În spațiu – Wareham

Înghioldit de la spate de cheful creator al altor colegi m-am gândit că pot să scriu și eu câteva cuvinte la început de an, și dacă fac asta, să aleg un subiect care să crească popularitatea rubricii În spațiu. Prima idee a fost cu pisicuțe, căci știm cu toții că sunt regii spațiului virtual, dar ca să rămân în cadrul RM am ales următoarea temă ca popularitate. Așadar tancuri. Am văzut interesul cititorilor RM pentru blindate și întâmplarea face să știu locul unde se pot vedea și afla multe despre acest subiect.

Bovington, Wareham, Dorset, sudul Angliei – Ză tank museum.

Muzeul tancurilor [1]

Muzeul cu cea mai mare colecție de tancuri din lume (peste 300) și nr. 3 pentru blindate. Peste o sută de ani de istorie, 200 000 vizitatori anual, o duzină de clădiri răspândite un jurul parcării și înconjurate de poligoane pentru tehnică grea, printre care treci în drum spre intrare, pentru a fi impresionat încă de la bun început.

Intrarea se face printr-o piațetă cu design deosebit, realizată cu banii kuweitienilor recunoscători (1kk £), care găzduiește The Memorial Garden (și asta poate spune câte ceva despre importanța cultului eroilor), un Challenger 1 și intrarea în clădirea principală unde ești întâmpinat de spații vitrate mari și angajații muzeului (personal profesionist și foarte primitor, mereu dispus să discute despre cam orice dorește un vizitator). 14 lire îți permit accesul 1 an. 🙂 Muzeul este împărțit în 9 zone/expoziții găzduite de complexul principal, plus altele două în exterior. Voi încerca să le descriu pe scurt pe toate:

 

1. The tank story

Este o zonă relativ recent adăugată, în 2009 (muzeul este într-o continuă dezvoltare), care a costat 16 kk £ (din care vreo 6 susținute chiar de muzeu, asta așa, doar ca să vedem cum se face o investiție). În principiu este o sală mare și înaltă, înconjurată de pasarele largi dispuse pe două niveluri (plus restaurant, magazin, zonă pentru copii șamd) și în care vizitatorul vede tancurile în ordinea apariției lor, zona fiind împărțită în mare în Marele Război, al 2-lea război mondial, războiul rece și prezent.

Periplul marelui război începe cu cel mai vechi tanc de luptă din lume care a supraviețuit până azi (un Mark I), și apoi conduce vizitatorul pe lângă Mark A, Mark II, IV, V, VII și alte câteva (unele sunt modificate pentru a se vedea înăuntru) înainte de a ajunge la piesa de rezistentă, ‘the most revolutionary and influential tank designs in history, Renault FT 17.

Trecerea între marile conflagrații se face printr-un intermezzo “inter war” pentru a arăta evoluția interbelică a tancului (Mark ÎI, T76, Su-76).

Al doilea război mondial conține cele mai multe exponate, grupate pe națiuni :

  • Marea Britanie: Matilda, Cruiser, Ram, Churchill VII, Cromwell IV, Cruiser Mk3, V, Valentine II, Valiant, Black Prince;
  • Germania: Stug, Jagdpanther, Jagdtiger (mama! Cat e de mare!), Tiger (singurul in stare de functionare din lume), KingTiger, Hetzer, Goliath, Panzer I, II, III, IV/Panther;
  • SUA: Grant, M22 Locust, M10 Wolverine, M4 Sherman, M3 Stuart, M24 Chafee, M26 Pershing;
  • URSS: KV1, T34;
  • Franța : B1Bis (pentru mine e cel mai impresionant vizual).

Nu le-am enumerat pe toate; la unele din cele menționate nu am pus variantele (M4A1, M4A2, M4A4) și am omis națiuni precum Italia sau Japonia. Pentru cei mai curioși sau riguroși e doar un amouse-bouche și le pot căuta online pe site-ul muzeului. Totuși nu toate sunt expuse în același timp, așa că sunt diferențe între site și expoziție.

Următoarea zonă este cea a războiului rece – până în prezent, unde putem vedeam multe din tancurile despre care discutăm pe site, dar și unele experimentale, mai ales “FV”-uri (T54, T55, Chieftain, Centurion, T72, M48 Patton, Stridsvagn, Leo, până la Challenger 2).

Pe lângă tancuri sunt expuse motoare, transmisii, țevi, tunuri și muniții.

 

2. The trench experience

Este o dioramă creată pentru a ilustra genul de lupte și ororile din primul război mondial.

 

3. Tank men

Sunt prezentate tancuri din primul război, povestea începuturilor. Pentru o experiență autentică se poate intra în unele.

 

4. Warhorse to warpower

Conține multă butaforie cu motoare și cai; ca fapt divers sunt mulți cai reali pe afară, și e frumos să mergi foarte încet și silențios cu mașina pe lângă ei.
 

5. Tiger collection

Are acea îmbinare între subiectele de maxim interes menționate și de mine: pisici și tancuri. Și noroi pe șenile ca să fim siguri că mâțele sunt în viață. Yummy!

 

6. Second world war

Nu-i nevoie de descriere. Față de secțiunea 1, hala e mai mare și tancurile sunt aliniate și înghesuite, ceea ce înseamnă că aici pot fi văzute cele mai multe.

 

7. Long after the battle

Este un cinematograf înjghebat printre tancuri unde ai ocazia sa asculți povestea celor care au luptat.

IMG 32

 

8. Battleground Afganistan

Este recreata o mini-bază cu blindate ușoare, manechine și o grămadă de acareturi în care soldații își petrec mare parte a timpului de zi cu zi.

IMG 33

 

9. Tank factory

Foarte probabil ar fi cea mai căutată secțiune de către cititorii RM și cuprinde o grămadă din discuțiile de pe site. 🙂 Bunăoară am postat secțiunile prin blindajul T55, și un pic de interior, poate pare cunoscut unora. Și interiorul țevii, mai puțin cunoscut chiar și tanchiștilor. Și efectul Javelin, cunoscut frugal de anumiți tanchiști ghinioniști. Sau masa diverselor blindaje. Ce mai tura-vura: o grămadă de bunătăți!

Câteva detalii în plus: în magazin găsești chiar o grămadă de lucruri, de la suveniruri la bilete pentru evenimente, machete, cărți etc. Și cum Anglia nu are probleme prea mari cu natalitatea, o atenție mare a fost acordată copiilor, care au ce face pe tot parcursul turului (tot felul de simulatoare, puști, uniforme de probat răspândite pe parcursul turului), cât să poată părinții să-și vadă de tancurile lor. O experiență aparte este intrarea în tancuri, mai ales că unele (moderne) au și ghid. Greu de crezut cât de strâmte și mai ales aglomerate (de tot felul de instalații si obiecte) sunt aceste interioare, practic orice mișcare a membrelor îți e obstrucționată (uneori dureros). Dacă tot discutam în trecut despre dotările excepționale ale tancurilor britanice (peste Abrams și Armata), punem aici toaleta și aparatul pentru ceai. 🙂

 

Cam atât din complexul principal. Să pășim în exterior.

 

10. Conservation center

Este cea mai nouă clădire din parc. Este un uriaș depozit de păstrat tancuri. Poți vedea și prototipuri despre care ai aflat doar prin reviste. Nu te poți plimba printre ele, și ești nevoit să le admiri de pe pasarela superioară.

 

11. Arena

Poate cea mai atractivă zonă. Este un poligon unde se pot vedea tancurile în acțiune. De obicei vara (sau măcar după aprilie). Sunt tot felul de evenimente istorice organizate de asociații, plus activități aparținând de ‘army guys nearby‘ care deși nu sunt interactive tot îți permit să vezi blindate în mișcare de pe margine.

 

În complex sunt și alte clădiri (biblioteci, arhive, cluburi) și platforme betonate (cu sunt zonele unde se desfășoară Tank Fest – cea mai mare expoziție de tancuri ‘live‘). Altfel blindate găsești peste tot, pe marginea drumului, sau chiar pur și simplu în parcare, printre mașinile vizitatorilor (ocupând cu grijă 2 locuri, și nu 4).

A recunoscut cineva primul și ultimul tanc din secțiunea 6?

Marius B

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 5,00 din 5)
Încarc...  

Fotografii: Marius B, cu excepția primei imagini.

Surse:
1. The Tank Museum ( https://www.visit-dorset.com/things-to-do/the-tank-museum-p138563 , accesat la 2020-01-10 )

79 de comentarii:

  1. Primul tanc e un Crusader III, iar ultimul e un Goliath. Fascinant muzeu, mulțumesc pentru articol.

    2
  2. Prima poza pare a fi turela unui tanc din familia Crusader, ala micu” si negru este un robotel „autodetonant”, anti-tanc adica, german, comandat prin fir. Exploda sub tancurile inamice.
    Nu-i mai tin minte numele, dar avea unul de tip „Gigant”, Uriasul” etc. primul terorist cu bomba la buric 🙂 .
    PS N-am cautata pe net…

    2
  3. Crusader si Goliath 😉

    1
  4. Vă salut! Primul ar părea ca ar fi un Crusader folosit în campania din Africa împotriva lui Africakorps..

    2
    • Salut! Nu m-am gandit la tiparul de vopsire dar probabil ai dreptate. Acum ca tot ai zis, si Goliatul pare ca are un camuflaj de zona desertica.

      1
  5. Ultimul de la 6 nu e un tanc ci prima drona sinucigașă
    si se cheama Goliath.

    1
  6. Buna dimineata. Multumesc de articol. Foarte interesant.

  7. Corect: „o gramada de bunatati !” Sectiunile si efectul proictilului in blindaj fff !!
    Multumesc pt articol !

    • Sectorul acela este destul de dezvoltat si interactiv: puteai sa ridici diverse sectiuni de blindaje (material diferite) ca sa-ti faci o idee asupra diferentei de mase intre blindaje, erau si controller-e pentru tancur (tragator) comparate cu cele de PlayStation samd.

  8. Multumim pentru articol si recomandare de obiectiv turistic & educativ 😀
    Now, call me crazy but… De ce „in spatiu”?

    2
    • Nedumerirea e indreptatita dar raspunsul e ciudat. Pe scurt : eu scriu doar articole despre spatiu. Mai elaborat: eu am scris doar la rubricile „In spatiu” sau „Satelitul”; asadar „In spatiu” in acest caz este rubrica.

  9. Veniamine Franqueline

    Mișto… ăăă, vreau sa zic cool!

    • Yep! 🙂 Daca tot ai zis de coolness, vremea cred eu ca i-a facut sa bage toate exponatele inauntru asa ca nu e nevoie sa te uiti la meteo inainte vizitezi muzeul. Am mai vazut tancuri in cadrul unor muzee generale (armata/istorie) dar erau tinute afara.

  10. trebuie neaparat sa ajung si eu acolo

    • Cred ca nu te vei plictisi. Din pacate e departe de Londra (vreo 3h cu masina), asa ca e mai greu intr-un city-break; probabil e nevoie de o zi intraega dedicate vizitei.

  11. Eu spun ca redactia a vrut sa verifice urmatoarele lucruri:
    1. Daca cititorii acceseaza un articol de la sectiunea In spatiu.
    2. Daca cei care acceseaza articolul, il si citesc pana la capat.

    So, eu unul citesc tot ce apare, in plus accesez si linkurile din articole, in principiu, pe toate. Gasesc informatiile transmise de voi exterm de utile pentru cultura mea generala si pentru starea de fapt a armatei noastre si numai, asa ca va doresc sanatate si putere sa ne delectati in continuare cu astfel de articole, si promit ca va citesc in continuare. 😀

    1
    • Multumim pentru vorbele frumoase! Dar pe mine unul ma banui de prea multa gandire cu premeditare; asa cum ziceam mai sus, e doar vorba ca eu scriu la „In spatiu”, eventual hai sa zic ca mi-a trecut prin minte ca unii vor fi surprinsi si asta ii va face sa zambeasca.

      1
    • Eu nu citesc chiar toate articolele pt ca nu toate-s pt mine :)))…dar recunosc ca intru la fiecare si daca-l pot ,,mesteca” merg mai departe.

      In acest caz n-aveam cum sa nu merg , prea arata jucaria a tanc asa ca…..

      1
  12. Mecca iubitorilor de tancuri! Foarte util si fain acest articol, Marius! 🙂

    P.S. @AlexIS Iti trimit eu un subler si un dispozitiv de masurat unghiuri, ai multa treaba acolo… 🙂

    3
  13. In cazul in care drumul pana in UK e prea lung, mai e o alternativa, care sigur nu pastreaza acelasi numar mare de blindate, dar e mai aproape.

    https://en.wikipedia.org/wiki/German_Tank_Museum

  14. Da’ la Bucuresti Muzeul MIlitar nu are destul teren sau cat avea a fost retrocedat de Gabi Firuta?

    • Vezi ca era o gluma, colegu Patriot s-a referit ca orice unitate de tancuri la ora actuala-n Ro nu e altceva decat un muzeu mai mult sau mai putin acoperit ….ca tot faceam comparatia cu ce e la briti :))))

      2
  15. In caz ca e prea scump pana la muzeu asta intri pe world of tancks si le ai pe toate

    • Eu cred ca WOT a facut un serviciu tancurilor aducand in atentia publicului acest domeniu. TankFestul pe care-l vezi promovat si laudat pe WOT (creed ca e organizat de WG) este tot la Wareham.

      1
  16. Suuper! Am avut jucaria ce insoteste titlul aricolului in pagina principala RM.

    1
        • nu știu de unde,bănuiam ceva rusia-ddr-moldova pe atunci dar eram șopârlă.
          le obțineam din schimburi/troc cu alti copiii din cartier.am avut un BTR fain de tot pe lângă urâțenia de mai sus lucrat in detaliu de mare fel….numai știu ce am făcut cu el si ele în general?cred că la o curæțenie generală după ce am crescut(contrar spuselor unora) am fost „convins” să le arunc?zeci de soldati,blindate,artilerie,cowboys,inidieni,masini,etc,samd.

          3
        • @Zgureanu: mah nene, obsesie mare ai cu „peste” Prut… Eu aveam jucaria din pagina principala de prezentare a articolului, importata de Ceasca de la „chineji” – erau super marfurile importate pe vremea aia de la chinezi (nu am avut prea multe, cateva jucarii – pe atunci vedeai doar de „Mos Gerila” = Mos Craciun, pijama, prosop, guma de mestecat, aparat de ras, betisoare parfumate, tricouri si tenisi – toate luate din „magazinele comertului socialist” daca lipsea interesul pentru ele din partea potentatilor vremii (activisti de partid, turnatori, aplaudaci, militieni, militari, securisti, popi, medici… la urma „plebea”…)

  17. Foarte foarte bun articolul!!
    Cand am vazut imaginea de thumbnail si titlul articolului, pentru o secunda am crezut ca…vor astia sa trimita tancuri (si) in spatiu…odata cu militarizarea lui.
    Arata foarte bine muzeul englezilor sper sa il vizitez intro zi. L-am vizitat doar pe cel din Munster, Germania. Apoi mai este si Kubinka, la Moscova, da e greu de ajuns acolo..

    PS. Marius, in penultima imagine de la sectiunea 9 sunt niste placi de RHA perforate. Ai ideee ce proiectil le-a perforat a si ce duritate aveau placile alea de RHA? Dimensiunea totala? Thx!

    4
  18. Da, muzeul pastreaza intr-un fel ‘tipucul’ englezesc pe care-l putem regasi si in cele dedicate aviatiei; am vizitat muzee in special din sudul Angliei si toate pastreaza aceiasi organizare: istorie (cu accent deosebit pe WW1 si WW2), colectie exponate in ordine istorica, prezentari video, ba chiar si un mic bistro peste tot, unde poti sa bei chiar si o cafea mai mult decat decenta (nu ceai cu lapte – oach – desi si ala e nelipsit la oamenii astia), etc. Personalul e ireprosabil. Am pus intrebari si am avut parte mai mereu de un ghid care nu se mai oprea din detalierea exponatelor, a istoriei lor, a celor ce au deservit avioanele, etc. Avem mult de invatat de la britzi la capitolul asta.

    2
  19. Sper sa-ti placa muzeul cand vei ajunge acolo.
    Javelin. Erau 10 placi (cred?parca?) de la un test official DSTL ; 60 mm grosime fiecare. imi pare rau dar nu stiu alte detalii despre materialul penetrat.

    1
  20. am mai citit la articolul despre jaguar si grifon o postare laudativa la adresa „revolutionarului” char b1bis.de unde pana unde?? o clona pe steroizi a lui ft17,cu un blindaj de doi lei,artilerie „cu de toate”(si howitzer si tun at) ca la shaorma,greu si f.f. lent.chiar de francezii reuseau sa il fabrice si-o lua de la nemtoaice grupa mare.daca e sa vorbim direct,frantujii(la fel si britanicii) in afara de ft17 au avut numai porcarii de tancuri.pornind cu saint chamond sau ca1 schneider,continuand cu r35 sau s35 si mai recentele amx30,amx40(mort nenascut) si „vestitul” leclerc. care leclerc este asa de „wow” ca il au in dotare doar frantujii si emiratii.

    • @strumpf, LeClercul chiar e un tanc foarte avansat, desi are minusurile lui ca oricare alt MBT. Si l-au permis doar francezii (ca este al lor) si emiratezii (ca au bani) pentru ca este foarte scump..

      2
      • si sudcoreenii, o evolutie a Leclerc (dupa unii) pe propriile cerinte… de-i zice Rotem K2.

        1
        • adevarul este ca daca era derivat din LEclerc, nu stiu daca ar fi putut concura impotriva acestuia in competitia turceasca pentru Altay…

          1
          • Nu cred ca Black Panther reprezinta o evolutie a LeClercului, desi unii sustin asta.
            Sunt prea multe diferente intre ele..incepand de la forma sasiului, turelei, tunul, autoloaderul, tipul de blindaj si terminand cu motorizarea de baza a K2 care initial era bazata pe MTU si nu pe Wartsila..

            2
      • Este scump ca au fost produse câteva sute. Cheltuielile rdt&e s au împărțit la prea puține exemplare și de asta e scump. Asta nu înseamnă că este și bun.Anul trecut a fost un articol pe RM despre rata de disponibilitate și minusurile lui leclerc. Dacă era un mbt senzațional se vindea poate la fel de bine ca leo2 sau abrams(care chiar este scump și de achiziționat și de exploatat). Părerea mea este ca tancul e bunicel și cam atât. În general armamentul francez este satisfăcător spre mizerabil. De multe ori produc știfturi din orgoliu naționalist.

        • @Strumpf
          In aceeasi situatie legate de costurile R&D sunt si Challenger II, Ariete, ambele produse in numar mai mic decat LeClerc (luate impreuna) si sunt mai ieftine. Alt exemplu e Type 10 japonez de asemenea mai ieftin, produs in numar mai mic.
          Exemplul mileniului este tancul Arjun indian la care se lucreaza din 1974 (abia acolo R&D), produs in ~220 exemplare si tot e mai ieftin.

          Nu stiu cu ce te-au suparat francezii, dar in opinia mea LeClerc este un tanc foarte ok care se poate lua la tranta cu toate MBT-urile existente cu sanse destul de mari. Evident ca nu e cel mai bun tanc din lume, cum nici alt MBT nu poate avea acest titlu.

          Totusi frantujii mai au si Rafale, Scorpene, Triomphant, Charles de Gaulle, Ariane, Aster 15/30, Meteor, Mica, Exocet, etc , sisteme care sunt de top.

          PS Mi-as fi dorit sa fi produs si noi „știfturi” de astea asa, din orgoliu, sa se oftice rusii si americanii.

          6
          • challenger 2 este un upgrade.impreuna cu challenger 1 au fost produse vreo 900.japonezii au niste legi ce limiteaza drastic exportul de armament(isi asuma cheltuielile de rdt&e) iar porcaria de ariete nici macar nu stiu cat costa.indianul arjun(ala e tanc???) costa cat vor indienii sa coste.in privinta calitatilor lui leclerc,faptul ca emiratii au pierdut 4 intr-o luna de lupte cu niste desculti spune totul.eu raman la parerea mea.de la WW1 incoace(mai ales in perioada interbelica si post WW2) frantujii au produs,dintr-un nationalism aiuristic,o gramada de stifturi inutile. au fost si cateva exceptii,seria mirage de exemplu.cat priveste charles de gaulle ala este exemplul clar de grandomanie specific franceza.au tinut mortis sa fie ,alaturi de americani,singurii posesori de CATOBAR nuclear,si ptr asta au bagat,acum 20 de ani, 3 melearde euro si 12 ani intr-o porcarie cu maxim 40 de avioane si elicoptere.

            1
  21. Tiger ul cu noroi pe senile e 131 care e functional si cu care poti sa mergi de cateva ori afara pe tankodrom,e un exemplar capturat integral in Tunisia si adus in UK pt testare…

    3
  22. Apropo de ala mic si negru Goliath. Voi realizati ca inca ar avea o paine de mancat in ziua de azi ? Mai ales ca tehnica a avansat semnificativ (motorizare, materiale compozite, etc.).

    Ar fi un tip de arma foarte la indemana construit si intretinut cu costuri mici (ar putea sa fie chiar imprimat 3D intr-o anumita masura) dar care sa faca pagube majore.

    Intr-un scenariu de razboi urban, ai niste lunetisti intr-o cladire care iti blocheaza avansul, faci o gaura de mai mare frumusetea in cladirea aia cu o dracie d-asta…

    Si chestia e ca aici nu vorbim de smart ammunition si alte chestii S.F. pentru noi.

    Nu erau unii care incercau sa faca asa ceva in ultimii ani ? Rusi ? Ucraineni ? Nemti ?

    Ia uite ce zice nea wiki:

    Romanian version

    During 1944, Romania designed and built its own model of remote-controlled tracked mine, known as „Romanian Goliath”, due to lack of information about its actual name. However, it was markedly different from its German counterpart. The few surviving photos show that the vehicle had no armour, and it is not known if that was ever changed. It did have some logistical improvements, however, as the Romanian-designed chassis allowed it to cross trenches and craters much better than its German counterparts. Little is known about the vehicle, aside from that it never went beyond the prototype stage and that it weighed about two tonnes.[6]

    Se pare ca avem si ceva experienta cu asta mic…

    1
  23. fleacuri,vă spun eu un muzeu cu exponate functionale?
    la kubinka este cel rusesc.

    1
  24. Cu, riscul de a fi catalogat troller comunist ,Kubinka este si el un muzeu grozav. Ermitaj si Kubinka chiar merita vazute. Sigur si francezii ca si belgienii au ceva de acest gen care merita vizitat. Si muzeul nostru este frumos chiar daca este mai sarac. Obuzierele Skoda sint impresionante.

    1
    • Nu te categoriseste nimeni in niciun fel (cred eu) daca apreciezi lucrurile extraordinare care se afla in Rusia, Palatul de Iarna si Peterhoful sunt locuri in care m-as intoarce cu drag si valori de exceptie ale partimoniului uman. Kubinka si Saumur sunt muzee la fel de cunoscute, dar eu unul nu le-am vizitat, La noi nu prea mi-a placut expunerea tancurilor printre balarii inalte; cred ca se putea face ceva mai bine.

  25. Ca orice jucator pasionat de WOT (de prin 2012) mi-am dorit sa vad muzeul. Dupa ce m-am mutat in UK, am gasit un polonez care avea acelasi pasiuni cu mine: istoria si tancurile. Impreuna am mers si am vizitat muzeul. Experienta vizitarii este extraordinara. Mai ales ca atunci au pus unul dintre King Tiger-uri chiar la intrare (cu lateralul), cu turela intoarsa si tunul ala enorm tintind inspre cei care intrau. Nu mi-am putut imagina niciodata cat de mare a fost tancul ala. Cu atat mai mult respect am capatat pentru cei care au in palmares scoaterea lui din lupta. Am facut fotografie fiecarui exponat in parte. Am ramas cu amintirea unui loc civilizat si bine organizat. Partea proasta este ca … mai vreau. 😀

    1
    • Drasius daca vrei ne adunam cativa baieti si mergem la Duxford IWM

      1
      • @ Ross // Multumesc! Apreciez initiativa ta, dar anul asta nu pot. Sunt blocat. Am un proces la Employment Tribunal si ma reprezint singur. Nu credeam ca este asa de greu cu procedurile britilor.

        1
    • Cam asta a fost si impresia mea in mai toate muzeele britanice, de la cele mici (genul cu o mana de avioane printre care nelipsitul Spit) pana la cele mari; cred ca fac treaba buna la capitolul asta. Navele muzeu pot fi o experienta inedita.

  26. Foarte fain Marius ! Ar fi interesanta o rubrica de muzee pt. info si pofta . Abia cand ajungi sa vezi pe viu ce vezi de obicei in poze iti dai seama de aspectul lor in intregime , de multe ori surprinzator .
    Anul asta prin primavara sper sa dau si eu o tura pe la engleji in primul rand la muzeul de aviatie dar ar merge bine si o garnitura de blindate …

  27. Yummy!! Curat loc de joacă pentru băieți!… mari…
    Mulțumim Marius!

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *