În vizită la MBDA, câteva impresii

Am avut plăcerea de a vizita din nou MBDA în săptămâna 18-22 martie 2024, la invitația grupului european. Cititorii mai vechi ai site-ului știu că Romania Military (prin subsemnatul) a mai participat la o vizită similară și în 2017. De data aceasta, vizita nu a avut loc doar la fabricile din Franța ci și la cele din Italia și din Marea Britanie. A fost un adevărat tur de forță, trei țări în cinci zile dar, ca de obicei, a meritat efortul.

Pentru prima dată am perceput MBDA ca fiind o companie europeană, nu doar una franceză, chiar dacă „sucursala” franceză este cea mai „mare” dintre ele. Evident, s-a vorbit foarte mult despre situația geopolitică din Europa – avem din nou război în Europa, și despre cum poate MBDA să treacă de la producția specifică unei lungi perioade de pace la una adaptată unor vremuri… tulburi, ca să nu spun de „război”.

Cifrele MBDA arată destul de bine. Compania a avut în 2023 o cifră de afaceri de 4,5 miliarde de Euro și, doar anul trecut a primit comenzi în valoare de 9,9 miliarde de Euro, o binemeritată gură de oxigen. În total, firma are comenzi nelivrate în valoare de 28 miliarde de Euro, așa că viitorul sună bine pentru cel mai mare producător european de rachete.

La nivel de grup, sunt planificate investiții semnificative, 2,4 miliarde de Euro din 2023 până în 2028. Pentru accelerarea și creșterea ratei de producție, în 2024 vor fi angajați mai mult de 2.600 de oameni iar fabricile vor fi extinse cu noi hale de asamblare și/sau producție. Chiar dacă pare simplu, nu este. Cei de la MBDA ne spuneau că, în ciuda numeroaselor investiții în automatizare, încă sunt multe operațiuni executate de muncitori (extrem de) calificați – asamblarea finală de exemplu, iar școlarizarea și instruirea lor la nivelul cerut de fișa postului poate dura până la doi ani. După cum ne spunea cineva, o rachetă stă 10 ani într-un container și este folosită o singură dată, moment în care trebuie să funcționeze ireproșabil și să-și îndeplinească misiunea.

O bună parte din componentele și subansamblele sistemelor MBDA sunt construite intern. Această atitudine este preferată mai ales de sucursala franceză pentru motive care țin de cerințele ridicate de calitate și, uneori, de imposibilitatea de a găsi contractori capabili să producă astfel de subansamble la nivelul de calitate cerut. Și, aș mai adăuga eu, capacitatea de a produce totul intern reduce dependența de alte companii sau chiar țări (care ar putea avea la un moment dat alte interese geopolitice) și scurtează foarte mult lanțul logistic, un aspect important care și-a arătat limitele în contextul pandemiei COVID-19 sau, mai recent, în cursul crizei din Marea Roșie. Că tot vorbim de logistică, primele luni după Brexit au ridicat numeroase probleme în ceea ce privește transferul unor subansamble de la fabricile din UE la cele din Marea Britanie (pentru că dacă vă imaginați că doar în România există birocrație vă înșelați amarnic…).

Foarte recent, Ministrul Apărării francez, Sébastien Lecornu, a avut o „ieșire” destul de radicală vis-a-vis de termenele lungi de livrare ale echipamentelor militare. Și a fost dat exemplul rachetei Aster unde MBDA este în proces de reducere a termenului de livrare de la 42 de luni înainte de 2022 până la 18 luni în 2026. Nu este vorba doar de MBDA, ci de toți producătorii francezi de armament. Iată câteva din declarațiile ministrului, traduse cu Deepl:

Pentru prima dată, nu exclud să folosesc ceea ce legea permite ministrului și Direcției Generale pentru Armament să facă, și anume, dacă lucrurile nu ar merge conform planului în ceea ce privește rata de producție și termenele de execuție, să rechiziționeze sau să invoce dreptul de prioritizare, dacă este necesar. Să cerem subcontractanților MBDA să acorde prioritate comenzilor militare în detrimentul celor civile pentru a crește producția de Aster este în mod evident ceva ce nu putem ignora.

Este clar că, dacă rata de producție este uneori prea lentă, aceasta se datorează faptului că există tentația de a lucra „just-in-time” și de a nu avea suficiente stocuri de materii prime sau de componente.

Este, de asemenea, un semnal de alarmă pentru noi toți să înțelegem că acum avem clienți care se grăbesc.

Domnul Lecornu este politician și, ca toți politicienii, tinde să aibă o memorie scurtă și/sau selectivă. Astfel, MBDA a crescut stocurile de materii prime de la 4 – 5 tone la 80 de tone iar stocurile de titan au crescut și ele corespunzător pentru a permite construirea câtorva mii de rachete, în timp ce, mai multe componente electronice sunt, de asemenea, stocate. (Sursa și mai multe detalii aici)

Și ca să ne facem o idee despre ce înseamnă să produci rachete performante, iată mai jos o declarație a CEO-ului MBDA, Eric Beranger, într-un interviu acordat publicației Aviation Week, tradus de asemenea cu Deepl:

Este lanțul dumneavoastră de aprovizionare pregătit pentru aceste creșteri ale producției și ale vitezei de producție? Suntem în strânsă coordonare, discuții și colaborare cu lanțul nostru de aprovizionare. Avem aproximativ 1600 de furnizori și avem o relație strânsă cu aceștia. MBDA este un integrator. O rachetă este alcătuită, de obicei, din aproximativ 10.000 de piese, astfel încât cheia este de a avea toate aceste piese disponibile la timp pentru integrare, testare etc. Pentru a putea crește producția înseamnă că nu mai poți fi doar la timp în planificarea ta. Trebuie să aveți stocuri, dar nu de rachete – aceasta este o problemă pentru guverne. Mă refer la a avea spațiu de manevră în ceea ce privește componentele și subsistemele, iar aceasta este o discuție periodică cu furnizorii. Acesta este motivul pentru care anul trecut am decis să ne creștem capacitatea de a crea stocuri pentru componente în valoare de peste 200 de milioane de euro [215 milioane de dolari]. Acesta este tipul de decizie pe care o luăm pentru a ne crește agilitatea, capacitatea și reactivitatea. De asemenea, din 2018, am făcut investiții în echipamentele noastre de producție. Am investit peste 300 de milioane de euro pentru a ne moderniza echipamentele de producție, iar în următorii cinci ani plănuim să investim peste 500 de milioane de euro.

După cum vedeți, lucrurile nu se pot face peste noapte, oricât de mulți bani ai aloca în acest scop. Și nu, nu sunt puțini bani…

Și ca să închei cu politicienii, ce-ar dori ei să se întâmple după 30 de ani de reduceri bugetare, amânări sau chiar anulări ale unor programe de înzestrare și o reducere majoră a comenzilor date industriei de apărare? De pildă, exemplul Royal Navy este unul de „manual”… Europa și-a distrus realmente armatele, reducându-le la niște palide umbre ale armatelor pe care le aveau în timpul Războiului Rece, au redus comenzile la minim iar acum se așteaptă ca industria de armament să treacă brusc de la o economie de „pace” la una de „război”… Prin natura produselor sale, regulile obișnuite de concurență și productivitate se aplică limitat industriei de armament. Da, trebuie încurajată concurența dintre fabricile producătoare de armament dar, totodată, în vremuri de pace, acestea trebuie realmente să fie ajutate de stat, cu comenzi constante. Iar americanii sunt un bun exemplu în acest sens.

Se investește destul de mult și în identificarea și implementarea unor noi metode de instruire și întreținere a echipamentelor produse cu ajutorul realității virtuale.

Am asistat la punerea în bătaie a unui sistem sol aer în spațiul virtual, util pentru orice utilizator întrucât permite instruirea fără a utiliza efectiv fizic sistemul, toate operațiunile fiind reproduse cu ajutorul unor căști și mănuși speciale (puteam încerca și noi, eu am ezitat să o fac din cauza experiențelor mele anterioare cu realitatea virtuală) și am avut ocazia să utilizăm un simulator simplificat al sistemului anti-aerian Mistral 3 care permite instruirea viitorilor clienți fără a lansa efectiv racheta către țintă (am înțeles că-l vor aduce și anul acesta la BSDA 2024).

MBDA Missile Systems

Bineînțeles, lansările cu muniție de război au importanța lor, dar până la ele, clientul poate fi instruit în mod realist cu ajutorul acestui simulator fără a lansa efectiv o rachetă, fapt de natură a permite instruirea cu costuri semnificativ reduse. După cum spuneam și în 2017, Mistral este un sistem ușor de utilizat, chiar și de către un civil. L-am folosit și eu (simulatorul, ca să nu fie nici un dubiu) reușind să dobor UAV-uri, elicoptere sau avioane. Am încercat să dobor și o rachetă de croazieră (subsonică) dar este mult mai complicat decât pare la prima vedere, cu atât mai mult de admirat performanțele soldaților ucraineni care au reușit să doboare Kalibr cu sisteme antiaeriene de tip MANPAD.

Ca să rămân la Mistral, s-a discutat foarte mult despre EDIRPA – European Defence Industry Reinforcement through Common Procurement Act, un program de achiziție a sistemului antiaerian cu rază foarte scurtă de acțiune sol-aer Mistral 3, program condus de Franța și la care s-au mai alăturat și Ungaria, Belgia, Cipru și Estonia. Conform celor de la Defense News, se pare că la un moment dat – septembrie 2023, România și-ar fi manifestat și ea interesul de a participa. În cazul în care ar mai fi încă interesată, România ar putea adera la acest program în următoarele două luni. Pe acest subiect, avem mai jos, direct în engleză, declarația Vicepreședintelui MBDA Europa, Arnaud Rousset, declarație care ne-a fost dată cu ocazia vizitei:

Romania is the perfect candidate to enter into the Mistral 3 joint procurement programme, to which 5 European countries, including France, Belgium, Hungary, Estonia and Cyprus have already joined so far. MBDA has from the onset supported Romania’s participation to this mechanism which would benefit the Romanian Armed Forces.

Led by the French Ministry of the Armed Forces, with full support from MBDA, it allows the partners and Romania to benefit from optimized and secured procurement conditions as well as the contractual framework of the French Direction Générale de l’Armement (DGA).

MBDA is proud to be the industrial partner of this joint acquisition initiative, supporting the European defence agenda.

The joint acquisition is an opportunity to develop interoperability between Member States while reinforcing, through cooperation, the European Defence Technological and Industrial Base competitiveness and readiness.

Achiziția de sisteme MANPADS a făcut obiectul unei licitații lansate de Romtehnica în 2022, licitație în care, conform răspunsului MApN transmis publicației online Umbrela Strategică, nu mai rămăsese în cursă decât MBDA cu sistemul Mistral 3. În final, și această licitație a avut soarta atâtor alte licitații pentru achiziția de armament: a fost anulată. Oficial, nu știm exact de ce. Dar se poate să fi avut de-a face cu termenul de livrare.

Oricum ar fi, pentru că situația devenea „urgentă”, la sfârșitului lui 2023 sau la începutul lui 2024, MApN și agenția guvernamentală sud-coreeană KOTRA au semnat un contract G2G de aproape 100 de milioane de dolari pentru cumpărarea un pachet compus din 54 de sisteme de tip MANPAD – CHIRON, rachetele aferente, suportul logistic inițial, instruirea personalului, echipamente de sprijin, manuale, documentație și asistență tehnică. Și când te gândești că vorbim despre VShorad / Shorad încă din 2017 când programul a fost aprobat de Parlament (sursa aici) timp în care nu s-a făcut nimic ca mai apoi totul să devină „urgent”…

În acest context, luând în considerare și licitația pentru sisteme VShorad / Shorad aflată în prezent în desfășurare, etapa de pre-calificare fiind deja încheiată, mă îndoiesc că România mai este interesată să participe la programul de achiziție comună de Mistral 3 lansat și condus de Direcția Generală de Armament din Franța. Dar cu ai noștri nu se știe niciodată…

Este evident că MBDA a participat și ea la această licitație alături de majoritatea producătorilor relevanți (Diehl cu IrisT, Kongsberg/Raytheon cu NASAMS, Rafael cu Spyder, Hanwha cu M-SAM etc șamd), chiar dacă nu am avut o confirmare oficială din partea lor. Așa că o să intru pe tărâmul speculațiilor și voi afirma că, cel mai probabil, MBDA a participat cu sistemul sol aer VL Mica pentru Shorad și cu sistemul Mistral 3 pentru VShorad. Despre ambele sisteme am scris articole exhaustive în 2017 (aici, aici și aici) și, în general, s-a tot scris despre ele pe Romania Military așa că nu mai reiau.

Mă voi limita să observ că valoarea acestei licitații va depăși 1 miliard de Euro dacă România va achiziționa toate sistemele. De remarcat faptul că, de data aceasta, criteriul de atribuire este „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic” unde domeniul tehnic are o pondere de 50%, cel financiar are o pondere de 30% iar termenul de livrare are o pondere de 20%.

Unul din punctele forte ale sistemului VL Mica (dedus din cerințele noastre pentru sistemele Shorad) prin comparație cu potențialii săi competitori este capacitatea sa de a lansa atât rachete echipate cu cap de autodirijare în radiofrecvență (RF) cât și rachete echipate cu cap de autodirijare în infraroșu (IR). Astfel, oferta care include ambele tipuri de rachete va primi punctajul maxim, 12,5 puncte, oferta care include doar rachete cu dirijare în radiofrecvență va primi doar 10 puncte în timp ce oferta care include doar rachete cu dirijare în infraroșu va primi doar 2,5 puncte, ceea ce ne arată cât se poate de evident că armata română preferă rachetele cu autodirijare în radiofrecvență (RF) precum și faptul că, cel puțin din acest punct de vedere, sistemul celor de la Diehl, bazat pe IrisT va fi dezavantajat prin comparație cu NASAMS (bazat pe racheta Amraam cu cap de dirijare în radiofrecvență) sau cu VL Mica, sistemul francez avându-le pe amândouă.

Nu mă voi hazarda să fac mai multe speculații, ai noștri sunt extrem de imprevizibili și, adeseori, alegerile noastre vădesc o lipsă evidentă de logică. Pe de altă parte, ponderea criteriului de atribuire – termenul de livrare, este de 20% și cred că va conta foarte mult în economia licitației.

Nu am discutat despre transfer de tehnologie în materie de construcție rachete. Văzând cam ce înseamnă dezvoltarea și construcția unor rachete antiaeriene moderne realizez că nici nu poate fi vorba de așa ceva având în vedere nivelul industriei autohtone de profil. Nu că MBDA nu ar putea face așa ceva în condițiile unei comenzi semnificative, avem cel mai recent exemplu în Polonia unde MBDA a încheiat un contract pentru dotarea armatei poloneze cu sisteme Shorad bazate pe racheta CAMM, CAMM ER și chiar dezvoltarea unei noi versiuni cu rază și mai lungă de acțiune, CAMM MR. Ceea ce cred că ar fi realist în condițiile noastre specifice (subfinanțarea cronică a industriei de armament) ar fi un transfer complet de tehnologie în vederea întreținerii curente a rachetelor pe parcursul duratei de viață precum și, poate, drepturile de proprietate intelectuală asupra sistemului de comandă și control ceea ce ne-ar permite modificarea și modernizarea sa ulterioară. Bineînțeles, dacă greșesc, vă rog să mă contraziceți cu argumente.

Cu ocazia vizitei am mai discutat, evident, și despre ce se întâmplă prin Marea Roșie. Astfel, două rachete Sea Ceptor au fost utilizate pentru prima dată în luptă fiind folosite pentru a distruge două UAV-uri kamikaze lansate de rebelii houthi în timp ce, în premieră, trei rachete balistice anti-navă trase de aceeași rebeli au fost doborâte cu ajutorul rachetelor Aster, rachetă care, cel puțin teoretic nu deține astfel de capacități tehnico-tactice, o nouă versiune dedicată fiind în curs de dezvoltare. Dar despre acestea din urmă precum și despre posibilitatea echipării fregatelor T22R cu rachete Sea Ceptor și vizita la La Spezia, fabrica unde se produce racheta Marte ER voi vorbi într-un articol separat.

70 de comentarii:

  1. soldatul Sveik

    Ideea care se desprinde citind articolul este ca e preferabil sa comandam armament de la firme europene.
    Corect si cinstit !

    5
  2. Serios? Atunci de ce Raytheon investește în Electromecanica Ploiești pentru a produce rachete SkyCeptor? Francezii sunt niște escroci, vin cu prețuri mari și să le producă la ei în țară. Și nouă să ne ofere mentenanță. Ce măgari…
    Lăsați… Ziceți merci că v-au plimbat prin fabricile lor, dar să ne vedem de ale noastre pe aici, că nu s-a terminat lumea la francezi, mai sunt coreeni, germani, americani pe lumea asta.

    44
    • si eu zic. franceziii sunt curve. si se mira lumea de ce nu mai vor nemtii proiecte comune cu ei. daca sunt asa de bazati, de ce nu-si fac singuri tanc? de fe trag de astia sa fie proiect comun?! ca sa-i faca de bani. cum i-au facut si marele elicopter Tiger, teapa secolului.

      12
    • Francezii iti ofera ceea ce ceri si esti in stare sa platesti. In privinta SkyCeptor mai racoreste-te un pic, discutam cand vom vedea prima racheta iesita pe portile uzinei pana atunci ce anume s-a facut la Ploiesti in asteptarea primei rachete? Poate ai mai multe amanunte.

      5
      • Termenul este 2026. Americanii de la Raytheon sunt serioși, spre deosebire de francezi, care dau țepe peste țepe peste tot.
        Ideea este că francezii ne prezintă faptul că își măresc ei liniile de producție ca pe o mare favoare pentru noi. Nu, nu este absolut niciun avantaj pentru România.

        7
        • Daca companiile franceze dadeau tepe peste tot atunci Franta nu ajungea in 2023 al doilea exportator mondial de armament. In privinta Ro sunt zeci de exemple de prostie si neseriozitate din partea noastra, NOi puteam pune oricand piciorul in prag dar ne-am multumit cu situtaia respectiva, chiar am tras de timp ca mai apoi sa anulam intregul program de dotare cu corvete.

          16
        • @George Virulenta comentariului tau vadeste evidente preconceptii si rea credinta, motiv pentru care, micul tau comentariu nu merita un raspuns. Ca francezii sa-ti dea o teapa, trebuie sa le dai ocazia, ceea ce noi n-am prea facut… A fost un contract in anii ‘90 pentru rachete frantuzesti pe Mig-21 si “povestea” corvetelor. Licitatia corvetelor a fost un esec total: preturile ofertate au aparut in presa inainte de anuntarea castigatorului licitatiei ceea ce ne arata ca “secretul” a rasuflat dintr-un singur loc: autoritatile romane. Naval Group si SN Constanta au fost declarati castigatori in 2019 dar semnarea contractului a fost amanata din cauza actiunilor Damen in justitie, actiuni la care aveau tot dreptul dar care la un moment dat au inceput sa para un soi de abuz de drept. Intre timp am avut o pandemie si o inflatie din 2 cifre, asa ca SN Constanta si-a vazut marjele de profit disparand cu gratie. Si desi initial Damen a anuntat ca isi mentine oferta initiala, le-a salvat “fata” MAPN-ul care a anulat licitatia. Asta ar trebui sa te faca sa te intrebi cam ce marje de profit isi pastrasera pentru licitatia aia. A fost din gama securistii nostri au fost mai buni decat ai vostri.
          M-as bucura mult sa iasa proiectul celor de la Raytheon, nu de alta, dar au incasat deja niste miliarde bune de la Romania. Dar o scrisoare de intentie nu inseamna mai nimic dpdv juridic. Iar daca te uiti la investitiile facute de statul roman la Elmec Prahova o sa vezi ca mai e mult pana departe.
          Nu stiu ce-ti imaginezi tu ca va “produce” Romania din SkyCeptor. Ar trebui sa vezi ce inseamna productia unei astfel de rachete ca sa realizezi ca noi nu avem industrie orizontala pe subiectul asta si cel mai probabil, mai mult de niste componente (daca om fi in stare) si de o linie de asamblare finala n-o sa vezi, cel putin nu la inceput.
          Si, am scris si in articol, daca negociezi cum trebuie, asa cum au facut-o polonezii care au ales CAMM, MBDA iti face si fabrica… Doar ca polonezii au semnat un contract de 2 miliarde de euro.
          Nu tot ce zboara se mananca…

          10
        • O fi termenul 2026 dar la Elmec se intampla nimic. Mai au cateva zeci de angajati care fac „rachetomodele” anti grindina si asteapta pensia. Iar rachetele vizate sunt israeliene, Raytheon doar a ajutat la dezvoltarea lor. Aia trebuie sa isi dea acordul sa fie „fabricate” in Romania. Nu mai visati cai verzi pe pereti roz!!

          6
  3. Din nefericire George are dreptate avem exemple ale mercantilismului excesiv trecut de linia rosie, practicat de cele mai multe companii franceze si nu numai franceze. Doar doua exemple corvetele,care nici astazi nu sunt construite de aproape 10 ani de cand armata le-a solicitat in mod oficial si submarinele.Evident ca nu este doar vina francezilor. Dar cum sa platesti un submarin un miliard de euro, chiar mai mult de la fancezi cand de la suedezi il poti construi in Romania si te costa la jumatate pretul,(cinci sute de milioane) estimativ si poti alege din trei tipuri de submarine modele noi (Pelagic,Oceanic,Oceanic-extended range) bineinteles cu diferente de prêt. privind cele trei modele. Desigur ca discutam si de echiparea acestora , dar din cate stiu avand cele mai mute informatii ca diferentele tehnologice nu prea exista dimpotriva, de exemplu intre Scorpene francez si A26 noul submarin suedez. Fara idoiala ca sunt elemente necunoscute inca privind posibilitatea echiparii si dotarile dar in nici un caz nu costa cat inca un submarin. Sunt total nemultumit, exprimandu-mi totala dezaprobare si nu numai eu, sunt mii de romani, ca pentru negocierile care privesc dotarile armatei romane nu avem toti oamenii din echipa (politico-militara) care sa puna pentru acest scop pentru care sunt platiti, sa puna toata energia si capacitatea lor pentru tara si armata, dimpotriva ingroapa pur si simplu interesele armatei dar si interesele privind siguranta nationala. Este incredibil cata ticalosie. tradare si impostura, Si probabil stiti, Romania este singura tara cel putin europeana, daca nu din lume care are reprezentanti in parlamentul de la Bruxelles si unii dintre ei voteaza impotriva Romaniei. Privesc in sus la Cer si imi spun. Cu ce au gresit romanii de au acest blestem pe capul lor? De ce trebuie sa suporte tara si neamul nostru cu atatea bogatii ale solului cat si subsolului mereu si mereu, acest tip de nemernici si ticalosi? Cu siguranta trebuie facut ceva! Iata un exemplu, in Roamnia, va spun in premiera si am informatii credibile ca exista entitati care lucreaza la o noua constitutie si la un nou plan de reconstructie a tarii, la o noua strategie, care sunt create doar pentru noi romani si generatiile care vin dupa noi. Sa auzim numai de bine.

    24
    • Acum ma fac apărătorul Naval Group:). La A26 contractul inițial a fost de aprox 500 mil euro, între timp bugetul și perioada de construcție a crescut foarte mult, ceea ce denota nu doar o capacitate redusa de producție, ci chiar probleme de dezvoltare a noului model de submarin.
      Nu prea te mai atingi de un sub la un preț mai mic de 1 mld, dacă vrei ceva state of the art. Mai e varianta de a te duce la coreeni, dar e o alegere.

      3
      • La coreeni ca la coreeni dar iei cu vreo 750 milioane , de la samurai, sub de sub, recunoscut de toți în materie ca fiind de top, pe care chiar ei îl pun în prima linie de apărare cu cianizii. Adică iei 2 bucăți care sigur le vor da nopți nedormite celor cu idei crete de pe lângă Balta Neagră și-ți mai rămân vreo 500 milioane. Păi ce afacere mai bună să poți găsi în ziua de azi?
        Apreciez efortul de documentare la MBDA. Apreciez produsele lor și calitatea acestora. Când vine vorba însă de prețuri și termene de livrare, nu mai e nimic de apreciat.

        13
        • Un Taigei este creditat cu un pret per unitate de 635 milioane USD (pret la nivelul 2019). Astazi ar fi 779 milioane USD/unitate daca pui si inflatia in ecuatie. Daca adaugi si restul de acareturi care vin cu operationalizarea unei noi arme plus munitia o sa te duci binisor intr-un miliard…

          5
          • Foarte adevărat dar dacă aplici aceiași logică unui Scorpene, cat sari de miliard ? Așa, cu banii economisiți mai cârpești găurile cu întreținerea, pregătirea echipajului, stoc de arme (minimal ca altfel nu se poate la ministerul dezarmării naționale, etc). Oricum ai da-o, în opinia mea, în materie de sub-uri, samuraiul e cea mai bună soluție și financiară și al dotării cu tehnică de top mondial.

            2
            • Ce logica sa mai aplic, bugetul aprobat de parlamentul Romaniei in 2023 pentru 2 Scorpene & alte acareturi era de 2 miliarde.
              Ce vrei sa faci cu un submarin oceanic in Marea Neagra? Singurii care au dezvoltat submarine pentru mari ca a noastra (adica pentru Marea Baltica) sunt suedezii si nemtii. Iar nemtii sunt de preferat dintre cele doua pentru motive pe care le-am mai expus p-aci’ si nu mai reiau.

              3
              • Nicolae, de la aprobarea parlamentului la operationalizarea scorpenelor e o cale atat de lunga incat alea 2 miliarde as putea paria ca se fac minim 3. Avantajele samuraiului sunt economice si tehnologice. Cat priveste deplasamentul, samuraiul e adevarat e mai ‘gras’ dar si tehnologia folosita e avangardista. In plus, va avea VLS-uri sa dea cu toporisti dupa diversi posibil intrusi de prin zona si ultimul din serie le va avea. Deci din start e mai greu decat frantuzul dar si mult mai bine inarmat, iar in materie de senzori, nu incape vreo comparatie. Pai sa stie mujicii ca prin balta se plimba suburi romanesti cu VLS-urile pline, daca nu cu toporisti macar cu indigenizatele japoneze, nu mai au liniste. Si mai e un aspect. As putea pune banii jos ca japonezii ni le pot livra mai repede. Mult mai repede. Daca semnezi acum cu frantujii, ma foarte indoiesc sa le vezi prin balta mai devreme de 2032.
                In fine, discutia e pur teoretica. Din pacate, nu le vom vedea nici pe unul nici pe altul pe balta, pana iesim la pensie. Cel putin eu mai am vreo 18 ani pana atunci si nu-mi mai fac mari iluzii.

                • Nu cred că se pot lansa rachete din Marea Neagra fara sa fie localizat locul lansării. VLS-urile ar fi tichie de mărgăritar, că fără protecție antiaeriana submarinul nu ar putea să le folosească. Poți trage rachete mult mai ieftin de pe nave de suprafață, care pot avea sisteme decente de apărare pentru orice trimit rușii împotriva lor. De pe țărm… deja se poate, încă și mai ieftin și cu riscuri mai mici.

                  Submarinele de apa mica nu doar prin dimensiune sunt adaptate contextului, ci și prin configurația diverselor sisteme (propulsie, cârma cel puțin)

                  * zic din ce-am princeput din discuțiile de pe forum, până acum

                  1
    • @potters

      Corvete nu avem pt că nu vor politicienii…. până acum navigau de câțiva ani

      Submarine…. dacă doreau să păstreze arma asta până dădeau de bani, revitalizau Delfinul când încă avea rost….la fel durere in dos la politic

      Rachete…. încă mai bricolau ceva printr-un crâng când au achiziționat phyton și magic… Ambii furnizori ar fi dat mai mult poate, dacă știau să ceară și aveau un pic de viziune atunci, și aveam și noi cu ce să contribuim acum ….

      Avioane…nu luau nici acum ce urmează să vină dacă nu era situația din Ukr… nu că nu ar fi primit cu cel puțin 10 ani în urmă, inclusiv Franța vindea, nu doar US, tot din stocuri…

      Elicoptere….model de cum să ai cu ce și să nu faci nimic.

      Artilerie pe roți….se săturau de Atmos până acum

      Șamd…

      „Privesc in sus la Cer si imi spun. Cu ce au gresit romanii de au acest blestem pe capul lor?”

      Privești cam departe…. uită-te în jur, și prin parlament/partide…

      Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în traistă !

      Zic și Io…

      24
    • „Iata un exemplu, in Roamnia, va spun in premiera si am informatii credibile ca exista entitati care lucreaza la o noua constitutie si la un nou plan de reconstructie a tarii, la o noua strategie, care sunt create doar pentru noi romani si generatiile care vin”

      Aur sau sos sau alte metastaze politice mai mici creează cel mult strategii pentru Kremlin, indiferent ce ar crede dob…persoanele cu lacune serioase în studiul istoriei și naivități politice, care sunt susceptibile la a recepta pozitiv mesajul lor electoral.

      În rest nu are cum să existe o strategie doar pentru noi românii, ignorând organizațiile majore din care facem parte : NATO și UE. Fără de care acum am fi fost un fel de Belarus, cu relief mai variat.

      Franța poate fi un partener major în domeniul achizițiilor militare, după SUA ( și pentru a echilibra un eventual derapaj major american în caz de trumpism acut, de exemplu). Dar, corupția, nepăsarea, filorusismul unor factori decizionali sunt piedici interne, a căror depășire nu cade predominant în responsabilitatea francezilor sau americanilor. Și în nici un caz nu pot fi rezolvate de conducători mesianici autoproclamați ce-și iau lumina de la colegi de slujbă de-ai lui Kiril.

      23
    • Daca in noua constitutie nu va scrie ca resursele sa fie industrializate in tara pe salarii europene(sa se termine cu prosteala aia cu salarii mici ) exploatate rational sa ramina si generatiilor viitoare in care statul sa detina monopol nu privatul strain care suge si fuge,iar adaosul comercial sa fie reglementat(piata libera si labareala cu bursa se vede ca duce numai in sus)iar coruptia gulerelor albe delapidarea banului public si evaziunea fiscala nu vor fi declarate crime si pedepsite gen china nu o sa facem nimic.credeti ca licuriciu va fi deacord ca gazele din Marea Neagra sa ramina doar noua de exemplu ?pai degeaba am primit o sepcuta?voi vreti sa mara viana?

      1
    • 500 de milioane de euro un submarin?! Poate, ti-l construiesc si ti-l aduc tractat la Constanta, il leaga de cheu si bai, bai. Ce faci cu submarinul mai apoi? Pregatirea echipajelor dureaza 2-3 ani si costa enorm, ai nevoie de simulatoare, de pregatirea bazei pentru submarine de la tarm, de pregatirea personalului de intretinere, nava-baza etc.
      In cazul submarinelor, costul cu achizitia navei nu inseamna ca dai bani si iti nava de pe raft, ai nevoie de ani de zile pentru pregatirea operationalizarii navelor in propria ta marina.
      Ori Romania ar pleca fix de la zero, asa ca un submarin nu va costa niciodata 500 de milioane de euro asa cum cred unii pe aici, ala este pretul navei la poarta santierului.
      Ca si cum ai cumpara F 35 si a doua zi crezi ca il vei zbura deasupra frontului cu elevi de 18 ani la mansa.

      12
  4. @soldatul Sveik și @George, unde spune autorul ca trebuie sa luam armament european?
    Pe de alta parte, nu francezii sunt escroci, ci politicienii romani.
    Acum a rămâne doar în paradigma cumpărării doar a armamentului SUA, este cel puțin greșit. Trebuie sa cumperi ce ai nevoie și ceea ce avantajos pentru tine, bineînțeles de la tari aliate.
    Și nu mai fiți invidioși, oricare dintre noi si-ar dori un astfel de tur. 😀

    8
    • Nu sunt invidios 🙂
      Dar…
      Uite că am cumpărat KP-SAM „Chiron” de la LIG Nex1, contract semnat în toamnă, primele livrări în mai, acum, toate echipamentele livrate până în noiembrie. Apoi cel mai probabil urmează o cooperare industrială.
      Francezii vin și ne spun că dacă luăm de la ei, își măresc ei liniile de producție, ăsta ar fi „avantajul” nostru. Zero cooperare industrială, zero implicare industria locală.
      Peferct, să luăm de la europeni, dar mai sunt și alții, nu numai escrocii de francezi. Francezii vin inițial cu oferte bune, iau contractul și apoi încep să-l umfle și să dea din colț în colț cu implicarea industriei locale. Așa au făcut cu corvetele, în final ar fi vrut să le crească mult prețul și să le fabrice la ei, noi să ne ocupăm doar de mentenanță…
      Există proiecte solide cu Rheinmetall, discuții avansate cu Diehl, inclusiv pentru cooperare industrială, se discută fabricarea de Panzerfaust 3 în România. Așa da!

      21
      • nu urmeaza nici o cooperare industriala sunt produse la cheie ,le cumperi si le tragi ,nu stiu ce fumati dar cooperarea aia industriala cu coreea nu prea e, nu au facilitati in Romania ,iar memorandumurile sunt hartie igienica pt ministerul economiei ,tocmai de aia au si semnat si contractul pe sest secretizat sa nu stie fraierii ce magarii fac ei

        10
        • Nicio țară nu demarează cooperarea industrială din prima secundă. Implică inițial o achiziție de echipamente și muniții, ulterior se trece la indigenizare.
          Polonezii cumpără sute de tancuri K2 Black Panther, apoi trec la producția la ei în țară pentru alte 800. La fel și cu obuziere le K9.

          12
          • ai cumparat doar 54 de sisteme cu vreo 500 de bucati de rachete la urgenta ca e itarii rupti rau la capitolul asta ,ai 3000 de eurospike si nimic asimilat de la ele in productie deci?,numai visati asta e doar un contract intre multe in care se sifoneaza bani si se asigura o capacitate temporara la urgenta ,numai visa pt ca de ce vorbesti tu ai nevoie de bani, bani pe care nu ii ai si pt care iti trebuie imprumut si pt astfel de imprumuturi te duci la puteri economice foarte mari care sunt capabile sa iti stearga datoriile la nevoie,cum e unii la care deja ai linie de credit deschisa,dar nu vrei sa cumperi ca vin cu niste conditii care pt micii nostri dictatori in devenire sunt extrem de grele politic ,nu la coreeni pt ca nu esti polonia, rheinmetall tre sa investeasca peste 300 de mil de euro in fabrica de pulberi pe langa aia obtinuti de guvern de la UE, coreeni au deja capacitati de productie in cooperare cu polonia de ce si-ar crea concurenta aici pe banii lor nu pe ai nostrii cu posibilitati mici de vanzare pt mapn ca la noi se ia doar strictu necesar ,aa am uitat ei fac transfer tehnologic nu ca altii ,chestia e pe ce patente ?

            astea mi se par niste afaceri in stilul din anii in care mbda frantuzesc era pe cai mari la loby cu psd si luam exxocet la cateva licitatii dar nu vrea nimeni sa participe ca se stia castigatoru si in final fu supriza ca a batut unu in masa de atatea amanari si mbda kaput

            5
            • Comentezi ca să te afli în treabă.
              1. Au fost cumpărate 54 de lansatoare și 162 de rachete, restul urmează a fi fabricate în comun.
              2. Polonia are alte cooperări cu Coreea de Sud, nu pentru Chiron
              3. Fabrica de pulberi costă 400 de milioane de euro, banii vin de la Rheinmetall, guvernul României și cofinanțare UE

              În final, declarația șefului LIG Nex1:

              „Acest memorandum include cooperarea în privința transferului de tehnologie în vederea producției locale, care e de așteptat să servească drept fundație a relațiilor economice dintre cele două țări”, a declarat Lee. „Sperăm ca pe viitor să întărim relațiile în diverse domenii militare.”

              12
              • cum ti-am zis deja-vu cu ce bani, ca nu e cuprinsi in bujet ,cu 260 mil de euro impartiti si la antreprenoriat si turism si la industria de aparare naspa treaba ca bani nu e ca la ministeru muncii care e gaura neagra deci daca coreeni vor sa bage bani in armata romaniei poate, daca nu visezi cum visau altii ca fac francezii fabrici minune pt productie de rachete,radare elicoptere si fregate pe aici acu vreo 10 ani ,polonezii fac nu pt ca cumpara utilaje ci pt ca finanteaza industria nu numai cu comenzi pur si simplu baga bani la greu in ea nu din contractele militare si isi construiesc fabricile mai mult singuri pe imprumuturi cat timp se gaseste cineva sa le dea bani

                cum astia au sacrificat armata anu trecut ca sa nu depaseasca tinta de deficit cum crezi ca va arata executia bugetara pe ultimele luni de alegeri anu asta ca deja se vede la unele contracte neplatite care trebuiau sa mearga snur anu asta cand deja au trebuit sa onoreze plati pt anu trecut

                1
              • Chiroanele au limitari de performanta acoperite de coruptia din Coreea cea fara nukes. Romania nu are de unde sa scoata resurse de bani si de personal sa integreze in afara de Chiron si ceva cu perspective mai bune impotriva rusilor. Contramasurile impotriva senzorilor de Chiron tind sa se generalizez iar de fiabilitatea sistemului am mai scris pe aici cand a aparut stirea.
                Probabil ca le-au luat ca n-au avut de ales pe moment, oricum tre sa fie bataie pe manpaduri vshorad de cand cu UA… dar cred ca pana la urma nu ne lasa SUA sa ne faultam cu din astea si ne „servesc” ceva de la ei, evident pe deficit (adica fara integrare)

                Cand iti futi sistematic inginerii s-o taie cat mai departe de tara, tipii cu „noi muncim, nu gandim” sunt buni de plata pe buna dreptate. Pensie la 75 de ani scrie pe curu lor =)))

                5
                • @Coscogeamitea

                  „tipii cu „noi muncim, nu gandim” sunt buni de plata pe buna dreptate. Pensie la 75 de ani scrie pe curu lor”

                  Dă-mi voie să te contrazic….

                  Tipii cu „noi muncim, noi nu gândim”, și tipele cu „nu vrem bani, nu vrem valută, vrem Petrică să ne F….” sunt la pensie de mult.

                  4
                  • „sunt la pensie de mult” Dar asa si-au crescut progeniturile care acum, in analfabetismul lor, vor vota aur ss si pe cei care guverneaza si le dau ajutoare sociale, de integrare sa, in loc sa faca investitii pt locuri de munca !

                    6
                  • Ma refer la asta ca fenomen social. Evident ca au trecut multi ani de atunci, dar cand in loc sa identifice si sa amelioreze o problema statul a preferat sa o cultive, efectul cade din comic in tragic:
                    https://m.stiridiaspora.ro/politistii-germani-microbuz-muncitori-romani-epava-butoi-varza-murata_517180.html

                    Astia sunt cei mai multi, pe masura lor sunt Chiroanele care pica in destule cazuri in fata lansatorului cand le moare motorul. Nu exista brand de tara mai autentic – pana si oportunismul presei semidocte de l-ba romana confirma ce traim in fiecare zi printre semeni, in tara si pe unde umplem nisele de export.

                    2
  5. CAMM asta e produsa tot de MBDA. De ce nu CAMM pentru Shorad si Mistral pentru Vshorad?

    2
  6. Da , fain articol . Din pacate nu prea am avut noroc cu francezii pe parte militara…ai nostrii cam neseriosi , ca de obicei , iar frncezii cam carcotasi si pusi pe capatuiala . Nu prea prevad viitoare cooperari cu francezii pe parte de tehnica militara. Cum spunea cineva mai sus poate ar tebui sa ne reorientam si spre altii pe aici prin Europa …suedezii par parca mai deschisi si nu asa scumpi . De asemenea nu vad de ce ai nostrii nu merg mai mult pe filiera israeliana . Baietii sun super hi-tech si deschisi la colaborare…Pana una alta unchiu Sam e principalul partener al Romaniei…

    12
  7. Atita timp cit pentru o racheta”portabila” iti cam trebuie 2 oameni, sa o pui pe pozitie si sa o cari, nu prea e mare afacere Mistral – parere personala.
    Ne trebuie ceva usor de carat si de pus in scena, de o persoana – nu 2, deci alte variante ar fi mult mai bune. Plus ca de obicei la vshorad te bagi in sant, pregatesti si tragi – nu stai sa il pui pe pozitie, cu picioare, apoi te uiti sa vezi unde e tinta, si apoi te pregatesti de tragere… asa poti sa mori de 3 ori pina apuci sa tragi odata. Deci trebuie ales pentru trupe altceva, mult mai mobil – vezi realitatea de la ucraineeni.
    Nu zic ca MBDA nu face chestii bune, dar trebuie sa luam ce ne permitem din ce e mai bun, ce e available cu livrare RAPIDA – nu peste 5 ani, si sa putem avea piese/rachete pentru ele.
    Dar din cauza clasei politice parvenite si tradatoare, iar sintem in fundu’ gol, ca asa e in tenis. Ciolanu’ e la putere … si mai are ceva zgrci pe el, de ros….
    Daciane, nu te iert ca nu ai facut g2g cu Damen .. aveam cel putin 3-4 nave gata, aveau de lucru oamenii aia, faceai si al Mangalia si la Galati … si sigur mai veneau comenzi si mai scadea pretul …
    Sa va fie rusine, nenea politicienilor si „generalului de mukava” ma-Ciuca-ma !!!
    Cind erau tancuri de cumparat in EU, am stat cuminti, ca nu ne trebuie, pentru parada avem cu ce … pe urma a venit operatiunea speciala.. si s-au vindut ca hot-cakes.
    La avionae, nu luam Saab, ca ne pute … Am asteptat sa luam F16 SH .. si de-abea au inceput sa vina, dupa n-spe ani … Cu sula in coaste am luat Abrams… ca nu mai aveai ce … da’ putine, sa le tinem pt. parada …
    Deci, ca sa iei arme acum, trebuie sa lasi sacosa la coada … doar coreenii pot livra destul de repede chestii noi, US pot sa ne dea din cele stocate – daca vrem… dar noi stam cu kouru in 3-4 luntri… si nu luam nimic, ca e an electoral, banii pe corvete s-au dus la partidele de la putere … asta e situatia.
    Mutulica vrea la sefia NATO, crede cineva ca deschide gura sau o sa faca ceva bun ? A auzit ca sint terenuri de golf mai bune prin tarile dezvoltate .. merge cu avion personal, 10milioane vila de protocol… ca nu poate sa stea in cele 10case care le are la Sibiu …luate din leafa de profesor … si mai are si ochi albastrii … bleah.
    Daca nu am luat cind erau pe piata si avei de unde alege, acum stai la pomana si ai livrare cind o da Domnu’… ca in tara nu semai face nimic, in afara de blocuri si cartiere rezidentiale, pe locul fabricilor. Natalitate in scadere brusca, depopulare, biruri … asta e tara in care vor ei sa traiesti …
    Daca US nu livreaza rapid ce le trebuie ucraineenilor, o sa iasa nasol daca rusii ajung iar aproape de Kiev … sau Odessa…

    14
    • @Tazyx

      „Daciane, nu te iert ca nu ai facut g2g cu Damen .. ”

      Acum e Ciolos de vină?
      Pe bune ?

      10
    • @Taxyz

      „La avionae, nu luam Saab, ca ne pute … ”

      Erau de-a dreptul neutri și nici un gând de NATO.

      Era o treabă doar cu fabricarea de celule integral în RO, motorul e oricum cu US, restul de acareturi oricum ar fi fost import

      Ăștia nu au vrut să facă tunuri, și noi visăm avioane…

      8
    • Dacian a DAT contractul celor de la Damen direct…esti gresit informat . Cei drept cam tarziu …dupa au venit doi rahati pansati adica Tariceanu si Dragnea si au zis.. NIET .

      22
    • Pai Chiron este cam la fel de grea precum Mistral 3, dapdv n-am facut nici o afacere. Se spune ca termenul de livrare pt Mistral ar fi fost mai lung, dar in principiu oferta MBDA cu Mistral 3 ar fi trebuit aleasa, greu de presupus ca produsul coreean este similar dpdv al calitatii cu cea ofera francezii.

      8
  8. In timp ce noi vb aici ce si cum ne cad dronele in cap mai ceva ca grindina si inca nu avem lege sa le doboram atat ne iubesc de mult conducatorii nostri prea iubiti🤐🤐Speram sa nu cada pe vreo casa gradinita sau scola sa vedem atunci ce mai zice ciolacu si cu generalu de hartie Ciuca???

    10
    • Stai bre linistit…nu ai vazut pe primu sinistru ce a zis …bine ca nu a cazut pe vreun bloc..in rest e ok ..o sa mai cada , noi ne uitam la ele cum cad , editii speciale pe la tv.
      V-am zis ca anu asta nu pupati nimic ..inca nu s-au impartit toate , inca sun liste de facut. Si stai sa vezi ca nu au venit inca parlamentarele si prezidentialele..
      Anu aste e pierdut.la anu pana se trezesc astia de au castigat , peste doi isi cam dau ei cum sta treaba si ne apropiem iarasi de alegeri….

      4
  9. Atatea rachete si torpile aeriene…Ziceti bre esentialul.Cum sunt croissantele in industria asta?

    5
  10. Hai cu lucruri suedeze ca au mai bifat un punct solicitat de Mapn: Sa fie în NATO 😉

    7
    • buna ziua,

      de ce nimeni nu se uita si la un Saab…..la o Visby……o Patria ……un Carl Gustav….etc???
      au tarisoarele celea niste acareturi mai mult decat decente! si sunt si membre NATO !!
      sau armia romana nu se demite cu unelte nordice…??!!
      daca arunci o privire pe net la SAAB sau Patria ….gasesti multe instrumente care cam lipsesc din dotarea mega-armatei !! de la plase de camuflaj destepte pana la submarine!!!
      …deci? pareri?

      brgds, gents

      2
  11. Felicitari pentru reusita si multumim de articol. Foarte interesant.

    MBDA in mod clar ar putea sa fie un partener excelent pentru MAPN.

    5
  12. Off course, eu, cârcotașul de serviciu’. Si NASAMS 2 va avea in caz de licitatie la SHORAD punctaj maxim. Penca lanseaza si AIM-9 X racheta cu cap de dirijare in infra rosu. In plus, are raza de actiune mai mare decat MICA – VL. 50 km in conditiile in care francii inca viseaza la 40.

    4
    • Ba da de unde dracu are NASAMS raza de 50km?! Pai sistemul care foloseste AMRAAM 120 clasica (aia de pe avioane) abia daca bate spre 20km si doar NASAMS 3 cu racheta dedicata AMRAAM ER se duce un pic peste 30km.
      MICA ER bate 40 cu lansare de la sol si ai raza de 40 atat pentru racheta ghidata in IIR cat si pentru cea radar, pe cand NASAMS are la ghidare IIR AIM-9X, asta nu bate 40 km nici lansata din avion, daraminte de la sol, asa ca sa nu comparam mere cu pere, NASAMS este inferior MICA VL si IRIS T sau Spyder de la Rafael.

      4
      • Sorry, dar esti un pic(mai mult) dezinformat. AIM120A(care nici nu se mai fabrică) avea raza lansata de pe avion de +20 nm. C-7 are peste 120km iar D ul cam 160km. Daca tinem cont ca lansata de la sol(gravitatia, frecarea cu aerul mai dens, etc) ramane cu 30-40% din raza aeropurtata raman la cam C7 35-40km iar la D aproape 50.D ul oricum nu cred ca il baga in lansatoare dar au facut ptr +50km un hibrid intre ESSM si AIM120. Care in teste a interceptat tinte la 50km. Francii nici nu viseaza la asta. In plus, lansatorul lor duce doar 4 rachete(!!!) iar cu varianta actuala gâfâie la nici 10km plafon. In timp ce AIM ul NASAM ului bate dublu. Ce puii mei, ce avem acum(OSA AKM/KUB) urca la peste 12 km. Mai bine le pastam pe alea.

        7
      • In plus MICA aia cu IR are raza senzorului tot de doar cativa km. Restul, 30-35 se duce inertial. Daca pilotul inamic, avertizat ca vine o racheta spre el) schimba directia sau altitudinea in alea 30 sec frantuzoaica mai gaseste nada.

        4
        • MICA a lovit tinta, lansata din avion la peste 60km cu senzor IR. In al doilea rand , oriunde cauti raza AMRAAM clasica lansata de pe NASAMS se duce un pic +20 din acest motiv au construit AMRAAM ER, racheta pe care am vazut-o sub forma de macheta la scara 1:1 si crede-ma este mult mai mare decat aia clasica.
          N-am gasit nicaieri raza NASAMS cu AMRAAM peste ce am scris mai sus.
          Si nu sunt un fan al MICA, alegerea mea ar fi spre Diehl cu IRIS T, dar MICA este o racheta de foarte buna calitate.

          4
          • Nu stiu unde ai cautat tu dar peste tot astea sunt razele de actiune(inclusiv wiki) . AIM120C7 are 120km raza iar D ul 160km(unele surse dau 180km). In timp ce MICA aeropurtata are 60 maxim 80km. Adica jumate. Deci si lansata de la sol are 1/2 vs americance. In plus vestita MICA manevreaza +60G doar in primii km. La 12km distanta ramane cu +20G. La 20km cred ca mai angajeaza doar A-50 sau AN-124.!!!

            3
          • Concluzia este urmatoarea :MICA VL are doar 4 rachete/lansator, raza de doar 20km si o altitudine max de angajare penibila. 9km 🤣🤣🤣. Basca, momentan, nu poate fi integrata cu Patriot si Hawk. Doin care avem gramada. NASAMS are raza si altitudinea de angajare cel putin dubla,foloseste rachete aflate deja in dotare si ESTE INTEGRATA cu Hawk si Patriot. Deci avantaj NASAMS pe toata linia(mai putin obsesia VLS ului) . De fapt toata discutia a pornit de la incercarea mea de al corecta pe @Nicolae care credea ca doar Mica VL are rachete cu doua tipuri de dirijare. Cu toate tentativele Macroului Fumee, Franta nu va mai deveni vreodata no ONE pe aceasta planeta ca pe vremea unui alt pitic corsican celebru. A avut o perioada de glorie care fuse si se duse.

            3
        • Pai daca are raza senzorului de cativa km cum dracului se duce spre tinta? Raspunsul este un mare secret de stat in Franta: ghidata de radarul avionului lansator, tot asa cum se duc toate rachetele aer-aer, inlcusiv AMRAAM. Pai tu crezi ca radarul AMRAAMului bate 100km?!

          3
        • 1 la mana MICA are si IR si RF adica si radar si senzor IR deci este o falsa problema cum ca nu ai decat posibilitatea de ghidare IR la lea apoi tocmai de asta este foarte importanta ghidarea spre tinta cu uldate-ul de date de la radarul si sistemele de descoperire a tintei. Deci nici radar si nici IR daa lasi racheta care este „fire and forget” de una singura are sanse foarte mari sa rateze tinta.
          Apoi daca producatorul nu iti da raza aia de actiune de ce te chinui tu sa maresti artificial raza AIM 120 AMRAAM?
          MICA/AMRAAM nu au oricum posibilitatea sa mentina aceeasi manevrabilitate pe toata raza de actiune asa cum o poate face Meteorul care are si al 2 stage de motor si se va folosi de impunsul initial pentru a atinge tinta.
          Deci sa speri ca o sa atingi o tinta aeriana la mai mult de 20+ km este destul de wishfull thinking.

          3
    • @Strumpf
      Nu ai citit cu atentie. Cerinta de care vorbesc este la Shorad, nu la VShorad. Stiu foarte bine ce am citit in caietul de sarcini al licitatiei. Pentru Shorad, NASAMS vine cu Amraam care are doar cap de cautare RF. AIM 9 X intra la VShorad, nu la Shorad.
      Iar cerintele sunt ceva mai complexe decat clasicul “cine o are mai lunga”. Vor conta si raza minima de angajare si altitudinea minima/maxima de angajare si multe altele, poate vei dori sa citesti inainte sa comentezi.
      Polonezii au luat CAMM, care are caracteristici similare cu VL Mica si care va fi integrat cu ICBS si Patriot. De ce crezi ca la ei se poate si la noi nu s-ar putea?
      Parca ziceai ca ai lucrat in domeniu…

      4
      • Eu doar am spus ca Nasams trage si rachete cu dirijare IR. Atât! Iar 9X cu raza aer-aer de 36 km probabil se duce din lansator vreo 10-12km. Ca o vor sau nu e treaba MApN ului. Probabil se poate integra Mica Vl in orice (doar nu sunt facute de klingonieni) dar cred in continuare ca galii nu vor prinde contractul asta. Raytheon si a infipt bine tentaculele aici si nu vor rata miliardele astea. Iar Polonia nu este de dat ca termen de comparatie. Joaca in alta liga si de multi ani stiu sa isi impuna punctul de vedere. Desi nu ii sufăr pe muricani la faza asta sunt cea mai buna alegere. Deci eu merg pe mâna IM Shorad la VSHORAD si NASAMS la SHORAD. Parerea mea!!

        4
  13. NASAM 3 cu AMRAAM-ER ajunge la 50 km raza de actiune
    Cred insa ca mai sunt si alte criterii (eficacitatea loviturilor, costul rachetei, costurile cu integrarea cu celelalte sisteme AA existente, pregatirea personalului de deservire, numar de tinte angajate simultan, numar de vectori per lansator, timp necesar reancararii vectorilor dupa o tragere, samd).

    Contiunui sa cred ca SHORAD/VSHORAD cu 2 furnizori e o solutie de preferat in conjunctura actuala: mai rapid de livrat, nu depinzi de un singur furnizor, cerintele pentru fortele terestre si RoAF sunt diferite.
    NASAM pt RoAF poate usor fi integrat cu HAWK si PATRIOT. Dezavantajul faptului ca nu are lansare verticala, nu este atat de relevant din moment ce aperi baze fixe si sti din ce parte vor venii amenintarile (pe cand la fortele terestre are sens lansarea verticala si o mobilitate crescuta)

    10
  14. Aim 120 Amraam bate peste 100km in angajamente Aer-Aer ,creca ai incurcat un pic rachetili ,avantaju la la nasams este ca foloseste si stocurile aviatiei la nevoie,si invers pt ca noi totusi folosim F16 nu rafale, iar daca RTX chiar face fabrica de rachete aici, poate face revitalizari la stocuri si local poate, si pt modele astea de rachete

    3
  15. Francezii ne-au șantajat la toate contractele pe care le-au licitat aici și au încercat să schimbe condițiile licitațiilor.

    Au legat sistemele de coastă de corvete când nu le mai ieșea prețul la Gowind, că au licitat cel mai puțin. Pe urma au vrut să ne oblige să construim cel puțin o corvetă la ei.

    La ATBTU nu le-au convenit condițiile de licitație și s-au spălat pe cap. La elicoptere s-a plecat cu un preț de 150 de milioane de euro – au ajuns 165 de milioane.

    La submarine nu mai zic de presiuni și șantaj. Între ROK și Paris, prefer ROK ca furnizor de armament. Măcar nu-și bate joc.

    11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *