High-Energy Laser weapon station integrat pe Boxer 8×8

La IDEX 2015 din Abu Dhabi, cei de la Rheinmetall au prezentat un transportor blindat Boxer 8×8 pe care se afla integrat un sistem HEL (High Energy Laser) cu o putere de 20kW. In paralel cu acesta a fost prezentata si o turela Oerlikon Skyshield echipata cu un sistem laser similar, in locul tunului, sistemul fiind cel folosit in tragerea demonstrativa din octombrie 2013, Rheinmetall Live Laser Demonstration, in Ochsenboden, Elvetia.

1

                                                        Modulul HEL pe Boxer

Pentru Boxer (“Mobile HEL Effector Wheel XX”) au fost dezvoltate sisteme laser autonome de 5 respectiv 10kW, cu masa si dimensiuni identice, care sunt montabile deasupra compartimentului de trupe. Acestea, pot dezafecta prin iluminare sisteme optice, senzori, antene de comunicatii, surse de putere sau munitii.

In versiunea de 50kW (Mobile HEL Effector Container L), acesta a demonstrate ca este capabil sa distruga de la o distanta de 2 km camerele video ale dronelor, sa taie cablul de alimentare al antenei radar sau sa arunce in aer containere cu munitii.

Prin lucrul in retea al mai multor vehicule echipate cu astfel de dispozitive, este posibil ca puterea focalizata pe tinta sa depseasca 100kW, cu ajuotrul tehnologie de suprapunere a razelor.

2

                                  Turelele Rheinmetall Skyguard adaptate pentru HEL

Rheinmetall experimenteaza in acest moment sisteme Skyshield hibride, in care sunt mixate sisteme cu tragere clasica cal.35mm cu sisteme HEL, in turele standard Oerlikon Revolver Gun Skyshield, care pot fi echipate cu unul dintre sisteme si coordinate de acelasi system de descoperire si conducere a focului Skyguard.

In martie, Lockheed Martin au anuntat efectuarea cu success a unor teste de trageri cu prototipul laserului cu fibra optica de 30kW ATHENA (Advanced Test High Energy Asset), in urma carora a fost dezafectat motorul unei mici camionete. Practic raza a strapuns invelisul motorului in timp ce acesta era in functiune in camioneta urcata pe o platforma de testare. Prin combinarea spectrala a razelor, conjugand puterea mai multor module de fibre laser, rezulta o raza de calitate si putere inalta cu eficienta si letalitate superioare unor lasere de 10kW din alte sisteme.

3

                                  Rezultatul testului cu ATHENA al Lockheed-Martin

Sistemul ATHENA se bazeaza pe sistemul ADAM (Area Defense Anti-Munitions) dezvoltat de Lockheed-Martin in Sunnyvale, California, folosit pana acum impotriva unor mici tinte aeriene si a unor tinte navale.In versiunea testata incorporeaza un laser de 30kW ALADIN (Accelerated Laser Demonstration Initiative) dezvoltat de divizia din Bothell, statul Washington, a grupului.

 

Zilele acestea si turcii de la Aselsan au prezentat la expozitia IDEF 2015 o versiune a turelei lansatorului automatizat de rachete cu raza scurta IglaS adaptata pentru incorporarea unui HEL de 20 de kW.

4

                                               Lansatorul Igla modificat al Aselsan

Si pentru ca imaginile sunt mult mai graitoare decat notitele de mai sus, va invit sa vizionati pe rand inregistrarile video pentru sistemele deja prezentate.

 

Video trageri Rheinmetall Defence – High Energy Laser (HEL) Combat Simulation & Field Testing:

https://www.youtube.com/watch?v=KUGpCUkFwYI

https://www.youtube.com/watch?v=fefSQZVGD1g

Video Athena LASER:

https://www.youtube.com/watch?v=Cz9nK4Fa31k

ADAM High Energy Laser Counter-Rocket Demostration – Lockheed Martin:

https://www.youtube.com/watch?v=pGnTdxwCE7c

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/rheinmetall_hel_high-energy_laser_weapon_station_mounted_on_boxer_8x8_armoured_vehicle_0405154.html

http://www.armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/lockheed_martin_successfully_test-fired_athena_fiber_laser_weapon_system_prototype.html

 

Articole pe teme similare:

http://www.rumaniamilitary.ro/arme-cu-energie-dirijata-razboiul-stelelor-tot-mai-aproape

http://www.rumaniamilitary.ro/laser-frate-acum-pe-bune-chiar-e-laser

http://www.rumaniamilitary.ro/army-high-energy-laser-mobile-demonstrator

http://www.rumaniamilitary.ro/boeing-testeaza-montarea-pa-camion-a-unui-laser-de-mare-putere

http://www.rumaniamilitary.ro/tunuri-laser-in-us-navy

http://www.rumaniamilitary.ro/star-wars-pe-mediterana-sua-implementeaza-arme-laser-in-israel

http://www.rumaniamilitary.ro/laserul-si-uav-ul

28 de comentarii:

  1. Va trebui sa cascam un ochi la sisteme de genul asta si sa alocam bani pentru asa ceva (experienta in laseri avem). Daca luam in calcul scara tot mai mare la care sunt folosite dronele, in special cele mici, devine ineficient economic sa-ti consumi stocurile de rachete pe ele, costul unei „lovituri” cu HEL impotriva unei drone fiind muuult mai mic. In plus, sistemul poate fi folosit pentur distrugerea de IED-uri sau alte dispozitive similare.

    • Da fix asta o sa luam noi lasere si drone :)) complet realist planul.

      • Despre asa ceva vorbesc:
        http://www.newscientist.com/article/dn16489-truckmounted-laser-shoots-down-spy-drone.html#.VVMA-PBE16M
        Sigur, exista si varianta sa tragi cu rachete de 50-100.000 $ dupa dronele mici de observatie. Problema e daca ai bani pentru ce consum de rachete vei avea.

        • Eu nu zic ca nu exista ci ca tu crezi ca Romania va avea asa ceva :))

        • ” experienta in laseri avem ”
          Intreb numa` nu dau cu paru´:) ( am mai intrebat pe unu` si rezultat apoplexie cu usoare urme de apocalipsa ) daca tot vorbim de laseri de putere unde este laserul de la robotul de taiere tabla de otel ,cel de la utilajul CNC de prelucrat lemn in industria mobilei , cei doi de la bisturiul laser oftalmologic , cel de la bisturiul laser de chirurgie generala , toti realizati loco inainte de ´89 ?
          Nu ma refer la laserul de la `68 🙂 cel despre care se spunea ca este ascuns in forturile de pe linia Focsani -Namoloasa – Braila 🙂

    • Baga Eroule la pdfurile alea cu achizitiile pana prin 2027 si vreo 2-300 de turele d’astea cu Laser-Frate 🙂 , le instalam pe toate la batalioanele alea dotate cu prototipul de SAUR2

      Si sa nu uitam Railguns pt NPRuri 😉 🙂

      Si nici AEGISul pt fregate 🙂 🙂

      Pana la urma n-am intzeles partea aia cu dronele mici 🙂 : pe ale noastre n-are rost sa le dam jos ca si asa n-avem prea multe, iara pe ale adversarului…care adversar si ce dracu sa ne mai filmeze p’aici cu dronele 🙂 , mai bine le „lucram” electronic si le trimitem sa filmeze fetele la lucru pe Centura Bucurestiului

      • „Pana la urma n-am intzeles partea aia cu dronele mici” …. doar te faci ca n-ai inteles.
        Iti dai seama, noi ne facem planuri sa ne punem pe picioare apararea antiaeriana, cu rachete care sa coste intre 50-80.000 $ la manpads, intre 0.6-1 milion $ la raza scurta medie si 3-4 milioane $ la raza lunga si ne vom trezi ca prietenul ne „ataca” cu drone de observatie ieftine pe care trebuie sa le dai jos ca-ti dau de gol pozitiile.
        Cel putin pentru cele folosite la nivel de pluton / companie, cu preturi de pana in 1-2000$, va fi circul lumii sa-ti consumi rachetele pe ele.
        Iti vor trimite drone ieftine pana vei ramane fara rachete. Dupa aia se vor vantura cu elcipterele si-ti vor arata krul pe geam 🙂
        De asta ai nevoie de sisteme laser in genul Laser Avenger. Lovitura este mult mai ieftina si nu presupune masina de reincarcare cu rachete.

        • Am inteles bre, dar cand vorbesti de LASERe pe HUMMERE in armata romana ma umfla rasul 🙂 🙂

          Se vaita Vlad ca n-au bocanci si alte echipamente ca lumea…
          O sa sa ne punem pe picioare apararea antiaeriana cand o zbura porcu si tragem dupa el de Craciun, la 3 milioane bucata e mai ieftin sa ne predam sau daca nu le convine situatia sa ne apere NATO da’i dreacu 🙂

          Ah, planuri facem 🙂 , ca planurile nu costa decat leafa generalului de la inzestrare plus a subordonatilor, intre timp mai modernizam Volkhoavele 🙂

          Dupa drone d’astea mici mici, ori le-o dai la cap electronic, cu bruiajul.
          Ori cu Oerlikonul, ori cu mitraliere AA daca ai si tu un sistem de vizare conducere a focului mai precis decat ala ochiometric
          Si daca tragi cu rachete, dupa astea foarte mici nici nu cred ca le nimeresti

          Altfel turelele cu LASER sunt la fel de probabile in armata romana ca si railgunsurile pe NPRuri si AEGIS cu RIM-161 Standard Missile 3 pe frecate

  2. Gogu' de la cazane

    Vedeti ma ? Laserul lui Coanda ! Ehehe…. Noi il avem din ’68 !
    Stai linistit Eroule ca-l avem, doar ca e demontat si nu se mai stie prea bine unde sunt piesele….. dar le gasim noi in urmatorii 20 – 30 ani si il montam la loc…
    SI ATUNCI …..!

    • Astia demontasera COLOANA INFINITULUI si vroiau sa o scoata afara din tara si tu crezi ca laserul din ”68 mai este pe aici? :))

    • opa..indeed…da’ il ochisi 🙂

      acu’ sunt mai multe aspecte:
      au venit americanii la Mall, deci ne creste economia
      posibil ca asta expus sa fie numai reclama si sa fie mai multe de vanzare la DIY
      probabil e ca la gaini, daca e in curte la noi e al nostru, deci avem Apache

  3. capatu` satului

    cercetarile cele mai avansate in domeniu sunt efectuate de Boeing:
    http://www.washingtontimes.com/news/2014/sep/9/army-laser-weapon-passes-big-test-cuts-through-fog/
    sisteme care au efect in orice conditii meteo (ceata densa, etc) cu tinte in miscare;
    macar daca Roman Brasov ar lua licenta de la camionu` Oshkosh,
    proiectu` LM priveste strapungerea tablei capotei unui autotovehicul aflat in stationare si intr`o pozitie optima…prea multe vise.

    • Eu stiu ce viseaza ei, sa doboare rachete de croaziera si avioane, dar, pentru pocnit drone si explodat IED-uri, ce s-a facut pe 10-20 kw este fezabil ca dimensiuni, masa, energie necesara.

    • e bun si laserul asta la ceva: interceptare proiectile de mortier, doborat drone de „jucarie” (dimensiuni mici).

      Intrebarea e daca merita efortul sa investesti in asa ceva pentru o utilitate asa de restransa.

      • Se merita pentru ca te costa mult mai scump sa le dai jos cu rachete antiaeriene iar cu tunuri antiaeriene de 30-35mm, pe langa consumul mare de munitie, iti dai de gol pozitia si-ti dau baietii cu Gradu-n breton.
        Pe langa utilizarea contra dronelor economisesti timp pentru neutralizarea diferitelor IED pe care le poti gasi pe drum. Le coci in loc sa stai sa vina genistii sa studieze sa masoare etc.

  4. In viitor sigur vor fi destul de puternice pentru a lovi SLBM sau ICBM. Sunt curios ce contramasuri s-ar putea folosi impotriva laserului.

  5. Americanii au pus in scena un adevarat spectacol in zona Ploiestiului, condimentand “Marsul Cavaleriei” cu survolul orasului la foarte mica inaltime de catre elicoptere AH-64 Apache si avioane A-10 Thunderbolt.

    http://www.aviatiamagazin.com/headline/spectacol-american-peste-ploiesti-survol-cu-apache-si-a-10/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *