin, menţionând că „nu este vorba de alte solicitări în plus, ci de ceea ce există în momentul de faţă în funcţiune”. Potrivit acestuia, procedura Dublin presupune ca migranţii care au fost identificaţi ca trecând prin România şi au ajuns în Austria sau în altă ţară „să revină din ţara din care au pornit”.
  Deci stai un pic, nu doar ca sunt șvaițer granitle si pleaca condamnatii de parca sunt la promenada, daaaar, cum adica migrantii care au trecut pe la noi? Pai astia ai nostrii ne-au zis noua, la norod, ca nu a trecut nici naiba pe aici. Se chinuiau tot felul de experti in cartografiere sa ne arate cum rutele nu-s pe la noi si.. Ciucanezu zice ca totusi au trecut unii pe la noi si aia vor sa ii faca pachet si sa ni returneze.
  Acum, s-au pus vamesii pe proteste pentru deficientele din sistem, amenintand ca isi vor face treaba cu „mare atentie” si controalele vor dura foarte mult. Bai esti prost, asta trebuiau sa faca din start. Si sa nu ia spagi desigur.
  Efectiv ma uit la un film cu prosti.
  In partea aialalta, unii o dau strong cu Oemveu’, cu haustirecii, cu dracu… Intreb si eu, la noi cand este o problema, nici acum cand Ciucanezu ne spune ca acum un an ne-a mintit ca pe prosti?

  4
  • După mintea mea, singura dovada valida că un migrant fara documente vine dintr-o anumită țară e sa fi fost prins imediat ce a trecut granița, sau in transporturi de marfa care au ajuns sigilate in fata poliției.
   Cred că nici unul din cazurile astea nu e plauzibil pt Austria.

   La fel de bine ar fi putut spune că i-au prins pe frontiera maritimă ?

   Ciuca doar încearcă să îndulcească pastila pt români cu baliverne și să sprijine realegerea lu Hamster ala în funcția de cancelar, fara să scoată o vb despre cat de echitabil pt țările de frontieră e acordul de la Dublin.

   Migrația presupune nu cheltuieli, ci investiții – că e vb de bani sau de resurse umane, pana la urmă tot la bugete se rezuma si la capacitatea de a planifica pe termen lung. E un film cu prosti, cum două tari în care alegerile sunt jucate de populația care trăiește în trecut se screm sa rezolve probleme de perspectiva.

   • Coane, cum probeaza asta Ciucanezul… nu stiu, dar din gura dansului au iesit. Si no’ cand vorbeste dansul mai mult de 7 cuvinte, e greu, de aia trebuie sa fim extrem de atenti.

    5
  • Daca stai sa te gandesti cam tot ce ajunge in Europa pe ruta balcanica intra in UE prima data in Grecia sau Bulgaria. Foarte putin din ruta de migratie intra prin Albania, Serbia si dupa aceea la noi la unguri sau croati.
   Daca prima data au fost descoperiti in Romania asta inseamna ca au trecut ca in branza prin Bulgaria sau Grecia. Sau prin ambele.
   Deocamdata Romania nu e atractiva de loc pt migranti, asa ca nu e cazul sa ne facem griji. Sunt destui care s-ar incadra la azil politic si cand vad cam ce e pe aici, aleg sa treaca mai departe. Din putinii care chiar trec pe la noi.
   Grosul intra in Austria direct pe la sud . Drumul mai scurt si gratie mafiei din Serbia au si traseul f bine pus la punct. Nu ca noi am avea o granita sigura.

   3
 47. Ar fi trebuit sa le spunem ca facem Shengen cu Rusia , daca ne mai pun atatea bete in roate .

  1
 48. Am citit mai tarziu articolul dar trebuie sa spun ca sustin 100% acest punct de vedere si consider reactia premierului absolut aiuritoare. Ce sa mai zicem de ministrul de externe Predoiu care s-a grabit sa anunte o „bucurie de sarbatori pentru romani” ?! Acesti oameni traiesc intr-o alta realitate. Cred cu tarie ca asa zisa concesie este de fapt o noua umilinta, dupa cea din 2022. Insa, macar atunci am avut demnitate de a intra la vot in JAI, chiar daca toti ne explicau politicos ca nu ar trebui !! Da, ne-au umilit, dar am aratat ca ne cerem dreptul cu demnitate. Acum insa, premierul, din pacate, arata cat de inadecvat este pentru functia de raspundere majora pe care o are… E pacat ca in spatele demagogiei politice a sa este un gol evident in pregatire, inteligenta, capacitate de negociere, experienta de viata si pana la urma o lipsa de demnitate ingrijoratoare!

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *