Gowind, Gowind, de patru ori…

Se apropie cu repeziciune data de 31 ianuarie cand MApN si-a asumat ca va rupe pisica in doua si va lua o hotarare in privinta contractului nesemnat cu Naval Group. La data publicarii acestui articol ministerul apararii ar trebui sa stie deja cum stam, ce oferte mai sunt pe masa, care sunt cerintele.

Conform cu ce stim noi astazi, Damen si-a confirmat oferta (desi era de asteptat sa n-o mai faca) iar acest lucru nu face decat sa complice lucrurile intr-un mod neasteptat. Daca Damen se retragea, prin ne-confirmarea ofertei initiale iar francezii nu cadeau la pret cu MApN, atunci Romania ar fi avut posibilitatea sa anuleze intreaga competitie si sa mearga pe o varianta G2G cu oricine i-ar fi placut mai mult, inclusiv cu francezii.

Dar cum Damen isi mentine oferta, logic ar fi ca daca Naval Group nu va poate sa-si onoreze oferta castigatoare (din punctul de vedere al pretului final, al graficului de livrare, al locatiei in care sa construiasca corvetele) Damen sa fie compania cu care MApN sa inceapa discutiile pentru semnarea contractului.

Doar ca semnalele din ultima vreme arata o Franta mult mai dedicata flancului estic al NATO si in special Romaniei si desi refuz sa cred ca o astfel de implicare semnificativa ar avea legatura cu un contract comercial, nu putem sa nu remarcam ca Parisul a facut un pas decisiv in fata, poate cel mai important de la aderarea Romaniei la NATO, in anul 2004.

Este pentru prima oara cand Presedintele Republicii Franceze anunta public ca este dispus sa trimita trupe in Romania, mesaj confirmat si de ministrul apararii francez, doamna Florence Parly. Nu pe flancul estic, nu in alte tari ci in mod explicit in Romania.

Este o miscare politica de cea mai mare importanta, asta chiar daca nu se va concretiza, declaratia in sine vine in sprijinul pozitiei Romaniei si are o conotatie extrem de importanta si tocmai de aceea nu cred ca are legatura directa cu posibilul contract pentru cele patru corvete Gowind.

Dar in acelasi timp pozitia Parsiului nu poate fi trecuta cu vederea si direct sau indirect complica si mai mult luarea unei decizii pentru atribuirea contractului de constructie al corvetelor romanesti, de parca si asa nu era o decizie greu de luat. Mai poate acum Bucurestiul sa treaca cu vederea mana pe care Franta i-a intins-o?!

Pe de alta parte si grecii se uita dupa Gowind, premierul elen a declarat ca acest tip de nava este luat in considerare pentru dotarea marinei tarii sale cu corvete noi. Evident ca pe noi ne intereseaza mai putin cu ce se doteaza grecii, noi vedem ca rusii sunt din nou amenintatorii la Marea Neagra (sau si mai amenintatori)  iar noi suntem ca de obicei simpli spectatori. Generalul american Ben Hodges ne-a explicat din nou, ca pentru natangi, ca fortele ruse ar putea ajunge in Romania pe Dunare, spre “Poarta Focsanilor”. O idee macar controversata, dar daca un general de talia lui Ben Hodges o evoca cum am putea sa nu o luam in serios?

De mare importanta pentru noi este in continuare capacitatea de a apara Gurile Dunariii (ca tot se intrebau unii pe site daca Dunarea mai are vreo relevanta in razboiul de azi, Ben Hodges sustine care o foarte mare relevanta).

Asadar fortele Naval Romane nu sunt doar pentru parada, atat cele fluviale, cat si cele maritime, ne sunt necesare pentru cotrolul apelor noastre teritoriale, pentru interzicerea accesului catre porturi, rute de navigatie sau catre interiorul teritoriului national via Dunare, via Gurile Dunarii.

Adevarat ca daca luam in considerare doar navele de lupta, mari sanse de izbanda nu au, dar asa cum ne-a explicat generalul american, aici discutam despre arme intrunite: aviatie, artilerie, tancuri si motorizate, aparare anti-aeriana si anti-racheta, nave de lupta. Oricare dintre ele luate separate n-are mare valoare pe campul de lupta, dar intrunite reprezinta o forta, tot asa cum scutul, armura si sabia, folosite de acelasi militar, intr-o formatie bine structurata fac prapad, luate separate n-au aproape nici o valoare combativa.

In curand sub steag romanesc

Acum ramane ca MApN sa-si faca curaj si sa ia o decizie sau dimpotriva sa amane si sa foloseasca banii pentru corvete (daca acesti bani chiar exista disponibili in bugetul apararii) intru sustinerea celor doua noi escadrile de F 16 MLU.

Si Doamne cata nevoie de sustinere au! Asa cum scriam inca inainte ca achizitia celor 32 de F 16 MLU din Norvegia sa se oficializeze, afacere este una cu totul exceptionala: 32 de aparate cu resursa cata este (dar magnific intretinute), care vor ateriza in Romania intr-o perfecta stare de zbor, o cantitate foarte mare de piese de schimb (care vor permite operarea celor 49 de aparate intr-un ritm sustinut fara mari cheltuieli suplimentare), scule, utilaje etc pentru intretinerea avioanelor, pregatirea tehnicienilor de catre partea norvegiana.

Totul la superlativ, doar ca ne mai aducem aminte ca Fortele Aeriene Romane nu stau chiar atat de bine la capitolul munitie. Avem cam 30 de rachete AMRAAM C 7 modernizate, 60 de rachete AIM-9M, probabil +24 de AIM-9X2, cateva Maverik, 180 de kituri JDAM, ceva rachete aer-aer cu raza scurta Python 3/Matra R 550.

Ori in doi ani de zile vom avea trei escadrile gata de lupta si n-ar fi rau sa avem si munitia necesara pentru ele. Daca luam in considerare doar 36 de aparate operationale (vor fi insa mai multe datorita stocului semnificativ de piese de schimb) si tot ajungem la macar 100 de AMRAAM, ceva mai multe AIM-9X2, arme aer-sol, containere de tip SNIPER, la care se adauga fondurile necesare pentru a mentine la zbor trei escadrile, formarii in regim de urgenta de noi piloti, tehnicieni, pregatire in regim de maxima urgenta a celor doua baze aeriene (Campia Turzii si M. Kogalniceanu) pentru operarea noilor aparate de zbor.

Sa treci de la o escadrila (in 2021) la trei escadrile (in 2025) nu este, evident, un lucru foarte facil si de aici incolo este nevoie de multi bani atat pentru achizitii de armament cat si pentru formarea personalului, pentru zborul a macar 36 de aparate.

PS De remarcat ca norvegienii, cativa dintre ei, au sosit deja in Romania, iar pe de alta parte achizitia romaneasca are prioritate in fata celor de la Drakken (companie privata ce doreste sa cumpere 12 aparate F 16MLU norvegiene), astfel incat Norvegia ar putea sa ofere doar sase aparate catre Drakken daca nu gaseste suficiente avioane in stare buna pentru Romania. Asadar, mai intai vor fi adunate cele 32 de F 16 pentru Romania si abia apoi, din ce ramane, poate alege si Drakken. Un lucru extrem de bun mai ales daca tinem cont ca am avea nevoie de cat mai multe F 16B (duble). Cat mai multe, cu atat mai bine.

PPS V-am chiaunit de cap?! Corvete, decizia istorica a Frantei, Naval vs Damen, Gurile Dunarii si mai apoi trecem la F 16? Am incercat doar sa va arat cat de complexa este decizia pe care Ministerul Apararii trebuie s-o ia pana la sfarsitul lunii, cate lucruri sunt de cantarit si cum poate afecta F 16, situatia din Ucraina si relatiile romano-franceze un banal, pana la urma, contract care are in vedere constructia a patru corvete si modernizarea a doua fregate batraioare.

GeorgeGMT

153 de comentarii:

  1. In 2020 Romania avea in inventar 22 AIM-9X. Chestia aia cum AIM-9L este pur si simplu o greseala administrativa din partea DSCA. Bazat pe contractele cadru atribuite de DoD catre Raytheon in mai 2019 si iulie 2021, probabil ca inventarul arata altfel in momentul de fata.

    2
  2. Liviu Mustață

    Acum , între noi fie vorba , dacă francezii s-au hotărât să trimită trupe în zonă , nici nu prea aveau altă variantă. Ne aducem aminte de”relațiile” cu polonezii , bulgarii suflă și în iaurt..Cam noi și balticii suntem prezenți , dpdv francez.

    2
    • Francezii trimit trupe ca să afirme rolul lor ca putere militară și nucleara, ca reprezentant al UE ,in relația cu Moscova, care da flit UE în negocieri…. UE trebuie sa își facă propria armată, asa cum SUA are armată eu și e în NATO, asa ar trebui și UE…nu e posibil ca o forță economica, politica și militară, sa fie tratata de Rusia ca pe Bulgaria, doar pentru ca ei au mai multe, tancuri, rachete nucleare și submarine…. Mai puternica în negocieri și ca proiectare a forței e Marea Britanie…

      7
  3. Cred ca o sa apara la orizont torpilele antiaeriene ( dupa cum spunea un fost ministru parasutat la Aparare) pana o sa vedem plutind pe valurile Marii Negre vreo corveta …Acu ca Macro-ul a plusat cu trimiterea catorva soldatei pe aici , nu de alta da sa ia si ei in nas ceva crivat venit dinspre Maica Rusie , parca vad ca cele 4 o sa fie construite la frantuji din lipsa de santier naval competitiv in Romania …Cum dracu nu au stiut cei de la NG ca SNC nu este in stare sa construiasca navele …si dupa atatia ani in care treaba s-a tot tergiversat…Si-au dat acum seama ca asocierea cu SNC nu poate duce la finalizarea comenzii..Plus ceva bani in plus fata de oferta initiala..MAPN ar trebui sa le dea FLIT pentru nerespectarea contractului ..Incredintata comanda catre DAMEN si sa se apuce aia de treaba Poate construiesc cate doua odata 2 la Galati . 2 la Mangalia daca santierul permite ..

    15
    • SNC, cu niste investitii, poate construi corvetele, problema lui este ca e un santier politic. PSD, poate inghiti bani de 50 de corvete si sa nu iasa pe poarta nici una.

      21
      • Asta cu cateva investitii…vreo 30 de milioane…si cine le plateste? Naval sau SNC? Si investitiile astea cat timp dureaza? O zi? Doua? Dureaza cel putin 3-4 ani sa le absorbi! E vorba de retehnologizare care nu inseamna doar sa iti iei utilaje, inseamna si sa stii sa le manuiesti. Dupa cat timp au venit Patriot-urile, dupa cat timp au venit F16 de la semnare? Dar mai ales e important sa ai oameni. Si nu sunt!

        10
        • Daca nu era anulata afacerea cu damen de catre psd/dragnea, acum aveam corvete la apa….daca nu era blocat forajul marin acum aveam gaz din marea neagra….tot ce a facut psdul pica manusa rusilor….dar 40 % dintre romani voteaza psd…cam asta e nivelul inteligentei nationale

          30
        • @Alex_b: pe langa echipamente, e nevoie de acreditari, licente, certificari specifice domeniului militar, inclusiv cele NATO. Se obtin foarte greu, si numai dupa ce personalul este pregatit in prealabil pentru asta. In vecii vecilor, SNG nu va fi in stare sa construiasca o corveta. Nu are nici cu ce si nici cu cine.
          Probabil, SNG doar va suda niste table (la care s-ar mai pricepe), restul (80-90%) venind pe bucati din afara, gata-construite!

          2
  4. Sa le de a cu flit??nu..ar trebui ca statul roman sa i de a in judecata..banii etrnu nu sa respectat contractul.au trecut anii si vasele nu au aparut.in orice economir de piata asta se numeste cel putin inselaciune.App..voi va dati seama daca sua nu erau prezente in europa de est…si ramaneam la mila frantei si germaniei..la negocieri cu rusiA..unde eram???

    27
    • „nu sa respectat contractul.”

      Unii vorbiti sa va aflati in treaba. Care contract?

      6
      • Man,
        Ce ma socheaza pe mine e ca i-au dat inimioare de dragoste 21 de oameni … care majoritatea stiu/au citit ca problema (MENTIONATA IN ARTICOL!) e sa se semneze Contractul cat de curand, cumva si cu cineva!
        WTF?
        Sa zicem ca (cu tot respectul) 20% din cei 21 n-au citit articolul dar au pareri pe comentarii; 15-20% nu stiu despre ce-i vorba ( n-au urmarit in timp alte articole similare si comentarii pe subiecte de pe blog) insa au pareri… Sigur, sa mai punem ca unii sunt influentati direct de media furnizata zilnic dar inconsistenta pe subiect (tv, publicatii online, facebook & metavers [whatever f’ is…], bing/ping/pong si alte chestii…) care isi schimba mesajul de la o zi la alta (multe, inculsiv unele mentionate pe blog) – ei nu ar trebui contorizati ca sunt inocenti si reactioneaza be baza influentei directe la momentul respectiv, insa ii punem la socoteala, sa zicem – 5%-10%… Si tot raman vre-o 10-11 oameni (daca nu se mai adauga altii intre timp) care urmaresc zilnic articolele de pe blog, comenteaza deasemenea zilnic, publica articole de specialitate (news/bloguri/youtube etc) si evident au pareri personale, dar sunt oameni care in general au f. multe comentarii negative la orice o fi si oricum ai pune-o!
        Si e Ok sa ai parerea ta personala in orice domeniu, insa problema e ca nu o sustii prin argumente ci o exprima prin inimioare date partilor care iti convin fara sa ai vre-un argument personal, ci doar exprimand sustinerea pentru o anumita idee (care de fapt nu-ti apartine si care poate exprima doar un anumit procentaj din ce simti personal), dar care nu implica raspundere personala … dupa cum spuneam – destul de convenient, nu?!
        Noh’ bine, asta e un fenomen extraordinar de raspandit in lume (in toate mediile, fara discernamant si fara atitudine din partea ganditorilor originali – tv, publicatii online, facebook & metavers/bing/ping/pong si alte chestii…), insa ar trebui sa ne simtim toti responsabili pentru ceea ce afirmam/sustinem, cu ce contribuim etc
        Asa ca draga @Ciprian, Contractul nu a fost semnat inca, nu stie nimeni la ce te referi insa o gramada de oameni iti dau inimioare pe care de fapt nu le meriti!
        Iar pentru sustinatorii comentariului @Ciprian – va rog sa argumentati sustinerea pe care ati postat-o pe blog! Ori macar cititi articolul, debransati-va de media zilnica si stati pe subiect , ganditi… !

        10
        • A mai prmit o inimioara…
          Doamne Ai Mila de Noi!

          1
        • La afluxul de postari din ultima saptamana daca site permitea minusuri in mod sigur faceau depresie daca se trezeau intr-o ora cu 50 100 de minusuri

          2
        • Imi place ca alternativele sunt fie sa ii dea in judecata pe francezi, fie sa li se dea cu flit 🙂
          Adica au castigat licitatia, au asteptat mai multi ani ca statul roman sa rezolve capetele de acuzare intentate de Damen si acum, cand au fost in negocieri, sa fie cumva ignorati.
          Hai sa asteptam sa treaca termenele astea limita si sa vedem.

          7
  5. Ca simplu cititor ‘intermitent’, o sa va rog totusi sa nu incepeti si voi cu „afacerea exceptionala” a acestor F16. E de ajuns cati laudatori avem ai acestei afaceri, de la Dancu la tot felul de trolli pe net.
    Sunt avioane de aprox. 40 de ani care erau destinate sa fie date la ‘fier vechi’ inainte sa vina ai nostri sa le cumpere. Nu stim cu cate piese vin, cu ce costuri aditionale ne trezim, etc. Si din ce zic toti (o parte din) ai nostri oficiali, nu vin chiar la cheie, mai e un pic pana sa poata fi folosite… . Cand vorbim de ex. de tancurile si navele din dotare care au tot cam aceeasi varsta, alea sunt vechi si vrem sa scapam de ele, dar cand vin vechiturile astea unii reactioneaza de parca ar fi din aur… .

    Cat despre Gowind, e foarte probabil ca francezii sa lege prezenta lor de aceasta afacere. Si e posibil sa platim mai mult pana la urma pe Gowind, si nu doar datorita cresterii pretului materialelor, ci mai ales datorita modului in care s-a desfasurat intreaga poveste plus lipsa de coloana a oficialilor nostri.

    5
    • F 16 este o afacere excelenta tinand cont de cotext: avioane vechi de 40 de ani. Dupa ce ajung in tara vor trebui „reglate” pe zona de comunicatii si revopsite. Atat…

      47
      • La banii astia as fi multumit daca ne-am folosi de „norvegiene” 5 ani, nu 10 sau 15 ani.
        O afacere excelenta si din punctul meu de vedere!
        P.S. mai degraba trolii rusi tot incearca sa impuna in mediul online ca e o afacere proasta. O fi proasta… pentru Rusia ?

        50
        • F-16 norvegiene nu e o afacere proasta, dar nu inseamna ca am bifat cele 3 escadrile decat temporar… ar mai trebui luate macar 6 duble cu resursa si inca cel putin 6 simple, daca vrem sa avem 3 escadrile functionale dupa primii 8 ani de utilizare.

          14
          • Vinde Danemarca F16 B (duble) 12 bucati in acest an. Chile si Argentina am inteles ca le vreau doar pe cele simple. Cum Danemarca este in NATO ar trebui ca noi sa avem prioritate.

            6
            • Danezele cred ca sunt cam la fel de obosite ca norvegiencele si poate nu asa de bine intretinute.
              La BENELUX m-as uita pentru foarte ieftin si cat de cat acceptabil, dar mai ales la AMARG…cu sau fara portughezi pe traseu

              4
      • Felicitari pt articol! Foarte bun!
        Am si eu o intrebare la un pasaj din articol : „Acum ramane ca MApN sa-si faca curaj si sa ia o decizie sau dimpotriva sa amane si sa foloseasca banii pentru corvete (daca acesti bani chiar exista disponibili in bugetul apararii) intru sustinerea celor doua noi escadrile de F 16 MLU.”, din pasajul asta s-ar intelege ca MAPN nu are bani decat pt cele 32 F-16 AB MLU Falcon norvegiene sau pt cele 4 corvete Gowind? Ar trebui sa renunte la unul din programe in favoarea celuilalt? Nu are bani pt ambele programe???
        Sper ca nu este asa pt ca daca ar fi asa ar fi nasol rau de tot pt ArmRo si Romania!!!!
        Unde nu mai pui ca MAPN-ul trb sa gaseasca bani si pt programele pomenite in articolul de aci de pe site : https://www.rumaniamilitary.ro/2022-esential-pentru-modernizarea-si-inzestrarea-armatei-romaniei , plus pt tehnica militara din West precum : tancuri (M-1 A1 Abrams sh), MLI senilate (M-2 A3 Bradley sh sau ASCOD-2), transportoare blindate senilate si pe roti (M-113 A3 sh, AAV-7 A1 sh, Stryker sh, TBT 8×8 amfibiu este abandonat), vehicule de geniu senilate si pe rooti (M-88), tun-obuzier de 155 mm shenilat (M-109 A6 Paladin sh, ATROM-155/52 este si el abandonat), armanet greu si usor pt infanterie (MATADOR-90, Alcotan-100, Apilas-112, aruncatoare automate de grenade 40 mm Mk-19), vehicule de transport grele si usoare, elicoptere de toate tipurile, avioane de transport, UAV, si modernizarea navelor FNRo si achizitionarea a 2 fregate Type 23 sh dar inarmate nu chele precum cele 2 Type 22, 3 submarine diesel-electrice cu AIP sh.
        Am spus si repet : cred ca pe langa cele 17 F-16 AB MLU Falcon din Portugalia + cele 32 viitoare F-16 AB MLU Falcon din Norvegia, ar mai trebui cumparate macar o escadrila (bine ar fi 2 esacdrile) de 16 F-16 AB MLU Falcon sh achizitionate pe aceeas schema si pret ca cele din Norvegia pt a fi plasata/e pe Giarmata TM si Bacau, cand toate MIG-urile 21 LanceR vor iesi din uz.
        Poate ce bugetul MAPN ar trebui marit la 3% din PIB-ul Romaniei avand in vedere necesitatile de inzestrare cu tehnica militara stringente si urgente ale ArmRo cat si actuala situatie geo-politico-strategico-militara a Romaniei, situatie care risca sa se permanentizeze!!!!!

    • aviatia si marina sunt arme scumpe si complexe tehnologic.din start sunt gandite cu viata lunga,resursa mare si posibilitati de modernizare si upgrade pe masura.
      nimeni nu lanseaza asemenea echipamente capitale odata la 2-3 ani.si financiar au nevoie de timp pentru amortizare si intrare pe profit a producatorului…

      7
    • Bombardierul B52 nu mai este fabricat din anul 1961 și cu toate astea, datorita numeroaselor revizii, este și acum în serviciul operational și va rămâne acolo, cică pana in jurul anului 2040.
      Este total greșită comparația pe care o fac unii, dintre un autoturism SH, cumpărat pt uz personal, de o persoana fizica, cu buget mic, de la export și un avion multirol folosit de forțele aeriene.

      32
    • Macar incercati si voi sa puneti ceva in loc:
      gen
      sunt vechi si scumpe F16, luati _______ .

      Sa treci de la mig21 la f16 si sa fii nemultumit, asta inseamna sa fii roman

      Nu sunt deloc vechi. Prostul daca nu e sclifosit… Cele mai vechi B52 care ruleaza sunt H-urile facute in anii 60, dar asa sunt americanii, mai rupti in fund.

      Rusii folosesc avioane din 80? Sau doar Su57 si 75?

      Peștele de la cap se împute

      Dar de la coadă se curăță

      29
    • Ca sa raspund colegilor de forum care au dat niste raspunsuri de bun-simt.

      Poate F16 e o solutie ‘azi’, cand e Rusia e aproape sa intre in Ucraina. Dar si aici sunt niste dubii, daca spun ai nostri generali ca abia prin 2024 operationalizam toate avioanele astea in cele 2 noi escadrile. Deci nici cele mai pregatite avioane nu vor fi gata imediat, deci nu au de ce sa se teama rusii de noi. Nu ar avea de ce sa se teama nici de 48 F16 noi, sa fim seriosi, contra lor e nevoie de mult mai mult.

      Insa nu sunt o solutie pentru ‘maine’. Avem nevoie sa facem investitii pe termen mai lung, nu sa luam niste vechituri aproape de casare, ca nu ne permitem sa dam banii aiurea. Sau sa ramanem iar cu aviatia la pamant, la propriu si la figurat.
      Iar despre trecerea pe F-35 in 10 ani, cum zic Dancu & co, e un basm de adormit copiii. Nu avem bani acum sa luam avioane mai putin vechi sau unele noi, insa vom avea atunci sa luam F-35 noi… . Ca nu vad pe cineva sa scoata la vanzare F-35 de vreo 10-13 ani la ora aia.
      Se gasesc F16 mai putin uzate la americani, ba se pot cumpara si unele noi, bani de fapt sunt dar nu se dau unde trebuie. Acelasi principiu se aplica si la alte tipuri de avioane, ca sunt destule optiuni mai bune decat mig21 pe piata la ora asta…

      Pentru ceilalti: vorbim de avioane care erau initial pregatite pentru casare, si am facut comparatia pe vechime cu alte echipamente militare, nu cu masini personale. Dar sa nu ne impiedicam in astfel de detalii triviale… .

      Apropo, daca sunteti pe aceeasi lungime de unda cu alde Dancu in privinta ‘noutatii’ acestor avioane, pai hai sa nu mai cumparam corvetele, ca tot e asta topicul principal al articolului. Avem corvete ‘aproape noi’ de vreo 40 de ani, chiar spre 30 unele. La fel si cu fregatele. Iar navele chiar au, ca principiu, o viata mai lunga decat avioanele. Sunt nave inca operationale din anii 50′-60′ in alte flote, si noi vrem sa aruncam echipamente ‘aproape noi’? De unde atata graba??

      Nu in ultimul rand, ‘multe multumiri’ pentru epitetele adresate mai mult sau mai putin (in)direct 😉

      7
      • Propagandski.
        Ca sa iasa din lacul numit Marea Neagra ..rusii vor trebui sa puna pe masa , un numar echivalent cat sa contracareze vreo 32 F16 la noi , altele la bulgari , altele la turci.
        Simplu ..de une vor scoate ei peste 100 avioane de tipul asta , pe zona asta?
        Ca navele , ca flota ..ca nu sunt vechi?
        Te trezesti ..ca maine pun ai nostri vreo 15 complexe interstelare ca94 pe ele , montate pe o turela produsa la UMB de ii da pe rusi pe spate.
        Cate nave de la noi ..de tipul ala au un complex de ducere a luptei ..care sa nu fie cu trei butoane rosii si lampi??
        Adica sa inteleaga ce se intampla in jurul lor si sa coordoneze si alte forte.
        Ca de facut ..o fac si cu astea ..daca au acoperire GSM si nu le bruiaza rusii semnalul. Dar nu stiu daca o fi pus Digi repetitoare pe platformele maritime.

        6
    • Nici chiar asa; Nu compara o masina second hand cu un avion de lupta …

  6. Nu cred ca decizia Parisului de a trimite militari si aeronave in Romania are legatura cu corvetele. Mai degraba are legatura cu ajutorul pe care Romania il ofera Frantei in Africa de o buna perioada de timp. Este o reciprocitate.

    12
    • De fapt ar putea fi primul pas dintr-o politica pe termen lung de re-europenizare a apararii. Totusi Germania nu pare ca se inhama la asa ceva.

      8
    • Principiul acesta de reciprocitate este valid. Daca ar fi sa punem ponderea ar prima contextul regional, apoi Mali si intr-un final ca bonus corvetele.

      1
    • Franta are interese economice majore in Ro, este perfect logic sa se implice.
      Dar in acelasi timp francezii sunt in mare offsaid cu privire la Rusia si Ucraina, numai Renault are acolo investitii in 2 fabrici mari la polul opus fata de ce au facut americanii in Rusia cand GM a vandut la Hyundai in 2020 iar Ford a inchis 3 fabrici in 2019 si a investit mult la Craiova.

      4
  7. Statul roman ar trebui sa fie mai aplecat asupra realităților și sa acționeze in conformitate cu necesitatile celor pe care ii reprezintă si posibilitățile economice. Timpul a trecut și prețurile sunt altele așa ca ar trebui discutat cu producatorul. Altfel dacă se insista doar pe preț acesta găsește soluții sa țină prețul jos dar nu cred ca ne avantajează. Important e sa avem echipamente de calitate.
    In privinta flotei fluviale cred ca aceasta ar trebui sa domine km buni din apropierea Dunării.

    1
  8. Un articol care explică foarte bine cât de importanți suntem sau nu suntem pentru americani și pt. europeni. În acest articol se mai sugerează ca singura zona importanta pentru Germania în România ar fi Transilvania, acolo unde și au canalizat invențiile. Cam ceea ce ar vrea și Putin, un imperiu pana la Carpați.

    Care a fost reacţia unui broker român care lucrează la Londra după anunţul Rusiei, care a cerut americanilor ca NATO să se retragă din România şi Bulgaria: Ce fac acum, îmi mut toată familia în Anglia? Cât de valoroasă este România din punct de vedere politic, militar şi economic?

    https://m.zf.ro/opinii/reactia-unui-broker-roman-lucreaza-londra-dupa-anuntul-rusiei-cerut-20477693

    6
    • Un articol care nu explica absolut nimic, pt ca nu tine cont de foarte multe lucruri, de la importanta geostrategica a Romaniei pana la declaratia NATO ca Romania si Bulgaria nu sunt negociabile.
      Brokerul respectiv n-are decat sa-si mute familia unde-l duce capul, daca atat il duce.
      Importanta Romaniei nu rezida doar in puterea ei economica ci mai ales in credibiliattea UE si a NATO. Nimic nu conteaza mai mult pentru o organizatie precum cele doua decat credibilitatea. Fara credibilitate NATO dispare a doua zi.

      O prostie de articol, alarmist scris de cineva care ori nu intelege nimic din viata, ori scrie ceva ca sa aiba pe ce sa isi ia salariul.

      PS In 1940 ce valoare economica aveau Malta sau Gibraltarul?
      PPS De unde dracu apareti mai frate?!

      80
      • George Malta si Gibraltar erau in 1940 teritoriu britanic Gibraltarul e si la ora actuala ,tarile foste comuniste nu au devenit state americane asta una la mana
        doi la mana nu cred ca Rusia doreste o iesire din Nato a tarilor est europene dar cred ca doreste mutarea echipamentelor scutului din Romania si Polonia in europa de vest plus o prezenta militara Nato simbolica in tarile est europene plus neextinderea Nato mai departe in alte tari fost sovietice si mai cred ca nu va face rabat de la conditiile astea chiar cu riscul unui razboi pentru ca varianta cealanta e ca Rusia sa devina irelevanta pe plan mondial .

        2
        • Rusia daca vrea ce vrea trebuie sa-si schimbe radical comportamentul si sa-si puna tone de cenusa in cap. Ostilitatea fata de Rusia la popoarele est-europene nu a a aparut decat din cauza imperialismului rus. Totusi ei nu inteleg sa relationeze aktfel decat punand cizma pe gatul cuiva cand nu le convine ceva. Prezenta NATO si implicit SUA aici este rezultatul sperantelor acestor natii ca vine cineva mai puternic capabil sa le apere de un bully extrem de violent. Restul discutiilor cu smericanii care ce cauta pe aici sunt false iar rusii ar trebui sa-si aminteasca ce faceau prin zona cand nu existau americanii pe aici. Ma doare in cot de retorica rusa cu indienii exterminati de americani cata vreme ei au răvașit zona asta cum au vrut decenii la rand iar americanii au fost capabili sa-i trimita la cusca. Vor securitate, pai raspunsul este soft power, putina umilinta in raport cu popoarele pe care le-au abuzat si nu zsnganit de senile si in cateva decenii situatia de securitate se schimba in bine si pentru noi si pentru ei. Insa cu retorica asta de forta…. nu o scot niciodata la capat, resentimentele fata de ei vor bufni mereu.

          51
          • Retorica ruseasca despre exterminarea amerindienilor se anihileaza usor cu povestea lor din Siberia. Au dus epidemii letale, au subjugat bastinasii la fel ca americanii. Dar ei doar de altii zic ce rau a fost. E doar o tactica sa ii slabeasca pe cei care chiar au regrete.

            https://en.m.wikipedia.org/wiki/Russian_conquest_of_Siberia

            8
            • Cealovecii au exterminat bastinasi Ameri-indieni… in ALASKA! Pana sa vanda intreaga Alaska catre S.U.A., Ruznacii, au omorat si deznationalizat la bastinasii Ameri-indieni de pe teritoriul Alaskai, full-throttle… nu gluma!

              In plus, i-au si convertit cu forta bruta la… ORTODOXIE! Pana si-n ziua de astazi exista in Alaska comunitati de Ameri-indieni ortodoxe de rit Ivanesc… verificati singuri si va convingeti cu proprii vostri ochi!

              5
        • Incerc sa explic ca Romania are o pozitie geostrategica extrem de importanta, adica prin asezarea sa geografica vs realitatea momentului, care excede valorii sale economice, la fel cum Malta si Gibraltarul au fost exceptional de importante doar prin pozitia lor geografica in WW2.

          19
      • daca in Noiembrie anul trecut deabia strangea site 50-60 de comentarii la art vizand interesele si armata rusa ,acum se bat orice recorduri,probabil sau terminat sarbatoriile pe rit vechi ,sau rusia necesita ca punctele ei de vedere sa fie bine sustinute in tarile limitrofe Ucrainei si de aici abundenta informationala,inainte trebuia sa ai tiparnita sa faci manifeste ca sa fii agent de influenta , acu ai nevoie de un telefon cu acces la internet,si nici nu trebuie sa ai domiciliu in tara vizata

        9
      • Este scris de Cristian Hostiuc care este un tampit pantentat si prost de behaie pe deasupra. Mai este si director editorial la ziarul respectiv care este stiut pentru ciordeala de la publicatii precum NY Times si The Wall Street Jounal.

        6
    • nu-s broker dar ma intereseaza domeniul de cativa ani (in sensul ca investesc) si pot spune da respectivul debiteaza tampenii; evident ca nu e totul roz in economia Romaniei dar continua cresterea

      https://www.zf.ro/business-hi-tech/primul-unicorn-lei-it-bursa-bucuresti-compania-software-arobs-20447869

      aici si o perspectiva maghiara venita de la seful bancii centrale a Ungariei
      https://visegradpost.com/en/2021/10/13/gyorgy-matolcsy-romania-at-a-glance/

      Nu stam asa prost cum vor unii sa credem. Cat despre chestia cu impartirea Romaniei la Carpati, e o poveste veche..si n-a mers o data, de ce-ar merge a doua oara.

      Nemtii investesc acolo pentru ca infrastructura e mai apropiata de autostrazi. cand o sa avem 2 autostrazi spre Moldova (eventual una pana la Chisinau) si doua spre Muntenia o sa vina si acolo mai multe investitii germane.

      Apoi, dpdv militar n-are sens sa te opresti pe Carpati; flancul dinspre Serbia ramane descoperit oricum si zone importante defensiv (Prut, Nistru, Delta, litoralul) raman in mana inamicului. Nu ai cum apara Austria si accesul spre vest dupa ce ai pierdut Muntenia si Moldova.

      23
  9. Pai contractul corvetelor trebuie sa respecte conditiile principale ale licitatiei ,pretul oferit si sa fie produse in Romania ,pt ca altfel exista riscul sa continue saga prin tribunale inca 10 ani

    3
  10. Interesant cum brusc secretarul de stat in ministerul apararii a fost decorat de catre ambasada Frantei, iar presidentia anunta sprijin Romaniei. Pana acum ideea de semnare contract si sprijin anuntat nu prea poate sa fie despartita asa cum va exprimati indoiala. Este clar ca Franta nu-si prea poate permite un nou rateu contractual deci va tine cu dintii de acesta. Cred ca cu toate mijloacele! Pe de alta parte sa nu uitam intradevar ajutorul dat Romaniei dupa anii 90, cand cam toti ne usuiau si presiunea de a fi primiti in NATO.
    Iar in situatia data, Franta are totusi o pozitie mai buna decat a Germaniei privind dependenta de resurse energetice din Rusia astfel incat, pot exprima mai liber asemenea opinii privind ajutorul Romaniei si Bulgariei. Interesanta pozitia presedintelui Macron care face deplasarea la Berlin si unde cred ca va insista si mai mult pe crearea asa zisei armate europene si mai putin pe armonizarea pozitiilor celor doua tari in situatia Ucrainei. In alta ordine de idei sa spunem ” La multi ani” si sa nu uitam importanta zilei de astazi pentru istoria noastra!

    6
  11. Licitația asta pentru corvetele este pur și simplu o rușine pentru România, arată imaginea neputinței noastre. Mi aș dori din tot sufletul că asemenea episoade să nu se mai repere și sper că am învățat naibii ceva…
    În luna ianuarie a fost un lobby intens din partea ambasadei Franței în România spre Guvern și MApN.

    6
    • Lobby si presiuni au fost si din partea olandezilor. Nimeni nu e chiar usa de biserica cand e vorba de astfel de contracte
      Realitatea este ca Damen este mai bine pozitionata organizatoric decat francezii, si are sanse mult mai bune de a finaliza contractul, insa Olanda nu are nici pe departe forta militara a Frantei, asa ca, exact cum releva si articolul, oficiali romani sunt pusi in fata unor alegeri dificile: economice, strategice, militare
      Si dupa cum au actionat pana acum putem avea doar motive de ingrijorare

      22
  12. Ce trist este că ne aflăm în situația de a nu fi niciodată pregătiți,nici nu vreau să mă gândesc la escaladarea conflictului. Armata Română face ceea ce știe mai bine,și mă refer la conducere,adică nimic,salarii mari iar restul soldaților carne de tun. Stați să vedem când or fugii ucrainienii către noi din calea războiului cum si daca vom fi pregătiți .

    7
    • individual poate UK si Franta sa fie mai mai pregatite-n Europa, rusii pot fi infranti doar daca NATO functioneaza, e ca la bataia aia dintre un golan beat cu familie destramata si fara ocupatie ce nu vede niciodata riscurile si intre un om acatarii, cu familie, job si responsabilitati si puternic angrenat in viata sociala…al 2-lea se gandeste de 7 ori pana sa-i dea turmentatului o scatoalca dar totu-i pana la o limita cand devine si el……fiara, ca vb aia instinctu’

      17
  13. Acelasi general american sustine tare si raspicat ca „ajutorul” furnizat Ucrainei de americani, englezi, baltici etc este egal cu zero si nu va putea inclina balanta. Mai mult decat atat, tot el spune ca indiferent de ce vor avea ucrainenii prin curte nu vor putea face fata rusilor. Cica rusii, intr-o prima faza, folosind aviatia si rachetele lansabile de pe toate platformele (aero, terestre, navale) le va distruge ucrainenilor tot ce este vital pt ei: fortificatiile, aerodromurile, lanturile logistice etc. Apoi vor lansa invazia pe mai multe directii. Sa fim seriosi, sunt tare curios care e tara europeana capabila sa se apere de un atac ce vine pe mai multe directii, dupa ce invadatorii iti rad totul, iar panica in randul trupelor proprii se va instala. Pe de alta paete aviz amatorilor care sunt indiferenti la soarta Ucrainei: rusii vor ajunge vecini cu noi pe granita terestra cu tot ce decurge din asta (bagatul batului prin gard, provocari continue, hartuire,incidente pe granita). O fi bine, o fi rau.. ? Pentru cei cu capul pe umeri recunoasteti ca ne convine si noua situatia cu o Ucraina stat tampon. Eu unul ii prefer in locul rusilor.
    Revenind la corvete, eu tind sa cred ca, daca nu vor alege Damen, ci vor bate palma cu francezii, o sa vedem cele 4 Gowinduri livrate la adanci batraneti. Se vor razbuna francezii pe noi pt ca am indraznit sa ridicam capul din nisip si vor face tot posibilul sa intarzie livrarile. Vor cauta tot felul de motive sau de vinovati. Nu vom mai avea ce face: ori reziliem contractul aflat in derulare, ori mergem cu ei pana la final, timpul tot ne va fi cel mai mare inamic. Afacerea asta, cu francezii, eu unul o vad ca pe o mare teapa. Daca nu vor reusi sa ne jecmaneasca, vom sta dupa ei mult si bine sa ne livreze corvetele.

    17
    • Stau și ma întreb, dacă rusii ataca cu rachete orice infrastructura din Ucraina, Ce îi retine pe aceștia sa dea și ei la fel în Rusia în infrastructura din orașele de la geanta, cu ce au și ce pot…dacă tot e care pe care…. Cum ar reacționa populația rusa cu războiul la ei în curte ? Mai îl iubesc pe Putin ? În fond ce mai au de pierdut ucrainienii dacă v a fi un război total de ocupare a tarii ?

      8
        • Sabotaje pe teritoriul inamic….cum făceau în 44″. Arunci, centrale electrice, drumuri, cai ferate, sisteme de distribuire a gazelor….mai ales acestea..etc Orice poate poate afecta economia, viata de zi cu zi.

          1
        • Parca se lăudau cu rachete antinava, cu peste 200km raza ? Nu au si varianta terestra?

          2
          • Cred că singura racheta anti navă care poate lovi și terestru este NSM.
            Dar ucrainienii se laudă că dezvoltă sisteme gen Hrim2 (care ar bate 500 km), Korsun 2 (350 km) și Sapsan (480 km).
            Dacă e să ne luăm după ce au produs ucrainenii până acum, capacitate de a produce astfel de motoare au (au exportat și Turciei niste motoare pentru rachetele lor) însă la electronică și ghidaj nu au cine știe ce experiență și know-how. Să facă o cărămidă de 1,5 tone care să zboare 350 de km probabil au capacitatea tehnica, dar probabil ar avea o precizie proastă.

            Momentan, ce au operațional cu rază mai lungă sunt sistemele sovietice Tochka SB, care bat in jur de 120 km. Deciz răspunsul la întrebarea ta este: (momentan) nu!

            4
            • cam acum 1 luna a fost o stire de subsol, o delegatie ucrainiana in care era si ministrul apararii a avut o vizita in Israel. printre alte discutii era si „It was decided that negotiations between the countries on expanding the agreement to the services and high-tech sector will begin in 2022.” and „reiterated the invitation to Ukrainian President Zelensky to visit Israel ”
              https://www.gov.il/en/departments/news/israel-ukraine-joint-economic-committee-1-december-2021
              printre altele Ucraina vrea sa recunosca capitala la Ierusalim si mai e un aspect, in lume exista doar 2 tari cu presedinte si prim ministru evreu, Israel si Ucraina.
              Se intampla ceva totusi, acum 4 zile 2 Su-uri ruse au patrulat pentru prima oara cu sirienii pe langa Golan, cand pana acum nu se bagau in incursiunile evreilor prin Siria.
              Sa intre si evreii in joc?

              2
              • In 2019 premierul era Volodymyr Groysman care era evreu. Astăzi e premier Denys Smyhal, n am găsit nimic despre el ca ar fi evreu
                .https://youtu.be/7hwVIsWh8uM
                Cat despre relațiile Israel Ucraina, jignire mai mare decât sa arunci pe jos pâinea de bun venit, asa cum a facut Sara Netanyahu, nu cred că există.

                1
                • ai dreptate, precedentul era etnic evreu. mea cupla.
                  Legat de faza cu aruncatul bucatii de paine pe jos, nu cred ca e relevant, acum este alta coalitie la guvernare sinoricum barfele de atunci spuneau ca se certase din avion cu pilotul aeronavei ca nu a venit sa o salute.

                  2
  14. politica externa a francezilor fata de noi din ultimii 30 de ani este presarata de nenumarate promisiuni si sperante desarte. sa ne amintim de promisiunile socialistilor francezi din anii ‘ 90 legate de UE, NATO promisiuni legate de Schengen de dupa 2010, vorbe goale si cam atat. Sa nu uitam vizita istorica a lui Tony Blair care a pus Ro pe lista de aderare, UK a fost adevaratul prieten nu Franta, iar pentru NATO a fost US.
    Asa ca „trezirea” asta de care vorbiti si oferta de suport trebuie privita cu mare scepticism pana nu vedem fapte. Daca nu era US, nu vreau sa ma gandesc cat valoram ca moneda de schimb.

    23
    • Nu e chiar asa. Franta ne-a sustinut serios pentru NATO si pentru UE; doar cu Sarkozy a fost un hiatus serios iar cu Chirac dupa decizia cu Irak-ul (2003), E drept si UK a facut mult pentru noi dar si Franta s-a zbatut cu intrarea in NATO in momentul cand nici nu se uitau americanii la noi.

      3
      • a fost egal cu 0 tot loby-ul francezilor, Ro a intrat in NATO dupa acceptul nostru de a ne pozitiona de partea aliantei in razboiul din Kosovo. Pur si simplu americanii si britanicii au realizat ca nu este suficienta extindera pana in Ungaria si ca trebuie sa izoleze complet balcanii de Ucraina +Rusia. Sarbii cerau insistent ajutor rusesc, a existat chiar un vot in parlamentul de a se uni cu Rusia.
        Atat noi cat si bulgarii am intrat in Nato pe baza relevantei geostrategice, dovada ce de atunci Rusia a pierdut initiativa in balcani. Acum exista o bresa la nivel de Ungaria, tara mult mai curtata ca noi in acea perioada.

        16
        • am fost bagati de bogdaproste si in nato si in ue.

          4
          • mai concret, noroc cu strabunii ca au reusit sa tina zona asta geografica si a doua ca zambilici a luat o pauza de 4 ani la Cotroceni, perioada in care s-a nimerit problema din Kosovo.
            Fara astea azi eram fix ca vecinii ucrainieni.

            14
    • De ceva timp incerc sa inteleg care este originea „dezamorului” romano-francez…

      Cine isi mai aduce aminte de ecoul fenomenal, in societatea franceza , al Revolutiei Romane si de elanul de solidaritate care a urmat ?

      Putini stiu ca Jaques Chirac (care avea o matusa romanca) a fost un real sustinator al Romaniei in UE.

      Am senzatia ca „divortul” a fost pilotat de massemedia de stanga franceza prin aparitia

      unor echivalente stereotipale intre o minoritate si intreaga comunitatea romana. Nu imi

      este clar daca a fost o lovitura de biliard( si cu cate bande) pentru politica interna

      sau/si externa: la interior – oricine are ID francez chiar este francez, la extern – sunt

      conationalii vostri(ID romanesc) deci raspundeti solidar pentru actiunile lor…

      3
      • si Sarkozy a pus umarul serios la „divortul” franco-roman; primul a fost Chirac dupa decizia cu Irak 2003 cand a zis ca am pierdut ocazia sa tacem

        a urmat Sarko (cu o bunica unguroaica) si prigonirea romanilor din Hexagon … s-a vazut mai tarziu ca retelele lor musulmane fundamentaliste au fost lasate in pace si a venit si payback

        recent exista o alianta franco-italiana in UE si avem interes sa aderam la ea mai ales pe probleme de energie si avand in vedere derapajele Germaniei. Sa nu uitam ca participam si la angajamentele francezilor in Mali, firme franceze vor fi implicate la Cernavoda,

        9
  15. E ceva bobor pe aici pe site ce considera ca o lupta ASW ca la carte o faci tot cu un submarin.
    Decizia va fi grea , pe de o parte Franta ti-a intins o mana ce nu poate fi refuzata, USA e deocamdata baza, USA e NATO dar ei is departe si s-ar putea sa fie si mai departe daca lucrurile-n Asia vor merge din ce in ce mai prost asa ca frantuji-s aici colea si nu cred ca vor pleca prea curand.

    Romania ar putea impusca vreo 2-3 iepuri dintr-un foc cu costul a sa spunem 1-1,2mldeuro in plus, ne-am spala obrazul respectand prevederile legii in cazul in care NG nu semneaza contractul urmand ca Damen (armament USA) sa faca navele-n tara salvand totodata Mangalia la care statul e principalulo actionar, incasand TVA, taxe pe salarii, profit, scapand statul de eventuale cletuieli cu protectia sociala etc iar concomitent lansand o cerere de oferta pt 2 submarine ce ar urma sa fie construite-n Franta de NG.

    Mie costul mi s-ar parea infinit mai mic raportat la beneficiile economice si de securitata cu conditia ca lucrurile sa fie facute rapid.

    17
  16. Dileme si trileme
    Am fi avut azi cel putin 2 sau 3 corvete atat de necesare dar n-au vrut dragnea-psd acum 5 ani, anuland hotararea lui Ciolos de ale construi la Galati, in Ro ! Ar fi protejat atat Dunarea cat si ZE cand ne frige buza dupa gaze. Cum ar fi ca rusii sa ocupe iar insula Serpilor si Transnistria ?! WOW Acum totul fierbe in jur si acelas partid care a amanat sine die corvetele, poate lua iar hotarari ?! Poate considera ca F-urile sunt o amenintare daca au si armament (AMRAAM si AIM-9X2 Doamne fe ) banii sa mearga la corvetele gata peste 5-6 ani, cand situatia se va limpezi. Sau ca sunt necesari la pensiile speciale, de dansii inventate sau la sindicate. Sau…Oricum pisica putea fi rupta demult.
    Despre frantuji, numai de bine; un fost filo francez nu mai are incredere dar ce cultura minunata !

    10
  17. SNC e pe butuci. După toate mișcările în declarații și fapte ale lui Macron și ambasadoarei, sigur vor semna. Unde le vor construi în România, asta e problema. Dacă vor să le facă în Franța, Damen sare iar la atac în justiție, așa ar fi normal. Sau anulează licitația și se face G2G cu Franța la preț mărit (cu NSM cum a fost?), sau le fac cu Ficanteri, sau chiar cu Damen și toată lumea își ia mălaiul. Sau îl roagă dottorii pe Putin să vină peste noi, așa că nu o să mai trebuiască nicio cheltuială inafara pensiilor. Că și trădarea are un preț.

    5
    • Eu zic mai degraba, anulat tot maglavaisul si marsat cu indemnizare directa pe mana celor de la Fincantieri cu https://www.youtube.com/watch?v=APFN0uwTDjE

      2
    • Nu vom face nici o corveta cu nici o Franta, aia e gata, pa. Deja au scos baietii LCS-urile alea 4 la „periat”, zilele astea le iau si la ceruit si vopsit, sa arate bine.

      O mai fi o sansa cu olandezii dar in principiu nu mai sta nimeni 10 ani + pana facem noi ceva

      PS – Chestia cu Franta e strict politica, nu ne-ar putea ajuta militar in caz ca.Nu s-ar putea ajuta nici ei insusi in caz ca.

      2
    • Daca iti faci iluzii ca Putin ar lasa banii la cotizat pensii romanesti te inseli amarnic. Ar da si mai mult pe inarmare subordonata lor si restul la pensiile alor lui.

      E interesant ce se va intampla cu SNC, cui se vinde. „Companii din est” cum precizau „sursele” sau vb lui @Nicolae, a celorlalti securisti (nu ca as avea iluzii ca unii or fi neprihaniti)? Sau isi face pomana cineva mai vestic si cu el. Care Est sa il ia, cand o mare parte a lui e adversar geopolitic.

      2
  18. Pina se hotarasc ai nostrii o sa ne dea rusii nave ! Balansati mecanismul !

    1
  19. Din punct de vedere economic am inteles Damen ar trebui s a le faca dar noi tre s a ne gandim si din punct de vedere militar care este mai buna franceza s au olandeza???Ar merita un studiu amanuntit pe tema asta sa stim care corveta e mai performanta si serveste mai bn marinei.Parerea mea ca Gowind e peste corveta olandeza da nu sunt specialist.

    6
  20. Singurul lucru ce conteaza cu adevarat este sa avem corvetele si avioanele. Pot fi si klingoniene si romulane in ceea ce ma priveste atata timp cat sunt moderne si performante. Pretul este pe planul doi pentru mine. Uite o idee: hai sa nu mai devalizam statul si sa vedeti surpriza, vor fi bani. Suntem atat de prost dotati pe plan militar ca am fi fost gubernie ruseasca daca nu eram membri NATO si UE. Chiar as vrea sa vad un exercitiu de imaginatie pe tema „what if”. Pentru cei care acum stau in sanul lui Avraam, a se citi UE si NATO, si ridica in slavi pe Volodea de la rasarit le urez ceva frumos.

    1
  21. Saut!
    Nici nu conteaza …
    O sa le facem loco… cu ajutor de la cei 15 milioane de ucrainieni care or sa fuga de razboi…
    Problema este cu ce ii incalzim si ce le dam sa pape….
    Ca nu cacam pe noi sa ii tinem pe ai nostri in viata…
    SA faca dracu copaile odata … sa punem ceva pe ele ca e jale…
    Submarine ar trebui … mici si multe .. gen S1000 la italieni si nu numai … chiar si mai mici, pentru platoul nostru si cu ceva acoperire drone sau aerian .. sunt ok..

    Om vedea… o sa fie naspa pt toti…
    BAfta si succesuri depline!!!

    2
    • Am o veste proasta ptr matale. S1000 este o cooperare italiano-ruseasca!!! De fapt este Amurul alora de la Rubin cu AIP. Dupa 2014 au lasat proiectul in moarte clinica. Tu viseaza in continuare, ca visezi mumos.

      3
    • @Cristian P

      „Mici și multe” e o prostie. Un astfel de asset trebuie să aibă o autonomie cat mai mare. Iar unul „mic” nu o are.
      U212/Todaro, care stă 3 săptămâni sub apă, de exemplu.
      Chiar și 1-2 ar fi o mare problemă pentru flota rusă.

      1
  22. cunva toata povestea asta a fost benefica unora. uitati aici pretul actiunilor SNC, a crescut brusc dupa Q1 2019, chiar si acum in ultimele 2 luni a crescut simtitor.
    https://tradeville.ro/actiuni/actiuni-SNC#cotatii

    2
  23. E clar ca daca dorim o cooperare mai serioasa cu francezii va trebui sa luam armament si de la ei. Si e dezirabila o astfel de cooperare, nu numai la nivel militar ci si in UE. Sunt semnare ca parteneriatul strategic cu ei incepe sa aiba si substanta e.g. misiunile noastre in Africa, cooperarea la nivel energetic in interiorul UE..e un parteneriat pe care va trebui sa-l cultivam si pentru a contracara pozitiile tampite ale Germaniei pe unele aspecte esentiale (Rusia) sau colaterale (ungurii isi pun toti banii pe nemti in UE).

    Problema e ce dracu cumperi de la francezi. Solutia usoara era/este H215M. Nu vad rostul pentru MAI sa ia BlackHawk sau Merlin. Erau mai multe jucarii frantuzesti intersante pe langa H215M si ma refer la variantele navale ale Panther sau chiar la EC635 sau Fennec. La elicoptere era varianta simpla.

    La corvete nu e rau dea-ul desi am rezervele mele cu privire la lipsa CIWS dar daca integreaza NSM…merge. Mi-e insa ca sa nu negocize in jos si sa ne alegem cu mai putine jucarii pe ele, oricum mie 16 MICA mi se pare putin daca incep sa dea rusii cu Oniks, Zircon, Kalibr, Bazalt si ce mai au ei prin Chernomorsky flot . Damen era varianta normala, fireasca, doua santiere aici si ne-am cam batut joc..

    Mai era o discutie cu MICA si ceva montaj/intretinere aici; asta ar insemna sa le integram pe F-16 si cu Patriot-urile ceea ce va costa, daca va fi posibil.

    JLTV e peste Sherpa, desi as alege ce se integreaza mai mult aici.

    Si ramane intrebarea, ce cumparam de la francezi, de ce am avea intr-adevar nevoie de la ei?

    10
  24. Dupa ce probabil nevasta lui Macron i-a scos cumva din cap moartea clinica a NATO,
    o sa fie Gowind. Acum povestea cu prezenta Frantei pe la noi, mana intinsa etc…, sa nu se lase cu si MANPAD Mistral, Shorad VL Mica, VBCI la TBT. Leclerc nu. Ca nu se mai fabrica….

    2
  25. cumva, cred ca se mai amana decizia cu corvetele ca sa nu ii enervam pe francezi tocmai acum.

    asta daca francezii nu renunta singuri la afacere, nereinnoind oferta si lasandu-i doar pe Damen in competitie (am impresia ca italienii nu au mai reinnoit de mult si sunt exclusi.)

    legea e clara, francezii nu au loc de intors – ori vin din nou cu oferta castigatoare, in conditiile stabilite atunci, ori se autoexclud.

    2
    • sper si eu sa fie DAMEN pana la urma si ai dreptate cu legea, asa e, mai ales daca olandezii isi mentin oferta.

      acu… mie mi-ar placea niste Rafale cu Metor si SCALP 🙂 dar n-o sa vedem

      1
    • Domnilor ,noi cam amestecam lucrurile în cea ce privește programul corvetă……și alte bazdâganii uitam esențialul și ne amestecam cu alte chestii precum achiziția de muniție pt viitoarele F16 ..etc,etc ! Nu știu ce să spun despre noua poziție a Franței și o potențială desfasurare de trupe franceze în Romania…. și alt cele …. Dar NU văd cu ochi buni noua dragoste arătată de francezi ;către partea estică a Europei (Romania in cazul de față) pe care a marginalizat-o ft mult timp …. ! Ba chiar au fost ostili în unele faze ! Romania nu trebuie să intre într-un joc al așa zisei prietenii cu Franța! MApN și decidenții politici ….trebuie să fie ft pragmatici și să nu facă jocul politic al franțuzilor …. să nu uităm că programul corvetă trebuie să decurgă exact ca la carte și după criteriile deja convenite și stabilite . Nu avem motiv pt ce să cedăm presiunilor și să facem concesii ! În caz contrar…. ne vom trezii cu bătăii mari de cap! E simplu domniile voastre: dacă mergem pe mana franceză și atribuim contractul pt corvete așa cum vor franțuzii ……o vom lua peste bot dl toți cei ce au depus oferte ….șimai mult că sigur, vom platii despagubiri și alte cele …de ne vom acrii ! Cea mai bună soluție e acea să îi lăsăm pe francezi să facă următoarea mutare și în caz că nu corespund cerințelor ; sa mergem la următorul candidat și nimic mai puțin/ mult !

      10
  26. Noi suntem o societate reactionara și de aceea nivelul de înzestrare și pregătire al armatei va fi în funcție de acțiunile rușilor. Deci, vom rămâne în aceeași lalaiala dacă rusii rămân pe pozițiile actuale, vom accelera destul de mult dacă ajung la Odessa și ne va intra morcovul dacă ajung la gurile Dunarii și atunci o sa vedem de toate, de la Abrams, la corvete, de la F16 pana la F35 prin 2030. Toate astea, complet defazat și tardiv, după mișcările rușilor .
    Ref la francezi, acum sa nu ne extaziem, încă nu i-am văzut pe aici. Asa ca nicio obligație

    11
  27. Acum ca noi am inventat proverbul cu impacatul si caprei si verzei, m-as da peste cap sa-l tin pe Macron in priza si as semna cu el pentru corvete, dar as semna si cu Damen pentru 2 fregate.
    Normal ca asta am visat azi noapte, dar ar fi solutia cea mai buna si pentru capra si pentru varza.

    4
    • Eu as incredinta constructia a doua corvete si modernizarea unei fregate lui Damen si constructia a doua submarine lui NG si modernizarea unei fregate. In 3 ani avem gata 1 submarin si o corveta, in 6 ani avem 2 corvete si 2 submarine ! ramanem priteni cu toti si avem 2 corvete si 2 submarine si fregatele modernizate in max 6 ani ! Nu 4 corvete prin 2030……….

      3
  28. Statele Unite construiesc infrastructura militară de multi ani in România. Franța momentan nu știu să construiască ceva.
    În privința corvetelor orice vom semna cineva se va supăra. Daca va fi Naval se vor supăra Damen și cine știe, poate reduc din activitate, au șantiere în toată lumea. Daca semnam cu Damen o să plătim cumva la nivel UE, Franța suparata.
    Decizia de a merge pe mâna US cred că a fost foarte buna în condițiile actuale.
    Doamne ce o putut lăsa ăștia cu licitația asta.

    8
    • chestia asta cu suparatul pentru firme private nu prea are valoare. cand e acord guvern-guvern e altceva.

      1
      • firmele private se duc cu jalba la propriile guverne – Olanda si Franta, daca nu sunt tratate corect. nu mai zic ca se pot duce si la diverse tribunale.

        MApN are doar o singura varianta – sa faca totul extrem de corect si legal. Daca francezii nu mai vor/ nu mai pot sa faca contractul iar olandezii vor, asa e legea si nu e cu suparare.

        Pana la urma, mingea e in terenul francezilor, ei au fost declarati castigatori cu o oferta, acum pot semna contractul sau pot renunta.

        Ce se aude, ca vor bani mai multi, ca s-a scumpit curentul, ca nu stiu ce, nu e posibil. Nu poti sa licitezi cu 10 lei si pe urma sa ceri 15 cand e sa semnezi contractul, e ilegal.

        Daca nu mai vor sa semneze ca nu le mai convin banii, e dreptul lor sa se retraga, nu sunt obligati sa faca corvete in Romania, munca fortata s-a abolit.

        6
  29. Apropo de implicarea de ultimă oră a Franței, exercițiul Clemenceau22 include și o fregată în Marea Neagră, probabil în cadrul acelei Cooperation Mer Noire” care apare pe hartă alături de steagul României cu localizarea Constanței

    https://twitter.com/morcos_pierre/status/1484198195492237317

    1
  30. Treaba este tare simplă !
    Sunt termeni bine definiți pe care toți participanții la licitație s-au angajat să-i respecte de la preț, la producția în RO, armament și terminând cu termene de livrare. Ca exista întârzieri la semnarea contractului asta nu poate fi invocat ca un impediment in semnarea și argument de majorare a prețului.A fost respectat dreptul fiecărui participant de a contesta un rezultat, iar aceasta contestație trebuia soluționată conform legilor statului român ! Sunt ferm convins ca și francezii ar fi contestat un rezultat care nu i-ar fi regăsit pe ei în postura de câștigător al licitației asa cum italienii au avut ceva de spus despre francezi…și tot asa…
    Acum ce facem…tulburăm apa limpede, în baza unor speculații…
    Avem condiții clare și termene finale de semnare a contractului ce nu suporta nici negocieri și nici alte „consultari” ca brusc îl fute grija pe Macou de Romania de care pana acum nu prea si-a adus aminte…
    NG te angajezi sa respecți termenii contractului ? Dacă da, atunci ia pix’u și da cu subsemnatul pe ambele pagini și la termeni contractuali initiali și la penalizări în caz ca nu ești serios, da penalizări tată, nu caterincă, pana chiar la anulare asta așa să nu îți apară pe parcurs alte ideii sau motive de noi consultări pe diferite teme, nu de alta dar te vad încă de pe acum ca ești cam golan de fel! Dacă nu, asta e, fără supărare, ne strângem mâna, rămânem amici, poate colaboram pe alte proiecte.
    Discutat scurt și la obiect cu Damen exact ca și cu NG. Te angajezi Damen sa respecți termenii inițiali ai contractului , dacă da i-a pix’u și semnează pe ambele pagini…termeni și penalizări!
    PROBLEMA REZOLVATĂ . PUNCT . ȘI DE LA CAPĂT….
    Să ne fie învățătură de minte cu licitațiile astea sa nu mai facem prostii în viitor. Abordați în discuții diverși producători, analizate ofertele lor, aleasa cea mai bună atribuire, semnare contract.

    6
  31. Eu va contrazic aici, pur și simplu cred că francezii au plusat aici prin trimiterea de trupe pentru a pune o ‘pila’ propriului producător. Daca stai sa o gândești logic, Olanda ce a promis că trimite? Poate ceva fete din vitrina(tot romance) și ceva iarba sa ne facă și mai pacifiști decât suntem noi acum!

    PS. Important este sa avem banii necesari pentru atâtea câte vrem, chiar că vrem multe!

    PPS. Dau ăștia și în rate sau pe caiet? 🙂

    2
  32. Mai fratilor NG erau dispusi sa semneze contractul la inceputul lui dec. Au fost semnate contractele de offset cu ceilalti agenti economici romani, surpriza toatala a fost insa faptul ca SNC nu a mai vrut sa semneze. Toti au ramas perplecsi. Acum se negociaza masiv cu SNC sa semenze.

    4
    • Oare de ce naibii nu a mai dorit SNC o asociere care pentru ei reprezintă „șansa unică” de salvare, de retehnologizare, de venituri substanțiale s.a.m.d. ?

      2
      • Greu de explicat, dar totusi suntem romani….S-au pus francezii mainile in cap cand au vazut ce se intampla.

        1
        • Ba…
          Cred ca SNC nu vrea sa-si asume rolul de țap ispasitor…pentru mizeriile PSD…româno-franceze…șpăgi, preturi crescute artificial și altele…
          Na acum …francezii pot să-și smulgă și parul din cap…vorba romanului, ai întrat în horă acum trebuie sa joci…joca’o p’asta Macroane !

          3
          • @Razvan

            SNC e PZD.
            Spagile frantuzesti mergeau la PZD si Dracnea.

            @DC

            „Greu de explicat”.
            Hhahahha. Ba e chiar usor.

            „S-au pus francezii mainile in cap”
            Nu si-au pus deloc. Stiau in ce se baga.

            3
            • @Zalmoxis
              Asta am spus și eu, dar fără subiect și predicat în mod direct. Proverbul : corb la corb nu-și scoate ochii, e valabil doar la corbi…la PSD-ei e altfel…ăștia și pentru câteva firimituri o fute pe măsa…Dar stai liniștit că povestea a devenit valabilă și pentru PNL !

              2
  33. Eu cred ca uitam un aspect important. De la francezi putem lua si altceva in afara de Gowind. Daca vrem sa impacam pe toata lumea putem lua corvete de la Damen si tancuri de la francezi. Pana una alta al lor Leclerc se potriveste manusa cu cerintele MaPN.

    Autoloader, 50-55 tone greutate, echpaj din 3 oameni. Tun de 120 etc.

    6
    • Leclerc nu se fabrică momentan . Doar dacă indienii dau comandă de 1400 de Leclerc reîncepe fabricatia.
      Iar armata franceză nu are suficiente Leclerc pentru ea. Asa ca momentan nu ai cum sa cumperi Leclerc chiar sa fim plini de bani.

      2
  34. Pai hai cu comanda … 300 Leclerc MBT.
    Niste Grifoane cam tot 300 sa fie cu ele.
    Luata licenta de munitie si sa facem noi.
    Restartam fabrica de pulberi si nu numai..
    Sa fie munitie sa tragi 10 ani…

    Poate asa se misca ceva…
    Restul o sa fie cu Unchiu cel MAre .. ca de el e baza.
    Europenii te lasa fara garnituri daca le convine sa o furi…

    3
  35. Cu stima și respect ….frumos vis …..! Aia cu leclerc, a fost beton…?! Ai văzut și prețul unui asemenea tanc ? Nou ,e cel mai scump de pe piată și sh …nu se găsește ! Crezi câ îți vând ție (României) ,francezii la un preț sub prețul pieței ….de dragul relațiilor bilaterale …etc,etc! Hai să rămânem la corvete ;unde se pare că francezii ușor dar sigur …se împotmolesc in preturi și alte vrajeli …!

    4
  36. Privind evenimentele din Romania , de departe , unul ar crede ca asista la un spectacol tragi-comic penibil. Daca nu ar fi atat de tragic, ar fi , comic.

    De obicei , in tarile NORMALE , se face un studiu , al Apararii.
    S-a facut vreodata vreun studiu daca Corvetele sunt calea optima de a contribui la apararea Romaniei , sau alte arme , ar fi mai propice ?

    Probabil ca acel studiu a avut loc cam asa , in Romania :

    Vreun politician , ajuns Ministru , ( indiferent de Partid) , a vazut si el pe la TV si pe internet nave militare.
    A doua zi a chemat un ofiter de marina si la intrebat : Dle comandor, nu putem sa avem si noi vapoare ca astea ? Si ai arata poza , ofiterului …

    Dle Ministru al Apararii , acele vapoare se numesc portavioane si sunt foarte scumpe. Noi nu avem nici bani si nici nevoie de ele.

    Bine , daca zici , asa o fi.Dar astea ?

    Dle Ministru al Apararii astea sunt cuirasate. Nu se mai construiesc sunt depasite.

    Ah? Bine ma ofiterule dar astea ? ce zici ? arata frumos la defilare .

    Acestea sunt Distrugatoare dle Ministru si deasemnea sunt scumpe ptr bugetul nostru minuscul al Apararii.

    Baa…Tu sa nu fii smecher cu mine ca te pensionez maine , daca vreau. Eu sunt sefu.

    Dar astea arata bine si ele. Ce spui ?

    Dle Ministru al Apararii , acestea sunt Fregate si nu ne permitem.

    Baaah ce ma enervezi! Dar astea daca nici astea nu sunt bune te demodez. Uite ca sunt mai mici.

    Da dle Ministru al Apararii . Cred ca ne putem permite. Ele se numesc Corvete.

    Bine! Atunci vom comanda Corvete.

    Sa traiti dle Ministru al Apararii!!!…

    Cam asa ,cred , ca a avut loc acest Studiu al Nevoilor apararii Litoralului romanesc.

    Intre 4 sau 6 corvete , si 2 , 3 submarine cu propulsie independenta de aer, acestea din urma , ar fi de 10 ori ma valoroase decat navele acestea inutile de suprafata , care vor fi o tinta usoara.
    Resursele pe care o tara le cheltuie ptr. a urmari , sau afla unde sunt submarinele inamicului sunt imense , vizavi de resursele depuse ptr. a afla si scufunda o nava de suprafata ,o corveta spre exemplu , in lacul numit Marea neagra.

    Baterii de coasta mobile , 2,3 subarine , nave de patrula cu rachete anti ship si AA, Drone navale, si cateva elicoptere navale ptr lupta anti submarin. cateva dragpoare si un sau doua puitoare de mine.

    Corvetele sunt cea mai mare risipa de bani > mai mare decat costul litrului de ulei si al Kg de zahar , in ziua alegerilor .

    Ca sa nu mai mentionez trauma psihologica care va afecta moralul unei tari atunci ca va vedea pe ecrane , cand una din mandria flotei romanesti a fost scufundata , in prima jumatate de ora de la incepperea ostilitatilor , iar celelalte avariate grav , la cheu.

    cand te aflii in padure, nu vezi decat copaci. Cand te aflii , la cativa Km deparetare , peste lac, vezi toata Padurea.

    Eu vad Padurea. Si vad ca in tara Anormalului , Decidentii VOTATI de electoratul patriot roman , a decis , dupa ce o companie navala a castigat o asa zisa , Licitatie, aceasta Licitatie sa fie , cumva , „in mod legal” anulata.

    Noul „castigator ” fiind o companie care nu numai ca nu a produs absolut nici o nava militara pe santierul ei din Romania , dar nici macar nu are tehnologia, echipamentul , si personalul calificat , de a produce o nava militara.

    Apoi mai este obsesia asta a asa zisului : ” off set”…O incapatarnere tipica ignorantilor.

    Daca prin, mita si coruptia , deid ca francrezii de la NG sa faca aceste fantasme nimite corvete , ar fi mai intelept sa se faca in Franta , unde exista proletari calificati si cu experienta si unde s-au fabricat aceste nave , decta sa se construiasca niste epave scumpe la Consstanta , de niste amtori si novici , care isi fac cursurile de calificare pe corvetele Romaniei.

    De obicei „off setul” incepe prin a plati ptr. el. A plati atunci cand cumperi armamentul ,sau/si munitia, etc. , sau prin absorbirea unei companii straine cu experienta , care doredste sa se extinda si sa produca tehnica de lupta in acea regiune. sau simplu prin a cumpara Licente , Patente , si know how.

    In Romania „off set ” , adesea insemna : Moaca.

    Asta in timp de anterioara companie care a pierut , peste noapte Licitatia , odata cu alegerile electorale , a cosnstruit peste 30 de nave militare ( inclusiv corvete) , ptr. 17 tari.

    Deci sa recapitulam , una din tragi comediile cotidiene , din Tara Anormalului :

    Licitatia se anuleaza , odata cu rezulatatul alegerilor , a unei companii cu experienta si rezulate si se acorda , unei companii care a mituit si al carui guvern face presiuni asupra Romaniei , presiuni care sunt total daunatoare intereselor Romaniei.

    Romania si-a crreat singura aceasta situatie penibila , prin care : Comania care nu are experienta in nave militare , nu doreste sa semneze nimic, iar comapnia care face corvete , in Romania , le exporta spre Pakistan si alte tari.

    Va rog, nu mai dati vina pe politicieni , pe francezi , pe rusi , pe americani , pe extraterestrii. Toti ce9i care votati sau nu votati , in Romania : Dupa ce vizionati sau auziti stirile din tara , Uitati-va mai des in oglinda.

    Marea Neagra :

    Rusii = 6 submarine.

    Turcii = 12 submarine , probabil crel putin 4 , in Marea Neagra , si inca altele se afla in constructie.

    Bulgarii = Au anuntat ca doresc sa cumpere 2 subamrine la mana a doua ( probabil de la Germnaia)

    Romania= O epava

    Geogia = m0.

    Cate nasuri , atatea opinii. Eu personal , nu sunt un adept al Corvetelor. Bune ptr. defilare si tinte scumpe. Inefective din punct de vedere tactic , in comparatie cu un singur submarin. Roamnaia nu este Italia , Spania sau Grecia. Marea Neagra este , din puncvt de vedere palnetar , un lac.

    Dar Marea Neagra compenseaza suprafata relativ mica , cu Adancimea si mai ales cu straturile de apa cu diferite densitati , care fac detectarea subamrinelor in Marea Neagra , aproape imposibila.

    Dar ce stiu eu…Eu nu sunt expert… Dar am citit Istoria Razboaileor Mondiale , si a Razboiului Rece…

    Sanatate.

    13
    • Submarinele pot fi mijloace foarte puternice insa situationale, depinde mult de situatia operationala cat e de eficient si niciodata un submarin nu va putea suplini navele de uscat…e un asset puternic, poate fi folosit si ca ship in being si crea dureri de cap prin simpla lui existenta dar de multe ori rezultatele pe care le obtine sunt dictate in principal de situatia operationale, cu alte cuvinte e greu sa obtina rezultate numai o flota de submarine/1 submarin de unul singur.

      Apoi
      – ce am lua noi e neaparat diesel deci va avea limitari de autonomie.
      – este usor de determinat de rusi cand pleaca in croaziera
      – furnizori limitati la nr. si aici ar fi de discutat in contextul achizitiei Gowind.

      Germanii am vazut ce fac cu Ucraina. Au sub-uri bune dar foarte clasice, adica e putin probabil sa gasesti pe ele rachete si au putine modele in jur de 1000 t;

      Suedezii sunt celelalt mare constructor si au submarine mici insa si ei sunt tara neutra si nu-s in NATO ; de urmarit ce vor face cu olandezii dar pp ca va iesi un sub oceanic

      Francezii cu Scorpene care cu MdCN ar deveni foarte interesant.

      Depinde si ce vor ai nostri de la un submarin. Posibil ca in dulcele stil romanesc sa dorim ceva minimalist, doar cu torpile si care sa nu se scufunde

      2
      • Olandezii voiau sa cumpere submarine de la suedezi; indirect, am putea si noi sa ne lipim aici.
        oricum, fara nave de suprafata marina nu isi poate indeplini rolul de garant al libertatii rutelor maritime…

        nave de suprafata si nu „nu va putea suplini navele de uscat”, asta ar fi un concept tipic mioritic, probabil politic; ca si autohtonul „submarin de cheu”, dealtfel; ma rog, sunt sigur ca a fost o mica eroare, dar a iesit… :))))

  37. Noutàtile de la Paris nu pot sà mà facà decât sà mà bucure. În sfârsit, domnii francezi si-au pogorât ochii mai îndelete asupra Micului Paris.

    Dar fiindcà vine de la Macron, sunt mai sceptic. Asta fiindcà nu este numai un aspect economic, dar mai ales politic.
    Musiu Macron a declarat acum 12 ani, când nu era decât un banchieras la Rothschild, în cadrul comisiei Attali, cà dacà s-ar suprima forta nuclearà s-ar face o economie de 4 miliarde pe an si cà oricum nu serveste la nimic, nici Germania nu are (sic). Dezvàluire într-o carte apàrutà zilele astea (L’Emprise). Cam asta ar fi fost elucubratia Senei gândirii !
    https://twitter.com/JoTafras/status/1485336014285647876?s=20

    Faptul cà Franta este în plinà perioadà electoralà (alegeri presidentiale si legislative peste 3 luni) si faptul cà Macron este pentru 6 luni presedintele comisiei europene nu sunt stràine de agitatia politico-militarà.
    Sper sà dureze.

    8
  38. Eu zic că vina pt relațiile proaste cu Franța e si la noi….

    Dacă știi ce vrei și cum să ceri, eu văd Franța mai permisiva cu transferul tehnologic, până la un punct, bineînțeles….și nu au scule proaste…

    Asta nu inseamna că am renunta la Usa, ci am avea o colaborare și cu o putere europeana…fie ea Franța, Italia, UK
    …. aș fugi de Germania cât as putea…

    Și faza cu predatul francezilor, e similară cedărilor noastre din ww2….
    Si ei, și noi, am fost prost conduși….

    Și da, se pare că psd face jocul ursului…

    Zic și io….

    2
    • „mai permisiva cu transferul tehnologic, până la un punct, bineînțeles….și nu au scule proaste…” – problema e ca vin cu preturi mari si par si neseriosi… de exemplu, pe elicoptere, promiteau asamblare la Gbimbav; ramane de vazut daca prin „asamblare” ei inteleg toata fabricatia celulei si asamblarea ei aici, sau doar echiparea fuselajelor venite din turcia; acum mai dau si cu batul in balta pe contractul corvetelor. si, pan la urma, transfer tehnologic inseamna mai mult decat fabricatia locala a unor piese metalice formate, frezate sau sudate.

      • După cum spuneam, depinde ce vrei și cum ceri…nimic bun nu e moca…
        Dar ai noștri nu vor decât să ne arunce niște praf in ochi…

        Tu i-ai lua in serios pe ai noștri, când știi foarte bine ce le poate pielea ?
        Crezi cumva că cei care vin la discuții cu cei din RO nu au temele făcute vis a vis de cei cu care negociază?
        Io unul cred că îi știu mai bine decât mama care i-a născut….

  39. Da si eu zic , ce naiba ?! Daca tot nu se hotarasc ,hai cu 8 corvete 4 Damen , 4 Covizi , vreo ceva Leclercuri ,o legatura de submarine , o garnitura de rachete si daca mai lasa cateva refale p-acilea dupa ce se sparie rusii , nu ne-am supara ….numa panharduri sa nu fie ca ale-s urate . Asa ca cum ar trimite careva pachet din Franta la neamurile mai sarace de p-acilea …

    1
  40. Eu as astepta sa treaca 31 Ianuarie si sa vedem.
    Te apuci sa construiesti nave daca incepe conflictul in zona ?
    Mai degraba iei rachete pentru avioanele pe care le ai, sa poti sa tragi de citeva ori, cite 3-4 plinuri pentru fiecare avion. Apoi rachete pentru bateriile de pe coasta, just in case, sa le ai acolo.
    US pot sa aduca si sa disloce resurse de tancuri si avioane si logistica necesara spre marea Neagra, nimeni nu o sa-ti dea tancuri acum, EU nu au de unde si US degeaba ti le da, ca nu ai oameni formati sa le opereze, deci trebuie sa lupte ei daca e cazul, cu armele lor.
    Noi ? Ca de obicei, gen nationala Romaniei, marunt, pe loc si joc de glezne, ca tot nu ne calificam nicaieri.
    Dupa 31 ianuarie, batut palma cu Damen si inceput lucrarea la 4 curvete.
    Francezii n-au decit sa se alieze sau sa cumpere ce port vor, daca le convine, si sa faca si ei suruburi …
    Asta inseamna spaga si prostia romaneasca… de ce sa avem nave, macar 1 era gata, nuuu… psd de asistati sociali … doar rezultate fara munca … asta stiu…
    Sau sa vina US si sa zica: asta luati acum, rapid, fara licitatie, si aia e. Altfel retragem tot, si ramineti „alone and hungry” si la cheremul rusilor.
    Pina nu ne pune cineva sula in coaste, nu se rezolva, de asta parlamentul ar trebui desfiintat iar deciziile de aparare si siguranta nationala sa se ia doar de catre CSAT si armata, nu are treaba parlamanetul in achizitii militare. Si asa nu fac nimic, doar legi pentru ei si neamuri.
    Deci hai cu Damen odata si cu rachete pentru avioane si apararea de coasta. Cu tancurile vin US, ca tot mai au prin zona si stiu sa le foloseasca.
    Vive la France, dar sa fie la ei acolo.
    Noua ne trebuie altceva, o mina forte, mai ales ca tot ne place engleza. 😀

    3
    • ” de asta parlamentul ar trebui desfiintat iar deciziile de aparare si siguranta nationala sa se ia doar de catre CSAT si armata, nu are treaba parlamanetul in achizitii militare. ”
      Deci vrei dictatura militara…. Ti se pare ca MApN asa cum e acum, cu calitatea si competenta materialului uman care este (vezi cerintele si razgandelile din programele de achizitii, ca exemplu), ar trebui lasati sa faca ce vor in Romania?

      4
    • Adevarul e că CSAT e un monument de competența…..sunt ironic….

      Ia vezi ce declara joian, că NATO îi baza, nu armata României, împreunăcu aliații….
      Io unul așa am citi printre rânduri…

      1
  41. „refuz sa cred ca o astfel de implicare semnificativa ar avea legatura cu un contract comercial” …
    https://ziare.com/decoratie-secretar-stat-mapn/simona-cojocaru-mapn-decorata-ambasadoarea-frantei-1720653
    eu vad ca nu e vorba doar de promisiunile acestea, oamenii promoveaza activ valorile democratice si comerciale franceze…

    1
  42. nici nu vor semna multa vreme de acum incolo. Vor face tot posibilul sa-i multumeasca pe fracezi, mai apoi vor incepe alte contestatii si tot asa… Ai nostrii n-au curajul sa ia decizii favorabile noua…

  43. tic … tac …tic …tac ! Azi ar cam trebui sa se transeze toata afacerea asta .
    Doar daca nu i-au resetat Macron cu declaratiile alea subite …

    1
  44. Se stabilesc ultimele detalii la contract?

  45. Da ,curvetele se fac in Franta , la pretu marit ca s-a scumpit tabla,si cu livrare imediata in 2027.Eu il cred pe SRS ca e securist din garda veche ,uns cu toate alifiile .Deci are informatii de prima mana.
    https://evz.ro/afacerea-sau-naufragiul-corvetelor.html

    1
    • Vorbește aiurea. Trebuie sa anuleze licitația ca să facă corvetele în Franța. Nici măcar în România nu își asuma cineva sa anuleze o licitatie ale căror condiții sunt foarte bune pentru statul roman , pentru ca apoi sa semnezi prin negociere directa cu același câștigător în condiții mult mai proaste . Mai ales ca Damen își menține oferta.
      Miroase a pușcărie…. Dar SRS a fost acolo

  46. Poate le fac la Giurgiu și renunță la colaborare cu SNC

  47. Neseriosi romanii astia… te amana cu semnarea, te amana cu anularea…

  48. În concluzie s a mișcat ceva ?

  49. Am mai pierdut o luna degeaba… Cum ne-au aburit francezii ca trimit trupe in Ro, doar doar nu vom da contractul catre Damen. Imi face impresia ca Francezii astia ne baga intentionat bete in roate. De ce oare n-om ramane focusati doar pe produse americane, nu inteleg. SUA sunt singurii care sunt aici si transmit constant semnale pozitive.

  50. Hai cu Sigma, prea se coiesc aiurea francezii.

    https://www.hotnews.ro/stiri-defense-25567476-nu-semneaza-contractul-corvetelor-naval-group-sunt-negocieri-care-tin-costuri-riscuri-locul-doi-damen-zice-face-aceiasi-bani-inainte-termen.htm

    Sa gaseasca altceva sa-si proiecteze forta in est, ca la corvete e clar ca au dat-o in bara…

    Nu prea vad insa ce, Airbus face oferte la misto de-i bat americanii pe bani europeni, SAMPT nu ca avem Patriot, Leclerc abia au pentru ei, blindatele alea moderne pe roti sunt pentru savana nu pentru noroaiele din est, poate niste Rafale… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *