Iron Curtain

 

Este un sistem active de protectie al vehiculelor, dezvoltat de cei de la Artis. Dupa o serie de teste cu trageri reale, Iron Curtain este considerat gata de implementare si va apare pe vehiculele militare in maximum un an.

Capacitatea de protectie a sistemului acopera o gama larga de vehicule, de la masini tip Humvee, pana la transportoare de trupe sau IFV-uri. Sistemul a fost testat in poligon impotriva tragerilor cu RPG, rachete AT sau proiectile, dovedindu-si eficacitatea chiar si in cazul in care s-a tras de foarte apropae. Asa cum veti vedea in imaginile din videoclip, Iron Curtin poate anihila un RPG tras de la foarte mica distanta.

Impresionant, in aceste imaginii, este capacitatea sistemului de a detecta, cataloga si anihila, amenintarea in fractiuni de secunda.

Iron Curtain se bazeaza pe un radar in banada C, pentru detectarea si urmarirea potentialelor tinte, iar cand proiectilul se afla la cativa zeci de centimetri!!! de vehicul, un alt sistem, cel format din senzori optici, preia controlul. Sistemul optic, la randul lui, catalogheaza tinta si este cel care hotareste ce tip de contramasura va folosi.

Este intersant si modul in care se face protectia. Astfel in fata proiectilului se arunca o ploaie de metal, orientata in jos! Acest flux distruge amenintarea, cu pagube minime pentru propriul vehicul, dar mai ales, nu provoaca victime printre eventualii infanteristi proprii sau altor vehicule amice.

Testele au aratat ca Iron Curtain poate fi folosit fara probleme deosebite in mijlocul trupelor proprii sau in luptele din mediul urban, pagubele colaterale fiind nesemnificative.

Unghiul de protectie este, bineinteles 360*. De asemenea sistemul poarte fi folosit si pentru a securiza o anumita zona, prin plasarea mai multor vehicule pe laturile perimetrului protejeat. Nu se specifica insa  pana la ce viteza a proiectilului tinta Iron Curtain este eficace.

Sistemul este usor si compact, avand a arhitectura deschisa, putand astfel sa fie updatat si modificat pentru aproape orice ce tip de amenintare actuala sau viitoare.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=JXNb-VF6FIQ&w=420&h=315]

 

 

sursa: defense-update

 

2 comentarii:

  1. Mai ramane de vazut si cat de eficient este in practica , nu doar la testari .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *