Urmasul lui K2 Black Panther

urmasul lui K2 Black Panther

Incurajati probabil de contractul impresionant cu Polonia, coreenii cei democrati (nimic ironic aici) merg mai departe si anunta inceperea dezvoltarii unui nou tanc. Din motivatia oficiala, retinem ca armata sud-coreeana considera ca platforma K1/K2 si-a atins maximum de potential pentru dezvoltare si, drept consecinta, un nou tanc este foarte necesar.

Principiile enuntate arata ca K3 va fi intr-adevar un nou tanc si conceptual vorbind va fi foarte diferit de K2 din mai multe puncte de vedere, desi noul K3 pare o colectie de solutii tehnice dezvoltate de alti producatori consacrati de tancuri.

Astfel:

  • K3 va avea echipajul in partea din fata a tancului, intr-o “capsula” blindata, solutie aleasa de rusi pentru noul lor T 14. Turela va fi una fara echipaj;
  • Tunul va fi unul de 130mm, calibrul anuntat de germanii de la Rheinmetall pentru teoreticul lor KF 51 Panther.

In rest avem a face cu un tanc relativ usor – doar 55 tone (aici se vede ca armata sud-coreeana doreste un tanc sprinten pentru zonele muntoase), cu o arhitectura clasica: echipajul in fata, turela in mijlocul vehicului si motorul in spate.

Se va avea in vedere ca tancul sa aiba un profil cat mai jos pentru a fi cat mai greu vizibil. Semnatura in infrarosu va fi cat mai bine mascata, precum si cea radar. In privinta blindajului se va folosi unul modular compus din otel, ceramica si materiale compozite, pentru o rezistenta pasiva cat mai puternica.

Sistemul activ de protectie va face si el parte din standard.

Prototipul tancului K3 este asteptat sa apara in anul 2030, ceea ce implica ceva graba din partea constructorilor, mai ales daca tinem seama ca va fi un tanc destul de radical din destul de multe puncte de vedere, cum ar fi:

  • Un tun nou nu este usor de proiectat, fabricat si testat desi coreenii au ceva experienta, tunul de 120mm de pe K2 fiind un produs dezvoltat local si nu o licenta, ceea ce este, sa recunoastem, lucru mare;
  • Un nou design, o nou arhitectura, desi poate parea banal, este dificil de dus la bun sfarsit, una este sa treci de la Leopard 2 A1, la A8 si cu totul alta sa dezvolti un nou tanc, o noua turela, un nou tun;
  • Sistemul activ de protectie. Aici ramane de vazut daca va fi unul indigen sau unul importat, Coreea de Sud avand foarte bune legaturi cu Israelul, dar la cat am inceput sa-i cunoastem pe coreeni, va fi unul dezvoltat local care – cel mai probabil – ca va si functiona foarte bine.

In fine, drumul va fi dificil, timpul este foarte scurt, dar K3 va vedea lumina zilei tot asa cum s-a intamplat si cu alte sisteme de armament fabricate in Coreea in ultimii 20 de ani, de la nave de lupta ultra-sofisticate, submarine, avioane de lupta, rachete etc.

Strasnica natie, asta coreeana, tot respectul pentru ceea ce au reusit sa faca pe jumatatea lor de peninsula, o tara de doar 100 de mii de kmp, (Romania are, spre comparatie, 235 mii kmp).

PS Intre timp apar tot felul de zvonuri pe relatia Bucuresti-Seul: ba ca Romania s-ar pregati sa semneze achizitia a 90 de obuziere K9 Thunder, ba ca MLI-ul coreean K21 Redback ar fi gata sa inceapa testele in Romania. Deocamdata nu stim nimic sigur astfel incat intelept este sa asteptam sa vedem contractul semnat.

GeorgeGMT

31 de comentarii:

  1. Muniția calibru 130 mm, trebuie și ea dezvoltata de coreeni.
    Din cite știu, nemții au realizat un tun 130 mm funcțional + varie muniții dedicate.
    A rămas tot la faza de prototip deoarece 130 mm nu e standard NATO. Daca ar devenii un standard, licențele de producție ar fi vândute cu grămada.( cum au făcut și cu țeava 120 mm lisă)
    Încărcătorul automat e o necesitate obiectivă. 130 mm cântărește mult.
    Nu ai cum sa angajezi doar halterofili pe post de încărcători. ?

    15
  2. Estonia’s top Defense Ministry civil servant had a blunt message for Western arms makers on Thursday: Shape up, or see Israel and South Korea replace you.

    https://www.defenseone.com/business/2023/06/s-korean-israeli-defense-firms-are-outpacing-competitors-amid-ukraine-war-estonia-says/387574/

    13
      • @La Reyna
        Nu mai bine ii antreneaza Ucrainenii pe aia din NATO, daca-s asa de smecheri?! Sau prostul fudul si lenes. Dupa razboi, daca in final le-o trag Rusilor, vor zice ca ei au salvat NATO de Rusi, nu invers, uitand ca o natie de 40+ de milioane cu lupul la usa si timp berechet n-a putut da de-a dura singura cateva sute de mii de nespalati.
        Armatele NATO mai spalate folosesc GPSul de pe vremea cand astilalti cu critica in vene nici nu stiau cu cate litere se scrie si uite ca tot se incapataneaza sa-si antreneze soldatii la folosirea hartii si busolei. Pe langa ca tablete, smartfoane si aplicatii au si sodatii NATO, iar drone ieftine din comert ar putea da la fiecare trupete daca ar vrea. Nu ca e rau sa ai drone si telefoane, dar ce faci cand astea sunt neutralizate de bruiaj puternic, plafon vegetal sau artificial, vreme proasta, distrugerea antenelor releu, interceptare etc, iar tu nu stii sa te descurci fara ele? Ca sa nu mai vorbim de cati sunt acum oale si ulcele de la artilerie ruseasca reglata pe sursa de emisie de origine electro-magnetica, pe motiv de lipsa de proceduri si disciplina. Repet insa, nu e rau sa ai si sa folosesti cu cap drone mici si ieftine, tablete si aplicatii, e rau sa devii dependent de ele, incapabil sa te descurci si altfel si sa le utilizezi fara precautii si redundante.

        24
        • Problema e altfel.Astia nu erau la cultura militara generala,ci ceea ce ar fi trebuit sa fie ultimul răcnet în materie de TTP-uri specifice și orientate punctual pe situația de acum.

          Asa în general cred și eu ca apărarea anti-drona va face și va drege,dar uite ca de un an jumate randamentul dronelor este net superior altor sisteme și nu au reușit încă nici unii sa le neutralizeze sigur și eficient.

          Prin asemănare,AA de ambele părți previne efecte notabile ale aviației, apărarea AT oprește atacuri cu blindate dacă e folosita judicios,dar ce e specific războiului de pana acum e ca artileria ghidata de drone e șefa pe tarlaua aia.

          Ambele tabere pierd numere uriașe de drone ,dar e perfect rentabil sa pierzi 50 de FPV -uri pt un camion,darmite pt orice altceva pe câmpul de lupta.EW sau alte mijloace fie nu-s atât de eficiente fie nu-s atât de răspândite pt a contracara numere atât de mari de drone pe o suprafață asa mare,atât de mult timp.

          Asta fiind situația,cata vreme ai șanse reduse sa o iei în freza folosind aplicații pe tableta,le vei folosi și te vei întoarce la hârtie când în loc de 0.05% risc sa mori vei ajunge la5%.

          Războiul va înceta sa fie unul de uzura și de poziții când se va găsi un leac pt senzori (dronele sunt unul din ei)și legatura lor cu artileria.

          So for,not so good.

          7
          • F16 cand vine, vine cu o suita intreaga de senzori si armament,chestia e ce armament si ce munitii vor primi,ca din unele surse deja ce au primit ca alternative warhead la himars recent a facut deja victime, deci si F16 este o necestitate stringenta de lupta pt a putea penetra apararea rusa,sau pt a consolida castigurile teritoriale, daca se intampla cum preconizeaza unii ca rezervele ruse sunt pe limita si e posibila o bresa in aceea aparare

            3
          • @Mihais
            De acord și nu prea cu tine.
            Toată lumea nedusa la școala sau care, mai rău, are doar o spoiala de știință, așteaptă la training TTPuri galactice, care sa permită câștigarea războiului stand in kur c-o bere-n mâna. Dar TTPurile astea nu exista mereu sau nu pot fi predate unora care n-au nici baza elementara ca sa le priceapă și sa le utilizeze. Aceiași însă, pe baza spoielii pe care o au, au impresia ca se pricep la toate și au pretenția sa te învețe ei pe tine, fără sa-și pună întrebarea cum de pana acum au fost in rahat cu toată știință lor și tu nu. Ce nu pricep ăștia e ca milităria e hard work, repetiție pana îți vine sa urli, antrenament si pregătire la greu, disciplina s a m d, și ca TTPurile de unele singure, oricât de șmechere ar fi, nu rezolva nimic dacă nu-s grefate pe cele de mai sus.
            Spuneam ca e bine sa ai și sa folosești drone și aplicații, dar dacă nu știi nimic in afara lor, cam cu alea rămâi și când se strica sau nu pot fi folosite; și sincer, cu toată drona, parca as vrea sa am și o harta mai mare la dispoziție pe lângă ecranul ăla mititel, pe care sa vizualizez situația de ansamblu. Pe cat pariezi ca instructorii aia NATO i-au luat pe ăștia cu baza Topo fiindcă i-au prins ca habar n-au? Iar faza cu Americanii care au drone doar la nivel brigada e clar din categoria “hai sa-nnebunesti!” De-aia am zis de prostul fudul.
            Acu’ e clar ca dacă ai doar câteva săptămâni la dispoziție ca sa-i pregatesti pe aia, mai bine încerci sa bagi in ei maximum de chestii practice și sa arzi etapele neesențiale; totul depinde, bineînțeles, de nivelul inițial al recruților și de disponibilitatea lor de a invata, cat și de calitatea instructorilor. Nu știu despre instructori, dar văzând cum se descurca organizatia mama a recruților la ea acasă, nu sunt impresionat. La ce au arătat Rușii pana acum, o armata decenta ii dădea cu roatele-n sus de mult, dar uite ca ăștia tot acolo sunt. Cred ca, in cele din urma, tot o sa și-o ia, dar cu mult mai mult efort, suferințe și pierderi decât ar fi fost necesar.

            6
            • Io nu ma uit la articole din presa,tocmai pt ca nu spun ce contează. Am citit ce a zis racanu’ ala hahol,nu preluări de alții.
              După cum poți vedea,difera https://twitter.com/WT3ll/status/1679198812483514396?t=d5jmsnHw5igfynaJa0O10A&s=19
              Gagii erau mare parte veterani,cercetasi .

              Trageri au făcut fix una.

              Chestiunea de fond e următoarea.Razboiul asta are anumite probleme particulare,comune ambelor părți.Nimeni nu poate face ceva de anvergura fără a rezolva ,măcar parțial,aceste aspecte.Rusii au eșuat,ucrainenii au eșuat pana acum,iar americanii nici nu s-au apucat sa se gândească la o rezolvare.Despre răspândirea noilor abordări tactice și pregătirea forțelor nici poveste,încă.

              În rest

              7
        • @Andreas

          Atunci am și eu o întrebare – de ce unitățile mecanizate nu iau și ore de echitație? O fi fain tancul dar dacă se termină combustibilul ce faci?

          Ce nu se înțelege (sau nu se vrea) e că ucraineanul ăla amărât a rămas surprins să vadă că ”una din cele mai bune armate ale contenitului”, pe unele segmente e mai înapoiată ca a lor. Tre să fii complet retard ca să spui că inginerii care au construit piramidele erau mai jmekeri ca ăștea de acum, pentru că ăștea de acum folosesc Autocad în loc de papirus. Că dacă li se ia curentul, cum mai fac blocuri fără parcări?

          Iar dacă vrem să o reducem la absurdul absurd – atunci putem zice că și AK-urile și M-16 și restu armelor de foc îs niște bucăți de fier/lemn/carbon inutil dacă nu ai gloanțe. Că na, gloanțele se produc la fabrică iar fabrica e mare și nu e doar una. Vine inamicul cu racheta, dă în fabrici – nu mai gloanțe – gg wp. În schimb dacă mergi în pădure, ai bâte infinit.

          Tocmai de asta avem anume azi și nu acu 200 de nai, telescoape precum JWST, acceleratoare de particule, trepte de rachetă care se întorc din spațiu pe pământ și pot fi refolosite, dispozitive care ne ajută să depistăm cancere înainte ca omu să-și scuipe plămânii, medicamente cu acțiune previzibilă. Că altfel dacă îl iei pe cel mai bun medic de la onco și îl pui să-și trateze pacienții cu ierburi de la clarvăzătoarea Crina, mă îndoiesc că va reuși ceva. Dar ”paradoxal” omenirea nu cere doctorilor să știe plantele medicinale, ci ”doar” încearcă să facă tot posibilul ca medicii să aibă curent ca să-și poată folosi aparatele ori de câte ori e nevoie.

          P.S. Și apropo de nații, știu și eu una cu 20 mln +/-, care stă cu inamicul la prag și nu e prea de parte la capitolul pregătire de cea de 40.

          5
          • Ce e asa de greu de inteles din ce am scris eu: „nu e rau sa ai si sa folosesti cu cap drone mici si ieftine, tablete si aplicatii, e rau sa devii dependent de ele, incapabil sa te descurci si altfel „. Apropos, orele de Topo cu harta si busola au si alte beneficii decat simpla orientare in spatiu. Unitatile mecanizate n-or lua ore de calarie, dar la aia mai isteti personalul lor invata si lupta de infanterie, cum sa foloseasca armament portabil antitanc, cum sa-si organizeze si gereze logistica incat sa nu ramana fara combustibil, cum sa se orienteze cu harta si busola etc.
            Eu mai iau aici atat de un hubris deplasat (gen uite-i pe astia ce fraieri sunt)” cat si de impresia ca poti sari bazele si arde etapele cu ajutorul catorva gadgeturi:
            – „For a week, we were taught to read maps, take the azimuth, transfer the azimuth from the compass to the map and vice versa. When we told them that we use electronic cards on tablets and phones, they did not take us seriously.” Nici eu nu i-as fi luat. Marii cercetasi nu stiau sa citeasca harti si sa ia azimuturi?
            -„They have different drone types, but this is purely brigade level. This shows that in addition to the war with the aborigines in Iraq, Afghanistan, Syria, the Americans have not participated in a serious war for a long time. Their army does not have an analogue of the Chinese…”. S-a gasit cine sa-i critice pe Americani. Chiar asa, s-a prins cercetasul lui peste de la trei instructori in doua saptamani, ce are si ce n-are armata americana?
            Din experienta stiu ca incompetentii se pitesc dupa tot felul de ghidusii tehnologice ca sa-si mascheze nestiinta si as paria ca in mare parte criticile astea survin dupa ce instructorii i-au facut de cacao vazandu-i atat de nepregatiti.
            „Ucraineanul amarat” mai bine ar fi surprins ca s-au lasat ei surprinsi si partial ocupati de unii in inferioritate numerica si calitativa la capitalul uman, care stateau pe frontiera de luni de zile si ca deocamdata nu reusesc sa scape de ei chiar si dupa ce au facut rost si de superioritatea tehnologica si informationala.
            In fine, fiecare intelege ce poate sau ce vrea, eu raman la parerea mea, anume ca daca tacea ăla, filosof ramanea…

            6
  3. Tancul asta K3 pare creonat pe necesitatile si geografia noastra. Similar cu TR85M1 la greutate, trece cu brio testul podurilor subrede din Romania, spre comparatie cu Abramsul amerigan de pune echipajul tancului la mare incercare de vrea sa treabca prin comune cu el peste rauri. Ba chiar si programul de inarmare si planificarea cheltuielilor ne ii sunt favorabile, caci dupa astea 54 de tancuri ar mai urma conform celor zise de armia romana, 300 de bucati minim si au mentionat ca nu trebuie sa fie neaparat Abrams. Pai pana dupa 2030 abia avem operationale Abramsurile si clar mai tragem de toate TR-urile pana atunci. Si la 300 de bucati te lasa coreenii cei buni sa le asamblezi la UMB cu ceva transfer de tehnologie, ai cu seama daca te implici in proiect de la bun inceput sau macar incepi sa achizitionezi arme de la ei, indiferent ce sau in ce numar.

    27
  4. @Cezar. Ar fi frumos sa citim pe acest blog in 2030……”Coreea incepe testele in Romania la tankul K3R varianta pentru Romania.Primele 100 se vor ansambla in Coreea, urmatoarele 200 in Romania .”……..

    19
  5. Join the programme… (smiley) Good weekend! https://www.youtube.com/watch?v=lIi25rQtOrY

    6
  6. Mi-ar fi plăcut să apară o versiune moderna a TR85 M1 fabricata integral in Romania inclusiv muniție românească deoarece în război e mai greu cu aprovizionarea de muniție și piese de schimb.Istoria ne-a arătat că România nu are aliați daca Rusia ar ataca Romania NATO nu ar interveni eventual niște muniție expirată sau armament inutil pt aria geografică a României Vedem cazul transportorului românesc SAUR 3 care a dat clasă mai scumpelor PIRANHA 5 și totuși s-a optat pt cele din urmă

    9
  7. Orcat am vrea sa fim de nationalisti trebuie sa recunoastem Saur pe langa Piranha e o tabla goala un sicriu un tab tipic romanesc vopsit si cosmetizat putin astai adevaru.Sa vezi nationalistii daca mureau soldati romani in fiare vechi saur .Avem nevoie de ajutor pentru a dezvolta un transportor capabil cu flotabilitate sa speram ca in viitoru apropiat il vom avea.

    16
  8. Maine e 16.iulie termenul max pentru Naval, sper sa vedem cine o sa construiască corvetele..

    8
  9. Vash the Stampede

    „Strasnica natie, asta coreeana”

    Va rog, nu „STRASHNA”, mai degraba folosim expresii 100% Romanesti, gen uimitoare natie sau nemaipomenita natie sau grozava natie, etc.

    8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *