Iran-SUA, catch and release

us flag us dollars burn meme

Statele Unite vor rambursa Iranului o datorie în valoare de 400 de milioane de dolari şi dobânzi în valoare de 1,3 miliarde de dolari, datând de la Revoluţia islamică, a anunţat duminică secretarul de Stat John Kerry, relatează AFP în pagina electronică.

Rambursarea, dispusă de un tribunal internaţional, este separată de zecile de miliarde de dolari blocate în conturi străine, la care Iranul va avea acces după ridicarea sancţiunilor în dosarul nuclear.

Acest anunţ, la o zi după intrarea în vigoare a acordului de anul trecut, indică o încheiere mai largă a socotelilor între cei doi vechi inamici.

Preşedintele Barack Obama a apărat această hotărâre, într-o declaraţie televizată la Casa Albă, afirmând că este vorba despre „mult mai puţin decât suma cerută de Iran”.

„Hotărârea ar putea salva Statele Unite de (la plata a) miliarde de dolari pe care Iranul le-ar fi putut cere. Statele Unite nu ar fi avut de beneficiat de pe urma tergiversării lucrurilor”, a declarat şeful statului american.

Kerry a precizat că este vorba despre 400 de milioane de dolari provenind dintr-un fond fiduciar pe care Iranul îl folosea pentru a achiziţiona echipament militar din Statele Unite înainte de întreruperea relaţiilor diplomatice, plus dobânzi aferente în valoare de 1,3 miliarde de dolari.

Statele Unite şi-au întrerupt relaţiile cu Iranul în 1979, după ce revoluţionari – furioşi din cauza susţinerii fostului monarh iranian înlăturat de la putere de către americani – au luat Ambasada americană din Teheran cu asalt şi au luat ostatici.

Un tribunal a fost creat în 1981, la Haga, pentru a soluţiona datoriile dintre cele două ţări, după ce Teheranul a depus o plângere prin care cerea să-i fie restituite plăţile efectuate în contul unor arme.

Kerry a catalogat rambursarea anunţată duminică a acestui fond fiduciar vechi de 35 de ani drept o „soluţie justă”.

Însă acordul cu privire la această datorie a provocat imediat furia criticilor de la Washington ai administraţiei Obama, care consideră că aceasta a făcut deja prea multe concesii pentru a obţine acordul în dosarul nuclear.

„Umplerea buzunarelor principalilor sponsori ai terorismului din lume nu este o strategie care să asigure securitatea Americii, iar Hillary Clinton ar trebui să condamne imediat această plată”, a declarat, citat într-un comunicat Reince Priebus, preşedintele Comitetului Naţional Republican.

„Este o uşurare să vedem americani deţinuţi pe nedrept întocându-se acasă la familiile lor”, a continuat Priebus, „dar acordul nuclear Clinton-Obama dă Iranului prea mult în schimbul a prea puţin”.

În apărarea acordului, Kerry a declarat că „rambursarea Iranului a fost stabilită la o dobândă rezonabilă, motiv pentru care Iranul nu ne poate solicita mai mult în instanţă, iar astfel contribuabilii americani nu vor fi obilgaţi să plătească o sumă de bani mai mare”.

El a adăugat că toate revendicările formulate de Statele Unite împotriva Iranului la tribunalul de la Haga au fost de mult soluţionate şi că au adus companiilor şi unor cetăţeni americani, în total, 2,5 miliarde de dolari net.

Şeful diplomaţiei americane a mai anunţat că există o serie de alte revendicări iraniene în aşteptare şi că Statele Unite va încerca să le soluţioneze.

Mediafax, Valentin Vidu

29 de comentarii:

  1. Lasa ca o sa vedem o alta primavara araba din aia pe rit vechi cu cola si kalinka…..Arabia Saudita este next playground…..

  2. Jeb Bush presedinte!

  3. Eu zic daca Ted Cruz e nominalizat din partea republicanilor atunci castiga, Hillary nu are nici o sansa.

  4. Oare Romania va primi vreodata datoriile externe pe care le are de dinainte de 89 ?

  5. Avem o sansa daca nu putem sa ne luam banii si copii inapoi din tari in care ne fura copii gen Norvegia , putem face un singur lucru sa facem cumva sa avem access la copii aia sa ii invatam ca nu iam uitat si sa ii ajutam sa ajunga in acel sistem asa cum fac alti la noi acuma Sri in secret sa aibe contact permanent cu ei sa ii educe sa le dea banii sa ajunga la puterea tari respective si dupaia culegem Foloasele .II doar o parere nu cer sa fiu prea tare judecat ms

  6. Daca vine un republican si mai ales un Bush/Rubio iar incep sa pupe fundul isr, sa inceapa noi razboaie la comanda extremei drepte etc… La cati oameni au murit/fost nenorociti de actiunile lui w bush numai un nou nebun mai lipseste acum.

    • Care extrema dreapta? Ku Klux Klan?

      • Cei care vor sa ii oblige pe altii sa traiasca cum scrie in biblie, care considera ok ca fiecare sa aiba arma de asalt acasa (sau sa se plimbe pe strada cu ea), sa porneasca noi si noi razboaie, iar lista e lunga. La acestia ma refer

        • A trai cum scrie in Biblie este bine. A avea arma pentru auto-aparare este iarasi bine. Iar cei care vor sa porneasca noi si noi razboaie se gasesc in toate tarile considerate mari puteri si chiar si in tarile mai mici.

        • mda,acum republicanii sunt de fapt marele satan.asta vrei sa spui printre randuri.personal nu cred ca societatea americana poate fi judecata/evaluat atat de simplist.

          • poate am exagerat putin, dar am reactionat la comentariile care spuneau tot printre randuri ca democratii sunt „mare satan” iar republicanii sunt grozavi. Ai dreptate, in mod sigur lucrurile nu sunt atat de simple in ambele directii.

  7. nu intru in speculatii dar pana la urma cam asta este diferenta intre americani si rusnaci.daca dupa unii mai ai sanse sa-ti mai vezi si tu interesul dupa ailalti ramai si cu banii luati si f– t in the ass,ca intre frati ortodoxi ce suntem.

  8. penurie de candidati seriosi de data asta la casa alba.ce-i drept politica lor externa nu sufera mari modificari la schimbarile de mandat asa ca stau mai relax.politica interna este bataiampesteluimla ei.

  9. Curand se va schimba lumea…din rau in….mai….

  10. nationalistu_de_serviciu

    Da, chiar asa, cum de naiba nu declara razboi Iranului?
    Nu de alta, dar sa te repezi ca un bou la orice flutura si este rosu. musai reprezinta culmea inteligentei umane.
    Circotasii ar spune ca gestul diplomatic si politic al americanilor ar putea tinti neantagonizarea si mai mare a Iranului, inmuierea relatiilor dintre cele doua state, stabilirea unui cap de pod, firav deocamdata, care ar putea fi largit etc.. , ceva care sa dea mai mult de gindit Iranului, sa aiba asa o mica ezitare daca ar trebui sa aleaga o tabara in caz de conflict….
    Ma rog mai e mult pina departe, acuma parca vad cum sar vreo citiva, dar de ce sa faca asta, de ce sa se umileasca….. DE IVAN, DE AIA, ivanul are acest efect, nu de alta dar situatia prin zona e cam verde pentru americani, analizind efectele pe termen mediu-lung. O mica digresiune, tot aud, Rusia nu-i, sau Rusia este
    superputere, este si nu este, daca vorbim de proiectarea fortei militare
    ruse la n+ km de Rusia, scirtie, scirtie rau de tot, proportional cu distanta
    implicata, mai pe scurt rusii au forta militara a unei superputeri, nu prea au capabilitatea de a proiecta aceasta forta unde vor muschii lor.
    Dar americanii au… au si la ce le foloseste, de exemplu chinezii ar avea un lant logistic scurt comparativ cu americanii, imaginati-va ca ar trebui sa aduca echipament si soldati intr-un anume timp in timp ce batalia deja a inceput, ce te faci daca nu ajung cind trebuie, basca ca si ceilalti au submarine, nemaivorbind citi „admiratori” au americanii prin zona etc..
    Deci nu ar fi asa de usor, plus ca ar exista si posibilitatea sa se sfirseasca rau pentru americani, chiar daca mica, posibilitatea exista. O America care ar fi implicata in mai multe zone de conflict, chiar daca unul , doua ar fi majore iar celalte… nu suna prea bine
    Dar NATO? Nu stiu daca intelegeti ca o Europa unita este un competitor direct al SUA, nu ar fi de mirare daca americanii ar fi ajutat putin europenii cind isi puneau piedica singuri, dupa cum, daca ar fi o Europa care ar considera ca nu mai are nevoie de SUA i-ar face vint imediat, iar cu tratatele semnate cu americanii s-ar sterge la fund. Deci da, NATO este mare , frumos si grasut, da si oleaca bolnavior, asta insemnind ca nu intotdeauna va functiona in parametrii care trebuie, daca intr-o anumita situatie SUA ar fi mai agresiva decit ar considera Bruxelles -ul ca trebuie , cel putin sprijinul politic si diplomatic pentru americani ar fi slab sau ar lipsi cu desavirsire, CEL PUTIN… intr-o asemenea situatie daca Bruxelles -ul ar considera ca este in interesul sau…. cel putin ar deveni ceva mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *