Învățăminte rusești din Siria. Partea I

Acest articol este de fapt traducerea și adaptarea unui studiu publicat de MITRE Center for Technology and National Security sub semnătura lui Timothy Thomas, ex-US Army, specializat în afaceri militare rusești. Am organizat articolul pe mai multe părți, dar cei grăbiți îl pot lectura integral aici.

Studiul lui Timothy Thomas, intitulat „Russian lessons learned in Syria – an assessment” (trad. „Lecții rusești învățate în Siria – o evaluare”) acoperă mai multe planuri ale campaniei rusești din Siria precum și învățămintele trase de către Forțele Armate ale Federației Ruse cu impact asupra organizării și antrenamentului armatei ruse.

Astfel, liderii armatei au evidențiat următoarele aspecte ale campaniei siriene:

  • utilizarea forțelor pentru operațiuni speciale Spețnaz;
  • prevalența luptelor urbane;
  • dezvoltarea armatelor private – denumite „private military companies – PMC” (trad. „companiile militare private” – CMP);
  • testarea unor noi arme în condiții reale de război și în condiții climatice variate;
  • dezvoltarea artei militare;
  • dezvoltarea unor noi tactici, îmbunătățirea logisticii și a forțelor de geniu și topografie în baza experienței directe și nemijlocite de luptă.

Efectele campaniei din Siria asupra forțelor armate rusești au fost evidențiate de mai mulți generali ruși cu ocazia diverselor întâlniri, colocvii, discursuri. Astfel, în Siria, armata rusă a dezvoltat National Defense Management Center (NDMC), un sistem computerizat, automatizat, considerat răspunsul asimetric al Rusiei la conceptul de război în rețea („network-centric warfare concept”) dezvoltat în prezent de SUA. Pentru eficientizarea NDMC, rușii au dezvoltat sistemul Akatsiya-M (despre care puteți citi mai multe aici), în esență un sistem automatizat de comandă și control.

Cu ocazia unui discurs din 2019 ținut la Academia de Științe Militare, generalul Valeri Gherasimov a făcut următorul comentariu despre campania din Siria: campania siriană, ne-a permis apărarea și susținerea intereselor naționale în afara granițelor rusești. El a denumit strategia rusească din Siria ca fiind strategia acțiunilor limitate în a cărei implementare cel mai important rol l-au avut Forțele Aerospațiale. Principalele misiuni au vizat dezvoltarea unei apărări stratificate împotriva atacurilor teroriste cu vehicule aeriene fără echipaj – drone și atacuri de precizie împotriva țintelor desemnate. Doctrina războiului hibrid este îndeosebi asociată cu generalul Valeri Gherasimov și reprezintă implementarea la nivel operațional a ceea ce a fost denumită „doctrina Primakov” despre care vă recomand să citiți mai multe aici.

În 2018, vorbind despre războiul din Siria, generalul-colonel A. V. Dvornikov, comandantul Districtului Militar de Sud și fost comandant al operațiunilor din Siria a evidențiat importanța grupărilor de luptă integrate/combinate dar și a războiului informațional (de ex. război cibernetic, operațiuni de manipulare psihologică, război electronic) despre care puteți citi mai multe aici. El a definit grupările integrate/combinate după cum urmează:

Grupările integrate sunt create pe baza resurselor locale pe principiul diferențelor naționale și/sau religioase. Acestea sunt organizate în detașamente și formațiuni neregulate sub forma milițiilor care pot fi mai departe integrate în formațiuni mai mari cu sprijinul și îndrumarea forțelor pentru operațiuni speciale și al companiilor militare private din alte state (adică cele rusești precum Spețnaz sau Wagner Group).

Făcând referire la războiul informațional, Dvornikov a adăugat că rezultatele obținute cu ajutorul acestui tip de război sunt comparabile cu cele obținute de trupele regulate în operațiuni de mare amploare. Conform generalului, operațiunile de război informațional au avut o importantă contribuție la succesele rusești din Alep, Deir ez-Zor și Ghouta, teoria fiind astfel confirmată în practică. El a mai adăugat că, datorită avansului tehnologic, nu doar diferența dintre starea de pace și cea de război dispare ci și distincția dintre misiuni de nivel strategic, operațional sau tactic întrucât, acum, unele țeluri strategice sunt realizabile la nivel tactic.

Concluzia generalui este următoarea: “Arta militară contemporană și experiența desfășurării operațiunilor de luptă în conflictele locale au arătat că utilizarea și crearea grupărilor integrate în războiul de tip nou capătă o urgență mai mare. Desfășurarea, angajarea și comanda și controlul acestora necesită o muncă detaliată.”

Trupele Spețnaz

În Siria, trupele Spețnaz au acționat cu predilecție în zonele montane și de deșert utilizând echipe de asalt motorizate, ceea ce poate deveni un model de acțiune al acestui tip de trupe în războaiele secolului 21. Prin comparație, în trecut, forțele Spețnaz au fost folosite cu predilecție în misiuni de recunoaștere pe distanțe lungi, în spatele liniei frontului și pentru sabotaj sau asasinate. Așa s-a întâmplat în Afganistan sau Cecenia. Cu o amprentă logistică minimă, o hartă și o busolă. Ei bine, în Siria, trupele Spețnaz au traversat rareori linia frontului pentru că misiunile de recunoaștere au fost efectuate preponderent cu ajutorul dronelor.

Prin urmare, forțele speciale rusești au avut ocazia să lase deoparte stereotipurile și să improvizeze și să testeze noi metode de luptă. De exemplu, o echipă de patru militari Spețnaz, înarmată cu mitraliere, rachete antitanc și aruncătoare de grenade, îmbarcată într-un vehicul blindat 4×4 așa cum este Tigr ajungea în „prima linie” și începea „un mic război” în zona respectivă producând un haos continuu prin acțiuni coordonate, destabilizând astfel linia frontului și, practic, vârând groaza și obosind inamicul. În mod obișnuit, echipajul era alcătuit dintr-un specialist în recunoaștere/cercetare, un observator înaintat și o pereche de lunetiști cu mențiunea că unii dintre ei vorbeau și o limbă străină. Natura deșertică a Siriei a diminuat nevoia utilizării unor tactici de ambuscadă și a crescut valoarea UAV-urilor (Unmanned Aerial Vehicle – rom. vehicul aerian fără echipaj), care puteau zbura în adâncimea teritoriului inamic, accelerând timpul de detectare a țintelor și de ghidare a loviturilor.

invataminte rusesti in siria

Mașina 4×4 blindată ușor (7,62mm) Tigr produsă de Gaz. Sursa foto: Twitter

Deschid o scurtă paranteză despre mașina folosită preponderent în astfel de acțiuni, Tigr. Este o mașină 4×4 blindată, protecția fiind la nivel STANAG 4569 Level 2 (rezistă la 7,62mm), capabilă să ducă doi membri ai echipajului și o echipă de 7 soldați. Are o sarcină utilă de 1300 kg și o greutate maximă de aproximativ 8200 kg. Este propulsată de un motor diesel de 215 CP. Poate lua la remorcă 2500 kg. Mai multe detalii tehnice găsiți aici.

invataminte rusesti in siria

O mașină Tigr „muncită” în Siria Sursa foto: https://en.topwar.ru/

Operațiuni urbane

Operațiunile de luptă urbane au ocupat un loc central în Siria întrucât zonele populate reprezintă adesea cea mai eficientă modalitate de mascare pentru teroriști. Lupta urbană nu era necunoscută rușilor care o experimentaseră relativ recent în Groznîi în 1994 – 1995 și în 2000. Ce mi s-a părut interesant a fost faptul că au folosit trupele Spețnaz în munți sau în deșert dar nu și în luptele urbane.

În 2017, P. A. Dul’nev a detaliat operațiunile urbane din Siria, inclusiv utilizarea roboților, cu ocazia publicării unui articol în jurnalul Academiei de Științe Militare. El a evidențiat câteva aspecte ale acestui tip de conflict:

  • Se desfășoară în spații restrânse pe mai multe niveluri simultan (străzi și piețe, diferite etaje ale clădirilor, pe acoperișuri și subteran);
  • Nu există un front continuu, luptele se fragmentează rapid într-o serie bătălii izolate;
  • Întrucât luptele sunt în zone restrânse ca arie, forțele care înaintează sunt mai vulnerabile și necesită mai multă protecție.

Pentru a cuceri cele mai diverse structuri urbane (clădiri, de exemplu), grupurile de asalt sunt foarte importante. Pierderile umane suferite sunt însă pe măsură astfel încât, pentru a le diminua, se propune utilizarea sistemelor robotice care pot îndeplini unele dintre cele mai periculoase misiuni.

În opinia lui Dul’nev ar trebui dezvoltate următoarele tipuri de sisteme robotice:

  • Platformele grele, având protecția unui tanc, folosite pentru a distruge obiectivele foarte bine protejate iar prin adăugarea unor anexe specifice, ar putea fi folosite pentru curățarea câmpurilor de mine;
  • Platformele medii, având protecția unei mașini de luptă a infanteriei (MLI) care ar putea proteja flancurile și menține zonele deja capturate. De asemenea, vor putea să susțină cu foc platformele grele;
  • Platformele ușoare, de tipul 1, cu o masă de până la 1000 kg, protecție împotriva armelor ușoare, care pot efectua misiuni de distrugere a mașinilor neblindate și pot apăra posturile de comandă proprii;
  • Platformele ușoare, de tipul 2, cu o masă de până la 300 kg, protecție împotriva șrapnelului, și care vor executa misiuni de recunoaștere a inamicului și a terenului;
  • Platforme robotizate de transport, cu o masă de până la 100 kg, pentru susținerea trupelor de asalt;
  • Multicoptere și avioane de recunoaștere capabile de misiuni de recunoaștere și pentru distrugerea țintelor mici.
invataminte rusesti in siria

Robotul terestru de luptă TRX produs de GDLS Sursa foto: AeroVironment Twitter

Un vehicul foarte interesant din această perspectivă este TRX-ul celor de la General Dynamics Land Systems (GDLS), o platformă modulară de 10 tone, așa cum se poartă zilele acestea. Acesta a fost prezentat la AUSA2021 într-o versiune echipată cu nu mai puțin de 50 de drone AeroVironment Switchblade Loitering Missiles Systems, excelentă pentru a executa misiuni de cercetare prin luptă. Mai multe detalii aici.

În Siria, Rusia a testat în condiții de luptă roboții Uran-9 (înarmat) și Uran-6, un vehicul folosit în spatele liniilor pentru deminare. Unele voci spun că Uran-9 s-a dovedit un eșec total din cauza faptului că-i lipsește cu desăvârșire orice capacitate de a se mișca în mod autonom și din cauza problemelor de comunicații. Pentru Uran-6 asta nu a fost o problemă insurmontabilă întrucât deminarea unui câmp sau a unei zone nu necesită un nivel crescut de autonomie. Un scurt articol pe subiect puteți citi aici.

invataminte rusesti in siria

Robotul terestru de luptă Uran-9. Sursa foto: nationalinterest.org

Companiile militare private

Potrivit relatărilor presei ruse, prima companie militară privată (CMP) care a funcționat în Siria a fost asociată cu teroriștii. Se numea Malhama Tactical și era compusă din luptători islamiști radicali. Compania a evoluat într-o adevărată operațiune de marketing al cărei unic scop era să câștige bani. Compania a postat videoclipuri pe social media și YouTube și se pare că a început operațiunile în Siria în 2015 dar nu a luat parte la prea multe lupte.

În 2015 au apărut și primele dezvăluiri și interviuri ale cetățenilor ruși care luptă pentru companii militare private rusești în Siria. Principalul motiv este financiar, un astfel de soldat câștigând net circa 2500 USD/lună. Prima CMP rusă a fost Slavyanskiy Korpus (Corpul Slav), care nu mai există astăzi. Acum mai există doar Wagner și Turan, aceasta din urmă fiind pare-se un Batalion musulman. În general, echipamentul CMP-urilor este foarte vechi, ceea ce face ca mulți luptători să-și cumpere propriile lor arme.

Guvernul Rusiei nu a recunoscut niciodată în mod oficial existența acestor companii militare private motivul fiind cât se poate de evident: posibilitatea de a nega în mod plauzibil orice implicare atunci când lucrurile merg prost.

Mai multe informații despre Wagner au fost devoalate cu ocazia unui articol publicat în octombrie 2017 pe pagina online a Novaya Gazeta. Conform acestora, Wagner este compusă din patru brigăzi de recunoaștere și asalt, cu trei companii în fiecare brigadă, un batalion de artilerie cu trei baterii, o companie de tancuri, o companie de cercetare și sabotaj, o companie de comunicații/semnale și una de suport/logistică. Conform unor surse, Wagner are în Siria circa 2000 de luptători. Aici nu vorbim de o simplă companie de protecție și pază, aici vorbim de o adevărată armată, una particulară ce-i drept.

Motivul pentru care guvernul Rusiei evită să fie asociat cu astfel de companii militare private a fost evidențiat cu ocazia unui atac din 7 februarie 2018 al Wagner împotriva unei baze a Syrian Defense Forces care apăra un câmp petrolifer. Ghinionul celor de la Wagner a fost că atacul lor s-a suprapus cu prezența în bază a unor oficiali din SUA, Marea Britanie și din alte țări. Replica a fost rapidă și dură: aproximativ 100 de mercenari Wagner au fost uciși. Autoritățile ruse nu au denunțat atacul occidental și nu au făcut niciun fel de comentarii pe subiect.

Va urma

45 de comentarii:

  1. Salut. Multumesc pentru articol.

    2
  2. Super interesant! Multumesc pentru articol, habar n-aveam de istoria Wagner. Astept cu nerabdare continuarea! Felicitari! Devorez astfel de articole, ba chiar iau si notite?

    3
  3. ? Ghinionul celor de la Wagner a fost că atacul lor s-a suprapus cu prezența în bază a unor oficiali din SUA, Marea Britanie și din alte țări. Replica a fost rapidă și dură: aproximativ 100 de mercenari Wagner au fost uciși. Autoritățile ruse nu au denunțat atacul occidental și nu au făcut niciun fel de comentarii pe subiect… Pai cum sa daca.. Armata muscalilor este Mareata si de ne in ins…? dobitoace indoctrinated de comunism

    11
    • Daca asta e tot ce ai înțeles tu din articol însemna că nici nu l-ai citit. In el se specifică clar că PMC au echipent vechi iar pierderile nu contează pt că aia se înlocuiesc imediat cu alții care vin pt bani. Valabil pt toate armatele private din lume.

      10
  4. Din punctul nostru de vedere, razboiul din Siria si implicarea armatei ruse reprezinta doar o veste proasta.
    Rusii capata experienta, isi rodeaza trupele, dezvolta noi tactici.
    De remarcat accentul pus de generalii rusi pe razboiul hibrid.

    33
  5. Wagner are actualmente oameni și armament în Libia.
    Unde se ciocnesc des cu mercenarii turci care sunt in slujba ” dușmanului”. Turcii au furnizat acestora și drone sofisticate. Plus ” consilieri”.
    Complicate acțiunile astea cu mercenari dar în realitate conduși cu ofițeri activi sau pseudo pensionați.
    Și americanos au astfel de mercenari . ” firma” Blackwater care acum e cunoscuta sub numele de Academi.
    In realitate mercenarii exista de când exista armate.
    Legiunea Străină franceza e tot unitate de mercenari dar legal integrata in armata Franței.

    9
    • Legiunea Straina franceza e parte componenta a Armee de Terre, cu exact aceeasi dotare, aceleasi regulamente, aceleasi drepturi si obligatii ca restul armatei, absolut nici o diferenta, exceptand nationalitatea trupei. Ofiterii sunt francezi. E un corp de armata regulat, nicidecum mercenari. Confunzi notiunea de militar cu cea de mercenar.

      20
      • exceptand nationalitatea trupei.
        D’aoa se zice ca pe la fionele anilor 60, inceput de 70 un comandant de batalion din Legiune a urlat :
        – Toti cei din Monaco sa faca 3 pasi inainte !!!

        Mai bine de juma din batalion a facut 3 pasi inainte. La care colonelul :
        – De azi inainte sunteti din Belgia! ‘neles!?
        – Sa traiti am inteles!!!

        De ce din Belgia ?
        Pentru ca Monaco cu 30 mii locuitori nu putea furniza atatia legionari francofoni! Belgia insa, da!

        fiindca de ceva timp majoritatea legionarilor sunt francezi din nastere …..

        Si tot pe aici … inceput ani 70 … nu mai stiu ce gagiu ajuns destul de popular (cunoscut) a fost atacat de adversari ca s-a sustras stagiului militar … si ca in biografia sa apar niste ani in care nu se stie ce a facut.
        Asa ca omu’ a scos actele . 4 ani in Legiune straina cu alt nume cica strain ….

        3
  6. Articolul este foarte interesant. Totusi nu ma pot abtine sa comentez despre autor, care nu cred ca e dl Timothy ci un rus. De ce:
    1. In tot articolul (originalul in engleza) inamicii sunt teroristi. Nu insurgenti, nu combatanti. Teroristi, punct.
    2. Dupa autor, fortele ruse (si aliatii lor sirieni) au facut tot posibilul pentru a limita pierderile in randul civiliilor. Buna gluma!
    3. O formulare in articolul original m-a facut sa rad: „robotic-technical complexes”. Mi-a adus aminte de „radiolocatsya stantia” in loc de radar.

    Dar nu-i nimic, avem de invatat si de la inamic. Mai ales ca nu prea am vazut manuale de lupta impotriva gruparilor insurgente. Deci recomand lectura, cu mentiunea, atentie la tentele politice.

    22
    • Exista un fel de manual de prin anii 80 al trupelor de securitate, al desfășurării unui război de aparare, unde toate tacticile sun detaliate, de la direcțiile de atac anticipate (în special din E) pana la tacticile trăgătorilir izolați (‘teroristii’) și ale războiului hibrid. Nu știu ce s-a ales de autorii manualului sau dacă au mai apucat sa își mănânce pensia, dar erau buni, buni de tot.

      7
  7. Dar noi avem sau ar trebui sa avem lessons learned din războiul purtat in decembrie 1989. Toate tacticile de război urban, război asimetric și război hibrid au fost exersate atunci, și nu ma grăbesc sa spun ca doar de către ruși. Și unitatile noastre de cercetare diversiune aveau un astfel de antrenament, și probabil ca era comun tuturor armatelor din Tratatul dela Varșovia. Am văzut un fel de manual secret al trupelor de securitate de prin anii 1980 unde erau descrise/anticipate toate modalitățile de război urban, hibrid și terorist/anti terorist desfășurate la noi în 1989. Deci cunoștintele teoretice existau din belșug, nu știu în ce măsură au și fost exersate in practica atunci, și de atunci.

    7
  8. „Aici nu vorbim de o simplă companie de protecție și pază, aici vorbim de o adevărată armată, una particulară ce-i drept.”

    Wagner e particulara cum sunt eu popa. E doar un paravan pentru a putea misca mai liber prin diverse tari ca siria, africa centrala, libia etc.
    Ba mai mult in rusia este ilegal sa ai armate private de aia au sediul prin hong kong.
    Daca vreodata iese vreun mare scandal cu ei si merge cineva la sediul ala facem pariu ca o sa fie pustiu.

    18
  9. S-a observat ca in lupta urbana pregatirea nu ajuta prea mult trupele speciale,ele mor acolo aproape la fel de repede ca si pifanii.
    Pana la aparitia dronelor se spunea ca luptele urbane le castiga cei care folosesc cele mai multe grenade.Chiar si cu dronele,datele problemei nu se schimba prea mult.Gherila urbana nu inseamna sa bagi un pluton intr-un bloc,ci multe patrule de 3-4 insurgenti.Iar aparatorii nu au nevoie de drone,e suficient un grup patriotic pe FB care sa filmeze in timp real miscarile dusmanului.
    Dar trupele speciale sant insestimabile cand trebuie sa apere un oras,ele formeaza nucleul apararii,la care adera si ceilalti,gardieni,politisti,jandarmi,rezervisti si ce se mai gaseste.
    Se estimeaza ca intr-un oras ostil trupele de ocupatie trebuie sa lase in prima faza,pana la pacificare,o garnizoana cam de 3% din populatia
    bastinasa.Ia socotiti cat ar insemna asta pentru orase ca Iasi ori Cluj,ca sa nu mai vorbesc de Bucuresti.Dar sant si multe alte orase importante militar pe care inamicul nu-si poate permite sa le ignore.
    Razboiul inseamna logistica desfasurata pe 100 canale paralele.Nu-ti poti permite sa lasi in urma grupuri de rezistenta care se vor intari rapid.
    La ipoteza unei invazii rusesti nu faci nici o scofala daca incerci lupta in camp deschis,unde inamicul te copleseste ca numar si dotare.Ideea este sa-l blochezi in lupte de uzura prin orase pana se aduna sprijinul.
    Napoleon ajungea la Moscova cu un sfert din armata sa imensa,restul erau imprastiati prin spate,ca sa-i apere caile de comunicatii si aprovizionare.Daca rusii or sa porneasca vreodata spre Europa,pana sa ajunga in Germania si Austria vor fi in aceeasi situatie.
    Or fi destui intelectuali prin Franta si Italia care nu i-au cunoscut cu adevarat pe rusi si ar fi gata sa se pupe tovaraseste cu ei.Din fericire rusii nu au destul suflu ca sa ajunga pana acolo ..

    11
    • Nu m-as baza prea tare pe gherila purtata de romani.
      De altfel un razboi terestru purtat de Rusia contra Romaniei ar semana mai degraba cu Georgia 2008 decat cu Siria.
      Cat despre Rusia mergand spre vest, au fost la Berlin si Budapesta pana acum 30 de ani si nu le-a priit.

      7
      • @Bloomberg,ar trebui sa fii mai optimist.Gherila se bazeaza atat pe patrioti,cai si pe interlopi.Iar interlopii sant stalpi de baza ai societatii,au existat dintotdeauna si vor exista mereu.
        Cand derbedeii vor afla cat se plateste pe cap de rus,afacerile vor deveni avantajoase de ambele parti.
        Plus ca insurgenta va fi piata de desfacere pentru armele si munitiile obtinute de interlopi ..

        11
        • De la interlopi ma astept la un singur lucru. Rusilor le va fii frica sa iasa in patrulare pentru ca li se fura portofelul.

          17
        • Nu va fi nici o insurgenta, romanii nu sunt fanatici, nu sunt solidari (in general nu dau doi bani unii pe altii) si sunt si incapabili sa se auto-organizeze (lucru pe care il stie oricine a participat la o sedinta de asociatie de proprietari). Interlopii vor profita de disparitia autoritatii de stat ca sa-i stoarca mai bine pe oamenii normali. Eu ma tem ca nici armata regulata nu va misca mare lucru, iar cei care o vor face vor fi lasati balta de dezorganizarea / defetismul esaloanelor superioare. Bine ar fi sa ma insel.

          23
        • Cate exemple de miscari de insurgenta antigermana romaneasca ne poti da ca exemplu in perioadele ‘916-‘918 si ‘940-‘944 sau antisovietica in ‘944-‘945? …poate nu la nivelul UPA, dar macar pe aproape.

          1
          • ‘916 – ‘918 stiu de una singura, cea condusa de sublocotenentul Victor Popescu. Mai multe detalii gasesti pe net. Sau citesti ,,Evadare din Umbra” de Ion Rusu Sirianu, da nu o considera adevarul istoric. Este totusi o carte.

            2
          • ‘916 – ‘918 cunost un singur exemplu. Sublocotenentul Victor Popescu, in Oltenia. Date gasesti mai multe pe net, daca ai chef sa sapi mai mult dupa ele. Sau poti citi ,,Evadare din Umbra” ca nu o lua drept adevar istoric. Este totusi o carte

    • @Red, daca ivanii vor sa avanseze spre vest, drumul optim este prin Belarus -Polonia, nu pe la noi. Si in ww2 zona asta a contat doar pentru petrol si Balcani. Ce dracu sa ia de la noi si oricum daca vor intra trebuie sa fii nebun sa intrii pe drumurile noastre sa treci muntii. Plus ca daca vor sa ajunga la noi trebuie sa treaca cumva prin Ucraina care nu va ceda usor.

      2
      • Domnul ADR,daca vreodata rusii se vor gandi sa porneasca,nu se vor limita la inaintarea prin campia polona si sa-si lase flancul expus pe o asemenea lungime unor vecini care nu le sant prieteni.Daca nu ataca ei primii,vor fi atacati,intr-un asemena conflict nu se admit neutri,poate doar Moldova sa ramana deoparte.
        Asa ca vor,nu vor,frontul ar trebui sa fie de la Baltica la MN,iar ei sa spere ca ajung la Atlantic inainte de venirea intaririlor americane.Ar fi singura varianta de a negocia pacea.
        Personal nu cred asa ceva si am auzit ca pana si specialistii lor sant sceptici.Daca trebuie sa spere si ei in ceva,altfel tot mai multi or sa-si dea seama ca n-are sens sa bage atatia bani in armament,cand sant atatea de facut prin tara lor ..

        2
  10. Eu sunt îngrijorat de faptul că toate acțiunile sunt analizate și transpuse rapid în cursuri la Academia militară. Aia/alea rusești. Gherasimov, care totuși are o vârstă, nu se grăbește să iasă la pensie, experiența lui este folosită la maxim, transpusă în teorie . Nu mai zic nimic de niște rupți în cur din NATO, furnizori de…..

    7
  11. Credeam ca muscalii de la wagner sunt mai bine plătiți. Concurența de la dușmanul de clasă câștigă de minim cinci ori mai mult.

    2
  12. In Wagner nu sunt numai ruși, e o mulțime de oameni din spațiul sovietic: ruși, ucrainieni, bieloruși, georgieni, armeni și ce mai e pe acolo prin Asia. Practic au carne de tun multă.

    4
  13. Superb articol….multumiri!

    1
  14. Și încă un lucru. Un potențial adversar nu trebuie subestimat, rușii sunt încă de speriat. Dar deciziile vor fi luate în curând de inteligența artificială din rațiuni de optimizare, abia de aici începe să îmi fie frică. Vechi cititor de Asimov…

    7
  15. Felicitări pt. subiect. Linia dintre pace si război devine tot mai neclară așa cum s-a menționat in articol. Concluzia e că lumea se află într-o stare de război nedeclarată.
    (De exemplu Rusia a somat Moldova să își plătească datoria la gaze până la 1 decembrie, în caz contrar se va sista furnizarea de gaz.)
    Razboiul e definit ca politică de stat dusă cu (& prin) orice mijloace.

    2
  16. Desi realitatea e sigur diferita de propaganda rusa, vezi Marat Gabidulin, https://www.timpul.md/articol/dezvaluirile-bomba-ale-unui-mercenar-rus-161773.html , fortele speciale ruse s-au modernizat
    https://www.youtube.com/watch?v=t07PGnMc3-0
    Modul de antrenament cu munitie de razboi nu cred ca se mai practica in Europa occidentala, de unde si mirarea comentatorului britanic „Crazy!”.Se remarca o diferenta fata Rusia lui Eltin.
    Just don’t tell mom I’m in Chechnya
    LAST NIGHT A CECEN BASTARD HIT OUR TANK,
    OUR TANK MECHANIC IS DEAD,HE’LL BE COMING HOME IN THE BLACK TULIP
    IT JUST MAKE ME WANT TO CURSE THIS BLOODY WAR
    https://www.youtube.com/watch?v=DHCzaiJEoEY

    Kiss the rails, girls, I’m going home
    Two years of my military service have passed,
    I’m going home, taking the first train I can.
    Kiss the rails girls, I’m going home,
    Kiss the rails girls, I’m alive, I’m alive.
    https://www.youtube.com/watch?v=5qNtOryEVc0

    Imaginile aratau o armata jalnica, dar din nefericire lucrurile au evoluat.

    2
  17. La noi mai gaseam moduri de antrenament asemanatoare
    https://youtu.be/ugURg5hvalo
    https://youtu.be/sUlH9jMt9SY
    La 7:38 militarii asteapta sa le explodeze grenada aflata deasupra capului , pe casca.
    Din cate stiu eu asta era un test in Waffen SS, sa suporti explozia unei grenade pe casca si sa stai nemiscat.
    https://youtu.be/Q8e3ENFGzvE
    In anii ’90 la SRI se practica trasul asupra unui luptator cu munitie reala , pe vesta antiglont.
    La USMC e proba cu mitraliera, nu stiu cat de reala a fost/este
    https://youtu.be/S5ugPVW6YIY
    La chinezi avem hot potato training
    https://youtu.be/zotsqk5vOvk

    • se mai practica si acuma sa se traga asupra unui luptator care poarta vesta. Acuma se pune totusi mai mult accent pe ce ai in cap nu pe forta bruta…Riza ala pare era amestacat cu interlopii?

      1
      • Rizea avea/are o relație apropiată cu Cătălin Voicu. Stii tu ca se practică acum trasul asupra unui luptător care poartă vesta?
        In Romania sefii se feresc de proba asta ca sa evite accidentele de muncă. Eu n am văzut pe viu un test ca asta, ce stiu e ca ti se umflă ficatul si iti revii după două săptămâni chiar dacă ai placă de protecție.

        1
  18. Interesant articol. Acum, vad ca ne ingrijoram ca rusii baga la cap învățămintele din Siria, și incep sa actioneze in consecinta. Totusi, războiul din Siria este contra unor formațiuni militare care au puține in comun cu o armată nationala.
    Dar, la naiba, cred ca nu se așteaptă nimeni ca rusii sa fie niște idioți care nu au scoala militară si pentru care tactica si strategia sunt necunoscute.

    6
  19. Wow, ce sa spun, s-a descoperit ca militiile locale (rezervisti adica & altii la noi) pot avea valoare militara in timpuri de razboi mai ales sustinuti de ceva trupe mai bine antrenate

    wow, s-a descoperit ca echipele mai mici (4 oameni), mai mobile si cu doi lunetisti (probabil deisgnated marksman) pot crea ceva dezordine

    wow, s-a descoperit ca dronele poti fi folositoare in zonele urbane si zonele astea sunt mai usor de aparat in comparatie cu spatiile deschise :))

    Oh wow, s-a descoperit apa calda (bine, in Bucuresti in unele zone nu-i de glumit :))

    Era de ajuns sa urmaresti faptele de arme ale finlandezilor, ale sniperilor sovietici, para americani si uk, infanteria germana in WW2 si poate Yugo si Cecenia mai tarziu sa descoperi asa ceva…dronele si tehnologia moderna nu fac decat sa usureze misiunea unor astfel de categorii de forte

    Ce voiam sa zic, atata timp cat poti culege informatiile si le poti centraliza usor (drone, radio-uri performante greu de bruiat/salt de frecventa, vedere pe timp de noapte, senzori, capacitate de calcul) si ai cateiva baieti bine orientati care sa conduca niste tipi bine antrenati augmentati cu rezervisti entuziasti si altii poti crea mari probleme unei forte mai putin agile

    Imi imaginez o unitate unde principiile de organizare sunt altele, de pilda:

    Perdeaua
    grupa 1 cercetare
    1 sniper, 1 designated marksman, 1 AG si un comandat pistol mitraliera

    grupa 2 kaboom
    racheta AT (Spike SR), 2 pistolari, 1 x LMG

    grupa 3 tehnica
    1 operator drona, 2 genisti care sa stie sa faca ied-uri din orice si sa planteze mine de tot felul, 1 operator comunicatii

    pe 4×4

    cordonul:
    ceva grupa de infanterie pe TAB-uri search & destroy ce trece de perdea, cu AT cu raza mai lunga (Spike MR, LR) ; eventual rezervisti aici

    barosul
    in spate (10-15 km) obuziere auto propulsate de 155 mm scoop & shoot sau de ce nu, mai aproape obuziere 105 mm si mortiere 120 mm pe 4×4 (au fost prezentate aici); evident pazite de rezervisti impotriva raidurilor inamice

    in miscare continua ca au comunicatii bune. sunt doua astepte pe care as dori sa le subliniez ca foarte importante: antrenamentul foarte bun al liderilor si capacitatea trupei de a intelege ca trebuie sa fie tot timpul in miscare; plus comunicatii bune si echipament de vedere pe timp de noapte, senzori, drone; bumbacit inamicu noaptea, la firul ierbii, hit & run sau unde e chiar moale lovit ca surdu-n clopot; restul bulendrelor nu-s iesite din comun, poti folosi si AK-uri, PSL-uri, AG cu termobaric/incendiar e buna artilerie la purtator, Spike nu mai e un produs de lux; la artilerie si la vehicule ar fi de lucru

    7
  20. Eu m-as multumi si cu 100 de lunetisti instruiti suplimentar.Pana si un singur lunetist poate sa ridice mult valoarea combativa a unei subunitati din militie si compenseaza unele din carentele lor in ce priveste dotarea si instruirea.
    In rest ce sa zic..este inca dificil sa explici unor generali ca razboiul modern nu inseamna neaparat si front continuu ..

    3
    • Daca s-ar hotara sa faca rezerva cum trebuie probabil ar fi nevoie de o intreaga unitate specializata in pregatirea si suportul rezervistilor, cu lunetisti si cu toate specializarile necesare, de la genisti la psihologi.

      Frontul continuu … adica tinta sigura …

  21. Daca or fi existand asemenea planuri,ele ar insemna o rupere radica de vechea gandire militara.Iar cel care semneaza asa ceva stie ca-si joaca cariera daca da gres.
    O fi el habarnist,dar va avea grija sa fie acoperit si sa dea problema spre rezolvare specialistilor.Iar astia or sa faca si ei ce pot,limitati la ce resurse li se pun la dispozitie.Asa ca e posibil ca unele din cele gandite de @steppewolf sa fie aplicate si in real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *