Intrebari si raspunsuri pentru Watchkeeper X

 

Acum mai bine de un an am adunat o listă de intrebări pe care la momentul respectiv le-am considerat pertinente cu privire la sistemul de dronă fără pilot Watchkeeper X. Aceasta listă am trimis-o celor de la Elbit Systems, rămânănd în asteptarea unui răspuns atunci când va fi posibil, în funcție de evoluția ofertei către România și atingerea anumitor etape ale contractului.
Găsiți mai jos întrebările emise de Romania Military și răspunsurile reprezentanților Elbit Systems (cărora le mulțumesc pentru amabilitate) relativ la sistemul (Hermes 450) Watchkeeper oferit României (am lăsat si întrebările fără răspuns din diferite motive, pentru a nota preocuparea existentă):
1. Câte UAS/sisteme sunt gestionabile simultan (câte GCS/sistem)? Doar 2 legături de date/UAV-uri? Solicitarea Armatei Române este 3 UAV/sistem, dar nu este clar câte pot opera simultan.
  • R: Configurația tipică este 2 UAV operabile simultan.
2.Hermes 450 Long Endurance este o variantă specială, sau este doar un Hermes 450 WatchKeeper obișnuit cu rezervoare de combustibil externe suplimentare?
  • R: Versiunea LE este o configurație opțională, nesolicitată efectiv de România.
3. Care este capacitatea maximă de combustibil cu rezervoare suplimentare pe Hermes?
  • R: Nu există rezervoare suplimentare de combustibil în configurația tipică românească
4. Care este sarcina utilă rămasă când rezervoarele de combustibil sunt încărcate complet?
  • R: Setul de sarcină utilă include simultan Radar Thales si senzor optic Spectro XR de categoria 15 inci și multe alte opțiuni
5. Hermes 450 și 900 sunt complet compatibile pe GCS? Sau unele modificări, actualizări/upgrade-uri sunt necesare pentru a adăuga versiunea 900?
  • R: Da, 100% compatibil, Watchkeeper necesită un pachet de upgrade SW.
6. Raza maximă a legăturii de date este de 250 km fără retransmitere? Din datele oficiale Elbit se dau 250 km dar unii utilizatori dau doar 200 km sau chiar mai puțin. Este aceasta pentru condiții ideale față de cele degradate? Surse:
  • R: Cerința obișnuită este de 200 km, 250 km este posibil cu antena direcțională integrată doar pe Hermes, deocamdată.
7. Are Watchkeeper X capacități de releu, pentru a extinde raza de acțiune Datalink cu alte UAV dincolo de legătura de date inițială LOS direct cu stația de control de la sol? La ce distanța? (Hermes 45 are deja funcție de releu radiocom, la fel Hermes 900: https://elbitsystems.com/media/naval_hermes_900_maritime_2018_LR.pdf ).
  • R: Nu este integrat pentru că nu este interesant din punct de vedere operațional, deoarece necesită echipamente suplimentare care penalizează sarcina utilă pentru un câștig de doar câteva zeci de kilometri (20-40 km) ai legăturii de date.
8. Există o legătură de date directă disponibilă între UAV-uri sau aceasta este redirecționată prin legăturile de date ale stației terestre?
  • R: Nu în Watchkeeper până acum, dezvoltare în curs pentru UAV de clasă inferioară Elbit, disponibilitate probabilă ulterioară.
9. Cerința Armatei Române include transportul de muniție la bord si lansarea acesteia. Există preferințe de pachet pentru o potențială integrare, cum ar fi STAR-80L de la Elbit (testat și pentru integrarea SOCAT)?
  • R: Nici un comentariu despre arme.
10. Există un sistem de dezghețare la bord disponibil pentru Watchkeeper X/Hermes450?
  • R: Există ca o capacitate opțională.
11. Care este „spațiul de creștere” pe arhitectura Watchkeeper X/ Hermes 450? Integrari viitoare?
  • R: AI, BigData, fuziunea senzorilor sarcinilor utile.
12. Poate Hermes 450 să folosească piste de iarbă improvizate?
  • R: Da, piste neasfaltate.
13.Care sunt componentele/sistemele care vor fi realizate in Romania pentru Watchkeeper X / Hermes 450? Care este procentul de „produs românesc” propus din întregul sistem?
  • R: Majoritatea structurii și componentelor UAV-urilor, cu excepția senzorilor.
14. Care sunt „blocurile de construcție identice/compatibile Watchkeeper X/Hermes 450 UAS, Hermes 900”?
  • R: Compatibilitate HW/SW la nivel GCS (Ground Control Station)/sisteme de comunicații, majoritatea avionicii și altele.
15. Opțiuni pentru minimizarea semnăturii RadarCrossSection și InfraRed a UAV-ului?
  • R: Nu se poate comenta in legătură cu acest subiect. Nediscutat.
16. Sisteme de autoapărare (chaff & flares, mici DIRCM/IRCM) sau Electronic Warfare integrate pentru Watchkeeper X / Hermes 450?
  • R: Nu se poate comenta in legătură cu acest subiect. EW există ca pachet opțional de sarcină utilă
17. Care este costul orar detaliat al zborului pentru Hermes 450? Câteva indicii de calcul pe exemplul utilizarii in SUA: https://www.muckrock.com/news/archives/2015/jan/12/how-843-lbs-seized-pot-lead-customs-and-border-pro/
  • R: Depinde de utilizator/strategia de utilizare
18. Care sunt evoluțiile în viitorul apropiat pentru familia Watchkeeper X (Hermes 450)/900? Foaia de parcurs?
  • R: Varianta Hermes 900 Starliner cumparata de Elveția, certificat civil. Aliniat la cerințele NATO STANAG 4671 Ediția 3 (2019) pentru UAV (CERINȚE de navigabilitate  a sistemului UAV / USAR) – caracteristica majoră de siguranță este „sense & avoid”, ciclu de rotație/zbor mai scurt și automat, masă mai mare la decolare.
19. Care este viteza maximă a vântului pentru operațiuni sigure cu Hermes?
  • R: Nu poate fi dezvăluit, dar depășește in mod cert cerințele românești.
20. Principalele diferențe pentru versiunea maritimă versus cea terestră?
  • R: Platforma este aceeași, doar sarcinile utile se schimbă. Configurația maritimă are un RADAR maritim, AIS (Automatic Identification System) în plus de sarcina utilă EO/IR. Este complet configurabil la nivel operațional, de la configurații terestre la maritime și viceversa .
21. Cum pot interacționa UAV-urile de la 2 stații de bază diferite?
  • R: Integrat între GCS-uri pentru mai mult de 2 legături de comunicație simultan
22. Există vreo legătură Link16 sau echivalent integrat pentru comunicarea cu terții?
  • R: Posibil, poate fi integrat de partenerii NATO
23. Sunt senzorii și încărcăturile utile de comunicație reconfigurabile de la o misiune la alta? Cât timp durează reconfigurarea? Se poate face pe teren sau necesită echipament special.
  • R: Realizabil pe teren.
24. Care este durata de viață a structurii aeronautice a lui Watchkeeper X /Hermes 450?
  • R: Este la nivelul cerut de Ministerul Apărării român.
25. Care este media „Timpului mediu dintre probleme/defecțiuni”?
  • R: Răspunsul complicat și lung, nu poate fi discutat în acest Q&A.
26. Care este intervalul de timp de funcționare între 2 cicluri de întreținere aprofundate (cicluri de viață)?
  • R: Nici un comentariu.
27. Este prevăzut un pachet de integrare pentru Hermes (și pentru platformele ulterioare) pentru a interacționa direct cu Puma SOCAT/Naval, IAR-99C Soim (sau eventual Lancer și F-16MLU) pentru a oferi cercetare și țintire în timp real și, în cele din urmă, să acționeze la distanță ca un amplificator de legături RF pentru arme, pentru a-și extinde și mai mult raza de acțiune dincolo de capacitățile sistemului lansator?
Acest lucru ar putea reduce, de asemenea, riscurile si crește capacitatea de supraviețuire a platformei de lansare cu echipaj în spațiul aerian contestat și ar putea extinde conștientizarea câmpului de luptă și capacitățile de atac dincolo de senzorii proprii ai platformei cu echipaj uman la bord.
  • R: Nici un comentariu.
########################################################

Aici rezumatul original, în limba engleză:

 

Please find here below some of the questions issued by Romania Military and the answers provided Elbit Systems specialists reffering to (Hermes 450) Watchkeeper :

1. How many UAS/systems manageable at once (how many GCS/system). Only 2 datalinks/UAVs? Romanian Army’s request is 3 UAV/system, but not clear how many can operate simultaneously.

  • R: Typical configuration is 2 UAV operable simultaneously.

2.Hermes 450 Long Endurance is a special variant, or it is just a regular Hermes 450/ WatchKeeper with additional external fuel tanks?

  • R: It is optional configuration, not actually requested by Romania.

3. What is the maximum fuel capacity with extra tanks on Watchkeeper X?

  • R: There are no extra fuel tanks in Romanian typical configuration

4. What is the remaining payload when fuel tanks are fully loaded?

  • R: The payload set includes Thales Radar + Spectro XR optical sensor 15 inch category and many other options

5. Watchkeeper X / Hermes 450 and 900 are fully compatible on GCS? Or some modifications, updates/upgrades are required to add 900 version?

  • R: Yes, 100% compatible, Watchkeeper requires a SW upgrade package.

6. The datalink maximum range is 250km without retransmit? From Elbit slides is given 250km but some users give only 200km or even below. Is this for ideal conditions versus degraded ones?
https://www.nas.gov.sg/archivesonline/data/pdfdoc/MINDEF_20150330001/MINDEF_20150330003.pdf
https://www.israeli-weapons.com/weapons/aircraft/uav/hermes_450/Hermes_450.html

  • R: Regular requirement is for 200km, 250km is possible with directional antenna integrated on Hermes only, for now.

7. Does Watchkeeper X/ Hermes 450 have relay capabilities, to extend Datalink range with other UAV beyond the initial direct LOS datalink with the ground control station? Which distance? (Hermes 45 already have radiocom relay function).

  • R: Not integrated because not operationally interesting, because requires extra equipment penalizing the payload for a gain of few dozen kilometers (20-40km).

8. Is there a direct datalink available between UAVs, or this is redirected through ground station datalinks?

  • R: Not in Watchkeeper so far, development in progress for Elbit lower class UAV, later probable availability

9. The Romanian Army requirement includes carrying munitions. Are there any package preferences for potential integration, such as Elbit’s STAR-80L (tested also for SOCAT integration)?

  • R: No comment on weapons.

10. Is there onboard de-icing system available for Watchkeeper X /Hermes450?

  • R: Existing as an optional capability.

11. What is the „room for growth” on Watchkeeper X/ Hermes 450 architecture? Future integrations?

  • R: AI, BigData, payloads fusion.

12. Can Watchkeeper X/ Hermes 450 use improvised grass-runways?

  • R: Yes, unpaved runways.

13.What are the components/systems to be made in Romania for Watchkeeper X /Hermes 450? What is the percentage of proposed “Romanian-made” from the whole system?

  • R: Most of the UAV except the sensors.

14. What are the ” the Watchkeeper X / Hermes 450 UAS, the Hermes 900 identical building blocks „?

  • R: HW/SW compatibility at the GCS / communication systems level., most of the avionics and others.

15. Options for minimizing UAV’s RadarCrossSection and InfraRed signature?

  • R: Sensitive subject, could not be discussed

16. Self-defense systems (chaff & flares, small DIRCM/IRCM) or Electronic Warfare integrated for Watchkeeper X / Hermes450?

  • R: Sensitive subject, could not be discussed. EW is part of the optional payload.

17. What is the detailed hourly flight cost for Watchkeeper x/ Hermes 450? Some hints: https://www.muckrock.com/news/archives/2015/jan/12/how-843-lbs-seized-pot-lead-customs-and-border-pro/

  • R: Depends on the user/ usage strategy

18. What are the near future developments for Watchkeeper X/ Hermes 450/900 family? Roadmap?

  • R: Hermes 900 Starliner variant bought by Switzerland, civilian certified. Aligned to STANAG 4671 Edition 3 (2019 ) NATO requirement for UAVs (UAV SYSTEM Airworthiness REQUIREMENTS / USAR) – safety key feature is “sense & avoid”, shorter and automated turnaround cycle, higher takeoff weight.

19. What is the maximum windspeed for safe operations with Watchkeeper X/ Hermes450?

  • R: Cannot be disclosed, but it clearly exceeds the Romanian requirement

20. Main differences on the maritime version versus land one?

  • R: The platform is the same, only the payloads change. The maritime configuration has a maritime RADAR, AIS (Automatic Identification System) beside the EO/IR payload. It is fully configurable on Operational-Level from land to maritime configurations.

21. How can interact UAVs from 2 different base stations?

  • R: Integrated between GCSs for more than 2 communication links simultaneously

22. Is there any Link 16 or equivalent integrated for communication with peers?

  • R: Possible, can be integrated by NATO partners

23. Are the sensor and communication payloads reconfigurable from one mission to another? How much time does it takes to reconfigure? It can be done in the field or requires special equipment.

  • R: Doable in the field.

24. What is the lifespan of the air structure of Watchkeeper X /Hermes 450?

  • R: It is at the level requested by the Romanian MOD.

25. What is the average „Mean Time Between Failures”?

  • R: Complicated and long answer, cannot be discussed in this Q&A.

26. What is the operating time span between 2 in-depth maintenance cycles (life cycles)?

  • R: No comment.

27. Is there foreseen an integration package for Hermes (and for hereafter platforms) to directly interact with Puma SOCAT/Naval, IAR-99C Soim (or eventually Lancer and F-16MLU) to provide real time scouting and targeting and eventually act as remote RF link booster for weapons, to further extend their action range beyond launcher’s airship capabilities?
This could also reduce the risks increasing survivability for the launching manned platform in contested airspace and expand battlefield awareness and attack capabilities beyond manned platform’s own sensors.

  • R: No comment.

#######################################################################

 

 

Marius Zgureanu

 

Pentru mai multe detalii asupra produsului si configuratiei precum si istoricul achizitiei MApN, citeste si:

Elbit Hermes 450/Watchkeeper… putina istorie 

A fost semnat acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” 

Elbit Systems a primit comanda pentru furnizarea primelor trei Sisteme UAS tactice Watchkeeper X pentru Ministerul Apărării Naționale din România 

Watchkeeper X – propunerea Elbit pentru Romania 

A fost semnat acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” 

 

64 de comentarii:

  1. Interesant,ar fi tare daca aceleasi intrebari le ai pune celor de la Bayractar ! Am intelege mai bine diferentele intre cele doua drone…

    6
    • capatu satului

      Răspuns greșit
      O comparație corecta ar fi permis sa înțelegem ca factoru x a fost o alegere nefericita comparabil cu tb2

      Singuru avantaj este o integrare a asamblării in tara, si cam atât

      Chestia asta cu : facem licitație si vine cine vrea ma lasa rece
      O armata profesionista însemna si dotarea cu tehnica pt razboiu mâine nu pt ww2
      Dar avem noi obiceele noastre la strategia de înzestrare si ar fi pacat sa renuntam la ele

      O comparație corecta ne-ar ajuta sa înțelegem de ce bayraktar era preferabila lu X factoru
      Si de ce englezii critica x factoru si s-au încolonat spre bayraktar
      De ce polonezii au optat pt tb2 –
      Dar n-au polonezii si englezii factoru uman de la conducerea noastră –

      La mintea mea,
      Bayraktar tb 2 este alta generație de proiectare
      Mai la ziua de azi – blended wing body
      X factoru este ceva de mai demult
      Si generație mai veche de proiectare vine cu consecințe in capacitatea de lupta, viteza, raza de acțiune, rcs, capacitate de detectare de către inamic, etc

      Apoi o stație gcs la tb2 poate duce 3 aparate
      La x factoru duce doar doua

      Iar la raza de acțiune tb 2 câștiga detașat

      Nu s-a dorit sa se spună nimik de rcs
      Înseamnă ca este un rcs mare la x factoru

      Da la noi este la moda ceva mai vechi
      Pe măsura capacității conducerii militare
      Conducerea second hand cu factoru uman uitat in alta dimensiune
      Gradu de general si pensia cumulata cu salariu e esenta
      Restu îs detalii

      9
      • Compari ceva luat in 8 ani cu productie in tara cu ceva contractat in nici 6 luni direct de la turci fara offset sau compensare,parca au scos din joben banii

        6
      • capatu satului

        Am greșit
        Luam si tb2, sa nu se supere nimeni
        18 bucăți – 3 sisteme de căte 6 aparate
        Conform wiki cele 18 tb2 vor aparține de baza 93
        https://romania.europalibera.org/amp/romania-contract-18-drone-bayraktar-turcia/32381583.html

        Totuși, tb2 are raza de acțiune de departe superioară lui x

        2
        • Nu luam tb2 sa nu se supere nimeni ,luam ca asa au vrut politicienii ,cum tot politicienii nu au vrut corvete de la damen nici in 2017 nici in 2023

          4
        • „Am greșit
          Luam si tb2, sa nu se supere nimeni
          18 bucăți – 3 sisteme de căte 6 aparate”

          Păi vezi? Știrea se discută de luni de zile și tu comentai pe bază de „expert ” habar neavând?
          Deștept foc!

          10
      • „Singuru avantaj este o integrare a asamblării in tara, si cam atât”

        Capătul satului, nu mai bea bre.
        Oamenii ăia îți spun că toată drona se va face în România, în afara de senzori (care nici nu sunt ale lor, sunt ale lui Thales) și tu duci in derizoriu?

        În al doilea rând, sunt două chestiuni complet diferite și cu misiuni diferite.
        Watckeper X este o dronă minunată pentru cercetare (iar fără cercetare degeaba ai artilerie cu rază lungă și nici nu poți face manevre de forțe mari), TB2 este o dronă „de atac”, vânătoare de blindate și trupe inamice.

        S-au luat de amândouă și nici acum nu va convine?

        22
        • capatu satului

          Fără supărare
          Ce am spus Io si ce ai înțeles tu
          Sunt aparate cu tehnologii diferite de proiectare
          Tb 2 este mai avansat tehnologic, datorită faptului ca tb2 are 9 ani iar x are cu mult mai multi ani
          Si povestea aia cu avansu tehnologic al x factor ca el reconoaste inamicu si vine tb 2 cu armamentu e folclor

          Numa ca X poate zbura la maxim 200 km de baza, pe când tb are inclusiv ai si poate intra in adâncimea teritoriului inamic
          Tb 2 a fost proiectat din start altfel pt război electronic, etc
          Si vorbim de tehnica militara nu de drone civile

          Spun englezii si alți utilizatori despre problemele x
          Oricine poate cauta pe goagal
          https://m.defenseromania.ro/dronele-watchkeeper-britanicii-se-intreaba-daca-au-nevoie-de-un-uav-scump-problematic_623863.html

          Pana la urma criticile trebuiau sa lămurească de ce s-a ales x ?
          Si de ce la acest preț ?
          Care mie mi se pare foarte mare pt drone x cu o asemenea vechime de la lansare

        • „Watckeper X”
          mda

    • Caietul de sarcini romanesc pentru Bayraktar?

      Din ce am vazut, vor sa ia ceva standard, pe cand Watchkeeper X e adaptat pe cerintele noastre.

      5
    • Numai rezultatele pe teren de fapt au sa ti raspunda si tot asta partial:
      https://www.bbc.com/news/world-europe-66589596
      Intr o lupta din acest fel, drona vs tinte
      sunt multi parametri de luat in consideratie. Nici MAPN n au sa dea detalii mai multe si nu din cauza ca secretele sunt mostenire de la sistemul trecut si nu din cauza ca sunt secretele unui stat ca in general caracteristicele acestora sunt cunoscute, numai din simpla cauza ca nu se cade sa arati ce ai posesie intr un conflict de razboi local care in actualitatea asta, sta la poarta.

      1
  2. Buna dimineata?
    Cum a inteles din intrebarile date, raspunsurile lor nu erau mai mult decat
    stiut din informatii date in pamflete lor
    de informare, asta din 2 motive:
    1. Exista multa intrecere intre producatori si sunt multi, noi avem 3 de exemplu
    2. Fiecare tine cartile la piept si le ofera
    dupa nevoile clientului ( vedeti razboiul
    Armenia vs Azarbaijean)
    3. Zilnic apara alt producator, turcii
    si ivanii au inceput cu copii de ale noastre

    7
  3. Chapeau bas maitre!
    Uite ceva util, interesant si proactiv.
    De curiozitate, ati trimis intrebarile astea si la MAPN?

    1
  4. Mi se pare un set de răspunsuri profesioniste, de așteptat de la o companie cu statura Elbit.
    Întrebarea numărul 9 se referă la ‘Romanian Army’. Dronele astea sunt pentru RO Army sau pentru Romanian Air Force?

    1
  5. Q&A nr. 5, 14, 18. Foarte interesant.

  6. Dupa articolul de acum cateva zile despre lupta maritima intr o mare inchisa si necesitatile romaniei pe zona navala, asta este al doilea articol interesant, chiar si cand nu raspund la unele intrebari ne dau raspunsuri. De exemplu este clar ca romania vrea sa le foloseasca si ofensiv.

    Bravo, pentru o idee buna de articol. Sunt curios cand vine prima drona.

    3
  7. Cea mai interesanta intrebare mi s-a parut chiar ultima. DIn pacate fara raspuns dar oarecum de asteptat. Genul asta de informatii cred ca sunt cam secrete totusi

    1
  8. Mie partea de AI si BigData imi pare foarte interesanta…zona unde si noi am putea sa adaugam ceva pe baza datelor stranse(probabil nu la acealasi nivel ca Elbit) dar ceva custom made in Romania.

    1
  9. E de apreciat ca au facut „efortul”de a raspunde
    Unele din raspunsuri fac referire la cerintele MApN, insa datele din intrebari nu tin minte sa se regaseasca in caietul de sarcini printre cerinte sau criteriile de evaluare
    Curios care din optionalele mentionate sunt / vor fi achizitionate de MApN
    Tinnd cont de capabilitatilor rusilor de EW, ar fi interesant care ar fi costurile de integrare a unui tactical data link pe ele

    8
  10. „13.Care sunt componentele/sistemele care vor fi realizate in Romania pentru Watchkeeper X / Hermes 450? Care este procentul de „produs românesc” propus din întregul sistem?
    R: Majoritatea structurii și componentelor UAV-urilor, cu excepția senzorilor.”

    Inclusiv motoarele?Ar fi bine daca ar fi asa,dar pare cam ciudat.

    1
  11. Multumesc pentru articol.

    2
  12. f. interesant.

    1
  13. Interesant!
    Oricum, vis a vis de rază, senzori, opționale, armament, cred că nimeni niciodată nu va da un răspuns „exact”. Pentru că sunt informații sensibile. Se dau informații aproximative, oarecum generice.
    Dar, da, știu, unii au fetișul „să știe ei” raza la centimetru și exact ce știe echipamentul să facă. Eu nu! Pentru că dacă e pe net și văd eu, văd și alții.
    Și să nu spuneți că „e același echipament” ca la alții, că nu e. De exemplu, Bayraktar a și zis că ale lui sunt diferite pentru fiecare utilizator (în Africa au dat monkey model, de exemplu).

    3
  14. Si n am vorbit de faptul ca mai stie Hermes 450 ce sa faca.
    1. Recunoastere
    2. Identificatie
    3. Pocnire
    Uitati una mai recenta:
    https://www.reuters.com/world/middle-east/israeli-settlers-attack-palestinian-village-after-deadly-hamas-strike-2023-06-21/

    2
  15. Cică Utkin și Prigojin au murit într-un accident aviatic.

    1
  16. @MZ, foarte bune întrebările, iar răspunsurile Elbit foarte interesante, maxim din ce puteau spune/confirma.
    Watchkeeper X și TB2 cred ca vor fi foarte utile în caz ca Transnistria va încerca să destabilizeze Republica Moldova.

    1
    • Te apuci de rusia, ca transnistria e
      numai un pseudonim.
      Atunci , te c____ci in pantaloni ca
      n ai de fapt raspuns. Si Europa ?
      E de vazut…..

      • Noi nu vom interveni in Transnistria decat cu aprobarea prealabila a licuriciului mare. Si nici atunci nu cred ca vom recunoaste interventia. La fel cum nici acum nu recunoastem ca livram armament Ucrainei.
        Stim sa facem si noi operatiuni speciale, nu e chiar asa o stiinta oculta!
        Totusi, situatia Transnistriei e cam asa: fie Ucraina se va apropia de victorie, situatie in care Rusia nu va avea capacitatea reala de a ajuta Transnistria (excludem loviturile nucleare ca e alta mancare de peste) fie Rusia se va indrepta spre victorie, situatie in care nimeni nu va provoca trupele ruse din Transnistria, ca ar fi pielea Moldovei pe bat.

        5
  17. O oarecare opinie. Probabil va supăra pe unii, dar nu mă interesează, e opinia mea.

    Vis a vis de dotare, în general.

    Erau atâtea găuri, că era și greu să te hotărăști de unde să te apuci să le astupi.
    Stau și mă gândesc că prin 2013 (înainte de invazia rusă în Ucraina) nu aveam nimic.

    Apoi, cătinel – cătinel, cu cât s-a putut (fără mega proiecte faraonice gen vreo credite de câte 15 miliarde de dolari, unul în SUA și unul în Coreea de Sud cum au făcut polonezii – revin și la ele) s-a început astuparea unor găuri, transformarea armatei române într-o armată cu adevărat combatantă.

    Și asta în condițiile în care – dacă țineți minte – unii încercau să obțină o rezistență a societății împotriva „militarizării” (sic!) și „înarmării” României. Făcând-o pe bine intenționații, deghizați în „oengiști de bine”, au schimbat „vrem spitale cu catedrale” cu „vrem bani la educație și sănătate, nu la armată” sau „vrem autostrăzi, nu rachete” (de parcă se lua de la gura spitalelor sau a școlilor și se dădea „la rachete”.
    Au fost sute de postări pe această temă, zeci de articole în presă ba chiar și îndemnuri la protest.
    Așa că, în acea atmosferă, cu siguranță nu puteai contracta ca polonezii credite de vreo 30 de miliarde în total pentru înarmare, mai ales știută fiind și psihoza românului pentru „datoria externă” (psihoză rămasă de pe timpul lui Ceaușescu și moștenită de la bătrâni la tineri, că atâta „mândrie” aveau și ei că „am fost singura țară din lume fără datorie externă” – păi, fix de aia nu aveam nici de unelea).
    Atunci s-au lansat public psihozele naționale care ne bântuie și acum cu „militarizarea statului” (un fake cât casa, „gradul” în societatea românească are influență zero, dar romanului ii place când merge in Franța și vede „gradul” țanțoș în mall la cumpărături, de zici că unii militari francezi nu au haine civile) și „pensiile speciale” (sau cum se distruge ultima chestie care nu era distrusă în țara asta: resursa umană din armată pentru…0,5% din PIB).

    Dar să revenim la oile noastre, astuparea găurilor din înzestrare:

    – F-16

    – HIIMARS

    – Patriot

    – ceva radare

    – ceva comunicații

    – ceva război electronic, se vad prin poze pe la exerciții și chestii anti dronă dar și drone mici

    – blindate Piranha 5

    – camioane Iveco

    – drone Watcheper

    – drone Bayraktar

    – rachete antinavă NSM

    – JLTV pentru FOS

    – ceva buggy și vehicule ușoare pentru FOS

    – un batalion de tancuri Abrams (încă nu e atât de avansată afacerea, dar fiind cu americanii se va face)

    – 32 de F-35 prin 2030

    – se vor lua și ceva obuziere autopropulsate și MLI

    – și se vor lua și shorad și vshorad (deja sud coreenii cu KM-SAM testează piața în Ro iar Raytheon încearcă cu NASAMS – pentru medium range ideal ar fi NASAMS g2g cu SUA, ca rachetele antinava NSM, așa am fi sigur că se face).

    – se mai înființează câte un batalion de infanterie (Târgu Jiu, …) și probabil se vor mai înființa

    – nu se mai văd uniforme pestrițe pe la exerciții, se văd echipamente individuale de calitate (căști, veste, ochelari tactici), nu se mai vad trei tipuri și culori de bocanci la un pluton, etc.

    Ne mișcăm! Rău…bine, ne mișcăm.

    Doar că problema mare pe viitor va fi alta. Resursa umană. Distrusă dintr-un populist prostesc pe care doar romanul cu minte odihnita îl putea inventa (pentru că în orice țară NATO militarii au pensii de serviciu) + salariile foarte mici din sistem. Soldatul are salariu de încadrare coeficientul 1, cât o femeie de serviciu. As fi curios cu ce oameni vor opera ei fiarele astea multe. Se vor găsi operatori de drone cu 3000 de lei pe lună?

    Deci e bine, probabil se putea și mai bine, dar e mult mai bine decât era de așteptat.
    Însă ce să înțeleagă românul hăhăitor din orice, prost dar „priceput” în toate și tot mereu deprimat și plângăcios?

    Vedeți un specimen la unul dintre primele comentarii de aici, un prostălan obișnuit la site-ului, care începuse să înjure Watckeper X că „sunt mult mai proaste decât Bayraktar” (un comentariu strategic printre primele, să dea tonul unei bociri în cor că „Bayraktar era mai bun”). Ce nu știa prostălanul (cu toate că-și pierde toată ziua pe aici trollînd) e că România a contractat și Watckeper X și Bayraktar. Apoi a încercat să bage o altă fumigenă bosumflată că „mdaaa, așa suntem noi, că vrem să-i mulțumim pe toți”. Deci, nici așa nu-i bine ..

    Ia zi „capătul satului”, cum e? Hmm…?

    20
    • Cu pensiile si salariile te inseli.

      In primul rand doua aspecte:
      -armamentul modern/complex nu il operezi cu soldati.
      Minim maistru militar.
      -pensiile. Sistemul de pensii/salarii in Romania era deficitar.
      In sensul ca era facut sa nu permita o separare pe ranguri de importanta/rezultate. A doua era ptr ca era mentinut ptr un fel de clientela. De obicei politica si nu neaparat ptr un partid anume. Ci ptr cei de la butoane.
      Care foloseau masa bugetarilor ca masa de manevra.

      Pensiile , la fel. In afara disparitatii intre o pensie minima de la stat si una maxima , mai existau diferite anomalii(una din ele e faptul ca unii ieseau la pensie cu o pensie mai mare ca ultimele salarii).

      Sunt N formule , prin care institutii ale statului isi pot rasplati angajatii. Toate legale. In limita unor disponibilitati bugetare.

      Totusi , armata nu e un sector „productiv” , oricat de multa importanta poate avea. Si logic in orice economie de piata/democratie va fi „rasplatita” dupa importanta.

      Si aici se va veni pe un palier de normalitate. Ptr ca un pilot ce acumuleaza misiuni prin Lituania , sau prin Mali , nu va primi la sfarsitul lunii ..un salariu de incadrare cu coeficientul 1.
      Ci va primi salariul+diurne+etc+ ce ii mai corespunde.
      Armata , ca si alte institutii va invata sa lucreze si cu case de asigurari si alte forme , care sa permita asigurarea angajatilor , etc.

      Trebuie sa existe o „descentralizare”. Nu se poate plati un operator(ofiter sigur) de Patriot cu 500 de lei in plus fata de un soldat.
      Un operator FOS in armata americana „consuma” cat formarea unui pilot(era o chestie din acestea ptr public in trecut). Dar misiunile lor au un anumit grad de periculozitate si pe timp de pace. Ptr ca ei pot participa in chestii mai putin accesibile publicului.

      Nu se poate echivala totul ad-hoc.

      Efectul pe termen scurt(al salariilor de incadrare mai mici) e ca nu vor mai intra toti inadaptatii si pilosii in sistem.
      Ok , ai baza mai mica , dar mai de calitate.
      Al doilea efect al misiunilor si periculozitatii ..e ca nu isi vor mai „baga” unii odraslele la un „loc caldut”. Ca nu mai e caldut.

      Pe termen mediu , in functie de cum evolueaza economia , se vor mari si salariile de „intrare”. De incadrare.
      Dar ..intre timp va dispare efectul „cautarii unui loc caldut” de catre inadaptati.

      Pe timp mediu , armata ar putea incepe si cu incadrarea de soldati de alte nationalitati(cum o multime de armate europene au legiuni cu soldati) si care doresc obtinerea cetateniei romane. In cazul in care problemele de personal persista.

      3
      • Manânci borș,
        Există negru pe alb in lege, a pus-o Sharky aici de s-a saturat. In cazul militarilor pensia nu aveau voie să depășească 65% din media salarială. Aia cu „pensia mai mare decât salariul” era la alte categorii. In sistemul militar pensia medie era de 3300-3500 de lei, ce „burghezie” visați voi?

        „armamentul modern/complex nu il operezi cu soldati.
        Minim maistru militar.”

        Așa o fi, dar am impresia că iar mănânci borș.
        Însă, vezi in legea salarizării cât ia un subofițer/maistru militar. 1,5-1,7 coeficient brut.
        Țara asta a plâns 30 de ani după fiare și când au venit fiarele vor plânge după oameni. Fără „cârligul” pensiei de serviciu nu este absolut nici un motiv pentru ca un tânăr să îmbrace uniforma militară. Și nu o spun eu ci cifrele de 30% locuri ocupate în școlile militare de subofițeri/maiștri ai MApN.

        Dar voi trăiți în bula voastră în continuare, însă atenție la ce fumați…

        4
  18. De cumpararea unor drone kamikaze ce se stie? Ca asta e viitorul.

    • Ideal ar fi sa se facă aici. Nu e mare inginerie, crede-mă. Ar fi chiar simplu de făcut. La fel și dronele de cercetare, ultraușoare, din materiale compozite, gen Aerowodzika poloneze. Care s-au dovedit foarte utile in Ucraina. S-ar putea face lejer in țară drone ultraușoare, cu o cameră highrezolution și ceva senzori, bune și pentru diverse aplicații civile, operațiuni de căutare, etc, dar și pentru cercetare militară.
      La fel și drone kamikaze.
      Nu înțeleg de ce nu se bagă mai multe firme private pe felia asta, mai ales că găsești componente pe piata liberă la greu.

      5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *