Mai 1989. Si uite asa am ramas la echipamente „clasice”…

images

31 mai 1989. din stenograma Consiliului Apărării al R.S.R.

Tov. Ion Coman: Este adevarat, s-au facut multe lucruri, armata a fost dotata, înzestrata si s-a mai si exportat. Însa, cu tot efortul facut, nu este rezolvata problema tancului de 800 CP care, atît din punct de vedere al cantitatilor planificate, cît si din punct de vedere al calitatii, lasa foarte mult de dorit. Sînt probleme la motor si transmisie si, cu toate analizele facute la fabrica si la poligon, nu este rezolvata problema tancului de 800 CP.

Tov. Vasile Milea: L-am trimis si în Maroc si a dat probe foarte bune.

Tov. Ion Coman: S-au trimis unul sau doua ?

Tov. Milea Vasile: Am trimis doua. De nenumarate ori am analizat acest tanc si de la an la an s-a perfectionat.

Tov. Radulescu Eugeniu: La (uzina-n.n.) «23August», la ora actuala, motorul are niste defectiuni de fond, pe care vrem sa le îmbunatatim (sic!) într-un timp foarte scurt. Am constat ca, dupa un numar de ore de functionare, nu mai realizeaza puterea prevazuta. Sînt niste defectiuni la combustie, sînt si defectiuni din proiectare. Am facut un program si lucram împreuna cu I.N.M.T. (Institutul National de Motoare Termice-n.n.) ca sa-i îmbunatatim parametrii si sa-i marim puterea. Aceasta problema este în atentia noastra si, în ultimele 2 luni, ea ne preocupa în mod deosebit. Este pacat de aceasta masina de lupta pentru ca este o masina care poate sa dea performante si trebuie sa iesim cu ea si la export.

Tov. Nicolae Ceausescu: Dar trebuie s-o punem la punct.

Tov. Radulescu Eugeniu: Ne ocupam de aceasta problema. Într-un timp scurt va prezentam un program. Ne vom ocupa cu multa seriozitate.

Tov. Ion Coman:L-as mai ruga pe tovarasul Oprea, de fapt am mai discutat aceasta problema; este vorba de problema garniturilor, care nu este rezolvata pe deplin. Am mers si la fabrica, la Pitesti, dar înca rezultatele nu sînt bune. Nici la tunul de 30 mm nu este rezolvata problema turelei, care este foarte mare, grea si nu poate fi pusa pe masinile blindate. S-au facut multe analize, dar înca nu avem rezultate.

Tov. Radu Ion: Asa cum s-a subliniat, noi am analizat toate aceste probleme si am acordat o atentie deosebita asimilarii produselor metalurgice. Sînt înca probleme de calitate. Le cunoastem, avem programe, trebuie sa ne tinem de ele si urgent, asa cum ati subliniat Dumneavoastra, trebuie sa le punem la punct. În ceea ce priveste tancul si transmisia, s-au facut pasi foarte mari. La «Hidromecanica Brasov» s-a pus în functiune partea de mecanica.
În ceea ce priveste tancurile pe care le-am dus în Maroc, stiind ca avem niste probleme de etanseizare la o serie de garnituri, asa cum a subliniat tovarasul Coman, am gasit niste solutii cu armata si, cu o valoare foarte mica, am pus piese din import la transmisie si la motor. Împreuna cu chimia, am actionat la «Întreprinderea de articole tehnice din cauciuc» de la Brasov pentru ca livreaza produse de calitate proasta, si mai trebuie sa actionam. Timp de 30-40 de zile nu exista nici un fel de scurgere din cauza garniturilor, dar, în contact cu produsele petroliere, curelele de transmisie încep sa curga singure. Avem capacitati suficiente în acest an, si tehnice, si de productie, si oameni pregatiti, ca sa putem îmbunatati radical situatia necorespunzatoare pe care Dumneavoastra ati subliniat-o ca urmare a nerealizarii planului de înzestrare în anul 1988.

Tov. Nicolae Ceausescu: […] Consider ca este necesar ca în 2 saptamîni sa-mi prezentati programul cu problemele pe care le mai avem în ce priveste calitatea si în cît timp–în cîte saptamîni si luni–vor fi complet solutionate. Nu se poate merge mai departe în felul acesta! Vreau sa atrag atentia ca vom fi nevoiti sa suspendam productia de tancuri daca nu punem lucrurile la punct. Sa va fie clar acest lucru! Daca nu rezolvam problemele, trebuie sa dam alta folosinta uzinei! Acest lucru trebuie sa-l înteleaga foarte clar toata lumea. În general, planul de dotare este foarte clar–si cuprinde si lucrurile necesare, si lucruri care pot sa mai astepte. Noi am observat aici o serie de lucruri. Sigur, în timp de razboi sînt necesare, dar nu trebuie sa ne dotam de acum cu sute de km. de cabluri, ca sa le tinem în pamînt! Sigur, cablurile sînt strict necesare pentru activitate, dar ele oricum se degradeaza.
Dar sa revedem toate acestea si sa facem reduceri înca în acest an si, tot asa, în doua saptamîni sa prezentati propuneri de eliminare a celor care nu sînt necesare si care se pot asigura usor în caz de înrautatire a situatiei internationale.

Tov. Milea Vasile: Am înteles.

Tov. Nicolae Ceausescu: Nu are rost sa facem dotare si sa cheltuim pentru niste materiale care apoi se degradeaza. Al doilea lucru în acest sens este problema electronicii. Se pare ca si aici se merge pe linia exagerarii cu introducerea electronicii. Exista chiar o formulare aici ca trebuie sa înlocuim actuala aparatura. Sa lasam aparatura pe care o avem! Va rog sa-mi prezentati totul. Nu se modifica nici o aparatura, decît ce stabilim ca este strict necesar. Aparatura clasica pe care o avem este mai buna, mai fiabila si da rezultate mai bune. Sa lasam electronizarea aceasta, pentru ca nu trebuie sa crestem productia de aparatura electronica numai ca sa cheltuim banii! Va rog si aici sa-mi prezentati totul în doua saptamîni (subl.n.).

Tov. Milea Vasile: Da. Am înteles.

Tov. Nicolae Ceausescu: În general, trebuie sa se renunte la tendinta aceasta de electronizare excesiva care, practic, nu aduce nimic în plus; dimpotriva, înrautateste fiabilitatea. Ceea ce am spus în privinta calitatii, este valabil nu numai pentru tanc, nu numai pentru armata, ci si în domeniul aviatiei, al elicopterelor si în alte domenii si rog ca toate aceasta sa fie avute în vedere (subl.n.). […] Ce trebuie sa se retina de catre ministerele de specialitate si de catre Ministerul Apararii Nationale din discutiile de astazi? Ca trebuie neaparat sa actionam cu mai multa raspundere privind evitarea excesiva de electronizare, care am impresia ca îsi spune cuvîntul si la tanc-si trebuie sa eliminam asemenea lucruri (subl.n.).

Tov. Milea Vasile: Într-adevar, acum este aparatura electronica si pe tancuri (subl.n.).

Tov. Nicolae Ceausescu: Trebuie sa le scoatem afara si sa facem lucruri simple, cu care tanchistului sa-i fie usor sa se descurce, nu sa complicam lucrurile, ca ramîne cu tancul în cîmp si nu mai face doi bani! Trebuie sa revedem si sa înlaturam tot ceea ce este scump si strica calitatea. Trebuie mers direct pe aparatura clasica. Asa trebuie sa facem !(subl.n.) […] Atrag din nou atentia industriei si Ministerului Apararii Nationale ca, în problema dotarii, nu trebuie sa complicam si, numai pentru a realiza valoarea, sa introduceti aparatura complicata, pentru ca tancul a functionat mai bine initial decît dupa ce i-ati introdus tot felul de aparate. Dar sînt si la armata ofiteri care citesc prin reviste tot felul de bazaconii–ca sa spun asa–dar pe care nu le aplica nici cei care le scriu.
Dar, practic, cu aceasta dotare excesiva de aparatura electronizata noi slabim capacitatea de functionare si ea nu are rost pentru ca, în general, aparatura electronica are o durata foarte scurta în exploatare, se defecteaza usor, iar Ministerul Industriei Electrotehnice sa nu creada ca prin aceasta îsi realizeaza planul. Sa facem productia de care avem nevoie, nu sa cheltuim banii si sa slabim capacitatea si fiabilitatea utilajelor.
Acest lucru este valabil–asa cum am mai discutat-nu numai la armata, ci si în industrie. Ne-au trebuit 6 luni ca sa înlaturam aparatura noua si sa punem din nou instalatiile vechi pentru ca utilajele sa functioneze. Sa terminam cu toate aceste lucruri! (subl.n.) Cu acestea se pare ca am terminat ordinea de zi.

din „MAI 1989. STOPAREA PROCESULUI DE MODERNIZARE A TEHNICII MILITARE ROMÂNESTI” Maior drd. PETRE OPRIS (http://www.stindard.ro/historicum/2003-armament-89.pdf)

 

22 de comentarii:

  1. Nicolae Ceausescu era un semi-analfabet si gandea ca atare. Orice om cu scaun la cap nu ar fi oprit modernizarea echipamentelor electronice. Nimeni nu s-a opus acestor ordine ilogice ale lui Ceausescu, el era inconjurat doar de slugi.

    • Ceausescu nu prea stia el multe in legatura cu tehnica militara. Probabil se gandea ca tacurile ramasesera ca pe vremea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, doar ca erau nitel mai mari.
      Oricum romanii se aflau tehnologic si calitativ mult in urma si nu puteau produce de unii singuri un tanc bun. Numai printr-o infuzie masiva de tehnologie vestica plus un control mai bun al calitatii ar fi putut sa realizeze un produs cat de cat decent.

      Pacat ca Ceausescu nu a prins si razboiul din Golf, altfel s-ar fi lamurit cum e cu lipsa electronicii.

  2. pai nu asa zic si tovarasii de astazi? pastram T-55 si nu luam leopard/modernizam TR-85, pentru ca rezista la EMP…nu s-a schimbat nimic…adica s-a schimbat…daca inainte ceausescu se mai interesa cat de cat….acum nimeni nu mai isi pune problema ce facem cu armata…

    • tin minte, mai demult, pe youtube, imi trimisese un nene un mesaj ca de ce nu pun si Patriot in video-uri, ca avem si dealea 🙂 ))

      In discutia respectiva s-a ajuns la tancuri nu stiu cum…si imi spune: „hai sa iti spun ceva. tancurile de astazi sunt ca cele din ww2 numa’ ca au carcasa noua”

      Nenea respectiv, cica era din armata…………

      • toate mintiile luminate s-au adunat pe youtube 🙂 unul zicea ca ii facem pe toti, ca avem eurofighter, f-15 etc 🙂 altul zicea ca ungurii au leopard 2, dar nu se compara cu TR-ul nostru 🙂 altul zicea ca Romania are bomba nucleara…destul de tare…unul la expomil l-am auzi cum zicea, si citez: „Singurele nave bune din flota noastra sunt fregatele britanice…dar sunt doar doua, daca aveam 20 era alta treaba” 🙂
        are dreptate cu tancurile 🙂 au tun? au senile? pai ce vrei mai mult, la fel la fel 🙂 tin minte cand la televizor muta armata niste BMP-uri si astia au zis ca sunt tancuri 🙂 daca are senile e tanc, mai are si turela…100% tanc 🙂

        si sa nu uit, unul in comentarii zicea ca Romania e a V-a putere militara in lume 🙂

        • Aia ca la TV au aratat MLI-uri si au zis ca e tanc e una, totusi era o televiziune privata, dar sa vezi pe insusi site-ul MApN acum vreo 2 ani poze de la parada de 1 decembrie cu Gepard si sub ele sa stea scris „tanc”, e cam grava… Oamenii aia primesc salariu de la Ministerul Apararii nu de la Tache SRL….

          Contribuiti baieti, sunt 1,2 milioane de profesionisti de platit.

          • @sorin pai se aplica regul 🙂 are senile? e tanc. are si turela? 100% tanc. are si doua tevi care ies din turela aia? ba sigur sunt doua? e super tanc 🙂 🙂 🙂

          • Corect, are senile, mai are si ceva ce seamana a tun, nu conteaza ca e mare, mic, sau „e doua”, gata – e tanc !

            Pe unii ii poti convinge ca Gepard nu e tanc, dar marea problema apare la unele dintre tunuri autopropulsate, n-am reusit sa conving oameni obisnuiti ca anumite agregate sunt tunuri autopropulsate si nu tancuri.

            Dar totusi… site-ul MApN ? 🙂 🙂 🙂 🙂

            • probabil era scris de unul care le stia pe astea cu „conflict cosmogonic intre mioritic si modern 🙂 ” ce vrei, biroul de presa de la mapn e probabil plin de nepoti care nu au nimic in cap…cum era aia, in armata sunt trei tipuri de ofiteri: nepotul, ala care vrea sa faca ceva dar e dezamagit de ce gaseste si ala cu timpu trece leafa merge 🙂

  3. „Dar sînt si la armata ofiteri care citesc prin reviste tot felul de bazaconii–
    ca sa spun asa–dar pe care nu le aplica nici cei care le scriu.”

    Asta e gandirea de baza la toate nivelurile profesionale din tara in domeniul de stat, si pana acum 5, maxim 10 ani, si la cele din mediul privat. Ca mai erau unii care, dracu’ sa-i ia, citeau prin reviste straine tot felul de bazaconii si vroiau sa le aplice si la noi 🙂

    Nici macar la nivelul de copy/paste al chinezilor nu vor ajunge romanii daca nici macar o „inovatie” copiata dintr-o „revista straina” nu vor sa faca, daramite una reala.

    Si aici ajungem la eternul subiect cu exodul creierelor, exod pe care l-am vazut cu ochii mei la sute de oameni pe care ii cunosteam personal, nu din povesti sau articole. In general, ca sunt si exceptii care se lupta cu morile de vant, oamenii extrem de destepti, capabili si inventivi au cam emigrat din Romania de ani de zile, NU se mai intorc, si sunt pe posturi foarte bune in tarile unde se afla acum.

    Nume si abrevieri gen NASA, IBM, CalTech, Airbus, Eurocontrol, BMW si altele reprezinta noile lor „case”, pentru ca la „Institutul pentru Institute”, „Comisia pentru Comisii”, Dacia, INCAS, IMGB, etc, nu s-a putut din cauza mentalitatii citatului de mai sus, care nu era doar a lui Ceausescu ci a intregului popor roman.

    • Sa ma explic putin ce-am vrut sa spun cu pana acum 5-10 ani in mediul privat. Cam asa era si in mediu privat pana prin 2000, 2005 sa zicem, pentru ca acolo lucrau tot fostii angajati din „fabrici si uzine”, si cu aceeasi mentalitate.

      In ziua de azi a intrat din plin in paine o generatie care e destul de tanara sa nu fi vazut cu adevarat comunismul (nascuti prin ’83-’90), insa destul de batrana sa nu fie o catastrofa sociala cum sunt gunoaiele de 15-20 de ani din ziua de azi.

      Astia sunt mai toti in mediul privat, ca la stat n-au avut loc de pile. Ei nu s-au angajat pe spaga sau relatii, lucreaza pe bune, firmele private incep sa aiba mentalitate si atitudine tip vest, multi dintre ei se duc la specializare, colaborari sau conferinte in Europa de Vest si aproape toti isi petrec concediile in strainatate. Ei ar fi o sansa pentru a schimba mentalitatea, modul de lucru si inovatia in tara, insa problema majora e ca peste 80% din ei zic ca vor sa emigreze.

      De la vorbe la fapte e cala lunga, mai ales cand iti schimbi viata, insa in ultimii 2 ani am remarcat o schimbare brusca la generatia asta, si anume se hotaraste omul intr-o zi ca e gata, asa nu se mai poate, isi ia bilet de avion, isi pregateste 2 valize mari, si peste o saptamana pleaca in Strainezia. Si nu se mai intoarce. E chiar incredibil ce a reusit societatea in ultimii 2 ani, daca si astia pleaca brusc, fara regrete si fara plan de intoarcere, atunci chiar ca aici vor ramane doar pensionarii, tinerii beti/drogati pe banii bunicilor, asistatii sociali si soferii de basculante in somaj tehnic.

  4. MMM impresionant. Ceasca nu era dus cu pluta asa cum credeam toti, era doar macinat de ideea ca o sa piarda bani aiurea. Habar nu avea ce o sa urmeze. Si cat dreptatea avea. Ma uimeste ca nu era usor de dus cu presul cum credea lumea, ca se face ca munceste. „iar Ministerul Industriei Electrotehnice sa nu creada ca prin aceasta îsi realizeaza planul”. Era asta ca sauron. Stia tataie ca lumea este parsiva. Oricum probabil el isi luase tepe la greu, nu vazuse si partea buna a electronicii. Ca si cei din vest „se inghesuiau” sa dea gratis ce merge. Oricum nu am fost in stare sa il inlocuim cu ceva mai bun si mai onest, pacat. Cei destepti au fost inlocuiti rapid de cei lacomi. 🙂

  5. Nasol de cei cu destepti. Nu aveau rezultate asa spectaculoase deh, nu este usor sa inventezi procesoare, iar ceasca nu avea nici rabdaresi si nici drag de ei. Astia probabil radeau de el, el se oftica ca stia ca nu tot ce zboara se maninca. Exact cam cum suntem noi cu parintii si cum o sa fim noi cu copii. Mi se pare foarte trist ce citesc. Este o mare greseala in care am trait cu totii. El nu a intels ca este un simplu om si nu poate sa dicteze altuia care este calea cea buna, noi am crezut ca vin cainii cu covrigi in coada si am dat foc la casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *