24 Ianuarie – Unirea Principatelor Romane

De peste 163 de ani…Cantec de sucarit Rusia (si tradatorii care vocifereaza pe aici in numele sau):

40 de comentarii:

 1. Unii spun ca acest moment din istoria noastră e o realizare mai mare și decât Marea Unire din doua motive: 1- a fost intr-o masura foarte mare rezultatul deciziilor unei generații de politicieni romani extrem de curajoasă și hotărâtă sa obțină ce vor și 2 – fără Unirea din 1859 nu s-ar fi putut înfăptui Marea Unire, respectiv provinciile românești ocupate nu ar fi avut la ce sa își dorească sa adere. Și asta pentru ca mica Românie a fost un stat care a crescut încet și sigur – cu greutăți enorme, scandaluri, zeci de guverne, corupție și multe alte păcate – dar si-a obținut independența prin luptă și a crezut și ea în Unire intrând în război de partea Antantei. Și asta, în 1918, le-a creat romanilor din Basarabia, Bucovina și Transilvania siguranța ca merită să se alăture construcției din 1859. Păcat de bicisniciile ulterioare…

  26
  • Cineva s-a născut la 1850, sa zicem într-o mahala împuțită a Bucureștiului, vecina cu actualul Centru Vechi, sau poate la Popești Leordeni.
   Când avea 9 ani, deci la 1859, vedea fără sa înțeleagă prea bine, toată frământarea legata de Unirea Principatelor și de alegerea aceluiași Domn în Muntenia și Moldova.
   La 16 ani îl vede pe noul Principe Carol înscăunat ca Domnitor. Lucrează de câțiva ani ca băiat de prăvălie undeva, pe lângă Podul Mogosoaiei, începe sa pună ban pe ban, si cu puțin noroc își deschide propria cârciumă.
   La 27 ani trece Dunărea ca dorobanț, scapă nevătămat și se întoarce în ceea ce va fi viitorul Regat independent al României. Are simțul afacerilor, este harnic și îndrăzneț, arendeaza pământ și face drumuri dese cu trenul la Constanța, trecand peste podul lui Saligny dela Cernavodă, pentru a inspecta silozurile de cereale din port.
   Devine moșier și negustor, se muta într-o casa cu 11 camere, cu servitori, cu tot dichisul, pe Spătarului sau undeva, pe lângă Biserica Icoanei.
   Pe când împlinește 50 de ani, deci pe la 1900, își ia nevasta și copiii (patru) și merge duminica cu trenul de placere la Sinaia. Devine membru al Partidului Conservator (sau Liberal?) și trecând peste zguduirea sângeroasă dela 1907, devine și senator.
   Ii moare băiatul cel mare, eminent student la Viena, pe frontul dela Mărășești, dar la 68 de ani vede România Mare.
   Moare, sa zicem, în 1930, deci la 80 de ani, după o viata în care și el și tara au vazut, trăit și făcut atat de multe, după pricepere și neodihna si după cât i-a îndurat bunul Dumnezeu.

   5
 2. La Multi Ani Romania!…. rele vremuri mai traiesti cu epigoni si uzurpatori dar poate ca Dumnezeu va avea mila,

  5
 3. unirea de la 1859 o datoram rusului , altfel cred ca am fi trait si azi in tari diferite.
  a fost un efort extraordinar din partea elitelor romanesti din toata sfera romaneasca, economica ,sociala ,culturala ,politica si militara pentru care ocuparea basarabiei de catre imperiul tarist a umplut paharul raptului territorial austriac al bucovinei, au concluzionat ca existenta de sine statatoare a 2 state inseamna siucidere pe plan istoric.
  ce a urmat e istorie…

  2
  • gresit. o datoram romanilor care si-au dat viata pentru unire, a fost platita cu sange romanesc

   27
   • Sau prostiei rusesti, vorba lui Catavencu din „O scrisoare pierduta”. „Ce eram noi inainte de (razboiul din) Crimeea?” zice el. Acea impiedicare a expansiunii rusesti inspre Balcani a fost un moment de cotitura. Toata Europa a luptat impotriva lor, cumva au reusit sa ii supere. Suna cunoscut scenariul?

    6
  • @verde Nu poate ci sigur trebuie sa-l lasi pe „istoricul” moscovit Roller sa se odihneasca in groapa ca mult rau ne-a mai facut si sa refaci studiile de istorie europeana.. Rusilor le datoram muuuuulte ocupatii, jafuri de miliarde si tradari Interesele marilor puteri de dupa Razboiul Crimeii au sprijinit lupta pasoptistilor pt Unire. Chiar si prietenul Napoleon al III-lea nu era complet altruist. Cred ca in dex-ul rusesc nici nu exista cuvantul altruism ! Rusii de ieri si de azi nu recunosc nici cele 2 doua tezaure jefuite de la noi (+ inca unul dela spanioli) si nici multe alte zeci de miliarde…..
   La multi ani Romania !

   6
  • Verde, bine ca nu Ungariei! De cand a aparut articolul cu Ukraina, de la 100 si de comentarii, am sarit la 300 si; foarte activi baietii de la departamentul de propaganda…

   4
  • @verde,

   Nu mai mânca maro, celovek!
   Unirea o datorăm Franței, Angliei și Sardiniei, care au bătut măr Imperiul Rus in Războiul Crimeii (turcii au cam fost de decor).

   Asta și doar asta a fost fereastra istorică care a permis Unirea Principatelor.
   Pentru că a fost un moment în care Imperiul Rus a fost slăbit și nu s-a putut extinde și în Principate (cum dorea, de fapt).

   Așa că lasă propaganda rusă că pute a votcă și mahorcă ieftina.

   Deci: mulțumim Franța (in special Franța – Napoleon III, care a sprijinit personal unirea și a recunoscut-o international), Anglia și Sardinia!

   6
 4. La multi ani!
  Ma intristeaza faptul ca locul semnarii actului Primei Uniri Moderne(mi se pare inept sa vorbim despre mica si marea unire), hotelul Concordia este in continuare in paragina, pentru ca astia suntem. Patriotismul se rezuma la flendurat steagul si ocazional batai.
  Uitati-va bine domnilor, https://www.news.ro/cultura-media/istoria-unei-cladiri-care-moare-hotel-concordia-simbolul-nasterii-romaniei-moderne-primul-loc-din-bucuresti-vizitat-de-bacalbasa-si-preferat-de-tolstoi-1922400024002018010717641796 ca nici un edil al Bucurestilor Noi nu s-a gandit sa lase dupa el altceva decat spagi si scandaluri. Nimeni nu s-a gandit sa lase un muzeu al Romanismului, ala inteles bine, cultural si istoric.
  Revenind la data, putem celebra 24 ianuarie si 1 decembrie desigur si trebuie, dar rugamintea unui ostas care a inghetat la Alba cativa ani la rand este: putem va rog dragi decidenti sa ne mutam cu parada si grazile de onoare pe 10 „maiu”? Multumesc!
  -11 este la noi azi.

  10
  • @ lt. Da, știu, e o mare mare rușine pentru noi ca ” cinstim” in acest mod locurile istoriei noastre. Pentru cei care poate nu cunosc, sunt 4 criterii de evaluare a unui monument istoric. Dacă la valoare arhitecturală și unicitate nu sta prea bine, la criteriul vechime, valoarea se califica ca fiind mare iar ca importanta memorialistica ce sa mai spunem… cu toate astea de atâția ani încă e o ruină.

  • Cica lumea l-a vazut pe Constantinescu fugind de fata locului…
   #razbunare

   5
   • pe mine h’aur-balaur cu prostanul in frunte nu ma sperie.,asta e copil mic pe langa vadim si funar.
    dar toti trei au avut si au in spate o factiune securist-militara care imi da de gandit….si acum la atata amar de vreme de la revolutie si membrii nato-ue fiind o vedem la fel de activa ca pe vremuri.

    4
  • fularul e a lui adrian nastase cumva

   1
  • Păcat ca azi , de ziua Unirii Principatelor Romane , un nimeni și un nimic a ajuns sa organizeze la Iași o manifestație de sărbătoare, păcat ca sărbătoarea noastră a fost a fost pusă in prim-plan de o marioneta a … acum cine știe a cui marioneta? Poate știu rușii mai multe.
   Păcat ca pentru majoritatea celor care trăiesc pe pământurile aste ale romanilor aceasta sărbătoare nu prea mai reprezintă mare lucru.
   La multi ani ! Fie ca cei de acum și cei de mâine sa nu uite și sa respecte ceea ce au făcut cei de atunci!

   2
  • O fi făcătură de-a lui/lor?

   1
 5. La multi ani România!!!

  1
 6. La mai mult și la mai mare!

  Și nu datorăm rușilor nici un rahat pe băț – a fost un efort enorm din partea tutoror care au luptat pentru această Unire. Unirea nu era nici pe departe o idee foarte populară la București ca să nu mai zic de separatismul moldovenesc care era la el acasă.

  Sper că va veni ziua când acest neam va înțelege cu adevărat ce a însemant pentru noi Unirea și consolidarea românilor într-un stat unitar (pe care mi-l doresc să-l văd și cu adevărat independent într-o zi).

  Doresc înțelepciune și chibzuință tuturor în aceste vremuri ”interesante”. Dacă nu mai știm să profităm de șanse, măcar să nu pierdem ce avem deja.

  5
 7. La Multi Ani Romania!

 8. Momentul 1859 in care s-a realizat unirea principatelor, a fost primul moment de stralucire a neamului astuia, in care printr-o admirabila manevra si in conformitate cu toate tratatele si mai ales restrictiile de la acea vreme, ne-am unit, punand cumva marile puteri in fata faptului implinit. Pacat ca astfel de momente au ulterior fost atat de rare.
  La multi ani!

  4
 9. Dumnezeu sa ne binecuvanteza Tara si sa ne lumineze si pe noi un pic! La Multi Ani tuturor!

  6
 10. La multi ani! Nu uitati ca Eminescu nu s-a inselat niciodata in ce a scris! Asa ca visati si sperati si faceti tot ce puteti pentru ca versul asta: ‘la trecutu-ti mare, mare viitor’ sa devina realitate.

  5
 11. La mulți ani, România!
  La mulți ani, Români, oriunde v-ați afla! ❤??

  4
 12. La multi ani si sa apucam sa mai traim o UNIRE! 🙂

  7
 13. Cred că suntem singura țară din lume care nu sărbătorim Ziua Independenței. Că așa a vrut Iliescu. Ba ca să fie pe plac rușilor, au tot promovat 9 Mai ca zi de eliberare de sub jugul….. Această zi fiind un moft al lui Stalin, încheierea ostilităților fiind pe 8 mai.

  1
 14. Auzi chestie datoram ceva rușilor…
  In secolul 19 dacă e sa datoram ceva, datoram francezilor in special lui Napoleon, primul nu cel din timpul lui Cuza. Păcat ca nu i a bătut bine pe ruși. Oricum faptul ca a ajuns pana la Moscova a fost de mare ajutor țărilor romane. Apoi cu Războiul Crimeei. In fine bătaia finala cu cântece de romanță o sa le o da China. O sa fie mare umilința pentru ruși. Am văzut ca cei cu ceva neuroni au zis câte ceva ca Rusia ar trebui sa asculte de Occident ca altfel o sa sfârșească ca sclavi ai Chinei. Or fi știind ei ceva. Economic China e de zeci de ori cât ei, militar aproape cât ei, demografic de zeci de ori, viitorul rus e cam chinez.

  4
  • Mi-e teamă că fără Napoleon al III-lea niciun se înfăptuia unirea și nici nu rămâneau Principatele unite. A avut cel puțin trei intervenții salutare…

   2
 15. La multi ani !

 16. România a avut în toată istoria ei zbuciumată 78 de ani de înflorire,dezvoltare,unire,cultură,prosperitate,șamd : 1866-1944. Restul e tăcere………

  2
 17. Pe asta toată lumea îl pomenește. Dar ce se întâmpla dacă Bonaparte nu ii trimitea pe ruși puțin spre Asia nimeni nu zice. Țările romane erau pe drumul de a deveni gubernii.

  1
 18. La multi ani !
  Si sa nu uitam de cei multi care au murit si au suferit pt realizarea unirii si menținea ei de la 1859 pana azi
  Si ma refer la militariii care au luptat
  In condiții proaste si multi cu echipamente inferioare fata de cele ale inamicului
  Ca la noi conducerea militara, deși școlită pe la scoli de elita a le Evropei cand a ajuns in tara a început sa uite ce a învățat
  Iar rezultatele le stim

  Politic, cred ca unirea a fost posibila cu ajutor diplomatic francez
  Poveștile cu ajutorul german pt tara noastră ca urmare a urcării de tron a lui Carol I, nu au nici o legătura cu realitatea, putând fi trecute la categoria folclor
  Si cam atât
  Rusii nu au dorit unirea
  Ca de aia au furat Basarabia
  Iar dacă nu apărea unirea probabil bucata furată de rusi din trupul Moldovei ar fi fost mult mai mare

  Hoțul, infractorul, violatorul, jefuitorul din bugetul de stat muradereste pământul care l-am primit in dar de la cei dinainte si care tb sa îl lăsam celor care vin după noi

  Sa nu uitam ca avem frății noștri români de peste Prut
  Cu un teritoriu furat de niște criminali

  Iar locul tarii lor este in cadrul României

  Poate o sa ne trezim din somn si o sa stim ce avem de făcut la ceasu, ora, cand va suna alarma
  Si nu o să adormim așteptând trecerea in rezerva si avansarea la excepțional

  Dar trebuie si comandant in stare sa dea alarma si sa facă strategia de lupta

  Doamne ajuta România

  3
 19. În noua dictatura globalisto-marxisto-natoistă în care Radu Tudor ia locul Anei Paucar, presei i se promit și i se și dau șpagă milioane de euro pentru a promova agenda globalista și unde dacă te opui nu neapărat vaccinării Obligatorii ci și indoctrinare propriilor tai copi cu sexualitatea groteasca as putea spune care va obliga copii încă de la vârste fragede sa o învețe, e vorba aici de tranrgenderism care se vrea predat ieca din clasa a 3 a, nu sunt simple speculații ce scriu aici ci pot demonstra cu fapte cărți tipărite deja dar care nu au apucat sa între în programa copiilor de clasa a 3 a, e bine dacă te opui acestei politici, dacă vrei ca resursele energetice și minerale ale României sa nu mai fie vândute și a aparate de grupări transfrontaliere mafiote susținute de SUA, Franța, Marea Britanie și Germania și Austria.. Ești catalogat imediat ca rusofil sau chiar agent al Rusiei, nu mai ai voie sa fii de alta părerea, nu mai ai voie să-ți aperi valorile Creștine în cazul meu ortodoxe care sunt călcate în picioare..
  Iată și acest sait se aliniază cu presa controlata de stat ca pe vremea dictaturii comuniste. Se observa ca sunteți parte a dictaturii marxisto globaliste care se folosește de NATO sa își inpuna cu forța și fără voia romanilor propria sa doctrina.

  1
 20. Am o intrebare – de ce in Wikipedia denumirea tarii dupa unire e scrisa ca „Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești”, doar tara in realitate se numea „Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *