Inca trei Scorpene pentru India

INS Vela, cel de-al patra nava din clasa Kalvari/Scorpene

Si interesante sunt motivele pentru care marina indiana a decis sa mai comande inca trei nave de la Naval Group. Bineinteles ca indienii cunosc foarte bine acum performantele submarinelor Scorpene, cinci astfel de nave sunt deja in serviciul activ al flotei in timp ce cel de-al saselea se afla deja in probe pe mare. Evident ca aceasta comanda ar trebui sa mai reduca vocea celor care sunt siguri ca toate secretele Scorpene sunt deja in mainile chinezilor si ca nava in sine n-ar fi suficient de performanta.

Scorpene pentru India a fost un program care a avut in vedere dotarea marinei cu sase nave printr-un transfer masiv de tehnologie. Nu stim exact cat de masiv si cat de reusit a fost transferul, cert este ca indienii incearca sa devina constructori independenti de submarine.

Proiectul 75 va duce in final la dotarea fortelor navale cu sase nave noi, mult mai evoluate din punct de vedere tehnologic decat submarinele clasei Kilo destul de batraioare, nave intrate in dotare intre 1986 si 2000, dar sase din cele sapte nave active au peste 30 de ani vechime. Tot spre a cea de-a treia tinerete se indreapta si cele patru submarine de origine germana Shishumar class (Type 209/Type 1500 pentru export), intrate in dotare intre 1986 si 1994.

Dar submarinele germane sunt pe punctul de a fi modernizate simultan cu o reparatie capitala. Deocamdata doar prima nava din serie, INS Shishumar, a trecut prin santierul naval, cea de-a doua – INS Shankush – se pregateste. Suma necesara? 331 milioane de dolari si te gandesti daca mai merita sa bagi atatia bani intr-o nava care bate spre 30 de ani si sa speri s-o mai folosesti inca 10-15.

O durata de exploatare relativ mare pentru submarine, dar nu nemai-intalnita si la alte marine militare.

In acest moment flota indiana de submarine detine 17 nave active:

– INS Arihant – nava lansatoare de rachete balistice, construita local cu masiv sprijin rusesc, proiectul indian s-a bazat pe submarinele clasei Akula. Cinci astfel de nave ar trebui sa intre in dotarea flotei. Programul a  fost demarat in 1984, iar cea de-a doua nava a clasei se afla in probe pe mare. Dar aceste nave sunt nave strategice, lansatoare de rachete balistice cu incarcatura nucleara;

– sapte submarine Kilo;

– patru Type 209/ Shishumar class;

– cinci Scorpene, plus inca o nava in teste pe mare;

Doar ca din punctul de vedere al necesarului de submarine exista o mare problema, acesta fiind estimat undeva la 28-30 de nave si daca tinem cont ca cele sapte Kilo si patru Type 209 se cam apropie, daca nu cumva chiar si-au depasit, durata de viata, situatie este destul de plumburie. Pentru ca chiar daca submarinele vechi inca mai pot fi folosite este foarte dificil sa le poti exploata la capacitate nominala si la fel ca in cazul avioanelor de lupta imbatranite ar putea fi vizate de unele restrictii, au nevoie de multa intretinere.

In acest context, pe 13 iulie, in prima zi a vizitei oficiale a premierului indian, Narendra Modi, la Paris, ministerul apararii de la New Delhi a anuntat ca vor fi comanate inca trei submarine Scorpene. Anuntul in sine n-a mirat pe nimeni iar motivatia din spatele acestuia este relativ simpla si se intinde pe mai multe planuri:

  • Nevoia urgenta de submarine noi;
  • Pastrarea capacitatii de productie pentru Scorpene, un program care s-a intins pe multi ani si a costat statul indian multi bani. Astfel, santierul naval Mazagon Dock Shipbuilders Limited (care apartine statului) a reusit cu greu sa-si dezvolte o forta de munca foarte inalt calificata, s-au investit probabil sume enorme in utilaje si odata cu livrarea celui de-al saselea submarin toate acestea s-ar fi putut pierde;
  • In acelasi timp, programul 75I – care prevede achizitia si constructia in India a sase submarine clasice diesel-electrice dotate cu AIP – mai are destui pasi de parcurs pana cand santierul sa demareze intregrarea in productie. Deocamdata nici nu a fost aleasa o companie furnizoare.

Dar pe langa considerentele industriale si pastrarea fortei de munca inalt calificate, India este un pic cu spatele la zid, avand in dotare 11 submarine suficient de batrane pentru o astfel de categorie de nave de lupta, dar daca la cele sase Scorpene adaugam inca trei (nave cunoscute deja) lucrurile se mai insenineaza un pic, desi pana la necesarul estimat de 30 de nave drumul este foarte lung si necesita multe miliarde de euro.

Tinand cont de situatia Indiei, dpdv industrial si al fortei de munca, cred ca nimeni nu se asteapta ca ministerul apararii de la Bucuresti sa solicite ca cele doua submarine Scorpene pentru Romania, despre care oamenii vorbesc de la o vreme, sa fie construite la nivel local. Ar fi o nebunie fara de seama, desi daca stam si analizam la rece ideea, sansa ca un astfel de contract sa fie semnat in urmatorii ani este aproape nula cu desavarsire.

De asemenea, ministerul apararii indian a anuntat oficial demararea achizitiei celor 26 de aparate Rafale M, impreuna cu un intreg pachet logistic, munitii etc. Dar aici nu avem nicio surpriza. Deocamdata nu avem contracte semnate si dupa anuntul ministerului apararii vor urma negocierile comerciale. Interesant este ca presa indiana sustine ca dupa semnarea contractului pentru Rafale M, 2 pana la 4 aparate vor fi livrate in sase luni, asta insemnand ca vor veni din stocurile marinei franceze. Si iar raman francezii cu o gaura la avioane de lupta si pilotii lor cu ore putine de zbor.

GeorgeGMT

13 comentarii:

  1. Cele 26 de Rafale sunt 22 de Rafale M și 4 Rafale B biloc, Rafale M neavând varianta biloc
    Era necesar transferul de Rafale M din inventarul Marinei franceze pentru că primul Rafale pentru indieni va veni după 36 de luni. Aici cred că s au păcălit indienii, portavionul Vikrant e deja operațional. Între timp indienii testează Mig 29 k pe Vikrant în lipsă de altceva.

    https://www.ndtv.com/india-news/video-mig-29k-lands-on-indias-aircraft-carrier-ins-vikrant-at-night-for-first-time-4065510

    2
  2. Nu am înțeles bine.
    Ce produc indienii pentru Scorpene ?
    Corpul submarinului ?
    Fac montajul general cu piesele ” Made in France” ?
    Produc anumite subansamble in țară?

    Cât despre noi, liniște generalizată.
    – Nu știm cu ce bani se vor platii ultimele 3 sisteme Patriot.
    – Căutăm banii pentru tancurile americane.
    – Deficitul bugetar trebuie redus anul ce vine. Pe fondul unor cheltuieli suplimentare decise in acest an de zeci de miliarde. ( salarii bugetare și pensi mărite)

    Mai credeți în basmul creditelor de angajament miliardare ? ??

    14
  3. Ar trebui sa tragem linie pe un subiect. Cunoasterea armei de către inamic ii reduce din eficacitate dar nu o face automat inutila.

    5
  4. In dulcele stil romanesc, la noi din ‘minim’ trei submarine s-au facut doua. Si sa fie precum la Radio Eraven, din doua a ramas doar unul si ala Delfinul. Si nu operational, ci la tras cheu, urmand ca pe viitor sa fie amplasat intr-un sens giratoriu pentru propasirea spirituala a marinei romane. La Constanta sau la iesirea de pe A2, sa il ‘vaza’ toti turistii cu ochii lor, ca e numai bun de aparat patria mama la nevoie!

    22
    • Mai in gluma , mai in serios e buna ideia sa transformi Delfinul in muzeu ca tot sta dejeaba. Beletu sa fie 50 de lei… eu zic ca se string ceva bani in toate sezoanele. Copiii ar fi fericiti sa viziteze nava. Proiectezi un mic filmulet , vinzi suveniruri originale etc. Banii strinsi intretii submarinu si ajuti veteranii .

      9
      • Și mai bine, cu banii strânși cumperi unul nou. Biletul cu tombolă, personalizat (cam cum au americanii cartonașe cu jucători de baseball de prin anii ’50). Oleacă de propagandă, oleacă de finanțare public-privata, se poate dota armata cu ceva arme.

        3
        • Daca ramine PSD/PNL -ul la putere si actuala gasca plus progeniturile…. (de ,haita procreeaza) , putem vinde bilete 100 de ani si tot nu luam altul.:)

          3
  5. Salut comunitatea aceasta! Cu mult respect autorilor de articole dar și comentatorilor – în majoritatea lor.

    India va deveni, categoric, o putere militară cu o capacitate uluitoare de proiecție a forței, mulțumită acestor submarine, chiar dacă este de așteptat că le vor opera îndoielnic. Cred că își construiesc arsenalul speriați de fierul vechi adunat insistent din Rusia, dar și de China, cu care un conflict major e iminent…

    Mă întreb cât de folositoare ne-ar fi nouă – nu submarine la modul general – că-i clar că ne trebuie – ci Scorpene anume, despre care, intr-un mod infect de comunicare, Tâlvărul pare a ne spune că-i hotărâtă treabă să avem și noi.

    2
  6. Ca sa zic asa fratiorii rromilor nostri au ciordit Scorpenele puse deoparte pentru noi..Misto mingeac

    1
  7. Francezii fac arme foarte bune, dar cam scumpe…

    2
  8. Scorpene asta are invelis din ala de cauciuc ?

    1
  9. Stiu ca doar US, UK, Rusia si Japonia au asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *