Elbit Systems a primit comanda pentru furnizarea primelor trei Sisteme UAS tactice Watchkeeper X pentru Ministerul Apărării Naționale din România

 

  • Elbit Systems a primit din partea Ministerul Apărării Naționale din România o comandă de achiziție în valoare de 180 milioane de dolari, în baza acordului-cadru pentru furnizarea primelor trei Sisteme UAS tactice Watchkeeper X

 

 Elbit Systems anunță că a primit prima comandă de achiziție în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari pentru furnizarea primelor trei din maximum șapte sisteme tactice de avioane fără pilot (UAS) Watchkeeper X, ca parte a contractului-cadru cu Ministerul Apărării Naționale din România, a cărui valoare totală este de aproximativ 410 milioane de dolari (1,89 miliarde de lei)Comanda de achiziție va fi executată într-o perioadă de doi ani.

În cadrul comenzii de achiziție, Elbit Systems va furniza sistemele UAS tactice Watchkeeper X, modernizate cu capabilități avansate, inclusiv sistemul electro-optic multispectral Spectro XR™, noi capabilități de comunicare și altele.

Sistemul electro-optic multispectral Spectro XR™ reprezintă un avans al capacităților complexe de informații, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere. Potrivit pentru complexitatea operațională din prezent, sistemul este unul de tip ușor și este conceput pentru supravegherea cu rază de acțiune extinsă pe timp de zi și de noapte, în diferite condiții meteorologice. De asemenea, oferă capacități de scanare continuă a țintelor pentru o mai bună cunoaștere a situației operaționale.

Sistemul UAS tactic cu încărcătură dublă Watchkeeper X este varianta de export a armatei britanice, fabricată de U-TacS, filiala britanică a Elbit Systems în cooperare cu Thales, și este un derivat al familiei de UAS-uri Hermes. Watchkeeper X este compatibil cu standardele NATO, permițând o interoperabilitate esențială cu NATO și cu alte forțe aliate.

Ca parte a comenzii de achiziție, Elbit va transfera tehnologie, va stabili infrastructura și cooperarea industrială cu Aerostar și cu filialele Elbit Systems din România pentru a produce platforma și stația de control la sol în România, precum și operațiunile de întreținere pe durata ciclului de viață al sistemului.

Elbit Systems intenționează să coopereze cu industria locală și să creeze oportunități de locuri de muncă, care vor construi parteneriate puternice și durabile, pentru a permite livrarea de produse de înaltă calitate și pentru a contribui la economia locală și regională

 

Yoram Shmuely, directorul general Elbit Systems Aerospace:

„Salutăm acest parteneriat cu România și încrederea pe care o au autoritățile în soluțiile noastre. De asemenea, apreciem sprijinul și colaborarea continue cu guvernele israelian și britanic și cu partenerii noștri de afaceri în cadrul programului Watchkeeper. Cercetarea și dezvoltarea permanentă în care investim în platforma Watchkeeper vor spori capacitățile forțelor armate române și britanice de a răspunde cerințelor operaționale în continuă evoluție. Această comandă de achiziție evidențiază relația puternică și în creștere dintre Elbit Systems și România și ilustrează interesul crescut pentru platformele noastre UAS din partea țărilor din Europa și NATO.”

 

51 de comentarii:

  1. Da’ Tâlvăru știe să semneze contracte?

    5
  2. LaCuscaPsd&Pnl

    Din cele 7 sisteme, câte sisteme vor fii înarmați?

  3. Era si timpul, pacat ca au lungit-o atat…avem o intarziere de 3-4 ani cu aceasta prima comanda…trebuia sa o coreleze cu achizitia HIMARS…macar o sa beneficieze si Bacaul de pe urma asta comenzii…

    5
  4. Vad ca vor avea Spectro XR, la fel ca pe Puma naval. Era o discuție pe site, atunci cand s-a anuntat contractul pentru modernizarea Pumelor, dar nu mai găsesc, ca nu ar putea face achizitia de ținte. Sau le incurc? Totuși e putin probabil ca dronele sa nu poată face asta.
    Deja, când s-a semnat cu Bayraktar au apărut voci sa zică ca sunt depășite… oare ce se va mai zice acum?

    2
  5. @VS uite ca apar eu si spun ca e o drona anacronica pt. situatia de acum si viitoare in zona. Ca si Bayraktarul, era utila in primavara lui 2022 cand rusii venisera cu uniformele de parada la ei. Azi ori ai drone ff ieftine ca sa nu fie o problema daca pierzi 1-2 pe zi ori f performante ca sa reziste intrevederii cu un Su-27. Rusii au aratat ca n-au o problema in a dobora dronele MALE chiar daca-s ale Unchiului, cu atat mai putin ale unora de categoria pana sau musca. Cu alte cuvinte o achizitie tardiva… Uite ca s-a gasit unul s-o zica. Sau poate ca le cumpara sa urmareasca doar contrabandistii…

    9
    • E o drona pt recunoastere, achizitii de tinte, combinata cu himars. Ar excela pe timp de noapte.
      Folositoare si impotriva rusilor, desi nu as fi chiar asa de sigur ca daca vreodata le vom folosi o vom face impotriva lor, mai avem si alti „prieteni” pe care ii cam mananca caroseria in ultimul timp. Impotriva astora ar da randament f bun.

      26
      • Ca tot veni vorba de prieteni, dacă dam drumu la toți cai din tara în 2 ore se pișă în fața parlamentului lor, ăștia saraci știu doar de rangă pe cocoșa ca sa nui mai mănânce în ceru guri

        16
    • tu ce-ai fi cumparat?! ca sa nu fie anacronica?

      9
    • @stelian, în ultimul timp ești pesimistul de serviciu. Poate ai dreptate, dar aici lucrurile nu sunt doar albe sau negre. Da, Bayraktar TB2 nu mai este eficienta intr-un razboi de atritie asa cum a devenit mai mult sau mai puțin cel din Ucraina. Părțile sunt pe poziții fortificate și organizate, frontul se mișcă puțin sa deloc, iar acoperirea AA este mult mai buna. În prima parte, în atacarea convoaielor rusești a fost mortala. De aceea cred ca nu ar fi indicat sa nu avem capabilitatea asta. La fel și pentru Hermes 450… nu cred ca îți poți permite să nu ai o astfel de capabilitate. Pot evolua foarte bine în afara AA și EW a adversarului și sa îți ofere informații și ținte importante.
      Când spui ca este o achiziție tardiva, la ce te referi? Când ar fi fost o achiziție potrivita pentru România? Poate ar trebui sa facem și o legătură și cu tipul de amenințare pe care vrem sa o contracaram. Aici nu știm la ce se gandesc ai noștri, eu as putea sa speculez ca o eventuala agresiune a Transnistriei împotriva RM ar putea fi contracarata cu TB2, H450 , Himars și F16 și soldații romani sa nu fie fizic pe câmpul de lupta, iar moldovenii doar sa curețe câmpul de lupta (simplist vorbind). Deci, eu cred ca sunt achiziții necesare, dar da, nu sunt de ajuns.

      28
      • @VS, scuze pt. intarziere in raspuns, programul 🙁
        Poate am exagerat in ultima vreme cu pesimismul dar ca sa citez din marele filozof Mark Tysson „sunt produsul experientei mele de viata”.
        Mai serios vorbind, ma asteptam la mult mai mult vazand situatia prin jur (de fapt m-am asteptat sa se schimbe lucruri inca de prin 2014) si eforturile vecinilor.
        Drona asta nu e rea daca te iei dupa portofoliul din Irak, Afganistan, Mali dar hai sa mai citim o data: Iran, Afganistan, Mali. Tari cu 0 sau aproape 0 aparare A-A pe unde poti sa te plimbi sa le faci poze la aia cat vrei. Or fi rusii idioti dar chestia asta nu rezista intr-o situatie ca aia din UA mai mult de juma’ de ora pe cer.
        Dpdv conceptual e un Heron 450 de la sfarsitul anilor ’90, zorile dronelor ca sa spun asa. Sigur, au modernizat aparatura ici-colo dar celula tot perimata e: aerodinamica simplista si ineficienta, tren fix, semnatura radar probabil copioasa, semnatura termica tratata neglijent, lent, zgomotos. Cumva e situatia similara cu IAR-99, sa nu intelegi ca am ceva cu el ca e romanesc ci avionul ala ci e in aceeasi situatie: o celula necorespunzatoare si ramasa fara potential pe care se tot incearca montarea de aparatura noua. Chetia asta ori o faci foarte ieftina ca sa fie expendable (nu e cazul la ce aparatura are pe el) ori o faci tzatza de matza care in 2023 ar insemna: semnatura radar redusa, semnatura acustica redusa (nu elice cu doua pale de turatie mare), semnatura termica redusa, aerodinamica mai elaborata, poate bay modular, asa, mai inspre Bayraktar putin. Nu stiu daca are transmitere semnal prin releu sau nu-l deranjeaza sa functioneze ca radiofar aerian. Pentru ca se cer bani buni pe el. Stiu ca se includ statiile de dirijare, mentenanta & stuff. In general la toate se includ.
        Si acum gata cu depresia, sa punem silver lining-ul:
        1) e mai bun decat nimic (gen importanta e participarea, nu premiul dar e mai bine decat nimic). In plus chestii mult mai elaborate la momentul asta nu prea exista sau sunt in dezvoltare sau liniile de productie ocupate. Ne-a prins momentul cu pantalonii in vine.
        2) va fi asimilata in industria romaneasca si aici nu mai sunt deloc ironic.
        3) Romania are nevoie foarte presanta de drone si activitati gen politie (de frontiera, jandarmi montani, aia cu salvarea vietii pe mare, Delta, etc cand or sa aibe ceva mai bun.

        2
        • @stelian,
          Acum, mulți zic pesimist egal realist. De asemenea, cred ca ai dreptate ca o drona ca asta intr-un spațiu contestat de EW și AA inamic are șanse mici de supraviețuire. Mai fac totuși o remarca, ucrainienii nu au avut o astfel de drona mare, cu senzori serioși. Poate doar TB2, dar pe care au folosit-o foarte puțin în misiuni ISTAR.
          Eu cred totuși ca o parte din inarmarea noastră are legătură cu Republica Moldova. Capacitatea de a lovi la distanta și mediul AA foarte puțin contestat/contestabil din partea transnistrenilor ma face sa cred ca strategii noștri (americani… sau romani) asta gândesc.

          2
    • @stelian
      da, intr-o mare masura ai dreptate
      s-a pierdut timp (mai bine incredintau direct Elbit fara simulacrul de licitatie si aia anulata samd)
      insa asa, orice sistem devine depasit, mai les dupa ce este utilizat nu in exercitii ci nin situatii reale de lupta
      depinde de producator sa adapteze si sa imbunatateasca constant sistemul sau arma respectiva, si depinde in egala masura si de utilizator sa ceara acest lucru si sa-l implementeze nu sa se complaca in situatia: avem scula, gata am bifat o problema rezolvata, totul e OK
      daca contractul cu Elbit prevde obligativitatea de implementare de updat-uri OK, daca nu, nu are rost sa ne miram

      nu cred ca noi ne vom afla in situatia Ucrainei: front larg de cca 1200 km si cu o suprafata atat de mare a teritoriului ocupat de rusi. daca citesti ultimele idei care zburda oprin NATO, mai nou se vrea ca apararea sa nu se faca in interiorul teritoriului ci direct la granita, ori in aceasta situatie, drona ta poate opera la limita razei de actiune, in interiorul teritoriului tau, astfel incat sa nu fie amenintate de A2D2 ale rusilor sau de aviatia (care mai este sau care va mai ramane) cu care dronele se vor putea confrunta
      asa poti specula ca in viitor le vei putea si imperechea una ISTAR cu una, doua Bayraktar inarmate. E chestie de evolutie, si continua adaptare

      pentru dronele alea ieftine, e doar chestie de capacitate de productie in masa (indiferent de marime, raza de actiune , sarcina utila) – de unde si dominatia chinezilor pe acest segment de piata, insa ca unul care imi fac singur dronele (curiozitatea / hobby), ai nevoie de printere 3D, si componente (motoare, controllere, bateryy, elice, samd- le gasesti facil in cantitati mari), ca altfel orice elev de liceu e capabil sa le asambleze. la odrona kamikaze nu ei nevoie sa folosesti nici materiale si nici componente de top
      singura problema e de gestionare a comunicarii si controlului dronei intr-un spatiu in care poti pierde semnalul GPS sau acesta este supus la spoof-ing sau jamming-ului

      noi nu stim daca ucrainienii au acces la SAASM GPS
      mai ia in considerare ca dronele mai amri (cu destinatie militara) se supun conceptului de orientare: PMT position, navigation, timming care pe langa semanul GPS encriptat sau utilizarea M-Code, au deja sisteme inertiale de navigatie si sunt independente de sistemul GNSS

      28
      • Foarte corect!
        Apararea pe granita necesita ISTAR de calitate care sa-ti permita exact ce zice acronimul cand inamicul nici nu a inceput agresiunea fizica. Dupa care HIMARS si alte guri de foc.

    • O drona minuscula de rucsac nu poate vedea la 30km pe timp de noapte (asa cum era folosita Bayraktar pentru Insula Serpilor).

      Daca rusii nu aveau o problema cu a dobora dronele US, ar fi tras direct in ele. Nu ar fi facut treceri multiple prin apropiere pentru ca in final sa se loveasca de ea (probabil din greseala). A fost un exemplu de tactica obisnuita a rusilor: „nu a fost vina noastra pentru ca nu am atins-o direct”). Au si un cuvant pentru asta: „vranyo”.

      1
  6. Cine spune ca dronele mari nu sunt bune, urmarind povestea lui Bayraktar din Ucraina se inseala

    Pentru ca nicio arma nu merge de capul ei, ci intr-un sistem integrat, lucru la care pe aerian Ucraina sufera

    Imaginati-va ce ravagii poate face o drona inarmata, dupa ce F-35 a creeaza o bresa in apararea anti aeriana/ superioritate aeriana.

    17
  7. Ceva echivalent cu zala lancet sau switchblade-ul imperialist – asta ar fi relativ usor de facut in tara, in numar mare, in ucraina au fost foarte eficiente de ambele parti

    3
  8. Este drona de cercetare, recunoașterea înseamnă cu totul altceva ca termen militar românesc, nu e echivalentul „recon”, „aufklarung”, „reconnaissance” etc. Deci Cc sau achiziție date. Intra la capitolul ISTAR/RISTA Nu exista trupe de „recunoaștere” in România. Nu că ar conta în termeni civili, militar însă e f diferit. Deci obține date care sunt prelucrate pt a le transforma in informații întâi (information) apoi in informații prelucrate (intelligence). Poate obține și doar date, de ex coordonatele unei ținte, care sa fie transmise aviației, artileriei, unei unități Cc, fos samd pt a fi atacată direct, pt că datele obținute în timp real se perimează destul de repede. E cam ce a fost Shadow, însă mai moderna. La noi primele uav-uri au fost introduse înainte de 89 la Aviația Militară, au avut misiuni și în 89.

    3
  9. Ar fi bine ca unul , dintre cele 3 sisteme, să fie navalizat . Acolo stam prost fără nave , fără rachete … Ar fi perfecte pentru dirijat Himarsurile în prima fază , că tot s-au antrenat cu ele ca resping desantul … apoi vin bateriile de coastă, care și alea au nevoie de ele.

    3
  10. Buna achizitie! Bravo…
    Wovvvvv, daca se intalneste c-un TZU 27…..
    Care Tzu?! Nu va mai fi nici unul si nici baza de plecare ,daca ataca NATO…scurt eficient si ecologic ( conventional)

    Ah , da…au un aeroport pe luna si au incheiat un acord de inchiriere cu N .Korea pt operarea de pe baza solara…..

    2
  11. Acum mai bine de 50 de ani era un magazin ‘Cutezatorii’ in București pe Covaci unde erau și drone aeriene și navale, și motorașele și stațiile de telecomanda aferente. Cred astăzi ar fi fost niște bune drone tactice la nivel.de pluton sau chiar companie. Dracu’ știe ce s-a ales de know how-ul aferent.

    4
    • Aeromodele, nu drone. Cu totul altceva, un fel de jucării mai sofisticate. De genul mașinuțelor telecomandate sau prin cablu.

      7
      • Aeromodelele sunt mult mai apropiate de drone (UAV/UAS de fapt) decat de jucarii. De-aia sunt si reglementate de Autoritatea Aeronautica la noi, NTSB in SUA, etc. Se supun inmatricularii peste 250 grame iar daca e peste 5kg trebuie brevet pilot in urma licenta, omologare, samd. https://www.caa.ro/uploads/pages/P-AO-UAS-C
        Nu prea mai poti nici la noi sa-ti iei chinezaria de pe aliexpress daca arata cat de cat serios sa te duci sa o zbori de nebun pe camp.
        Si pe vremea lui nea Nicu reglementarea era draconica, mai ales pt. statiile de radiocomanda care trebuiau inregistrate la MTTc. Doar ca era o tzeapa: erai liber sa-i iei statia care costa o gramada de bani de la magazin(cam 1.5-2 salarii bunisoare) dar era fara perechea de cristale de frecventa care se cumparau separat si fara de care statia nu functiona. Si cand te duceai sa intrebi de cristale incepea distractia.
        Azi radiocomenzile nu mai au frecventa fixa acordata cu cristale ci merg pe salt in frecventa in jurul lui 2.4 GHz pt evitarea interferentelor. Totusi e o banda destul de ocupata, in ea se gasesc multe dispozitive WiFi de uz general iar emitatoarele de radiocomanda sunt destul de puternice. In rest, ca tehnologie si performante de plafon, anduranta si mai ales viteza, aeromodelele de performanta sunt destul de similare cu dronele „serioase”. Diferenta e in general la masa si raza de actiune. Ca tehnologie sunt tot fibra de sticla/carbon, tren pe arc din titan, telemetrie la bord, uneori au motoarizare similara, samd.

        3
        • Am zis „un fel de”. Nu poți compara o drona-tinta pt arme AA sau o jucărie bricolata cum fac rost nord-coreenii cu o drona militară.

    • In România se produc de ani buni atât UAV-uri militare și civile.

      2
  12. Watchkeeper X this, for example, surveillance, reconnaissance and information gathering, naval intelligence, a platform for radar, etc. (…and neutralize sabotage and reconnaissance groups?) The loitering munition is designed to strike at enemy targets in very intensive fighting. Regards…

    9
  13. Avem Hermes 450 israelian, preluat de britanici si dezvoltat in Watchkeeper dupa ani de intarzieri si 1.2 miliarde costul programului.
    Watchkeeper X porneste de la platforma Watchkeeper, dar are senzori imbunatatiti, un radar upgradat si puncte de acrosaj sub aripi pt rezervoare suplimentare sau munitii ghidate.
    In MB ar putea sa primeasca Martlet inca in dezvoltare dar operationala probabil de la anul, pt acelasi punct de acrosare, dar noi nu sunt sigur ce munitie am comandat pt ele. Poate stie altcineva.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Martlet_(missile)#FFLMM/Fury

    2
    • nu cred ca rolul lor va fi de direct action ci de platforma isr cu anduranta medie spre mare si personal mi se par mult mai valoroase in rolul ala decat sa le risti sa dai cu vreun hellfire in vreo tinta minora.

      e o achizitie foarte necesare ce ar trebui suplimentata.

      5
  14. Poate daca facem rost si de niste drone navale si drone sub…

  15. https://t.me/abualiexpress/46054 In Jenin yesterday: Hermes-450 hit the car with two missiles. https://t.me/intellinews_russian/20521

    3
  16. Ce sa mai zici … tulai Veto si plecaciuni la sfantu asteapta , Doamne multamu-ti ca greu o fo ! Ba parca or nascut prin cezariana dronele astea !!! Pt. 180 de meleoane pe care le-ar fi sifonat s-au indurat c-o pomana si pentru tarisoara asta uitata de toti sfintii in domeniul dotarii moderne !
    Putem in sfarsit sa destupam sampania s-o turnam in salata ca o devenit otet de atatea amanari si asteptari

    2
    • @noairbag, de-aia un topic interesant este acum semi-autonomia dronelor. Exista procesoare speciale cum sunt cele de la Nvidia facute special pt. procesare paralele masiva si recunoastere optica, exista tehnologia NeRF (posibilitate de reconstituire a spatiului 3D dupa un set limitat de imagini 2D). Vor permite dronei sa treaca pe mod autonom cat timp sesizeaza bruiajul sau sa functioneze in baza unui nr. f. limitat de input-uri de la pilot (sa spunem c-ar primi un set de instructiuni la fiecare 2-3 secunde sau chiar mai rar) in rest descurcandu-se singura. La inaltimi mari nu e o problema, sunt zeci de ani de cand UAV-urile pot zbura la altitudine unde e liber dar interesant e daca poti face drona sa se descurce razmot, sub inaltimea obstacolelor (case, copaci, prin ravene), pe o directie data in timp ce-si mapeaza singura (optic, IR, ultrasunete) traseul. Cum spuneam, exista mult loc de dezvoltare, suntem abia la inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *