O ÎNTREBARE DEPLASATĂ : PENTRU CINE LUCREAZĂ GUVERNUL ROMÂNIEI ? CUM ÎȘI POATE PIERDE ORICE URMĂ DE CREDIBILITATE IN FAȚA ROMÂNILOR

Recent, au apărut pe la TV, prin mediile de stiri, informatii, etc., de felul celor mai jos:

https://www.realitatea.net/stiri/actual/licenta-omv-petrom-prelungita-cu-15-ani-actul-este-secret-resursele-tarii-date-pe-sest-in-plina-criza-sociala_64726442bb6c6f2c40172dd2

  • Din care cititorul intelege ca este un document secret (?!) si, mai ales, că ar fi fost ”făcut pe șest”, prin care s-a prelungit licenta OMV-Petrom cu inca 15 ani (A. de așteptare ??)

https://www.digi24.ro/stiri/economie/guvernul-prelungeste-cu-15-ani-concesiunea-catre-omv-petrom-a-resurselor-de-hidrocarburi-din-mai-multe-perimetre-2351251

  • De aici cititorul înțelege că ANRM a propus (!?) și Guvernul a aprobat (putea să nu aprobe ?!) extinderea licenței cu pricina.

Indiferent ce se scrie prin presă, se aude si vede pe la TV, un lucru este foarte periculos:

Decizia respectivă este ilegală, poate fi atacată de oricine in justiție, pentru simplul motiv că încalcă Regulamentul 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la Guvernanță in domeniul energiei si schimbărilor climatice.

(textul de referintă al Regulamentului poate fi accesat mai jos)

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2018.328.01.0001.01.ENG

De ce Decizia Guvernului este atacabilă si, în fapt este nulă de drept ?

Pentru simplul motiv că in procedurile de stabilire a oricăror măsuri, decizii, strategii, etc, in domeniul energiei si mediului, care potențial afecteaza toți cetățenii unui Stat Membru, Consultarea Publică este obligatorie si se constituie ca un capitol/document  separat care stă la baza unei Decizii (în fapt, Parlamentul European statuează in acest fel si ”democrația” particular in energie, care afectează pe fiecare cetățean).

In mod particular, Consultarea Publica este in conformitate cu acest Regulament intrucit, populatia, consumatorii, industria, asociatiile, mediul de business, etc., poate, in virtutea politicii de decarbonizare, nu ar mai dori extragerea de gaze din Marea Neagra după ce am decis sa inchidem si minele de cărbuni ?!…sau poate ar dori ”taxarea CO2” a simplei extracții a gazului ?!…sau cine știe !?…dar, trebuie intrebați !

 

Citeva extrase relevante din Regulament:

De ce ar fi fost importantă această consultare publică ?

 

  1. Cred că Guvernul ar fi avut la dispoziție un instrument legal și efectiv de a-si crește exponențial credibilitatea, popularitatea in rîndul cetățenilor (sau alegătorilor), aplicînd un exercițiu democratic, consultîndu-i, intr-o problemă controversată
  2. Această obligație a Consultarilor, a apărut in 2018, mult după data încheierii vechiului contract de concesiune, iar, reinnoirea acestuia, trebuia făcută in noile conditii !
  3. Așa cum Cancelarul Nehammer, pentru a-și atrage si crește popularitatea in rîndul alegătorilor austrieci, a comis efectiv o ilegalitate prin refuzul de a admite aderarea la Schengen a României, tot așa, Guvernul României, pentru a-si crește propria popularitate in rîndul cetățenior (alegătorilor) , ar fi putut legal, iniția procesul de Consultări publice amintit !
  4. Util sau inutil, decizia Guvernului i- ar fi dat legitimitate (si ar fi fost util ”să auzim și părerea poporului”, pentru că așa e in democrație, nu-I așa ?!)

 

Dar, Guvernul a  ales să facă ceea ce a făcut, avind impresia și comportînudu-se ca și cum activele statului sunt ca și proprietatea vreunuia din membrii  sau grup de membri (de partid ?) din Guvern , ridicîndu-se în continuare niște intrebări:

  • A știut sau n-a știut de aceasta obligație procedurală ? ( Sigur, or să vină fel de fel de explicații cum că Regulamentul nu e transpus încă in România- N.A. suntem in pre-infringement in aceasta privință !- dar oricum legislația UE primează, sau că speța reinnoirii contractului de concesiune nu se incadrează in aceste prevederi – N.A. cine ne împiedică sa discriminăm pozitiv democratia si să aplicăm această procedură pornind de la acest Regulament ?!, s.a.m.d)
  • Dacă a știut si n-a făcut-o și nici nu a folosit această posibilitate legală de a ”reseta” sau echilibra relațiile cu Austria – fundamental, stat neprietenos cu România, atunci, situația este gravă (de aceea o fi făcut-o ”pe șest” ?!)
  • Dacă n-a știut, atunci, exista posibilitatea de a îndrepta lucrurile, prin simpla contestare in justiție a acestei Decizii Guvernamentale, de catre oricine din România (partide, companii, asociatii, persoane juridice si fizice , etc.), iar Guvernul va avea șansa unică de a recunoaște că a greșit si de a coopera contructiv pentru îndreptarea lucrurilor pe plan local (prioritar) si mai puțin pe plan extern (secundar)
  • După ce auzim ”vocea poporului”, vom mai vedea ce facem cu gazele acelea…oricum, putem aștepta încă 15 ani, așa cum am așteptat deja 15 ani, sau cîți or fi fost.

 

 Altminteri, ce putem crede avînd in vedere cele de mai sus ?…

 

Catalin Dragostin

 

85 de comentarii:

  1. Hai sa fie într-un ceas bun ….. Sarcazm la greu !!!!
    Hai că pute a ….Trădare Națională ….. sau mi se pare mie?
    Hai că parcă ,pe timpul lu Ceașcă ….se plătea cu viața pt asemenea fapte ; oare azi cum s-o platii ………..????
    Hai că nebun, surd și orb sa fi ….dar tot ne dăm seama că cineva ,cu scaun greu a dat ordin și semnătura lui. / lor ,e negru pe alb ….
    Acum să vedem și cine din guvernul somnului ,sare cu o explicație pt aceste lucruri ,…și sper sa fie trași la răspundere (penal) acești jucători corupți ….sau poate nu …..că trăim în Romanica și cu asta ne ocupam timpul ! Trăiască corupția că asta ne-a rămas !

    14
  2. Ar putea contesta hAUR, dar au alte ‘prioritati’ primite de la ambasada! Vine meciul din Kosovo(is Serbia). Lasati resursele acolo unde sunt, ca sunt la prieteni, nu la dusmani! 🙂 Davai ceas, davai palton! Her. Ne…

    6
  3. Scuze dar articolul pare grabit

    https://www.realitatea.net/stiri/actual/licenta-omv-petrom-prelungita-cu-15-ani-actul-este-secret-resursele-tarii-date-pe-sest-in-plina-criza-sociala_64726442bb6c6f2c40172dd2
    Articolul de la realitatea e datat 27 mai si precizeaza clar „Acordul de concesiune pentru explorare petrolieră cu OMV ar fi fost prelungit cu 15 ani.” ” Conform unor informații pe surse Realitatea PLUS”

    https://www.digi24.ro/stiri/economie/guvernul-prelungeste-cu-15-ani-concesiunea-catre-omv-petrom-a-resurselor-de-hidrocarburi-din-mai-multe-perimetre-2351251
    Articolul de pe digi datat 17 mai contine un proiect de act normativ, doar proiect.
    https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2023/05/NF-69.pdf
    Initiatorul a fost ANRM

    De pe 19 mai aflam ca Guvernul amână prelungirea concesiunii OMV Petrom „În absența prelungirii, concesiunile expiră în 2027, înțelegerea inițială fiind perfectată în 1997. Legea petrolului stipulează că durata inițială a concesiunii poate fi de până la 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de până la 15 ani.”
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/guvernul-amana-prelungirea-concesiunii-omv-petrom-pentru-9-perimetre-de-hidrocarburi-21126599

    Pe 25 mai aflam inca o amanare
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/guvernul-a-amanat-pentru-a-doua-oara-la-rand-prelungirea-a-9-concesiuni-omv-petrom-din-care-2-cu-descoperiri-noi-de-titei-precedenta-prelungire-a-ajuns-in-instanta-21135567

    Daca cineva gaseste o sursa care arata ca actul a fost in final aprobat imi recunosc gresala, dar tot ce vad sunt niste tituri senzationaliste fara nici un fel de acoperire. Indiferent ce surse a avut realitatea plus pe 27 mai se pare ca stirea nu a mai fost confirmata de nimeni.

    22
    • @Marius: esenta articoului se refera la ”consultarea publica”

      8
      • Parea ca ati luat de bune informatiile din acele ziare, la fel si cei cu primele comentarii la articol. M-am referit strict la asta.
        Personal cred ca ar trebui lasat termenul concesiunii sa expire si sa gasim o alta firma in afara de OMV. Nu imi plac amicii Rusiei in afacerile energetice ale Romaniei.

        11
        • @marius…da asa e….informatiile, erau doar un motiv pt. o problema….e mai putin relevant daa sunt sau nu adevarate (ar fi bine sa fie neadevarate, dar…)

          • Vom vedea, sincer nu stiu de ce ar face prelungire.
            E mult mai rentabil sa-l lase sa expire si sa facem renegociere la conditiile concesiunii, situatia de acum e diferita fata de ce era in momentul in care OMV a obtinut drepturile. Minim ar trebui sa-l facem atat de costisitor incat nici o firma sa nu-si permita lasarea neexploatata la maxim a unui zacamant inclus in concesiune. Si totul tinut in tara pt nevoile noastre. Macar mai rezolvam si noi putin din dependenta de rusi. Acum cat mai avem ceva zacaminte.

            3
        • Don Marius nu știu dacă sa iau de bun sau nu acest articol ….. poate este scris în grabă (sau nu) și cele scrise, nu reflecta realitatea în totalitate …
          Dar nu poți nega corupția pandemica din Romania …..și guvernul somnului ce conduce la activități cel puțin dubioase ,daca nu chiar tradatoare intereselor țării !

      • Domnule, daca tot ați semnalat o ilegalitate, de ce nu acționați dvs in instanță statul român? Ne spuneți doar ce putem face noi, ceilalți. Luați exemplul domnului Toma, care, văzând că guvernul României nu acționează în instanță statul austriac pentru că se opune, prin veto, intrării noastre în spațiul Schengen, a dat Austria in judecată în nume propriu, sau in numele PMP, nu specifica exact in articolul citit de mine… Deci, puteți fi primul care acționați în această speță, cu omw. Eu vă mulțumesc anticipat și, sunt sigur că milioane de români v-ar strânge mâna cu respect. Deci?…

        1
      • Scuze pentru greșeală, e vorba de domnul Tomac, nu Toma…

    • Întradevăr articole de scandal făcute de dragul clickuri lor,păcat că sunt luate în serios.

      4
  4. plus ca m-as gandi de vreo cateva ori inainte de a lua in considerare Realitatea ca sursa de informatii pertinenta.

    8
  5. Eu, actionarul OMV Petrom: da’ de ce zbierati bre, in titlu?

    6
    • Hans, are we the baddies?

      5
      • Yes you are 😉

        Va inteleg si impartasesc pasiunea pt Petrom atat eu (tot in calitate de actionar) cat si fondurile de pensii private si multi alti investitori…
        Dar nu va inteleg deloc pasiunea pt OMW si austrieci mai ales dupa evenimentele din ultimul an…

        Cu ce v-ar deranja daca statul roman ar forta un pic lucrurile si ar inlocui OMV din structura actionariatului cu alta companie petroliera ?
        Ex. Orlen Polonia ? Cum ar fi sa fie Orlen 51% actionar, poate suplimentar si un schimb de actiuni (10-15% din Orlen pt statul roman) ?
        Sau o companie petroliera americana/britanica in loc de OMV ?
        Ar fi o situatie inacceptabila pt domniile voastre ?

        16
        • Foarte bun exemplul, Orlen, desi companie de stat are unele dintre cele mai inalte standarde de calitate in Polonia si s-a extins in exterior fara sa trateze tarile vecine ca pe niste tari colonizate.

          12
        • Cei mai mari dușmani ai românilor sunt invariabil ceilalți români!
          Realitatea este că niciodată nu am acționat unitar, nu există bucurie mai mare decât să-i tragi pe alții în jos.

          9
      • El Tea… chiar de 7-8 iunie, bre?
        Cand se bagara dividendele in conturi?
        Ce „coincidenta”…de „articol” de Luju…cum faceam eu p’aci in vremurile bune cu un deceniu in urma…traiasca CapsLoacele!

        Apropo…sa vezi ce balamuc cand le-or da si pe alea, dividende speciale, stabilite probabil pe 28 iulie si livrate prin septembrie…ca anul trecut. Cu toate ca deja OMV si-a cam dat alea 300 de milioane EURO de „solidaritate” (pana la sfarsitul lui iunie)…mai are, mai are… 🙂
        ____________

        Mai…Statul Paralelipipedic Roumain! (e generala, nu dau la gioale individuale)…

        Uite un sfat:
        Ai chef de „nationalizare”?…
        Foarte bine…fa rost de 16 miliarde (cu aproximatie) Lei NOI…RON…si cumpara la pretul pietei (de maxim 0,5 Lei pe actiune) toate cele 51,16% (cu aproximatie) actiuni ale OMV Group SA..,participatia la OMV Petrom.
        Adica vreo 31,9 miliarde actiuni din cele 62,3 miliarde.
        Si asa te apuci din nou, neprihanita Romanie…sa te joci din nou de-a PECO! Cu toate furtisagurile…

        Sau…nu cumperi toate cele 51,16% ci mai degraba doar 30%! (adica vreo 18,7 miliarde de actiuni)…
        …care, impreuna cu cele 20,7% pe care deja le detii prin Min. Economiei…faci un 50,7% majoritar de minune! Te-ar…pardon, ne-ar costa doar vreo 9,35 de miliarde de lei RONOI!
        „RONOI”..hai ca-s tare la mot-valise… 😉 telescopi-mi-as…pardon, inca am nevoie de outze…telescopa-m-as si n-am cui…codrului, raului, ramului.
        Asta in EUROI 😉 face cam doar 1,9 miliarde…hai ca zic eu 2 miliarde …sa fie rotund!
        Gata si la culcare!

        2
        • 😀 toti fanii austrieci o dau in sus si in jos cu nationalizarea…
          Daca Orlen cumpara 51% de la OMV e doar o tranzactie intre cele 2 companii, nu costa pe nimeni nimic.
          Cu ce e mai neperformant Petrom daca se intampla asa ceva ? Unde e nationalizarea ?

          O sa vina si dividendele alea speciale, si probabil vor fi mai mari decat cele obisnuite…dar asta nu schimba cu nimic faptul ca austriecii sunt niste nenorociti 😉

          5
          • Nationalizarea e o imposibilitate, nici nu am avea bani sa o facem. Concesiunea e semnata pana in 2027 si probabil ca nu va fi prelungita pana la alegeri, seamana prea mult a mina electorala.
            Aici intervine ceea ce zicea si domnul Dragostin intr-un articol mai vechi, ca Romania nu are inca o strategie energetica pusa la punct.
            Intr-un stat normal concesiunea ar fi fost lasata sa mearga asa cum e ea pana in 2027, cand expira. La momentul 2027 ar intra in negocieri pt inca 30 de ani cu orice firma doritare inclusiv cu OMV, dar conditiile puse de statul roman ar trebui sa fie in linie cu strategia energetica a tarii. Si bineinteles facuta cu respectarea tuturor normelor europene in vigoare in 2027.Discut strict de concesiunea zacamintelor pe care le avem. E loc de mai bine.

            4
          • @Anonimus..mai fratilor, parca sunteti in expresia aia (americana?): can’t have the cake and eat it too.

            1 – Daca e profit..nu e bine ca Austria profita….prostii, Romania profita in prostie!
            2 – Rusia e Austria, pe bune?…inamicii..dar ai dracu, iau decizii profitabile!

            Deci…cum naiba sa va multumeasca Domnu’?

            1
          • „asta nu schimba cu nimic faptul ca austriecii sunt niste nenorociti ?”

            Nimeni nu ne opreste (Romania ca stat, investitori fizici privati sau alte persoane juridice private) sa-i cumparam pe nenorocitii astia „austro-ungari” 😉 . Sa investim in entitatile lor. Austria+Ungaria impreuna sunt cu cel putin jumatate de milion de cetateni mai putin decat noi. Da, stau mai bine economic, ce-i drept…dar ne place mai mult sa ne victimizam in loc sa-i…cumparam.

            3
        • Metre, bună ideea cu o oferta publica secundară de cumpărare.
          Blochezi prețul de achiziție la un nivel cunoscut. Dar prima de control? Și cine crezi ca o să răspundă la ea? ?

          1
  6. 1. Uniunea Europeană are pagină în limba Română. Citatele puteau fi puse direct în limba Română, dar probabil așa par mai interesante.
    2. Faceți afirmația că „Această obligație a Consultarilor, a apărut in 2018, mult după data încheierii vechiului contract de concesiune, iar, reinnoirea acestuia, trebuia făcută in noile conditii !”. Cum adică mult după data de expirare a contractului când contractul expita în 2027? Eu știam că suntem în iunie 2023.
    3. Îmi place credulitatea românească. Chiar aveți impresia că a existat un guvern după 1990 care să lucreze în folosul cetățenilor țării? Sau un parlament?
    Regulamentele UE au caracter OBLIGATORIU în toate țările membre UE. În România dacă încalci un regulament UE încalci Constituția Romăniei. Nu încalci nici o lege organică sau ordinară, un OUG sau HG. Nici măcar un ordin de ministru.
    Și de când se respectă constituția în România? Se respectă doar dacă cineva cu muilți (de fapt foarte mulți) bani ajunge în arestul poliției. Doar atunci se dovedește că o lege este neconstituțională. Nu contează dacă în baza aceleiași legi sunt zeci sau sute de oameni condamnați.

    8
    • dragostin catalin

      @NicuS :
      1. ati sesizat vreodata diferente de nuante intre legislatie in engleza si aceea tradusa in romana….
      As zice ca nu pentru a fi interesante ci, pentru a fi autentice , fara echivoc, intr-o limba de circulatie internationala

      2. cite consultari publice ati vazut in ultimii ani, pe probleme de maxima importanta, in proiecte/decizii care afecteaza cetatenii ?

      3. situatia ar putea fi un instrument de ”discriminare pozitiva” , poate, pentru urmarirea vreunui obiectiv oarecare, daca o fi existind asa ceva

      Macar sa nu prelungim contractul de concesiune !?!?…nu-i asa !?!?

      7
      • 1. E vorba de site-ul oficial al UE. nu cred că există diferențe între fișieul publicat în engleză ți orice altă limbă (vorbind de același fișier).
        2. Eu m-am legat de faptul că ați spus ca această legislație a apărut „MULT DUPĂ DATA ÎNCHEIERII VECHIULUI CONTRACT”. Dacă a apărut după ce un contract expirase, nu vi se pare normal ca noul contract, semnat tot înainte de apariția unui regulament UE să fie respectat? Doar că acel contract VA EXPIRA peste patru ani. Nu este expirat. probabil sunteți de părere că acel contract nou semnat (repet nu este un nou contract deoarece cel vechi încă nu a expirat) ar fi trebui anulat și refăcut în condițiile noului regulament UE
        Cât despre consultările publice în proiecte legislative, în ultimii ani, au fost pentru fiecare lege sau modificare de lege. Doar că nimeni nu se uită pe site-ul parlamentului sau al guvernului, iar parlamentul sau guvernul nu iau în considerare nimic din ce li se spune în consultările publice. Ei au obligația săconsulte populația în privorea viitoarelor legi dar nu au obligația să accepte ce spune populația. Sunt obligați să accepte ce spune populația doar în urma unui referendum.
        Și sunt curios de ce să nu se prelungească concesiunea? Atât timp cât condițiile sunt favoabile cetățenilor români și țarii, nu doar celor de la putere (nu o să vedem noi așa ceva niciodată din parte conducerii acestei țări).

        6
        • @NicuS: ”…Și sunt curios de ce să nu se prelungească concesiunea?…”

          1. pentru ca, arbitrar, ”asa vrea muchii mei” …securitatea Austriei a fost amenintata de Romania (emigratia din…), zise Nehammer, cu subiect si predicat…iar eu as zice ca securitatea Romaniei este, mult mai mult periclitata de inactiunea OMV, dar….si multe multe altele, care nu au rost sa le mai mentionam aici

          2. mai practic….iau gaze eu din M.Neagra si fac ingrasamnite ( astea sunt 40% din deficitul comercial al RO !!) decit sa le import din Austria (consultati INS statisticile)…e un exemplu marunt de economics

          3. poate asa, vom fi mai multi care vom avea si somon afumat la breakfast dimineata

          7
    • dragostin catalin

      @NicuS: dvs., pe buna dreptate, sunteti ”corect politic”.
      Eu mai mentionam ceva despre ”discriminarea pozitiva”, in aplicarea (posibila) a unei reglementari, similar ca stil si calapod ”Schengen” , (ca asa vrea muschii mei), numai ca de aceasta data, cred ca am fi fost noi mult mai ”corecti politic noi si nu prietenii noastri.
      Cu alte cuvinte, vorbim tot de 2 ”contracte” – acela pe care ni la-m asumat (de 11 ani) pentru accederea in Schengen- care inca e in vigoare dar noi ”nu suntem”, din motive care nu tin de noi, si, de asemenea, alt contract, care e in vigoare si, despre care as putea ”abuza legal”, pe o cu totul alta speta….cam la asta s-ar rezuma in rezumat

      La urma urmei, n-ar fi totusi interesant/relevant/util, sa auzim si ce-ar zice ”omu de rind” ref. la aceasta problema intr-o ”consultare publica” reala ?…

      3
  7. Vash the Stampede

    Ca o mica paranteza… daca se permite de mai marii site-ului bineinteles…

    In toata harababura asta, ba cu greva din Educatie, ba cu Petroama, M-OMV-EAUA, etc.

    Ceea ce mi se pare cel mai aberant dintre toate, este chestia aceasta cu „ordinele”, efectiv peste tot!!! Ordin, ordin, ordin si iarasi ordin…!!! Ce tot putzpa calulululului atatea ordine in stanga si-n dreapta, in sus si-n jos…??!

    Sta scris pe undeva, ca toti civilii si intreaga societate, suntem soldateii lu’ dom’ geberal Ciuca…??! Unde…?!… sa-mi arate si mie…!!!

    Bun ok, sunt constient despre legie starilor de criza, gen, razboi cu o putere externa, calamitati naturale, invazie extraterestra, etc. situatii in care populatia trebuie sa se supuna ordinelor autoritatilor, pentru siguranta lor, etc

    Dar nu e cazul de „ordine”, atunci cand nici una dintre asemenea situatii nu se intruneste, da…?! Atunci, pur si simplu nu pot sa inteleg… unde, cand si cum are intreaga societate(civilii) contract de tip meletar semnat cu MApN, de trebuie sa se supuna „ordinelor”… ba unui ministru, ba unui primar, ba „el presidente”, ba nush ce alt tip de institutie… s.a.m.d.

    La fel „ordona” si Ciuca zilele astea, cadrele didactice… „ca au obtinut majorarile salariale pe care le-au dorit… gata cu greva…!!! Ordin! Marsh inapoi la catedra…!!!”

    Sa-mi arate si mie cineva… unde putzpa calulululului, sta scris ca virgula contractul unui cadru didactic, semnat intre persoana respectiva si Ministerul Educatiei, este pus pe picior egal cu un contract de angajament de tip MApN, in care sta in mod explicit specificat faptul ca semnatarul se supune ordinelor emise de MApN, 24 de ore din 24…??!! ?

    9
  8. Si daca nu exploteaza austriecii atunci cine exploteaza? ca noi romanii nu mai suntem in stare.
    Aveti vreo propunere??? sau doar vreti sa va afirmati batand campii!?

    1
  9. Cred ca e vorba de OMV Petrom, nu OMV austriac. Statul roman e actionar principal la OMV Petrom, asta scapati putin din vedere. Da, OMV e actionar majoritar, ca de aia s-a privatizat Petrom. Dar statul roman detine mai mult de 20% din actiuni. Deci are a doua pozitie in companie, inclusiv in consiliul director. Si inclusiv peste 20% din profitul companiei. Si inca o data, a doua pozitie in firma. Deci, cand scuipati nemernicii de austrieci ca fac si dreg, inclusiv vai de mine profit, mama lor de capitalisti, calculati ca peste 20% sunt flegme pe statul roman, iar peste 20% din profit, in afara de redevente, taxe, TVA, bla bla intra in bugetul Romaniei. E, cum suna ca statul e partener acolo, si membru secund in consiliul director? Da, statul care face legile in Romania…ma rog, in teorie face legile…

    2
    • OMV PETROM e OMV austriac. Așa am dorit, așa avem.

      8
    • @Val: da, e un punct de vedere…eu insa, ma intreb, de ce n-as avea eu 100% in loc de 20% ? (sar peste chestia cu ”scuipatul” si o consider o ”alunecare” nedemna de o cafenea cu apfelstrudel din Stefan Platz)
      Nu vreau sa dezbat argumentele macroeconomice cum e cu resursele si rolul lor (revedeti cu putin mai multa atentie art. despre DIplomatie Energetica si, cititi si mai atent ce zise un diplomat energetic/sau energetician diplomat-Mihnea Constantinescu ref. securitatea energetica si resursele, in context zonal).
      Dvs., intr-adevar, sunteti foarte european ”corect politic” (puteti citi cite ceva despre corectitudinea politica definita de Andrei Plesu-fost minstru de externe), iar subsemnatul, va asigur, ca nu sunt membru AUR si nici al vreunui alt partid politic
      …si, mai vorbim…

      8
      • Dar ce-ar fi să redistribuim pe la noi și o parte din azilanții de prin Austria, ca fapt divers? Sau, să zicem, orice azilant care vrea în UE să intre la un fel de tragere la sorți și unde-i pică la tragere, să fie obligat să stea minim 1-2+ 10 ani să se integreze, 1-2 ani să învețe limba și 10 ani să muncească. După ăia 1-2+10 aninu are decât să încerce să se ducă unde poftește. Dacă nu-i convine, nu are decât să se întoarcă în Sudan, sau Sri Lanka sau de unde a venit. Ei…?
        Nu de alta, dar dacă tot e să vorbim e energie și Austria, să luăm în considerare și că treaba cu azilul e folosită ca pârghie pe Shenghen, energie, bla-bla…
        E simplu să testezi piața cu idei de genul 100% în mâna statului sau „noi românii să deținem 100% din…”, că e o idee simplă și care ajunge imediat la creier, fără să solicite prea mult neuronii.
        Dar hai să solicităm neuronii și să mergem mai departe de „o să facem noi și o să dregem Austriei”, ori „o să ne luăm noi soarta în mână 100%” că problema nu e asta.

        3
      • Tot o tragem numai cu OMV-ul, dar stai să vezi că refuzul Olandei pentru Bulgaria a fost o plăcintă care ne privea și pe noi 100%, din moment ce suntem cuplați de Bulgaria, tot 100%.
        Ne face, de asemenea, că nu vedem că valul de achitări pe motiv de prescripție a faptelor s-a declanșat după eșecul cu Shengenul, ș.a.m.d. …
        E greu în politica europeană, deh…. acum că vrem să fim băieți mari! Păi dacă vrem să fim băieți mari, să folosim neuronii, nu să ne prefacem că problemele nu sunt interconectate. Vrem acces pe piața europeană pentrue exporturi, dar stai să vezi că nu vrem participații străine la noi, iar azilanții ne put, celor mai mulți dintre noi.

        4
      • S-a vazut ce a facut statul cand avea 100% Petromul. Iar chestia cu scuipatul – OMV revine periodic in atentie ca inamic public. Mai tii minte acu’ cateva luni cand toti se invartoseau ca vai de mine OMV nu vrea sa plateasca nu stiu ce taxe suplimentare pe profit? Cum ieseau reprezentantii statului sa infiereze exploatarea austriaca a saracilor romani? Adica statul, prin reprezentantii sai, flegmuia o firma privata la care statul e actionar principal, ca nu face ce vrea statul, recte sa ii dea bani mai multi…hai ca ai prins ideea…si multi a naibii au mers pe fenta asta…

        1
  10. O intrebare, oarecum deplasata, pentru domnul Dragostin.
    Ati fost contributor, alaturi de alti experti in energie. Era interesant sa citesti, acolo, opinii diverse. Dialogul naste solutii.
    De ce postati doar aici, unde sinteti singurul expert in energie?

    1
    • @corson:
      1. ba dimpotriva, am postat si postez in continuare si prin alte parti (ex. Contributors, Energy-Center, Energynomics, Ziarul Financiar, etc. youtube – regenerabile, etc.) Ce este adevarat, este faptul ca nu intotdeuna ceea ce propun, este si publicat de catre cei carora le propun cite ceva !…motivul probabil ca il intuiti !?
      2. postez si pe acest site, intrucit, consider ca energia (al 3-lea element al securitatii unui stat) este o ”arma” care poate fi folosita foarte eficient, inclusiv in Diplomatie….sunt convins ca intelegeti de ce….
      3. incerc sa raspindesc / explic cit mai mult despre energie pentru cit mai multi…si sa intelegem cit d emult ne afecteaza fizic, material, politic aceasta ramura…energia este relativ greu de inteles de catre oricine, in special de catre politicienii care ne conduc

      Sper ca raspunsul este decent

      6
      • Cu informații false ca în articolul de mai sus, „expertul” Dragostin (marele „expert” in a apăra energii poluante și falimentare ca termocentrale pe cărbuni și în ceaușism), mai bine n-ar posta pe aici. Nu doar că nu aduce vreo plus valoare siteului, ba chiar îi aduce mari deservicii. Două articole, două falsuri lansate, te-ai întrecut pe tine, tovarășe Dragostin.

        1
        • @Cronos: cred ca ”v-a stat timpul in loc”, nu mai curge, sau, poate mai rau, ”s-a comprimat”, vorba lui Einstein, chestia aia cu comprimarea / dilatarea timpului si spatiului din teoria relativitatii, daca va spune asta ceva….

          Nu m-am autointitulat niciodata expert, desi, ma ocup de energie de peste 50 de ani si, asa cum am mai spus-o, mi-am cistigat dreptul, cel putin moral, de a spune orice in domeniu, inclusiv prostii…daca vreti sa contestati termenul, va rog sa va adresati celor care ma considera asa, in mod gresit, daca aveti argumente, desi nu prea cred, altfel le ”devoalati” dvs., dar, …nu va certati cu mine !…nu ma consider expert, dupa cum, in mod cert, nici dvs.nu sunteti nici pe departe, desi, in mod clar suntem din ”ligi diferite”

          …si pentru ca aduceti in discutie termeni cum ar fi ”ceausism” sau ”tovarase” , ( o ”moda” perimata, de aceea v-am spus ca v-a stat ceasu in loc) cel mai relevant pentru dvs. este faptul ca, recunosc, am ce sa arat ce am lasat in urma si in ”ceausism”, si in ”iliescianism”, ”basism” ,etc. si citi or mai fi fost- sunt dintre ”cei care am scos tara din noroi ” (cum zicea un clasic), am facut centrale electrice si linii, din care sa va alimentati dvs. calculatorul si sa puteti scrie ceea ce scrieti (va asigur ca multi electroni vin si din cele facute de subsemnatul), spre deosebire de bunica mea care lacrima cind s-a aprins becul pentru prima data in casa in care am copilarit si eu…

          Eu credeam ca discutam/dezbatem ARGUMENTAT falsurile din articole, si, personal, sunt onorat ca acest site este deschis opiniilor si dezbaterilor argumentate si, convingerea mea este ca tocmai acest fapt confera valoare unui site.

          Imi face placere intotdeuna sa observ ca unii citittori sunt de aceeasi opinie, sau altii nu, dar argumentat, dar, cel mai mult imi fac placere reactiile nejustificate ,neargumentate, ilogice, semn ca cele spuse au un efect, chiar negativ (e mult mai bine decit indiferenta !…uneori e genial sa fii si falsificator de clasa)

          E prima oara in ultimii 20 de ani in care sunt perceput ca aparator al centralelor poluante si falimentare…pina acum eram considerat ”omul regenerabilelor” si politicilor UE in domeniu

          DECI, dl. Cronos, mai trage odata ! (nu de timp)

          1
  11. Remind me: când am invitat NOI „refugiații” în Europa, mai exact?
    Cu date concrete, please!
    Pentru ușurință: „Wir schaffen das!” nu este în limba română!
    Nu am absolut nici o problemă cu ținutul lor la sud de Mediterana, realitatea este că s-ar putea realiza extrem de ușor asta, DACĂ AR EXISTA VOINȚĂ!

    2
    • Prietene, fără supărare, vezi că dacă nu iviți pe unii într-un mod deștept și te mai și ocupi de asta cu grijă, în curând o să ai în satele unde acum sunt acum pretinii de 1.100 de ani o altă nație, care, face de obicei mulți prunci, nu plătește impozitele și curentul, stă pe ajutoare sociale, nu-și mătură în curte și în fața porții, nu-și văruiește casele și când ridică chicinete nu solicită autorizație… P.S. Aia de veniră pe cal acu’ 1.100 de hanișori plătesc impozite, muncesc pe salarii în medie mai mici decât românii, plătesc curentul, mătură în curte și în fața casei, își văruiesc periodic casele sau și le vopsesc (ce-i drept au ei o preferință pentru culoarea verde și steaguri, dar asta e o altă discuție…), nu prea solicită ajutoare sociale, fac turism de calitate și nu prea fac prunci. Succes! P.S. De te bucuri că dispar amicii respectivu cu calu’ cu care ne înfrățim de fro 1.100 de anișori, pregătește portofelul să le plătești ălorlalți corentul, ajutoarele sociale, asigurările medicale și școala la prunci, după care meditează la cine o să aibe majoritatea la parlamentare. Viitor haurit te așteaptă, pretine!

      4
    • Un articol recent (preluat de hotnews de pe contributors in mare parte, dar cu linkul de rigoare) absolut-perfect, scuzat sa-mi fie gradul de comparatie…de pus in rama, articolul.
      Toata lumea ar trebui sa il citeasca, Cristian Felea e pe felie, de meserie pe energie, combustibili.

      3
      • Extrem de bun articol.
        Inclusiv puseele cu iz de nationalizare ale aur-istilor, legaturile cu Rusia ale fostului ceo al omv devenit animalut de companie al lui Putin si imbecilitatea politicienilor romani. Unul din cele mai bune articole din ultimii ani, pacat nu e cunoscut de prea multa lume

        4
  12. Cu austriecii e destul de complicata ecuația, ei au luat la privatizare companii strategice, pt că au fost cei mai interesați. Atât financiar/economic, cât și geopolitic. Nu prea aveau de ales decidenții politici atunci, Romania avea nevoie de bani și de susținere în organizațiile internationale. In finanțe și petrol/gaz, specialiștii români nu sunt niste ageamii, exista tradiție și profesionalism. Austria in momentul asta vrea să obțină și mai multe avantaje. Ne au la mana și profită. Si trilaterala Austria-Ungaria-Germania, cu relații vechi și apropiate cu Rusia, e echilibrata in NATO de SUA, Franța, Italia, Spania, Turcia, Grecia (știu, Austria nu e in NATO, dar are lobby în organizație) și în UE de Franța, Spania, Italia,Grecia. România are un „bazin” geopolitic și geoeconomic destul de clar, nu e ca al Poloniei, care e mai puțin conservatoare in opțiuni, dar nici ultimii din pluton. Mai multe concluzii o sa avem după vizita lui Scholz. Deocamdată neconfirmata, e data doar pe surse în presă. Ținând cont de situația din vecini, e o procedura normala, așa că va veni.

    1
  13. OMV intră în acționariatul startup-ului Eavor Technologies și obține acces prioritar la tehnologia pentru valorificarea energiei geotermale. Mai întâi, se va concentra pe implementarea sa în România, Austria și Germania.
    https://www.biziday.ro/252214-2/

    • Mie-mi pute rau afacerea asta. practic e si actionariat rusesc la gazul nostru din Marea Neagra si mi-e ca e vreun aranjament pe undeva sa exportam preferential in Austria (pret & destinatie).

      Apoi OMW nu prea are tehnologia necesara pentru astfel de exploatari. toata zona incepe sa devina o palarie prea mare pentru ei.

      Am senzatia ca suntem prea prosti si fricosi pentru o politica mai asertiva; se putea Romgaz asocia cu altii

    • https://www.g4media.ro/breaking-omv-petrom-a-dat-in-judecata-romania-la-curtea-internationala-de-arbitraj-de-la-paris-si-cere-noi-reglementari-in-legea-offshore-miza-gazele-din-marea-neagra.html

      sau nu…nu le ajunge vor si decizia pe surplus…no way…

      „Compania OMV Petrom a depus în acest an la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român – prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.”

    • Mai crezi ca da OMV Petrom dividende speciale anul asta? Erai destul de optimist, eu nu prea. 🙂
      (anul trecut, pe vremea asta, jumatatea lui iunie, deja stabilisera, atat Directoratul – pe 14 iunie – cat si Consiliul de Supraveghere – pe 21 iunie, care era dividentul special propus, pentru a fi adoptat la AGA pe 26 iulie. Teoretic, chestia asta ar trebui sa se intample pe 28 iulie, anul asta, cand dau rezultatele financiare semestriale)

      OMV Petrom trebuie sa investeasca cu Romgaz 4 miliarde de euro pentru Neptune Deep in urmatorii 3-4 ani. In general, media contributiilor OMV Petrom la stat a fost de 1 miliard de euro pe an.
      Basca cele 300 de milioane de euro (1,5 miliarde de lei/RON) platite pentru „taxa de protectie”…pardon…” taxa de solidaritate” 🙁 pana la sfarsitul lunii iunie, acum.

      Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud (n.r. – fac parte din Neptune Deep, care are in total vreo 7500 km patrati, cu adancime de 100-1000 de metri, aflat la 160 km de tarm) include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor.

      Prima producție este estimată în 2027. Producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (~140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.”
      _________
      Deci vreo 80 de miliarde de metri cubi intr-o decada (incepand cu 2027)… ei zic ca ar fi de fapt 100 de miliarde de metri cubi.

      3
      • Pe de alta parte – zic eu…nesemnificativa!… anul trecut OMV Petrom a avut o majorare de capital…..adica ne-au dat noua, actionarilor, sansa sa cumparam prin „drepturi de preferinta/extragere”…actiuni la pret preferential, de 0,1 RON (cand valoarea lor pe piata era pe la 0,43 RON), echivalente cu vreo 10% din numarul de actiuni pe care le detineam.

        Astfel, numarul de actiuni a crescut de la 56,7 miliarde la 62,3 miliarde.
        E vorba de o crestere cu vreo 566 milioane RON…deci cam 111 milioane euro.
        Insa chestia e ca Statul Roman (care are 20,7% din actiuni) n-a cumparat cu bani – precum noi, persoanele fizice si juridice – ci cu terenuri in suprafata totala de 1380 de hectare.
        Astfel ca fizic sunt de fapt doar vreo 464 milioane RON….sub 100 de milioane euro (probabil le-au folosit ca sa plateasca 1/3 din rahatul ala de „solidaritate” de 300 milioane euro).

        2
    • Xigodia de la iRealitatea, xurva „jurnalistica” a lui Dragnea….emisiune despre cum viata din M.Neagra e in pericol daca OMV Petrom si Neptune Deep = love.
      Aha, acum te trezisi, pagubo? Like clockwork…

  14. Pentru mine, investitorul cetatean roman (de nationalitate romana – poate conteaza pentru unii mai cu nasul AURit pe sus) lucreaza guvernul!

    OMV Petrom tocmai anunta acelasi dividend special ca anul trecut, de 0,045 RON pe actiune:
    https://www.bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/SNP-Propunere-dividend-special/0400B
    Randament de 19,6% (dar la pret pe actiune de 0,42 la sfarsitul lui 2022… anul trecut a fost de 15,9%. Deci o sa fie mult mai mare de 19,6%…deja actiunile se invart de vreo saptamana si ceva pe la 0,55. Probabil o sa creasca/apropie de 0,6 RON la data de eligibilitate a actionarilor (se va decide in urmatoarele zile, inceputul lui august).
    Anuntara azi, 27 iulie, pentru ca maine e AGA.
    ___
    Ai avut dreptate… te stii tu, matale, anonimule care-le esti. 🙂 Io am avut ceva dubii.
    ____
    *editat, stire bonus: https://www.bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/SNP-Semnare-contract-fonduri-europene-pentru-retea-de-masini-electrice/B38CB

    3
    • DA, am avut 😉 In calitate de investitori cred ca e momentul…sa ne mai planificam un concediu 😉

      • Sau sa mai cumparam ceva ceva pe la Hidroelectrica…chiar sunt curios cum va evolua pretul actiunilor la H2O in urmatoarele 6 saptamani. Am impresia ca ceilalti gandesc ca noi – logic, ceea ce inseamna ca pretul actiunilor OMV Petrom il va trage in sus si pe al H2O.
        ____
        Parca vad in urmatoarele ore pe la TV cum incep sa zbiere maimutele la Ciolacu sa mareasca impozitul pe dividende la 10% de la anul (8% anul asta, 5% anul trecut).

        2
    • „Prin urmare, în conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom S.A. și cu legislația aplicabilă, OMV Petrom S.A. convoacă prin prezenta Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor (doar acţionarii care sunt înregistraţi ca acţionari ai OMV Petrom la data de 28 august 2023 „Data de Referinţă” în registrul acţionarilor ținut de Depozitarul Central S.A. au dreptul de a participa şi de a vota în cadrul AGOA)…
      pentru data de 12 septembrie 2023 (prima convocare).

      Data de Înregistrare propusă, care se folosește pentru identificarea acționarilor care vor beneficia de dividende, este 28 septembrie 2023, Ex-Date propusă este 27 septembrie 2023, în timp ce Data plății propusă este 19 octombrie 2023.”

      https://www.bvb.ro/infocont/infocont23/SNP_20230728170906_Raport-curent-propunere-dividend-special-2023-merged.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *