INDUSTRIALIZAREA URSS. CONSECINTE ASUPRA MOTOMECANIZARII ARMATEI ROMANE (II)

In aparenta construirea de tractoare agricole  in tara nu pare asa de importanta pentru armata romana, Realitatea e mai trista, un tractor agricol construit in tara in perioada interbelica, care ar fi putut fi folosit de armata romana, ar fi adus beneficii enorme armatei,  ar fi schimbat performanta trupelor pe Frontul de Rasarit. Pentru a evidentia importanta acestor tractoare, o analiza a livrarilor de armament germane catre Romania in perioada ianuarie-31 august 1943 arata ca in acea perioada s-au livrat :

-100 de tractoare cu senile Ost,

-20 de tractoare grele si

-300 de tractoare agricole.

Tractoarele agricole au reprezentat majoritatea mijloacelor de tractiune motorizate .Ar fi fost bine sa le fi produs in tara, nu ar fi fost nevoie sa le cerem de la germani. Au fost cazuri cand germanii ne-au refuzat, asa cum arata un raport din 19 august 1944 semnat de generalul Gârbea , legatura romana la OKH :

 

“8. Tractoare. Am obţinut cele 250 tractoare Ost, dar livrarea nu se va putea face decât câte 30 piese lunar, începând din septembrie. Este un prim rezultat după refuzul din iunie şi iulie, dar voi reveni pentru mărirea cotei lunare.

Pentru tracţiunea obuzierelor grele 150, O.K.H. – Gen. Qu. nu poate da mijloace noi şi propune sau să adaptăm tracţiunea hipo, sau să se improvizeze secţiuni mobile tractoare în care O. Qu. al Misiunii Germane ar putea să ne ajute. Cred că pentru mişcarea în câmpul tactic al acestor obuziere, tractoarele agricole ar putea fi folosite.

  1. Tracţiunea aparate radio. Livrarea autovehiculelor speciale pentru radio, nu se mai poate face nici pentru armata germană. Chiar M.U. blindate germane folosesc camioane improvizate pentru transportul aparatelor radio. Vom fi deci constrânşi la amenajarea autoturismelor şi camioanelor în acest sens.
  2. Autovehicule. În urma suspendării livrării de autocamioane, am cerut să se pună la dispoziţie 6 companii, a 30 camioane, a trei tone. O.K.H. – Gen. Qu. a convenit principial să se dea această capacitate de transport de circa 550 tone.

Dar chestiunea autocamioanelor nu a fost părăsită. O nouă revenire am făcut la O.K.H. (Statul Major Economic) şi stăruinţele nu vor înceta. Revenirea se va face bazându-se şi pe livrarea de benzină, executată, şi în curs. “

 

Am cerut tractoare pentru obuzierele de 150 mm si germanii ne-au recomandat sa folosim cai in loc de tractoare, cu toate “stăruinţele” noastre. Pana la urma tot la tractoare agricole se ajungea , in lipsa de altceva.

Anul 1940 aduce destramarea Romaniei Mari si odata cu aceasta s-a vazut ca armata romana a fost incapabila sa apere granitele. S-a incercat atunci dezvoltarea unei industrii nationale care sa furnizeze armament modern Armatei Romane. Problema era ca in perioada 1935-1940 nici nu se dezvoltase o industrie nationala care sa sustina motorizarea armatei romane, nici nu se realizasera importuri de vehicule corespunzatoare nevoilor armatei. Si asta intr-o perioada in care Guderian decretase ca motorul unui tanc este el insusi o arma. Noua ne lipseau motoarele, ceea ce a dus la un handicap urias al armatei in razboiul din rasarit.

In primul rand au fost misiuni ale armatei romane care n-au putut fi indeplinite, fizic nu era posibil. Un exemplu in aceasta privinta sunt afirmatiile  generalului Vasile  Atanasiu, comandantul Corpului 3 Armata la Odesa:

“nu poti tu urmari un inamic motorizat in retragere , cu trupe pedestre”

Aici se observa diferenta dintre trupele romane si cele sovietice, sovieticii aveau camioane si tractoare productie proprie, noi aveam cai si boi, ce puteau sa faca militarii romani, ca oricate marsuri faceau, n-aveau cum sa ajunga din urma un camion.

Alta consecinta a lipsei motorizarii a fost ca desi si-au indeplinit misiunile si au eliberat Basarabia, a fost nevoie de  improvizatii si eforturi incredibile in indeplinirea misiunilor, cel mai graitor fiind un raport al generalui Sion din 30 august 1941, referitor la Divizia 1 Blindata:

 

“A. La 16 mai 1941, am fost numit comandant secund, al Diviziei 1-a Blindată.  Comandant era Domnul General Stoenescu N., care îndeplinind funcţia de ministru de finanţe, a lipsit tot timpul. […]

– Motociclete, deşi trebuiau să fie la mobilizare circa 800 bucăţi, nu se găseau asupra unităţilor Diviziei, decât circa 100 şi acestea în mare parte, fără cauciucuri, unele uzate sau chiar în stare de nefuncţionare.

– Lipseau circa 800 cauciucuri de la roţile maşinilor aflate asupra unităţilor, iar cauciucuri de rezervă nu existau la nicio maşină sau motocicletă.

– Lipseau complet atelierele de reparaţii ale unităţilor (regimente, batalioane, divizioane);

– Lipsea complet personalul tehnic specializat, care să poată face supravegherea tehnică a materialului, controlul şi micile reparaţii.

– Lipseau complet maiştrii specialişti în motoare, electricitate etc.; numai 3-4 maiştri foarte slabi erau la toate unităţile diviziei.

– Şoferii specializaţi pe maşini de război (Tatra, Skoda) erau numai în proporţie de circa 25%.

– Motocicliştii erau pregătiţi numai 10%.

– Complet lipseau aparatele de transmisiuni radio.

– Aparatele de radio de pe Care, în stare de nefuncţionare.

– Materiale de întreţinere, în cantităţi foarte mici.

– Instrucţia, în special a specialiştilor, foarte precară, motivată de faptul că, până în ultimul timp, se repartizaseră vehicule pentru instrucţie în număr foarte redus (câteva care pe regiment şi câteva autotractoare sau motociclete) precum şi carburanţi în cantităţi foarte mici.

– Specialişti: radio, pionieri, pontonieri, mecanici, telefoane şi radio nu existau.

– Aproape 80% din materialele ce trebuiau să intre în compunerea vehiculelor specializate, lipseau: cutii pentru transport muniţii, mortiere, butoaie benzină, bidoane benzină pentru Care şi motociclete, aparatura pentru trăsurile de pionieri etc.

– Lipsea complet materialul de pontonieri şi trăsurile care să-l transporte.

– Lipseau regulamentele tactice şi în parte cele tehnice.

Aceasta era în general situaţia Diviziei Blindate la data de 16 mai 1941, adică numai cu o lună înainte de plecarea marii unitati la război.

După o muncă titanică, timp de o lună, depusă zi şi noapte de subsemnatul împreună cu Statul Major al Diviziei, Comandanţii de unităţi şi ofiţerii misiunii germane şi cu sprijinul continuu al domnului General Ioaniţiu Şeful M.St.M. reuşim să punem în marş spre zona de operaţii Divizia Blindată românească, care în ziua plecării avea încă lipsuri destul de mari, cantitative şi calitative. Astfel:

– circa 80% şoferi mobilizaţi nu cunoşteau maşinile de război specializate;

– circa 90% din motociclişti cu o instrucţie numai de 10-15 zile.

– lipsiţi de aproape 70% din aparatele radio.

– lipsiţi de toate cauciucurile de rezervă, iar circa 30% din roţile maşinilor nu aveau decât un singur rând de cauciucuri (acolo unde roţile sunt duble).

– lipseau aproape 80% din autovehiculele comandanţilor ce trebuiau să meargă în maşinile de trupă sau pe motociclete.

– nu s-au putut lua din lipsă de vehicule şoferi şi motociclişti:

– una companie anticar,

– una companie motociclişti din Gr. Cercetare,

– circa 75% din unităţile de transmisiuni,

– detaşamentul de poduri,

– o companie de pionieri,

– parte din servicii,

– atelierele de reparaţii (în special din lipsa personalului: maiştri, lucrători). “

 

Citind acest raport , apar niste intrebari:

-cum era posibil tehnic sa ruleze camioanele fara un rand de cauciucuri ,ele deplasandu-se pe teren variat, nu pe asfalt;

– daca asta era situatia la singura noastra divizie blindata, o unitate de elita, cum arata situatia la celelalte divizii?;

– cum se facuse dotarea si instruirea armatei romane, razboiul incepuse de aproape 2 ani si armata romana nu avea nici macar soferi instruiti, nici maistri pentru intretinerea autovehiculelor, dar probabil asa arata o tara subdezvoltata.

 

O alta consecinta nefasta a lipsei motorizarii a fost scaderea moralului trupelor romanesti, o gluma a militarilor romani era:

„Mai bine cal in armata germana decat soldat in armata romana”

“Armata romana in razboi 1941-1945” , pag 107, Alesandru Dutu

Din cauza ca militarii romani observasera ca germanii isi transportau caii bolnavi cu masinile, Cum la militari  moralul era foarte important, la Stalingrad militarii romani au rezistat uneori atacurilor sovietice  pentru ca li “ s-a adus pe pozitie un tanc german care nici nu functiona “, sentimentul de inferioritate in dotare a avut consecinte nefaste asupra militarilor nostri.

In 1940 se incepe un proces de recontructie al armatei romane, era si Misiunea militara germana in tara care ne ajuta.Odata cu inceperea razboiului cu URSS, s-a vazut diferenta de dotare fata de sovietici. Cum germanii nu se inghesuiau sa ne dea armament, o solutie era productia autohtona. Problema era ca lipsurile erau prea mari si industria romana prea slaba, asa cum arata un raport din 24.06.1942 al generalului Negrei:

 

“Marele Stat Major cere însă fabricarea carelor de luptă şi a autoblindatelor. Direcţia Tehnică apreciază că nu se poate trece direct la fabricarea acestor materiale, ci este necesar a se face toate eforturile să se înceapă cu fabricarea tractorului Stalinez, luându-se în paralel în studiu fabricarea unui car de luptă mijlociu şi a unui car de luptă uşor. În acest scop, urmează a se cumpăra licenţa fabricării unui car de luptă mijlociu. În ceea ce priveşte carul de luptă uşor, fostele Uzine Malaxa urmau să fabrice carul R-1. În acest scop şi-au procurat planurile şi desenele de execuţie, de la Uzinele C.K.D., iar un car R-1 a fost adus pentru a fi demontat şi a servi ca model, la fabricarea pieselor. Întrucât s-a hotărât ulterior să se renunţe la fabricarea acestui car, carul model a fost dat Centrului de Instrucţie al Moto-mecanizării, pentru a fi folosit la instrucţie. Direcţia Tehnică apreciază că se poate relua studiul fabricării acestui car, întrucât posedăm deja desenele de execuţie.

 În concluzie, Direcţia Tehnică apreciază că nu se poate trece direct la fabricarea autovehiculelor blindate, ci industriile angajate în această chestiune să pregătească fabricarea tractorului Stalinez şi să ducă în paralel, studii pentru fabricarea autovehiculelor blindate. “

 

Cum nu se facuse mai nimic in perioada interbelica pentru o motorizare a armatei romane, anul 1942 ne-a adus in situatia ca trebuia sa facem simultan si tractoare si blindate. Eforturile au fost uriase, dar nu s-au putut recupera anii in care nu s-a facut nimic,  nu puteam lucra simultan la cele doua cerinte, generalul Negrei a avut dreptate.

Un document din 28 octombrie 1943 intocmit de capitan Sanbotin si inginer Veres, de la uzina Malaxa-Rogifer , justifica intarzierile de la uzina:

 

“  Proces – verbal din 28 octombrie 1943

Subsemnaţii: Dl. Cpt. Sânbotin Ghe. din partea Comisiei de Control şi Recepţie de pe lângă Uzinele Rogifer-Malaxa şi Dl. Inginer Vereş Radu, Director al Uzinelor Rogifer-Malaxa, constatăm că:

Din cauza urgenţei lucrărilor ordonate de Cabinetul Militar al Conducătorului, pentru executarea cu precădere faţă de orice altă comandă a pieselor necesare pentru completarea celor 3 modele de piese de tip „Mareşal”, au fost lăsate la o parte, respectiv întrerupte, lucrările următoare ale Uzinelor Rogifer-Malaxa.

  1. Turnătoria şi Modelăria
  2. a) Lucrările de confecţionare a modelelor necesare tractoarelor S.T.Z. 1000 ore lucrătoare (8 zile complet şi 6 zile parţial).
  3. b) Lucrările de turnătorie.

Lucrările de turnare a pieselor necesare tractoarelor au fost întârziate întâi cu 12 zile din cauza lipsei de modele, plus 280 ore de lucru prin intercalarea turnării de piese necesare celor 3 modele tip „Mareşal” (5 ½ zile).

  1. Atelierul Mecanic

A întrerupt lucrările de confecţionarea dispozitivelor necesare punerii în lucru a seriei de tractoare S.T.Z. timp de 12 zile.

A întârziat prelucrarea pieselor de tractor seria prototip, cu şapte zile din cauza perturbaţiunilor produse în programele de fabricaţie prin intercalarea pieselor extra urgente acelor 3 modele tip „Mareşal”.

A întrerupt fabricaţia de motoare necesare automotoarelor comandate de R.A.-C.F.R. timp de 12 zile la orizontale.

A întârziat fabricaţia de locomotive la prelucrarea pieselor schimbătorului de viteză şi a arborilor de culise, cu 14 zile.

  1. Atelierul MF.8, accesorii de bombe Brandt 60 şi-a întrerupt complet activitatea pe timp de 25 zile lucrătoare, personalul lui fiind pus în întregime la dispoziţie Atelierului de Montaj al pieselor tip „Mareşal”.
  2. Serviciul Technic, şi-a întrerupt lucrările la tractorul S.T.Z. şi la echipamentele de motoare ale automotoarelor C.F.R. de repetate ori, pentru a executa cu precădere lucrările necesare modelelor tip „Mareşal”.

Personalul technic a lucrat între 5 august 1943 şi 23 octombrie 1943 în total 11931 ore, fiind detaşat de la Serv. Fabricaţie de Tractoare, Serv. Technic Motoare şi Technic Automotoare.

Drept care s-a încheiat prezentul proces-verbal în 6 exemplare, pentru a servi la justificarea întârzierilor cauzate Uzinelor Rogifer în diversele domenii de fabricaţie de la începerea lucrărilor până astăzi.

Bucureşti 27 octombrie 1943.  “

 

Intr-un memoriu adresat Tribunalului Poporului, 15 mai 1946, Antonescu declara:

“S-a dezvoltat pentru prima oara industria cauciucului la noi si s-a facut o fabrica de tractoare, la care s-a trecut o comanda de 4000 de tractoare.”

Despre tractorul amintit de Antonescu nu se cunosc multe detalii. Am gasit in revista Document  77/2017 niste lamuriri:

“ În perioada anilor 1942-1944, inginerul Petre Carp a fost implicat puternic și în realizarea primelor tractoare românești, atât a celui agricol cât și a celui militar de tip ATS. Povestea realizării acestor prototipuri de tractoare este una interesantă și cumva specifică acestor vremuri. La solicitarea inginerului Carp, în data de 2 iunie 1944, directorul Fabricii de Tractoare din cadrul Rogifer, inginerul Radu Vereș și șeful Atelierului Motoare, inginerul Emil Dospil, au prezentat componentele realizate pentru prototipul tractorului militar T1. Motorul era realizat în întregime la Rogifer, precum și volanta de tip nou, cu coroană pentru demaror. La cutia de viteze au fost produse carcasa, axul vitezei I-a, pinionul dublu de la vitezele a IV-a și a V-a, pinionul de ungere împreună cu bucșa și axa sa, arcurile siguranţelor de la tijele de comandă, capacele acestor tije, locașul rulmentului de la pinionul de atac. Pentru transmisia din spate au fost realizate carcasa punţii spate, butucii ambreiajelor de direcţie, comanda ambreiajelor de direcţie, levierele de comandă ale frânelor, precum și frânele și accesoriile acestora, dar și multe alte componente. Restul au fost realizate în ţară, la alte fabrici sau luate de pe tractoare sovietice de captură. Conform planului de lucru, motorul trebuia terminat de asamblat în ziua de sâmbătă 3 iunie, iar transmisia luni 5 iunie. În ziua de miercuri 7 iunie, trebuia terminat de asamblat tractorul militar T1, vopsită caroseria și începute testele de drum.

În data de 14 iulie 1944, inginerul Petre Carp raporta Cabinetului Militar de pe lângă Președinţia Consiliului de Miniștri, terminarea primului tractor militar și trimiterea acestuia la Dadilov pentru executarea probelor necesare. Inginerul Carp, foarte mândru, menţiona că acest prototip de tractor militar era aproape integral proiectat și realizat de firma Rogifer (Malaxa). Astfel, motorul era 100% realizat de firma bucureșteană, cutia de viteze în proporţie de 90%, transmisia în proporţie de 85%, iar cabina și caroseria 100%. Motorul dezvolta 80 CP cu 20 CP mai mult decât tractorul sovietic luat ca referinţă. Singura piesă străină de pe acest tractor militar era șasiul, care provenea de la un tractor sovietic capturat. “

Rezulta ca au fost doua tipuri de tractoare, unul agricol si unul militar T-1. Inginerii romani se inspirau din tractorul sovietic STZ, care era si el construit in doua variante:

 

  1. STZ-3, tractor agricol

  1. STZ-5, care era o varianta a STZ-3, cu cabina soferului mutata in fata si spatiu destinat artileristilor

Probabil ca s-a adoptat aceeasi solutie, doua variante de tractoare cu foarte multe componente comune.

Tractorul T-1 era destinate tractarii tunului antitanc 75 mm Resita, se comandasera 1000 de bucati, nu s-au realizat decat 5 prototipuri pana in august 1944, deoarece se dadea prioritate proiectului Maresal ( Mark Axworthy, Third Axis Fourth Ally ,pagina 149).

Despre proiectul Maresal e mult de scris. Generalul Valerian Nestorescu ,care fusese implicat in multe proiecte de armament,inclusiv tunul antitanc Resita, il considera o risipa de resurse. Se plecase de la tancul sovietic T-60.

Se montase tunul antitanc de 75 mm Resita pe el precum si niste blindaje inclinate.

Am colaborat cu germanii la dezvoltarea proiectului Maresal, germanii au fost foarte incantati de proiect, ei deja fabricasera tancul ceh LT-38.

Pentru germani a fost mult mai usor sa produca Hetzer, un distrugator de tancuri foarte apreciat de Guderian. L-au produs mai repede decat am produs noi Maresal, desi s-au inspirat de la noi.

Axworthy mentioneaza la pagina 228 ca proiectul Maresal a inceput in decembrie 1942 . In 7 decembrie 1943 Hitler a aprobat proiectul Hetzer pornind de la LT-38. In decembrie 1943  Antonescu ii  vorbeste despre proiectul  Maresal lui Hitler, care a vazut planurile prototipului M-04 Maresal in 6 ianuarie 1944. Proiectul Maresal a fost apreciat de germani si a influentat dezvoltarea Hetzer. Germanilor le-a luat doar 4 luni ca sa introduca Hetzer in productie – in martie  1944. Noi am inceput sa lucram la proiectul Maresal in decembrie 1942 si pana in august 1944 n-am produs decat 6 prototipuri. In octombrie 1944 sovieticii au oprit productia Maresal. De la prototipul M-05 s-a renuntat la componentele T-60 , componentele erau majoritar de conceptie romaneasca.  Motorul  si cutia de viteze erau Hotchkiss, senile CKD, radioul si componente de vizoare erau germane. Germanii ne mai dadusera licenta de Hetzer si in 25 august 1944 trebuiau sa ajunga in Romania 15 Hetzer. N-au mai ajuns, ghinion. Se ajunsese in 8 iunie 1944 la o conventie romano-germana pentru productia de Maresal. Pentru armata romana se producea Maresal, pentru armata germana se producea tot in Romania  o varianta cu  tun antiaerian de 37 mm. Germanii ne-ar fi furnizat motoare diesel  Praga de 220 cp, blindaje, senile si componente de vizoare, Sasiul, suspensia erau produse romanesti.

Fusesera comandati 1000 de Maresal. Acum vorbim de istorie alternativa, dar daca ne gasea august 1944 cu 1000 de Maresali in dotarea armatei romane, in mod sigur ar fi influentat rezultatul ofensivei sovietice.

Asa arata neputinta industriei romanesti, nu se putea lucra simultan la tractorul T-1 si la vanatorul de tancuri Maresal. Germanii si-au terminat proiectul Hetzer in 4 luni pentru ca aveau deja LT-38, au facut doar o adaptare, Inginerii romani au trebuit sa faca totul de la zero, am avut pana la urma sprijinul german, am avut si ghinion ca in 1944 au inceput bombardamentele aviatiei americane si a incetinit proiectul, dar principalul obstacol Ia proiectul Maresal a fost slaba dezvoltare a industrie romanesti.

Uneori s-au incercat solutii neconventionale, asa cum a fost inventia inginerului Vasile Cristea de la Întreprinderile Generale Tehnice. Acesta i-a scris mareşalului Antonescu, în data de 20 ianuarie 1942, şi a oferit câteva informaţii despre aceste roţi cu bandaje metalice. În viziunea inginerului Cristea aceste roţi puteau înlocui fără probleme anvelopele de cauciuc şi puteau obţine rezultate mult superioare pe drumuri proaste sau atunci când condiţiile de vreme erau potrivnice, iar în cazul folosirii la maşinile militare apărea avantajul rezistenţei superioare la gloanţele inamice. Aceste roţi puteau avea un randament superior în agricultură, pentru că asupra lor căldura excesivă din timpul verii nu avea efect. Folosirea îndelungată a acestor roţi cu bandaje metalice producea mici deformaţii, dar care erau foarte uşor de reparat (Revista Document 088/2020).

Există indicii că acest proiect a fost definitivat în cursul anului 1944 şi anvelopele cu bandaje metalice au fost testate cu succes pe un autocamion Opel Blitz , insa nu s-a ajuns la productia de serie.

Acum, daca e sa facem o comparatie , observam ca URSS a facut in perioada interbelica mari investitii in industrie, a cumparat licente occidentale si le-a produs in mii de exemplare.

Romania pe de alta parte, n-a produs mai nimic ,a cumparat licente pe care nu le-a produs vreodata, bani aruncati. Mentionez aici licentele pentru:

-carul de infanterie Carden-Loyd;

-tancul Renault 35;

-obuzierul Skoda de 100 mm;

-obuzierul Skoda de 150 mm

Pe aceste licente am platit banii degeaba, plus ca au mai fost licente cumparate care s-au produs in tara in serii mici, a fost nevoie de importuri, nu reuseam sa producem armamentul pentru care platisem licenta in numar suficient. Dupa ce ca Romania avea resurse insuficente, le mai si risipeam.

Ar fi trebuit ca anul 1939 sa ne fi gasit macar cu o productie de tractoare agricole, in timpul razboiului ne-am fi concentrat doar pe productia de vehicule blindate.Nu mai zic de o productie in 1939 de tractoare grele, de camioane, asimilate in proportie cat mai mare in tara. Daca am fi produs in 1939 un vehicul blindat, chiar si tancheta Carden-Loyd, situatia ar fi fost diferital. Am fi avut linii de fabricatie, muncitori specializati, maistri si soferi in armata. Adaptam productia in timpul razboiului, nu trebuia sa luam totul de la zero. Iar economic, un tractor agricol produs in tara era mai mult decat justificat.

Din pacate anii 1939-1940 ne-au gasit cu o industrie foarte slaba care nu putea sa furnizeze mijloace mecanizate armatei romane. Dupa 1940 s-a incercat sa se produca in tara atat tractoare cat si blindate atat de necesare armatei si agriculturii romanesti. Nu s-a reusit realizarea acestui scop pana in august 1944. S-a incercat,dar nu s-a reusit. Lipseau prea multe, personalul tehnic, capacitati industriale,  nu stiam sa facem productie de serie mare.

Asta e adevarul , nu facusem nimic semnificativ in perioada interbelica,mai ales in anii 1935-1940, nu puteam sa recuperam in 4 ani de razboi tot ce nu se facuse in perioada interbelica.

Si adevarul ramane, indiferent daca el convine sau nu convine:

-URSS, condusa de Stalin, care avea ca studii un seminar teologic, a investit masiv in fabricile de tractoare, iar cand a inceput razboiul acestea au trecut pe productia de tancuri si asta e un motiv pentru care URSS a castigat razboiul,

-Romania interbelica, stat democratic, cu politicieni cu studii la Paris si Viena, n-a fost capabila sa construiasca un amarat de tractor agricol, desi agricultorii romani aveau nevoie ca de aer de asa ceva si asta e un motiv pentru care am pierdut razboiul.

 

  1. PS. O intrebare legitima este ce facea Romania in perioada cand URSS se inarma, ca Romania nu era sat fara caini, era condusa de cineva care cerea bani de la populatie pentru “inzestrarea armatei” .

Raspunsul nu e asa de greu de gasit ,aflam cine conducea  de fapt Romania si mai ales cum o conducea din memoriile lui Constantin Argetoianu, prim-ministru          septembrie-noiembrie 1939. In memoriile sale

“ Însemnări Zilnice. Volumul 08. 1 Ianuarie – 21 Iulie 25 Octombrie – 31 Decembrie 1940”

aflam de o confesiune a lui Gabriel Marinescu, care fusese Prefect al Politiei Capitalei  si ministru de interne.

Gavrila Marinescu, supranumit Berila in acele timpuri, a murit violent la Jilava, asa cum a trait , cu 3 gloante in cap si 7 in restul corpului, dar macar a avut demnitatea sa moara ca un militar , cu scaunul in mana, gata sa se apere de legionari. Altii la Jilava si-au pus patura pe cap cand i-au vazut pe legionari, Gavrila Marinescu macar  a avut demnitatea sa .

Fostul suveran impreuna cu Elena Lupescu si Ernest Urdareanu, aici in exil in Insulele Bermude, se relaxau dupa anii in care condusesera Romania spre dezastru.

Caudillo

124 de comentarii:

  1. Era un moto pe site, valabil si acum dupa mai bine de 100 de ani, citat din Octavian Goga, 1916: „România, țară de secături, țară minoră, căzută rușinos la examenul de capacitate în fața Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții improvizați astăzi în moraliști, miniștrii care s-au vândut o viață întreagă, deputații contrabandiști. Nu ne prăbușim nici de numărul dușmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoșătoare de meningită morală.”

    23
    • nu ca Goga ar fi fost cu mult mai breaz.

      19
    • capatu satului

      La mintea mea, peste problema lipsei capacității industriale s-a suprapus incapacitatea de lupta a conducerii armatei

      Finlanda, o tara cu o armata mai slab inzestrata a ținut piept, atât cât a putut conducerea ei militara, in iarna 1939-1940
      Contrar multor opinii capacitatea de lupta a finlandezilor nu a fost data de factorul climatic ci de proasta conducere a armatei rusesti – rezultat al eliminării comandantilor de către stalin
      Pt ca la 1939,1940 si 1941 rusii chiar dacă aveau inzestrare militara cu mult superioară noua nu aveau comandanti
      De aceea au suferit rusii pierderile alea mari la început
      Fără comandanti degeaba dotare

      Din nefericire, se pare ca la noi capacitatea de lupta a comandantilor militari era la nivel inferior rusilor
      Deși la noi nu fuseseră eliminați comandantii militari
      Problema la noi era modul de avansare si acordare a gradelor de general si funcțiilor echivalente gradului de general

      Cred ca dacă nemții nu atacau Polonia si o lăsau complet in influența rusilor, polonezii ar fi avut si ei șanse sa lupte cu rusii si sa învingă sau sa ducă un război o perioada lunga de timp – ca si conflictul actual din Ucraina

      Cred cu tărie ca persoanele din semegeu nostru de la 1939-început de 1940, împreuna cu aia care ocupau scaune de general, tb sa i-a notițe si sa facă planuri clare privind strategia corecta sau in unele cazuri gresita adoptată de finlandezi, polonezi, etc
      Cu acțiuni imediate pt a preaintampina căderea tarii in cazul unui atac rusesc neașteptat, după modelu finlandez: lunetiști, etc etc

      Dar la noi s-a făcut prea putin in ceea ce privește pregătirea factorului uman, a pregătirii conducerii armatei astfel cum era ea organizata si pana la pregătirea de lupta a conducerii marilor unități
      Cum s-a văzut

      La noi modelu strategic era ceva similar cu ww1
      C-o sa ne descurcam noi cumva
      Deși victoria iubește pregătirea

      Nu am dorit sa învățam nimik din ofensiva Brusilov – aia a fost cea mai mare victorie in ww1
      La aia au luat notițe ofițerii nemti
      Si au studiat-o

      Astazi nu stiu câte analize s-au făcut despre razboiu din Ucraina si care ar fi capacitatea noastră intr-un caz similar si ce am putea face cu măsuri urgente: capacitate de a produce puști antimaterial, sisteme de lupta împotriva dronelor, rachetelor inamice etc etc
      Cu jaloane clare trasate de semege conducătorilor marilor unități privind pregătirea de lupta

      Iubesc tradarea dar urăsc pe tradatori

      5
      • Vezi că greșești cînd invoci povestea că eliminarea comandanților sovietici a stat la baza proastelor rezultate ale armatei sovietice. Pe vremea cînd sovieticii au pornit războiul mondial epurările fuseseră finalizate demult iar comandanții în funcție aveau deja vechime pe post. Iar dintre ofițerii eliminați, nu toți erau ofițeri de luptă (scuze, nu am găsit altă rimă), mulți erau de la servicii auxiliare, muzică, sport, etc. Iar dintre cei luați la întrebări nu toți au fost împușcați, unii au fost găsiți nevinovați și au rămas pe posturi iar alții au fost reabilitați mai tîrziu.

        Pierderile mari în Finlanda au fost datorate particularităților zonei, mlaștini și păduri întinse cu puține căi de acces păzite de fortificații. Armata sovietică nu a putut lupta conform doctrinei ei, cu desfășurări de mase de oameni, spargerea frontului într-un punct și revărsarea prin breșă și copleșirea apărării inamice.
        Și chiar și așa, au avut succes, în ciuda pierderilor uriașe, de neconceput (și suportat) de alte armate din lume. În ciuda rezistenței eroice, finlandezii au cerut armistițiu acceptînd condițiile grele puse de sovietici, pentru a nu pierde totul. Pentru sovietici a fost o lecție învățată și însușită, o ocazie potrivită să-și testeze și antreneze trupele pentru viitoarele cuceriri avute în plan.

        5
        • capatu satului

          Fără supărare, sursele Dvs nu sint corecte
          numai comunishtii visau ca un activist de partid cu scoala de partid de 6 luni poate fi ofițer superior, judecător, etc
          Ofițeri superior si generali nu se formează in doi trei ani
          Îți trebuie timp, studiu aprofundat al strategiei,
          Doar facultatea este 4 ani
          Mai pui formarea si pregătirea continua
          Îți trebuie minim vreo 10 ani
          Studiu individual nu este suficient, îți trebuie aplicații militare cu categorii diferite de forte, cu jaloane la care tb sa ajungi si luate măsuri ca sa ajungi la jaloanele alea de pregătire

          Așa ca rusii nu aveau de unde comandanti ca ii eliminase stalin pe cei care aveau inițiativa
          Ori inițiativa, in limitele ordinelor, este esențială in război
          Altfel dacă aștepți sa raspunzi atacului inamic doar după ordinele conducerii armatei s-ar putea sa fie prea tarziu – si asta a fost situația la noi
          Răspunsul imediat al conducerii armatei a fost insuficient ca sa nu zic inexistent

          La 23 Iunie 1940 peste 20 de avioane militare ruse ajung deasupra Chișinăului
          Răspunsul armatei române 0
          Nu spun ca tb doborâte avioanele si piloții rusi eliminați
          Dar armata tb sa ranspunda intr-un fel
          Nu știu, sa le excorteze, sa le indice ca sunt in afara spațiului lor aerian, sa ii oblige sa aterizeze, etc etc
          Lipsa răspunsului armatei noastre a întărit convingerea rusa asupra capacității noastre militare

          Pe wiki,pe care o critica multi ca sursa de inspirație, este redat răspunsul șefului semege la Iunie 1940 la întrebarea comandantului Armatei I
          Ce înseamnă imediat, respectiv imediat sau 2-3 ore
          Răspunsul șefului semege imediat înseamnă 2-3 ore
          Ori 2-3 ore când inamicu este lângă tine si vine la atac e foarte mult
          S-ar putea ca după 2-3 ore sa nu mai poți face nimik
          https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Florea_%C8%9Aenescu

          La mintea mea de azi, sefu semege trebuia judecat, degradat si trecut in rezerva cu anularea dreptului de pensie

          Lipsa unor analize corespunzătoare la nivelu conducerii armatei asupra războiului de iarna finlandez si a ocupării Poloniei, cu aplicarea de urgentă a unor măsuri la nivelul conducerii armatelor si a marilor unități , ne-au adus in poziția aia la 1940

          Unii zic ca inzestrarea noastră la 1940 era peste ce avem azi

          4
          • Măcar numiți cîțiva comandanți cu inițiativă eliminați sau cîți ofițeri au fost omorîți.

            2
            • https://en.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Rokossovsky

              Rokossovsky era să o mierlească, mare ghinion am avut că a scăpat cu viață.

              3
            • capatu satului

              @stefan
              Ai aici niște date generale, inclusiv câteva exemple
              https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Procesele_de_la_Moscova#Primul_proces_de_la_Moscova_(Procesul_celor_%C8%99aisprezece)

              stalin era paranoic
              si conștient de incapacitatea sa intelectuala si a conducerii urss
              inclusiv a nulităților de lângă el

              iar cei de lângă el erau mândrii si fericiti ca pot satisface paranoia lui stalin
              de aia au fost eliminați atatia ofițeri, pt simplul fapt ca erau capabili,
              si e posibil ca nr ofițerilor eliminați sa fie mai mare decât s-a declarat

              de aia la Katyn au fost eliminati atatia ofițeri polonezi sau orice polonez cu studii superioare
              de aia au fost deportările alea din Basarabia a tuturor romanilor care aveau ceva studii sau care au deținut funcții in stat

              genocid la nivel de stat bazat pe capacitatea intelectuala a victimelor
              asta a fost capacitatea lui stalin si a celor de lângă el
              poti sa ai toată industria lumii e degeaba

              Rămân la convingerea ca formarea comandantilor din semege, a comandantilor de armata si a marilor unități cere timp

              Totuși inzestrarea cu tehnica este un factor important
              Pt ca in ziua de azi factorul timp este foarte important
              Iar refacerea resursei de lupta prin înlocuirea tehnicii pierdute in lupta sau defecta este foarte importanta putând face diferența dintre victorie sau înfrângere

              Corect se retine in articol despre urdareanu si restu
              Dar suntem liniștiti, zilele astea începe campania de înalbire a lui Carol al II -lea
              Se face ceva simpozion cu unii de la academie
              Descoperă din nou iluștrii istorici români gaura covrigului
              Si ce frumos stătea populatia tarii in 40 in genunchi pe străzi
              https://evenimente.juridice.ro/2023/06/carol-al-ii-lea-al-romaniei-un-rege-controversat-7-iunie-2023.html

              1
            • capatu satului

              @stefan
              un exemplu de comandant rus ce era sa fie eliminat in marea epurare stalinistă dar care a “scăpat” cu scoaterea dinților cu cleștele si zdrobirea degetelor cu ciocanul
              https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Rokosovski

              1
            • Da, dar a scăpat. Au mai fost și alții. E un exemplu dar eu mă refeream la ofițeri de la colonel în jos, ăia de la unități, cei care făceau treaba pe teren

              1
        • Am auzit și eu de teoria asta a lui Suvorov și are merite.

          Dar strict faptic,cand te uiți la detalii,vezi ca de fapt teoria clasica,cum ca șefii sovietici erau praf se cam confirma,indiferent ca aveau un an,doi sau trei în funcții de comanda.
          Și nu e vb doar de marii șefi,mai sunt jdemii de alții la nivel mediu și mic.Care ăștia nu existau în 1939 când încep sovieticii sa mărească efectivele.

          Ăștia ajung eficienți de prin 1943,când incep sa se lege acțiuni de arme combinate ale sovieticilor,după multă încercare și eroare.Pana atunci au făcut școala vieții.
          Aveau ei teorie,aveau ei regulamentul PU 36 SI PU 39,dar când sa le pună în practica se impiedicau în șiret.
          Ăștia aveau cele 100 și ceva de divizii în 38-39,care au fost mult diluate pana în 41 cand aveau vreo 300,basca altele în formare.Se adauga coeficientul de durere în bască comunist,ca dacă partidul îl face colonel nu trebe el sa mai aprofundeze dincolo de ceva limba de lemn.

          Și iese varza din Finlanda și din 41.

          La nemți în aceasi epoca a fost dilema mare cu maritul de efective și cadrele pt asta. Faptul ca ăștia chiar aveau scoli și ca se chinuiau sa-i pregătească plus ca nu au avut pierderi atât de mari a dus la avantaj fata de rusi.Chiar asa,mare parte din trupele terestre erau considerate de evaluatorii germani ca fiind apte limitat de ofensiva sau apte doar pt apărare.
          Basca reorganizări de prin 42,ca să iasă cumva ca șefii mai puțin versați sa își poată controla cât de se poate trupetii.

          3
          • Suvorov are un punct de vedere. Tot el demontează numerele și rangurile vehiculate de propaganda sovietică. Ce e adevărat e că sovieticii se pregăteau de război. Și o făceau în stilul lor. Fără să conteze neapărat calitatea materialului uman și tehnic. Conta să fie în număr mare. Nu erau obișnuiți să legumească resursele disponibile. Iar poate pentru ei nivelul minim de pregătire al ofițerilor era mai mic decît minimul din alte armate. Mai ales că trebuiau pregătite efective uriașe iar nivelul de educație din URSS nu era unul din cele mai strălucite.

            • capatu satului

              lipsa capacitatii de lupta la rusi in 39-41 si ulterior este rezultul politicilor duse de partidu-stat cu conducerea care o aveau rusii atunci,

              epurarea lui stalin nu a vizat doar militarii sunt si mult intelectuali de varf ai cercetarii militare ruse care au cunoscut ”beneficiile” epurarilor lui stalin, beria si restu,
              cel mai la indemana exemplu este Koroliov
              https://ro.wikipedia.org/wiki/Serghei_Koroliov
              in pagina de pe wiki scrie ca aproape toti membri institutului de cercetare au ajuns la marea epurare,
              la marea epurare a intrat la racoare si Tupolev, eliberat impreuna cu Koroliov,
              arestati din 38 si tinuti in lagare pana la sfarsitu lu 44 si apoi eliberati ca nevinovati,

              iti dai seama ca Koriolov a fost condamnat si dus in lagar pt ca voia sa faca rachete cu combustibil lichid iar conducerea statului voia cu combustibil solid,
              partidu plin de necalificati stia mai bine decat cercetatoru de varf ce tb facut,,
              ori asta era o crima grava la rusi pasibila de pedeapsa cu moartea sau detentiunea pe viata,

              iti dai seama ca in climatu ala rusesc, initiativa comandantilor rusi la intalnirea cu inamicu era pe minus infinit,
              rusii care se intalneau cu inamicu raportau superiorilor, aia mai departe la comanda regimentulu/diviziei etc iar restu mai departe,
              pana venea raspunsu de la conducerea tarii militarii rusi din linia intai erau oale si ulcele,

              la noi fara epurararile lui stalin nu eram departe fata de rusi,
              daca la rusi intelegi ca aia care aveau comanda erau cu morcovu in mana iar in spatele fiecaruia era unu de la partid/nkvd cu glontu pe teava iti dai seama ce strategii faceaua comandanti rusi,

              inseamna ca la noi, in lipsa epurarilor lui stalin, problema era modalitatea in care se faceau avansarile si selectia comandantilor,

              de aia piederile alea de peste 20 % din efectiv si pana 50 % din efectiv/batalie
              sunt datele cu pierderile pe wiki

              am avut si comandanti care au incercat sa se opuna maretelor strategii ale lui antonescu si au trebuit sa demisioneze,
              sau comandanti care au performat, dar au fost mult prea putini

              am avut si victorii impreuna cu nemtii cum a fost si aia la Targu Frumos,
              daca am fi facut niste manevre de alea ca la Targu Fumos la atacu rusesc din 40 cred ca am fi produs pierderi foarte mari inamicului rusesc
              eventual rupeam frontu ucrainean in 40 pe mai mullte directii,

              dar era greu cu penele si legionarii la butoane impreuna cu tovarashii lor,
              la 40 ministru sefu inzestrarii militare unu de la penele contabil filozof,

              ca parca recent a pus pesedeua pe una folclorista la santieru naval Mangalia,
              vad aia la pesede constructia de nave militare mai ceva ca aia din star trek,
              pe masura competentilor desemnati de partidu care iese la alegere,
              si te mai miri cum merge inzestrarea,
              penele, pesede, aceiasi strategie de mizerie la inzestrare,

              nu ne-am pregatit corespunzator la momentu atacului asupra Poloniei, a inceperii razboiului de iarna finlandez si pe durata derularii acestuia si am suportat consecintele,
              sigur ca aia din conducerea semege si a armatelor erau complet nevinovati la utimatumu rusesc,
              mai sunt unii care le fac reclama,
              o fi bine, o fi rau ?

              garda moare dar nu se preda

  2. Pai în 1918, eram o țară devastată, cu un popor analfabet, format din oameni care nu prea văzuseră în viața lor un tren, darămite o mașină… Cu cine să faci industrie? Ți-ar trebui 50 de ani să recuperezi decalajul, și până în 39 nu ai decât 20. Moromete nu știa controlul calității sau operare de echipament greu…

    11
    • N am fost și nu suntem un neam de incapabili.
      Cu toleranta corupției avem probleme.
      O industrie se clădește in timp, pe timp de pace preferabil, cu investiții constante.
      Am făcut noi vânătorul de tancuri Mareșal și tunul antitanc Reșița in timpul războiului, dacă nemernicii ăia din perioada interbelica furau mai puțin am fi avut o industrie mult mai performantă și măcar șoferi pentru armata română.

      16
      • Eu cred că mentalitatea de serb nu se schimbă în 20 de ani….
        Nu incapabili, dar… pastorali. Fara mercantilism sau ghilde. Industrie de colibă.

        8
    • Etalonul la viteza cine ar fi, japonezii? A zis imparatul sa plece in afara sa invete, sa se industrializeze, sa adopte calea vestului? Aia au facut. Tarul Petru I iara i-a modernizat cu forta, cu tortura, reprimari sangeroase unde nu ascultau etc. Inchipuiti-va ca la noi vine un tatuc al dreacu si-i ia la rand pe Daniel, Teodosie si mai cine si le rade barbile ca Petru. Aia doar la rusi se putea face.

      6
      • Au inceput asta în 1870. Deja aveau 70 de ani de apăsat accelerația când au pornit razboiul cu americanii. Și tot erau destul de înapoiați.

        Etalon îți e dușmanul. Iar URSS era un etalon ok, doar cu costuri umane terifiante… Imposibile într-o democrație. Mai mult decât imposibile intr-un stat pastoralist.

        5
        • Domnu ‘ inginer de aviație , pastoralist ești tu și atât.
          Eu nu mă regăsesc în pastolarismul de care scrii.
          Și nu mă regăsesc nici în fatalismul mioritic al unora de pe site

          6
  3. „Daca am fi produs in 1939 un vehicul blindat, chiar si tancheta Carden-Loyd, situatia ar fi fost diferital. Am fi avut linii de fabricatie, muncitori specializati, maistri si soferi in armata. Adaptam productia in timpul razboiului, nu trebuia sa luam totul de la zero. Iar economic, un tractor agricol produs in tara era mai mult decat justificat.”

    Sunt de acord cu concluzia asta, de aceea tot bat campii pe aici sa se modernizeze TR-urile, sa se faca totusi SAUR ca transportor simplu amfibiu (nu MLI, doar battle taxi) sau alte utilitare, poate un urmas 4×4/6×6 pentru TABC (tot amfibiu) s.a.m.d. Sa tii in viata industria, sa poti macar sa faci reparatii, sa mai improvizezi ceva in caz de nevoie (israelienii si ucrainenii au aratat utilitatea surubarelii si la echipamente vechi) si pentru ca numai cu cumparat la cheie si taiatul echipamentului vechi, cum se sugereaza superior pe aici nu treci testul timpului. E plina Ucraina de echipament din anii 80.

    21
    • O rugaminte catre tine: din respect pentru tine ti-am spus ca am votat cu PMP.
      Se intampla un fenomen ciudat la articolele mele care pana la o limita e acceptabil., dar s-a depasit limita.
      Desi eu scriu despre istorie si despre greselile facute de Romania in perioada interbelica , la articolele mele se ajunge la AUR, PSD,USR.
      Ok,am inteles asta pana la un punct.
      Deja e deranjant, cel putin de la tine am acum pretentia sa eviti subiectul.
      Nu scriu pe site ca sa citesc la articolele mele despre politica.

      Care aveti ceva de impartit pe teme politice duceti-va in plm pe PSR si dati-va in cap acolo pana va saturati.

      Cat despre ce s-a scris in comentarii,unele de o stupiditate cum rar se vede , sunt necesare niste lamuriri si le voi face in alte articole. Totdeauna am spus ca poti critica pe oricine ,preferabil e sa stii despre ce scrii.
      Nu consider ca daca scriu despre coruptia interbelica „mictionez ” pe Romania Mare .
      Trebuie sa fii redus rau ca sa scrii asa ceva , sau sa ai alte interese decat cele nationale.

      Si mai cred ca iti trebuie si ceva cunostinte tehnice ca sa scrii despre armata romana in perioada interbelica , macar un minim. Daca nu ai nici o tangenta cu tehnica , e indicat sa te abtii de la comentarii.

      Cat despre Antonescu si relatia lui cu Maria ,o facea pe banii lui.
      Despre relatia Carol 2 cu Duduia, din partea mea puteau sa o faca in grup , problema ca o faceau pe banii tarii.
      Nu trebuie sa fii mare maestru de sah ca sa intelegi asta.

      7
      • Sper ca nu cu mine vorbesti ca n-am zis nici de partide nici de madame Antonescu. eu unul am intrebat insa daca ai votat cu AUR, nu te-am intrebat ce ai votat in rest, tu ai spus-o din proprie initiativa. Nu-mi plac mie nici legionarii, nici comunistii si nici nationalistii..asta e. De aia sunt un pic dezorientat pentru ca textul sugereaza un raspuns catre lt(rez).

        personal nu sunt asa mare admirator al Romaniei interbelice; cred ca dupa disparitia lui Ionel si Vintila Bratianu si a lui Ferdinand s-a creat un vid de putere informala care n-a putut fi umplut de ceilalti, de pilda Maniu, pentru care am stima dar pe care nu il consider un mare om politic, dimpotriva, cred ca a gresit mult dar asta e alta discutie. Nu am cum sa admir Romania aceea pentru ca pana la comunisti ne-am bagat singuri intr-un sir de dictaturi.

        Eu m-am referit la partea tehnica, atat in postarile de la acest articol.

        1
        • Evident că o parte din text nu ți se adresează.
          Personal nu mai urmăresc emisiunile de știri de când m am pensionat.
          M am saturat de politică și nu cred că voi mai vota.
          Surpriza neplăcută e că nu se mai termină discuțiile despre AUR, PSD, USR la articolele mele.
          Singura mea rugăminte către tine este sa eviți discuțiile acestea la articolele mele
          Mulțumesc anticipat!
          Mulțumesc și pentru postările tehnice, e nevoie de ele.

          3
          • OK 🙂 deci vrei ca sa nu mai comentez politic la un text al tau ceea ce in cazul in care textul n-are pasaje de politic e normal, ar fi off topic

            numai ca avand in vedere subiectul articolului de fata, in comentarii se poate ajunge la discutii despre politica interbelica…si cum trecutul ne influenteaza evident se poate ajunge si la discutii politice actuale

            asa ca practic imi zice sa nu mai comentez 🙂

            • Cred că sunt puțin supărat și incoerent.
              Probabil m am exprimat greșit.
              Realitatea e că m am săturat de numele partidelor politice la articolele mele ,dar până la urmă suntem o țară liberă cu libertatea cuvântului și cererea mea era greșită.
              Ai dreptate, practic ți as cere să nu comentezi , departe de mine gândul acesta.
              Ignoră te rog cererea mea, cu scuzele de rigoare,asta e , Alzheimerul lucrează.

              2
  4. Nu inteleg seria asta de articole. Care-i substratul, ca oricat am explicat faptul ca atunci cand polarizezi raspunderea pentru o situatie nu poti trage nicio o concluzie generala. E pur si simplu comparatia cu URSS, un stat care avea scheletul industirial imperial considerabil si in 1914? Sau coruptia=Romania Mare?
    Ca aici deja am eu o problema vai-vai coruptia, si doar in epoca aceea. Nu a fost o coruptie de secole in Romania, nuuu, nu a fost coruptie ridicola pe vremea lui Cuza, o coruptia care la 3 ani dupa Mica Unire s-a lasat cu proteste antiunioniste organizate de mitropolitiul Calinic si la care amfitrion a fost Ion Creanga. Inabusita situatia de Cuza, cu ajutorul armatei, lasata cu nisceva sute de morti. Macar s-au potolit pina in 66 cand Mitr. Calinic a semnat singur actul de dezunire vazand oportunitatea destituirii lui Cuza.
    (George Calinescu – Viata si opera lui Ion Creanga)
    Cand nu a fost coruptie, peroada fanariota te pomenesti? E retoric ca m-a bufnit si rasul cand am scris asta.
    Vorbim totusi si de epoci in care Mihai Viteazul a legat taranii de glie raportat la primi pasi spre industrializare, asa numita epoca “pre-mencaizare” din Anglia prin sistematizarea productiei de textile. De unde trebuia Romania, fix in 22 de ani de interbelic sa recuprezeze un decalaj de secole. Coruptie este, a fost si va fi. Ce invatam din ea ramane intrebarea. Concret, si din ce vad nimic. Unul este responsabil, doar un Carol doar un Ceausescu, de asta nu am avut educatia sa trecem un punct 8 de la Timisoara. Si ca tot vorbim de Ceasca, bine ca ne-au scapat comunistii de “coruptie”, ajungand ca fiecare roman sa fure ceva de unde lucra “ca asa erau vremurile”. Si vremuri bune au urmat dupa razboi, cand in armata se faceau 4 trageri per ciclu de formare si apoi in 89 am vazut maretia armatei populare, buna sa omoare proprii cetateni. Alti cetateni care credeau ca in 68 am avut lasere, au stat linistit acasa, uitandu-se la alti romani cu mor.
    Dar intrebarea ramane, ne-am scapat de mega coruptul, acum avem lideri, neaosi de-ai nostrii… de ce merge situatia asa cum merge?
    Si ca tot vorbim de responsabili, nu pricep cum Antonescu se exclude din ecuatie. Si el a condus o parte din „coruptie”. Atasat militar in Regatul Unit, Franta, Belgia, Subsef MStM, Secretar General MStM, si ministru. Sa fi fost originile sale ceva mai balcanice ca la restul? Ion Teodorescu, cercetator al situatiei albanezilor din Romania i-a gasit lui Antonescu nisceva origini albaneze, dupa mama. Da stiu, „l-a pedepsit” de la rupt regele ca nu a stat la masa cu el si cu „metresa”, Antonescu insusi umbland pe la o femeie nedivortata la vremea aia, Maria Fueller. In fine. O lasam asa.
    Singurul numitor comun pe care il vad aici este mictiunea pe troita Romaniei Mari, rau a fost Doamne vai cata coruptie, bine ca s-a dus. Vine la tanc cu aspiratile europene ale Modovei si un posibil proiect unional, desigur diferit fata de cel pe care noi il anticipam.
    P.S.
    Cand Maniu a cerut grabirea proceselor de achizitie, l-au luat smecherasii din toate colturile politicii la misto, ca „se simte amenintat de rusi”.
    No’ cu mistoul au ramas.

    34
    • #Lt(rez). Problema, dpmdv, nu tine numai de coruptie, in zilele noastre. Corupti am fost mereu, corupti sunt si altii, dar atunci cand indiferent de cine este la putere se face greseala dupa greseala si cam toate in acelasi sens, te gandesti ca coruptia a metastazat in altceva…
      La nivel de tara, ca si la nivel individual, pot aparea greseli, decizii neinspirate, cu alte cuvinte cu totii suntem prosti din cand in cand, dar cand esti prost tot timpul, lucrurile devin dubioase si nu mai vorbim de prostie ci de altceva.

      Ce facem noi astazi s-a mai facut si inainte de razboi si nu cred ca este deloc rau ca actuala generatie sa stie ca ce traim acum s-a mai intamplat.

      15
      • Corect coane, 100%.Si asta trebuie sa analizam, de ce „suntem prosti tot timpul”. Exact despre asta vorbesc si nu inteleg polarizarea raspunderii, ca fix aia ne-a scutit de ce era mai important. Nu Ceasca, ci punctul 8. Ala era vital. Dar noi nu avem constructia asta mentala in care toti actorii de pe scena si regia fac o piesa buna sau proasta, nu unul. Si eu am mentionat in articolele scrise de situatia asta.
        Uita-te si cum se materializeaza inca mentalitatea asta paguboasa. Buluc toti sa votam un presedinte care real este un fel de notar public cu paznici dupa el, raportat la a vota parlamentul care chiar poate schimba ceva.
        Da, nu trebuie sa repetam niciodata ce s-a intamplat atunci, dar opinia mea este ca acum, cel putin pre 2004 si 2007, a fost mai rau. Acum, cu urlete si zbieraturi, cu plansetele lu’ to felul de Severini si alte asemenea specii, ne inarmam cum ar fi trebuit sa o facem de mult si intram in rand cu Europa, cum trebuia sa o facem de mult.
        Coruptia insa, este inca o problema majora pe care in duclele nostru stil incercam sa o „umanizam”, ba cu decizii ccr, ba cu termene de prescriptie cele mai scurte din Europa, ba cu tot felul de hotii pe fata.
        Ceea ce nu extragem din Idealul Romaniei Mari, este ca au fost doar 22 de ani in care mutatis mutandis in prezent, facand o mediana cu tarile Europei, era mult mai sus decat suntem azi in raport cu aceleasi tari. Si nici aici nu-i vina noastra integral, 45 de ani de comunism isi spun cuvantul.
        Sa nu stergem cu buretele Marina si Aviatia de atunci, ca au scris istorie. Mondiala.

        23
        • Bravo! Cele spuse sunt pe sufletul meu! Adug însă și faptul că nouă românilor ne plac învârtelile, din păcate și ne-am obișnuit cu asta. Aud prea mulți în ultimii ani spunând că, nu ar putea trăi în Vest pentru că acolo e prea strictă viața și că, de exemplu, „nu ar putea să-și sune doctorul și să intre în față”, sau că nu ar putea „rezolva” mai repede o problemă, etc… Nu pot să uit, de asemenea, cum unei colege de a mea de muncă , în perioada în care îi făcea un copil școla auto, i-am tot dat materiale bine făcute de mine despre conducerea mașinii și fii-su nu a binevoit să le studieze și nici măsa nu a catadicsit să-l îndemne să o facă. Dar, când a fost vorba de examenul de permis, a început colega aia să înjure și-i ieșeau ochii cât cepele că nu a putut „aranja” examentul de permis (era după un scandal în domeniu și se introduseseră înregistrările cu camere, etc..). România devenise o țară „nasoală”, cu nu putuse ea să „aranjeze”, examenul odraslei, care era bâtă, dar vroia permis de conducere.

          15
          • La noi, la romani, „valoare nationala” e atunci cand 2 ciobani dau in cap unui al treilea ca sa-i fure oile. In orice alta parte a lumii, ciobanul respectiv ar fi luat masuri sa nu fie masacrat de borfasi, numai la noi, se resemneaza, si o ia ca pe o fatalitate implacabila…Asta ne face pe noi deosebiti, unici.

            6
    • Mai e o chestie, tehnica sa zic asa, germanii nu au permis nici macar exportul catre noi de echipament, de pilda de la Skoda, dupa distrugerea Cehoslovaciei insa pentru Ungaria au permis inclusiv transfer de tehnologie. Noi am facut singuri ce am facut si n-am beneficiat de nici un ajutor extern decat tardiv, sfarsitul lui 43.

      Comparand cu alte state europene, cam niciunul in afara de Soviete n-a reusit sa puna pe picioare o industrie doar in interbelic, ci doar cele care aveau o industrie si inainte de aceasta perioada. Unde am avut (e.g. Resita), s-a facut una alta. Ba chiar IAR-ul e un merit exclusiv romanesc…ca putea fi mai bine acolo, asta-i alta poveste.

      13
      • Nu chiar.
        In 1938 germanii ne livrează chiar mai devreme decât era prevăzut licența și utilajele pentru fabricarea tunului de 37 mm antiaerian.
        Licențele de obuziere Skoda de 100 și 150 km le am luat în 1935, nu le am produs din vina noastră, germanii nu au avut nici o implicare în corupția noastră.

        Polonia și a clădit industria de la zero în perioada interbelica,, erau mult mai avansați decât noi , se păstrează tradiția

        10
        • tunul de 37 mm nu stiu ce impact a avut acolo unde aveam noi probleme, motorizare si blindate 🙂 cu cuvinte rusesti, ne-au dat „arme defensive”; dar la tancuri de pilda am avut interdictie si in plus n-am primit cele mai noi modele ca ungurii, e.g. Me-109 vs FW-190. la AA mai miscam, aveam Vickers-ul, niste baterii de Bofors de 40 mm de la polonezi, tunurile si mitralierele Hotchkiss (13 mm si 25 mm parca)
          nici la artilerie n-am stat tocmai rau, era o arma privita bine si de germani
          Polonezii au incercat multe dupa 1919, nu le-a iesit cam tot, parca timpul a fost prea scurt, nu mi se pare ca i-au prins din urma pe cehoslovaci la auto/blindate/tunuri iar la aviatiei desi au avut multe modele nu prea au excelat.

          • Bun. Răspunsul necesita mai multe articole. Să le luăm pe rând

            Bofors aa 40 mm

            Generalul Rozin obține la 15 septembrie 1940 54 de bucăți de la germani, mai rămânând un rest de 36 de bucăți ce urmau a fi livrate ulterior. Erau tunuri capturate de germani de la polonezi și reparate și puse la punct la Ostmarkwerke Wien, ni le au dat germanii ” la cheie”

            Ungurii.
            Firma evreiască Manfred-Weiss a fabricat in Ungaria pentru Luftwaffe Me 110 , Me 109, Ju 52 cam 400 de bucăți în total , de o calitate mai bună decât cele fabricate în Germania.
            Deci aveau altă relație.

            Motorizare – după cum scrie in articol, nici germanii nu stăteau chiar așa de bine, trebuia să ne bazăm pe industria proprie.

            Polonia
            La blindate și motorizare n aveau cum să i ajungă pe cehi, dar aveau tancuri și autovehicule proprii , inclusiv semișenilate.
            Tancurile erau licență Vickers 6 ton , cu turele Bofors cu tun de 37 mm Bofors.
            La aviație stăteau bine, la vânătoare nu apucaseră sa introducă tipuri de avioane mai moderne, la bombardiere aveau deja PZL 37 Los, probabil unul dintre cele mai bune bimotoare din lume la ora aceea, cu aripă cu curgere laminară și bombe lansate din interiorul aripilor.

            7
            • Vezi cum bagi șopîrle: „Firma evreiască Manfred-Weiss”?
              Firma a fost întemeiată de un evreu, avea evrei în conducere, dar în timpul războiului proprietarii au fugit în Portugalia, conducerea a fost mazilită și întreprinderea a fost preluată sub control german cu conducere germană.

              2
                • Ce e greșit?

                  1
                  • Stefane, era o glumă.
                    Mi as dori un articol pe tema cooperării aeronautice germano- ungare in WW2 și atunci voi detalia proiectele ungurești.

                    Da , poate a fost o ” șopârlă” , dar fără răutate, cum zicea Caragiu pe vremuri, ceva gen ” Șopârlița liberă”

                    Momentan nu mi apare un răspuns la Netanyahu, ia l tot ca pe o glumă dacă apare .
                    E drept că am o feblețe față de Netanyahu și față de anumiți politicieni,intelectuali și scriitori evrei

                    2
        • De la germani eram in discutii sa luam mult mai multe licente, nu era numai vorba numai de tunul rheinmetall, au fost destul de multe incercari germane de a curta Romania. Totul a luat sfarsit odata cu momentul Codreanu.
          Ca si putere a industriei romanesti e de retinut faptul ca din 1938 si pana cand am intrat in razboi, adica in 3 ani de functiune a liniei am reusit sa producem doar 100 de bucati.
          Skoda cred ca am produs tevi pe baza licentei obtinute de la Cehoslovacia.

          1
          • Intr adevăr, asasinarea lui Codreanu a torpilat definitiv relațiile Carol 2- Hitler și a pecetluit soarta României.
            Nu se știe de ce a fost omorât Codreanu, era în închisoare și nu mai reprezinta nici un pericol.
            Rheinmetall 37 mm am produs doar 6/ lună dintr-un potențial de 17 bucăți/ lună, se lucra doar într-un singur schimb.
            Skoda am produs doar țevi, dar nu sunt sigur că în timpul războiului.
            In 1943 ne rugam de germani sa ne producă țevi și roți pentru obuzierul de 150 mm

            4
      • Aveam in epoca o colaborare cu Cehoslovacia, pe partea de tancuri. cumparasem o senilata redenumita R 1, LT 35 tanc usor redenumit R 2 si in 1939 preluasem pentru teste un prototip de tanc mediu S-II-c ipoteticul R 3. Esecul programului a fost parte intrarea germanilor in Cehoslovacia, parte capacitatea limitata a industriei romanesti de a-l produce.
        Gemanii au mai surubarit ceva la el, au mai creat un prototip pe care l-au vandut Ungariei impreuna cu licenta. In momentul ala nu prea aveau relatii bune cu noi. E ceea ce a devenit Turan. Bunicel in 1940 dar complet depasit la prima intalnire in lupta cu rusii in 1944. Nu s-a terminat deloc bine pt unguri. Catastrofal chiar.
        Ungurii au primit mai mult echipament german abia dupa ce au fost ocupati militar in primavara lui 1944.

        1
    • România Mare a fost îngropată de dezaxatul de Carol al doilea împreună cu gașca lui de hoți și trădători de țară,
      dintre care menționez
      Duduia, Urdăreanu, Malaxa, Auschnitt, Tătărăscu

      Nemernicii ăștia au furat până au distrus orice posibilitate de riposta a armatei romane.

      12
  5. Comarativ cu cine ? E bine sa ai si un termen de comparatie. Sper ca nu compari situatia de acum 105 ani cu cea de acum.
    Spui ca in 1918 eram o tara devastata,dar cine nu era, in Europa cel putin si in afara de statele care au avut sansa sa ramana neutre ?
    Chiar si asa statul roman s-a implicat direct in relansarea economica, prin acordarea de credite, statul a sprijinit înființarea multor întreprinderi care au facut istorie, Malaxa , I.A.R , Uzinele Titan au avut inceputul ajutate de statul roman sau chiar direct finantate. Ca rezultat În perioada interbelică România a avut una din cele mai mari creșteri economice din lume in medie de 5% pe an.Datorită investițiilor făcute în industria petrolieră, România se clasa pe primul loc în Europa și pe locul șase în lume din punct de vedere al producției de petrol și pe locul doi la productia de gaze naturale. Eu zic ca nu e de lepadat.
    Chestia cu „oameni care nu prea văzuseră în viața lor un tren, darămite o mașină… ” cate masini erau produse pana a inceput razboiul si industria s-a reorientat ? Cum se compara cu cele din alte tari, exceptie facand America ? Cu trenul ,Romania in 1918 avea 11 000 km de cale ferata. Avem 10000 acum ramase in exploatare, multe datand de atunci si acum trecem pe poduri facute acum 100 de ani..
    Multe din ce ai spus au sens comparativ cu situatie de acum, dar nu la momentul de atunci si cu siguranta nu comparativ cu dezvoltarea si situatia altor state. Era loc de mai bine ? Sigur. Dar cu o tara alcatuita din provincii care pana atunci nu mai facusera parte din acelasi stat eu zic ca nu a fost chiar asa de rau.
    Cu analfabetismul da. Aici ai dreptate..Socant comparativ cu prezentul dar mai putin cu ce era considerat obisnuit in epoca.

    8
    • Inceputul chiar a fost bun, si raspunsul la cum am ajuns in situatia din 40 e simplu, am procedat la fel ca si acum, pana cand a devenit clar ca se poate intampla ceva, ca si in prezent pana in 2014 , nu am facut absolut nimic, nimic pt inzestrare, nimic pt finantatrea armatei, nimic pt a avea ceva capacitati industriale cu aplicatii militare. Si dupa momentul 1934 echivalent in prezent cu 2014 ne-am miscat anemic, fara tragere de inima si capusati de coruptie si incompetenta crasa. Nu e nici un mister aici si cu siguranta nici posibilitatea unui alt rezultat.

      3
      • O comparație interesantă și corectă

        1934 – 2000

        Sper sa nu se repete rezultatul din 1940

        • E greu sa se mai repete rezultatul din 1940 dar nu a lipsit mult ca sa ne trezim intr-o sitiuatie la fel periculoasa anul trecut. Marturisesc ca fac parte din cei care au crezut ca Ucraina nu prea are sanse sa reziste prea mult. Cinste lor si ma bucur ca m-am inselat amarnic.
          Cu diferenta ca momentul 1940 a venit mai repede in acea comparatie pe care am facut-o.
          Dar industrial si militar cred ca ne gaseam intr-o situatie mai buna atunci. Cel putin ne puteam produce singuri munitia si industria de aparare chiar avea pe linii niste echipamente moderne chiar daca ritmul de productie era insuficient. Ceea ce clar nu e cazul acum.
          Ca sa pastrez intervalul in ani al comparatiei, intre 1934-1940 ne-am miscat mai cu talent decat intre 2014-2020. Si tot a fost insuficient.
          Acum noroc cu americanii…

      • 1934 -2014 , scuze

        1
  6. „Romania interbelica, stat democratic, cu politicieni cu studii la Paris si Viena…” My ass !

    6
    • Am observant din ultimele comenturi ca ti-e dor de cei cu studii la Moscova. Chiar spuneai ca-I “pe merit” exterminarea clasei politice interbelice de comunisti.
      Don’t use your ass instead of your head, friendly advice, judging by your last comments.

      13
      • Nu te face ca nu observi ca nu este vorba de ură sau de dor, ci de determinare si perseverenta.
        Era tipic pentru cei mai multi tinerii aspiranti la frișca politicii României burgheze sa se duca sa facă niste studii in drept sau in filozofie la Paris sau la Viena, cam cum se duc astazi ai nostri tineri la niste licente sau masteruri pe la universitati de mana a n-șpea prin Olanda, Anglia, etc,.doar ca o dată eventual reintorși să devina activiști/propagandisti USR. Cati dintre cei plecati la studii in Vest au ajuns, de exemplu, la Politehnica din Charlottenburg?
        Cred ca am mai spus povestea asta, dar doi dintre cei mai valoroși manageri si planificatori economici pe care i-a avut Romania au fost doi evrei romani comunisti, Mihail Florescu si Gheorghe Gaston Marin, cu studii de inginerie la Grenoble. Datorita viziunii lor, cu toate greselile lor, trebuie sa trecem in contul lor crearea industriei chimice, siderurgice si de constructii de masini si electronice si crearea sistemului energetic national. Ce i-a oprit pe politicienii burghezi din interbelic, de exemplu, sa ii acorde tot suportul necesar românului român, marele inginer Dimitrie Leonida, sa creeze acest SEN? De ce Gheorghiu Deja a putut si Carol 2, Goga, Bratienii, Maniu, Tatarescu si restul nu? Asa ca, in virtutea determinismului istoric, au ajuns sa fie exterminati politic si chiar fizic, multi dintre ei, de comunisti. C-asa e-n tenis… Dar datorita comunistilor am ajuns sa avem electricitate peste tot, internet (da, si internet, pentru ca specialsitii nostri in internet sunt cei educati in politehnicile ridicate de comunisti), am ajuns sa construim Dacii, tancuri, TAB-uri, avioane elicoptere, calculatoare electronice, you name it… Desigur, niste produse cu greu competitive international, cu indicatori economici fragili si cu o uzura morala din start, dar era un inceput care ar fi trebuit continuat cu perseveranta inca vreo 30-40 de ani. Iti amintesti primele Hyundai Accent si primele Daewoo, alea facut dupa Opel Rekord? Niste mizerii luate la pilă de sclavii sud-coreeni. Sa te mai intreb pe unde sunt si ce mai fac Hyundai si Daewoo si altele care nici nu existau cand noi incepusem sa facem Daciile si Alouette-le si pe care le-am lasat cum le-am primit (pe bani grei, se intelege)?
        Revenind la cei cu studii la Moscova, majoritatea au fost la studii serioase de inginerie la Moscova, Leningrad, Harkov… si au devenit experti români in energetica, siderurgie, constructii de masini… Desigur ca au capatat si o oarecare doza de indoctrinare comunista dar ei au fost baza comunismului național românesc, cat au putut, nu analfabetii din grupa lui Bobu, Dascalescu si restul.

        20
        • @ La Reyna: Locotenentul spune altceva ca educatia pe bune inseamna salvarea unei natiuni. Coruptia endemica care caracterizeaza Romania, este tipica si altor natiuni insa la noi are o particularitate foarte periculoasa. „Elitele” sau „educatii” se muleaza perfect pe analfabetii/criminalii/inutilii de la putere. Avem exemplul recent al lui Dancu, considerat eminenta cenusie a PSD din Ardeal, grupul luminat al contondentilor neocomunisti care ne-au omorat bruma de revolutie. Asa zisa ca tot neocomunistii sunt si acum la putere si vor mai fi zeci de ani.

          Ce a zis Dancu cand s-a intamplat tragedia in Ucraina? Tre sa ne obisnuim cu rusii pe granita!! Adica omul „telectual pdsr” era deja gata sa sara barca si sa ofere nitel invatatura in limba rusa.

          Aceasta „adaptabilitate” a intelectualilor romani de a sari barca spre zerourile de la putere a generat in Romania si va genera aparitia miscarilor radicale. Eu nu vad nicio deosebie intre ridicarea lui Zelea Codreanu, Antonescu si alti tristi, cu ceea ce s-a intamplat in turul doi cu Iliescu Vadim Tudor si ceea ce in viitor va insemna AUR in turul doi la prezidentiale. Ca se va intampla si rog sa se noteze.
          Din pacate Romania Educata a dulapului umblator nu inseamna nicidecum luminarea poporului de catre intelectuali ci o alta forma periculoasa de schimbat taberele la care intelectaulii romani se pricep cel mai bine.
          O Romanie educata va insemna o clasa educata REZISTENTA SI ECHILIBRATA la schimbarile propuse de idioti NU ADAPTAREA la acestea.

          Facem o romaneasca si inchidem cercul din nou, pentru ca acolo am mai fost o data.
          Pe fundal, o sa auzim acum o manea cu DIAMANTELE.
          Si am rezolvat problema.

          21
          • Coruptia endemica care caracterizeaza Romania, este tipica si altor natiuni

            Care sunt națiunile despre care scrii?

            4
            • În ordine aleatoare, Anglia sec 18,Rusia dintotdeauna,Italia,Spania lungi perioade,Turcia câteva secole,China câteva secole și deja m-am plictisit.

              Nu e nimic unic in corupția noastră.E o chestiune de percepție, pe asta o vezi și o simți.

              Sa scapi de ea e la fel,reteta destul de simpla.Tot ce trebuie sa faci e ca puterea birocratilor sa scadă a.i dispare posibilitatea de a face magarii.Alte mecanisme ,gen justiție, transparenta ajuta,dar sfarsesc prin adaptarea sistemului.

              5
              • Deci doar Rusia mai intră la această categorie in zilele noastre.
                Chiar crezi că asta a fost succesul eliminării corupției endemice in celelalte state, puterea birocraților a dispărut în China?

                1
                • Și China .

                  E o chestie relativa.Pe vremea lui Mao puterea statului asupra individului era totala. Pe vremea lui Deng deja nu mai aveau putere asupra lotului de pământ unde își cultiva chinezul zarzavaturi și a încetat controlul maselor prin înfometare.
                  De prin anii 90 a apărut și libertatea de a dormi 2 inși intr-un pat în zonele industrializate de prostii vestici.A apărut subit o clasa aproximativ de mijloc de câteva sute de milioane.

                  China fără un aparat birocratic ce o tine unita se destrama în fiefuri locale.Pretul pt asta e o corupție și ineficienta ce vor ieși la iveala cândva. Dar de unde si-au luat aia mana a apărut un boom.

                  4
          • „educatia pe bune inseamna salvarea unei natiuni” Merci Mucea, ai insumat perfect. Asteptam primul plagiator de Paris, Olanda sau SUA eventual unde am inteles(inca verific ) ca plagiatul insemna excludere din lumea academica. Las’ ca trebuie oameni si la McDonalds.

            11
        • Nici Lenin nu putea sa o spuna mai bine. Aplauze tov.
          Ai facut o apologie de lemn, falsa a comunismului copiata de pe foi propagandistice. Sa le luam pe rand:
          „Era tipic pentru cei mai multi tinerii aspiranti la frișca politicii României burgheze sa se duca sa facă niste studii in drept sau in filozofie la Paris sau la Viena”
          Corect, sa-i „chish” in freza pe Cioran, Eliade, Noica si altii, de care si acum se leaga o catedra la unele unversitati din Europa, si SUA, respectiv.
          Am inteles, deci cei care studiau dincolo si de care s-a legat un pas mic inainte, e nasol.
          „cam cum se duc astazi ai nostri tineri la niste licente sau masteruri pe la universitati de mana a n-șpea prin Olanda, Anglia, etc,.doar ca o dată eventual reintorși să devina activiști/propagandisti USR”
          Ok, nu mai pupa carnetul de partid AUR/PSD aici in vazul tuturor ca e gretos. Nu ai de unde sa stii, la ce „mana ” sunt cotate universitatile alea, nu ai un exemplu concret, si fara google nu sti pe ce loc se afla in lumea ca mai bine cotata universitate romaneasca. Nu ai date cu privire la abilitatile acestor oameni, nu sti si nu conosti daca toti care au studiat pe dincolo vin la USR sau nu. Dar, fraza este 1 la 1 cu discursul hAur. Mai mult spune enorm despre tine ca om, in loc sa te bucuri ca oricine plecat dincolo egal de motive vine inapoi. Nu erai cumva cu Badalau, cand alaturi de un ghertoi manelist se „pisa” pe Diaspora romaneasca? Asta ai facut tu aici si e hidios.
          „Cati dintre cei plecati la studii in Vest au ajuns, de exemplu, la Politehnica din Charlottenburg?” Nu avem o astfel de statisca, pleci de la date anecdotice pe care le prezumi ca find adevarate. Si comparativ cu ce?
          „dar doi dintre cei mai valoroși manageri si planificatori economici pe care i-a avut Romania au fost doi evrei romani comunisti, Mihail Florescu si Gheorghe Gaston Marin, cu studii de inginerie la Grenoble.” Mai valorosi comparativ cu ce? Cu economia controlata unde nici cifrele nu le poti garanta. Noi aia care avem o vorba din strabani, cel putin de cand s-a inventat hartia „hartia suporta orice”. Si cum iei comparatia, in epoca, cu echivalentul lor francez, englez, american? Sau cu prezentul? Sau cu 1900? Ce comparatie logica e si asta?
          „Datorita viziunii lor, cu toate greselile lor, trebuie sa trecem in contul lor crearea industriei chimice, siderurgice si de constructii de masini si electronice si crearea sistemului energetic national.”
          Ma lasi? Ai auzit de Calan? Zi-mi in ce an s-a infintat turnatoria de acolo? Mi lene sa am duc pan la Somes sa iti fac poza la stalpii metalici care sustin cablurile de inalta tensiune peste Somes. 1936. Primul oras electrificat din Romania actuala, Timiosoara. Cand? Ce sa fac, sa iau acum tot ce s-a construit inainte de comunism sa-ti demonstrez ca este total ireal ce scrii. Tu ar trebui sa sti astea.
          „Ce i-a oprit pe politicienii burghezi din interbelic, de exemplu, sa ii acorde tot suportul necesar românului român, marele inginer Dimitrie Leonida, sa creeze acest SEN”
          Ok. Iarasi complet pe dinafara. SEN? In 1857 avem primi pas spre iluminare, 1873 la Iasi romanii realizeaza primul iluminat electric temporar. 1882 La Bucuresti se pune in functiune prima termocentrala de catre inginerul Herny Slade. Drept urmare este iluminat Teatrul National, Palatul Regal. Calea Victoriei si gradina Cismigiu. 1882 are loc electrificarea Garii de Nord si la 1884 Sinaia este electrificata. 1887 Craiova, Teatrul National. 1889 Hidrocentrala Grozavesti din Bucuresti este operationala si 1884 avem primele tramvaie electrice in Capitala.Tot in 1884 Timisoara este primul oras iluminat public complet, insa in imperiu. 1896 Uzina Sadu 1. Fast fwd ca sa nu fac aici istoria electricitatii in Romania, 1922 avem electrificata zona petroliera, 1929 centrala Filaret devine ce mai mare din acea vreme din Europa, 1939 Romania avea 229 generatoare din 113 companii private. 85 com municipale, 10 autoritati public si 14 companii mixte si 7 autoritati de stat. 1940 primul cablu subacvatic din Romania. Ii pe site la transelectrica.
          „De ce Gheorghiu Deja a putut si Carol 2, Goga, Bratienii, Maniu, Tatarescu si restul nu? Asa ca, in virtutea determinismului istoric, au ajuns sa fie exterminati politic si chiar fizic, multi dintre ei, de comunisti.”
          Ce a putut? Sigur in afra sa se faca pres in fata lui Stalin. Colectivizarea te pomenesi ca a fost visul umed al tarnilor romani. Ireal ce poti debita.
          „Dar datorita comunistilor am ajuns sa avem electricitate peste tot, internet (da, si internet, pentru ca specialsitii nostri in internet sunt cei educati in politehnicile ridicate de comunisti), am ajuns sa construim Dacii, tancuri, TAB-uri, avioane elicoptere, calculatoare electronice, you name it”
          Bre, esti bine? Politehnicile ridicate de comunisti…ok.. Începe activitatea Şcolii Politehnice la Timişoara în baza Decretului Regal nr. 4822 din 11.11.1920. La 1 februarie 1920 este înființată Școala Superioară Industrială, noua instituție școlară trecând apoi printr-o suită de reorganizări și devenind, în 1922, Școala de Conductori Tehnici. Era unica școală de acest nivel în țară, cu profil electromecanic, precursoare a Politehnicii clujene. La 1 octombrie 1864, a fost înființată “Școala de Poduri și Sosele, Mine și Arhitectură”, care la 30 octombrie 1867 devine “Școala de Poduri, Șosele și Mine”, cu durata studiilor de 5 ani. Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, instituția capătă o nouă structură, sub denumirea de “Școala Națională de Poduri și Șosele”; la 10 iunie 1920 a fost înființată Școala Politehnica din București, având patru secții: Electromecanică, Construcții, Mine și Metalurgie, Secția Industrială. Din noiembrie 1920 denumirea se schimbă în POLITEHNICA din București.
          1912 – Înfiintarea, la Facultatea de Stiinte a Universitatii, a sectiilor: Electrotehnica, Chimie industriala, Chimie agricola. 1 octombrie 1938 – a început sa functioneze Politehnica din Iasi, primul Rector fiind profesorul Cristea Niculescu-Otin, un ilustru chemist
          Vezi, pe asta mizati voi, ca nimeni cu cauta fiecare cuvant sa il verifice.
          „Desigur, niste produse cu greu competitive international, cu indicatori economici fragili si cu o uzura morala din start, dar era un inceput care ar fi trebuit continuat cu perseveranta inca vreo 30-40 de ani. Iti amintesti primele Hyundai Accent si primele Daewoo, alea facut dupa Opel Rekord? Niste mizerii luate la pilă de sclavii sud-coreeni. Sa te mai intreb pe unde sunt si ce mai fac Hyundai si Daewoo si altele care nici nu existau cand noi incepusem sa facem Daciile si Alouette-le si pe care le-am lasat cum le-am primit (pe bani grei, se intelege)?”
          Si care-i legatura? Esti sigur ca la noi conditile erau identice ca in Coreea de sud? Daewoo, 1967, faliment in 1997 si Hyndai infintat in 1947, perfect functional economic si azi. Privat desigur.
          „Revenind la cei cu studii la Moscova, majoritatea au fost la studii serioase de inginerie la Moscova, Leningrad, Harkov… si au devenit experti români in energetica, siderurgie, constructii de masini… Desigur ca au capatat si o oarecare doza de indoctrinare comunista dar ei au fost baza comunismului național românesc, cat au putut, nu analfabetii din grupa lui Bobu, Dascalescu si restul.”
          Daaaa… siguuuurrrr. Numai de experti ce am avut am dus-o asa cum am dus-o. De buni ce erau nu a vuzut nicio corelatie intre productie si necesitate, ca cerere si oferta nu se pune problema.
          Estimez ca ai sub 33 de ani si ne vinzi gogosi predate de cineva din familia ta, ex-activist de frunte. Povestile astea le spui la ala care nu a luat ratia de 11L de benzina in august 89 si lu’ ala care nu a inghetat in frig pentru un litru de lapte la niste cozi interminabile. La ala care nu stie cum arata o cartela de ratie. Nu cred ca cineva care nu a fost un nomenclatruist ordinar, un jegos cu dubla comanda sovietica poate sa ne vorbeasca inca de maretele realizari cand la 8 se lua curentul si tv avea doua ore pe zi. Erai rupt de lume, de realitate si de lumea inconjuratoare. Lumea pe care o idolatrizezi tu este si ramana acea lume care dupa ce a facut poc Cernobalul, au incercat sa o ascunda de o lume intreaga care nu intelege de unde dracu sunt atati roetgeni in Suedia. Dar crede-i tu cand spun ca au inventat si apa calda.
          Faceti-va ordine in gandire, lasati dracu propaganda, si poate putem discuta. Pana una alta, facts don’t care about feelings.

          23
          • Votez și eu cu vârsta sub 30 de ani.

            4
          • Cioran: „In 1933, he received a scholarship to the University of Berlin, where he studied Johann Gottlieb Fichte, Hegel, Edmund Husserl, Immanuel Kant, Georg Simmel, Schopenhauer, and Nietzsche.[4] Here, he came into contact with Klages and Nicolai Hartmann. While in Berlin, he became interested in the policies of the Nazi regime, contributed a column to Vremea dealing with the topic (in which Cioran confessed that „there is no present-day politician that I see as more sympathetic and admirable than Hitler”,[7] while expressing his approval for the Night of the Long Knives—”what has humanity lost if the lives of a few imbeciles were taken”),[8] and, in a letter written to Petru Comarnescu, described himself as „a Hitlerist”.[9] He held similar views about Italian fascism, welcoming victories in the Second Italo-Abyssinian War, arguing that: „Fascism is a shock, without which Italy is a compromise comparable to today’s Romania”” Ce dracu o fi înțeles Cioran din studiile sale? Oricum, un câștig monumental pentru România…
            Eliade: „Between 1925 and 1928, he attended the University of Bucharest’s Faculty of Philosophy and Letters in 1928, earning his diploma with a study on Early Modern Italian philosopher Tommaso Campanella.” Deci nu se pune…
            Noica: „He studied at the Dimitrie Cantemir and Spiru Haret lyceums, both in Bucharest. At Spiru Haret his math teacher was Dan Barbilian (pen name Ion Barbu, poet and mathematician). His debut was in Vlăstarul magazine, in 1927. Between 1928 and 1931 he attended courses of the University of Bucharest’s Faculty of Letters and Philosophy, where he graduated in 1931 (thesis: „Problema lucrului în sine la Kant” / „The matter of thing-in-itself in Kant’s philosophy”). Here he met as a teacher philosopher Nae Ionescu.

            He worked as a librarian at the History of Philosophy Seminar and attended the courses of the Faculty of Mathematics for one year (1933). He was a member of the Criterion Association (1932–1934). Along his friends there, including Mircea Eliade, Mihail Polihroniade, and Haig Acterian, he later supported the fascist Iron Guard.

            After attending courses in France between 1938 and 1939 on a French government scholarship, he returned to Bucharest where in 1940 he earned his doctor’s degree in philosophy (thesis: Sketch on the history of How is it that there is anything new, published the same year). After General Ion Antonescu installed his dictatorship in collaboration with the Iron Guard in September 1940, Noica served as editor-in-chief of Buna Vestire, the official newspaper of the Iron Guard. In his articles during the period he extolled the organization and its leader, Horia Sima. According to historian Zigu Ornea, his allegiance to the fascist organisation continued after the Iron Guard was suppressed following their failed rebellion.[1]

            In October 1940 he left for Berlin as a reviewer at Sextil Pușcariu’s Romanian-German Institute” Deci Noica nu prea se pune, decât poate la ‘Așa nu!’.
            Oricum, ce fac eu acum la instigarea ta, este sa
            vulgarizez personalitățile acestor trei titani. Imi.fac mea culpa pentru asta.
            SEN in România interbelică? Ce gluma! Trei insule electrificate nu fac un SEN. Iluminat public în anii 1890? Ai auzit de gaz lampant?
            Politehnicile interbelice? Da, au creat ingineri care și-au putut desfășura competențele in mare parte doar in comunism.
            Universitățile rusești și sovietice? De super top. Lenin și Stalin nu le-au urmat, în schimb au ucis pe unii dintre cei mai buni absolvenți ai lor. Care au scăpat cu viață au făcut reactoare nucleare, super avioane, rachete, etc. Ai mai tineri s-au cărat in State după 1990. Oricum, școala de metalurgie din Harkov este(a fost?) poate cea mai buna din lume.
            Vârsta: când făceam eu armata la Ploiesti la radiolocație, tu probabil nu te nascusei. Evident, asta nu dovedește nimic, decât poate că ești prea tare in gură.
            Simt că am mai lăsat câteva lucruri nespuse, dar mai avem și treabă.

            13
            • E ok, lasa, lasa-o asa.
              Prima data spui ca-comunistii au facut politehnicile, apoi spui ca totusi nu puteau sa isi desf. activitatea inginerii, si pana a venit comunismul jucau barbut.
              1857 – Prima miscare catre electrificarea Romaniei s-a realizat in Bucureşti, astfel devine prima capitala din lume iluminata cu petrol lampant (si al doilea oras din lume dupa Praga, care la acea vreme nu era capitala).
              Singura explicatie pentru ceea ce scrii este starea precara a scolii din Romania. Tu sa fi sanatos, voios….
              „Vârsta: când făceam eu armata la Ploiesti la radiolocație, tu probabil nu te nascusei. Evident, asta nu dovedește nimic, decât poate că ești prea tare in gură.”
              Sincer, nu cred si nu vreau sa te iau la bani marunti.

              7
          • Nu pot sa nu mai adaug ceva: nu am făcut vreodată foamea, ce găseam îmi ajungea și nu m-am dus sa mă milogesc la individele alea grase în halate albe murdar și cu inele de aur turcești pe degetele că niște cartoafe sa îmi ‘dea’ ceva.
            Mai important este insa altceva: eu citeam despre F14, F15, F16, A10, Sidewinder, Phoenix și alte bijuterii, prin 1975-1980, in ‘Aviation Week and Space Technology’s care îmi venea regulat învelită în țiplă in cutia poștală de la bloc. Plus Newsweek și Time Magazine, la fel, pentru îndoctrinare ideologică comunistă… Tu pariez că te instruiai citind Cutezătorii și Scânteia Tineretului. Nimic rău în asta. Dar nici foarte bine.
            In

            7
            • Ce sa-ti spun, ma bucur pentru tine. Draga norocos… sau pilos. Eu nu primeam nimic din occident cu atat mai putin literatura de orice fel. Si bine ca stiai engleza in 75-80. Era greu, putine locuri pe tara la facultati de genul si de regula cu anumite recomandari. Pe la noi, ca vroiai sau nu vroiai era rusa.
              Asa e in tenis…

              9
              • Omul e indoctrinat rau, nu va mai chinuiti sa-i dati argumente, e clar ca pentru el epoca de aur a fost pe bune, noi astia cu painea pe cartela, curentul luat la 4 dupa-amiaza (mai putin blocurile cu securisti si militieni), margarina pe post de unt, tacamurile de pui luate dupa stat la cozi de ore, butelia de gaz dramuita o luna si frigul din casa pt care faceam cate 10-20 injectii cu penicilina sa nu facem astm, nu putem intelege minunile comunismului si neam, asta e, atat ne duce mintea. Dar la faza cu internetul pe care il datoram tot tovarasilor am cazut rau pe spate, omul e intr-un univers paralel.

                9
              • Norocos, nu pilos. Asta e, am fost norocos că m-am născut și am crescut într-o altfel de Românie, in București, lângă scoli foarte bune, unde se învață printre altele și engleză(eu am făcut engl za dintr-a 5a până în a 12a) și lângă Bibliotecă Americană.

                5
                • Nu fi-i se pare o imensă tara a sistemului pe care îl lauzi această discrepanță masivă intre Bucureștiul descris de tine (presupunând că e pe bune și nu o bulă) și restul țării?
                  Comuniștii nu se ocupau cu egalitatea că și chestie de bază?

                  1
              • Băi, dacă te ducea ceva mai mult capul, învățai engleza uitandu-te la Kojak și Colombo și ajutandu-te de cărțile profesorilor Levițchi și Duțescu care se găseau în toate librăriile. Dacă toți copilașii care s-au uitat la bulgari la desene animate in anii ’80 au fost în stare să învețe bulgară, ai fi putut învăța și tu engleza.

                5
            • Am incercat sa nu intervin in discutie dar nu pot sa ma abtun.
              „Nu pot sa nu mai adaug ceva: nu am făcut vreodată foamea, ce găseam îmi ajungea și nu m-am dus sa mă milogesc la individele alea grase în halate albe murdar și cu inele de aur turcești pe degetele că niște cartoafe sa îmi ‘dea’ ceva.”
              Adevarul este ca nu ai cunoscut lipsurile alimentare daca zici ca iti ajungea ce gaseai. Problema mare este ca majoritatea romanilor nu prea gaseau nimic in magazine. Exceptand piure de morcovj, conserve de peste si in functie de zona peste oceanic congelat. Probabil ai trait doar cu asa ceva. Lapte apuca cine putea, carnea si salamul erau raritati, lumea se batea pe „adidasi”, „calculatoare” si „fratii Petreus” si nici pe astea nu le apucau decat putini si tu zici ca n-ai simtit lipsuri?
              Ori minti ori esti pui de securici sau nomenclaturist pentru ei intr-adevar nu au simtit lipsurile. Iar treaba cu revistele straine confirma ca faceai parte din casta privilegiata pentru ca doar cei considerati demni de incredere pentru regim aveau acces la asa ceva. Imi/ne povesteau profesorii in facultate ca in biblioteci publicatiile straine faceau parte dintr-un fond soecial cu acces restrictionat la care aveau acces doar unii si dupa verificari atente.
              Nu-i de mirare ca inalti ode epocii apuse si nu pot ss nu observ ca din ce in ce mai multi securici si privilegiati ai epocii apuse sau puii lor scot capul la lumina si profitand de unele dificultati ale momentului preaslavesc epoca cenusie a comunismului si baga sub pres gunoiul lasat de acea oerioada de mizerie.

              16
              • Băi, țărane, la voi la Sodoma de Câmpie desigur că nu se găsea nimic,nici mâncare, nici cărți, nici filme, in afara de creveți vietnamezi și vin spumos, operele lui tovarășu și filme cu ilegaliști.
                In București era altceva: puteai merge sa vezi filme la Biblioteca Americană (gen Festivalul de la Woodstock) sau la Institutul Francez și puteai împrumuta cărțile cu MI6 și MI5 ale lui John LeCarre(ghici, cine mai era și ăsta?) dela British Council.
                Si te poți duce la profesorii tai de la facultatea de cultivare a rapiței (altfel o facultate stimabilă) sa le spui că mancau rahat cu publicațiile străine la care nu puteai avea acces. Problema cu publicațiile străine este că după 1980, datorita savantei Leana, nu s-a mai aprobat 1$ pentru reînnoirea abonamentelor. Altfel, la mine la facultate in București puteai împrumuta orice revista sau carte străină apucase să ajungă. Publicațiile subversive erau însă colectia Scînteii din anii ’50 pe care le puteai savura 🙂 doar in sala de lectură.
                Dar este adevărat că eu nu am întâlnit niciun securist in carne și oase in Bucuresti. Îi știam pe securiști doar din poveștile de pe la voi din Sodoma din Deal, in care flăcăul Gheorghiță a plecat desculț la oraș și s-a întors securist țanțoș, mândria întregii comunități de sodomieni, sa ii ia de piept pe cozile de topor imperialiste care indrazneau sa asculte Europa Liberă. La noi la București majoritatea securiștilor erau deja băieți cu carte recrutați de pe băncile facultatilor, care nu aveau instinctele de milițian ale securistului Gheorghiță din Sodoma de Munte. Ăștia sunt cei care s-au uitat în cealaltă parte când patrihotul Nicu din Scornicesti și nefasta lui Leana au fost invitati la zid.
                Așa, și am uitat să menționez și revista Electronics (editura McGraw Hill) și Hewlett Packard Journal care îmi veneau tot sigilate in țipla in cutia poștală de pe scara blocului. Sunt convins că dacă asta se întâmpla la Sodoma din Vale securistul Gheorghiță îmi făcea niște rapoarte care, din silă și din colonel în general ajungeau până-n fund la Iulian Vlad unde erau în final clasate în grămezi mari de maculatura.

                7
                • „Bai tarane”… ecce homo.. securiciul cu aer superior de „sat cu ministri” care acum crede ca a sosit din nou vremea lui. Bai jegosule te acuzi singur daca la vremea respectiva tu in grupuletul tau de privilegiati infecti nu cunosteati lipsurile alte milioane de romani traiau in frig, intuneric si cu grja zilei de maine pentru ca scarbe ca tine sa vina acum si sa ne insulte cu apelativul „bai tarane”. Cum iti permitu bai nesimtitule sa vii acum sa spui tu ai trait bine iar restul cvasitotalitatii romanilor sunt niste prosti pentru ca au suferit din cauza regimului care te privilegia pe tine si familia ta? Serios toti sunt prosti numai tu esti destept bai scarnavie iar securicii care tineau regimul si dupa au muscat mana care i-a hranit au devenit buni pentru ca erau baieti educati recrutati de pe bancile facultatilor? Adica te referi la gunoaiele care azi se bucura cu nesimtire de pensii speciale si care au ales o viata privilegiata vanzandu-si colegii si profesorii? Asta uitati scursurilor cati au suferit de oe urma voastra? Acum credeti ca lumea a uitat si scoateti capul afara ca serpii spunand ca regimul era bun si era numai lapte si miere. Ba ii mai si insultati pe cei care va trag de maneca, ce va spuneti, a venit din nou vremea voastra ca lumea a uitat sau ca odata cu problemele sociale si economice actuale speri ca regimul in tu si ai tai ati prosperat apare intr-o lumina noua, favorabila. Ei uite ca nu-i asa. Iar faptul ca te lauzi cu favorurile care ti se faceau si vorbesti cu dispret despre „taranii” de aiurea din tara te acuza odata in plus si demonstreza inca odata nevoia de a curata tara de voi.
                  Ce sa mai zic de securistul care facea rapoarte in sila, intreaba-i pe aia hartuiti la servici si chemati sa dea cu subsemnatul la militie dupa rapoarte „facute in sila”, intreaba-i daca mai aveau curajul sa vorbeasca cu cineva si cum vedeau in oricine un posibil delator. Si tu crezi ca ametesti pe cineva cu securistii patrioti si blanzi. Ia vezi cati dintre cei care au devalizat comertul extern romanesc dupa 89 erau fosti ofiteri DSS care in mod patriotic trebuiau sa promoveze interesele tarii si sa le protejeze in exterior. Asa ca ia-ti aerele de sat cu ministri si canta pe la alta masa textele de spalare a vomunismului si securitatii primata securistoida.

                  11
                  • Este multe probleme,,, Una dintre ele este si ca voi, sodomienii, aveti ambitia sa demonstrati in sfarsit cat de destepti sunteti, ca a venit si ceasul vostru sa le dati cu flit la ‘securisti’ si ‘imbuibati ai lui Ceausescu’. Macar daca nu ati mai scrie ‘îs’ in loc de ‘sunt’ ca dovada a neaosismului vostru sodomian.
                    In ce ma priveste, da, recunosc, viata cea mai misto am trait-o in anii 1970-80-90: acces la cultura occidentala adevarata, servici fara stres, bere DDR buna. restaurante cinstite, fete, Europa Libera, si in primul rand si desupra la orice ce, viata la 20-30 ani. Recunosc, am avut si lipsuri: nu m-am luat de piept cu niciun securist. Ti-am lasat tie si sodomienilor, probabil, acest merit.
                    P.S Lasa dracu’ referintele repetate la mancare. Erai si esti obsedat de mancare. Cartofi prajiti si salam Victoria nu iti erau de ajuns?

                    5
                    • Ia sa vedem. Hai ma imbuibata securista tot cu Sodoma si soddomienii? Ti-a ajuns creierasul la capatul puterilor. Puteai folosi si alte trimiteri ca sa-ti arati dispretul bucurestenez fata de provinciali, mai ales fata de cei care au strans cureaua ca sa nu simta imbuibatii ca tine lipsuri si sa ne explice acum virtutile regimului national comunist.
                      Hopa ai ceva cu „is” care conform lexicului bucurestenez securistoid este dovada de inferioritate, un stigmat. Mai bine „is” pe buze ca oricum este o forma corecta dpdv al limbii romane decat cu secera si ciocanul in suflet si tatuate pe limba ca tine.
                      Ma incanta precizarea ta cu perioada cea mai misto a vietii tale pentru ca imi da apa la moara. Anii 70 sunt cei in care se inscauneaza artistocratia securista national comunista dupa ce este matrasita cea dejist-paukerista, anii 80 sunt anii in care acea aristocratie isi consolideaza pozitiile iar anii 90 sunt anii in care se reconverteste in elita democratica si capitalista confiscand practic rezultatele unei miscari care v-a scapat fe Ceausescu. Deci cum naiba sa traiesti nasol in acei ani cand sunt anii de aur a imbuibarii tale. (vezi ca te alint, am vazut ca adori termenul de „imbuibat”).
                      „Recunosc, am avut si lipsuri: nu m-am luat de piept cu niciun securist.”
                      Hai ma ca m-ai induiosat. Atunci cum ramane cu:
                      „La noi la București majoritatea securiștilor erau deja băieți cu carte recrutați de pe băncile facultatilor, care nu aveau instinctele de milițian ale securistului Gheorghiță din Sodoma de Munte”?
                      Cum sa te iei in piept cu ei cand sunt baieti cu carte, deci au respectul tau, ca doar nu aveai de-a face cu securistul Gheorghita de unde? Din Sodoma de Munte! Deoarece tu nu esti un „bai tarane” din Sodoma de Munte, ci ditamai securistu’-nomenclaturistu’ bucurestenez care nu simtit lipsurile din perioada platii datoriei externe, caruia nu-i baleia capul pe strada ca antena la radar de frica dupa cateva vizite la militie, consecinta a unui raport facut in sila de un securist baiat cu carte recrutat de pe bancile facultatii. Nu-i asa?
                      Acum vorbind despre merite. Tu crezi ca mizeriile pe care le-am trait noi milioane de cetateni ai tarii din toate Sodomele de Munte din tara asta sunt un merit? Boule ele sunt cosmaru trait care ne-a mancat o parte din viata si acum vine o mizerie ca tine sa ne spuna ce bine se traia pe atunci si sa ne arunce cu dispret de ciocoi securist „ba tarane” voi la Sodoma n-ati avut ce-am avut eu la Bucuresti.
                      De ce fac referinte repetate la mancare? Pentru ca exista o ierarhie a nevoilor iar cea de a te hrani face parte din cele primare aflate la baza. Cu aceste nevoi incepem, cand n-ai papica nevoile de pe treptele superioare ale ierarhiei palesc. Dar daca tot tii sa afli faptul ca multi din generatia mea si-au stricat vederea incercand sa citeasca la lumina lampii cu gaz lampant nu-ti provoaca emotie pentu ca seara in lunile de iarna de la 17-17.30 curentul electric era intrerupt in majoritatea localitatilor Romaniei de acelasi regim caruia ii inalti osanale.
                      Sa lasam la urma bomboana de pe coliva,salamul Victoria si cartofii prajiti. Sa mori tu ai devenit si nutritionist ciocoi mic stii tu la ce trebuia sa ramanem. O fi facut tactu programul ala de alimentatie rationalizata pentru Ceausescu iar salamul Victoria si barabulele prajite erau coloan vertebrala a programului. Dom’le habar n-ai. Tot sarpe care scoate capul prin crapaturi la soare esti oricat incerci sa-ti schimbi pielea cu regrete false de tipul „nu m-am luat de piept cu nici un securist”. Nici n-aveai cum, corb la corb nu scoate ochii.

                      7
                  • lasa-l coane,exceptiile nu vor fi regula niciodata…sunt multi care s-au adapat din ’47 incoace ,nu si-au vandut tara strainilor dupa ’89,au facut ordine in ’90 si din nefericire sunt si azi prin urmasii lor masina de vot universala…azi fluiera in piata si isi dau ghes unii la altii.
                    ps.sa plangem pentru copiii lasati pe margine in favoarea altora cu parinti mai babani(scoala romanesca),sa plsgem bolnavii si familiile mortilor din intamplare (medicina romaneasca),sa plangem de starea in care politia-armata-serviciile au ajuns populate doar de neamurile LOR.

                    7
            • Tu ai fost prin PCR sau UTC, probabil, sau aveaI părinți piloși. Că dacă ai fost prin restul țării poate ai aterizat în realitate. Erau destui oameni descurcareti in afara Sistemului, dar erau excepțiile. De la scriitori, medici, actori, piloți, marinari de cursa lunga (piloții și marinarii o categorie de cvasi-militari) la bișnițari. Era diferența ca de la cer la pământ între cum trăiam noi și alte țări comuniste, de ex DDR, Polonia, Cehoslovacia, de sârbi nu mai spun, erau foarte occidentali.

              1
        • Datorită comuniștilor am ajuns să avem internet peste tot,,pentru ca specialiștii nostri in internet sunt cei educati in politehnicile ridicate de comunisti)”,, Baza comunismului național romănesc….Vai viața ta.

          13
  7. Si totusi:

    „În perioada primului război mondial, ofițerul Gabriel Marinescu din Regimentul 2 Vânători a luptat în linia întâi în funcția de comandant de batalion. A fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” (cea mai înaltă distincție militară de război a României, instituită prin Înaltul Decret Regal nr. 2.968/26 septembrie 1916, semnat de Regele Ferdinand Întregitorul) prin Înaltul Decret Regal nr. 849/11 august 1917, „pentru spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă cerând să lupte în linia întâi cu batalionul său la ruperea frontului german de la Mărăști, unde, în ziua de 11 iulie 1917, a cucerit pozițiile întărite ale acestuia și apoi satele Topești și Bârsești, de pe valea râului Putna” [2].

    După război, în anul 1918, este numit comandant al Regimentului 9 Vânători. A fost înaintat apoi la gradele de locotenent-colonel (1921) și, în fine, colonel (1 octombrie 1926). Din inițiativa sa s-a construit Monumentului luptătorilor din Regimentul 9 Vânători, existent și astăzi la intersecția Splaiul Independenței – Șoseaua Cotroceni (la Podul Cotroceni, în zona străzii Ernest Djuvara, de lângă Grădina Botanică), din solda sa și a militarilor comandați de el.” (wikipedia)

    5
    • Gavrilă Marinescu e un personaj fabulos, cu bune și rele.
      Am considerat că merită citat mai ales că sumele despre care vorbește sunt confirmate și din alte surse.
      La fel sunt confirmate și implicările lui Urdăreanu, Duduia, Malaxa in achizițiile militare dubioase făcute de armata română.
      Dar Gavrilă Marinescu are și multe morți pe conștiință, n a murit întîmplare la Jilava.

      3
      • Rareori mai comentez siteul insa citesc regulat. Comentez atunci cand sesizez o inadvertenta, drept urmare am o intrebare.
        Cand nu a fost in regula judecarea cuiva ad-hoc si executia sumara a persoanei in cauza, atunci cand Marinescu a fost executat sau cand Codreanu a fost executat? Din comentarii nu pot sa imi dau seama, pe una din situatii o apreciezi ca un act binemeritat si altuia ii deplangi soarta desi de actiunile sale se lega poate mai multi morti.

        9
        • Ba , sa stii ca n-am uitat aberatiile pe care mi le-ai scris

          https://www.rumaniamilitary.ro/comparatii-slovacia-romania#comment-499211

          Profund dezamagit de adimnistratia acestui site. Daca acum cateva luni asteptam cu interes un articol de la Iulian, Nicolae, Marius, GeorgeGMT, lt, in prezent ma intreb ce poate urma dupa o asemenea abordare.
          Un articol ilogic in care ba comparam trecutul cu prezentul ba prezentul cu viziuni interstatale. Toate acestea asezonate cu apologia unor criminali si imposibilitatea logica a jignirii incalificabile a celui mai mare istoric roman. Fals istoric cum bine spune un contributor amestecat cu propaganda de care Gobels ar fi mandru.Plans pe umarul capitanului, un criminal scelerat care primea in anii respectivi pedeapsa capitala in orice stat european si apologia minciunii fata de cei care care ne-au dus in marginea parpastiei. Jandarmii aia care l-au executat au dus doar gunoiul la tomberon si nimic mai mult.
          Toate astea sub intervenitia binevenita a unicului comunist ideolog real, un adevarat discipol 150 de ani mai tarziu a lui Marx, cel care ne explica ca prin ceva contorsionism logic ungurii si usr-ul sunt de vina. Pentru tot.
          In conditiile practicarii sexului neprotejat, as suspecta sifilisul aici insa cred ca este vorba doar de scaderea accelerata a calitatii umane, incultura si prostie. Surogatul cercetarii documentate prin facebookuri si bloguri obscure. Surogatul cercetarii documentate prin facebookuri si bloguri obscure.
          Sa justifici executia a unor copii de cativa anisori in pogromul de la Iasi sau sa muti atentia pe cel mai inutil partid politic postecembtist, usr, este chiar ceva imposibil de inteles.
          Stiu ca este irelevant faptul ca pierdeti un cititor problema va surveni atunci cand situl va pierde mai multi, aceia calitativi. Sunt sigur ca antementionatii nu vor disparea, ba chiar se vor lauda cu acapararea unui nou site, care in trecut, candva, era un reper in domniu.
          Scade nivelul domnilor sub glezna broscoiului cand argumentem falsuri prin autori irelevanti d.p.d.v. istoric sau sintagma „crede-ma ca stiu ce spun”.

          Si atunci ca si acum n-ai inteles nimic din ce scriu.
          Si nu vad cum acaparat site-ul, ca am fost la spam si imi apar comentariile cu intarziere.
          Ce ziceai tu, „bloguri obscure’ ?
          Sa citesti tu arhiva diplomatica germana ca sa vezi ce „obscura” e

          Revenind la intrebarea ta, nu te duce mintea deloc. Am scris

          „Dar Gavrilă Marinescu are și multe morți pe conștiință, n a murit întîmplare la Jilava.’

          nu pentru ca sunt de acord cu ce i s-a intamplat , am scris , sau mai corect am vrut sa scriu „n-a murit din intimplare la Jilava ” pentru ca timpurile erau violente, asa cum Antonescu i-a zis lui Codreanu

          „Domnule Codreanu, cine scoate sabia, de sabie va pieri.”

          Pur si simplu Gavrila Marinescu s-a implicat in multe chestiuni violente si ilegale si si-a facut multi dusmani aparandu-l pe Carol al doilea si violenta atrage violenta, asta se intampla cand nu ai domnia legii.

          Chiar mi-a fost simpatic Gavrila, a fost militar pana in ultima clipa, a murit injurandu-si dusmanii, un adevarat

          4
          • da cu Moruzov ce-au avut?

          • Da, imi cer scuze pentru intarzierea in raspuns. V-as ruga totusi sa reciti ce am scris. Apelul nu tocmai ortodox nu va era adresat, ci era adresat utilizatorului care a primit si un binemeritat ban pentru atitudinea sa. Intreba cineva cat era ceasul si individul se trezea inept cu m..e usr si afara cu ungurii din tara. De asta suspectam sifilisul ca afectiune neurologica.
            Privind articolul criticat de mine, critica ramane strict la acel articol si nu cele urmatoare desi achiesez si eu ideii ca din prezentele articole trageti concluzii similare lui Boia dar in directia opusa.
            Aici pur si simplu nu am inteles apelul la umanitate in numele lui Codreanu si in numele altui calau nu. Istoric nu incape nici o discutie daca Codreanu este criminal sau nu, executand un oficial al statului roman point blank sa spun. Sistemul juridic insa din acea perioada desfintat prin codurile penale si de pr. penala din 1947 si1948, era similar celui american pe care multi il considera infailibil. Judecatorul pronunta sentinta doar daca juratii il gasesc vinovat sau nu. Pedeapsa aferenta era capitala sau detentiunea pe viata in functie de circumstante pentru fapta in discutie. Verdictul a fost nevinovat si criminalul s-a mai bucurat de cativa ani de libertate insa asta nu il disculpa intr-un fel.
            Revenind insa si incercand sa gasesc o logica nu pricep de ce faceti un apel la a nu ridica probleme politice cand tot in articole indentificati ca responsabila de situatie conducerea politica a tarii din acea perioda. Excludeti din ecuatie anumite persoane din start, precum Antonescu, desi nu gasim nici un motiv rational pentru asta decat eventual o admiratie construita pe un grad de mitologie si afirmatia stupefianta a „incoruptibilitatii”. Fara sa doresc sa fac semantica aici si nici timpul nu mi-o permite, intreb ce intelegti prin coruptie, daca coruptia se rezuma la furt si castig banesc iar in final intreb daca ati auzit de Baronul britanic Acton si al sau celebru citat „puterea tinde sa corupa si puterea absoluta corupe absolut.”

            6
            • Am citit cu uimire comentariul tau , sunt multe chestiuni de lamurit, voi raspunde separat.
              Daca dupa toate articolele mele sunt intrebat ce inteleg prin coruptie , ma incearca un sentiment de inutilitate.
              Coruptia pentru mine este plata de 1,6 miliarde lei catre Malaxa, pentru armament de 180 milioane lei, coruptia e motivul principal pentru care am pierdut granitele in 1940

              1
            • Excludeti din ecuatie anumite persoane din start, precum Antonescu, desi nu gasim nici un motiv rational pentru asta decat eventual o admiratie construita pe un grad de mitologie si afirmatia stupefianta a „incoruptibilitatii”.

              Singurul motiv :”rational ” este ca n-am gasit in documentele studiate nimic despre coruptia lui Antonescu pana in septembrie 1940. Dupa 1940 apar niste intrebari despre maria Antonescu , dar nimic dovedit.
              Daca esti asa de Toma Necredinciosul iti pot pune la dispozitie documente din care rezulta ca Antonescu a adus in tara gratis 400 de tunuri pana in 1940

              1
            • individul se trezea inept cu m..e usr si afara cu ungurii din tara. De asta suspectam sifilisul ca afectiune neurologica.

              Pai da ,individul era cu m..e usr , altii cu m..e psd/aur si la mine la articole se face propaganda electorala , nu se mai discuta despre probleme concrete

              1
            • Aici pur si simplu nu am inteles apelul la umanitate in numele lui Codreanu si in numele altui calau nu. Istoric nu incape nici o discutie daca Codreanu este criminal sau nu, executand un oficial al statului roman point blank sa spun

              Nu inteleg la ce te referi. Uciderea lui Codreanu a fost in primul rand o greseala, ne-a stricat relatiile cu Hitler, demnitarii germani au inapoiat decoratiile primite de la Carol II. De asemenea , sunt de acord cu Troncota cand spune ca uciderea lui Codreanu a fost terorism de stat, chestiune pe care democratii lu’ peste prajit nu o condamna, atunci drepturile omului nu mai conteaza.

              N-as intra prea mult in detalii cu uciderea lui Manciu, ar trebui sa te intrebi de ce a fost aclamat Codreanu dupa achitare.
              Sau de ce politistilor lui Manciu li s-a spus la Severin ca daca faceau in Severin ce au facut la Iasi si-ar fi pierdut viata.
              In perioada aia opinia publica era mult mai implicata , la Ploiesti oamenii au obligat autoritatile sa elibereze niste grevisti arestati in 1933

              1
              • Iarasi revin cu intarziere si imi pare rau. Cred ca gresiti atunci cand va incearca acel sentiment de inutilitate. Ati provocat discurs si dezbateri deci ati provocat democratie. De ce sa va simtiti altcumva decat bine, altii au murit pentru acest crez, noi il avem la 3 taste distanta.
                Suspectam ca ati inteles eronat notiunea de coruptie. Asa si este, corupt nu-i doar acela care fura suma x. Argumentabil am spune ca nici Ceausescu nu a fost corupt, nu cred ca a deturnat un leu. Dar coruptia imbraca mai multe forme iar o forma odioasa este acea in care dispui de viata unor mii de romani crezand in infailibilitatea gandirii propii, o gandire egocentrista dictatoriala lipsita de contrele unei mari democratice de regula vorbim de un parlament ales.
                Si Carol a adus gratuitati in Romania insa nu as crede ca l-ati trece la capitolul incoruptibili precum Antonescu. Iar usurinta cu care trecem peste erori ale Maresalului sau dorintele de Marie Antoanette ale Mariei imi indica ce supectam, respectiv acea admiratie bazata pe mitologie. Sa imi fie cu iertate dar oricat am citit adica niciodata destul nu am gasit o decoratie romaneasca returnata de nemti cu atat mai putin pentru un criminal de drept comun care posibil reprezenta un grad de interes al politicii germane in Romania. Chiar am studiat fenomenul in desebi colectia lui von Ribbentrop si fapul ca Fuhrerul nu accepta decoratii straine prin urmare ministrul de externe le prelua. Colectia sa care includea si Steaua Romaniei a fost preluata de americani si vanduta acolo pe piese. Deci nici poveste de acea vehementa a germanilor pentru acel criminal de drept comun.
                Aici sincer cred ca aveti in vedere o simpla exculpare/albire a legionarilor si a regimului Antonescu oferind un alt cap poporului adica Carol al II lea un omniparatraznet. De asemnea nu inteleg ce comparam, pentru ca atunci cand spunem ca am ajuns la non combat trebuie sa avem in vedere alfa si omega adica care este acel punct in istorie cand am fost foarte tari si i-am batut pe toti astfel incat Carol prin masinatile camarilei lui ne-a adus la acel noncombat. Va rog indicati in istorie cand anume i-am batut pe toti? Ca mie imi pare a fi istorie dupa Sergiu Nicolaescu.
                Va contrez ideile, nu am nimic cu dvs. Aparent mai multi intreaba pe acest forum ce anume ne transmiteti?

                3
                • ”Sa imi fie cu iertate dar oricat am citit adica niciodata destul nu am gasit o decoratie romaneasca returnata de nemti cu atat mai putin pentru un criminal de drept comun care posibil reprezenta un grad de interes al politicii germane in Romania. Chiar am studiat fenomenul in desebi colectia lui von Ribbentrop si fapul ca Fuhrerul nu accepta decoratii straine prin urmare ministrul de externe le prelua. Colectia sa care includea si Steaua Romaniei a fost preluata de americani si vanduta acolo pe piese. Deci nici poveste de acea vehementa a germanilor pentru acel criminal de drept comun.”

                  Andreas Hillgruber ,Hitler, regele Carol si Maresalul Antonescu paginile 86,87
                  Daca nu mai gasesti cartea sa o cumperi o gasesti pdf pe scribd sau pdfcoffee.com

                  Asasinarea lui Codreanu s-a produs dupa intalnirea Hitler-Carol II din 24.11.1938 de la Berghof si furia lui Hitler a fost mai mare pentru ca se putea interpreta ca isi daduse acceptul pentru asasinare

                  ” Scurt timp dupa aceea,Fabricius a sosit la Berlin,unde i s-a comunicat ca Hitler era indignat de procedeul regelui Carol. El a dat mana libera presei national-socialiste de a-l ataca pe rege si nu s-a mai aratat dispus sa dea curs cererii lui Carol de a-l revoca pe Konradi.Mai mult, de teama ca s-ar putea crede ca suprimarea capeteniilor legionare ar fi fost convenita in cadrul convorbirii de la Berghof, Hitler a dat ordin ca dupa cateva zile ca toate distinctiile pe care regele, cu prilejul vizitei sale, le conferise cu generozitate lui Hermann Goering,cu care se intanise la 25 noiembrie la Leipzig , si multor altora sa fie restituite.Seful protocolului,baronul Alexander von Durnberg, a primit insarcinarea sa stranga distinctiile si sa le remita ministrului plenipotentiar roman la Berlin. La 27 decembrie 1938, ministrul plenipotentiar Radu Djuvara a preluat distinctiile in numele guvernului sau ,exprimandu-si insa speranta ca acum ” acest <> episod poate fi considerat incheiat.”

                  In plus guvernul Reichului a dispus sa se declare ministrului de externe Petrescu-Comnen ca ia cunostinta cu surprindere de masurile intreprinse de guvernul roman impotriva Garzii de Fier, dat fiind ca regele Carol si Hitler au avut o ampla convorbire despre toate problemele in suspensie dintre cele doua tari. ”

                  1
                • „Aparent” n ai citit destul.

                  1
                  • Poti lasa ironiile ieftine intr-o parte si urmeaza-ti propriul sfat.Oricat am fortat un plural de politete, atat se poate de la tine. Nu am de gand sa iti explic de ce citatul si autorul sunt o problema si nici de ce episodul respectiv nu s-a intamplat oricat citezi autori de nisa. Cauta colectia lui Göring expusa partial la muzeul RAF si in poza zi-mi ce vezi in stanga. Arata-mi pe ordinele care le-a avut, unde scrie returned/revoked, ca tabele mai gasim. Deci?
                    Acum ce urmeaza, sa ne dai linkuri cu autori care ne identifica drept urmasi ai slavilor? Ce faci tu merge la un nivel de grupuri de whatsapp si facebook. Aici nu. Ceva din Carl Schmitt sau Roland Freisler nu ai? Ca sa argumentam si juridic epoca respectiva.
                    Daca depasesti acesta lectura, omul despre care vrobesti iti traseaza o unitate de extrema dreapta europeana, iar orice fir de par clintit din parul reprezentantilor acestui curent ar fi fost de neconceput in epicentrul acestei forme de fundamentalism, adica Germania acelor vremuri. Mai vezi ca scrie interesant si despre national socialism, in ton pozitiv desigur si negativ despre Hitler, adica nu curentul a fost problema ci omul.
                    Inca ceva, daca te intreseaza o privire in epoca si nu doar lecturi care sa iti confirme propiile preconceptii, un „trick” este sa poti repra oamenii in epoca. Pentru ca eu pot face asta si tu nu, stiu ca pe seful protocololului, un colonel SS, l-a chemat Alexander von Drönberg si nu „Drunberg”.
                    Unica ta problema Cu carol al II-lea este ca desi corupt s-a opus legionarilor. Atat. Despre crime si coruptia legionara nimic, mai ales cand au dublat institutile statului in 40′. Ceea ce ridica intrebarea pe care mai multi forumisti o pun deja, de ce faci propaganda legionara pe site? Pe site-ul miscarea-legionara.net regasesc un procent considerabil din ceea ce scri tu referitor la coruptie, unde desigur miscarea era antidotul. Trebuie sa credem asta nu, ca ne salvau si atunci si acum.
                    Nu ma obliga sa-ti explic cine a fost Hillgruber, ca poate te trezesti si zburat de pe site si cu amenzi OUG 31 din 2002.

                    4
                    • Chiar am vrut sa ți spun că acel plural de politețe nu l doresc, n am înțeles de ce l ai folosit.
                      Nici n ai idee cât de mult m au pus pe gânduri comentariile tale, mă gândesc să lămurim niște neclarități pentru că eu cred că ești în eroare totală, tu crezi că fac propagandă legionară, deci unul din noi doi n are dreptate, trebuie sa vedem ine greșește, nu se poate continua așa.
                      Tu te plângi de o ironie, eu am parte de multe minciuna pe site., eu zic că exagerezi.
                      Și să știi că nu e nici o rușine să recunoști că greșești, când nu cunoști subiectul.

                    • Totusi hai sa lasam acest balet si explica-mi poza asta, ca am trecut deja punctul de iritare:
                      https://www.deviantart.com/rlkitterman/art/Hermann-Goering-s-Medal-Collection-686661390

                      Intreb ce a predat Goering? A treia oara, asta este partial colectia confiscata la sfarsitul razboiului restul find luate de soldati americani si fac parte din colectii private in SUA .
                      Poate chiar sa citim si “German Historians and the trivialization of Nazi Criminality: Critical remarks on the apologetics of Joachim Fest, Ernst Nolte and Andreas Hillgruber”. E scrisa de un evreu, deci ai liber la consipratii, sionism, alba-neagra cu milioane de morti.
                      Nu e nici o rusine sa spui ca nu te pricepi, daca vrei sa argumenetzi lipsa de cunoastere si nu propaganda intentionata.

                      2
                    • Ok, in primul rand, o stupizenie in legatura cu Hillgruber, dupa logica ta Iorga care era un mare antisemit ar trebui interzis.
                      In al doilea rand

                      Planul era returnarea medaliilor românești care fuseseră acordate unor înalte personalități germane.
                      O notă a Departamentului de Proces-verbal din 27 decembrie (2435/514582) menționa că trimisul român a acceptat returnarea ordinului în numele guvernului său și și-a exprimat doar speranța că această chestiune „penibilă” poate fi considerată acum soluționată.

                      akten-zur-deutschen-auswaertigen-politik-1918-1945, serie d vol V, pagina 292, nota 2 de subsol

                      daca vrei varianta in germana, cauta singur

        • Când Ceausescu a fost judecat ad-hoc a fost ok? Daca tot intrăm în dinamica politică a „emanaților”. Mă refer la ce a spus Iliescu post-factum in perioada aia, ei au fost „emanați ai Revoluției”. Ti s-a părut un act de justiție, modul în care a fost judecat? Și de către cine? Despre cei care au ordonat să se tragă la Timișoara, Cluj, București, ca executanți, ce opinie ai? Sau despre militarii uciși în urma tirurilor fratricide, USLAsi sau elevi la Campina? „La război se mai și moare”, nu? Cum spunea Militaru, agent sovietic. Istoria e plina de exemple de conducători dați jos de la putere prin comploturi, intervenții străine, manifestații populare. Și mai lasă colegii de comentarii sa se exprime, sunt opinii, nu litera de lege, ce spunem toți. Sunt unii care au opinii diferite, asta înseamnă libertate de exprimare.

          1
  8. Că sa citez din nou pe Golda Meir

    „Dacă vrei să construiești o țară în care fii și fiicele ei să se întoarcă, de unde oamenii să plece numai în timpul vacanței, unde să existe încredere în ziua de mâine, e nevoie de numai două lucruri: “Primul – corupția trebuie echivalată cu trădarea de patrie până la a șaptea generație. Al doilea – medicii, profesorii și militarii trebuie să fie cele mai plătite și respectate profesii. Și nu în ultimul rând – lucrați! Lucrați, pentru că nimeni nu o să vă apere, nimeni nu o să vă hrănească și nimeni nu o să vă învețe în afară de voi.”

    Prima condiție se poate îndeplini numai după ce știm corupții și trădătorii de țară.

    Noi i am recompensat după 1989 pe toți groparii României Mari cu bani și palate.
    Și continuăm să facem aceleași greșeli ca în perioada interbelica.

    „Să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții rezultate diferite este definiția nebuniei”

    In mod sigur sunt nemernici și trădători care urmăresc același rezultat că în 1940

    9
  9. Eu trag niște concluzii simple.
    Celebrele relocări de fabrici sovietice dincolo de Urali nu au fost decât o relocare de muncitori și tehnicieni și ceva instrumentar și mașini de prelucrare Restul uzinelor exista dincolo de Urali, iar liniile de aprovizionare au fost doar relocare. Acesta este avantajul statului cu economie centralizată. Sovieticii nu au inventat nimic. Au plătit Democraților și aceștia (in miopia caracteristică) le-au furnizat toată industria cu potențial de apărare/militar.
    Tot democrația ne-a dezavantajat și ca capitolul înzestrare. In comunism comisioanele sunt greu de disimulat și utilizat. In capitalism, orice politician sau funcționar corupt își poate etala comisioanele încasate.
    Cat despre C2, el știa ca nu va face veșnic afaceri. A încasat cât a putut de mult, iar generația noastră l-a îndestulat pe fiul sau și pe nepoți.

    3
    • Mai depinde si de popor. Imperiul Roman s-a dezvoltat in epoca democrata a republicii, unde nu stateai dupa un tatuc / rege / imparat care o poate da in nebunie, boli genetice de la casatorii intre rude, preferinte la Curte etc. Aveai o cultura si un scop national, dadeai „refresh” la conducatori, Senat, tribuni si alti oficiali, cu unii mai buni. Si cu dictatori sunt tona de exemple de tari care au fost bagate in pamant de liderul luminat, sau au ajuns colonii prin secolul 19 de ex. Daca ai cu cine ai cu cine iar o democratie pe bune elimina uscaciunile pana nu au timp sa prinda radacini si sa nu mai poti scapa.

      2
  10. Soluțiile ar fi simple azi dar nu se dorește o eficientizare a statului român,a societății pentru că grupurile de interese sunt puternic ancorate în structurile statului român. Dacă am incepe reforme structurale ,admistrative ,să începem o indruatrializare ,de o eliminare a birocrației, eliminarea economie negre 🙂 .

    1
  11. Dar clar nu se dorește nimic de către clasa politică:) care are acces la banul public pentru că fiecare partid are forma sa de partid ,casă ,unde se spală banii publici. Datoria publică va crește și noi ne asigurăm că avem în continuare acel sistem numit stat paralel unde se spală banii publici locali și as mai departe. Tristă situație azi , trecutul a rămas ca o aducere aminte dar nu invătăm nimic .

    1
  12. Sunt eu paranoic ori s-a umplut site-ul xe hAuristi/pizidisti/rusofoni?
    Iar comentul ala de mai sus cu educatii in afara si USR-ul(ce subtil ai identificat el Dijamnii boborului asta sfant si inocent). M-a impresionat asa de mult ca am inceput sa cred ca ascult bugetarii anilor 90(minerii sunt primii xare imi vin in cap, asa fix la random dar nu doar) cum deplangeau eu destrabalarea occidentului si cum ne strica aia copii. Cum marile realizari ale acestei tari s-au facut fix si numai in perioada comunista(trecem peste calitate, cerere, oferta si multe altele).

    Ah….perioada comunista pe care toti comunistii incognito si cu iq putin mai mare decat temperatura apei toamna o deplang.

    Asa de bine era ca in momentul cand a trebuit sa facem productie fara petrol ieftin a murit drscu tot. Sa nu mai vb de calitate ce era in canal. Acele produse ce de bune ce erau le dadeam in regim de barter ca bani nu prea erau. Sau mai bine zis nu erau multi tampiti sa dea bani pe ce dadea romania la export.(nu toate produsele evident dar la ce economie aveam….)

    11
    • Bate vant de schimbare dinspre Moscova… se aud tobele de razboi, orizontul e inrosit, s-a varsat sange…

      Comunistii isi fac cruce, murmurand in soapta: tot inainte era mai bine…

      2
    • Totusi Roman, Tractorul, Dacia, Tab, Electroputerr, Puma…. au tras zeci de ani prin tari subdezvoltate colegu’….problema era la Tot prin noi insine…orice garnitura sau aliaj complex trebuia realizat local ca asa credea Raposatu’ insa dar au fost si realizari…nu uit in anii 90 IMGB inca trimitea la export tancuri de rafinarie…am crescut in Aparatorii Patriei, nascut 83…am vazut destule masinarii pre’89 Care cum necum dar mergeau….daca nu obseda cu datoria externa si retehnologiza industria era ok in 90 tara…coruptia e mostenire otomana crescuta de conserve sovietice…Gen Iliescu, Roman, Patriciu, Severin, Brucan….la noi nu s a facut curatenie de primavara in 90 …Multumesc MINERILOR care au facut ordine…si au meritat soarta in anii 2000…sclavi in viata…insa nici Ratiu sau Coposu nu erau arhangheli…concluzie…la bulivard birjar…sau la Otopeni sa prind Wizz inapoi la Londra…cu toate rahaturileconservatorilor si tot mai bine aici

      7
  13. ionica fonosch

    Mda :-))))) Cel mai anticomunist dintre antisovietici :-)))) PETROV :-))))
    Sa avem o seara frumoasa !

    2
  14. Ideea e simpla, toate realizarile perioadei interbelice palesc in fata industrializarii sovietice. Pericolul era real, vizibil cu ochiul liber chiar pentru oamenii de rand nu mai zic de militari, diplomati si cei care au condus Romania.

    Si cu toate astea, aceasta mareata clasa politica si administrativa nu a fost in stare macar sa copieze 10% din programul sovietic. O fabrica de tractoare, una de camioane si una de blindate, functionale si cu capacitati sporite de productie in caz de razboi. Toate cu uz dual pe timp de pace si razboi ca investitia sa se amortizeze cat de cat. Nici macar asta nu au reusit iar afacerea Skoda a aratat ca cei care conduceau nu erau deloc interesati nici de problemele tehnice si implicit nici de Romania.

    Ar fi fost atat de simplu sa mearga la americani sa plateasca pentru precum rusii pentru niste fabrici la cheie plus industria la orizontala si sa o intretina cu niste comenzi din partea statului fiindca oricum era mare nevoie de motorizare in tara asta agricola. Nu la dimensiunile imaginate de rusi dar cat sa ne inzestram decent, militar si civil. Daca americanii au vandut bolsevicilor tehnologie cu siguranta ar fi facut-o si in Romania cu plati in aur/valute sau alte formule economice. Bani au fost dar s-au furat sau au fost risipiti.

    15
  15. Nu, nu ti se pare, esti paranoic.

    1
  16. ionica fonosch

    *Auras sunt nascuti sclavi USR …agitatori NU… de profesie :-)))
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26317984-usr-pmp-negociaza-alianta-dreapta-alternativa-coalitia-psd-pnl.htm
    [de la modesti scalvi pdl-isti …umar la umar impotriva bolsevismului :-)))]
    PS ma duce mintea sa imi dau seama ca nu ciolanu e salvatorul natiei …trist …DAR care e alternativa serioasa… nu secursiti pocaiti … USR …

    4
  17. industrializarea URSS din anii 20-30 a fost facuta in mare cu celebrele „colonii de munca” si licente americane/gemane luate pe valuta forte. Toate astea cu pretul unei infometati excesive a unei populatii (ex. Holodomor) sau enorme tabere de munca fortata. Orasul nikelului a fost facut de condamnati, marea majoritate declarati dusmani ai poporului din varii motive puerile, in realitate statul nu avea resurse sa plateasca forta de munca si a gasit solutia muncii fortate.
    Romania nu putea apela la acest model de lucru.
    Va vad pe multi cum puneti etichete de corupti, prosti etc. Verificati putin si o sa vedeti ca Ro dupa 1920 a trecut prin foarte multe provocari. Unirea cu Transilvania a adus costuri substantiale, Basarabia era greu de gestionat in fata propagandei sovietice. Dupa care a venit criza anilor 30 care si-a cerut tributul. Deci situatia nu a fost nici pe departe favorabila.
    Problema de atunci este si azi si nu se numeste coruptie sau hotie (ce simplu e sa gasesti cauzele astea) ci lipsa de capitalizare a economiei. Tinerii industriasi romani din acei ani nu aveau fonduri proprii care sa permita dezvoltari de produse proprii ce sa concureze cu cele straine la licitatiile statului. Ca si acum, se cumpara la gata din import dar nu se capitaliza industria locala pentru a absorbi tehnologie. Cand a inceput beleaua, toti ochii au cazut pe anemica industrie locala, dar ea nu era capitalizata deci nu a avut performanta.
    Morala cazului ar fi ca in cazul in care te pregatesti pentru o posibila confruntare, primul.pas este sa dezvolti industria locala in special pentru produse indispensabile (decat sa te chinui sa faci coca pentru 2 submarine sau 4 corvete mai bine produci 100 balistice/croaziera de 500km sau sute de rachete AA/AT)

    9
    • Mon ami , Malaxa a primit de la statul român 1.6 miliarde lei pentru armament in valoare de 180 de milioane lei și tu spui că nu corupția e cauza pentru care am pierdut războiul?
      Tu crezi că Gavrilă Marinescu a scos sumele ălea din burtă?

      6
  18. Mult tind sa uite in ce mod s-a facut celebra relocare sovietica dincolo de Urali. Si motivul pt care s-a putut face si pt care nu ar fi fost posibila in nici o alta tara.
    Relocarea nu a insemnat relocarea fabricii, nici nu ar fi fost posiil sa demontezi o cladire din caramida si beton. A insemnat luarea utilajelor, a liniilor si a muncitorilor si relocarea lor dincolo de Urali din Khazahstan si pana in Siberia. Multe din fabrici au fost repuse in functiune in toiul iernii si productia a fost repornita in hale fare geamuri, neincalzite si in mainile a unor muncitori tratati mai rau decat niste sclavi. Nici acum in 2023 nu se cunoaste exact numarul celor care au murit din cauza frigului, foametei sau pur si simplu impuscati de nkvd caci neatingerea ritmului de productie era considerata tradare .
    In ce alta tara ar fi fost posibil asta. Nu mai compartati Romania cu gigantica puscarie care era URSS in vremea lui Stalin. Ca in nici o alta tara o viata umana valora la propriu, mai putin decat o ceapa degerata.

    11
    • Sa nu dramatizam inutil.
      Avansul trupelor germane a fost mult prea rapid in primul an de război ca sa permită mutarea unor linii de producție. Aceste linii de producție existau deja dincolo de Urali. Asta reiese din articolul anterior. Demontarea și remontarea unei fabrici chiar și in condiții de heirupism necesita timp.
      Au fost relicați lucrători, tehnicieni, ingineri, economiști, împreuna cu materii prime , probabil. Halele acelea “fără geamuri” existau deja. Și oricum, daca ar fi fost mutați in Tranșee era ceva mai rău decât in hală, dincolo de Urali.
      Cât despre Stalin… el a fost un erou pentru Occident mulți ani.

      • 1500 de fabrici, muncitorii din ele impreuna cu familiile lor ?
        Relocarea si conditiile in care s-a facut e extrem de bine documentata

        2
      • Si oricum nu a fost vb doar de fabricile care erau direct in drumul armatei germane, multe au si ramas pe loc pt ca nu a fost timp, ci era vb sa scoate cate mai multe uzine din raza aviatiei de bombardament.

        2
  19. Tractorul S 1500 pe care il detine armata este construit dupa Kirov, nu-i asa? Cine stie ?

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *