Japonia se schimba dramatic

Racheta aer-aer AAM-4B, prima astfel de racheta din lume care dispune de un radar AESA

Sau mai corect spus, si-a modificat intr-un mod fundamental politica de aparare. Primul soc a fost aparitia celor doua portavioane in inventarul Flotei Imperiale. Desi initial botezate distrugatoare, ele erau in mod clar ceea cu devin acum: portavioane.

Drept este ca sunt niste portavioane usoare care vor opera doar F 35B si elicoptere, dar pasul a fost facut si de aici pana la portavioane clasice care sa opereze F 35C/Rafale sau Super Hornet nu mai este decat un pas.

In mod clar, Tara Soarelui Rasare are si tehnologia necesara construirii unor astfel de nave, si de unde invata (US Navy, Franta sau chiar Marea Britanie) si fondurile necesare. Lipsea pana acum vointa politica (plus contextul international favorabil) dar acele vremuri par sa fi trecut de mult si astazi Japonia calca din ce in ce mai apasat pe drumul care o poate duce spre rangul de super-putere in zona Pacificului.

Iar lucrurile accelereaza, guvernul de la Tokyo ar fi gata sa permita exportul de avioane de lupta si rachete catre tari prietene din Asia si NATO, conform Asia Nikkei. O lege in acest sens ar putea fi aprobata pana in martie anul viitor.

Evident ca aceasta idee are legatura cu expansiunea Chinei, iar tarile beneficiare ar putea fi acelea care se opun Beijingului, printre acestea sunt: Vietnam, Thailanda, Indonezia, Malaysia, Filipine, Statele Unite, Marea Britanie,  Germania, Franta si Italia.

Asadar, lucrurile se schimba in Asia iar Japonia tinde sa redevina o mare putere militara, pe masura fortei sale economice. De reamintit ca Tokyo are o relatie destul de proasta cu Rusia, care Rusie este prietena la catarama cu China, astfel ca Japonia se uita urat si spre Moscova, laolalta cu intreaga lume occidentala. De altfel la Summitul NATO de la Madrid, la sfarsitul lunii iunie, premierul japonez Fumio Kishida va participa, pentru prima oara in istorie.

In aceasta ecuatie asteptam sa vedem care va fi reactia Germaniei. Va reusi Berlinul sa mai scape de amintirile trecutului si sa-si dezvolte o forta miliatar serioasa? Va reusi sa scape de paguboasa politica pseudo-ecologista si sa calce apasta ghidat de logica si de bun simt si nu de aberatiile care au facut ca Germania verde sa-si inchida centralele atomo-electrice in favoarea gazului rusesc?

Pentru ca acei ecologisti care au tot militat pentru inchiderea centralelor nucleare ar cam trebui spanzurati asa, un pic, macar pe motiv sa nu se mai inmulteasca prostii. Ne speriem de posibile accidente nucleare dar devenim dependenti de importul de gaze si pompam CO2 in atmosfera intr-o veselie. Halal ecologie…

Daca Japonia si-a luat avant, Germania inca ramane sa dovedeasca seriozitate in privinta celor 2% alocati apararii din PIB, care 2% inseamna aproximativ 160 de miliarde de euro pe an, la PIBul de dinainte de pandemie.

Revenind la Japonia asteptam acum raspunsul la lansarea la apa a primului portavion clasic chinezesc – “Fujian” – adica a primului portavion din clasa CATOBAR, mai ales ca Beijingul are de gand sa mai construiasca patru astfel de nave – dar care vor face parte dintr-o clasa diferita.

Astfel incat cele doua Izumo-class nu vor mai fi de ajuns, este deja nevoie de portavione japoneze de tip CATOBAR dotate cu F 35C si E-2 Hawkeye.

GeorgeGMT

57 de comentarii:

  1. https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25649746-scholz-germania-avea-cea-mai-mare-armata-conventionala-din-europa.htm

    Asta declara Scholz ieri. Văd că există voință politică și la germani. Sa vedem faptele.

    6
    • O schimbare aparent imensa de cand a plecat Frau Merkel de la conducerea Germaniei. Cat despre rusi, cred cu tarie ca si-au facut-o cu mana lor si nimic mai mult. Eu pana la sfarsitul lui 2024 ii vad in faliment si in dezmembrare accentuata pe rusi.

      19
      • Russia defaulted on its external sovereign bonds for the first time in a century, the culmination of ever-tougher Western sanctions that shut down payment routes to overseas creditors.

        For months, Russia had found paths around the penalties imposed after the Kremlin’s invasion of Ukraine. But at the end of the day on Sunday, the grace period on about $100 million of trapped interest payments due May 27 expired, a deadline considered an “Event of Default” if missed.
        https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-26/russia-defaults-on-foreign-debt-for-first-time-since-1918

        3
        • Defaultul este creat de împrejurări și forțat de SUA – dacă nu ar avea conturile din occident blocate , nu ar avea nicio problema – economia rusa cel puțin din exterior pare sa reziste chiar foarte bine la sancțiuni … dacă nu se reușește blocarea exporturilor , ceea ce nu se poate , singura varianta este legată de scăderea prețurilor la petrol și gaze – iar acum , pe direcția asta va merge SUA – e singura soluție pentru a sufoca Rusia – interzicerea exporturilor către UE și un preț international mic la petrol și gaze … Din ce se aude , Rusia vinde către China și India cu un discount de 30% fata de prețul international , iar dacă marja de discount se păstrează și la o cotație internațională mai mică , abia atunci vor simți lațul in jurul gâtului … Pe termen lung , direcția Rusiei oricum nu este foarte buna …

          9
          • sa fie atat de fraieri sa faca un contract cu discount fix din un pret variabil? Nu cred omule, asta e de cel mai prost incepator.
            In lume exista 3 tari ce detin mari rezerve de petrol din care nu se exporta mare lucru: Venezuela, Iran si Libia, daca macar 2 din tarile astea dau drumul la robinet, rusii sunt pierduti.

            1
            • Arabia Saudita controlează OPEC , ei decid cât se produce – foarte important , și către cine se vinde … Marea problema a Arabiei Saudite a fost implicarea printului Moștenitor in asasinarea unui jurnalist in Turcia , SUA a arătat cu degetul inspre ei plus niște sancțiuni și de aici marea supărare .
              Legat de Japonia , din punctul meu de vedere este o forța mult superioară Rusiei – PIB Japoniei este de vreo 5 ori cât PIB Rusiei populației Japoniei , vreo 125 milioane este o populație omogena , incomparabila cu populația Rusiei , vreo 145 – 150 milioane , din care vreo 70 milioane fac parte din Rusia Occidentala , restul , prin Estul îndepărtat

              4
            • Nu neaparat discountul e fix , dar dacă condițiile pieței rămân aceleași – Rusia găsește greu cumpărători , atunci cumpărătorii vor negocia aproximativ aceleași condiții de achiziție

              3
  2. Cel mai mare inamic al democrațiilor și țărilor libere, binomul Rusia- China.
    Nu știu ce a învățat Putin la școala de ofițeri KGB dar a reușit ce nu a reușit Stalin , Hrușciov, Andropov Gorbaciov , Elțin.
    – Să elimine neutralitatea Suedia , Finlanda.
    – Să mobilizeze întreaga NATO la o cursa a înarmărilor fara precedent.
    – Să împingă Japonia la o înarmare masivă.
    – Un rol rus pe scena politică internațională egal , identic cu „succesele” lui Ceaușescu în același domeniu din ultimii ani de viață.

    E absolut vizibil ce greșeală strategică și planetara de politica
    internațională a reușit gașca lui Putin sa realizeze .
    Și după ” marile succese” a tehnicii militare ruse în Ucraina , să vad prostii care mai cheltuiesc miliarde pe tehnica militară rusă cu coviltir , blindaje originale cu lemne și pietre.
    Succes. ??

    35
    • M-as bucura sa ai dreptate stefan60- din pacate treburile merg din ce in ce mai prost pentru Europa. Japonia este o baza americana si tare mi-e teama ca o sa incaseze rau de la chinezi si de la nord coreeni.Cred ca mai degraba o sa pupam mana la rusi noi, romanii.

  3. Acu’ să privim la rece și dinspre China. Japonia imperială a făcut prin continent niște măgării care l-ar fi trimis pe Hitler la categoria junior. Plus, ce compensații financiare a plătit Japonia chinezilor după război? URSS, numai în cazul României a luat o provincie, încă o jumătate din alta, bani cât a putut și a mai distrus pentru vecie poporul român punând la conducere cele mai de jos persoane.
    Revenind la China / Japonia, acolo cred că sunt multe frustrări, inclusiv la coreenii cei buni.

    22
    • Hai sa fim un pic optimisti ! Vecia e lunga…

      Poporul roman a avut perioade mult mai rele decat cea actuala, cu conducatori care abea articulau limba majoritatii si care erau ocupati sa-si recupereze investitia, eventual

      sa scoata un profit si, cu totul exceptional, se gandeau si la posteritate…

      Incetul cu incetul, odraslele si anturajul lor au urcat (fara sa stie) spre varful piramidei (lui Maslow) si profitand de alinierea astrelor, au facut… Minuni !

      1
  4. Japonezii se înarmează în special pe motiv de China. Cu rușii nu se înțeleg deloc bine din cauza Kurilelor.
    Nemții după reunificare au tras tare pe parte economică, de armată au uitat, doar îi apărau americanii si au tăiat niște costuri.
    O mică observație: pib-ul Germaniei în 2021 a fost de cca. 4300 md. Usd, 2% cheltuieli militare înseamnă sub 80 de md. de euro. A declarat și Scholz că de acum vor aloca anual între 70 și 80 de md. de euro:)

    7
  5. Toate bune si frumoase, un text interesant. Pana la un punct: cum puteti publica o afirmatia precum „acei ecologisti care au tot militat pentru inchiderea centralelor nucleare ar cam trebui spanzurati asa, un pic”????? Inteleg ca poate ne infurie pozitia unora, da’ tampenia asta e borderline penala! Editati textul pana nu devine penala…

    9
    • Da, subscriu si eu, nu trebuie spanzurat nimeni. Nici macar figurativ. Aveau dreptatea lor, ai 12 panouri solare legate la baterii care iti asigura consumul unei case vara fara probleme, si varsa surplus in reteaua nationala. Iarna, nu prea produce surplus dar mno’ asta e.
      In conditiile astea da, ca si Zola, J’accuse, si UE si SUA desi sunt cel mai mare pronatoist si proeuropean, dar acuz faptul ca au stat si au belengarit-o ani de zile in loc sa dezvolte acesta tehnologie care aducea independenta energetica in timp. In conditiile astea vad ca si energia nucleara sau cea bazata pe combustibili putea fi substitutita. In 15 ani am ajuns de la nokia 3310 la ifon ciuspe, daca investeam similar si acest domeniu eram zmei. Dar, las mai bine cu ifon ciuspe. Acum pot sa ma uit la vulpita live pe 5g.

      14
      • @lt(rez). 100%. Sunt o grămada de surse ECO de producere a energiei care, dacă ar fi valorificate corect, ar da un super-randament. In Franța, de exemplu, un raport de experți acum câțiva ani concludea ca Tranziția energetică completa la surse eco (eolian/solar/hidro) putea fi făcută pana in 2050, cu costuri identice menținerii in funcțiune a parcului nuclear și gestionarii deșeurilor rezultate. Din întâmplare însă, raportul nu a fost făcut public înainte ca Parlamentul sa voteze noua lege a tranziției energetice, care in practica păstra aproape neschimbata situația existenta (in Franța lobbyul nuclear este o alta putere in stat; in plus Francezii se cacaie sa închidă reactoare vechi de mai bine de 40 de ani care au trecut de mult de data limita de funcționare, pe motiv ca-i costa, dar n-au grețuri sa arunce incomparabil mai mulți bani pe kurul milioanelor de imigranți și al urmașilor lor sau pe aparatul administrativ supra-dimensionat și pe trântorii dinăuntrul lui).
        Cât despre ecologiști, ma îndoiesc ca autorul i-ar fi spânzurat la propriu, deși unii (mulți) măcar o ardere in efigie tot ar merita. Tot ecologistii vin in doua categorii: pe de o parte prostii utili gen Greta – afoni științific, economic și tehnologic, care sunt folosiți in practica pentru a restrânge abuziv libertățile si a suge resursele cetățenilor și, pe de alta parte oamenii cu cap, mulți dintre ei ingineri, savanți etc, care propun soluții fezabile și ieftine la probleme grave de mediu și care, in general, sunt ignorați, marginalizați sau chiar persecutați, din cauza ca soluțiile lor ar taxa “big bussines” sau politicienii și ar da mai multă putere și libertate indivizilor, lucru pe care statul liberal de rit nou nu-l poate tolera.

        15
        • Mah omule, o centrala atomica nu are termenul „doar” de 40 de ani. Ii face intretinere, ii faci annealingbla cald in-situ, pinning cu jet-uri, inlocuit turbine si esti good to go.
          Ar fi un dezastru sa inchida cv francezii cand atat de greu recupereaza know-how-ul de a construi centrale dupa 30 de ani de stat degeaba. Momentan, cu flota de reactoare, bat la popou mult-laudata Germanie la emisii, cu tot Energiewend-ul lor de 520 miliarde de Euro.
          Sa termine Hinkley, si apoi vedem ce poate EDF-ul. Sa termine si EPR II de proiectat, sa nu mai iasa cu surprize.
          Ganditi, bah, inainte sa scrieti….

        • Ce inseamna „super randament”?
          De ce ai tranxitiona catre decarbonizare o economie deja decarbonizata? Tine flota deja existenta si cobtruieste regerabile daca vrei, ca sa decarbonizezi rutierul. Si electrifica CF (bine, Franta le are deja destul de electrificate).

      • @lt-rez. Iar mă iau de tine. Societatea occidentală nu a belengărit-o, așa funcționează ea … Bill Clinton a scos din bugetul SUA 15 miliarde de dolari pentru cercetări în domeniul eficientizării bateriilor electrice pentru autovehicule și rezultatul a fost mai puțin decât ce-a pus el pe rochia Monicăi Lewinsky. În ultimii 7 ani, adică de la diesel-gate încoace, eficiența bateriilor s-a triplat …
        Tehnologia panourilor solare eficiente și ieftine se bazează pe tehnologia fabricării cipurilor de la primele generații de iPhone care acum 15 ani costau cât iPhone-ul ciușpe al tău de acum. Tehnologia cipurilor nu se putea dezvolta decât în ritmul legii lui Moore pentru că așa funcționează societatea capitalistă. Și eu aș vrea mâine să-mi învăț copiii să meargă pe hoverboard-ul lui Micheal J Fox din filmul din 1985, dar asta a vrut și Mao cu furnalele țărănești când a vrut ca China să fie cel mai mare producător de oțel din lume …

        6
        • Hai mai Gagu am belengarit-o acolo, pana sa inceapa taraboiul cu rusii, noi mergeam ca curca beata. Nu aveam o directie si un plan, pana in 20XX gata cu fosila. Erau tot felul de acorduri europene si gaseam tot felul de scuze nici pe alea sa nu le respectam pentru simplul fapt ca devenim necompettitivi in raport cu China si India. Nimeni nu a adus disutia strategica, bai vedeti ca de pusca ceva prin Europa, e nasol de tot.
          Nu am ifon. Ifonul pentru mine este simbolul unei investitii in tech. Ca in saptele plasticusului si al ecranului si chiar a cipului sta o armata de investitii in aplicatii precum cea care iti pune urechi de catel la poza, sau mustata mexicana si sombrero. Foarte utile dezvoltarii. Insa asta a cerut piata si pe acolo ne-am dus. Firmele au facut a shit-load-of-$ si toata lumea a fost fericita. Intagramuri si alte platforme unde sa ne dam examenul dilelii la propiu.
          Nemultumirea mea este fata de cei responsabili de directii strategice, sau multumit sa incaseze taxe de pe urma acestor evolutii tech, si banii respectivi nu i-au redistribuit in directii strategice si de preferinta inovatoare.

          8
      • @lt(rez)
        Lumea isi pune prea multe sperante in energiile regenerabile .
        Acum 6 ani , pe autobuzul Wizzair un fosr coleg de scoala generala era ferm convins ca poate incalzi apa din piscina publica cu un generator de 1,5 kW montat pe paraiasul ce-i trecea alaturi ( asta in Spania , bonus aprobarile care mai cat pentru o hidrocentrala )
        Spre stiinta , rezistenta unei masini de spalat are catre 2 kW .
        Acum trei saptamani frizerul meu ( frizer romana , in Spania ) era convins ca cu doua panouri solare ( cam 2×300 W )poate asigura consumul la vitroceramica ( 2 KW ) .
        Nu stia de convertizor, baterii etc .

        Penultima fotovoltaica montata era de autoconsum , pe o ” caseta de campo ” , parca 8 panouri , convertizor , baterii , cablaj .Ajunge pentru functionarea continua a unui frigider , 3 becuri si televizor .
        Convertizorul era inteligent realizat , era din proiectare ( hard si soft ) abilitat pentru conectarea unui mic grup electrogen care sa intre in functie cand folosesti un consumator mare , masina despalat , vitroceramica, aparat de sudura , circular de taiat lemne .
        Bateriile erau sursa de energie constanta / tampon, convertizorul le reincarca si extragea tensiunea continua pe care partea de invertor o transforma in tensiune alternativa 230V 50 Hz .
        Nu avea de unde livra energie in SEN .
        A costat ceva peste 3000 de euro cu manopera , o zi doi oameni .
        Dar asta a fost acum trei ani .
        Acum intre 5000-6000 , tocmai am aruncat o privire pe net ..
        Panoul solar de 450 W a urcat acum doua luni la 235 de euro de la 180 .
        Cuprul , si el .
        Si restul , fara legastura cu fotovoltaica un switch fibra optica / cablu UTP cat 6 a urcat de la 550 la 600+ , si va mai urca odata cu cererea si monopolizarea .
        Cand inchei un contract pentru o instalatie trebuie sa pui clauza de urcare de pret ,
        Daca o accepta clientul. Furnizorul nu o accepta , datorita restrangerii producatorilor .
        Ai comandat in noiembrie cu un pret ,

        Ceea ce spui dumneata , instalatie de 12 panouri ce acopera consumul e de fapt de 30 de panouri .legate in serie cate 15 , am montat una in aprilie .
        Trei randuri de 10 panouri, unul a ajuns spart/ producatorul nu, furnizorul nu , clientul nu , l-a platit firma de montaj .
        Doua zile trei oameni , unul a mai lucrat o zi in plus .
        Nu cunosc pretul total , doar panourile trec acum de 7000 de euro .
        Plus convertizorul , plus cablajul , plus bateriile care trec de 100 kg , plus suportii de beton , plus mana de lucru .

        Cu livrarea la retea , stiu una buna de acum 12 ani , la o ferma montasera o fotovoltaica pentru consum si livrare la SEN .
        Endesa a constatat ca livrau constant ziua , ba si noaptea .
        Au avut 2 optiuni .
        Prima. sa-i propuna la premiul Nobel .
        Au mers pe a doua , i-au trimis la bulau
        Incasau subventia nelegal , facusera un by-pass .

        Deci in atatea randuri voiam sa spun ca unii inca au o viziune romantica asupra energiilor renovabile .
        Si instalatiile de care v-am povestit sunt in Spania , unde-i cald si bine .
        In Romania , cum ultimele prin Ardeal au fost multe zile innorate si ploi …..

        10
      • @lt(rez )
        Continuare

        Alta .
        In Romania am vazut panou solar pentru alimentarea unui semn de circulatie , ziua cand nu era iluminat livrau in SEN , noaptea cand il iluminau consumau din SEN .
        Arata-mi logica

        Alta.
        2009 -2010 , fosti colegi de serviciu , atat in Romania cat si in Spania .
        S.au intors acasa , au incercat o afacere in domeniul fotovoltaicelor ,
        Nici un contract .
        In domeniul public, rechinii, cu fotovoltaice ca mai sus .
        In domeniul particular , beneficiarii ( care aveau bani pentru asa ceva ) erau prieteni cu rechinii
        Care nu, avea banicumpara un generator pentru week-end la cabana la munte ( la 50 km )
        Un generator chinezesc ( in piata la rusi ) 300 de euro , o fotovoltaica 3000 .
        Frumoase vremuri , se lacuiau stalpii din piatra la cabane , acum se cojeste tot , arata ca dupa lepra …..

        Teoria ca teoria …..

        7
        • @Nicusor, nu conest partea dumitale tehnica, asta am stabilit de mult. Se poate sa ai foarte mare dreptate.
          Eu sper ca vitorul sa ne aduca o dezvoltare a acestei directii. Inseamna ca poate in cativa ani cu „popularizarea” acestei energii sa avem ceva rezultate rezonabile. Adica ce vreau sa spun este ca inteleg ce spui, nu suntem inca acolo. Absolut corect.
          Am facut o investitie treptata insa considerabila in panouri, actualmente 16 la numar
          si aveam in jur de +/-250 ron constant pe factura. Am devenind implicit si „prodsumator” cum zic ei si cu contractul modificat in acest sens. Ultimele facturi au fost de cam 40 de lei. Luna asta, daca ma uit pe aplicatie am produs un 580 kWh. Vad cum va fi vara asta. Totul pe credit bancar, ca nu sunt Gigi Becali, dar am considerat rentabil pe termen mai lung cu amortizare pe trepte in 5+ ani. Cam pe acolo estimez eu amortizarea dupa socoteala mea relativa insa dupa cum fluctuam cu energiile as spune ca am fost medium-pesimist in apreciere.
          ‘Om trai si ‘om vedea, dar este un pas. Combustibilul devine din ce in ce mai problematic, si la noi si in Europa.
          Sunt sigur ca un generator la cabana este cel mai accesibil ca si logica dar si bataie de cap. Rechini nu stiu, stiu doar o domana, rechinoasa ii zic cu care ma sfadesc lunar la ANAF.
          Da stiu ca romantizez oarecum energia regenerabila, si poate panourile nu sunt solutia.Poate sa fie altceva. Nu stiu care este, aici oamenii tehnici ca tine sa ne spuna. Eu sunt dispus sa achizitionez orice vad fezabil.
          Ca sa sumarizez, tot ce imi doresc eu este dezvoltarea acestor energii ca alternative la dependenta energetica.
          Si in Romania pragmatismul romanesc s-a adaptat la preturile pietei in materie de combustibil, daca fac si un pas catre lumea auto aici nu doar cosnumul de curent casnic. Nu spun ca Dacia Spring este optima, spun doar ca la parcare la Mall nu mai gasesti locuri de incarcat plus plina parcarea de ele.
          P.S.
          Este un front al discutiei pe care nu l-am deschis, si cred ca-l deschid cu teama. Pe invertor scrie Huawei. De fiecare data cand trec pe langa el zic, Domane ajuta si la domnu’ Xi, sa fie bine.

          6
          • Imi cer scuze, m-am uitat pe carnetelul de serviciu ,
            Pentru corecta informare a cititorilor , erau trei randuri de 6 panouri deci 18 in total, legate in serie cate 9 , la ora masurarii dadeau pe grup 350V cu consumator , 440 fara , panouri de 2,1×1 m , 450W , nu am avut aparat performant sa masor intensitatea in continuu
            Costul panourilor la zi catre 4500 de euro

            Cand spuneam rechini ma refeream la firmele cu conexiuni politice sau conexiuni cu ” nemuritorii ” , care de fapt merg mana in mana .

            Cat despre invertor / convertizor iti doresc sa nu avem parte de razboi informatic, ca sa nu trebuiasca sa cumperi altul ( ieri a functionat , azi nu ) .
            Au patit-o si altii .

            5
        • @nicusor, sunt perfect de acord cu tine. Dar nu ai cu cine discuta, cei mai multi ecologisti, chiar si cei moderati, sunt f aproape de talibani, cred in ceva, iar daca nu le iese zic, pai ne va ajuta Dumnezeu, sau Alah.
          Pina si It(rez), care pare un baiat cu picioarele pe pamint, nu se poate abtine se viseze.
          Nu l-am vazut pe niciunul sa faca un bilant energetic si economic pe o durata data, toti se imbata cu inventiile motorului cu apa care va fi gata in 2050.

          13
          • ” crede si nu cerceta „

            1
          • „Incapacitatea de a obţine livrări adecvate de litiu, nichel, mangan sau cobalt ar putea încetini trecerea la vehiculele electrice, le-ar putea face mai scumpe şi ar afecta marjele de profit ale producătorilor auto.”

            Adica nu s-au gandit , bai de unde litiu?!?!?!?!?!?

            Asa erau la inceputul secolului trecut cei cu „Proletari din toate tarile, uniti-va!” Stim la ce s-a ajuns.

            In fiecare om doarme un demon. Unii si-l trezesc.

            3
          • Cred ca aceasta atitudine vine dintr-o tot mai acuta lipsa de cultura tehnica generala, care se dobandeste in anii de invatamant general , adica pana la terminarea liceului .
            Un absolvent de liceu , care a invatat in clasa a noua fizica mecanica,in a zecea termodinamica in a unsprezecea electricitate / electronica , in a douasprezecea fizica atomica ar trebui sa gandesca el insusi , nu sa repete ce ii spun altii in acest domeniu .

            Bonus : cu pregatirea generala data in liceu pe vremea mea un barbat ar trebui sa stie sa repare totul prin casa .
            Pentru ca nevasta sa nu fie obligata sa cheme vecinul . 🙂

            9
    • putem adauga „spanzurati de parul din nas”? 🙂

      9
    • Ecologistii aia sunt politicieni asa ca nu este nimic penal, hai sa nu mai fim domnisoare de pesnion. Au inchis centralele nucleare si au dat economia Germaniei pe mana gazului rusesc. Haraso ecologie…

      12
      • Am mai scris despre asta, mai scriu odata ca nu-i bai.
        Turbinele eoliene si panourile fotovoltaice sunt bune dar sunt sisteme de nisa nu de larg consum si o sa explic din nou de ce.
        Eolienele si fotovoltaicele (sa ne exprimam mai colocvial asa) nu sunt nici fiabile si nici ieftine.
        Nefiabile in furnizarea unei cantitati constante de energie. Vantul nu bate mereu si cand bate nu are acceasi intenstitate, de unde fluctuatiile in producerea energiei electrice.
        Fotovoltaicele sunt nefiabile pe motiv de noapte (la latitudinile Europei zilele sunt de multe ori mai scurte decat noptile), iar intensitatea luminoasa a soarelui variaza mult cu anotimpul pe motiv de unghi de incidenta ale razelor solare cu panoul fotovoltaic. Tot aici mai exista si problema prafului, un panou folotovoltaic are nevoie de curatare frecventa pentru a avea eficienta mare.
        Ambele sisteme sunt foarte scumpe, in sensul ca ai nevoie de o putere instalata de cam trei ori mai mare decat putere pe care estimezi s-o obtii, din motivele mai sus mentionate. Adica, instalezi 100MW ca sa obti, la nivelul unui an, o cantitate pe medie de 30-40 MW, ori acest tip de investitie nu prea este rentabil fara subventii si ale asemenea.
        O alta enorma problema rezida din inconstanta producerii energiei electrice, datorate factorilor naturali si atunci ai nevoie sa mentii un sistem calsic de producere a energiei in asteptare. O centrala pe baza de gaze, pacura, hidro, carbune sau un reactor nuclear gata oricand sa preia sarcina si sa livreze in retea energia planificata dar neprodusa de eoliene si fotovoltaice.
        Daca luam un exemplu simplu, un orasel are nevoie de 100 MW. Atunci trebuie sa construiasca eoliene si fotovoltaice care insumate sa sara de 300MW putere instalata ca sa obtina totusi cei 100MW necesari, dar in acelasi timp trebuie sa faca si un contract cu o centrala clasica sau nucleara pentru sustinerea sistemului energetic cand nu bate vantul si pe timp de noapte.
        La nivelul unei tari medii, pe langa investitii enorme in mori de vant si panorui fotovoltaice mai este nevoie si de un sistem foarte mare de stocare a energiei electrice cand aceasta este produsa in exces sau conumatori dorm, sa spunem, adica pe langa centrale mai ai nevoie si de campuri intregi de baterii, sisteme de distrubutie, cabluri etc.
        Si daca facem toate acestea fara subventii de la buget abia atunci vom vedea ca totul este o gluma.
        Sistemele alternative de producere a energiei electrice: vant, soare, mareeice, valuri, energie geotermala etc sunt de luat in seama dar nu la scara unei economii nationale ci doar punctual, acolo unde conditiile chiar sunt rezonabile.
        In rest, cam singura optiune viabila ramane (daca dorim sa scapam de carbon si combustibili fosili) energia nuclear curata, cu accent pe dezvoltarea fuziunii nucleare.
        Incalzirea globala si poluarea planetei sunt lucruri reale si ar trebui sa bage frica in noi, din pacate asa-zisi ecologisti sunt niste indivizii care si-au facut o cariera politica mintind oamenii. Adevarati ecologisti, sunt inginerii si fizicienii care cauta solutii pentru reactoare nucleare cat mai curate si pentru dezvoltarea centralelor pe baza de fuziune, in rest discutam isteric si manipulam populatia.
        In situatia Germaniei, verzii de acolo au inchis centralele nucleare care generau: zero emisii, energie suficienta/foarte ieftina si garantau independenta energetica si politica a Germaniei. In schimb s-a trecut pe gaze naturale care: emana masiv CO2 si alte gaze de sera, produc energia mai scum si au pus intreaga economie germana sub satarul Moscovei.
        Frica de un accident nuclear este efectul “drobului de sare”, o centrala nucleara bine construita si administrata responsabil n-are nici o problema. Exista riscuri, dar in viata in in sine reprezinta toata un risc…

        15
  6. Cred că riscăm să facem niște erori de evaluare generate de forța mediatică – noi, occidentalii (chiar și cu alde Ciolacu, Dâncu, Simion, tot în gașca Vest suntem, deci ne putem numi occidentali), suferim de boala hei-rup-ismului mediatic – ne inflamăm la prima campanie media și punem botu’. Din fericire, politicienii responsabili temperează hei-rup-ismul pe baza unor calcule și evaluări de precizie matematică.
    Ce evaluări pot face politicienii ?
    1. Constatarea stării de competiție strategică / război rece / conflict cu China – checked – ba chiar au devansat momentul declanșării prin maimuțoiul de Trump (China evident că dorea amânarea cu cel puțin 10 ani a oficializării stării de semi-beligeranță până când și-ar mai fi întărit picioarele de lut)
    2. Definirea taberelor și atragerea neutrilor – pentru chestia asta chiar ar trebui ca Biden, Boris Johnson sau Kishida să-l pupe pe gură pe Putin (Macron are interzis la asta – să stea tot la 10m, că mai aproape … țineți minte penibilismul cu Maia Sandu https://www.youtube.com/watch?v=lKFTOk13J48 – și aia cam floricică da’ …). Deci : Suedia-Finlanda – bifat, India – aproximativ bifat, Japonia (ăștia de fapt ar fi vrut de mult, dar se codeau de frica pacifiștilor) – bifat. Mai rămâne Brazilia, Africa, țările arabe, Indonezia și cam atât – ăștia sunt cu fundu-n două luntrii da’ le-ar place mai mult în gașca vest
    3. Evaluarea resurselor – RU + BY + CN + NK + IR + etc. capabile în medie de alocări susținute de 10 % din PIB pentru domeniul militar (mde, are și autocrația avantaje ! ) la o populație de sub 2 miliarde la un nivel tehnologic de 25 % din occident versus un necesar din partea vestului de forțe cu avantaj de 3:1 pentru dominația totală și de 1,5:1 pentru dominație, avantaj obținut dintr-o populație totală de 1 miliard (necalculând India și alți indeciși). Rezultă un necesar mediu de alocări din PIB de 15 % pentru dominația totală și 7,5 % pentru dominație – procente nesustenabile de orice democrație pe perioade lungi – concluzie : un război rece lung nu e rezonabil
    4. Strategia spolierii de resurse – cam ce se-ntâmplă acum cu proxy-ul Ucraina – cu costul morților ucraineni (cost zero), al celor 50 de miliarde în armament donat și al triliardului de pierderi economice, vestul spoliază toate resursele militare acumulate de Rusia până vor rămâne la tancuri T-26 interbelice, făcând Rusia incapabilă în viitorul recent de a mai purta un război. Bașca faptul că atunci când se va vedea incapabilă să lupte în continuare, Rusia îl va arunca pe Putin și gașca lui la tomberon și va rămâne cu alegerea vest sau China, pentru ambele doar spațiu de desfășurări tactice și rezervor de resurse, și nu știu de ce , dar cred că va alege vestul
    5. În fața unei dominații totale, China nu va alege confruntarea ci va pleca capul, cam la fel cum a făcut-o la Nanking în fața britanicilor după războiul opiului.
    Și uite-așa istoria va părea că se repetă – din nou forța de muncă chinezească va avea un cost de 10 % din cea occidentală, din nou China va redeveni fabrica planetei, din nou va apare un Deng Xiaoping internaționalist salvator după care un nou Xi Jingping naționalist conflictual …
    Cam de-asta e important într-o geopolitică confruntațională să-ți faci aliați și să-i lași să devină puternici …

    6
    • @Gigi Gagu
      ce´ti mai place sa te autocitezi, vorba ceea dac´o scuturi mai mult de trei ori esti tata repetitiei. Lasind la o parte faptul ca politicienii in general sunt penibili, Macron e regele lor, respira penibilitate prin toata biografia lui, nu cred ca are aparitie publica fara aerul ala tamp cu origine in universul paralel, dar la Maia Sandu ori manipulezi, ori proiectezi,acu´nu´i nici exclus, da´prea insisti cum l´ai simtit ca isi inghitea saliva si se retrocatapultase emotional in vremurile lui de glorie. Iar la Maia daca te uiti mai atent e mai mult aranjament decit floral.

      Si un pic on topic: Japonia pe termen mediu are un mare bulan in mod paradoxal cu „dusmanu” traditional, anume Coreea de sud. Dar pe termen lung cred ca si Japonia si China au o mare neliniste ca nu cumva sudul sa se uneasca cu nordul si sa se apuce sa construiasca un turn din televizoare Samsung pina la luna si inapoi(ei na, m´a luat si pe mine valu´grafologic si m´am impiedicat in lanul de metafore)))

      1
  7. Mai da, era de asteptat ca Japonia sa redevina o putere militara. Cred ca cei 70 de ani nu au fost suficienti incat sa distruga samanta aia de soldat din ei, perfectionata timp de 2000 de ani.
    In rest, ne ajuta balanta asta de forte. Desi contextul diferit, astept evolutii in directia asta si de la nemti. Efortul european, noi fiind in coasta Rusiei, trebuie sa fie unul consolidat si considerabil tocmai ca rusnacilor sa nu le vina vreo idee tampita.

    2
  8. A rond Marius cel cu 999 de M-uri … Țâșni rigoarea literară din tine și n-o mai poți opri ? M-am luat eu de tine că nu scrii cu diacritice ? GMT chiar a subliniat cu * … așa, un pic … * valoarea figurativă a noțiunii de spânzurare. Tu – * … borderline penală … *. Dacă nu stăpânești termenii, măcar nu-i folosi.
    A propos – ție nu-ți vine să le schimbi capu’ cu un bostan la ecologiștii incapabili să-și folosească creierul când emit chestii cu medicamentele anti-flatulență salvarea planetei de gazele cu efect de seră ?
    Din ce am citit, închiderea centralelor nucleare înainte de reumplerea acestora cu combustibil nuclear (căci despre asta e vorba), a fost o decizie motivată de dorința de a nu mai investi într-o industrie caducă, și de a utiliza TEMPORAR CÂȚIVA ANI gazul rusesc ca sursă de energie. Evident că în negocierea North Stream a fost o discuție de genul – Putin * … Frau, dacă tot vă dăm ieftin gaze, vrem și noi o garanție că rămânem în cărți cu oricâte povești gen Navalnîi sau Ucraina om mai avea … * iar Merkel * .. jawohl, vă lăsăm oligopol pe energie … *. Eu sper ca ideea de *temporar câțiva ani* să nu fie o șpăgăreală STASI-KGB, nici o spălătură pe creieri ecologistă, ci o industrie energetică funcțională pe bază de fuziune nucleară (în care nemții sunt cei mai avansați)

    8
    • Fukushima cica i-a traumatizat pe germani sa le scoata din uz, desi sunt articole care sustin ca daca era intarita mai bine contra tsunami-urilor si altor chestii ignorate, ar fi tinut. Nemtii fiind nemti, trebuiau sa mearga pe ideea asta, nu pe abandon total. Scholz ar trebui sa sugereze si asta in media, daca tot poate sa se laude ca face cea mai mare armata conventionala din Europa.

      https://carnegieendowment.org/2012/03/06/why-fukushima-was-preventable-pub-47361

      1
      • Doar că la nemți n-am auzit te tsunami, iar cutremurele sunt extrem de rare și de intensitate slabă. Cel mai puternic a fost pe la 1756 și se credea că ar fi avut în jur de 6,1 grade.

  9. ‘Gigele’, in caz ca nu stiai, Codu’ penal zice asa: „Art. 368.
    (1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.” Dupa cum observing, textul nu zice nimic despre instigare figurativa. Se gaseste vreun idiot care nu stir/nu vera sa faca analiza literara si chiar face ce a scris GeorgeGMT iar cand il intreaba organu’ „de ce?”, le arata textul public. Ok, e un exemplu extrem, dar asta nu il face imposibil: e plin netu’ de specimene.

    On a different note: trex momentan peste replici de autobaza gen „Țâșni rigoarea literară din tine și n-o mai poți opri ?” si sper ca discut cu oameni cu mai mult de 2 clase la ff. Daca insisti sa-mi dovedesti contrariul, o sa dialoghezi cu tine insuti.

    1
    • @Marius999M . Tu te-ai ofuscat cu * … rigoarea literară … * eu cu * … borderline penală … *. Și să știi că, dacă e să analizezi riscurile, mai repede se găsește un idiot de judecător să-l bage la bulău pe George GMT decât un idiot de dezaxat care să facă o nefăcută după ce l-a citit pe George. Ok, gata – suntem chit cu sau fără clasa a doua la fără frecvență.
      Eu de fapt așteptam răspunsuri la al doilea paragraf de la ecologiști realiști.
      Personal nu mi se pare ceva realist, de exemplu ce zice Andreas * … Sunt o grămada de surse ECO de producere a energiei care, dacă ar fi valorificate corect, ar da un super-randament … * sau turbinele de captare a energiei cinetice a curenților marini. Exceptând energia nucleară, energia hidrocentralelor clasice sau energia solară în zone deșertice mai jos de tropice, eu nu văd soluție energetică eficientă la hidrocarburi din partea nici unei tehnologii hash-hash eco-friendly.
      Și revenind on-topic – pentru că resursele sunt exact la ăi mai scabroși indivizi (gaze la Putin, metale rare la Xi, petrol la Saud sau Maduro sau Khamenei, etc.), cam de-asta și are nevoie occidentul de o Japonie implicată militar în politica internațională – tocmai pentru a accelera competiția geostrategică la un nivel nesustenabil de China și vasala ei Rusia și a reduce perioada de război rece.
      În asta mai e și o problemă de propagandă – ecologistu’ Biden scoate la greu gaze de șist să dea la europeni, ecologistu’ Macron face amnezie când e-ntrebat de centrale nucleare, ecologistu’ Scholz zice că față de 1 kil de uraniu sună mai bio trei mii de tone de cărbune, ecologista Greta Thunberg și-a scos primul milion de euro la 19 ani plimbându-se de colo-colo cu avioane cu kerosen, ecologistu’ Elon Musk își cumpără bateriile pentru Tesla din China ca să nu lase amprentă de carbon în SUA, că-n China – 16 tone pentru bateria de Tesla 3 de 80kW. Și exemplele pot continua.

      4
      • Re ‘ofuscat’: il putem considera subject inchis.
        On-topic: dap, perfect de acord! Ca tot ai mentionat-o pe Greta, mai deunazi cream despre nu stiu ce guru Indian, mare eco-warrior de-asta. Si cand colo, au inceput sa apara dovezi ca nu e decat un escroc ce face o gramada de bani din greenwashing…

  10. Ma ia cu furnicaturi pe spate de placere daca voi vedea un portavion de cca 80-100 mii tone, numit Akagi, iar… 🙂 Kaga exista deja :))

    2
  11. Si cind te gindesti ca prietenu lui Ciolacu nici macar nu sa deranjat sa dea mina cu Prim Ministrul Soarelui Rasare la acea vreme…. nu a dat nici un pirtz pe el.
    Cam astea sunt relatiile Romaniei cu Japonia. Aia nu uita cind e vorba de respect si protocol. Oricum noi diplomatic nu am dansat in acea directie , prietenia romano-chineza era pe primul loc , probabil si acum.
    Baietii japonezi iti pot dota/robotiza ” fabrica de biciclete Tohani” pe repede inainte si in 4 luni poti scoate o minunatie de arma de asalt , sau cam ce ar dori muchiuletu tau.
    Japonezii sunt ai mai ai dracu din lumea asiatica in materie de tehnologie si unchiul Sam le tine spatele.

    12
  12. Intre timp, ma gandesc ca – istoric vorbind – rusii au suportat multe. asa e neamul lor, indura, pare-se.
    si sunt multi, asa ca ar exista de unde sa trimita in lupta oameni echipati cu tevi de alea cu cornete.
    mi-e ca isi permit s-o lungeasca, pana se regrupeaza intr-un fel.
    dar na, sunt oameni mult mai calificati sa vorbeasca despre mentalitatea poporului astuia, decat pareristul din mine.

  13. ,,România va achiziționa 231 de sisteme de rachete antiaeriene, la solicitarea MApN, aprobată, azi, de Parlament”

    https://umbrela-strategica.ro/romania-va-achizitiona-231-de-sisteme-antiaeriene-portabile-cu-raza-foarte-scurta-de-actiune/

    6
  14. Japonia creste militar de cam multișor. În anii 90 o mica flota de distrugătoare moderne, Apoi aviație moderna cu F2 (un F16 pe steroizi) iar mai de curând o clona de F22. Apoi în ultimii 20 de ani crearea unei capabilitati amfibii având ca vârf de lance cele doua viitoare portavion. Viitoare ca deocamdată n-au avioane, deci sunt doar port -elicoptere.
    Cu doua miniportavioane nu se face însă o putere militara. și nici demografia nu le e în favoare. Nu ma refer la număr ci la structura, prea mulți bătrâni prea putini tineri. Nici SUA nu va fi prea grăbită sa dea acces la capabilitati trans-pacifice. Una e ca Japonia sa se dezvolte pentru a putea contracara China și alta e sa ajjunga în competiție cu US Navy.
    În consecință Japonia va ieși din atitudinea antimilitarista pentru a deveni o „putere de pluton” precum Marea Britanie, Franța, sau, ca să fim în ton cu regiunea, Australia. Adică o putere ce își permite sa își promoveze interesele doar în cooperare cu alți parteneri, egali sau mai mari..

    6
  15. Ce de mentionat la Japonia este ca sunt cel mai mare client extern de F35 avand bugetate aproape 150 de bucati.
    Alt lucru ,ca erau singura natiune conform contractului putea sa opereze Aegis Ashore ,insa probabil sa schimbat ceva strategic si au decis ca fondurile deja alocate sa fie convertite pt Aegis Afloat,deci portavioanele alea deja operationale cat si viitoare for fi sustinute de o intrega flota de distrugatoare pe calapod de Arleigh Burke

    1
  16. Japonia nu va mai fi niciodată un imperiu ce a scăldat Asia în sânge. China, o face praf în cel mai scurt timp, daca va marșa pe strategii imperialiste. De fapt ea va dispărea de pe harta lumii atunci, căci China nu uită umilința prin care a trecut, iar Japonia nu are aliați în zonă.

  17. Iar majoritatea australienilor ar sprijini SUA într-un eventual război cu China
    https://www.newsweek.com/australia-us-china-taiwan-war-survey-lowy-institute-2022-1720246

    5
  18. Japonezii sunt neam de luptatori. In ultimele multe sute de ani, pana sa iasa din era medievala, numai cu razboiul s-au ocupat. Intre timp s-au mai si transformat in mare putere stiintifica si economica ceea cei face si mai de temut. Au si sarit calul rau de tot prin atrocitatile facute prin Manciuria si alea daca or fi fost iertate macar pe jumatate, e bine, ca de uitat, nu s-au uitat. Acum au doua probleme in regiune, Rusia (cu care tehnic sunt inca in razboi) si China. La astfel de probleme nu exista multe raspunsuri. Unul e remilitarizarea prin forte/tehnologii proprii, Al doilea e sprijinul direct al unchiului. Al treilea e alianta PBP-Blue Pacific. Ar mai fi si al patrulea desi cam improbabil dar nu exclus, anume apropierea si reconcilierea istorica cu Coreea de Sud (daca ar face-o p-asta, s-ar cam strange latul pt cianizi). Deci solutii sunt, forta stiintifica si economica au.
    Unde am putea sa ne regasim in relatia cu Japonia ca tot am aniversat 100 de ani de relatii diplomatice si vrem sa semnam parteneriat strategic cu ei? Pai la nivel de cooperare militara, ar fi multe. Au aparare de coasta excelenta, rachetute care taman le-au extins raza de actiune pe la vreo 500 Km si vor s-o mai lungeasca la vreo mie. Apoi trag tare la tunul electromagnetic si vor sa-l integreze in aparare inclusiv contra hipersonicelor. Apoi au Kawasaki P1 care ne-ar trebui ieri la balta neagra. Apoi au F-2 iurile alea care sunt bune rau. De 29SS new Soryu class suburile alea ale lor, nu mai zic ca ma enervez deja. Problema noastra nu e ca n-am gasi deschidere pentru colaborare cu ei. Problema noastra e ca vine prim ministrul lor sa negocieze colaborari si noi il trimitem sa viziteze muzeul satului. Si va mai mirati cand scriu pe aici ca ma uit de multe ori sa vad unde am pus toporul 🙁

    5
  19. Ghita Bizonu'

    Va reusi Berlinul sa mai scape de amintirile trecutului si sa-si dezvolte o forta miliatar serioasa?
    Intrebarea corecta este insa „ Va fi lasat Berlinul” nu de lata dar unul din scopurile NATO a fots „sa tinem Germania jos” </b<down Jerry and be a good dog !

    Va reusi sa scape de paguboasa politica pseudo-ecologista si sa calce apasta ghidat de logica si de bun simt si nu de aberatiile care au facut ca Germania verde sa-si inchida centralele atomo-electrice in favoarea gazului rusesc? Intreaba-l pe Biden. Nu, nu ce parere are ci cine il pune (inclus plateste!) sa se joace de-a verdele …

  20. @carstea sa pupi tu mana la rusi, eventual misca la tatal tau Putin si ramai acolo, iti mai da si tie de mancare. Japonia in trecut singurica i-a rupt si pe Rusi si pe Chinezi iar la modul in care se misca si cu traininguri de la Americani, pe Rusi sigur ii rupe singura ca nucleara nu dau rusii ca primesc cateva si Japonezii de la americani iar China o fi mare dar are 0 experienta de razboi.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *