Liban (part. I) Hezbollah – Fantome sau cavaleri?

 

Cand te plimbi pe trotuarele largi ale districtelor de lux din Beirut, sau daca frecventezi cluburile de noapte, aproape uiti ca Libanul inseamna casa gruparii Hezbollah.

Hezbollah aka Partidul lui Dumnezeu, este o militie musulmana shiita fondata si inarmata de Iran. Cine infrunta Iranul se va confrunta cu militia shiita si armele sale la modul hard.

Hezbollahul este gata sa foloseasca zeci de mii de rachete, daca Israelul decide sa actioneze impotriva facilitatilor nucleare iraniene.

Gruparea shiita a fost fondata in anii ’80, apoi cu fonduri din Iran a devenit o forta militaro-politica ce are drept de Veto in Guvernul libanez. Lucrurile nu se opesc aici, Hezbollah are propia statie pentru televiziune prin satelit si au inventat ceva, ce ei numesc ,,Turism de rezistenta”.

Parcul Maleeta a fost construit intr-una din cele mai fortificate zone controlate de Hezbollah. Acest parc serveste maselor largi propaganda partidului fara sprijin guvernamental sau al presei din Liban.

Maleeta atrage turisti din Europa, cetateni libanez si in special copii.

Copiii au sansa de a invata ce inseamna onoarea luptatorilor Hezbollah, chiar sinuciderea daca este necesar.

Parcul gazduieste un cinematograf unde ruleaza material propagandistic si evenimente din trecutul gruparii, inclusiv explozia de la ambasada SUA (1982) si cea din unitatea Infanteristilor marini americani, cateva luni mai tarziu. Aceste actiuni l-au fortat atunci pe Reagan sa isi retraga trupele din Liban pe 10 septembrie.

Cu americanii iesiti din ecuatie, Hezbollahul si-a indeptat atentia catre Israel, inamicul pe care in sustin ca l-a invins de nenumarate ori de-a lungul timpului.

Un sector al parcului Maleeta este dedicat infrangerii armatei israeliene. In zona se afla pietre de mormant pentru soldatii israelieni, casti adunate din timpul luptei si in centrul expozitiei se gaseste o macheta a legendarului Merkava.

Punctul de iesire din parc ofera contracost suveniruri cu emblema, liderii gruparii, chiar si steagul Hezbollah.

Criza din Siria si sanctiunile internationale indreptate impotriva Iranului trebuie sa fi infuriat foarte tare Hezbollahul.

Analistii nu pot sa prevada un sfarsit pentru Hezbollah. Sfrsitul gruparii inseamna si sfarsitul simpatizantilor sai.

Gruparea este foarte iubita deoarece a construit scoli, spitale si a reparat apropate toate bunurile distruse de IAF in razboiul din 2006.

 

 

Monumentele si statuile dedicate fostului prim-ministru asasinat, Rafic Hariri, considerat un simbol al justitiei demonstreaza ca nu toata lumea din Liban iubeste Hezbollahul.

In 2005 masina primului ministru Hariri a fost complet distrusa in urma unei explozii, Siria ce controla Libanul la acea data a fost acuzata ca ar fi orchestrat asasinatul.

In 2011, ONU a pornit o ancheta pentru descoperirea asasinului si dovezile au condus catre Hezbollah, dar toata lumea se fereste sa acuze.

In urma asasinatului din 2005 a avut loc o manifestare populara ce a fortat trupele siriene sa paraseasca Libanul.

Rivalul politic al Siriei si al Hezbollahui este reprezentat de partidul de opozitie Alianta 14 Martie.

Fiul lui Hariri, Rafiq al-Hariri conduce Alianta 14 Martie si a fost prim-ministru in locul tatalui sau pana in 2011, cad Guvernul Hariri Jr. a picat din cauza gruparii Hezbollah.

Una din principalele teme abordate de al-Hariri la conferintele de partid este dezarmarea partidului rival Hezbollah.

 

Cele mai periculoase rachete din arsenalul Hezbollah sunt Kornet E (5km), Arash (20-40km), Fajr 3 (45km), Fajr 5 (75km), racheta tactica Zelzal 2 (210km), racheta anti-nava C-802 (120km).

 

NeroFlash

3 comentarii:

  1. Eliberati Palestina !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *