Leopard 2A8

Pentru ca nu avem o imagine cu noul A8, haideti sa vedem cum arata Leopard 2 A1

Cehia este o tara mica dar populata cu oameni mari, macar de Stat, si atunci cand incepe un program il duce la capat intr-un mod foarte serios, predictibil si suficient de transparent dpmdv. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe contractul pentru MLI-uri cu Suedia – BAE Systems Hägglunds, in valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro pentru 246 CV90 MkIV, in sapte variante constructive – ca Praga s-a arata interesata, la nivel oficial, si de tancuri Leopard 2A8.

Asta dupa ce armata ceha tocmai ce a facut poze cu primul A4 ajuns in tara, dintr-un total de 15 unitati pe care le va primi gratuit din Germania.

Pe 24 mai, ministrul ceh al apararii – Jana Černochová – a anuntat ca a fost mandat de guvernul sau sa demareze negocierile cu Berlinul pentru achizitia a 70 Leopard 2A8.  Cehii se asteapta ca tancurile sa fie livrate integral pana la sfarsitul acestei decade si probabil ca este o asteptare rezonabila, pentru ca cei din conducerea companiei germane Krauss-Maffei Wegmann [KMW], cu  foarte putin timp in urma, au declarat public ca exista capacitate de productie excedentara pentru tancuri si se asteapta doar clientii.

Pana acum, Germania a fost prima tara care a comandat tancuri noi, deocamdata 18 unitati A8, dar exista planuri aproape sigure pentru un contract ferm de inca 105 de tancuri Leopard 2A8 pana la sfarsitul lui 2023.

Exista chiar speranta ca Olanda sa intre si ea pe fir cu o comanda pentru Leopard 2A8, Regatul Tarilor de Jos avand in vedere reactivarea batalioanelor de tancuri desfiintate cu ceva ani in urma cand ultimele 100 de Leopard 2A6 au fost vandute Finlandei aproape pe nimic.

“Pe nimic” cu adevarat pentru ca discutam despre 100 de tancuri Leopard 2A6, piese de schimb si logistica suficiente pentru operarea tancurilor pentru zece ani. Totul pentru o nimica toata: 200 de milioane de euro.

Ca sa va faceti o idee despre ce afacere au facut finlandezii, este suficient sa spunem ca Romania va plati undeva la un milliard de euro pentru 54 de tancuri Abrams M1A2, iar pretul cerut de americani este unul normal, cam atat au platit cu totii per batalionul de Abrams. Finlandezii insa au primit pomana cu o lumanare de 200 de milioane de euro: doua batalioane de A6 (adica tancuri ultramoderne chiar si astazi), piese de schimb, probabil si munitie, pentru suma modica de mai sus.

GeorgeGMT

132 de comentarii:

  1. Putin – cel mai bun agent de lobby pentru industria „de produse speciale”.

    11
  2. Oare de ce nu ma mira ca noi nu am fost in stare sa facem precum finii? Anyway….afacerea F 16 din Norvegia pare oarecum similara cu cea de tancuri a nordicilor, desi ale lor tancuri sunt mai moderne decat avioanele noastre.

    11
  3. LaCuscaPsd&Pnl

    Pai nu toți sunt proști… Ce vreți!?

    7
  4. Serios acuma, tot iti vine macar sa te scarpini in cap si sa salti o spranceana a mirare cand vezi ce fac altii pe langa tine…cum naiba se descurca asa, e un fel de woodoo…bine, si zburatoarele noastre…norvegience se incadreaza la super afaceri, pleasca si noroc chior, da’ in rest…parca suntem scanduri tata, nu suntem in stare sa echipam un pifan cu ceva de doamne ajuta, nu avem cu ce sa il instruim, ajunge saracul sa dea baldabac cu P3-ul in Dunare, fortele aeriene se camufleaza in albastru cand manevreaza patrioate camuflate cu verde…mai, ceva ceva misca si la noi, dar raman la concluzia mea – mai e mult rau pana departe, sunt multe chestii chiar de rasul plansul, onor MapN trece cu presul peste gunoi…anul trecut in vara am fost la intalnirea de…off mi-e greu, 30 de ani, la LMDC. Bine, azi ii zice altcumva. M-a palit plansul. Breaza, pazita de o firma privata de securitate, nu vedeam de balarii mesele de ping pong, stadionul practic nu mai e, caloriferele…tot alea, care erau deja din alta era pe atunci, dormitoarele…mai jale…am stat toti vreo cinci minute sub niste…corco…ce pomi erau, culmea, in spatele bibliotecii, langa comandament, intr-un…ceva multa vegetatie salbatica, si ne minunam – ba, trebuia sa fie mult mai ok decat pe vremea noastra…da, Cantemir, liceu de elita…am ajuns fericiti ca il vedem, absolut toti am plecat tristi ca l-am vazut asa…restul armatei cum o fi?

    17
  5. „200 de milioane de euro: doua batalioane de A6 (adica tancuri ultramoderne chiar si astazi), piese de schimb, probabil si munitie, pentru suma modica de mai sus.”
    Si acesta este un din raspuns pt „O ÎNTREBARE DEPLASATĂ : PENTRU CINE LUCREAZĂ GUVERNUL ROMÂNIEI ? CUM ÎȘI POATE PIERDE ORICE URMĂ DE CREDIBILITATE IN FAȚA ROMÂNILOR

    15
    • Guvernul Romanistanului munceste cu spor pentru sefi lor de la Kremlin incepind cu 1947 pina in clipa asta cind citesti acest comentariu!.

      18
      • De-aia l-au dat rușii jos pe Ceaușescu, muncea pt ei. Mai ales când a condamnat invazia Cehoslovacii. E clar nivelul tau.

        12
        • Greu cu analfabetismul functional dar ai noroc in caz de o posibila invazie zombie tu esti in siguranta pentru ca ***!In ’89 rusii l-au schimbat pe Ceausescu cel perimat cu tinara speranta KGB Iliescu iar primul ministru al apararii era o cartitza GRU,generalul Militaru si timp de 30 de ani,armata,coloana vertebrala a unei societati a ajuns o ruina la fel ca si restul tarii.Nu esti in masura sa discuti despre niveluri de inteligenta atita timp cit nu esti capabil sa intelegi realitatea!

          17
          • stii am o problema ma gandesc cine sunt cei mai prosti oameni romani sau nigerieni , tu se pare ca insisti sa fim numarul unu

          • Tu ești vechi pe-aici și chiar clasic, in sensul bun, ești un tip care gandeste. Pun unele replici ale tale pe seama unei naivități sau inocente (in sensul bun, nu peiorativ), unei zi proaste samd, se intampla. Sunt sigur că ai experiență, informații și te pricepi la alte domenii mult mai bine decât la cel militar.

            1
          • Sorry, am dat pe alt replay, e pt altcineva.

  6. Finlandezii n-au fost NATO asa ca au fost nevoiti sa invete de la aia care sunt in conflict perpetuu

    https://twitter.com/CorporalFrisk/status/1666895906434605059

    4
  7. Se vede clar cat de fumati cu iarba au fost olandezii ca au ramas fara tancuri…..foarte eficient guvernul lor….i-au lasat varza la Fortele Terestre credeau ca nu mai au nevoie de tancuri de niciun fel si ca CV 90 35 mm este destul ca razboaiele vor fi purtate doar impotriva descultilor cu ajutorul fortelor expeditionare.
    Good to go! Doamne ce prosti au fost! Sincer tind sa cred ca si Olanda are aceleasi metehne populiste ca si noi….Bravo Finandezilor care au cumparat maximul din acei bani.

    21
    • La drept vorbind,olandezii sunt un neam de negustori care in ultimii ani nici nu preau avut nevoie de Leoparzi daca tzii cont de pozitia geografica,problema apare ca nici romanii nu au tancuri,mizeriile resapate gen Bizon sau T55 nu se califica la rangul respectiv si cu toate astea nu au facut absolut nimic in ultimii 30 de ani desi suntem la o aruncatura de bat de rusorci!

      11
      • Și în ilustra ta gândire ce tancuri putea lua Romania in primii ani după 90? Cu visteria goala. Că dacă nu știi (e clar că ești pe langa) T55AM au fost cumpărate atunci din RDG, din surplusul armatei germane și erau mai bune decât ce 55 aveam noi. Iar Bizonul a fost modernizat ok la ce buget era, inclusiv munitia pt tun și în plus pe partea de avn, unde înainte avea sistem arhaic. Ce poți reproșa e că nu a fost achiziționat TR-125.

        12
        • T55 am a fost primit de la rusi in contul datoriilor pe care aia le aveau la noi.altii mai dastepti(correenii aia buni) s au ales cu T-80 si bmp3.ungurii si au tras vreo 500 de btr-80.Fraierica srl(adica noi) ne am ales cu t-55.

          10
          • Nu știu ce surse ai tu, eu am auzit personal alta varianta, de la 2 tanchiști din 2 unități diferite, una din Bistrita. Deci face to face nu pe net, nici din presa, de la militari care aveau ceva experiență în uniforma, dinainte de 89. Repet, aparțineau Germaniei, foste prin Volksarmee, nu rușilor. Au venit și cu munitie și prima oara au apărut public la o aplicație prin Ardeal. Mai târziu mi-au povestit și niște comandanți cum erau dpdv calitativ fata de ce mai exista.

            5
            • Tancurile alea nemtesti nu erau cumva detinute in garaj de o babuta care le spala cu Domestos si circula cu ele numai duminica!??Dupa ‘”Primavara de la Praga” Ceausescu si-a dat seama ca treaba e groasa si a cumparat direct de la rusi T-55,un tanc vechi si depasit chiar si pentru vremurile alea insa era ieftin,construit la gramada si singurul model disponibil pentru noi.Primul tank modern sovietic a fost T-64 plin de inovatii gen armura compozita,tunul smoothbore de 125mm,autoloader,echipaj de 3 .Apropo T-72 a aparut in 1969 iar noi ne-am dotat cu T-55 in 1973-1975 si tu vii in 2023 si aberezi despre minunile lui Sisoe!Varza…

              9
              • T64 nu s-a dat la export, T62 a fost un fiasco asa ca T55 a fost chiar si dupa aparitia T72 calul de bataie al unitatilor de tancuri din OTV. In plus T55 a facut fata cu brio modelelor de T72 de la vremea aceea care se aflau dotsrea ipoteticilor adversari de dupa 1990,in conflictele din Abhazia si Osetia de Nord. Faptul ca am luat din RDG tancuri T55 in ultima lor versiune n-a fost un fapt rau pentru ca aceste tancuri in ciuda tunului de 100 facea fata T72-urilor aflate la acel moment in dotarea vecinilor,, fapt dovedit in teren in conflictele amintite mai sus si daca ma tine memoria si in Nagorno-Karabah tot atunci. Rau este faptul ca n-am continuat cu tancuri mai performante ulterior.

                12
    • Arma tancuri e a naibii de scumpa, si pentru olandezi nu s-a justificat. Simplu. Era inutila. Calculele astea sunt pragmatice, nu un joc video.

      7
  8. Inteleg ca noi cumparam M1A2 SEPv3. De aici si pretul, probabil.

    5
      • Aberatii din presa straina..cateodata cu nimic mai credibila decat a noastra
        https://www.reuters.com/world/europe/poland-signs-deal-purchase-250-abrams-tanks-2022-04-05/
        Cele 250 de tancuri ii costa 4.7 miliarde

        7
        • Cam aia sunt banii pentru 54 de tancuri SPV 3 ,daca ne uitam la polonezi, dar la aia se vorbea de tancuri noi, la ramanasi se vorbeste de Sh modernizate ? La ce standard ? . Tare mie sa nu fie alta teapa,sa luam 54 SH de 1.4 miliarde ce nu vor fi la standard SPV 3. fara nici un offset…. plm .. Mai bine luam Leo sau KF si aveam ofsset si tanc nou.. Vedem ce ne da partenerul strategic….

          4
          • Offset la Abrams? Explica si mie cum e aia…:))

            4
            • Lipim abtibild cu tricolor 🙂

              15
            • Hai sa iti spun cum sta un „offset la abrams”. Polonia va repara , asigura mentenanata, etc, pentru tot ce insemna abrams in europa centrala si de est Noi …..pl o sa vina polacii la noi sa le repare, iar unde e nasolie plecam cu ele pe tren sau platforma in polonia…. Acum te intreb in caz de razboi , cum e in ucraina, ce facem cum le reparam ? Ca ucraina e langa polonia si se pare ca ale lor vor fi reparate peste granita, Leo la fel, se mai aude ca la Satu Mare vin nemtii sa repare Leo si PZH….. De la noi pana in Polonia pe cale ferata e distanta….in caz de razboi. Nu mai spun de ce offset au avut polonezii la F 16…mai documenteaza- te !

              6
              • aia e o sperietoare pt niste oficiali romani care au idei crete , in privinta politicii de achizitii ,aia cu fac si dreg polacii la abrams luati-o cu o votaca cum trebuie gradaj mare ca sa visati cum trebe ,polacii au platit 27 milioae de dolari fabricii Lima a GD doar sa dea jos blindajul turelei ala vechi de pe m1 a1,poate sa il puna si pe ala nou pt sep v 3, POATE ca nu e sigur ,restu e gargara cu facem si dregem

              • @Gerula
                Polonezii au cumpărat vreo 360 de Abramsuri, noi am comandat 54.
                Dacă tu crezi că există termen de comparație între tranzacțiile astea…vise plăcute.
                Când te trezești la realitate dă un buzz, că te sunăm noi.
                Părerea mea, hâc…

                16
                • Sharky offtopic piranha 3 de la SG 2023 12 E 80 ce mitraliera au sau teleoperabila in fata aluia care e pe chepengul de sus,daca ai cunostinta

                • @Sharky. Fumezi iarba ? se pare ca inca esti in valahala sau ai un complex de inferioritate fata de polonezi ? La cate am cumparat cu sume enorme de bani cu contracte G2G , Patriot,Himars,JLTV pentru FOS, F 16 Portgalia, la care SUA si a tras partea ei de bani….Pentru contributia nostra la tranzitul cerealelor ucrainiene, pentru ca mergem pe burta cu canalul Bastroie, desi ne afecteaza… Cred ca puteam obtine un pret mult mai mic pentru cele 54 de tancuri.

                  1
                  • @Gerula
                    Avaaaiii, că numai noi am cumpărat și am făcut și am dres, polonezii nu.
                    Fă o comparație, dacă poți, cu ce bani au dat polonezii, și ce bani am dat noi. Dacă nu-ți ajung degetele poți să chemi un prieten.
                    Apoi cezi cât au ajutat polonezii, și cât i-am ajutat noi pe ucraineni. Faza aia cu „cei mai viteji și deștepți dintre traci” nu mai e valabilă. 😉
                    Când te trezești la realitate, și nu-ți mai ții creierul pe post de conservă, anunță-mă.
                    Până atunci, te rog frumos, nu mă mai face să-mi pierd timpul cu chestii puerile.
                    Părerea mea, hâc…

                    3
                    • @ Sharky Habar nu ai ce a trimis si trimite Romania Ucrainei, Niciodata sa nu faci comparatie intre ce da Polonia o tara cu un aproape 38 milioane de locuitori si un PIB pe masura, practic mai mult decat dublu fata de Romania…Romania a contractat 7 sisteme Patriot in 2017, alti bani alta distractie, cand am comandat noi Himars si le am primit si cand au comandat polonezii si le au primit ? Polonia avea contractate 2 sisteme in 2018 au mai cerut o suplimentare cu inca 6sisteme la alti bani.. Vad ca” furi curent” ai ceva probleme la mansarda……O dai in niste chestii care nu au legatura cu discutiile de mai sus „cei mai viteji și deștepți dintre traci”. ?

                      4
                    • Gerula confuzi facut comanda si acordat contract general in FMS ,si plata comenzii si executat contractele partiale sectorial dupa ce dai bani ,de aia NSM le iei cand le iei , lotul 3 din Patriot il iei cand il iei, lotul 3 himars la fel ,nu te mai uita in gura ministrilor ca dancu care se lauda ca ei cumpara marea cu sarea dar nu dau bani pt nici un contract tre sa il dea cineva afara in suturi ca sa se dea banii asa ca mai usor cu propaganda

                      3
                    • @Nicu_4 Ne uitam in ce scrie in presa ..ce alceva putem…. Legat de ce spui tu eu m am referit mai sus la unele contractele facute de Romania, ca au fost facute in 2017 ! In diferent cand se vor livra toate sisteme, in cate transe, etape ,ele vor fi la banii negociati atunci…. Nu cum a facut Polonia…vai ce bune sunt patrioturile si himarsurile romanilor ,hai sa mai comandam si noi niste sisteme, ca am luat putine,, Acum cu razboiul asta orice sistem/tehnica s a scumpit ! Cererea e foarte mare ,e lipsa de materii prime din multe motive….. daca intelegi ce am vrut sa spun…

                      1
                    • da te inteleg dar tre sa intelegi ca si alea 200 mil vin din acorduri facute de Polonia cu SUA in care Polonia livreaza sisteme de armament si munitie in cadrul ajutorului pt ucraina ,am dat noi echipamente Ucrainei de 200 mil de $ ca sa avem scutire ,Polonia a dat ,practic parte aia din contract e Barter

                    • gandeste-te ca SUA baga ajutor in noi 150 mil $ in Campia Turzii de 2-3 ani de zile ca sa putem si noi sa operationalizam inca o escadrila de F16 cum au facut si la Borcea si cum fac si la MK pt ca daca ar fi dupa ai nostri maine ne-am preda rusilor si ei ar pleca in Brazilia

                      5
                    • @Nicu_4 Inteleg ce ce spui tu, dar SUA a bagat bani in baze si in tarile baltice si Polonia, nu numai la noi, adica sa nu crezi ca pe noi ne a favorizat fata de ceilati. ! Ai idee cine e Hera Bogdan? Omul asta stie foarte bine ce am dat, ce a trecut prin noi { Romarm}. Atat ca din cauza R Moldova noi nu putem sa ne laudam ca altii ! Ai sa vezi dupa ce se termina razboiul si incepe reconstructia Ucrainei, ca atunci vor participa toti care au sprijinit Ucraina si cred ca nici nu apuca Romania sa publice ce si cum ca pe wikipedia o sa vezi ca a disparut o lista intrega de tehnica, armament sovietic si ramanesc care era stocat sau in functiune…

                      1
                  • #Gerula are altă părere, fiecare cu ce date și info are, nu e nevoie sa exagerezi

                    • @Xv Stii ce e deranjant ca vine si spune niste chestii aiurea cu o aroganta de crede ca le stie pe toate jignind oamenii pe acest forum, unii sunt prosti altii conserve etc aceasta atitudine o mai au 4-5 persoane pe acest forum… E normal daca ai cei 7 ani de acasa si se presupune ca ai min 12 clase nu spun de studii superioare sa ai un limbaj civilizat sa .. spui vezi ca nu ai dreptate…acolo..sau aici scrie ca e asa si nu e asa cum spui tu…… vii si cu un link daca ai cu ce demonstra… Dar nu asa ! Nu suport mitocania !

                      3
                    • E militar. Stilul cazon e mai direct, mai pe șleau. Nu e mai bun ca cel civil. Daca ești militar sau in Sistem știi bine. Se vorbește direct, fără înflorituri inutile. Deci nu pune la suflet avem toți derapaje.

                      3
                    • Xv Am 27.6 luni vechime din care 13 am fost la o structura” deosebita” , motiv pentru care si acum am arma si ma duc si trag in poligon, am echipament militar,nu airsof sau paintball…. Am acumulat niste deprinderi in aceasta cariera, dar si unele obiceiuri.. Cert e ca imi place sa vorbim de la „maieu la maieu”. dar fara sa ne jignim,,,,

                      2
                    • Polonia are granita comuna cu Rusia si inca inainte de invazia Ucrainei, aveau o comunitate numeroasa de ucrainiei, oameni veniti la munca in Polonia, asta, combinat cu trauma istorica a polonezilor, a provocat o reactie viscerala in populatie, o atitudine anti ruseasca puternica, sprijinul acordat Ucrainei si modul transparent in care s-a facut se traduce in voturi.
                      In Romania sunt destui care vad ajutorul acordat Ucrainei ca fiind un lucru rau. Asta impune guvernului folosirea secretului de stat, iarasi o actiune care se traduce in voturi.
                      Ati spus ca „ne uitam in ce scrie in presa ..ce alceva putem” aici e problema..de multe ori titlurile sunt senzationaliste, prost traduse sau pur si simplu voit inselatoare. La orice stire aparuta in presa romana e bine sa mergi direct la sursa. Si sa cauti articolul aparut in presa straina.
                      Exemplu clar ..am achizitionat 7 sisteme patriot, 3 himars..am platit 3.7 miliarde pt patriot, 1.5 miliarde pt himars..gresit..am platit 4 din cele 7 sisteme patriot , ultimele 3 si acum asteapta finantare. 4 au fost platite, 4 au fost livrate.
                      Pentru o imagine de ansamblu asupra achizitiilor poloneze va recomand
                      https://www.oryxspioenkop.com/2022/11/a-21st-century-powerhouse-listing.html
                      De remarcat ca cele 116 abrams M1A1 de unde pornise confuzia, sunt tancuri vechi , achizitionate sa inlocuiasca tancurile predate Ucrainei..si inclusiv ele sunt destinate unei ugradari ulterioare la standardul M1A2 sep 3. Alti bani, alta distractie.
                      Ramane de vazut cate din programele polonezilor se vor indeplini..dar au planuri mari. Si cu un buget ridicat la 3% au si ceva suport financiar. Insa cel mai important si cea mai mare diferenta e ca in Polonia, intarirea armatei are suportul populatiei..iarasi inzestrarea armatei se traduce in voturi.

                      1
              • Noi nu reparam Leo la Satu Mare, tunuri autopropulsate, blindate si camioane am inteles, tancurile Leo tot in Polonia se vor repara

                1
              • Sa repari ce la ele? Se compromite carena sau turela, ciucele astea se intorc unde au fost asamblate. Ai probleme cu optica? Nasol. Asta-i tehnologie sensibila, Raytheon ti le repara. Turbinele in general sunt usor de mentinut. Daca vrei o capabilitate sa le racapitalizezi trebuie sa fii certificat pentru asa ceva. Deci iei niste ciucalai de la Aerostar, pe care ii scolesc si certifica niste gagii de la Honeywell si Anniston Army Depot. Dar, cum conservele astea au toata probabilitatea sa ruleze niste cantitati farmaceutice, ai toata posibilitatea de a nu avea nevoie de o asemenea capabilitate. In general conservele astea are trebui sa fie intretinute de echipaj si de unitatile de sprijin.

                10
              • Nu sunt ca esti convins ce inseamna offset…ai vazut si din comentariile de mai jos, Abrams nu prea se mai fabrica, deci…da naibii o cautare pe google, vezi ce e offset…

                1
                • @Val Toata lumea stie ca la G2G sau tehnica SH nu se face offset ! Eu m am referit la fatul ca mai bine era sa luam ceva nou Leo/KF, la un produs nou nemtii ar fi investit ceva bani in tara, nu neaparat in industria fabricarii de tancuri..cu 44 nu face nimeni fabrica la noi.. Dar cum spuneau cei de la Rheinnmetall ca vor sa fabrice Phanter in Ucraina ?Acum lasand laudarosenia lor cu sute de buc fabricate pe an….. Puteam sa le dam un contract pentru 250-300 lor sau coreenilor…nici acum nu e tarziu sa facem asta ! Ramanem cu cele 54 pentru brigada multinationala NATO… Polonia are Abrams, Leo, K2 si PT 91, ca T72 le a dat ucrainienilor…

                  1
                  • De pe urma celor 54 de Abrams , nu castiga nimic industria nostra, doar tara capital politic in fata USA..

                    2
                  • la toate contractele G2G se acorda donatii in compensare tehnica sau industriala in functie de procentul din contract convenit si ce valoare are.
                    Raytheon si Locheed Martin si Harris au facut asa ceva cu noi pana acum dar expertii considera ca vezi doamne e prea putin chiar daca acele compensari iti asigura mentenanta piese si acces la noile tehnologii care apar pt utilajele cumparate

                    dar na noi vrem sa facem 200 de buc pt noi si dupa ce? ca doar nu ne imaginam ca o sa luam noi din cota de piata a unor giganti in domeniu cat timp nu avem bani de bagat in cercetare militara ca sa dezvoltam independent sau sa ii platim pe altii sa dezvolte pt noi

                    1
                    • In marele „stil cazon” puneti potcoavele inaintea tancului: daca americanii nu-s capabili sa respecte programele de dezvoltare pentru submarinele Virginia si inlocuirea lui Minuteman din motive de lipsa de personal voi visati sa offset in Romania ?!
                      E bataie in toata lumea pe resursa umana pentru industria de armanent – cu o prapadita de engleza la baza orice sudor, lacatus sau inginer cu examenele trecute pe bune fuge acolo unde suna banu mai tare. Asa ceva nu puieste de azi pe maine: ridicati naibii ochii din varfu bocancilor si recunoasteti ca esecul politicilor pe termen lung – recte educatia si politica de personal – e in mare parte sursa crizei din industria nationala de apararare, cu toate implicatiile ei geopolitice.
                      Ar fi deplasat sa spun ca fix acelasi spirit cazon e ala care a prioritizat timp de generatii intregi orice altceva in afara de invatamant ? Probabil ca daca marele dosar al revolutiei (totul cu minuscule) s-ar incheia as putea sa va dau si linkuri …

                    • @mos Teaca

                      As adauga coruptia si nepotismul in orice tine de stat de la institutii la intreprinderi.

          • Nu e tancuri noi nici la polaci nici la noi ,e vorba de m1a2 modernizat la sep v 3 adica ce are la ora actual us army in evropa

            5
          • Cred ca faci o confuzie,cele 54 de Abrams sunt achizitionate G2G deci offset-ul iese din discutie!

            3
          • @Gerula
            Când citești din 2 în 3 și înțelegi în diagonală, normal că debitezi prostii.
            A spus-o @Alex de nenumărate ori pe aici, Abramsuri noi nu se mai fabrică de vreo 20 de ani, dacă nu mai bine.
            Se iau din AMARG, se duc în Lima Depot, sau cum se mai numește cealaltă fabrică, se curăță de tot echipamentul și se aduce la 0 km carcasa veche, cu echipamente noi. Mă refer la electronică, termoviziune, radiouri și alte chestii de gen. Inclusiv cele pentru armata americancă trec prin aceeași procedură.
            Părerea mea, hâc…

            14
            • Daca nu ma insel ultimul Abrams fabricat de la zero a fost in 1996. Majoritatea care sunt stocate sunt la Sierra Army Depot. Majoritatea „uzinajului” (vad ca asta este un cuvant cu mare verva acum) are loc la Joint Systems Manufacturing Center (Lima, Ohio), dar si la Anniston Army Depot (Anniston, Alabama) si la alte cateva uzine si bine inteles armura in sine este fabricata Departamentul Entergiei la Idaho National Laboratory care evident se afla in Idaho Falls, Idaho.

              10
          • sau centauro/amx
            treve abrams pin vad?

        • Daca un leo se duce 13-15 mil….. Aia sunt banii cu munitie si simulatoare si alte vehicole de tractare sau reparatii 1

          4
    • nicaieri in mod oficial nu a fost mentionat SEPv3 !!

      pe unde a aparut altceva decat M1A2 a fost M1A2RO

      e firesc pentru noi sa fie mai scump: ai de cumparat si munitie, pe cand polacii deja operand Leo2, au un stoc de 120mm

      pe langa tancul propriu zis mai ai de cumparat si piese de schimb cu uzura ridicata (senilele sunt doar un exemplu), tehnicieni de scolit (de la T55 la M1A2 e un salt nu doar un pas), motoare de rezerva (turbinele vin ca powerpack), consumabile , APU de rezerva, consumabilele pt un minim numar de ore de functionare tot de acolo vin, samd

      16
      • Ia uitate cat au dat ungurii pe 44 de Leoparzi noi plus cateva bucati SH si cat a dat , nu mai spun ca la tancuri noi mai ai si ceva offset.Polonia pe 116 Abrams SH plus alte jucarii 1,2 miliarde, ca 200 milioane e moka de la SUA. Si pe urma stai si te intrebi, de ce e asa pentru unii si pentru noi altfel ?

        5
        • ungurii au cumparat Lep2A7, si PZH2000 toate noi, si separat au luat Leo2A4.
          uite analiza facuta de polonezi vizavi de contractul ungurilor pentru Leo2A7:
          https://defence24.com/hungarian-leopard-mbts-unveiled-what-was-the-cost-analysis

          6
          • Ungurii de departe au facut cea mai buna afacere pret/calitate ! Polonezii au mers pe partea politico/strategica, ca si noi si s au dus in niste costuri……..Una e sa intretii un leopard alta e un abrams pe turbina…nu mai vorbim de consum…sau de blindajul cu uraniu de la SUA la care” prietenii nu au acces”. Nu am auzit la Leo sa fie interzis in UE ,blindaj aditional sau alte limitari la export.

            8
        • Depinde si cand vrei sa le primesti.
          Ungurii au primit 12 leo a4 pe care le folosesc pt antrenament. Din cele 44 leo a7 comandate in 2018 au primit 0
          Cele 116 de abrams sh comandate de polonezi sunt M1A1 nu M1A2. Si atata timp cat noi nu avem un contract semnat e imposibil de spus ce varianta vom lua, indiferent de ce spune unul sau altul. Dupa pretul aprobat de parlament pare sa fe vb de M1A2 sep3. Si le vom primi cu siguranta mai repede decat daca ar fi fost leo.

          4
          • Crezi ? Sau cacait sa le dea cateva buc ucrainienilor… si nu SPV 3 , dar sa ne dea noua SPV3…

            2
          • Lima plant cred ca are o candenta de fabricatie de cca 15 unitati pe luna (ca poate sa cresca productia, foarte probabil, insa asta presupune si costuri suplimentare, in plus fiecare model si client are are cerinte asa ca oricum 15 unitati pe luna este orientativ)

            Sunt cca 250 M1A2Sep3 pt polonezi, plus inca cca 115 M1A1 tot pt ei, cca 30 de M1A1 pt ucrainieni, cca 110 M1A2Sepv3 pt Taivanezi, la care adauga cele care intra in programul de modernizare a USArmy, si cred ca si Australienii vor sa le modernizeze oe a lor

            Daca insa socotesti ca noi suntem la coada dupa Polonezi, Ucrainieni si Taivanezi,..ale noastre ajung pe linie de fabricatie peste cativa ani buni (indiferent ca vor fi modernizate sau doar revamped, blindajul cu uraniu depletat va fi schimbat cu altul pe baza de tungsten), in cel mai fericit caz cca 3 ani (mai pune la socoteala si formalitatile legale, ca degeaba aproba parlamentul roman, daca congresul US nu da unde verde, dupa care vine partea contractuala, samd)

            8
            • Ritmul pt leo e de 50 pe an
              Oricum, daca vrei sa te apere americanii, cumperi de la americani, altfel astepti sa te apere nemtii. Polonezii stiu ei ce stiu daca au avut leo si au mers in final pe k2 si abrams.
              M1A1 e varianta folosita in golf in 1991 sunt destule prin depozite, deja au inceput sa ajunga la polonezi, M1A2 e upgrade-ul

              4
              • eu nu ma pricep la politica in general, la cea dambivteana cu atat mai putin insa am si eu o intrebare: tu investesti in armament ca sa te apere cel care t-il vinde?

                7
                • Nu ti se pare curios ca interesul american in Romania a aparut dupa ce am cumparat Patriot si himars ? Cine crezi ca le tot da suturi in fund alor nostri sa mai faca si ei cate ceva ? Daca era dupa ei aveam si acum Mig 21.

                  12
                  • NU !
                    M-i se pare insa normal ca odata ce au luat decizia sa aiba AegisAshore aici, acesta sa fie protejat si astfel sa vina cu trupe (pe langa ce era deja la MK ca si baza de tranzit intre orinent si germania)

                    M-i se pare logic ca sa luam Patriot care poate fi mai facil integrat cu AegisAshore decat SAMP/MAMBA, asa cum n u m-i se pare straniu sa luam si pt SHORAD tot de la ei pe acelasi motiv plus Campia Turzii (si acolo au bagat bani grei si si-au dezvoltata baza aia serios, asa ca era firesc sa o si apere)

                    Restul tine de interesele companiilor respective, si ale policiticienilor romania

                    In final, daca te ataca rusi, te va apara NATO prin aliatii sai indiferent de unde cumperi armele. Americanii au si ei interesele lor in aceasta zona, si incearca sa le protejeze si sa le promoveze, iar romanii din pacate nu stiu sa faca decat gargara cu piloni de stabilitate. Stai sa vezi cand se muta pilonul in ucraina cum se muta si interesele atat militar si stratregic cat si economic (sunt de vre-o doua ori mai multi ca noi, piata numai buna pt companiile care vor dori sa reconstruiasca tot ce s-a distrus)

                    7
                  • N-are nicio legătură. Nu stau americanii în ce ne vând noua.

                    5
                    • In mod clar nu stau in ce ne vand noua. Dar daca toata lumea, inclusiv tu personal, in caz de ceva probleme grave, se asteapta sa vina americanii sa ne ajute, de ce sa nu cumparam de la ei ? De ce sa ne bagam cu nemtii care au fost cu*va rusilor ani de zile ?
                      Cum am spus si mai sus, polonezii au leo de ani de zile, mai exact a4 din 2002 si a5 din 2013, informatii din ce cauza au decis sa renune la leo si sa se reorienteze spre abrams si k2, sunt o gramada.
                      F16, patriot, himars,abrams, urmeaza ascod si jtlv, daca mergem pe mana americanilor, macar sa mergem pana la capat. Si sa stam cat mai departe de cu*vele rusilor.

                      7
                    • @Marius Aici e o întreagă discuție. Nemții fac in mare parte armament adaptat pt Europa, americanii produc ceva mai global, pt că ei intervin pe tot mapamondul, nemții au harta mai mica. Și nemții dpdv tehnic, strict tehnic, produc mașinării de calitate comparabilă doar cu ce produc japonezii, mă refer la mobilitate, adică motoare pe roti/senile, pe naval și aerian e alta treabă. Plus raport calitate/preț favorabil. Bang for bucks. Dincolo de capitolul tehnic, la noi e și tradiția să cumpărăm de la șefu găștii, când cu nemții de la nemți, când cu rușii de la ruși. Lipsa de personalitate. Orice diferențiere fata de niște băieți fost vecini cu noi e pur întâmplătoare.

                      2
                    • Ar cam trebui sa ne gandim la o armata dotata pt razboi si nu pentru parada. Atunci devine important si lantul logistic, piese de schimb, munitie, usurinta cu care sunt disponibile, Polonia o sa aibe ceva depozite americane, poate si noi daca ne jucam bine cartea. Sau poate cine stie , daca se gaseste si vre-un neuron pe la ai nostri poate punem si de o linie de munitie.

                      3
                    • @Marius când observi un politician care gândește aplicat militar (nu exclusiv militar, că domeniul sta binișor fata de alte domenii) anunță-mă și pe mine. Tine de ce consilieri are pe langa el. La logistica americanii sunt Nr 1. Deci la capitolul asta au mare avantaj. Însă stai la coada la livrare când cererea e mare. Daca ne uitam înapoi în istorie, e mare diferență între modul cum au reușit francezii sa doteze și să susțină logistic armata noastră în WW1, fata de nemți în WW2.

                      2
                    • De asta polonezii au mers concomitent si pe mana coreenilor. Oricum stocul ti-l faci pe timp de pace nu cand deja tipa toti. Majoritatea sunt dependeti ori americani ori de nemti. Cand se aglomereaza se aglomereaza in ambele parti, americanii au insa un plus la stocuri si la capacitate de productie.

                      2
                    • Polonezii au fost cu câțiva ani mai deștepți de mai multă vreme. E drept, au avut și mai mulți bani. Ei au politică militară de achiziții foarte buna. Au bani, vor calitate și transfer de tehnologie. Și dpmdv sunt aliatul Nr 1 al României. Oameni de onoare.

                      5
                    • Asta tine de strategia nationala in domeniul apararii. Polonezii au mers pe o strategie bazata pe descurajare, programe mari, cheltuieli mari, in vazul lumii, inclusiv ajutorul acordat Ucrainei e facut la vedere si consistent
                      Strategia Romaniei, de ani de zile e ca vin americanii sa ne apere. De asta am si zis ca daca tot vrem sa vina americanii sa ne apere, macar sa cumparam de la ei. Asa, fara sa vrem, rezolvam cumva si problema cu lantul logistic.
                      Si faptul ca au inceput ai nostrii sa-si ia suturi in fund e chiar binevenit, poate se mai trezesc si ei la realitate. Chestia asta cu vin altii, are picioare scurte.

                      3
                  • Cred ca gresesti un pic. Interesul american a crescut ca ne-au dat accesul la Patriot si restul.

                    3
                • Exista o expresie veche in England, to carry favour…
                  https://www.phrases.org.uk/meanings/curry-favour.html
                  Exista si o interpretare alternativa cu un centaur capricios Flavius caruia multi incercau sa i intre in gratii…

                  1
            • Mai bine luam K2 de la Coreeni ca aia ne aduceau 54 buc utilizate de armata lor cu protectie activa in 2 luni,cat le revizionau un pic. Deja livreaza primul avion poloniei KAI 50, astia sun dati dracu de seriosi ! La ei promisiunea e promisiune nu pamflet. Tot ce au luat polonezii de la ei se executa cu promtitudine.

              6
              • Cea mai inteligenta miscare in achisitii este sa te duci cu o sticla de palinca la Hanwa in Coreea si sa stai la discutii pina perfectezi un acord ferm pentru tancul K2, Ifv Redback si Artilerie propulsata K9 adica exact ce are armata romana neaparata nevoie.Si cu asta basta!Din pacate nu cred ca exista capete luminate sa faca chestia asta in Romanistan

                7
          • Vin acum, in 2023

            1
        • A imparti doar 54 bucati la pret total de achizitie este gresit. Pe langa cele 54 bucati mai vin vehiculele de variatie(anuntate de altfel ca fiind incluse in pachet impreuna cu 54 tancuri propriu zise). Nici alea nu sunt gratis iar calculul nu poate fi unul simplist gen impartit pret la exlcusiv nr tancuri rezulta pret pe unitate.

          2
          • @DanIL Fa o comparatie te rog ce ia polonezii si la ce bani ,ca noi inca nu avem informatii sigure ce versiune luam..https://www.defenseromania.ro/polonia-cumpara-pe-banda-rulanta-dupa-tancurile-si-obuzierele-coreene-varsovia-a-semnat-pentru-116-tancuri-abrams_620376.html

          • Leopard-2 A8 se pare ca va fi o varianta super imbunatatia si modernizata a A7, mergandu-se poate pe principiul ce e bun si merge nu se merita schimbat.
            54de tancuri M-1 A2 Abrams modernizabile plus alte vehicule cam 12 la numar de M-88 A2 sper, de vrea sa le cumpere MAPN.Ro pt ArmRo zici ca sunt pt parada militara de 1 Decembrie : 3 la Bucuresti, 3 la Cluj-Napoca, 3 la Iasi, normal 3 la Alba-Iulia, cate 3 la Timisoara, Craiova si Constanta si etc cate 3 pana nu or mai fi de impartit intre marile muncipii…lol resedinte da judetz….lol!!!
            Hai sa dau circumstante atenuante MAPN.Ro-ului si sa zicem ca deocamdata de atatea fusera bani si ca vor sa vada cum se vor acomoda cu ele dtpdv.
            Problema este dupa cum se stie ca trebuiau macar 3 batalioane tancuri M-1 A2 Abrams modernizabile + M-88 A2 ca sa inlocuiasca cele 3 batalioane de T-55 M de la Turda, Targoviste si Murfatlar. Nu stiu daca s-ar mai putea recupera si moderniza macar 4 batalioane de TR-85 din toate cate sunt acum,de baza + M1 Bizon, la un nivel M2 (tun de 105 mm, blindaj reactiv adaugat, motor de 1200 cp, suspensii si transmisie mai puternice, etc).
            Neaparat pus cate un batalion de tancuri in campia de vest, in Oltenia, la vest de Bucuresti (mutat cel de la Targoviste DB a Pantelimon IF),cel de la Bacau mutat la Iasi, la Pitesti AG lasat un batalion de tancuri pt SAUL si reinfintat batalionul de tancuri de la Baia Mare MM.Ar cam fi in total 9 batalioane de tancuri a 54 de masini pt a acoperi cat de cat judicios cu batalioane de tancuri teritoriul Romaniei…parerea mea.

            1
        • Tot o dai cu offset. La o mana de tancuri, sau orice, nu ai ce offset sa pui pe tava. Te apuci sa fabrici hodoronc tronc cauciucuri pentru 20 de Panhard? Ca offset, integrare in industrie, la un produs pe care nu il pricepi, ca industrie, de unde vine si ce face? Stii macar ce e offset?

          2
      • Daca pui 54×15 mil = 810 mil tancuri noi super jmechere la banii aia se puteau lua , nu ai cum sa justifici 1,5 miliarde, ca iti mai da niste simulatoare 10000 de obuze si cateva masini de tractat sau poduri .. Pretul este exagerat. da americanii trebuie sa isi reupereze cheltuielile cu protejarea flancului estic. Crezi ca aducerea de trupe si echipament e mocka ? Totul se plateste ! Or sa sa vina unii sa spuna… da pregatirea echipajelor, mecanicilor….costa.. Cat a costat frate sa i antreneze pe ucrainieni? Ca astia sunt geniile Europei. Cand aud ; ucrainienii au invatat in 2 luni sa lupte pe abrams, ucrainieni in max 3 luni sunt cei mai buni pe F 16…… ma sa muriti voi ? Toata Europa e plina de prosti care se scolesc 6 luni sau un an, numai astia sunt cei mai destepti, cei mai inteligenti, cea mai buna armata… Cum spun turcii „Sictir” ! Mai taiati din ele… ca tot 2 co….au !

        10
  9. https://www.airforce-technology.com/news/norway-deal-romania-32-f16/ Following the latest move, all 32 aircraft will now undergo necessary maintenance and modifications to transform to the M6.5.2 Romanian configuration.- si cele din portugalia au cateva chestii in plus fata de MLU comun tarilor din europa de vest (de acolo R-ul de la coada „tape”) – asta e upgradele, in plus fata de inspectie si revizie

    7
  10. Exista cateva filmulete si poze cu un prototip avansat denumit Leopard 2A8 daca nu cumva e chiar o varianta de preserie . Din cate stiu acesta a fost prezentat si la targul de armament IDET 2023 din Cehia [ minutul 4 ] Se observa protectiile active Trophy pe lateralul turelei

    https://www.youtube.com/watch?v=pV80Y7ZD-64&t=5s

    https://www.youtube.com/watch?v=QNaEHQSzPeE

    3
    • Este L2 cu Trophy integrat..
      La finalul clipului poate fi văzut și Oerlikonul de 30 mm , care programează proiectilul la ieșirea țevii, cu o bobină.
      Südeten… așa tot un fel de nemți..

      4
  11. Problema e că când o să vadă cehii tancurile alea Leo-2A8… pentru că cum merg lucrurile acum nu prea văd ei prea curând, noroc că nu nu au granițe fierbinți aproape!

    1
    • Pentru cine vrea sa vada ce s-ar fi intamplat daca am fi comandat leo n loc de abrams e interesant de urmarit cand o sa le primeasca cehii. Si daca o sa le primeasca mai repede decat vom primi noi abrams. Primele 54 de bucati. Inca nu au semnat dar sunt aproape si ei.

      2
      • Cred ca compari mere cu pere

        Leo2A8 sunt fabricate de noi, M1A2 sunt revamped (cada sau cosul, cum vrei sa-i spui si multe din subsisteme sunt reutilizate nu fabricate de la zero)

        Este cert ca americanii au o capacitate de fabricatie/asamblare mai mare, insa asa cum mentiona si johan, aceasta cam este acoperita pe cativa ani inainte

        Nu stiu KMW, insa Rheinmetall de la inceputul razboiului din Ucraina afirma ca a, angajat cca 1200 de oameni (ce calificari, la ce unitati sunt distribuiti ei stiu), insa si asa nu poti sa cresti productia de pe o zi pe alta, fara sa ai si lantul de furnizori si subcontractori pus la punct, asa ca va mai dura

        Avantajul la cehi este ca Rheinmetall are deja furnizori si subcontractori in Cehia, pe langa cele trei firme proprii din Trmice si Chabarovice

        In final singura problema majora pt MApN va fi cea de logistica ( consumabile, componente si mai ales carburant la un consum in conditii ISO de 400 litrii/100km) si costuri de exploatare si mentenanta cu M1A2. Altfel la cat mai multe indiferent care vor fi

        O mentiune: atat cehi cat si ucrainieni au avut propria industrie aeronatica pe care nu si-au distrus-o si au (ucraineinii au avut pana anul trecut) fabricatie de turbine, deci au nu doar baza materiala ci si umana. La noi in afara de Aerostar nu prea mai ai firme care sa poata asigura MRO la turbine, asa ca ai de format oameni pe care va trebui sa ii si platesti bine ca sa nu plece (momentan cele mai apropriate centre de mentenata turbine Honeywell (aviatie) sunt in austria si cehia, asa ca powerpack-urile vor fi trimise la polonezi)

        6
  12. Cam fixiști teutonii. Ca de obicei, gândire de contabil cu mânecuțe și creion chimic după ureche. Auzi la ei, Leo2 dar A8. Păi frățiorii sovietici au sărit de la Su 35 direct la 57 ca să arate progresul imens. Bine, la tancuri trendul a fost invers, de la T90 la 14 că nu mai aveau loc suficient cu doar două cifre. De ce să nu fie Leopard 5 sau chiar 7, că doar nu suntem superstițioși? ?

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *