Inaugurarea primei scoli romanesti din Albania

În Albania a fost inaugurată prima școală cu predare în limba română. Este vorba despre Școala „10 mai 1905”, aflată în comuna Selenița (Selenice), în regiunea Vlora (Vlöre), Albania.

Aici copiii „rămâni” (aromâni) vor putea să studieze, atât în graiul matern (dialectul aromân), cât și în limba română literară, câteva ore în fiecare zi.

Pentru inceput, școala va avea două clase, după numele a două personalități istorice: Vasile Stoica (ambasador) și Nicuța Balamaci (administrator școlar).

Școala din Selenița este deschisă prin grija exclusivă a Fundației aromânilor din Albania „Nicolae Iorga”, condusă de președintele Pano Bakali, fără niciun sprijin financiar din partea Statului Român.

In schimb, mai multe asociati si firme private din Romania au sprijinit initiativa.

De dotarea şcolii cu echipamente şi sisteme IT se vor ocupa o serie de companii din România, în cadrul unei misiuni economice organizate de Camera de Comerţ Bilaterală România Albania.

O imprimantă 3D produsă de o firmă din Timişoara va merge în Albania, ca donaţie, la noua şcoală înfiinţată pentru aromanii din Albania de asociaţia Nicolae Iorga. Iniţiativa va avea loc în cadrul unei misiuni economice organizate de Camera de Comerţ Bilaterală România Albania.

Aromanii au fost recunoscuti ca minoritate nationala in Albania la 13 octombrie 2017.  Mai jos harta cu zinele cu populatie aromaneasca potrivit recensamantului din 2011:

Mai reamintim că la 10/23 mai 1905 a fost publicată iradeaua (decretul) sultanului Abdul-Hamid al II-lea prin care se conferea aromânilor din Imperiul Otoman statutul de comunitate distinctă, cu drepturi culturale proprii și posibilitatea de a-și constitui foruri specifice de reprezentare.Gestul autorităților otomane a fost un omagiu adus României, cu ocazia sărbătorii naționale (10 mai) și Regelui Carol I, la împlinirea a 39 de ani de domnie.

 

Surse:

https://tirana.mae.ro/local-news/1370

https://r3media.ro/a-fost-inaugurata-prima-scoala-romaneasca-din-albania/

https://www.glasulcetatii.ro/articol/3531/a-fost-inaugurata-prima-scoala-romaneasca-din-albania

adev.ro/qztua9

21 de comentarii:

 1. Salut. In sfarsit primul pas.

  6
 2. Asta e bine. Că nu s-a implicat deloc statul român e și mai bine. Altfel, ori nu se făcea nimic, ori costa de zece ori mai mult și se făcea prost, ori dura cât erau prezente televiziunile. Totuși, despre câți aromâni vorbim? Câți vor vrea să studieze românește, câți vor vrea în aromâna, ce li se oferă după școală?

  8
  • a studia romana, nu exclude a studia si alte limbi care sa le ofere o sansa la nivelul zilei de azi. ce, daca inveti aromana, limba pe care o vorbeste tot neamul tau, inseamna ca nu mai inveti engleza, franceza, etc.? Nu prea inteleg unde bate intrebarea ta…

   6
   • Studierea in limba materna aromana este mandatorie (prefer Dictionarul Dialectului Aroman de Tache Papahagi, singurul la care am acces din Romania). Limba romana este limba externa (cu statut de engleza, franceza, etc.) pentru ca ei locuiesc in Albania si sunt (intotdeauna au fost) aromanji de la sud de Dunare. Ca au stramosi comuni da, insa exista diferente genetice destule pentru a ramane separati, fiecare in vatra lui (la el acasa), eventual facand cu mana unii la altii de pe malurile Dunarii. Suntem ramuri separate.

    In cazul meu, amestecul cu sange oltean este destul de mare, nascut in Romania, invatat limba romana, asimilat (tragic, dar remediem, macar simbolic).

    Chiar asa, in Romania se preda Aromana? Sau s-a plusat tare pe asimilare?

    P.S. Limba Romana Moderna este o conventie doar intre Ardeleni, Moldoveni si Olteni (Un angajament al Statului Roman si a membrilor componenti – nimic gresit in asta, insa nu acopera si aromanii, meglenoromanii si istroromanii). Asadar, optionala.

    3
   • @Corral
    Nu bat nicăieri. Nu știu care este statutul aromânilor în Albania, dacă învață numai albaneză și pe acasă se mai vorbește dialectul aromân. Deci, ori se va preda numai românește în ideea că îi vom trage la studii și stabilire definitivă în România, ori doar să nu se piardă un dialect care este vorbit din ce mai puțini oameni

 3. „fără niciun sprijin financiar din partea Statului Român.”

  Mda…

  8
  • eu sunt impotriva folosiri banilor statului pentru facilitati prin alte tari. nu avem noi scoli aici dar facem in albania sau mai stiu eu unde…

   5
   • Vezi ce atitudine au maghiarii fata de comunitățile maghiare din România, Ucraina, Slovacia, Serbia, Croația.Asta este modelul de urmat.Ca sa faci asa ceva, trebuie sa fii om de calitate.Si evident, sa fii un bun naționalist.

    11
    • aromanii din albania nu sunt deloc maghiarii lor din alte tari. daca ziceai de moldova iti dadeam dreptate dar aromanii din albania….nu.

     „Si evident, sa fii un bun naționalist”

     Screw that. Eu sunt patriot nu nationalist si patria mea e doar tara asta nu albania.

     3
     • Națiunile fac tarile.A fi nationalist, în sens pozitiv, nu exclude a fi patriot.
      Maghiarii nu fac diferențe între secui sau ceangai.Pe toți ii asimilează națiunii maghiare.

      5
      • Te cam contrazici singur ori natiunile fac tarile ori maghiarii ii asimileaza pe toti. Ori una ori alta. Sunt diametral opuse.

       „A fi nationalist, în sens pozitiv, nu exclude a fi patriot.”

       Nu exclude dar eu tot nu sunt nationalist nu inteleg ce nu e clar. Pentru mine un cetatean roman maghiar, tigan sau turc e la fel ca un cetatean roman de etnie romana. Eu nu sunt nationalist.
       Vreau stat bazat pe cetatenie nu pe etnie.
       Cred ca ar trebui sa mai cauti despre termenii astia ca faci niste confuzii.

       Aromanii din albania sunt albanezi care contribuie cu taxe la statul albanez nu contribuie cu nimic la statul roman.

       5
   • Felicitari pt initiativa si reusita! Tineti-o tot asa! In toate tarile din peninsula Balcanica la sud de Dunare unde sunt (daco-)romani, traco-romani (macedo/-aromani, meglenoromani) si istro-romani!!!
    Sper sa se faca sa ceva si in Macedonia de nord, Serbia, Bulgaria, Grecia si Croatia cu toate ca in ultimele 4 tari va fi enorm de greu dar nu imposibil !!!!

    2
 4. Statul roman esuat sau in apropierea unei disolutii?…..vai de putulica noastra ce ne asteapta cu carmacii astia!!!

  5
 5. Doamne, ajutà pe românii de pretutindeni !
  Si multumesc pentru facsimilele din 1905 !

  5
 6. O parte din ei vor avea șansa să vină în România și sa se stabilească aici….asa cum vin basarabenii…etc Ce bine ar fi dacă ar veni, cat mai mulți din toate colturile lumii… Nu ar mai scădea asa tare populația

  3
  • Din motive economice, mai degrabă aromânii vor prefera sa se reloce in Italia, Grecia sau tarile vest europene, decât în România.

   3
   • In Balcani, Grecia, pentru ca mai ales noi nu avem motive sa ne placa slavii, pentru ca este bine inarmata, si mai ales pentru locurile natale.

    In Europa, Italia(Sardinia), Spania si in general, oriunde e latinism (eu nu Franta, 😛 ) dar merge si tara anglofona daca ai acolo o comunitate solida.

    1
 7. S-au prins si albanezii ca e mai bine sa se declare aromani decat greci.
  Daca se declara aromani nu se vor gandi sa plece cu teritoriul nicaieri pentru ca nu se pot alipi Romaniei.

  5
 8. comunitatea aromana din romania se implica ?

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *