Japonia ridica tonul la China

Si o face intr-un mod foarte serios si de luat in seama.

Prin glasul lui  Taro Aso, premier adjunct al guvernului japonez, Tara Soarelui Rasare declara ca va privi un atac al Beijingului asupra Taiwanului ca pe o amenintare directa asupra sa – si pe cale de consecinta – isi rezerva dreptul de a sprijini Taiwanul asa cum crede de cuviinta.

Si ca sa lase nu loc interpretarilor pe text, ministrul japonez a fost extrem de clar asupra intentiilor guvernului japonez, declarand: “If a major incident occurs in Taiwan, then it would not be a surprise if it was a survival threatening situation. In such a situation, Japan would have to defend Taiwan together with the US. ”

Mai clar de atat nici ca se putea….

Cu constitutie, pe langa constitutie, Japonia de astazi nu mai este, in mod clar, Japonia de acum 20 de ani. Guvernele de la Tokyo investesc masiv in aparare si deja s-a ajuns la punctul in care Marina Imperiala va detine curand doua portavioane STOVL.

Japonezii au deja o forta aeriana de-a dreptul impresionanta – atat ca dotare cat si ca numar de aparate operationale, iar flota militara este super-dotata: submarine (printre cele mai bune din lume), distrugatoare AEGIS, avioane de patrulare maritima si lupta anti-submarin sau anti-nava, portavioane (Izumo class, 2 bucati), nave port-elicopter (Hyuga-class, 2 bucati) foarte utile in razboiul anti-submarin etc.

Adica, in caz de situatii neprevazute prin zona lor de interes chiar au cu ce. Pentru cine este interesat va recomand sa numarati navele de suprafata militare de peste 6000 de tone aflate in serviciul activ al marinei – se apropie de 30 de unitati…

Pe de alta parte toate semnele indica ca Japonia a lasat-o mai moale cu constitutia lor anti-militarista si isi aduce aminte din ce in ce mai des de forta sa militara mai ales de cea navala. Are si banii necesari, tehnologie detine, iar aliatii ei (americanii in primul rand) par s-o incurajeze pe acest drum.

Ori in aceste conditii ramane de vazut cum se va descurca China in fata Statele Unite si Japoniei tari la care putem adauga fara sa gresim deloc si Coreea de Sud sau Australia.

Ce fac acum japonezii este diplomatie, dar una facuta cu ditamai parul la vedere, rezemat candin de pragul usii, in timp ce propietarul vorbeste despre rezolvarea pasnica a diferendelor. Pentru ca – si aici facem un apropo catre imbecilii care conduc Romania de 30 de ani – asa se face diplomatia. Nu cu simpozioane, pdf-uri si retardati  mintali corupti in functii cheie…

GeorgeGMT

83 de comentarii:

  1. mi-am uitat nicku :)

    Nu va faceți griji, China știe să-și poarte de grijă, iar Japonia nu a uitat cum le-a câștigat prietenia SUA. Să nu uităm că nu tot ceea ce vedem chiar este așa cum ni se pare.

    4
    • SUA a transformat Japonia dintr-o societate medivela primitiva si saraca intr-una dintre cele mai dezvoltate si bogate tari din lume, cand putea s-o rada dupa suprafata pamantului….
      Si toate acestea s-au intamplat dupa ce japonezii au inceput razboiul, atacand China.

      52
      • dealtfel americanii au dezvoltat armata si industria japoneza inca din secolul 19, ca dealtfel si pe sovietici in perioada interbelica.

        6
        • Americanii au declansat modernizarea Japoniei fortandu-i pe japonezi sa incheie un acord comercial dupa „vizita” unei escadre de vase de razboi americane pe la 1860 (nu mai tin minte anul exact). Acordul a fost considerat o mare umilinta oentru imperiu asa ca a fost declansat de sus un program de modernizare si industrializare avand insa ca model puterile europene nu SUA. Pt reorganizarea armatei a fost adoptat initial modelul francez pentru ca dupa 1870 sa fie inlocuit de cel german iar pentru marina a fost aleasa Anglia. De altfel primele clase de cuirasate japoneze au fost construite in santiere engleze. Rolul SUA a fost mai mic in realitate decat incearca sa ne sugereze filme de genul Ultimul Samurai. La momentul respectiv americanii faceau abia primele incercari de a se afirma ca putere navala.

          20
          • Pentru ca pomeniti de „Ultimul samurai”, un detaliu mai putin cunoscut este ca

            personajul principal, capitanul american Nathan Algren chiar a existat… doar ca era

            general francez si il chema Jules Brunet…Activitatea si cariera acestuia sunt din ciclul

            „viata bate filmul” !

            6
      • Nope !
        Transformera economicà si socialà a Japoniei a început cu era Meiji (pe la 1870).

        Curbele de progresie ale PIB-ului real per capita al Japoniei, UK si SUA aratau clar cà tendinta era la o progresie mai importantà a Japoniei, care ar fi ajuns cel putin cele douà alte tàri..

        https://www.nippon.com/fr/ncommon/contents/in-depth/86971/86971.png

        6
        • Japonia anului 1945 era o societate medievala, plina de tarani analfabeti, condusa de militari. Ocupatia militara americana a transformata tara intr-o societate democratica, unde toti oamenii erau egali.
          Iar o socieatte medievala nu are cum sa concureze cu una democratica.

          22
          • Analfabeti ? Tocmai prin 1880, împàratul Mutsuhito a promulgat „Vointa imperialà” pentru Japonia :
            „De acum înainte, într-un sat, fie că este vorba de nobili, foști războinici, țărani, negustori, meșteșugari sau femei, nu mai trebuie să existe gospodării analfabete, iar în fiecare gospodărie nu mai trebuie să existe o persoană analfabetă.”

            Prin anii 1930 erau mai multi analfabeti ên Europa decât în Japonia.

            Cum începusem sà învàt japoneza, am citit o carte a unui profesor francez, foarte instructivà despre învàtàmântul japonez si istoria lui. Am dat de versiunea internet :
            https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02567832/document

            12
            • Japonia anului 1941, cand a inceput razboiul in Pacific, producea cateva zeci de mii de autovehicule pe an, americanii cateva milioane. Japonezii aveau o economie autarhica. In State, majoritatea famililor detineau un automobil, in Japonia nu se poate discuta despre asa ceva, clasa de mijloc japoneza era extrem de redusa fata de cea din SUA, iar in Japonia femeile nu aveau nici o treaba cu nimic.
              Stiau sa citeasca dar le lipseau cunostiintele tehnice de masa si una peste alta erau saraci lipiti pamantului.
              Economia japoneza a explodat dupa ce societatea a fost restructurata de americani, iar economia s-a aliniat principilor de piata americane. Nemaivorbind de faptul ca americanii au fost cei care au facut reforma agrara in Japonia.

              De remarcat ca americanii nu au confiscat companiile japoneze si nici pe cele americane, iar astazi Toyota sau Mitsubishi sunt companii japoneze, tot asa cum WV sau BMW sunt companii germane, asta pentru ca americanii nu s-au comportat precum blestematii de rusi care au furat si distrus totul in calea lor…

              Faptul ca Japonia a fost totusi societatea asiatica care a invatat cel mai repede si mai bine sistemul european, nu intra in discutie. Ca aveau potential chiar si inainte de razboiul cu China, clar ca aveau, se trezisera insa prea tarziu si intreaga Asie era sub cizma europenilor.

              Aveau si japonezii dreptatea lor, nu se puteau extinde (pietele erau ocupate de imperiile coloniale europene) si nu aveau nici acces la resurse.

              Cu doua chestii, legate de japonezi nu sunt de acord: in primul rand nu i-au atacat „miseleste” pe americani ci i-au atacat pur si simplu, impinsi de la spate chiar de Washington. Si germanii au atact prin surprindere dar nimeni nu-i face miseii…
              In al doilea rand termenul de „kamikaze”. Atunci cand este aplicat descreieratilor de islamisti care arunca in aer vreo scoala sau vreun autobuz. Aia sunt teroristi nenorociti, in schimb kamikaze japonezi sunt onorabili.
              Erau militari ai tarii lor, luptau intr-un razboi legal si atacau tinte militare, asadar totul conform bunului-simt si nu este corecta folosirea acestui termn in ambele situatii.

              45
          • Opiniile tale nu-s realitatea. Sunt doar opiniile tale. Un pic de cultură pe partea asta nu are cum să doară. Ioan Timus – Ogio san sau Gheorghe Bagulescu – Suflet japonez sunt un bun început pentru a te documenta de perioada de care vorbești. Iar despre partea cu societatea democratică actuală las-o mai moale. Raportul din link spune destule.
            https://www.hrw.org/reports/JAPAN953.PDF

            6
            • Cam astea-s opiniile mele, sustinute se pare de realitate.

              „MacArthur reformed the economic structure to encourage the Japanese economy to be self-sufficient, gave food aid for the Japanese suffering from hunger, and liberated them from their slavery status in their feudalistic social system.
              He intended to transform a small, feudalistic country in Asia, into a modem, democratic country. „

              https://scholarworks.umt.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=3123&context=etd
              Douglas MacArthur’s occupation of Japan| Building the
              foundation of U.S.-Japan relationship
              Mieko Endo
              The University of Montana

              11
      • SUA a transformat Japonia dintr-o societate medivela primitiva si saraca ?

        Japonia ante Pearl Harbour tara primitiva si saraca ??!!!!!

        Scuzele mele dar la Pearl harbour cu ce au atacat ? Cu trireme si catapulte ?!

        Scuzele mele la la Țușima niponii erau cumva in monoxile ?
        Nu! O parte fdin nalele usoare ( crucisatoare, tirpiloare ..) japoneze erau produse in santierele japozeze!!!

        mai rau … poaravionul asta moderen cu punte continua si insula laterala este i inventie .. japozeza !~ Hōshō !!!

        Primitivii aia aveau pe Zeo Sen …. care ptr un moment a domniat cerul Pacificului …

        Feudali?

        Poate. Poate si azi da unii inteligenti care au stiut sa e „machieze” in democrati …. (observatie din anii 80 ” Japonia are tehnologia secolului XXi si metanlitatea secolului XVI”

        7
        • Da nene era primitiva si saraca ca societate civila, ca aveau flota, aveau tot asa cum si Rusia de astazi are arme nuclere. Iti pare tie ca Rusia are un nivel de trai similar cu media UE?! Intersant este ca au inceput razboiul cu Zero si tot cu el l-au terminat, iar dupa Midway au continuat sa construiasca nave si avioane dar n-au mai reusit sa faca si piloti, iar asta spune ceva despre societatea japoneza…

          24
      • Propaganda comunista suna altfel: cum ca America distruge tot ce atinge. Asa suna pe vremea lui Ceasca, asa suna si acum. Nimic schimbat. Probabil ca stiti cat de multi in tara injura americanii…

        4
    • pai datorita faptului ca e constienta de capacitatile japoneze, china forteaza in zona celor slabi de ani de zile si sa ajuns ca indonezia sa inceapa sa isi construiasca o forta maritima considerabila si ea ,nu m-ar mira ca si aia sa ia in considerare constructia de portelicoptere adaptabile la F35 B in 5-10 ani ,daca vor avea acces la avion .

    • Nu sînt un adept al Războiului dar bine ar fi ca toate Țările să se mulțumească teritoriu care la primit. Linba de la Dumnezeu și va fi bine pentru. Toții

    • China e fragila, neînchipuit de fragila, militar vorbind!

      1
  2. Noi europenii avem o alta mentaliate. In general asiaticii is orientati spre efort si duritate, fie ca vorbim de japonezi, chinezi sau alte natii asiatice

    6
  3. Am mai spus.in cazul in care China ar avea castig de cauza in disputele din zona Japonia ar avea cel mai mult de pierdut asa ca pentru ei este o problema de viata si moarte

    1
  4. Sa fim seriosi! I se rupe lui domnul Taro Aso de taiwan si ca ii pot ocupa vreodata chinezii de pe continent. Problema cea mai mare a japonezilor(cel putin in zona aia) sunt insulele Sekaku(primite cadou de la americani in anii ’70),aflate la cateva zeci de km nord de taiwan, pe care le revendica de vreo 50 de ani atat comunistii cat si…. Taiwanul. Desi au mai putin de 10km2 se zice ca in zona lor ar fi rezerve consistente de hidrocarburi. Desi au a 2 a flota militara in zona, nu au construit o ptr chinezi. Este facuta strict ptr a apara insule disputate cu PRC, taiwan sau coreea de sud. Si ptr a recuceri, la momentul oportun, insulele din nord luate de rusi. E chiar hazliu, in caz de invazie comunista a taiwanului, cum o sa justifice interventia militara intr o tara pe care Japonia nu a recunoscut o legal. Si in caz ca obtine aprobarea parlamentului si abrogarea pe repede inainte a art. 9 din constitutie, cu ce(doua mini portavioane si doua mini portelicoptere!!!) si in cat timp(navele japoneze parcurg distanta pana in taiwan in 3-4 zile). In plus, ce vor face cu ele cand vor ajunge(dupa aproape o saptamana) si insula va fi intesata de marines cu ochii oblici cu sute de tancuri, sph uri si transportoare blindate. Sa nu uitam ca, deocamdata, PLAN ul are 3 type 75 ,8 type 71,cateva zeci de nave de desant”clasice” care pot duce la un drum peste 100 de elicoptere de transport si atac si 2-3 brigazi de marines din cele 6 ale chinezilor.

    5
    • Declaratiile Japoniei echivaleaza cu o recunoastere. Nu e clar?

      2
    • @Strumpf
      Distanta dintre Japonia si Taiwan (si asta masurand din Tokyo) e de aproximativ 1100 mile marine. Tinand cont ca Izumo, spre exemplu) poate merge cu 30 de noduri, poate ajunge in Taiwan intr-o zi si jumatate (37 ore).
      In plus, in caz de atac, chinezii ar trebui sa se pregateasca si ei, pregatirile ar fi observate, iar Japonia si US ar fi pe pozitii (sau macar in apropiere).

      3
      • Aia e viteza maxima pe care daca nu ai reactor nuclear, nu prea o mentii zile in sir(viteza de mars e in general pe la 18kn). In plus ca navele alea sa plece ai nevoie de niste aprobari din partea parlamentului, etc. In al treilea rand, e nenorocitul de articol 9 din constitutie care spune ca fortele militare japoneze sunt ptr SelfDefense, basca amaratii de taiwanezi nu sunt recunoscuti ca natiune de 99% din populatia planetei. Si ala nu il abrogi de azi pe maine intr o democratie. Nu mai vorbesc ca miniportavionul ala mai are nevoie de niste nave logistice care sunt rapide rau de tot. Si sincer chiar nu prea stiu ce o sa faca cu alea 30-40 de f35b cand ajunge langa taiwan.

        2
        • Nu stim daca aia chiar e viteza maxima, chiar daca e, o poti mentine o zi si jumatate, orice atac chinez presupune comasare de forte asa ca cel mai probabil pana ajunge China in Taiwan, US si Japonia sunt deja acolo, iar argumentele legale sunt apa de ploaie cand interesele o cer. Self defence-ul e un termen atat de larg atunci cand trebuie… de fapt asta si zice ministrul japonez, ca un atac asupra Taiwanului ameninta securitatea Japoniei. Ergo casus belli. 😀

          10
  5. Japonia are tot ce-i trebuie, industrie, capital, inteligenta. Ii lipseste tot materia prima ca in anii ’30, din care cauza a pornit razboiul asiatic. Generatiile asuprite in anii ’40 au trecut in nefiinta si azi se simt binefacerile dezvoltarii actuale, cu capital japonez.
    China sufoca tot ce cuprinde deocamdata fara arme dar cu aluzie voalata la forta. Extinderea chinezeasca ameninta economia japoneza dar si cele din Malaezia, Indonezia , Filipine Vietnam, Coreea S etc. China militarista, de fapt partidul, ar castiga intern ocupand Taiwanul dar ar pierde mai mult pe fereastra(Taiwan) economico-calitativa.
    Timpul cred ca trece in defavoarea Chinei care se inarmeaza masiv si mai ales amenintator, ceeace deschide ochii vecinilor, pana in Australia ! In zece ani marina Chinei comuniste va depasi pe cea americana doar cantitativ (este si asta o calitate) !
    Cred ca pentru ca marile grupuri cu portavioane in centru sa fie eficiente este mare nevoie de traditia care se capata in zeci de ani. Si mai cred ca submarinele vor fi principalele arme in marile Asiei iar calitatea lor va prima in fata cantitatii. Pt ca acolo lupta va fi pt caile de comunicatii marine care asigura viata economica.
    China se crede deja f tare, de aceea nu a impanzit inca lumea cu propaganda si organizatiile pacifiste ca URSS-Rusia.

    3
  6. Corea + Japonia = not love. Aici sunt niste probleme vechi legate de comportamentul japonezilor dinainte si in ww2, Corea nefiind semnatara a tratatului de la San Francisco.
    https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-6-2007-0632_RO.html

    4
  7. ăia de i-am lăsat la plimbare singuri pe la muzeul țaranului….

    6
  8. Japonia / China , Germania / Rusia. Cele 2 frici ale US. Până acum diplomația americană se descurcă de minune.

    1
  9. In general ..

    Noi, romamnii avem un icudat obieci de a ne uiidentifica prea mult si prea usor cu .. altii.

    cum vreo 50 de ani ne credea nemti si ne ranjeam fasolele la macaronari – de acird ca in nemtia se traia mai bine , ca VW 1200 era mia cinfortabil decat Fitat 500 dar uitam „amanuntul” ca noi nu producema VW ….

    Azi ne autididentificam „euroenei” (ca deh … UE !) si cu americanii ….. asta potr a uita mai usor emigartia formata intro mare propritie de capusnari, culegatiri de sparanghel si badante (sa nu mai zic de furniziri de buci ptr fornicatiune!!! )

    De fpta asta mege pana in mana cu narzvul de autinegare ….

    Asa, ca fara suparare , autindentificandfu0ne prea facil cu „aliatu strategic” ne permitem sa zicem ca Japonia ar fi fost o societate medivela primitiva si saraca in anii 30 …

    Ma rog daca asra as fi citit in .. Romania Lierara sau alta traznaie intelctual-artistica … as fi zis „ce stiu aia frate? Confunda bujia cu lumanarea da-i in … de filozofi!”
    Dar noi , e fapt stim catesceva .
    Ca dupa 105b
    Ca Japonia aia producea portavioane si cuirasate …..
    Ca in 1940 un AIM 6 Zero era mai poerformant ca un Iar 80 ….

    Da preeram sa uitam ca Romnaia lu regel excela in pelagra si pediculoza !
    Scuze si asta este un advar adevarat ….

    Un pic de masura titusi ca sa nu ne facem de ras …

    A da..

    Cica talibanii se pregatesc sa revina la Kabul . 20 de ani de razboi contra terorismului, deh …

    14
  10. Asta-i din colectia bagat bambusul prin gard sau Vocea Americii cu accent japonez. E putin probabil ca ministrul japonez sa fi vorbit de capul lui, cu atat mai mult cu cat mesajul e clar: defend Taiwan together with the US (mai degraba ca auxiliar al US). Pur si simplu ne aflam intr-un nou razboi rece in care tot Americanii conduc showul (deocamdata) si asistam la un nou concurs de declaratii razboinice si pozitionari strategice, fara alte consecinte decat ceva frictiuni politice si economice. Nimeni nu-i iubeste pe Chinezi in zona, dar nici pe Japonezi, amintirile din WW2 fiind inca vii, iar fara influenta americana Japonia, Coreea de Sud si Taiwanul probabil si-ar aduce rapid aminte ca au chestii de impartit, lucru pe care Chinezii il stiu foarte bine.
    In sine Taiwanul e strategic pentru Japonezi, de acolo flota chinezeasca putand opera nestingherita in Marea Filipinelor, si taia sau jena serios legaturile maritime ale Japoniei cu sudul Pacificului si Oceanul Indian, Japonie care s-ar gasi presata intre Chinezi la sud si Rusi la Nord. De unii singuri insa Japonezii nu s-ar putea opune unei invazii chinezesti a Taiwanului si probabil nici n-ar incerca.
    Pe de o parte actualmente nici China nu-si permite o campanie elaborata, set-piece, fiindca pregatirile ar necesita timp si ar fi vizibile, ceea ce ar da timp Taiwanului sa se pregateasca si mobilizeze, iar aliatilor acestuia sa intervina. Ar rezulta un razboi conventional in toata regula pe care Chinezii nu si-l doresc, iar despre o escaladare nucleara de dragul luarii Taiwanului nici nu poate fi vorba. Pe de alta parte nici un atac surpriza n-ar merge, China neavand probabil capacitatea sa concentreze rapid si sa lanseze o forta suficienta ca sa invinga rapid aviatia, marina si armata de uscat taiwaneze.
    Cata vreme SUA isi pastreaza capacitatea militara si intentia de a interveni, strategii chinezi probabil ca nici nu considera in mod serios o preluare in forta a Taiwanului, ci tableaza mai degraba pe eventualitatea unei crize mondiale majore care sa impacteze puternic Statele Unite si sa izoleze in acelasi timp Taiwanul. Si cum Chinezii au dovedit ca sunt apti si dornici sa planuiasca pe termen lung (decenii), eu cred ca timpul joaca in favoarea lor, mai ales ca in SUA declinul e evident (parere personala).
    Intre timp, incordari publice de o parte si alta a gardului si business as usual.

    7
  11. japonia sa nu uite ca ridica tonul la o putere nucleara cu capabilitati intercontinentale si ca armele nucleare actuale sunt ceva mai potente decat cele de la hiroshima si nagasaki

  12. Comentam ca pe langa cateodata. Aici nu discutam de un razboi sino-japonez, despre puterea nucleara care este China etc ci despre o schimbare importanta de politica externa a Japoniei.
    O schimbare care este din ce in ce mai vizibila in ultimii ani, dar care era de neconceput in urma cu nu foarte multi timp.

    5
    • Care schimbare ce zice ?
      Daca atacati Taiiwanul noi, niponii, facem razboi cu voi!

      Taiwanu fiind de fapt Republica Chineza considerata de Republica Populară Chineză drept o provincie rebela. Eu tin minte o epca in care Republica Chineza (taiwan) inca se sumetea si zicea ca se va intoarce victirioasa la Peking si China va redevebni intreaga !

      Si da.. cum sa iti zic ..
      Sau de vrei razboiul este o continuare a politicii cu alte mijloace (Carl von Clausewitz) .
      Sau cum zicea chinezul ala .. Sun Tzu mijloacele militare sunt cel mai stupid mod de a duce un razbol …
      Sau stii cre , duoa Ludovioc Soarele era ultimul argiument al regilor?!

      Politica este razboi !

      A da.. Kabulul a cazut !
      20 de ani de „nation building” samd …
      Stii de ce?
      Findca dreapta nu a stiut ce face stanga si fiecare credea .. Shaitan stie ce!
      Da fara amestecu lu Saitan .. ca cica prostia si ambitia umana depasesc cu mult capcitaile divaolului …. Daca nu iti este clar in timp ce unii ocuoau, patrulau si calcau pe bombe altii …. o continuau cu talibanii!

      Soer oe ca fata de Saigon au apucat sa distruga arhiveke

      A da. la Caderea Saigonului aveam aproape 23 de ani si deja vreo 8 de lecturi „politice” de genu asta .. Nu stiu cati de pe aici mai tin minte imaginile evacuarii preciotate …. si chiar dintre cei de vratsa mea sau mai mari mai tin minte ..

      4
  13. Azi americanii au luat încă un șut în kour. Talibanii au intrat în Kabul după un marș victorios. Iar vor fi elicoptere pe acoperișul ambasadei, ca în Saigon. Acu’, greșelile sunt ale lor și par departe , noi avem niște probleme acilea cu bateriile de vin. Deja Joian era îmbrăcat ca un adevărat șef de sală , gata să umple paharele amiralilor și generalilor.
    #nu dați banii pe bărcuțe faceți spitale regionale (sic!)
    #penele usere pesede aceeași mizerie
    #mwie Tudose (că nu venise Shinzo Abe să vadă case din chirpici la muzeu)
    #mwie Tudose (că mai ai tupeu să îi spui lui Câțu să demisioneze, tocmai tu)

    5
  14. Japonia NU va apara Taiwanul, pentru ca SUA NU va apara Taiwanul. Cheia este: „… defend Taiwan together with the US…”
    Resident Biden este profund dependent de comunistii chinezi, la fel ca Big Tech, Deep State si Establishment Uniparty.
    Iar generalii americani sunt preocupati de implementarea ideologiei neo-marxiste in armata, ideologie promovata de comunistii chinezi tocmai pentru a slabi SUA.

    9
    • QAnon filiala Romania?

      10
      • Da! Mai bine QAnonist decat bulangist! Polarizarea asta….

        4
        • Nu iti limita orizontul cu aceste două alegeri, ar fi păcat!

          4
          • Nu era un atac la persoana ta, sincer! Nu te cunosc, nu imi permit. Dar omul nu zice pe langa. Administratia Biden e foarte preocupata de ” drepturile omului „, in special LBQT, insa cam ” uita ” de nenorocitii aia de crestini din Orientul Mijlociu. Sau de uigiurii din Xianjiang. Asta este foarte deranjant pt multi conservatori. Uitandu-ma in urma, Trump, cu toate defectele lui, chiar a fost un US President. Dar nah, inteleg ca la multi le e frica sa spuna adevarul pt ca exista reperscusiuni sociale, insa acest ” Build Back Better ” sau 666 al Great Reset democrat si globalist, care se aplica in SUA, e de fapt Revolutia Culturala in toi din America. Stii cum zicea Sun Tzu, daca nu poti direct sa-i bati, atunci, distrugele societatea si o sa cada de sine

            9
            • Nici nu m-am simțit lezat, stai linistit! Eu pot sa inteleg simpatii pentru personaje si politici, dar voi trumpistii cu cine va luptati? Sau cine vrea raul omenirii si a Americii in special? Si intreb fara răutate sau la mișto… homosexualii, negri, hispanicii, asiaticii, Soros…? Bineinteles democrații, era sa-i uit
              Ma gandesc cu groaza ce s-ar fi intamplat in SUA daca Trump murea de Covid. Tratat de Fauci, ce ironie! Nici nu vreau sa ma gandesc.
              Acum puteti sa ma blamati, dar cadeti in derizoriu cu toate teoriile conspiratiei, tot felul de numere diavolesti… spaima, frica… jumătăți de adevăruri rastalmacite. Ce naiba, zici ca suntem la A3 si RTV. Oameni buni, va place Trump, foarte bine, nu o fi ajuns el degeaba președintele SUA, dar nu ne mai varati sub nas toate rahaturile astea si traiti-va viata… ca trece asa de repede.

              2
              • Nu e vorba neaparat de simpatii. Toti avem, asta ne face umani. Insa putem calcula la rece. Poti sa spui ca ceea ce se intampla in SUA cu BLM, Antifa, etc, nu e ” revolutie cultural ” reeditata din China lui Mao? Frontiera de sud e ciuruita, intra drogurile, imigrantii si multe altele, mai rau ca la noi cu Ukraina. Dupa 40 ani de US, familia mea adoptiva, se reintorc in Romania. In America nu se mai poate trai normal, daca esti alb. Pleaca cat mai pot, pana nu explodeaza supa. Sper ca America ca renasca ca si Phoenixul, dar situatia e groaznica…. Sper sa nu ajung sa traiesc intr-o lume dominata de Beijing

                7
                • Eu credeam ca povestile alea cu reset si 666 si neo-marxisti sunt pentru site-uri si pagini de conspirationisti cu 2 clase, nu pentru un site onorabil cum este Romilitary.
                  Hai sa pastram decenta si logica, macar asa putin, ca maine poimaine se bat samuraii cu reptilienii pe aici si o luam naiba pe campii…

                  1
        • qanon a fost lansat pe /pol/ ca o gluma de niste troli si toti plebii au pus botul…

          https://i.4pcdn.org/x/1575197556171.jpg

  15. Xi este foarte dornic sa isi prinda la coroana Taiwanul. De aici acutizarea problemei. Xi risca un razboi rece cu SUA si aliatii sau un razboi adevarat cu un final incert pentru ambele tabere. Ma indoiesc ca lucrurile vor evolua spre un razboi adevarat, mai degraba chinezii vor incerca, cel mult, fortarea unui aranjament. In ciuda opulentei afisate de chinezi, economia lor nu se poate compara cu cea americana si in caz de inghetarea comerțului si impartire a lumii in doua tabere – chinezii vor iesi cei mai sifonati. Eu as paria, ca in ultimul moment, Xi va fi debarcat daca lucrurile chiar o iau razna.

    1
  16. Sincer, imi pare bine ca Japonia este de data asta de partea „buna”. E normal sa isi schimbe mesajul, pur si simplu cu un descreierat ca China, nu se poate vorbi altfel. Am mai scris aici, observați vă rog asemănarea dintre mesajele Rusiei si ale Chinei. Mesaje viscerale, violente care denota nevoia de recunoaștere internationala, ca ei sunt mari si tari. In Rusia, este nevoie pentru tar si populatia internă, in China este doar o nevoie a elitei conducătoare de a prinde nemurirea in cărțile de istorie maoiste.
    Acum, ca dezbateati mai sus despre rolul SUA in dezvoltarea Japoniei, eu zic un singur lucru, timp de 4 ani, între 1945 si 1949, acest războinic, pe nume Douglas Mac Arthur, a muncit pentru binele poporului japonez, lucru apreciat de către japonezi. A facut reforme atât cât trebuia, astfel încât guvernul japonez sa aiba puterea de reconstrui tara si de a se transforma in una dintre cele mai mari puteri economice. Acum, cu siguranta ca nu a fost doar lapte si miere, dar rezultatul per ansamblu a fost foarte bun.
    PS: imi pare bine ca nu ati facut un articol dedicat zilei marinei romane, noi acum trebuie sa aprindem niste lumanari si sa comemoram dispariția marinei. Adevarat, Băsescu a fost un vizionar, el a inceput cu marina comerciala, iar ceilalți au reușit să termine cu cea militară. Cât obraz sa ai ca președinte sau ca ministrul apararii sa faci gala pe mormântul unei instituții fundamentale a Romaniei? Nu m-am uitat la defilarea navelor, dar va rog, spuneti-mi ca nu au mai remorcat amaratul ala de Delfinul, si anul asta.

    10
  17. Atâta discuţie despre Jsponezi când aceasta este ca o strategie NATO…Noi ne alimentos cu Ucrainieni…chiar dacă nu ne ataca,ei cu Taiwan-ul.
    Interesant!?

  18. Pe 15 august Hirohito a anuntat capitularea care a fost semnata pe 2 septembrie. Interesanta potrivire 😀 a articolului 🙂 .

  19. Yamamoto a absolvit Harvard. Fără investițiile din Japonia, Taiwan, SUA, UE și Coreea de Sud atelierul lumii de acum se duce la tomberon…

    4
  20. China ataca Taiwan.
    In minutul următor șefii Acer, ASUS, TLC și TSMC blochează oricare ordin către industria chineză de electronică și bunuri de consum.
    Urmați imediat de Samsung , Sony, Panasonic, Nikon, Canon.
    Toate firmele auto europene și americane încetează oricare colaborare cu filialele din China.
    Suplimentar se declanșează un bloc economic cu cereri de rambursare de investiții făcute în China de nu ajunge toată rezerva in valută și aur a comuniștilor chinezi pentru plata.
    Criză majoră în UE și USA- Canada de produse electronice , bunuri de larg consum.
    Fonduri colosale puse la dispoziția industriei occidentale pentru construcția in interior a tot ce era importat din China.
    Șomajul în China ajunge la stele. Cu proteste de stradă greu de calmat. Ce le da guvernul comunist ? Ca Ceașcă un glonț la fiecare să ajungă ?
    Și toate astea pentru o insulă ?

    Voi chiar credeți că comuniștii chinezi sunt prosti ca ai noștri ?
    Eu nu.

    9
    • Pe bune?? Si profitul, unde este profitul? Tu crezi ca toti care au produs, produc si vor produce in china o fac de amorul artei? O fac ptr profit taticu, ca de aia se duce CEO ul capitalist la job, sa faca profit maxim ptr actionari si aia drept multumire sa ii dea prime grase in dolarei si actiuni. Daca muta productia in taiwan, japonia, coreea, etc de unde mai gaseste negrii pe plantatie sa lucre pe cativa $/zi?? Cresc cheltuielile de productie, scade profitul si actionariatul e nefericit ca nu isi mai poate cumpara inca un privat jet, diamante de enspe carate ptr nevasta&amannta, ultimul tip de ferrari editie limitata sau un yacht mai mare ca al vecinului. Si iese suparare mare.

      4
      • A fost si pe aici in Spania nu demult problema secesiunii Cataluniei .
        Peste 700 de firme spaniole si-au mutat sediul social din Barcelona in Zaragoza ( sau au amenintat cu mutarea ) fara sa se uite la cheltuieli .
        Cu asta i-au invatat minte .
        Si Spania a ramas asa cum trebuia, intreaga si puternica ,

        17
    • Deja e criza majora de procesoare si microcontrolere… Lumea se separa din nou in doua…

      Un pic de rabdare…

      4
    • bloc economic cu cereri de rambursare de investiții făcute în China???

      La cre se plateste cu hartii de valoare ale SUA … cca unu trilion dolarei sa se spele cu ei pe cap!!! Sa se splele daca le impumuta China banii ptr sapun …

      1
  21. Am fost banat? Nu mi-a apart comentariul. Nu am atacat pe nimeni!

  22. Nu era un atac la persoana ta, sincer! Nu te cunosc, nu imi permit. Dar omul nu zice pe langa. Administratia Biden e foarte preocupata de ” drepturile omului „, in special LBQT, insa cam ” uita ” de nenorocitii aia de crestini din Orientul Mijlociu. Sau de uigiurii din Xianjiang. Asta este foarte deranjant pt multi conservatori. Uitandu-ma in urma, Trump, cu toate defectele lui, chiar a fost un US President. Dar nah, inteleg ca la multi le e frica sa spuna adevarul pt ca exista reperscusiuni sociale, insa acest ” Build Back Better ” sau 666 al Great Reset democrat si globalist, care se aplica in SUA, e de fapt Revolutia Culturala in toi din America. Stii cum zicea Sun Tzu, daca nu poti direct sa-i bati, atunci, distrugele societatea si o sa cada de sine

    6
  23. „Ce fac acum japonezii este diplomatie, dar una facuta cu ditamai parul la vedere, rezemat candin de pragul usii….”

    Total gresit !
    Nu cu parul, ci cu katana rezemata de dragul usii…

    2
  24. Nu e vorba neaparat de simpatii. Toti avem, asta ne face umani. Insa putem calcula la rece. Poti sa spui ca ceea ce se intampla in SUA cu BLM, Antifa, etc, nu e ” revolutie cultural ” reeditata din China lui Mao? Frontiera de sud e ciuruita, intra drogurile, imigrantii si multe altele, mai rau ca la noi cu Ukraina. Dupa 40 ani de US, familia mea adoptiva, se reintorc in Romania. In America nu se mai poate trai normal, daca esti alb. Pleaca cat mai pot, pana nu explodeaza supa. Sper ca America ca renasca ca si Phoenixul, dar situatia e groaznica…. Sper sa nu ajung sa traiesc intr-o lume dominata de Beijing

    1
  25. Scuze pt greselile gramaticale din ultimul comentariu, inainte sa public, nu am verificat editarea

  26. Nu stiu cum privesc unii astfel de lucruri, dar din istoria celui de-al doilea mondial, se stie ca cele mai mari pierderi japonia le-a avut cu China. Au batut chinezii la ei bine de tot. Acuma ce se spune sunt numai vorbe – langa Japonia este Federatia care abia asteapta sa mai ocupe niste insule.

  27. Japonia ridica tonul fara nici o eficienta la China. Atat timp cat nu au bomba atomica , cand vine vorba de un adversar de talia Chinei japonezii investesc cam degeaba in aparare , ca si Coreea de Sud . Sa nu uitam cum au rezolvat chinezii problema Hong Kong , iar britanicii au totusi bomba atomica.

  28. Nu reusesc sa postez niciun comment….. si chiar nu am facut nimic rau

    • Ba poti dar intri intr-un fel de moderare care iti intarzie aparitia comentariilor. Eu sunt in situatia asta de ani buni si nu maplang.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *