HEGM – proiectil de aruncator ghidat laser

US Army cauta sa conceapa un proiectil de aruncator ghidat semiactiv laser, in cadrul programului de aruncator ghidat inalt exploziv – HEGM, care va inlocui actualul sistem de precizie, APMI (accelerated precision mortar initiative/XM395 urmand a folosi cele doua solutii de ghidaj GPS sau SAL), ghidat GPS. Solutiile au fost cautate si in sectorul privat, pentru a se obtine un aruncator « destept ».

Loviturile de precizie sunt necesare atunci cand este dorita minimizarea pagubelor colaterale, neffinde permise mai multe lovituri de reglaj, si cand prima lovitura este cea care si distruge obiectivul. Inexistenta acestei optiuni in zone urbane poate insemna necesitatea ca o grupa de infanterie sa ia cu asalt obiectivul respectiv pentru a il neutraliza.

De asemenea, daca inamicul dispune de radare si artilerie antibaterie, este important ca imediat dupa tragerea unei lovituri sa parasesti pozitia, fiind insa sigur ca respectivul proiectil isi va indeplini misiunea si va lovi obiectivul cu precizie. Desi mai scumpa, lovitura ghidata simplifica logistica in teren, fiind necesare de cateva ori mai putine lovituri ghidate decat in cazul celor clasice, ceea ce reduce necesitatile de reaprovizionare ale trupei pe front. Se reduce si efortul trupei pentru a cara munitia iar in lupta se pot lovi rapid si precis mai multe obiective.

HEGM va fi folosibil pe orice vreme si orice teren si va fi compatibil cu aruncatoarele cal.120mm si cu sistemele de control a tragerii din dotarea SUA, inclusiv cu brigazile de lupta Stryker.

Daca actuala lovitura ghidata are o eroare circulara (CEP) de 10 metri (adica loveste in 50% din cazuri in interiorul unui cerc cu raza de 10m in jurul tintei), HEGM aspira la o eroare circulara de mai putin de 1m. Acestea sunt posibile datorita posibilitatii de a ghida cu un marcator LASER proiectilul, similar cu STAR-80L sau Hydra 70-Talon/DAGR/APKWS/CIRIT. Acest ghidaj va da posibilitatea proiectilului sa-si ajusteze traiectoria permanent in cazul in care tinta se misca sau sa schimbe tinta in cursul zborului. Programul refoloseste expertiza Centrului de Cercetare dezvoltare si Inginerie a Armamentului de la Arsenalul Picatinny, precum si project manager al senzorilor si laserilor soldatului de la PEO Solider.

Competitia se va finaliza in 2018 iar intrarea in productie este planificata pentru 2021 iar achizitia poate urca la un volum de 14.000 proiectile.

In sfarsit se introduce laserul semiactiv si in domeniul proiectilelor de aruncator, unde pana recent referintele erau Stryx-ul ghidat IR (care nu mai este atat de precis) si proiectilul ghidat GPS.
Cu putin noroc, vom putea sa va dam anul acesta o veste buna si despre STAR-80L…

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/proiectile-reactive-nedirijate-prnd

http://www.rumaniamilitary.ro/tohan-produce-lovituri-cal-122mm-imbunatatite

http://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-agm-176-griffin-star-80l-si-posibilitatile-romaniei

http://www.rumaniamilitary.ro/viitorul-larom

http://www.rumaniamilitary.ro/kituri-de-ghidaj-al-munitiei-de-artilerie

http://www.rumaniamilitary.ro/perspectivele-artileriei-autopropulsate-romanestifata-in-fata-cu-proiecte-similare-straine

http://www.rumaniamilitary.ro/rachete-romanesti-lansatoare-de-sateliti

http://www.rumaniamilitary.ro/artileria-romana-viitorul-aruncatoarelor-de-bombe

http://www.rumaniamilitary.ro/iai-pregateste-extra-pentru-lansare-din-aer

http://www.rumaniamilitary.ro/legenda-bm-21-grad-si-versiunile-sale

http://www.rumaniamilitary.ro/saab-glsdb

http://www.rumaniamilitary.ro/consideratii-privind-utilizarea-rachetei-star-80l-la-bordul-elicopterelor

21 de comentarii:

  1. total pe langa subiect….ati vazut cine statea langa putin la parada militara moscaleasca?
    cred ca vor veni vremuri interesante in moldova…

    • chiar pe langa subiect! Sper sa ramana la Moscova, ca si refugiat, pe modelul lui Yanukovici.

      • Mihail Mihailovici

        tot pe linga subiect – sa fiu sincer mi-a „stricat” parada moaca tradatorului Dodon …… parca vad ca ajungem vecini cu maica Rusie….. ar fi in stare nenea asta sa bage Moldova noastra in federatie ….

        • Pai daca cineva cu putere mare i-ar propune sa introduca R Moldova in cadrul federatiei Ruse, avand promisiunea ‘Moldovei Mari’ pe viitor, nu cred ca ar esita nicio secunda. in primis ar reprimi Transnistria si probabil alte promisiuni din lesul Ucrainei!

          Probabil asta o sa aiba soarta lui Mussolini, spanzurat cu capul in jos in Pianta Marii Adunari Nationale din Chisinau, de catre popor!

          • Mihail Mihailovici

            nici vorba. o sa fie bine mersi.

            e periculoasa rau treaba. mie imi place parada de 9 Mai – mai vad si eu masini rachete etc . e haios. sunt ca un copilas de 15 ani. da credeti-ma ca mi-a picat fata cind l-am vazut pe Dodon de-a dreapta tatalui. am si eu niste fixuri – negrilor le sta bine in Africa unde sunt frumosi si sublimi – cind ajung cu duiumul aici printre noi parca nu imi mai sunt asa de simpatici. la fel – imi plac rusii in multe feluri dar imi plac cind ii vad ACOLO – la ei in Rusia – si nu aici linga noi – dincolo de Prut.

            Rusia doar din prudenta nu ii da lovitura de gratie Kievului – dar sunt ceva sanse sa vedem Moldova in Federatia Rusa . Si atunci chiar ca am sfeclit-o ! Rau de tot ! E in stare dodonul sa bage un referendum gen Crimeea – si unde 90 % din bobor sa ceara in lacrimi „intoarcerea” la mama Rusie.

            Deabia de atunci vor incepe marile necazuri pentru noi .

            • Nu cred sa voteze mildovenii asa ceva……pe bune vorbind. Nu sunt unionistii majoritari in Basarabia, din pacate, insa nici pro rusii nu-s cei mai multi, ci pro statalitatea RM. Nici macar etnicii rusi nu vor sa se reantoarca Basarabia in componenta Rusiei, ci vor inspre UE, acceptand chiar unirea cu Romania daca lucrul asta nu ii va afecta in mod direct. Adica daca isi vor pastra aceleasi drepturi si daca ei nu vor fi discriminati. Nu vorbesc de cei din Transnistria, acolo panica e mare cand vine vorba de unirea cu Romania…..ca de, propaganda referitoare la ‘palma jandarmului roman’ inca face furosi sub regimul rusofon de acolo!

        • noastra? a lui mai degraba si a lu aia care l-au votat

  2. STAR-80L???
    parca murise de mult programul…

  3. Aveti ceva vesti noi legate de STAR-80L? Este inclusa in proiectele de modernizare?

  4. Sau despre STAR 122 LIR?

  5. Eu sunt curios de ce meapeneul nu ia in discutie achizitia loviturii ghidate pt mortierul de 120mm?
    Ok, STAR 80L nu le place, costa integrarea, culoarea nu-i avantajeaza, dracu sa-i ia, dar ce-i costa sa cumpere lovitura ghidata pt calibrul 120mm cu raza extinsa -15km? Din cate cunoastem noi totul este gata pt achizitie…

    Aia ce-are de nu-i buna?!

  6. Stie cineva daca avem un sistem similar? Vad ca ungurii l-au avut si inainte de 1989:

    http://www.zmne.hu/aarms/docs/Volume1/Issue1/pdf/01gyar.pdf

  7. Referitor la Dodoneaţa, stați liniștiți, nu va face multi fulgi lingău asta de cizme rusești. Nu face decât sa contribuie la compromiterea totala a acestui failed state numit Republica Moldova. Cu cat mai multa deziluzie și haos la ei, cu atit mai bine pentru ideea de Unire, în care eu cred cu tărie! Și ca sa leg cele doua subiecte din comentarii, niște Star -80L ar prinde totuși bine când ai nebunul la cârma țării vecine, iar niște bombe de aruncător ghidate laser în dotarea Ro army i-ar mai pune pe gânduri pe transnistreni. Practic La cat de lat e intestinul ala gros separatist numit Transnistria, aproape ca nu ai unde sa te retragi din fata unui aruncător de 120 mm pus pe malul drept al Nistrului care te scuipa cu de-astea. Asta desigur dacă nu cumva ucrainienii ( care au și ei un proiectil similar) nu își vor reaminti de anii când i-au ținut în brate pe nemernicii ăștia de rusofoni, și o sa sara din nou în apărarea lor.

  8. De ce este important sa avem muntie ghidata (macar ca idee):
    “4.3 percent—consisted of laser-guided bombs, credited with causing approximately 75 percent of the serious damage inflicted upon Iraqi strategic and operational targets.
     Desert Storm reconfirmed that LGB’s possessed a near single-bomb target-destruction capability, an unprecedented if not revolutionary development in aerial warfare.”
    Acolo a fost un caz special (mult desert, mai putine constructii, vreme mai favorabila) in conditii mai apropiate noua procentul va fi mai mic dar mult superior muntiei negidate. Mai este si cazul tintelor aflate in miscare..

    Bomba de mortier cu raza extinsa ar trebui sa intre in dotare datorita avantajelor oferite de mortier care este usor de: transportat, camunflat, mentenanta simpla, (re)pozitionat, nu costa foarte mult, etc. Raza extinsa si ghidarea ar oferi posibilitatea de a lovi de la distante mai sigure si mai ales tinte in miscare sau care se pot repozitiona rapid.

    Ce ar mai fi necesar cu varianta ghidata:
    -ATGM (produs in Romania 🙂 )
    -Grad si Larom;
    -Star80L (cu o versiune cu raza extinsa ar fi perfect) si ceva cu un calibru mai mare;
    -o bomba sau racheta pt. drone ceva intre 60-81mm (cum au polonezii desi sunt ceva mai mici);
    -kituri de ghidare (si planare) pt. numitie clasica (in primul rand bombe de avion);

    Poate:
    -bomba mortier 81mm;
    -proiectilele de artileriele dar la cat costa mai bine te lipsesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *