Francezii sunt optimisti

Dupa ce Bucurestiul a anuntat ca doreste doua submarine Scorpene, nu stim inca ce clasa sau in ce configuratie (cu sau fara AIP), ei bine si Varsovia pare sa fi fost sedusa de tehnologia Naval Group, ministrul apararii de la Paris – Florence Parly – si-a facut o priporitate din incheierea unei intelegeri cu polonezii. O sti domnia-sa ce-o sti…

Dar de ce Scorpene si nu U 212CD, de ce nu A 26? Ei bine, deocamdata nu se stie exact ce va alege Varsovia, asta daca va alege ceva, dar la ultima infruntare intre cei trei constructori europeni pentru contractul polonez francezii au iesit atat pe minus cat si pe plus, chiar pe un mare plus si nu discut aici despre tehnologia submarinelor oferite ci despre o cerinta foarte specifica poloneza: rachete de croaziera la bordul submarinelor.

MdCN

Ori nici germanii si nici suedezii nu pot oferi asa ceva, pentru ca nu detin rachete de croaziera lansabile din imersiune. Suedia si Germania fabrica impreuna Taurus KEPD 350, dar aceasta este o racheta de croaziera strict aer-sol, in timp ce francezii au MdCN (Missile De Croisière Naval) si se pare ca ar fi dispusi s-o vanda atat timp cat americanii au deschis sezonul de vanzare pentru rachete de croaziera (cu destul de putin timp in urma acestea nu erau de vanzare peste o anumita raza de actiune): australienii vor primii Tomahawak, britanicii au deja, iar olandezii au de gand sa le monteze la bordul fregatelor De Zeven Provinciën.

Block V Tomahawk

Minusul francezilor era dat de faptul ca polonezii au cerut atunci ca tara firmei castigatoare sa puna la dispozitie, sub forma de inchiriere, un submarin similar cu cele comandate pentru instructia echipajelor pana cand prima nava va fi livrata. Ori francezii nu opereaza decat submarine nucleare, dar nici ceilalti nu au rachete de croaziera la dispozitie, iar o nava de inchiriat s-ar mai gasi pe ici pe colo.

Rachetele de croaziera par a fi aici foarte importante, polonezii si le doresc cu patima, iar francezii, conform doamnei Florence Parly, nu sunt dispusi sa le vanda decat impreuna cu submarinele :”The attraction for missiles, which depend on the order of submarines because there will be no missiles without submarines, is strong with the Polish navy.”

Cele trei Scorpene ar trebui sa inlocuiasca cinci submarine poloneze: patru din clasa “Kobben”, achizitionate la mana a doua din Norvegia la inceputul aniilor 2000 si un Kilo rusesc. Toate cele patru “Kobben” sunt astazi trase la cheu si nici Kilo nu se simte prea bine, fiind tinut in viata mai mult pentru a avea totusi un submarin pentru antrenamentul flotei.

Evident ca este de asteptat ca polonezii sa ceara oferte de la toate companiile interesate, care data trecuta au fost: Naval Group – Scorpene, germanii de la TKMS – U 212 si suedezii de la Kockums cu A 26.

De remarcat ca in cazul francezilor (CM 2000, AM-2000, CA-2000, plus sub-variante ale celor trei modele) si suedezilor (Pelagic, Oceanic si Oceanic raza extinsa), fiecare submarin vine in trei variante constructive (si trei deplasamente diferite), plus derivate ale modelelor principale..

La cele trei mari companii europene s-ar putea sa se alature si corenii de la Hanwha Ocean cu “Dosan Ahn Changho”-class, nava care are in standard silozuri de lansare verticale pentru rachete balistice „Hyunmoo 4-4”. Si cum relatiile militare intre Coreea si Polonia sunt infloritoare in aceste zile, loc ar fi, sa spunem, desi este greu de crezut ca cei mai buni dintre coreeni ar detine o tehnologie pentru submarine superioara celor trei companii europene. Foarte greu de crezut, iar in materie de submarine calitatea tehnologiei este tot ce conteaza. Nici transferul de tehnologie, nici pretul, nici integrarea in industria locala, nici orice altceva v-ar putea trece prin cap pentru ca daca respectivul submarin nu este cum ar trebui sa fie va fi scufundat la prima iesire in caz de razboi.

La submarine nu faci niciodata compromisuri pentru ca ramai fara ele repejor.

Sau poate, americanii isi fac “pomana” si ofera si Poloniei rachete Tomahawk, pentru ca atunci lucrurile se schimba dramatic in favoare suedezilor, submarinul lor – A 26 fiind prevazut din standard cu un siloz de lansare vertical, din imersiune, pentru sase rachete Tomahawk, astfel incat lucrurile ar putea evolua rapid.

PS Se mai discuta prin presa poloneza si despre varianta submarinului nuclear, dar mie, cel putin, imi pare o stire tabloida. Ce sa faca polonezii cu o nava nucleara in Baltica?! Logica nu prea are dar purtatorul de cuvant al agentiei polonez pentru armamente, lt-col Krzysztof Płatek, a declarat ca ambitiile marinei poloneze sunt ridicate si ca se urmareste: „we are talking about a stealth strike capability anywhere in the world, at any time, using cruise missiles.” Ce treaba o avea Polonia cu „oriunde in lume”, foarte greu de spus.

Si mai aflam ca submarinele vor indeplini diverse misiuni:„hunting enemy ships in remote operational areas, transporting special forces and participating in cooperation with allies.”, sa aiba o mare autonomie si sa poata naviga in imersiune o perioada de timp cat mai mare.

In privinta variantei „nucleare”: „However, nuclear propulsion solutions cannot be ruled out as they offer full ocean capability. This question will be open and will be related to the financial possibilities and requirements of the Polish Navy.”

Ceea ce dpmdv pare o nebunie totala, din punctul de vedere al costurilor implicate, al beneficilor obtinute in Baltica ca si al deturnarii unor sume foarte importante de la fortele terestre si aeriene, acolo unde in mod clar va fi greul in cazul unei conflict pe teritoriul Poloniei. Si ce „avantaje” ar putea avea Polonia daca ar detine nave cu „full ocean capability”?

GeorgeGMT

50 de comentarii:

  1. Nu știu ce vor să facă polonezii cu nuclearul. Probabil să meargă la Vladivostok și să curețe pe acolo flota orcilor. Oricum, parcă văd că semnează contractul înaintea noastră, mai ales că urmează la guvernare un ciulac. Pleacă prostu’, vine analfabetu’. Aa, și dacă suedezii se lipesc de americani pentru topoare, cred că francezii fac scandal mare la contractul ăsta.

    19
  2. Nu ii mai am pe francezi la inima…trag de timp in privinta contractului corvetelor . Si nici cu ai nostrii nu mie rusine . Nu au sange in instalatie sa le dea flit…Iar doua submarine ..sorry but its not enough..Si in al 2 lea razboi mondial am avut trei..acum ne limitam la 2 . daca vor fi si alea . Cat despre polonezi sigur o sa le aiba inaintea nostra..Ce vor lua o sa vedem

    29
    • Cred ca mai degrabă dorințele polonezilor de a avea capacitate oceanica se refera la un potențial conflict armat mai departe de Baltică. Ori vor să sprijine Americanii pe lângă Taiwan ori le arde de urmărit roabele rusești pe unde le prind. Ori amândouă.

      17
      • Vash the Stampede

        „Ce treaba o avea Polonia cu „oriunde in lume”, foarte greu de spus.”

        Pe asta o lamuresc eu… are in speta de-a face cu „fosta traditie” imperiala a Poloniei…
        Mai pe intelesul tuturor… Polonia isi „reactiveaza” ambitiile imperiale de pe timpurile dualitatii Polonezo-Lituaniene…

        Va mai aduceti aminte de Krysztof(sau cum il mai chema) care tot posta pe aici, derect din Polonia…?!

        Va mai aduceti aminte, ca scrisese intr-un comentariu, la un moment dat, ca Moldova a facut parte din Polonia…?!

        Ei bine sa stiti ca nu e singurul… mai sunt multi alti polonezi in mediul online, care viseaza cam la acelasi lucru… refacerea imperiului Polonez(daca a putut fi numit vreodata imperiu), iar regiunea Moldova face adesea parte din discutii… din pacate… ?

        P.S. Nu cred ca mai scapam vreodata de s(c)lavii astia din jurul nostru… complexati nevoie mare si disperati pana in panzele albe, dupa fosta „traditie” imperiala a defunctului imperiu Roman… ?

        P.P.S. Nenorocire curata in lanul cu porumb, efectiv… ?

        20
        • Ce spui este regurgitarea propagandei Rusiei care sustine zilele astea ca gen Polonia este activ implicata in Ucraina pentru a-si satisface ambitiile imperiale.

          Acum ca sa-ti contra-argumentez:
          1. suzeranitatea Poloniei asupra Moldovei a incetat pe timpul regelui Ioan Albert care dupa ce si-a luat asa de mare bataie in batalia de la Codrii Cosminului, nu i-a mai trebuit Moldova, ocazie cu care a si pierdut celebra cavalerie grea poloneza care a facut istorie in batalia de la Grunwald, rezistand cu succes Ordinului Cavalerilor Teutoni. Nu cred ca cineva traieste cu vise asupra unor teritorii pe care le-au stapanit acum 500 de ani, mai ales ca pe vremea aceea nu tarile nu aveau caracter national, o simpla casatorie schimband apartenenta teritoriilor de la un imperiu la altul.
          2. ambitii imperiale bazate pe cate submarine nucleare ? 1 ? 2? 3? Hai sa fim seriosi.

          28
          • Vash the Stampede

            Of Doamne… ce ti-e si cu gugushtiucii astia de prin servitziile secrete… ?

            Cum le stie ei pe toate si cat de mari si grozavi sunt ei, ca pot „apasa pe butzon” sa faca beep-beep cetateanului simplu, lipsit de asemenea „mijloace de forta”… ca li sa dat lor un „soft(app) cautator de informatii” pe tzomputator si cum gasesc ei in timp record raspunsurile la toate dilemele si cat de grozavi si minunati sunt ei ca-i „dibuie” pe toti, de „intentiile” adevarate… ???

            Of Doamne pe cuvant… mare ti-e gradina!!! Si vorba aia… muuuulti, da’ prooooshti… proooooshti, da’ muuuuuulti! ?

            De unde iesiti domle voi astia, ba un Octavian, ba un Rares, ba un Bogdan, ba un Ovidiu, adica din astia ce nu comentati efectiv niciodata pe aici, sa ma contrati pe mine… un neica nimeni…?! M-ati flatulat bajeti(sincer!), chiar ma simt onorat & stimat sa stiti! Fiindca efectiv, acum reusesc sa-mi dau seama… cat de serios sunt luat in seama si cat de mare amenintare la adresa „sinecuritatii globale” am devenit saracutul & mititelul de mine… ???

            Bunule meu domn… membru deplin spalat pa creieri, al arhitecturii de sinecuritate a Romaniei & a NATO, s.a.m.d. eu doar am reiterat ce am vazut scris in mediul online de unii internauti Polonezi… nu regurgitez nici o proapiganda ruznaceasca de vreun fel…!!!

            Acum ce-i drept, nu am cum sa verific indentitatea(efectiva, pana la capat) acelor internauti polonezi, ce au scris acele randuri, despre visele lor ca Moldova a fost Polonia si va fi Polonia pe viitor… eu doar pot sa reiterez ce am citit, atata tot…

            P.S. Evident ca-mi dau si eu seama, ca Polonia nu are cum sa devina super-putere mondiala, cu ajutorul a doua sub-uri cu propulsie nuculara… ? Dar in schimb… totusi, ajuta destul de mult in promovarea unei „agende de influenta” regionala… parerea mea hac! ?

            7
          • movilestii mergeau la cura pin polonia

    • @John Doe
      Nu le-am avut niciodata pe toate trei in exploatare in acelasi timp. Delfinul a fost folosit in primii ani, apoi retras. Rechinul si Marsuinul erau moderne dar au fost gata prea tarziu, in 1944.
      Dar da, trei ar fi fost cifra corecta. “E bune” si doua insa. Sa vedem ce-o iesi.
      https://rnhs.info/submarinele-romaniei-partea-i-delfinul/

      6
    • Herr Von Renn Weg

      Daca luam premisa ca nu poti face compromisuri in privinta submarinelor, probabil ar trebui sa ne uitam catre A26. Din sfera OSINT pare ca ar fi cea mai buna optiune…

      1
  3. eu cred ca baiatul ala nu prea debita prostii cand vorbea de sub uri nucleare.la ce ambitii au lesii in ultimul timp si la cum arunca cu banii,orice este posibil.A26 ele suedez este cam drum infundat in acest moment.atat s au cacait cu el ca nu prea mai prezinta incredere(deja amaratul ala pe care il au in constructie e intarziat 3 ani).francezii au dovedit ca nu sunt seriosi de enspe mii de ori pana acum,iar sud coreenii au pe al lor o racheta cu raza mica de actiune si la care inca mai lucra.plus ca polacii vor armamentul comandat ,ieri daca se poate.asa ca cea mai buna solutie ptr ei ar fi doua LA(ultimele produse) sau doua virgine(flight1) americane si au terminat balciul.

    6
  4. Oare noi suntem interesati/cerem MdCN pentru suburile Scorpene la 1 mld bucata?

    3
  5. ” The next 100 years ” de Friedman. Cititi si o sa intelegeti de ce vor polonezii capacitati globale… Pe mine ma uimeste Polonia, in sensul cel bun! A gadam po polskego malo…

    19
  6. Am vazut pe blog la Adelin Petrisor ca francezii vor sa fabrice la ei in tara atat submarinele, cat si…atentei mare, CORVETELE! Si ca acum se negociaza! Ce oare mai este de negociat? Astia vor preturi marite pe motiv de preturi marite, neantelegere cu SN Constanta, iar mai nou vor sa ne dea la cheie Corvetele. Pai cat de prosti ne cred astia. Daca scrie negru pe alb in contract ca se fabrica aici si au ofertata asa, acum de ce nu maivor? Astia merita anularea licitatiei si incredintare directa, printr-un alt contract, urmatorului clasat.

    25
    • Asta ziceam ..contractul a fost castigat de NG respectand toate conditiile , inclusiv constructia aici a corvetelor. , Aici trebuie dat cu flit si sa construiasca corvetele aia care au santiere aici, respectiv olandezii sau italienii . La submarine nu am nicio obiectie ..nu avem traditie , tehnologie ..sa le faca in Franta . Pierdem si am pierdut timp pretios..

      23
    • nu se anuleaza licitatia. doar este desemnat castigator urmatorul clasat in masura in care si-a prelungit oferta

      5
      • Stiu ca asa este normal, insa tare imi este frica ca ne procopsim cu alt proces ce tine licitatia blocata cativa ani buni de atunci incolo!

        2
    • incercati sa distingeti si versurile din zgomot. 99% aveti un fix cu „productia locala”. Ca fabrici o coca de nava cu otel de import (poate turcesc….) si sudata de vietnamezi sau indieni este un mare fix pix. Nu esti nici macar pe aceeasi treapta cu India sau Pakistan ca aia mai fac si altele mai complicate.
      Romania nu are azi capacitatea industriala sa asigure si productia echipamentelor, acolo unde este plus valoarea adaugata cea mai mare. Din cauza asta SNC nu accepta semnarea, partea lui este 90% dependenta de pretul otelului (import) si al manoperei (tot import) care au explodat.
      Mi se pare mult mai interesanta o compensare industriala pentru fabricarea locala a tehnicii cu valoarea adaugata mare si care sa aduca plus valoare pregatirii tehnice locale de ex rachete AA/croaziera/balistice, echipamente de criptare/comunicare, ajutor in un viitor program spatial etc. Franta produce de la ac pana la balistica si satelit.

      22
      • capatu satului

        Hai las-o cu incapacitatea aia ca măcăne de ceva timp
        La fel cu au plecat toți sudoriii din tara
        Mai bine ne dădeai o știre buna sa ne spui ca au plecat palavramentari din tara împreuna cu conducerea armatei

        Ca sa construiește o nava militara îți trebuie capacitate tehnica si industrială
        Atunci când francezii au licitat la corvete au spus in scris ca dețin la noi in tara atât capacitatea tehnica cât si industrială
        Pai acuma ce spui tu înseamnă ca francezii au mințit
        Nu poți sa îți bati joc de ceilalți participanți la licitatie

        Dacă francezii nu dețin capacitatea sa fie descalificați
        Si sa facă corvetele restu de pe lista – ca oricum oferta olandeza era mai înarmată si e vorba de nave militare nu vapoare de agrement pt conducerea flotei

        Vezi ca si la submarine îmi dădu pretu francez cu o virgula mare
        Pretu lu Scorpene, presupun ca alea vechi deja construite si care stau fără proprietar, e mai mare decât pretu modelului propus olandezilor pt înlocuirea walrus class – care sunt de fapt versiuni care au ca baza tehnica de pe shortfin 1a, este vorba probabil de pump jet, alți senzori si sisteme de lupta îmbunătățite

        10
        • „Pretu lu Scorpene, presupun ca alea vechi deja construite si care stau fără proprietar,”

          Niciun Scorpene nu are proprietar.
          Confunzi poate cu industria aeronautică civilă, unde se construiește și fără comandă (avioane cu cozile albe).
          Navele militare se construiesc la comandă.

          3
      • Este aberant ce spui tu! Daca nici santiere navale nu mai sunt in Romania, atunci ce om mai avea?! Ca acolo lucreaza si straini, asta e! Bine ai venit in lumea libera si doar ‘putin’ globalizata. Daca treaba statea asa cum stai tu, noi ramaneam pe piata inaintea strainilor, ca doar sudorii nostri i-au inlocuit pe ai lor prin vest, inainte sa vina vietnamezii la noi.Si aia nu au mai inchis santierele panicati ca nu mai au decat sudori de import. Otel produce si combinatul din Galati, nu uita treaba asta. Si inca ceva, daca frantuzii ‘NU AU CU CE’, au olandezii de la Damen, chiar si italienii de la Fincantieri. Asa ca las-o asa ca macane!

        14
        • Exact! 70% din flota olandeză este construită la Galați, dar nu ne pricepem.

          13
          • cred ca si ceva pentru Pakistan :)) de plangeau aia pe un site de-al lor de defense cum sa se faca asa ceva in Romania, aia au buda in fundu curtii. Am ras cu lacrimi, am vrut sa intru sa le zic cateva dar m-am abtinut

            apropos de straini, tot ce s-a facut la CM din Qatar s-a facut cu straini 🙂

            5
    • Corvetele au fost deja lansate, da discret sa nu se oftice ucrainenii – tocmai a aparut o poza cu ele proiectand forta mamaligii in Hong-Kong
      https://www.g4media.ro/instalatie-compusa-din-doua-rate-gonflabile-care-masoara-18-metri-in-portul-victoria-din-hong-kong-in-scopul-readucerii-fericirii.html

  7. cu MICA (de urmarit) si MdCN aceste submarine ofera ceea ce germanii sau suedezii nu pot oferi deocamdata, chiar daca un suedez are silozuri de Tomahawk.

    racheta AA e mult peste Mistral sau Strela/Igla ce mai exista pe submarinele rusesti

    https://navyrecognition.com/index.php/focus-analysis/naval-technology/1100-a3sm-a-true-game-changer-for-submarines-self-defence-against-threats-from-the-sky.html

    practic un avion de cercetare navala/ASW poate fi lovit de la o distanta apreciabila, ceva mai sigur pentru sub.

    ai si rachete de coaziera, poate folosi si Exocet, torpile, ai toata gama de arme si in situatia asta adversarul nu va stii ce vrei sa faci cu adevarat in momentul in care iese din port.

    nevoia noastra e in principal pentru cercetare/colectare informatii/supraveghere dar n-ar fi rau sa vina la pachet cu mai multe chestii, daca tot faci o investitie asa mare. In cele 2 mld sper sa intre si sisteme de armament competente si nu sa luam submarine doar sa bifamm o cerinta NATO

    12
  8. Polonezii oameni seriosi , indtazneti, bravo lor.

    Avand capabilitati oceanice ,poti lovi teritoriul inamic de oríunde ,fara sa fi detectat.

    Rusii ataca Ukraina din M.Caspica iar acestia n-au cu ce sa raspunda…

    9
    • Vash the Stampede

      „Rusii ataca Ukraina din M.Caspica iar acestia n-au cu ce sa raspunda…”

      Pai practic singurele doua lucruri pe care le-ai putea face intr-un caz de genul asta, ar fi, fie sa ai capabilitati navale in respectiva regiune(adica intr-o mare inchisa gen Marea Caspica), ceea ce de cele mai multe ori implica si o regiune de coasta(cat de mica) pentru acces derect sau sa arunci cu rachete semi-balistice sau de croaziera, dupa navele respective sau o ultima optiune ar fi, sa ai un aliat in regiune cu acces, care in schimbul unor sume de bani, sa atace capabilitatile cealovecilor in M. Caspica…

      3
  9. Today it is possible to observe a high hype around submarines. It’s a waste of time and money, without warheads 100-200 kilotons. Ultra-expensive devicesdraws a natural interest of manufacturers of military purpose products and… current policies. This can all be done much more efficiently. IMHO… Regards.

    12
  10. Am văzut pe National ca o piranha 3 s-a scufundat în Dunăre in timpul exercițiului NATO
    Este adevărat?

    5
    • făceau exerciții de imersiune…
      problema e că nu pot să pună rachete de croazieră pe alea…

      18
    • Din filmare se vede ca atunci cand intra in apa, parca se scapa intr o groapa si se inclina, moment in care cred ca a luat apa multa,pe urma se echilibreaza, dar in timp ce inainteaza se lasa de bot in jos. Ca tot am avut acum cateva zile in urma discutii de modernizarea ABC 79 ,M care au fost gandite sa inlocuiasca BRDM 2, am vazut ca procedura e „sa vii cu viteza si sa sari in apa”, nu sa intrii treptat. Practic sare ca o piatra aruncata pe lac.

      4
  11. Note: Japan, S.Korea, and, as is obvious, they are hidden nuclear powers that looks to the future…

    5
  12. S-a scuturat bine blocul în TM, acum câteva minute. Și câteva replici..

    3
  13. am serioase dubii ca polonezi vor lua ceva de la DCNS dupa ce documente secrete au fost „scapate”de indieni si cert au ajuns si in mana rusilor
    https://www.oneindia.com/india/the-australian-uploads-fresh-set-documents-on-scorpene-2192110.html
    https://thewire.in/security/frances-dcns-builder-of-australias-new-submarines-suffers-huge-data-leak

    nu or fi fost toate cele 22000 de pagini cu informatii secrete insa, tehnic modelul de submarin Scorpene e compromis

    in plus cat de prost a fi sa cumperi o scula pe care nici macar cel care o fabrica nu o foloseste (Naval Group este detinut in proprotie majoritara de statul francez)

    unde sa-ti trimti marinarii sa faca practica (nu pe simulatoare) ? Brazilia, India, Malezia?

    13
    • „in plus cat de prost a fi sa cumperi o scula pe care nici macar cel care o fabrica nu o foloseste (Naval Group este detinut in proprotie majoritara de statul francez)

      S-au adunat cel puțin patru proști (Chile, Brazilia, Malaezia și mai ales India care încă mai vrea).

      1
  14. https://www.thehindu.com/news/national/submarine-deal-could-become-a-flagship-project-says-german-defence-minister/article66938898.ece They may order a ready-made German-Israeli project whit missiles at once… (smiley) „India and Germany discussed the progress of a deal for the procurement of six advanced conventional submarines by the Indian Navy under Project-75I, visiting German Defence Minister Boris Pistorius said on his talks with Defence Minister Rajnath Singh „

    3
  15. „lt-col Krzysztof Płatek, a declarat ca ambitiile marinei poloneze sunt ridicate si ca se urmareste: „we are talking about a stealth strike capability anywhere in the world, at any time, using cruise missiles.” Ce treaba o avea Polonia cu „oriunde in lume”, foarte greu de spus.”

    Scuze, dar e o garantie in plus ca inamicul se va gandi de doua ori inainte sa te atace stiind ca e inconjurat de mari si oceane de unde poate fi contraatacta oricand… Daca noi vedem utilitatea F-35 si nu vedem ce avantaje poate conferi o astfel de arma…

    6
  16. Polonezii se gândesc probabil la submarine nucleare ca mijloace proprii de descurajare a unui atac, în afară de sprijinul aliaților din NATO. Dacă Ucraina avea armamentul nuclear moștenit de la fosta U.R.S.S. poate Rusia nu i-ar fi atacat.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *