MARTE – (Main ARmoured Tank of Europe)

Și ca să începem cu sfârșitul, care mai este viitorul programului franco-german MGCS, în acest context?!

Germanii merg înainte cu Leopard 2A8, Rheinmetall face coproducție cu Italia pentru Kf-51 Panther și colac peste pupăză apare și MARTE, iar acest din urmă program adună nu mai puțin de 11+1 națiuni europene și patru mari firme: NDS Germania și Rheinmetall Landsystem, Leonardo și Saab.

De remarcat, ca și în cazul programului corvetei europene, că România este și ea membră  a consorțiului, deocamdată printr-o companie de software.

Ar mai fi de remarcat că programul are ca țară-lider Germania și că cele două companii germane sunt de facto coordonatoarele programului. Deocamdată însă discutăm discuții atât timp cât nu știm mare lucru despre acest program, doar că a primit un grant de 20 de milioane de euro de la Comisiea Europeană.

La nivel declarativ, programul urmărește să demareze un studiu amplu asupra viitorului tanc european, să facă și ceva proiectare și să dezvolte o platforma pentru viitorul MBT care să facă față războiului de… mâine. Totul sună că o măzgăleală de marketing, a unui departament de vânzări populat cu imbecili care vând suplimente alimentare pensionarilor creduli, dar asta este justificarea oficială.

Se mai spune că MARTE este un program puternic și de viitor tocmai pentru că beneficiază de o susținere puternică din partea a 11+1 națiuni europene, dar noi știm că în astfel de afaceri și doi parteneri sunt mulți, darăminte 11+1.

Evident că nimeni nu ia în seama o astfel de prostie instituționalizată: germanii își fac planuri să comande până la 1000 de Leopard 2A8/AX, francezii încă trag nadejedea la MGCS doar pentru că nu au altă șansă, Franța nemaiputând să-și construiască singură tancuri și încă ține coada sus și nu importă de la germani, iar Italia are deja o cooperare masivă cu Rheinmetell pentru Kf-51 Panther deci nici un chef pentru studii și proiecte.

Măcar la nivel de tancuri, Europa știe încă să fie foarte competitivă, n-are nevoie de studii și comisii ci doar de comenzi ferme, din păcate însă stăm într-un singur producător: Germania și asta nu este deloc bine, dar nu avem nevoie de astfel de programe bune poate pentru studenți la seminarii ci de comenzi ferme și creștere capacitatii de producție în mai multe țări europene.

 

GeorgeGMT

17 comentarii:

  1. MARTE este coordonat de catre MARTE ARGE GbR un joint venture inter KNDS Germania si Rheinmetall Landsysteme. Sunt 11 tari member EU plus Norvegia, si curios lipsesc polonezii care chiar au industrie de aparare.
    Francezii sunt prezenti symbolic prin intermediul consultantului selectat : Erdyn
    Pe langa cele doua companii germane, principalii co-participanti sunt SAAB AB , Leonardo SPA si INDRA SA, toate companiile cu experienta si/sau implicate in producerea de componente, subsisteme, subansambluri, dezvoltare, MRO sau modernizarea tancurilor cu precadere germane !
    Intreg exercitiul (academic, R&D cu aplicatie practica, de PR si marketing sau cum se doreste a fi numit), printre altele are ca scop sa impinga in fata tocmai blindatele germane si mai ales solutiile pe care se bazeaza.
    Marele perdant: Franta! Urmatorii perdanti: oricine allege tancuri de alta sorginte, ptr ca se vor afla in afara acestui “ecosystem” iar in caz de conflict nu va exista comonalitate, si vor trebnui sa se descurce singuri, sau strict ccu suportul celor care le-au vandut blindatele

    4
    • probabil Franta o sa lase tancurile germanilor, in sensul ca ei vor conduce proiectul si Germania o sa lase FCAS sa fie condus de Franta…cred ca e o fereastra de oportunitate cu Merz si Macron la butoane sa se poate avansa in cele doua programe.

      10
      • Macron nu mai are mult timp la butoane
        Franta pe care o injura toti p-aici are program nuclear, triada, portavion, aviatie, etc
        pune banii in alta caciula decat MBT care nu are nici o sansa la drone , cel putin deocamdata
        isi trag un maginot la o adica, a mai functionat

        neamtu face tancuri pt ca se vand si pt ca asta stie sa faca. si ce conteaza ca nu rezista ladrone. daca ukr se prabuseste, e cam naspa pe oder

        englezii nu-si bat capu

        4
  2. De mai bine de 50 de ani Romania desi are barbati si femei viteji si patrioti nu a avut echipamente militare performante,in mai toate razboaiele din ultima suta de ani Armata Romana a fost mult descoperita,iar circumstantele inainte de 1989 au fost vitrege iar tara a suferit si sufera si va suferi din cauza prostiei, incompetentei, sabotajului si a tradariilor, a interesele meschine interne, dar nu excludem si interesele straine care nu vedeau si nu vad cu ochi buni inarmarea Romaniaei cu tehnica performanta de ultima ora si care au strategii uriase de manipulare a tarii si canalizarea ei pentru interese altele decat cele romanesti. Tancurile nu sunt o exceptie, ca romanii sa fie dotati doar cu ceea ce vor interesele straine, deoarece o categorie cu influienta din aceasta tara sunt vanduti si platiti din solde straine. Am mai precizat si o voi spune mereu ca tarile straine mai ales occidentalii nu vor transfera o data cu tehnica de ultima ora si offsetul necesar. Opinia mea este ca tehnica militara a Corei de Sud si fabricile sale pot fi transferate in Romania cu offset cu tot, priviti doar acum un nou tanc K3 din noua generatie care se lupta de la egal la egal cu cele mai performante tancuri din lume. Va spun sigur ca Romania ar putea avea acest tanc si fabricile necesare daca noi vom avea oameni care sa stie si sa doreasca sa faca ceva pentru aceasta tara. Este vorba nu numai de acest tip de tanc. Daca cei care se ocupa de echiparea armatei noastre nu isi baga mintile in cap si merg pe criterii de incompetenta crasa ca pana acum, Romania va depinde de altii acum cand razboiul bate la usa. Este foarte greu ca Europa sa aiba un tanc al sau si o armata a sa proprie, deoarece orgaoliile sunt foarte mari. K 2 acum in numar mai mic si K 3 in numar mai mare pentru Romania ar fi de excelenta. Tancul de lupta din urmatoarea generatie poate fi o arma redutabila atat impotriva obiectivelor terestre cat si a celor aieriene. Poate vom discuta cu alta ocazie pentru a va prezenta cum in opinia strategilor militari noua generatie de tancuri poate fi absolut necesara si distructiva

    10
  3. Nuca in perete

    Mai este și programul/studiul ăsta..FMBTech..condus de Thales și Nexter (KNDS France)..

    Și unde sunt cei care lipsesc in Marte..adică Franța și Polonia.

    Țin minte perfect că au fost anunțate concomitent cele 2..

    E dubios puțin că subsidiare franceze ale companiilor germane sunt intr-un program și nu în celălalt..cum e Hensoldt Franța.

    Chiar e ciudat de ce există 2 inițiative (fie si ca rolul lor e totuși diferit dacă te uiți pe „polologhie”..even so).. părerea mea că arată (yet again) dezbinarea ce există în Europa..

    https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/europe-announces-new-defense-investment-focusing-on-advanced-main-battle-tank-development-projects-2

    „the participating partners in the FMBTech project are as follows:

    Thales Six GTS France (France)

    Arquus (France)

    C&V Consulting (Belgium)

    CY4GATE (Italy)

    Environics (Finland)

    Eight Bells Hellas (Greece)

    GMV Aerospace and Defence (Spain)

    Guardiaris Racunalniske Aplikacije in Simulacije (Slovenia)

    Hensoldt France (France)

    ISD Aerospace (Ireland)

    MBDA France (France)

    MSM Land Systems (Slovakia)

    KNDS France (France)

    Ośrodek Badawczo-rozwojowy Urządzeń Mechanicznych Obrum (Poland)

    Politecnico di Milano (Italy)

    Safran Electronics & Defense (France)

    Savox Communications (Finland)

    Scertas (Germany)

    Skyld Security and Defence (Cyprus)

    Sopra Steria (Norway)

    Teknologian Tutkimuskeskus VTT (Finland)

    Thales Italia (Italy)

    Vetronics Research Centre (Cyprus)

    Vojenský Výzkumný Ústav (Czech Republic)

    Wojskowa Akademia Techniczna im Jaroslawa Dabrowskiego (Poland)

    Wojskowy Instytut Techniki Pancernej i Samochodowej (Poland)

    https://euro-sd.com/2025/04/major-news/43746/fmbtech-project-launched/

    2
  4. Arsenie Breahnă

    „România este reprezentată în cadrul proiectului MARTE de compania INTERACTIVE SOFTWARE (ISW). Acesta este o companie de software furnizoare de sisteme de comandă și control pentru piața de apărare și securitate internă. Având o vastă experiență în sistemele C2, ISW a livrat soluții de comandă și control BC2A organismelor de apărare (Forțe Terestre) și securitate internă (Poliția de Frontieră) din România”. Sursa: defenseromania.ro

    4
  5. Cred ca inginerii mecanici din anii 80 isi rupeau diplomele atunci daca ar fi aflat ca peste 45 de ani Romania va participa la constructia unui tanc european… printr-o firma de programare.
    Cand a iesit Leclerc, frantujii se laudau ca e „un computer blindat pe senile”, asta in stil „ce mai tropaim noi pe pod, elefantule”.

    In rest, ischiuz mai frenci, de ce nu mai pot sa-si faca francezii tancuri?
    Ce le lipseste?

    3
  6. Nuca in perete

    Francezii nu mai au motoare..în rest au de toate.

    Leclerc tropicalizat – cel de export- este dotat cu EuroPowerPack-ul german.

    E o poveste complicată dar ideea e că SACM (Leclerc) și Renault care le făceau motoarele sunt deținuți acum de Wartsila (Finlanda) și Volvo (Suedia)..

    Noile vehicule din gama Scorpion (Jaguar, Aravis, Titus, Griffon etc) au motoare străine..Volvo..Daimler.. Cummins..Turbomeca face doar propulsia secundara – turbina pe gaz- la Leclerc.

    In rest au..tun..avionica/electronică..

    Părerea mea..și din ce am mai citit..faptul că nu mai au control 100% pe partea de motorizare..au preferat să caute partener de dezvoltare..

    ..pt Franța care insistă să aibă independenta tehnologică peste tot..e cam problema asta cu motoarele.

    3
  7. Nu stiu daca e o solutie de succes sa conceapa chiar acum un tanc nou pornind de la 0 . Cu putler grabit sa nu isi mai piarda bruma de influenta si amenintand Europa , cred ca ar trebui facuta rapid o evaluare si competitie cu tancurile existente si gasit dintre cele deja pe piata platforma optima ,care sa fie produsa in numar mare …probabil Leopard cu anumite modificari la electronice , sisteme antidrone si fiabilitate .
    Eu cred ca asta ar fi si ideea din spatele reclamei si marketingului , Daca ne uitam la numele firmelor mari implicate , cam toate au tangenta cu platforma Leopard

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *