Grecii mai cumpara sase Rafale

Vestea a fost data de premierul grec, Kiriakos Mitsotakis, care a anuntat ca tara sa va mai cumpara inca sase aeronave Rafale din Franta pe langa cele 18 deja asumate.

Conform unor surse din presa, ultimele sase vor fi Rafale F 4, adica un standard superior decocamdata inca neimplementat in aviatia franceza, dar banii pentru F 4 au fost deja alocati de guvernul francez.

Astfel Grecia va dispune de 12 aparate preluate direct din inventarul fortelor aeriene franceze la standardul F3-04TS (aparate livrate intre 2013 si 2019), sase aparate noi la standardul F-3R si inca sase Rafale noi la F 4.

Si cu asta ar trebui ca turcii sa-si vada de treaba lor, odata ce Rafale grecesc va incepe sa zboare pe deasupra Mediteranei cu Meteor si MICA sub aripi, totul supravegheat de un radar AESA.

Astfel ca Grecia va dispune de 24 de aparate Rafale F3 si F 4, avioane foarte moderne si cu multa resursa de zbor, iar nu peste foarte mult timp vor incepe sa devina operationale si primele F 16V, intr-un final 85 de F 16 Block 70 vor zbura peste insulele grecesti impreuna cu cele 24 de Rafale.

Pai ce si-ar putea dori cineva mai mult de la fortele sale aeriene?!

GeorgeGMT

66 de comentarii:

  1. „Astfel Grecia va dispune de 12 aparate preluate direct din inventarul fortelor aeriene franceze la standardul F3-04TS (aparate livrate intre 2013 si 2019)”

    Toate Rafale-le comandate de Grecia din lotul de 18 vor fi la standardul F3-R, inclusiv cele de „ocazie”.
    Primul Rafale livrat Greciei este fabricat în 2004 (seria B305).

    Confuzia este cà l’Armée de l’Air et de l’Espace a vândut Greciei cele 12 aparate în starea lor (ba chiar unele echipamente au fost retrase), iar Dassault, prin contract separat, le pune la standardul F3-R.

    10
  2. Salut. Tatuca Erdogan dupa ca sia lasat tara farà aviatie ar trebuii sa-si dea demisia sau sa cumpere su-35 ca sa vedem si noi puntina tavaleala peste mediterranea, egiptenii au facut o publicitate monumentala pasaroiului rusesc, in sens negative. Alo MAPN-ul nostru inca dormiti.

    12
    • mapn-ul nostru intretine cultul personalitatii lui kwi,face campanie electorala pentru ciuca si transporta vaccinuri. apararea patriei este un concept abstract pentru conducerea acestei institutii.

      27
      • Asta exprim si eu de ceva vreme pe aici, nu stiu ce se intampla, dar conducatorii nostri(oricum in spate manati de altii mai obscuri) se comporta de parca n-ar fi de acelasi sange cu noi restul… ori efectiv nu sunt de acelasi sange cu noi si ne conduc din spatele unor deghizari foarte bine puse la punct! ?

        Ori asta, ori noi poporul, le-am facut ceva atat de grav, incat sa cauzeze atat dispret si zefleme, fata de noi restul… si pur si simplu nu-mi pot da seama ce anume ar fi putut fi atat de grav, incat sa cauzeze o asemenea atitudine dispretuitoare… ?

        Oare din cauza ca provincia, nu a dorit sa ramana racordata cu locuintele la fostele C.E.T.-uri? Si si-au instalat centrale de apartament? Fiindca observ din ce in ce mai multe articole in „presa oficiala” pe tema asta… de unde deduc si faptul ca efectiv le sta pe creier chestia asta, sunt pur si simplu obsedati & posedati de faptul ca prin fostele C.E.T.-uri, nu mai pot „mana” populatia dupa cum doresc si nici nu o mai pot mulge dupa chef! ?

        Si inafara de toate acestea, hoarde de ceaurei incompetenti peste tot, in pulitica(mai ales), in armata, in pulitie, in jegdarmerie, in ministere s.a.m.d. ?

        6
        • Herr Von Renn Weg

          Ok, totul bine, frumos si spectaculos… 85 F-16 si 24 Rafale, dar de unde bani sa le zboare pe toate? Asta la un pib apropiat cu al nostru… Ori renunta la fortele terestre, ori aloca mai mult de 2%, ori nu au absolut deloc generali izmenari sau orice neam de militar in retragere… Dar totusi… sunt foarte multe avioane pt asa pib…

          1
  3. Si ce, nu-i bine ?

    1
  4. Deci, grecii merg pe escadrila de 24 sau fac două escadrile mai mici să încapă niște posturi de comandori? Că așa am învățat noi că se face.
    Și fără glumă, cred că Rafale va sta pe o singură bază pe continent și F-16 va fi prin insulele mari.

    9
  5. Avantajul unui tip sau altul de avion e indiscutabil.
    Dar dacă le ti doar pentru parada, la o adică faci doar avansări postmortem.
    De văzut cât zboară un pilot turc și altul grec. Cit de bine e pusa la punct întreținerea aparatelor.
    Care e extrem de importanta.
    La 50 % eficienta , din 100 aparate jumătate sunt peren la sol . Varie motive. La 75 % , doar 25 din 100.
    Adică diferența colosala. De lupta REALA.

    4
  6. PIB Romania 2019 250mld $
    PIB Grecia 2019 209mld $
    PIB Romania pe cap de locuitor aprox 12000$
    PIB Grecia pe cap de locuitor aprox 18000$
    Populatie Romania 2019 19,4 mil ( estimari aprox 15 mil in tara)
    Populatie Grecia 10,7 mil ( estimari prox 10mil in tara)
    Datorie publica Grecia: aprox 200% din PIB
    Datorie publica Romania: 49,7% din PiB
    Suprafata Romania 238397kmp
    Suprafata Grecia 131990kmp
    Aviatie militara Grecia : 154 F16 C/D ( 84 vor fi block 72 Viper), 40 Mirage 2000 , 24 Rafalle comandate, 33 F4.
    Aviiatie militara Romania: 17 F16 A/B , 29 Mig 21

    Concluzia unora: la cifre stam bine fata de ,,saracii” astia de greci , realitatea de zi cu zi insa ne doboara aratand de fapt ca Romania e o vaca buna de lapte, laptele nu prea ramanad in tara.
    Solutia unora: Romania trebuie sa faca pe dracu-n patru sa colecteze mai mult la buget si sa investeasca in domeniile considerate strategice educatie , sanatate, infrastructura de orice fel, aparare daca vrea cu adevarat sa-si asigure securitatea sa se mentina o tara sigura pt investitii in productie astfel incat sa-si poate modifica balanta comerciala deficitara care-i va crea mari probleme in viitor.
    Tot ei spun ca daca ne modificam balanta comerciala datoriile se vor plati practic ,,singure” ramanand bani pt alte investitii……deci totul e economie.

    Cum vom iesi noi in comparatie cu grecii dintr-un eventual conflict major prefigurat spre 2030 plecand de la dotarile si pregatirea fortelor armate, relatiile internationale, relatiile cu vecinii, economie, factorul politic etc daca mergem in ritmul actual prefigureaza un scenariu mult mai prost decat in WW2.

    Bravo grecilor, civilizatie milenara, datori vanduti dar prietenii stranse cam peste tot pe unde conteaza.

    31
  7. Noi nu reușim sau nu vrem să găsim nicicum două escadrile de F16 sh, de parcă ar fi cele mai rare păsări din lume și pe cale de dispariție…
    Ce ar fi să ne dea francezii o escadrilă de Mirage 2000D și una de Rafale, pe măsură ce le intră în dotare până în 2025 aparatele noi?

    2
    • Noi nu avem , acum, suficienti bani ca să cumpărăm avioane.Se zice ca prin 2023-2024, se vor face demersurile pentru a cumpăra încă 2 escadrile de F16, formate, normal, ca da bine pe hârtie sa avem cât mai multe escadrile, din 16-17 aparate, fiecare, iar în anii 2030, sa cumpărăm F35.
      Dacă ar fi posibil , eu as închiria aparate F16, de la americani, iar în jurul anului 2032, as cumpara 48 de aparate F35, noi, care în acel moment, vor fi vindecate de bolile copilăriei și vor fi superioare, tehnic vorbind, fata de ce s-a fabricat pana acum.Asta dacă specialiștii considera ca asta ar fi cea mai buna opțiune pentru România, la orizontul anului 2032.Daca Romania își va permite financiar sa exploateze un asemenea avion.

      7
  8. Raspunsul intrebarii de la sfarsitul articolului: F35 🙂

    2
    • Marius , tu mai crezi barbologia cu luam F16 sa ne calificam pt programul F35 cand F35 e un avion dedicat la export aliatilor sau prietenilor USA?!….trebuiau luate macar 4 escadrile pe care sa le imprastii pe tot teritoriul Romaniei sa poti apara la inevoie intreg spatiul aerian iar dupa 2030 macar o escadrila de F35 ….de unde am eu garantia ca nu-s moneda de schimb pt rusi si chiar europeni (Ungaria) printr-o eventuala dezmembrare a Ro?

      Eu zic ca cea mai inteligenta decizie e sa ne intoarcem cu coada intre picioare si sa luam Rafalle, fregate facute-n tara (2 Vard si 2 Damen)inarmate cu Exocet, Mica, Thales etc, Sherpa, etc
      O sa zica unii ca francii nu-s la MK si MN in general, pai da nu sunt, pt ca au relatii bune cu rusii la fel ca nemtii,olandezii, italienii etc Nici noua nu ne-ar strica niste relatii cat de cat normale ( nu la nivelul Ungariei si a Turciei) dar din ce vad doar noi si Ucraina ne pisam impotriva vantului pusi de americani sa bagam batul prin gard cand se vede de la o posta ca politica externa USA in ultima vreme se camvduce draqu….ce garantii reale avem noi ca americanii vor fi cu noi si se vor bate pt noi….au zis-o si ei NICI UNA!

      Pai daca suntem MHUE sa fim MHUE pana la capat decat fraieri!

      5
      • relatiile cu rusii se pot normaliza dupa ce vine inapoi basarabia, pleaca rusii din transnistria si ajunge tezaurul la bucale….

        11
        • Boss ok ce spui , dar daca nu negociezi nimic atunci vei obtine fix nimic….noi nu suntem decat o Ucraina salvata de aparteneta la UE si NATO….nici nu vreau sa ma gandesc daca eram pe dinafara.
          Nu-s fanul rusilor dar nu putem schimba geografia, ori tocmai geografia ne ibliga la asa ceva, nu-mi pare totusi corect ca austriecii, ungurii, nemti, italienii, francezii sa faca afaceri cu rusii iar noi nu.
          Totusi la ce politicieni nevertebrati avem acum nu cred c-am putea sa facem ce fac macar ungurii acum.
          Pe de alta parte daca tot ne place sa ne pisam impotriva vantului macar sa facem ce trebuie, economie, societate , securitate ori astea fara investitii cu cap nu prea merg…..nu te poti numi un stat suveran cand tu nu ai in niciun fel politica externa iar relatiile cu exteriorul i-ti sunt dictate.
          Mai mult, nu vad decat ISD din profit reinvestit si comert ….fara niciun fel debunvestitii majore in tehnologie, ori cand nu fac asta strainii e un moment bun s-o faca statul, macar pe modelul ,,familiilor” din Turcia….voi veniti cu banii , noi venim cu tehnologia, licentele etc

      • Sa te intorci cu coada intre picioare dupa ce ai bagat 6 miliarde de dolari ,cadoar tre sa iei si Samp-T ,apropo in ultimii 30 de ani ce a garantat Franta si cui si a realizat ca politica externa

        1
        • Nicu_4, ne invartim in jurul cozii cu garantiile…Franta nu garanteaza nimic cum nici americanii nu o fac, au spus-o si ei, Franta nu e aici pt ca aici e Romania membra NATO si UE iar datoria Romaniei e sa se inarmeze pt a se apara singura pana vin ceilalti, nu pui pe altii sa-ti tina tie pilonul de stabilitate.
          Sunt de parere ca noi datoram Frantei mult mai mult decat e ea datoare noua, Franta e aici prin investitii si parteneriat comercial, top 3 dupa Germania si Austria…exact acele trei tari cu care ne dam palme si pupaturi macar de vreo 150 de ani incoa.
          Polonezii sunt cei mai pragmatici, relatii importante atat in UE cat si-n NATO, economie care duduie, dotare de top, R&D in domeniul industrial si militar, colaborare industriala acolo unde interesele o cer, vezi Ucraina, relatii economice bazate pe interes nu pe dictatul altora , fix ca Germania, Austria si Franta.

  9. Cred ca grecii ar fi mai câștigați , pe linie de aviatie militara, dacă ar avea în dotare, măcar 48 de aparate Rafale F4.Pentru asa ceva trebuie bani.
    Grecii vor sa cumpere și F35, din câte știu.

    1
  10. Felicitari Grecilor care se pare ca stiu care le sunt prioritatile la noi nu e o problema de bani cred ca ro armi nu este o prioritate pentru ca se vede toti cei ce sunt la butoane cred ca prieteniile ne ajung iubiti nostri conducatori plini de diplome de merit si doctorate nu tin deloc la pielea lor daca ar tine ar gandi altfel pentru ca in caz de bubuiala dragilor ro are multe canale de facut si are si oameni pregatiti pe la sate sa deie cu lopata in spate asa ca pe vremurile BUNE.Mare ne e frustrarea fratilor dar aicea suntem : o tara fara coloana vertebrala fara sri fara patrioti numai oportunisti Doamne ai mila de Ro

  11. Mai sunt si alti indicatori de comparat: avuție netă grec vs român, de cinci ori în favoarea lor…

    2
  12. Aia cu bunastarea si avutia neta is indici si indicatori ai calitatii vietii, acolo e clar uita-te la un roman de rand si la un grec de rand la ce haine poarta, la cat de frezat e, de cate ori pe saptamana ies la restaurant etc si nu mai e nevoie sa-l intrebi ce casa are, ce maina conduce si de cate ori merge-n concediu….aici e clar ca suntem mult in urma lor, aprox ca bulgari
    Eu ma refeream la putere economica si aici e clar avem suntem peste ei, ori cand ai banii astia si datorie publica de 4 ori mai mica raportata la PIB nu ai nicio scuza sa nu colectezi mai mult si sa bagi bani in domenii cheie care te-ar ajuta sa echilibrezi balanta comerciala, sa nu uitam ca noi nu mai avem ISD in tehnologie in ultimii ani, cam 50% e profit reinvestit de companii si cam tot atat in comert dar investitii noi in tehnologie nu prea.
    E bine de precizat si top 3 investitori in Ro (Germania, Austria, Franta), unde au localizate investitiile dar si top 3 parteneri comerciali (Germania, Italia, Franta) .

    Putem face multe doar sa avem vointa.

    4
  13. De ce, crezi ca Rafale e imun la AIM120c7? Racheta pe care cred ca o au turcii in dotare. Bine… de asemenea si grecii, deci la o adica poate fi o cafteala de tip care pe care unde o sa castige cel mai bine antrenat pilot.

    2
    • nu e imun, doar ca la Rafale radarul e superior, IRST la fel, Meteor e net superioara AMRAAM (raza de actiune, no-escape zone), iar RCS-ul Rafale e mai mic decat la F-16. Deci cine crezi ca trage primul si cu sanse mai mari de reusita?

      7
      • „Meteor e net superioara AMRAAM” doar daca crezi orbeste in armamentul european. Eu personal nu’s foarte convins, pe hartie suna bine dar realitatea e alta. Imi aduc aminte de niste lansari esuate de pe nave franceze ale unor rachete de croaziera, SCALP cred, impotriva libiei daca nu fac eu oconfuzie

        5
        • Cauta si vezi de ce a aparut Meteor, si cu ce solutii tehnice si de ce generatie este. In domeniul tehnic sa vorbim despre crezut orbeste… sa nu iti spun la ce nivel e discutia.

          5
          • Nu te ma iuita in prospectul MBDA ca in biblie, cu atat mai mult cu cat e girat de Franta,cea mai curva tara de pe planeta.

            4
            • daca ai fi citit ceva despre racheta aia, macar in diagonala, ai fi vazut ca e proiect englezesc la origine, BAE Dynamics ==> MBDA UK, la care s-au adaugat nemtii, suedezii, italienii si francezii. Radarul e italian, motorul si capul exploziv sunt germane, corpul e suedez.

              7
      • Meteor poate fi integrat pe F16?Atât la grecu dar și noua, ne-ar fi bun Meteorul pe F16.

  14. Rafale si F-16V nu vedem asa curand, liniile de fabricatie/modernizare sunt ocupate cu proiectele altora. Singurul ramas e Gripen care ar trimite la odihna unele MIG-uri…

    F-35… as incepe cu o intrebare. Cat de relevant este pentru AUKUS? Va fi o diferenta dintre cel livrat in cadrul AUKUS si restul lumii? Cazul Israel poate transforma intrebarea in retorica.

    O alta intrebare. Este AUKUS raspunsul celor trei la o eventuala faramitare de proportii a NATO? Si asta are iz de retorica? 😛 Mai sunt pe aici membrii care inca vad NATO ca pe o alianta de neclintit?

    UK inseamna si Commonwealth of Nations 😉 …

    1
  15. Grecii au in mod clar un ascendent asupra turcilor, cel putin pe termen mediu. Vor avea F-16 aduse la un standard superior (probabil 3 escadrile) si o escadrila de Rafale, care nu numai ca e total necunoscut turcilor dar pe langa misiunea de avion de superioritate aeriana va putea lovi adanc in teritoriul turcesc cu SCALP ER obiective economice importante, sau baze aeriene turcesti. F-16 pot SEAD cu rachete HARM si ASPIS II EW (Jammer and RWR). Mai au si Patriot, nu mai zic de celelalte F-uri si Mirage-uri care ajuta la numar

    Intr-o confruntare la acest moment nu-i vad bine pe turci care parca sunt in urma grecilor iar SAM-urile rusesti nu vad cum vor compensa

    4
    • Cred ca ar trebui sa mai luam in considerare un aspect : turcii au cercetare stiinfica militara mult mai avansata decat grecii . Spre exemplu au reusit sa modifice programul radarului de pe F-16 , au gasit liniile care il faceau inoperant pentru anumite tinte / semnale , cum au facut si ai nostri demult cu radarul meteo de pe Dealul Feleacului .
      E adevarat , nici americanii nici francezii nu au stat pe loc cu dezvoltarea , insa turcii au deja o baza tehnologica si specialistii care stiu ce fac .
      Spre deosebire de noi .

      2
      • Mda ,cum o zi nu te lasi mintit in fata , cum apare ” Comentariul tău așteaptă moderare. ”

        Fara legatura cu actualul comentariu .
        Dar cele dinainte suficiente .

        1
      • yah mah, ca tu sii stii ca aia au modificat radarul de pe feleac… Nu exista contrainformatii ca secrete de genu sa nu fie publice si sa apara pe orice blog(no offence)…
        App,. cine e pe primul loc in liga 1? :))

      • Eu ii comparam pe greci cu turci, nu pe turci sau greci cu noi…ca ambele natiuni au cerecetare stiintifica militara mai avansata, industrie militara care mai face ceva, etc. Eu ii comparam intre ei.

        Or fi miscat ceva turcii pe la radarele F-16 dar tot nu cred ca bat AESA care va fi pe F-16 Viper grecesti sau radarul Rafale.

        Intr-un eventual conflict in Egee/Mediterana cred ca grecii vor avea superioritatea aeriana si vor putea lovi obiective economice importante fara ca AA-ul turcesc sa poata face mare lucru e.g. rafinaria de la Izmir

        2
        • Grecii i-i au pe europeni mai putin pe nemti , olandezi si austrieci dar si pe americani, evrei si poate si pe rusi depinde pana unde se ajunge.

          Pe turci nu-i vede bune nimeni in niciun fel, chiar daca au o minoritate mare in Germania nu cred totusi ca nemtii i-i vor sustine pana la capat, la fel si rusii, posibil doar sa-i provoace sa faca vreo nesabuinta iar apoi i-i vor arde pe la spate.

          1
    • nu cred ca este ceea ce spui, turcii au industrie militara adevarata. Au si o industrie civila care poate sustine industria militara pana la un grad mare de integrare locala. Produc o gama larga de armament, vase, vehicule, drone, rachete. Legat de avioane, uite aici un procent dat de LM cu privire la gradul de productie locala de 75 % pentru F16.
      https://www.lockheedmartin.com/en-us/who-we-are/international/turkey.html
      Au cercetare plecand de la licente mai vechi, chiar si pentru S 400, au in cap sa ajunga la sursa codului, de aia o dau intruna ca vor sa faca ei mentenanta.
      Grecii ce fac in afara de a da banu jos pe produsele altora ?

      4
  16. Oare o escadrila de F22 ar merge la noi? Stiu ca nu prea s-au vândut, doar americanii au înghițit galusca, dar de o paradă și chiar îndrăznesc să spun poliție aeriană or fi bune…

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *