Merkava 3 Dor Dalet – un tanc ideal pentru Armata Romana

Merkava_MkIII

Introducere

Probabil ca nu exista nici o indoiala ca Armata Romana ar avea nevoie, printre altele, de un tanc modern, capabil sa infrunte potentialele amenintari externe. Intrucat industria locala nu mai este capabila sa produca un tanc complet nou, solutia ar trebui cautata in afara.

Prin urmare, daca Armata Romana ar trebui sa cumpere un tanc strain, care varianta ar fi cea mai buna din punct de vedere tehnic?

Incercand sa gasesc un raspuns, am analizat in detaliu caracteristicile mai multor tancuri occidentare, insa la toate am ajuns la concluzia ca sunt oarecum nepotrivite pentru dotarea trupelor terestre autohtone.

De exemplu, Abrams-ul american are o putere de foc si o protectie foarte buna, insa cosumul de combustibil este exagerat de mare, facand logistica un cosmar pentru o armata cu resurse scazute. Totodata, versiunile de export au un blindaj redus fata de modelele folosite de americani.

Leopard-ul german (2A6), pe de alta parte, este excelent echilibrat in toate aspectele principale (mobilitate, putere de foc si protectie). Cu tote acestea, a fost proiectat in primul rand pentru lupta tanc contra tanc, care a devenit o raritate in conflictele moderne. Un Leopard ar fi excelent intr-o confruntare masiva intre NATO si Rusia, insa intr-un conflict limitat, in mediu urban, calitatile lui devin mai putin stralucitoare.

Confruntarile intre formatiuni mari de blindate au devenit foarte putine in ultimii 40 de ani. Nici macar in Razboiul din Golf (1991) luptele intra tancuri nu au fost prea dese. Este de retinut ca majoritatea tancurilor irakiene au fost distruse fie din aer, fie de la sol cu rachete anti-tanc lansate de infanteristi sau de pe vehiculele de lupta Bradley.

Inclusiv razboiul actual din Ucraina poate fi catalogat drept „conflict de intensitate scazuta”, intrucat nu presupune confruntari pe scara larga intre trupe.

Atat timp cat Romania se afla sub pavaza protectoare a Aliantei Nord Atlantice, este putin probabil sa sufere o invazie de proportii din partea Rusiei. In schimb, Romania poate fi atrasa cu usurinta intr-un conflict limitat dupa modelul celui ucrainian sau transnistrean.

Asadar, Romania ar avea nevoie de un tanc capabil sa asigure suport infanteriei in operatiuni de contra-insurgenta si care sa fie optimizat pentru luptele in mediul urban. Un tanc care sa fie bine protejat si care in acelasi timp sa ofere eficienta in lupta impotriva unor grupuri mici de rebeli sau de teroristi.

Din punctul meu de vedere, tancul cel mai potrivit cerintelor anterioare este Merkava. Ma refer in special la varianta Merkava Mk. 3 Dor Dalet ( in ebraica: Generatia a 4-a), cea mai avansata versiune de Merkava 3.

Fiind o varianta mai veche (1995), ne puteam astepta ca pretul de vanzare sa fie ceva mai redus decat la Merkava IV, care este estimat de experti la 6 mil. $.

Este adevarat ca si tancurile occidentale dispun de kituri pentru optimizarea lor pentru luptele in mediu urban, insa Merkava a fost conceput din start ca sa ofere cea mai buna protectie posibila atunci cand sunt folosite in orase.

1

Tancurile Merkava au o serie de particularitati care le fac atractive pentru conflictele asimetrice, de intensitate scazuta, foarte asemanatoare cu cel din Ucraina.

Protectie suplimentara:

– motorul tancului este plasat in fata, astfel incat sa constituie o masa de protectie suplimentara in cazul in care blindajul frontal este strapuns.

– munitia este depozitata in spatele tancului, in partile laterale de langa usa de evacuare. Fiecare proiectil este stocat intr-o carcasa individuala, rezistenta la foc. Carcasele protectoare pentru munitie sunt fabricate din materiale compozite si sunt prevazute sa reziste 45 minute la o temperatuta de 1000° C, timp suficient ca echipajul sa abandoneze un tanc incendiat.

Razboaiele precedente (cu precadere razboiul de Golf) au aratat ca tancurile care adapostesc munitia fara nici o protectie au tendinta sa explodeze cu usurinta atunci cand blindajul este penetrat de un proiectil inamic. In special tancurile de productie sovietica (de la T-55 la T-80) sufera de aceasta problema majora.

– celulele de combustibil sunt plasate in peretii tancului pentru a oferi o protectie suplimentara impotriva proiectilelor cumulative. Testele facute de israelieni au aratat ca o celula de combustibil de 7 cm ofera aceeasi protectie precum 1 cm de otel.

– turela este deplasata exclusiv de motoare electrice, fara angrenaje hidraulice precum la alte tancuri. Acest fapt este rezultatul experientelor din Razboiul de Yom Kippur (1973), atunci cand israelianii au constatat ca lichidele hidraulice sunt inflamabile si incendiaza cu usurinta tancul daca acesta este penetrat de o racheta AT precum Saggere-le folosite de egipteni.

Turela actionata electric este un pic mai lenta decat una cu angrenaj hidraulic, insa diferenta de performanta nu este semnificativa (Merkava: 34°/s traversa, Abrams 42°/s).

– partea din spate a turelei este acoperita cu un sistem simplu format din lanturi cu bile la capat, care au rolul de a detona prematur rachetele anti-tanc care ar putea patrude in zona vulnerabila de sub turela (vezi imaginea de mai jos).

2

sistem electronic Ancoram LWS-2 care avertizeaza echipajul daca tancul este marcat cu raza laser a unui dispozitiv de ochire. LWS-2 asigura o acoperire completa, de 360 grade, indiferent daca amenintarea este de la sol sau din aer.

3

Imagine cu unul din senzorii de detectie laser, montat langa teava tunului

Avertizarea laser este deosebit de importanta, intrucat permite echipajului sa declanseze contramasurile in cazul in care tancul este iluminat de laserul unui dispozitiv de ochire.

– partea de jos a sasiului este in forma de V, pentru a disipa  puterea exploziva a minelor anti-tanc si a dispozitivelor explozive improvizate.

– nu in ultimul rand, Merkava detine un sistem modern de suprimare a focului, cu declansare automata in cazul in care senzorii detecteaza un inceput de incendiu.

4

In imagine se pot observa doua tuburi pentru sistemul de stingere a focului impreuna cu rezervorul de decontaminare

 

Mobilitate:

Merkava Mk. 3 este dotat cu un motor Teledyne Continental AVDS-1790-9AR, cu o putere nominala de 1200 CP la o greutate a tancului de aprox. 63t. La prima vedere ar parea ca tancul are o propulsie slaba, avand un raport de numai 19 CP/t, spre deosebire de un Abrams, unde raportul putere/masa este de 23 CP/t.

In realitate, cifrele pot fi inselatoare. Este adevarat ca un Merkava Mk. 3 are o acceleratie mai redusa decat la alte tancuri moderne, dar nu este cu nimic mai prejos decat un Abrams daca este vorba de traversarea unui teren accidentat.

Explicatia se bazeaza pe doi factori: in primul rand, Merkava Mk.3 are suspensii excelente, care permit rotilor sa execute o miscare ampla peste obstacole (300 mm oscilatie in sus si 304 mm in jos). Putine tancuri din lume se pot lauda cu asemenea performante.

In al doilea rand, mobilitatea reala a tancului depinde foarte mult si de eficienta trasmisiei, adica procentul efectiv din puterea motorului care poata fi preluat de roti.

Daca la un Abrams trasmisia Allison poate livra doar 1000 CP din cei 1500 produsi de motor, la un Merkava radamentul este mult mai bun: din cei 1200 CP ai motorului, 980 ajung la senile datorita trasmisiei avansate fabricate de Ashot. La Merkava Mk. IV, motorul are o putere de 1500 CP.

Nu in ultimul rand, modificarile aduse motorului in varianta Dor Dalet au facut ca ciclul de mentenanta de 400 de ore sa fie dublat.

Putere de foc:

Toate modelele de Merkava Mk. 3 sunt dotate cu un tun MG251 L44 de fabricatie israeliana, avand calibrul de 120 mm. Tunul este compatibil cu orice fel de munitie NATO de 120 mm.

Tunul de pe Merkava este mai compact fata de alte versiuni NATO si poate fi instalat chiar si pe tancurile mai vechi, care initial erau dotate cu tunuri de 105mm.

Alte avantaje:

– blindaj modular, usor de inlocuit in conditiile specifice campului de lupta. Deasemenea, designul modular permite un upgrade al blindajului in cazul in care sunt dezvoltate noi materiale de protectie.

– usa in partea din spate pentru evacuarea rapida a tancului in cazul in care este lovit. O astfel de iesire de urgenta este vitala daca tancul este cuprins de flacari (eveniment care este oricum, putin probabil, daca ne gandim ca tancul este dotat cu sisteme automate de stingere a focului).

5

Imagini cu usa din spate a tancului Merkava. In partea dreapta se poate observa modul cum este stocata munitia langa usa

– mortier de 60 mm, care poate fi manevrat din interior fara sa expuna echipajul. Mortierul este o arma extrem de apreciata de tanchistii israelieni, deoarece permite executarea de lovituri impotriva infanteriei inamice chiar si in spatele unor obstacole.

Mortierul poate fi folosit si pentru lansarea de proiectile luminoase sau fumigene.

6

Imagini cu mortierul de 60mm, acoperit de sistemele de protectie

7

Imagine care arata conceptul de mortier montat sub blindaj

– Merkava poate trasporta poduri mobile Meyshar pentru a putea trece peste diverse obstacole sau transee.

– posibilitatea de a transporta infanteristi. In caz de urgenta, Merkava dispune de spatiu suficient pentru a adaposti inca 2-3 oameni pe langa echipajul obisnuit. Daca se renunta la munitie, pot fi trasportati si mai multi soldati.

– abilitatea de a trage rachete LAHAT prin teava tunului, la fel ca la tancurile rusesti T-80 si T-90. In schimb, tancurile occidentale nu au aceasta functie. Rachetele, desi mai scumpe decat proiectilele clasice, au avantajul ca pot lovi tinte in afara razei normale de actiune a tunului.

Racheta LAHAT poate lovi o tinta la o distanta de 8 km si are capacitatea de a strapunge un blindaj de 800 mm echivalent RHA. Totodata, dispune de focos in tandem pentru a detona eventualele blindaje reactive.

8

Imagine cu un tanc Merkava tragand o racheta LAHAT prin teava tunului.

– sistem de conducere a focului avansat, care permite tancului sa traga cu acuratete chiar daca se afla in miscare pe un teren accidentat. Denumit Baz, sistemul de ochire instalat pe Merkava Mk. 3 Dor Dalet este suficent de rapid ca sa ofere posibilitatea de a lovi tinte aeriene, precum elicoptere si drone, chiar si daca acestea fac manevre bruste. (Baz este acronimul de la Barak Zohar – Fulgerul Stralucitor).

Nu in ultimul rand, desi sistemul Baz de conducere a focului este foarte sofisticat, este in acelasi timp usor de invatat.

– optional, se poate instala sistemul de protectie Trophy (Me’il Ruach) pentru distrugerea rachetelor anti-tanc, insa costul creste substantial, cu aproximativ 300.000 USD pentru fiecare tanc. Cu toate acestea, avand in vedere ca in conflictele moderne principala amenintare penrtu un tanc este reprezentata de rachetele AT, rezulta ca o astfel de investitie merita facuta.

Nu in ultimul rand, Merkava Mk. 3 Dor Dalet permite foarte usor unele modificari pentru a optimiza lupta in mediul urban. Iata cateva exemple:

– usa din spate poate fi dotata cu vizor si port pentru tragere. In acest fel un infanterist poate deschide focul imediat impotriva unor atacatori care incearca sa loveasca tancul din spate. (vezi imaginea de mai jos)

9

– fantele de admisie a aerului pentru motor pot fi acoperite cu grile protectoare, pentru a preveni ingestia de resturi sau de materiale incendiare care ar putea produce pagube.

– in mod similar, optica tancului poate fi protejata cu plase de sarma.

– comandantul de tanc poate beneficia de instalarea unei cupole cu sticla anti-glont. In acest fel, el poate observa campul de lupta fara teama de a fi impuscat de un lunetist (o tactica frecventa in mediul urban).

10

Cupola de observatie pentru comandantul de tanc

Concluzii:

Merkava este practic un tanc ideal pentru conflictele moderne, care implica in mod deosebit: a) lupte urbane; b) inamici amestecati cu populatia civila, c) care folosesc predominant rachetele anti-tanc si dispozitive explozive improvizate si d) care folosesc tactici de atac prin suprindere (ambuscada).

Asta nu insemna ca Merkava este inferior cu ceva intr-o lupta tanc contra tanc. Dimpotriva, toate caracteristicile sale principale (protectie, mobilitate si putere de foc) sunt la standardele NATO si nu sunt cu nimic mai prejos fata de orice alt tanc de fabricatie occidentala. Desemenea, Merkava lupta la egalitate si cu ultimele variante de blindate rusesti, precum T-90AM sau T-72B.

Ca opinie personala, consider ca Romania ar trebui sa achizitioneze pe etape 40 de tancuri Merkava Mk. 3 Dor Dalet, impreuna cu 3-4 vehicule de reparatii. Deasemena, industria locala ar trebui sa asimileze fabricarea unor compenente, precum module de blindaj, piese de schimb pentru motor si munitie.

ASAR

188 de comentarii:

  1. Un tanc cu un rasunator succes la export.
    Mai bine ramanem la bizonii nostri ca nu vin rusii peste noi stai fara griji.

    1
    • Merkava este un tanc bun spre excelent, foarte bine gandit pentru razboiul asimetric, cu o protectie excelenta, proiectat sa lupta in inferioritate numerica si sa rezista la multiple lovituri.. Pt scenariul prezentat de ASAR este aproape perfect.
      In privinta idei sa stam linistiti ca nu vin rusii peste noi… 🙂 Nici peste ucraineni nu s-au dus rusii. iar daca vorbim despre „succese rasunatoare la export”, pai nici Leclerc nu a avut „succesuri”, nici Abrams, nici K2, etc, etc, doar Leo 2 german se vinde bine.
      Sa deducem de aici ca Leclerc, Abrams sau Challenger sunt tancuri slabe?!

      • Pana una alta tancurile alea s-au mai vandut pe ici pe colo – asta…..
        Din ultimele informatii ucraina nu era/e in nato – deci despre ce vorbim?
        Banuiesc ca si chinezii sunt foarte amenintati de rusi, mai ales ca le copiaza ceva tehnica militara nu? :))))

        • @ Ilie și până sare NATO, noi să stăm cu chiloții în vine și cu curul întors ca să intre bomba rusului mai ușor, n-așai? Până vine NATO, trebuie să avem și noi ceva pe ce pune mâna să dăm în cap… tu nu vezi că cu ajutorul bozgorilor de la vest suntem deja încercuiți… Tu nu vezi că deja au început să-și agite *agenturili* prin Rep. Moldova??

      • Mmmm…. Merkava3, bun.. bun, lui Gigel place! Bine gândit George! Poate ne înțelegem cu evreii de un transfer tehnologic ceva și curând vom avea Merkava 3 produs în Ro montat cu tunul nostru de 125mm…

      • Leo 2 se vinde bine la mana a doua, din stocuri datorita reducerii efectivelor in unele tari care au prea multe din timpul Razboiului Rece.
        Noi se vand mai greu ca-scumpe, iar la guvernare in Germania se afla si partidul Verzilor, care tot blocheaza contracte din varii motive.

      • Walter_Stalkovskii

        In sirya Tankul Leopard in complectatie noua cumparat de armata Turca nu sa aratat bine, au inceput sa le sara turnul din cauza ca au avut cumuletive si toti democratii se rideau de tankurile ruse ca lor in afganistan le sareau turnurile, dar ei na-u vrut sa se uite in realitate si sa spuie la toti ca acela tankuri ruse adica sovietice aveau cumuletive( astea sunt impotriva infanteriei. Dar acum chiar si tankul rus t80B T80y in sirya sa aratat mai bine decit tankul american, german , ect ce sa mai zicem de altii dar daca sa comparam cu t90 el este mai sus de ei deja nu e rost de vorbit de T14 el e cel mai nou si cel mai bun tank din lume . Rusii tot timpul aveau asa fraze ” VREI PACE GATESTETE DE RAZBOI” ori de genul acesta „RUSII AU DOAR DOI PRIETENI ARMATA SI FLOTA „. Ei tot timpul cumv dar erau primii dar daca erau cu totul in urma isi revineau intr-un timp foarte scurt, cum era dupa al 2-lea razboi mondial americanii au spus ca URSS isi va reveni timp de 30 de ani pina la economia de innainte de razboi dar ei sau revenit si au ridicat economia de citava ori si au zburat in spatiul cosmic primii in timp de 16 ani .Otto fon bismarc tot timpul zicea s nu luptati niceodata cu russia ea isi va reveni tot timpul si daca o veti farama in bucati mici ea cu timpul isi va reveni.

    • cel ce i uraste pe rusnaci

      de unde stiti ca nu vin peste noi rusii ?? sunteti prietenul lui putin?? ati fost la vanatoare cu el si la un pahar de votca s a scapat la vorba cumva??/ atunci hai sa ne culcam pe o ureche si gata,nu? nu e mai bine sa fim asigurati?? sau e mai bine cum suntem acum cu tehnica militara la pamant???auziti?/ ce ar fi?/ mai bine sa le dam rusilor tara la cheie si noi sa emigram precum evreii cam o mie si ceva de ani si nu mai cumparam tehnica militara…scutim o gramada de bani pe care mai bine i folosim cand emigram!! e bine asa???/

  2. „Ca opinie personala, consider ca Romania ar trebui sa achizitioneze pe etape 40 de tancuri Merkava Mk. 3 Dor Dalet”

    corectie:

    „Ca opinie personala, consider ca Romania ar trebui sa achizitioneze pe etape CATE 40 de tancuri Merkava Mk. 3 Dor Dalet ANUAL” 🙂

    Toti vecinii ne-ar barfi la radio-sant si si-ar da coate cand intram in biserica:)

  3. Nu mai bine pe baza conceptelor despre tancurile moderne, onor armata romana in frunte cu ai sai conducatori, sa relanseze industria de aparare prin modernizarea sau crearea unor masini blindate fiabile! Avem si noi specialisti care asteapta sa fie pusi la treaba. Merkava este un tanc creat pentru lupta din zona Israelului.

    • Merkava este proiectat, asa cum am scris mai sus, sa lupte in inferioritate numerica, sa fie un bun incasator si sa distruga tinta din prima lovitura. Este special gandit sa lupte impotriva unor imense conglomerate de unitati mecanizate, pt ca Israelul s-a asteptat dintotdeauna sa fie intr-o neta inferioritate numerica, asa cum a fost mereu.

      Pe de alta parte Merkava este poate singurul tanc din lume proiectat sa poata lupta intr-un razboi asimetric, in zone urbane si si zone deluroase, adica EXACT ce ne-ar trebui noua in fata Rusiei, intr-o situatie de anti-insurgenta, cam ca in Ucraina zilelor noastre.
      Intotdeauna vom fi in inferioritate numerica, avem o tara muntoasa in peste 40% din teritoriu si la noi ar conta ca echipajul sa supravietuiasca mai mult decat ar conta asta pt rusi, americani sau germani, pentru ca noi avem o armata mica, le fel ca Israelul.
      Doctrina noastra militara, strict defensiva, ar trebui sa se inspire mai mult de la evrei, pentru ca avem probleme destul de similare.

      Astfel ca Merkava ar putea fi un tanc perfect pentru noi.
      Fata de fabricatie, nimeni nu sustine ca astazi Romania ar putea sa mai fabrice un tanc in proportie de 100%, nici altii nu fac acest lucru, dar am putea integra aici mentenanta, modernizarea viitoare si am putea integra anumite componente.

      • Prin noroaie se descurca?

        • De ce nu s-ar descurca?! La masa este similar cu alte tancuri, iar in desert mai si ploua, rar ce-i drept.

        • Foarte bine punctat.Ma intreb cum s-ar descurca acest tanc, inclusiv datorita greutatii sale, atat in zone mocirloase cat si pe timp de iarna, la temperaturi scazute si foarte scazute, ruland pe troienele de zapada.

          • bre, da’ Chally 2 căcum se descurcă pe noroaie și zăpezi, căcam tot p-acolo e…greutate spre 63 de tone, și motor tot de 1200HP are.Și mă mai întreb io ca unul căcare habar nu știe de geografia israelului, oare ăia or avea prin țara lor p-acolo munți acoperiți de zăpadă, litoral și ceva câmpie??? Oare ei din ce trăiește? Cultivă ei ceva p-acolo? Părinții lor știe ce soi de tancuri au făcut ei de capu’lor?
            Părerea mea, hîc…

          • Walter_Stalkovskii

            Rusii sunt specialisti la creare armamentului rezistent la temperaturi joase si inalte + plus la diferie conditii meteorlogice, este singura natie care au apel pentru patrie in timp de razboi. Sunt o natie care sunt gata sa lupte oricin in frig in cald in mlastini in pustiu pe mare, ect.

      • Intrebare – de ce doctrina Israelului si nu a Suediei sau Finlandei?
        Sau o combinatie intre ele?

      • Tancurile Merkava au incasat-o rau tare in Liban, in timpul razboiului din 2006. Hezbollah a folosit cu succes rachete 9M 133 AT-14 Kornet, RPG-29 Vampir si 9M 131 Metis M primite de la rusi, via Iordania. Dupa razboi, israelienii au facut presiuni si rusul „vinovat” de tranzactia respectiva a intrat la parnaie.
        Vreau doar sa precizez faptul ca pentru orice tanc aflat in uz in lume in momentul de fata exista ac de cojoc. Niciunul nu este un bun incasator.
        Asta e. Din pacate, echipajele tancurilor, de oriunde or fi ele, se afla permanent in pericol. O fi tancul o unealta impresionanta, dar nu uitati ca un simplu infanterist, bine antrenat, motivat si cu o unealta potrivita, poate transforma un monstru intr-o torta si o capcana pentru echipaj.

        1
        • Sti cate Merkava au fost lovite si cate au fost distruse?!

          • Depinde de sursa. Conform Wiki (in masura in care acest site poate fi considerat sursa de incredere 100%), 52 tancuri au fost avariate, dintre care 5 distruse. Repet, conform Wiki. Asta inseamna aprox. 10% din numarul de tancuri participante la acel razboi au fost avariate, 1% distruse. Un procent excelent.
            Pe de alta parte, in urma cu 2 ani am ascultat un interviu dat de catre jurnalistul iranian Nader Talebzadeh. Eh, respectivul declara atunci (ce surse avea la dispozitie nu stiu), ca in timpul razboiului din 2006, Hezbollah a distrus intr-o singura zi peste 50 de tancuri Merkava.
            Fara doar si poate ca de ambele parti avem de-a face cu dezinformari. Pagubele suferite atunci de catre Tzahal scad sau cresc in functie de interesele actorilor aflati atunci si ulterior in conflict.

      • George, de ce totuși, nu ai inclus și Challenger 2 în analiza ta din articol, ca contondent la locul de *viitor MBT a României*? Având în vedere ca Challenger este de proveniența *nordică*… ar închide gura multora, despre *descurcăreala prin noroaie*… în Anglia e mult mai mult noroi ca la noi, plouă mai tot timpul… Plus că are renumitul blindaj *Chobham*… ca design e super, iar dacă motoarele Perkins sunt găunoase(dacă consumă prea mult)… n-am găsi noi cu ce să le înlocuim, sau să le mai meșterim noi să consume mai decent??? Am impresia ca Challenger 2 e puțin peste Mk.3… are și o alură mai joasă, 2.49m înălțime, în comparație cu 2.66m a lui Mk.3….

        • Gigel,
          Challenger 2 nu cred ca va fi prea curand la vanzare, iar britanicii l-au „customizat” cu tun ghintuit si alte acareturi specifice UK. In caz de conflict, daca ai luat de la ei, nu prea ai avea alte optiuni pentru echipamente si munitie decat doar de la ei…

          Vezi si exemplul Challenger I care a fost vandut aproape in totalitate catre Iordania. Acum iordanienii se chinui sa-l „decustomizeze”: tun cu teava lisa de 120mm si munitie aferenta + alte chestii… Scump domnule, scump!

          • Aham… înțeleg… mulțam frumos pt. răspuns.

          • N-am putea cumpăra, doar șasiul + tureta Challenger 2 fără tun și fără motor? Adică doar *carcasa* ca să zic așa… și punem noi pe ele tunul propriu de 125mm și de un import de niște General Dynamics GD883 V12(motorul de pe Merkava 4) de la americani, nu cred că ar fi mari probleme să ne vândă acele motoare… sau n-am putea comanda doar *carcasa* *decustomizată* și o *customizăm* noi în Ro, după cum doresc mușchii noștri?

          • Sau să comandăm niște Challengere 2 nou nouțe, totul *made in U.K.*, cu motorul GD883 V12 turbodiesel deja integrat din fabricație pe șasiu, le spunem Englezilor să-l poziționeze frontal ca la Merkava și producem tunul nostru de 125mm, ghintuit, neghintuit, țeavă linșă, nelinșă(în fine, cum credem noi că-i mai bine) și le trimitem în Anglia să le monteze englezii… ce crezi? Idee bună sau rea? Știu că o să coste… orice în afara de aer și lumina soarelui costă….

  4. Boxer (cu protectie Trophy) + Pzh-2000 n-ar rezolva problema mai bine si mai ieftin ?

  5. Aberatia de Monday morning 🙂 … Mariuse, postezi sub pseudonim 🙂 ?

    Acelasi tipar, se prezinta un tanc, facut de altii evident, ca noi nu mai facem, si se incheie cu ne trebuiesc si 9 si anume numai 40 bucati – ca azi suntem mai modesti, sau 90 bucati, sau macar de 5 batalioane 🙂

    Si o s-o tineti asa inca 20 de ani, pana raman astia fara TRuri si se renunta la tancuri probabil, ca de fabricat nu mai fabricam si de cumparat mai bine dam banii la primarii, la ai nostri…

    • Aberatie este situatia actuala a Armatei nu ideea ca Merkava ar fi un tanc bun pentru nou…
      Chiar ar fi foarte bun!

      • Desi eu optez pentru in tanc in categoria sub 60 de tone, gen Rotem K1/K2, AMX-56 Leclerc (si de ce nu T-84 Oplot, ca sa nu vorbim de T-90Ms rusesc), Merkava la cele 65 de tone ale sale poate fi o solutie pentru cateva batalioane (1-3) de tancuri grele, urmand a completa ulterior pana la efectivul necesar, jucand in aceeasi liga cu Abrams M1 si Leopard 2, sau Challenger II.
        Daca macar o parte din tehnologia sa poate fi integrata la noi, putand evolua ulterior la un standard apropiat de Merkava IV, atunci cred ca ar putea avea un viitor si in armata noastra.

        Desi este produs in seria cea mai mare dintre toate modelele Merkava, 780 de bucati, cred ca pe termen scurt nu va putea fi exportat in cantitati mari, fiind inca considerat coloana vertebrala a armatei de tancuri israeliene. Probabil ca pe masura ce se produc Mk.4, vor incepe Mk.3 sa fie disponibilizate pt. vanzare.

        Si apoi la ce pret? Dupa cum am discutat si aici, pretul unui Merkava Mk.4 nou e pe la 6 mil$ cel putin:
        http://www.rumaniamilitary.ro/merkava-mk-4-la-export
        http://www.israeldefense.com/?CategoryID=483&ArticleID=1260

        Deci daca MK3 SH trece de 2 mil.euro/bucata, Leopard 2 A6 SH ii face serios concurenta:
        http://www.rumaniamilitary.ro/ce-facem-cu-tancurile-noastre
        http://defense-update.com/20140119_finland_buys_dutch_leopards.html

        iar un Abrams SH modernizat M1A2 e pe la 3,3 -4 mil.$:
        Abrams upgrade cost 3,23 mil.$ – unit cost – paginile 124 – 149: http://asafm.army.mil/Documents/OfficeDocuments/Budget/budgetmaterials/fy14/pforms//wtcv.pdf

        Deci doar un transfer serios de tehnologie ar putea face diferenta…

      • Bre, n-am zis ca nu ie bun 🙂 desi nu cred ca e cel mai recomandat pt zona noastra – o fi bun la ei acolo pe pietrele alea, insa aberatie e sa mai discutam despre tancuri pt armata romana in situatia actuala, astia nu mai sunt in stare sa-si cumpere nici pusti…

        Adica voi aberati degeaba cu articole dupa articole cu si despre ce modernizari de TRuri sau ce tancuri din import, pt ca astia desteptii din mapn oricum nu-si mai cumpara nimica 🙂

        „Aberatie este situatia actuala a Armatei”
        Acu depinde din ce punct de vedere privesti situatia 🙂
        -poti sa te amuzi, si atunci nu mai e aberatie
        sau
        -poti sa-i consideri p’astia garzi patrioice, si atunci sunt destul de puternic inarmati

        Bre, la mine in oras au facut biserica in curtea spitalui militar (si peste drum alta biserica, aia e civila 🙂 🙂 ) si inca o biserica in curtea unitatii militare, care unitate e si aia la 50 de metri de o intersectie unde oricum era si acolo o biserica 🙂

        Asa ca ce cacat sa mai faca astia cu tancurile bre, eu cred ca daca incepe vreun razbel atunci aia mai bine se roaga 🙂

        Sau eu cred ca astia si-au facut biserici ca sa se roage sa le intre salariile 🙂

        • Bre pe matale te-nebunira irlandezele alea urate de vezi totul in nuante de gri si negru : ) Bravo lor, le inteleg 🙂 , da acu zi-mi si mie ce-are Merkava de nu prea s-ar potrivi prin noroaiele patrie noastre?!
          Crezi matale ca drumurile noastre sunt mai denivelate si mai pline de gropi decat deserturile evreilor?! Se poate… Da in rest ce cusur sa aiba Merkava ca doar e-nvatat de mic la rusi, ma rog la tehnica ruseasca…

          • Pe mine ma ofilesc uratele astea, adevarat 🙂 , dar am intalnit urate mai interesante decat frumoasele cu IQ in jur de 40 la care dupa ce termini nu stii cum sa fugi de acolo ca sa eviti conversatia 🙂

            Bre, am io asa un feeling ca are trenul de rulare tunat pt zonele alea pietroase de pe la ei. La tanc ma refer, nu la iralndeze 🙂 Nu prea ma pricep eu la tancuri, Zgureanu le stie 🙂 si Eroul cu flexul si turela, dar cred ca presiunea specifica pe sol e data de numaru’ de galetzi si de latimea senilei si cred ca mai conteaza si suspensia. Si cum prea usor nu prea e el si e facut pt stancoase coltzuroase nu zic ca pur si simplu n-ar merge prin noroaiele noastre, dar poate altele s-ar descurca mai bine.

            • Poate… Da il putem cumpara cu pachete pt drumuri grele. Sincer nu cred ca presiunea specifica pe cm2 conteza chiar atat de mult ca doar nu avem tara plina de mlastini.
              Macar sa fie asta o problema de gandit.
              Pe de alta parte presiunea specifica este la toate cam le fel, inclusiv Merkava, T-90, Leclerc sau Leopard 2, in jurul valorii de 0,90kg/cm2

              • Pai Merkava trebuie sa se descurce si pe nisip, ca sunt si deserturi in zona aia, nu doar teren stancos. Ori care e diferenta de densitate intre nisip si solul afanat de la noi?

                Iar la o adica, suspensia se poate si „downgrada”, adeca daca nu-ti trebuie pentru atatea stanci, poti sa o inlocuiesi cu una normala, dar cred ca se poate pastra si cea de origine. Iar senilele se pot redimensiona pentru apasare mai mica pe sol… probabil se extinde suprafata de rulare… si asta e tot.

                • gogu de la pascani

                  pai o fi solul desertic la fel ca solul afanat de la noi (desi ma indoiesc) dar uite ca spike-urile polonezilor lasa dara de condensare in conditii de vreme umeda si rece. Oare Merkavele proiectate pt. Orientul Mijlociu oare cum pornesc dupa o saptamana de stat in ger de -25-30 de grade?

        • Walter_Stalkovskii

          https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwivpIXJlNHYAhVDbVAKHScxA3MQjRx6BAgAEAY&url=https%3A%2F%2Fpikabu.ru%2Fstory%2F90____1558725&psig=AOvVaw00ZK5OIkHH2XmMNwtGoRL-&ust=1515803056285891

          Nu stiu mi se pare cel mai potrivit merge ca ceasul. Ei ce sati faci grisi la rusi orice armament merge ca ceasul mecaninc dar daca sa oprit iai schimbat un detaliu si lucreaza mai departe. Dar este o problema e rus pentru mine aceasta nu e problema cind ma uit cit a pierdut din economie romania cind a intrat in europa sa nu mai vorbim de bulgari la care economia a cazut de 2 ori cind au intrat in europa.

          • Lasa ca e mai bine la Rusia unde a crescut Putin salariul minim la 11163 ruble adica 163 Euro, nu ca la amaratii de romani care au intrat in UE si acum au salariul minim 1900 lei adica doar cu ceva peste 400 Euro.

  6. Bre GSG9,
    Eu ti-am zis ca am terminat-o cu TR–ul iar de Dor Dalet scrisei si Io, mai pe fuga, intr-un alt articol.

    Amu’ singura mea contributie la acest articol este ca nu m-am impotrivit sa fie publicat (si nici n-am cerut drepturi de autor pe sectiunea tancuri 🙂 )

    Daca-i frumos si place ochiului, de ce sa ma impotrivesc dara!

    • Articolul ar fi fost perfect daca avea titlul asta „Merkava 3 Dor Dalet” si n-ar fi avut ultimul paragraph 🙂 , ala cu 40 de bucatzele de tanculetze pt sarmani si povestea cu industria locala (care industrie, textila?)

      • Ce sa-i faci, nu traim intr-o lume ideala 🙂
        Or mai fost unii care au incercat sa ne duca, de obicei cu forta catre asa ceva, si n-o iesit prea bine.

      • Se pare ca Israelul vrea sa vanda Columbiei in jur de 40 tancuri Merkava IV. Oare suntem mai prosti decat columbienii, care oricum nu au cine stie ce armata?

        Acum, in spirit de gluma, as adauga ca tot ce trebuie sa facem e sa-i convingem pe evrei ca e o afacere buna sa ne vanda niste tancuri. Daca sunt convinsi de asta, se ocupa ei de restul 🙂

  7. Stati calmi … Pleaca Duşca in China si vine cu tot ce avem nevoie…tancuri, rachete si tot ce mai pot da aia de pomana… ca doar nu le dam toate proiectele strategice asa, pe ochi frumosi.
    http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/ministrul-apararii-pleaca-in-china-programul-vizitei-248545.html/

    • altu’ 🙂 ))))))))))

    • Pai alaltaieri cand am zis ca s-au semnat si contracte cu specific militar toata lumea a sarit ca nu este adevarat… Sa te vad @MC cand iti aduce mos Gerila Duska jucarii chinezesti… 🙂

      • Eu n-am nimic impotriva chestiilor chinezesti, ca pe domeniul militar am mai lucrat cu ei in vremurile de dinainte de ’89.
        Or fi copiat ei multe, dar pe anumite nise am putea luatehnologie destul de interesanta de la chinezi.

        Vezi doar recent-aparutul MBT-3000, care cred ca joaca in categorie cu T-90MS, desi bate spre 53 de tone 🙂

        • Doar ca nu cred ca Dusa s-a dus pt. tehnologii in China, altfel ar fi trebuit sa fie si Romarmul pe acolo…

        • @MZ

          (am pus asta si la articolu’ cu arjun)

          “The T-72 proved to be reliable but not too effective in combat. In the 1980s China obtained this tank from Romania and cloned it.”

          voi stiati de asta?

          • Au fost zvonuri ca ne-ar fi „disparut” un T-72 pe acolo 🙂
            Acum, si noi am avut T-72, dar nu le-am produs in serie, incercand in schimb TR-125, ceva mai mare, dar cred ca si cu anumite solutii diferite fata de T-72.

        • Bre @Mariuse… 🙂
          Io„„nu zic ca nu o fi bun… departe de mine gandu’ asta… dar sa o dai cotita 10-12 ani cu tehnica din vest si dupa aia sa vii cu cotoarbe chinezesti …cam bate la ochi… Parca vad ca vine mosh Gerila cu sacu’ plin de sh…

          • @dany
            Bre, de fapt astia or fi plecat dupa Iphone 6 cu Herculesul si matale aberezi p’aicea 🙂

            Nu bate la ochi bre daca schimbam un pic directia si ne intarim relatiile de prietenie cu muscalii si ciainizii. Iese pesedeu peste tot, iese si pontalacu. Lu pontalacu i s-a dat rau peste bot dinspre vest cacand cu suspendarea. Asa ca la vest probabil usile-i sunt inchise si se duce spre est si-i trebuie protectie plus armament.

            Niste iphoane d’astea de 120mm is numa bune 🙂

            • Bre„`
              Cand esti nefericit nu iti faci poze cu palarie de texan… 🙂
              In vest exista destui fomisti dornici de „relatii bune ” cu galbejitii…

          • Eu ma gandeam la transfer de tehnologie care sa ne ajute industria noastra si nu la achizitii de produse finite…

            • …gingasa ideea matale… 🙂 da’ nu uita ca nepotii alora din ‘ 68 sunt mai mult capitalisti decat comunisti… 🙂 desi pe firma la intrare zice marxisti… 🙂
              Bag seama ca matale vrei TR-XXXL cu steroizi chinezesti, Saur 3 cu muschiuletz de panda…

              • bre, nu prea vaz eu cum le da unchiul samuel rabinovici washington acordul sa importe armament chinezesc, pe motiv de nato…sau poate s-au inteles aia intre ei ca asta le scade americanilor datoria catre chinezi 🙂 🙂

                „Bag seama ca matale vrei TR-XXXL cu steroizi chinezesti, Saur 3 cu muschiuletz de panda”
                Marius viseaza saracu orice 🙂

                Acuma asta ar fi pe contra cu toata industria de aparare daramata si achizitiile non-existente:daca-si iau utilaje inseamna ca trebuie sa reutileze fabricile si sa angajeze oameni si in primul rand ca ar avea intentia sa mai fabrice ceva…ori la noi tocmai intentia de a mai fabrica ceva pare moarta in fasha 🙂

                • Bre„`
                  „bre, nu prea vaz eu cum le da unchiul samuel rabinovici washington acordul sa importe armament chinezesc, pe motiv de nato…sau poate s-au inteles aia intre ei ca asta le scade americanilor datoria catre chinezi 🙂 :)”… Ponta a avut un scop clar ca**cand a fost sa faca poze la Casa Alba…
                  Ideea centrala este cam cum spune @Hanibal: „statut de neutralitate pt. Romania adica fortarea scoaterii din planurile US si izolarea e”…
                  + ca se pare ca a gasit niste fomisti care sa-i sustina candidatura… n„ai vazut ce bine arata Daciada langa ala cu palarie de texan??? Palaria aia spune multe si adaposteste pe multi… 🙂

                  • Breee, asa cu nutralitatea e zbanghie rau 🙂 🙂 . Si Ucriana era „neutra” si am vazut cat a contat. China poate sa fie cat vea ea de neutra ca are cu ce , da noi?!

                    • Pai ne da si noua… 🙂
                      Gluma, gluma dar se pare ca in directia spusa de Hanibal ne indreptam… adica IZOLARE si dupa… direct in uniunea lu’ varu’ Putin…
                      De dau astia ture inebuniti la Beijing … o fi ceva…

                    • Este un scenariu…
                      Cum nu pot sa incerce scoaterea din NATO ca ii papa poporul, vor incerca sa izoleze Romania facand-o nesigura pt. interesele NATO sau US prin actiuni care dau bine la populatie care care contravin intereselor noastre si ale alor. Iar daca comenteaza cu atat mai bine o campanie in presa cu subiectul: uitati ce rai sunt americanii nu lasa Ro sa … 2 exemple:

                      1. Cosilierul lui Ponta Blanculescu – este vorba de cererea US de a desfaura 600 de miliatari in Ro:
                      „„Scutul antirachetă de la Deveselu şi, acum, escaladarea înarmării ţării noastre, prin prezenta manevră americană (va dati seama se excaladeaza inarmarea tarii cu 600 de militari ce poate fi in capul unora – de fapt cine or fi in capul/urechea lor – si de ce avem planuri de a cumpara 12-18 tunuri/avioane si cam tot ce mai trebuie), nu fac altceva decât să contribuie la desăvârşirea calităţii de ţintă perfectă pentru România…

                      Am constatat că un sentiment de fericire a cuprins patria, la anunţul acestei veşti de parcă SUA ar fi anunţat că în România vor fi desfăşurate 600 de noi proiecte economice…

                      Cred că ar trebui să fim mai responsabili, chiar dacă acceptăm această nouă desfăşurare de forţe militare, măcar să o facem în linişte şi cu regretul aferent escaladării cursei înarmării în zonă şi nu a celei economice,

                      Faptul ca nu a fost demis sau contrazis inseamna ca Ro isi asuma pozitia lui.

                      2. E acum este mai interesant. „Dusa a adaugat, potrivit agentiei oficiale chineze, ca Romania este dispusa sa aprofundeze cooperarea militara bilaterala cu China”.
                      Frumos poporul aplauda, numai ca … cum, ce au scris chinezii?!!! Cooperarea militara bilaterala ei!!! Imposibil China este sub embargo militar si in ce priveste cooperarea militara.
                      Pai, daca Ro vrea cooperare trebuie sa incalce embargo-ul si daca il incalca ce incredere mai pot avea aliatii europeni sa ne transfere tehnologii sensibile care astfel ar putea ajunge in China?.

                      Este vorba despre incredere, or daca US/NATO nu mai au incredere ca pot desfasura actiuni, in siguranta, aici statutul de „neutru” este obtinut.
                      Asa ramai si dezarmat sau nedevzoltat tehnologic ca nu o sa vrea nimeni sa iti dea cele mai noi arme si sa faca transfer de tehnologii…

                  • „statut de neutralitate pt. Romania adica fortarea scoaterii din planurile US si izolarea ei”
                    neutralitate my ‘irish’ arse…adica Rusia a invins pe frontul romanesc 🙂
                    n-avem cum sa fim neutri in zona asta si asta inseamna ca trecem inapoi la partea ailalata 🙂

                    • „asta inseamna ca trecem inapoi la partea ailalata”… pai tu ce sperai???
                      Gata cu dezmatu’ capitalist… o sa te intorci la colhoz… Sa aduci si vreo 2-3 irlandeze sa vaza ce bine traim noi… 🙂

      • bai fratilor, lasati-va liderii de grup pentru o secunda la o parte si haideti sa coboram pe pamant 🙂

        P.S

        macar sa fie Type 99a2 ca VT4 MBT 3000 cica e cam cah

      • Dusa s-o fi dus in China c-o fi uitat Ponta ceva prin hotel si l-a trimis pe ista sa il caute, ca oricum n-are ce face 🙂 . Tehnica militara din China chiar n-avem voie, ati vazut ce le-a sarit tot NATO in cap turcaletilor cand cu HQ-9…

        • Io „` stiu ce zici matale… 🙂 da’ de ce nu pui la socoteala ca Ponta o fi gasit oarecare intelegere cand cu palaria de texan??? Ca prea era fericit si el si Daciana… 🙂

    • Si de ce nu ar merge ? Pai ce nu sti ca Chian si Romania nu au granite comune insa au un (cavsi) vecin comun?
      Sau nu ai falat de cum China si URSS s-au „scarpinat” reciporc pe Amur prin 1970 … Ca in 1968 China si-a pus cuvantul ptr noi … Ca prin 1980 URSS a declarat ca de fapt TU 26 este destinat teatrului din Orinetul Indepartat? Si in corientul indepratat cine crezi ca se afla? Germania sau ..

      • Io nu te contrazic, io doar constat un fapt. N-avem voie sa ne jucam cu amicii ceainizi pe probleme de armata.
        Tu chiar il vezi pe Ponta fiind „Gica – contra” pro China si contra NATO?!

        • „N-avem voie sa ne jucam cu amicii ceainizi pe probleme de armata”… adevarat ce zici matale… da’ de cand a fost inventata manipularea / dezinformarea se tot chinuie unii sa transforme albul in negru si viceversa… Io„` totusi zic ca Ponta si palaria de texan au gasit o cale de mijloc…. Chestii de alchimie… 🙂

        • mai tizule una exlcude pe alta ?!
          La o adica noi ci chinezii am avea o antipatie comuna … Insa noi si germanii..?! Esti sigur c aavem o antipatie comuna? Sau ia priveste mai bine la „aliatu” ungurean .. care are o antipatie comuna cu un cvasivecin. Si noi suntem subectu antipatiei comune ale „aliatului” ..

          Sau na al;ta. dany (cf ortografiei sale ,.. ma refer si la miniscula!) zice ca noi suntem fraierii care ar dori investitii chineze… Insa banii aia din China se duc in primul rand in binuri de tezarur americane .. Ma rog inteleg ca orice ban bagat in Romania este un ban perdut de SUA .. insa chiaer asa asta inseamna ca noi nu trebe sa mai avem de-a face cu China ?! Din „fielitate” ptr cinhe/ Ptr „Apus” sau ptr interesele Rusiei?!

          In fine daca in materie de aparare am lua ceva de la chinezi .. cum ziceam au deja o arma bullpup calibru NATO… Sa ma pupe aliatii dar o licenta ptr pusca aia poa nu ar strica (inginerii nostri fiind ceva mai pacifisti decat raposata maica-mea) si poa asa s-ar trezi si
          „aliatii” ca poa ar fi cazul sa se intereseze de noi si altfel decat sa ne puna mereau talpi si sa ne ia banii . Stii zicala copilu care nu tipa nu primeste tata … (Orban tipa si poa noi o sa achitam multumirea lui .. ) A da ziceam o licenta .. da dintai as intreba „aliatii” daca raman la 222 NATO sau vor trece la 6,8 Remington ca e cam zgubilitici rau (na neutru.. Acum peste 20 de ani li s-a parut ca totusi 45 e excesibv , ca 357 e numa ptr revolvere, ca 9 para e prera slab ….au facut un 10 mm care rupe tot inclus mana aluia care trage cu Bren tenu asa ca apoi au facut un 40 SW si azi nici ei nu stiu ce mai vor [pe surse de la covorbire intre Sf Petru si Sarsaila.. Sf : „ba iar i-ai incurcat?” Intunecimea sa „” Cine ma IO? Pai sef-tu trebuia sa le dea si ceva minte nu numa pricepere ! Sa-i ia cine vrea ca io nu ii mai suport!!!” Acu cica e scandal mare ca totusi sa ii primeasca in iad sa nu ii lase moroi- ca Josnica Ticalosia Sa este absolut dezgustata de incurcatzeau cu ISIL. A nu pa aia din ISL ii primeste .. cu placere a inaugurat deja sectia ISIL impachetri su smoala fiebinte, arzatoare, tot tacamu’ ..)

    • Daor asa pt. diversitate unii ar zice Ro+China=> statut de neutralitate pt. Romania adica fortarea scoaterii din planurile US si izolarea ei.

      De fapt politicienii din Ro s-au dus pt. a calma protestele din Hong Kong. Dar asta este secret.

  8. Salut,

    si mie mi se pare o idee ff buna achizitionarea de Merkava, nu conteaza cate bucati. Cum israelienii au (din pacate pentru ei) o experienta bogata in razboiul asimetric, Merkava chiar s-ar potrivi de minune armatei romane.
    Dar aici intervine intrebarea de 1.000 puncte: cine din partea romana sa poarte negocierile si eventual sa cumpere aceste minunatii tehnologice??? mi se pare mie ca la nivel decizional nu se doreste achizitionarea nici macar a unui nasture, daramite a unui tanc. Probabil ca asteapta niscai tancuri de pomana din partea americana. Am impresia ca guvernantii de la Bucuresti se comporta ca unii conationali care acum cativa asteptau Guvernul sa le puna tabla pe casa (luata de viituri) in timp ce ei erau la carciuma. Cam asa vad eu lucrurile din pacate. Ar fi bine daca te-ar auzi cineva si ar lua in considerare articolele excelente si analizele pertinenete pe care le faci spre binele Armatei Romane.

    • Din plăcerea de a vă mai trezi din visare, vă aduc aminte, celor care știați, că tov. radu vasile, în perioada lui de glorie, căcînd era cel mai prim dintre menestrelii de partid, a fost într-o vizită de lucru prin țara pribegilor din deșerturi, și a strîmbat din nas tare la oferta lor de a ne vinde la prețuri bune AH-1 Cobra și F-16 customizate și utilizate de, și pentru băieții cu zulufi. Cică suntem prea săraci ca să cumpăram sh de la ei…probabil a avut gura-aurită, că am ajuns să cumpărăm th, după ceva ani…
      Părerea mea, hîc…

  9. Cu tot respectu fata de indisutria de aparare israeliena … totusi Merkava nu este cumva prea „dedicat” zonei respective ?
    Adica cumva reliefu nost e chiar asa de asemantor celui din Israel? Clima ?! Adica stiti pe aici (inca ! uneori) mai si ploua si solu se cam inmoaie ..Ba uneori mai si ninge destul de multisor – nu zic ca u senilat nu se descurca dar totusi cum spar descurca Merkava iarna pe un camp arat acoperit cu un metru de zapada (nu stiu.. nu sunt tanchist. Da totusi imi aduc aminte ca tancurile nemtesti proectyate ptr Nemtia si Franta au avut unele „dificultati” prin Rusia )
    Si lupta localitati … Se seeaman zona noastra cu cea din zona Israelului? C aparca pe acolo densitatea poputaltei e cam mare si satele arata ca orasele de pe la noi (unde destule localitati urmabe arata ca niste .. sate. Sate de ale noastre!)

    Si apopos suntei siguri ca la o adica noi am fi in situatia Zahalului?! Adica conftunati cu unii cam numa in salavari AK si AG?! Sau asimetria tehnica ar fi in favoarea partii celelate?!

    • Bre ce ar putea sa nu stie Merkava sa faca?! Sa nu meraga pe ploaie, pe zapada, o picura inauntru, n-o avea incalzire?! Da de ce sa nu poata el sa haladuiasca pe plaiurile nosatre daca ploua si ninge?! Alea nemtesti de la amintesti matale, au cazut prada prostiei nemtilor care le-au trimis la -40* fara ulei si combustibil adecvat. Cand au avut ce le trebuia au mers destul de bine.

      Prin asimetrie ma refeream exact la…vicevresa, daca vin muscalii peste noi, am fi intr-o inferioritate numerica neta, la fel ca evreii in cazul in care ciuhabii s-ar unii din nou si ar da navala spre Mediterana. Iar daca vin „omuletii verzi” iar ar fi bine sa poti debarca cativa trupeti din tanc sa-i intrebe de vize.

      • Pai nu stie sa treaca apa , Bre Tizule ! Si daca prin absurdistan s ar cumpara deastea mie ca no r sa mai aibe bani si de niste autopontoane dealea de sa le insoteasca pe astea si sa le asigure traversarea . Ca deh noi nu suntem Germanica sau Frantica sa avem si scule deastea .
        Mai amu fo doi ani f multi pe aici erau numai cu leopardu ,apoi se visa spre Abrams ca acum sa ajungeram la astea israelieniene .
        Vb @ colegului Dany nu peste ceva timp sa vb mai mult despre ceva TYPE 86 88sau ce o mai fii . Si daca tot vb de ele asa intrepatruns , ca vaza ca pt unul tehnica germanica e tat timpul ; de ce sa nu vb de o licenta de Leopardu Zapezii . Aiurea , ce am pierdut odata greu vom recupera ca si colaborare.

      • Nici sistemul de rulare nu a fost adecvat Rusiei, tancurile germane ramanand blocate sau deplasandu-se cu multa dificultate prin smacurile si troienele de zapada din stepe.Tancul Pantera, o copie imbunatatita a lui T34 a rezolvat toate problemele specifice tancurilor germane fabricate pana la modelul Pantera.

      • Colega
        ( ca si io am fost caparar desi in rez sunt sgt mj cdt pluton)
        si Tizule
        Israalineii si-au facut un tanc ptr ei. „Pe masura” ptr solul, geografia, clima si localitatile lor . Asa ca poa ar fi mai bine sa comparam ..

        Si ar mai fi ceva – in zona lorisraelienii compenseaza asimertria numerica (defavorabila lor) cu una tehnica (si tehnic sunt superiori) … Acu nu8 crdeti ca niste …. sprijiniti de Rusia ar avea unele jucarii ope care ciuhaoii nu le au ? Ma gandesc la niste rachetele pe care sa le tyransporte un soldat .. dar rachetica sa aiba 2-3 incarcturi „in serie” – una ptr paravan, una ptr blindju reactiv si una ptr blimdajul pr zis … hales bules alles futetste!!

        Cat despre – 40 de grade in fata Mosovei .. nu num atancurile au avut dificulti dar si mitrlerele ba si tzapinele blocate de unsoarea inghetata.. Asa ca se pare ca ultimele sarje la sabie au avut loc in fata Moscovei si unii nazisti au fots taiati f hartisctic precum pre vemea lu Nevski (desi in vremea lu Nevski rusii foloseau o sapda drepata nu sahska)

    • Pe un camp inghetzat cu zapada pe el nu merge nici o masina de 50t, orice marca ar fi ea 🙂 ca se scufunda. Asta e o alta chestie la care m-am gandit. In Romania (si presupun ca si in Ucraina) incepand cam cu 15 Octombrie incepe sa ploua, ceea ce inseamna ca rusii nu pot sa isi mute artileria si nici sa faca operatiuni cu tancuri. Cu alte cuvinte daca ucrainienii concentreaza 500k baieti si le da AKMuri si ii trimite la atac, rusii nu o sa aiba cu ce sa raspunda ca sa ii omoare in masa, asa ca o sa aiba si ei o gramada de victime (de genul 100k+) asa ca cel mai probabil o sa abandoneze Donbasul si o sa se retraga. In fine, traim si vedem.

  10. asistatii care impart aceeasi pereche de chiloti prin rotatie cu tot neamu’ pot influenta „politicieni” sa aiba un discurs public, populist, impotriva Chinei cu care ar trebui sa avem relatii mult mai stranse decat acum…
    de ce sa avem relatii mai stranse?

    1. motive istorice
    2. pentru ca US vs RU + CN vs RU…

    • Din punct de vedere istoric noi romanii am fost aliati cu China, de fapt unul dintre putinii aliati pe care i-a avut China. Cand chinezii si-au declarat republica socialista Romania a fost prima sau cea de a doua tzara care i-a recunoscut la ONU. Chinezii au o gramada de defecte, dar nu uita cand cineva ii ajuta, mai ales ca pe parcursul istoriei nu i-a ajutat multa lume. Asta este si motivul pentru care premierul lor a venit in groapa care este Romania in iarna de a putut sa fac Ponta niste poze frumoase.
      Nu vreau sa fac apologia Chinei, dar daca Ponta, Mazare, Zgonea si restul „inteligentilor” erau chinezi, baietii astia erau de mult impuscati pentru coruptie. La chinezi daca esti corupt si se da ordinul, esti impuscat. Asta este si motivul pentru care baietii cu ochi oblici progreseaza asa de mult si de repede – acolo „se fura in mod organizat” si numai cu permisie de sus si in cantitatea aprobata de sus. Daca ai iesit din front, te trezesti in fata plutonului de executie.
      In privinta cumparatului de arme, eu cred ca cel mai bine ar fi sa punem de o colaborare cu chinezii – ei cu banu’ noi cu oamenii si tehnologia. Oricat de rupti in fund am fi noi, facem lucruri mai de calitate ca si chinezii, doar ca ne lipsesc banii.
      Dar eu zic ca mai traim si mai vedem, ca poate prin decembrie Dusa e la tomberonul istoriei (acolo unde ii este locul) impreuna cu Ponta si compania.
      Una din marile probleme ale romaniei e ca suntem o tara schizofrenica – o parte din romania vrea cu Rusia+ China si o alta parte vrea cu Europa. Si cele doua parti alterneaza la guvernare astfel incat in tara asta nu se pune piatra peste piatra… ca ce fac unii distrug ceilalti si vice-versa.

  11. Pare excelent, mai ales ca tine loc si de transportor, am rezolva doua probleme…Israelinenii au construit armele astea pe experienta dobandita in numeroasele conflicte, practic tancul a fost testat si nu cred ca se mai exista dubii in privinta sa. Totusi ma gandesc ca nu prea avem orase mari in care sa se desfasoare lupte, cu exceptia capitalei. Nu avem aglomeratii urbane mari…In plus ca daca e sa se ajunga la un asediu, incercuirea se face in camp deschis si odata izolat orasu’ resectiv soarta ii e pecetluita. Daca e sa achizitionam un tanc tre’ sa tinem cont de zona pe care vrem sa o aparam(Moldova), de infrastructura regiunii…Autostrazile lipsesc cu desavarsire, drumurile sunt cum sunt, iar in podurile existente nu stiu cat ne putem pune baza…Toate neajunsurile astea plus superioritatea aeriana a inamicului, ne pot anula avantajul tehnologic. Cred ca tot un tanc de maxim 50 de tone ar fi mai potrivit, cu un motor puternic care sa ii permita sa se comporte bine pe orice teren. Ma gandesc la Ariete, sau un proiect nou care sa se asememene ca performante cu T 90. Probabil ca si pretul as fi mai potrivit pentru bugetul nostru de aparare…

    • Foarte frumos spus.In ceea ce priveste Ariete nu iti impartasesc opinia.Un tanc de maxim 50t nu rezista la fel de mult la o cafteala serioasa ca si unul mai greu, in genul lui Leo A7+,samd.Din acest motiv occidentalii merg pe tancuri grele, sigur in numar mai mic, in comparatie cu rusii care arunca armate intregi de tancuri medii, in genul lui T72 si versiunile sale modernizate(T90 este doar versiunea modernizata a lui T72)sacrificand multe tancuri si echipaje deoarece rusii pun accentul pe mobilitate, cantitate si posibilitatea lor sa isi permita sa piarda multe tancuri si echipaje.

      • Si eu cred ca noi nu ne permitem un tanc mai usor din motivele expuse de tine.

        • Da da rusii trebe sa se gandeasca si la niste .. poduri mai jalnice .. niste sosele mai slabe .
          Asa ca au tancuri ptr astea .. ca imi e frica ca unele poduri de pe la noi sunt „antitanc” adica un Merkava se „muta” jos in mare viteza (9.8 m/s acceleratie) cu tot cu pod !!!

          A … poveste de prin 1974 … Vara . Caldura mare…Pregariti de parada in Bucale.. Si un tanc vrea s ascurteze durmul si o ia pe o strada asfaltata … In 30 metri s-a blocat!! Tot bitumu era infasurat pe senila si galeti!! Cica ore in sir de lampa de benzina si ranga (plus dumezei, pasti, cristelnite, biserici si morminte … )

      • Pai incazul asta daca se ajunge la un raport de 10 tancuri distruse ale rusilor cu unul vestic?

      • Daca moldova are si paduri e de presupus ca tancurile vor forma coloane care chestie ar fi de mare ajutor. De asemeni drumurile impracticabile ar forta iarasi tancurile sa formeze coloane pe ruta cea mai bună. Asta ar insemna ca ne-ar trebui un tanc cu viteza pentru a surprinde la iesirea din paduri, cu o cadenta mare de tragere pentru a bloca repede primele tancuri iesite din paduri, ar presupune rezistenta cutiei de viteze si a motorului la solicitari, ar presupune stabilitate la tragere din mers pentru a bloca repede coloanele de tancuri, ar presupune tragere de la distanta potrivita pentru ambuscade, iar asta ar insemna un tanc usor. In ceea ce privește zona urbana prin moldova sunt numeroase sate. Nu ar strica sa ducem ca din intamplare pietre colturoase pe acolo

    • Un tanc mai usor (sub 50 de tone) insemna blindaj mai putin si protectie mai redusa. Rusii folosesc de obicei tancuri cu o greutate mai mica decat openentii vestici, insa compenseaza lipsa blindajului prin adaugare de armura reactiva, gen Kontakt 5. Pe deasupra doctrina lor militara este foarte toleranta cu vietile soldatilor si pentru eu nu este o problema daca in lupta pierd mai multe tancuri decat inamicul.

      • Un tanc modern costa mult mai mult decat un T34, asa ca nu isi mai permite nimeni sa arunce cu tancurile si cu oamenii in stanga si in dreapta. Tancurile rusesti sunt mai usoare din cauza ca au motoare mai putin fiabile care se distrug mai repede.

  12. Hm , nu zic , ar fi bun Merkava 3… as avea si eu oaresce retineri [rezolvabile ] legate de adaptabilitatea unui tanc dedicat si posibil de produs intr-un numar destul de limitat .In caz de cafteu e nevoie cred de o rezerva [disponibila rapid ] destul de consistenta de armament ori aici e cam ca in cazul Saab-ului , nu poti sti in ce masura ar putea fi disponibile suficiente unitati echipate cu tot dichisul ,care sa poata asigura necesarul pt. ambele tari sau cate l-or mai lua si la un pret acceptabil [ adeca io stiu ca la evreu de regula -i sclipesc ochii a dolar …] .Apoi nu prea am auzit ca israelienii sa aiba vreo initiativa de export , adica noi poate l-am vrea , da ei ni-l dau ? Si cu oaresce offseturi ?

  13. Armata română are peste 500 de tancuri T55. Singura noastră șansă într-un conflict real ar fi să folosim aceste tancuri ca tunuri anti-tanc, să le îngropăm și să le acoperim cu saci cu nisip sau plăci de beton ca-n Siria. Într-o luptă directă cu orice alt tanc modern, T55 nu are nicio șansă. Dacă ne gândim că numai 50 sunt tancuri TR85M1 începem să ne dăm seama cum stăm în realitate. Practic noi nu avem o formație de tancuri care să poată lua cu asalt o poziție inamică. De o luptă contra tancurilor T90 nici nu poate fi vorba. Nu mai spunem că tancurile T55 sunt echipate cu motoare diesel, vechi, fabricate de sovietici prin anii 60. Am ajuns ca în 1942 când românii se speriau când vedeau un T45 din simplul motiv că nu aveau cu ce să-l distrugă.

    • Mai bine am folosi sasiul pentru tunuri anti tanc grele care sa umble in formatie cu anti aerian si acoperite pe margini de trupe care sa fie impotriva atgm

  14. Pai un tanc il iei naiba sa stii ca faci treaba cu el nu sa”nimeresti și tu cu el câteva tintedin total”. Asa ca intrebarea ar fi cum se descurca cu tancurile rusilor?

  15. Dragi prieteni de pe forum…multi dintre voi nu ati vizitat Israelul. Eu insa da si va pot spune urmatoarele. Tancul Merkava este un tanc numai bun ptr. Romania.
    1. Are mobilitate in zone urbane in care strazile sunt inguste…
    2. Indeparteaza fara probleme obstacolele facute ad-hoc
    3. Este special creat sa apere zona marii galileii adica M-ti Golan care sunt plini de pietre si stanci si senilele au niste suspensii extraordinare astfel incat sa poata echilibra tancul in fiecare moment desi travesrseaza obstacole medii
    4. Are cea mai buna protectie ptr. soldatii din Interior (la asta trebuie sa ne gandim)
    5. Trece peste zone mlastinoase fara probleme (desertul in Israel e de mai multe feluri – este desert nisipos langa granita cu Iordania dar sidesert stancos pe langa Nazareth; ei bine mlastina se formeaza in zona desertului nisipos ptr. ca e un nisip argilos si absoarbe apa – si devine un clei oribil)
    6. In Israell e iarna – practic Merkava e facut sa treaca peste ierni geroase ptr. ca in zonele montane ninge bine.
    7. Dupa mine – si e umila mea parere, e facut mai bine decat un Leopard german ptr. ca merkava e construit sa o ia in bot de la araboci cu AG-uri. Si sa fie lovit de o multitudine de proiectile …

    • @ Radu o fi cum zici tu in pledoaria Ta pt Merkava .Da la ultima chiar nu prea poci sa fiu de acord . Poate ca o rezista la AG uri si araboci , vezi ca la Kornet e trase tot de araboci au incasat o pana si cele de tip 4 http://media.desura.com/cache/images/groups/1/3/2074/thumb_940x3000/06eae4813c5f.jpg si la o racheta At daca patrunde inauntru e de ajuns . La ce spui tu pe acolo e infailibil ce sa mai zicem . Numa ca vezi Tu in caz de ceva noi nu ne vom confrunta cu araboci cu Ag uri sau echipaje de tancuri araboace si tactica lor de lupta !!!

      In alta ordine de idei nu inteleg ce atata tam tam cu pro sau contra pt un tanc vazut doar pe taramul tarii de bastina /
      Israelienii au fost la vreo cateva editii de expomil cu sistemul AA Derby Spyder, machete, rachete reale si cate si mai cate , poate poate . Si Ce facura ai nostrii ?!!!! NIMIC ! Sa mai spunem de ATROM si altele ? Doar Cu proiectul Lancer ce facuram ceva , Puma Socat si Mli Jderul .

    • Leopardul 2 a fost proiectat sa lupte impotriva trupelor Pactului de la Varsovia, echipate cu tehnica de lupta sovietica, inclusiv AG, iar versiunile ulterioare sa faca fata inclusiv armelor portabile AT dezvoltate de rusi, dupa colapsul URSS.

  16. The Merkava’s roadwheels have a greater range
    of vertical movement, at 604mm bump and rebound, than those of
    its competitors. In combination with its excellent shock absorbers, this
    allows the Merkava to move faster over rough terrain than other modern
    MBTs without causing injury or discomfort to its crew.
    In the real world, the efficiency of the transmission has a major
    influence on mobility. The Allison transmission of the MlAl is able to
    deliver approximately l,000hp of its l,500hp output to the drive sprockets.
    Despite the notably lower horsepower produced by the Merkava’s engine,
    its transmission, made by the Israeli company Ashot, can deliver within
    20hp of the MlA2’s figure.
    All the Merkava 3s have the same basic power pack and transmission.
    From the Merkava 3 Baz onwards, modifications to the engine mean
    that there is an extended time in between overhauls. The Merkava 3 Baz
    Dor Dalet has been fitted with all-steel suspension units and roadwheels.
    This has led to increased durability and reduction in thermal signature.

  17. The part I know about is the Golan exercise. The M1A1’s couldn’t manage the terrain, none of them got further than 1km before breaking down. One of the American’s said, „It was like driving on the surface of the moon”.
    Their tracks and wheels, not to mention suspension, just weren’t designed with the razor sharp and strong volcanic boulders of the Golan in mind

    • am mai scris și eu mai demult, tot la un articol despre tancuri, că la testări merk-ul, pe teren propriu, a bătut Abrams-ul, dar nu m-a crezut lumea…

  18. Pana una alta, eu propun sa dezvoltam impreuna cu americanii si polonezii tancul prezentat de cei din urma, si anume, PL-01… Doar o idee!

    • nu e tanc, ci MLI si e deja dezvoltat de BAE Systems care cauta un client… se pare ca polonezii ar putea fi acel client.

      • Ok, e MLI, dar ma gandesc ca oamenii, mai intai au lansat conceptul de MLI PL-01, dar presupun ca s-au gandit si la o versiune stealth si pentru un tanc peste 60 de tone…Daca nu s-au gandit, ar fi o chestie sa le propunem o colaborare in trei…Ideea cu Merkava e buna, dar nu stiu cam cat de buna ar fi pentru noi ca tara.

    • Eu ma gandesc ca de aparat in caz de razboi ne-am apara împotriva rusilor sau ungurilor. In primul caz fie ar veni drept prin zona ucrainei asta insemnand sa luptam deasupra arcului carpatic, o zona deluroasa si poate stancoas(ca n-am trecut pe acolo- desi sunt nascut in moldova si deluroasa stiu ca e) ca atare un tanc cu suspensii bune si protectie împotriva AT trase de dupa crestele dealurilor si din paduri e binevenit. Conteaza si cum merge tancul la dealuri. Fie ar veni prin marea neagra debarcand in Dobrogea acolo unde dealurile nu sunt prezente, e alt teren nu e loc pentru ascunzisul grupelor cu AT si unde e de presupus ca va fi o inaintare in forta in grup compact si unde e probabil sa avem lupte tanc contra tanc. Caz in care poate merkava nu e asa bun. Cat despre unguri relieful banatului si ardealului e si el cu ceva dealuri si stanci dar e de presupus ca vor incerca campia pentru avans rapid. Acelasi lucru se poate spune si cu rusii prin marea neagra. Deci e posibil sa avem tanc versus tanc. Cum aviatie nu prea avem, de regula aviatia dominand trupele de la sol, putem spune ca am avea nevoie de tancuri si alte vehicule cu o buna apărare anti racheta venita atat de pe uscat cat si din aer. Am avea nevoie de mai multe gheparduri. Si poate de tunuri de artilerie auto propulsate gen larom (larom e firma sau produs ca am vazut un video?). Astea ar putea distruge multe tancuri de la o distanta apreciabila dupa care sa se care repede din zona.

      • Daca nu ma inseala memoria turele gepard intra si pe un t 55 (asa a fots proeictata!!)

      • LAROM este un aruncător de proiectile reactive dezvoltat de către firma Aerostar Bacău din România și firmele Elbit și IMI din Israel. Acest sistem artileristic are la bază aruncătorul APRA-40, o variantă locală a sistemului sovietic BM-21 GRAD. Programul de modernizare a fost demarat în anul 1996, primele lansatoare fiind livrate Forțelor Terestre Române în anul 2001. În prezent, LAROM reprezintă sistemul de artilerie cu cea mai mare putere de foc din dotarea Armatei Române.[1]

        Asta de pe Wiki http://ro.wikipedia.org/wiki/LAROM

      • In Dobrogea dealurile nu sunt prezente?
        LoL.

  19. Bre rusii chiar pun pe ei serios…. iar Rogozin e din cu totul alt film fata de politrucii nostrii…
    https://www.youtube.com/watch?v=2-cBISOTZzg

  20. „Argumentele” precum cele ca Merkul nu stie sa „inoate”, sa lupte pe zapada, in zone cu teren mocirolos, etc, sunt doar glume, atat timp cat orice tanc modern este proiectat sa poata fi utilizat in orice conditii meteo sau de teren, dar Merkava are aici un avantaj.

    Daca rusii si-au permis in WW2 sa piarda trupe si teren cu nemiluita ca aveau de unde, daca germanii au pierdut doua razboiae mondiale si sunt bine-merci, daca americanii au castigat WW2 in Europa cu unul dintre cele mai proaste tancuri din razboi, ei bine evreii nu-si permit astfel de „arogante”, pentru ca ei daca pierd o singura data sunt rasi de pe fata Pamantului…
    Astfel ca Merkava trebuie sa fie bun, trebuie sa aiba rezistenta si fiabilitate, pe motiv ca a adoua sansa n-o mai au, nu au unde sa se retraga si sa regrupeze, nu au rezerve, nu au spatiu.

    Din acest punct de vedere cred ca Merkava ar fi o solutie de luat in consideraere pentru noi. Avem nevoie de o armata dotata cu tot ce putem gasi mai bun, super-pregatita, pentru ca la fel ca evreii suntem inconjurati de potential inamici, suntem mici, nu avem cum sa absorbim pierderi mari si singura noastra sansa este sa fim mai bine pregatiti decat inamicul nostru si mai bine dotati, cu echipamente multi-task, ori deocamdata Merkul este singurul tanc cu adevarat multifunctional, perfect capabil sa lupte atat la campie impotriva unor mari unitati inamice, cat si in mediul urban sau zona muntoasa, avand un foarte inalt grad de supravietuire.

    De aceea un tanc usor nu-si are rostul la noi, pentru ca nu ne permitem divizii de tancuri. Tancul usor este folosit doar de Rusia si stim de ce, noi avem nevoie de unul cat mai bine protejat, cat mai rezistent la lovituri, perfect capabil sa lupte in teren deschis ca si intr-un mediu limitat.

    • Bun la ei acasa… Acu Radu zice ca este mai bun decat ne puteam astepta (si teren cam de consitenta mocirloasa_ Insa matele uito o cestie specific ruseasca (si fortat si romaneasca sam,d) :tanchistu are maxim 1,65 ca sa incapa!!! Amercianii au tanchisti si cat arteleristii.. ori aia 10-14 cm in plus ai tanchistului inseamna multi centimetri in plus ai tancului care isneramna mute tone .. de ex T55 h : 2,40 m insa M60 vreo 3 fara cupola … Cate tone isneamna juma de metru ?!

  21. Ma gandesc daca evreii il livreaza la aceeasi calitate tehnologica sau cu anumite minusuri? E una din cele mai bune arme ale lor, oare sunt dispusi sa o exporte? Imi e teama sa nu avem soarta Georgiei, nu stiu cata incredere putem avea in ei…Daca tot e sa achizitionam un tanc mai greu de 50 de tone, cred ca ar trebuii sa optam pentru un tanc european. Mentenanta, piese de schimb si posibile modernizari, plus ca in caz de razboi nu ne desparte o distanta atat de mare de producator. Leopard 2 cred ca e candidatul ideal, mai ales ca multe state din Europa il au in dotare si cum tindem spre globalizare…am putea sa il achizitionam. Mai cred ca tre’ sa evitam sa achizitionam tehnica din afara UE, din motive economice si politice…

    • Eu nu cred ca are unul din vest tupeu sa comenteze ca luam de la evrei. Evreii au cohones si daca se supara nu mai cumpara multe de la nemti sau de la francezi. Oricum, trupele de comando israeliene se antreneaza aici in Romania. Relatia Romania-Israel e sudata de mult timp, basca io zic ca daca Israelul are probleme…NATO e cu ei a 2-a zi.

      • @Radu israelu nu mai are probleme cu nimeni de cand are nukes. Iar ce probleme au ei acolo pe plan local e taman bine ca au cu ce sa tina in priza industria de armament .

    • Evreii sunt cu USA, si noi suntem cu ei si cu USA asa ca nu o sa se supere nimeni. Sau daca se supara, nu ne pasa.
      Ca un comentariu, am citit ieri ca Ministrul Apararii din Germania a declarat ca armata germana nu e pregatita sa faca fata unui razboi. Asta in traducere libera inseamna ca s-au suparat nemtii pe rusi si se apuca sa isi faca armata. Si ajungem exact la ce tot scriu aici de vreo juma’ de an: in 2-4 ani o sa avem un razboi mondial in faza activa. Germania tine ciocul mic si face joc de glezne din cauza ca nu are o armata capabila sa execute actiuni ofensive, ci mai mult defensive. Asa ca au vazut ce s-a intimplat in DonBas si au tras concluziile care se impun si presupun ca de cateva luni fabricile lor de tehnica militara functioneaza 24/7. Noi suntem linistiti, ca „ne apara NATO” (fara sa ne ceara nimic in schimb, evident… ca ne plac)

      • @lion heart asa vezi tu … eu vad ca germania a transmis un mesaj clar.. armata noastra nu e pregatita sa sara in ajutorul nimanui in cazul unui razboi, ca atare ,daca se incinge situatia noi nemtii o sa spunem pas!

      • Germania este o rusine dpdv militar, astazi ca putere continentala doar Franta tine steagul sus.

        • „Germania este o rusine dpdv militar, astazi ca putere continentala doar Franta tine steagul sus.”

          🙂 🙂 🙂 🙂 bre, Germania daca vrea se apuca si-si fabrica tancuri, avioane, submarine, rachete, tot ce vrea muschiu pelvic al mneai germanca urata…
          Acum le fabrica pt export.

          Ceea ce transmite cu subiect si predicat este ca nu vrea.
          Face armament dar il vinde la altii, pt ea nu prea mai conteaza.
          Cu rusii se intelege ce minune la business. Inarmeaza Polonia ca tampon intre ei si rusi. Franta n-o sa-i atace.

          Franta putere continentala 🙂 🙂

          Spre deosebire de Germania, Franta e cu economia varza.
          Dupa aia germanii s-au mai sters cu ei la cur nu demult.
          Si prin Lybia frantujii au gafait din greu ca sa-l dea jos pe un aurolac cu camile si bodyguarde virgine intre emisferele cerebrale probabil.

          Deosebirea intre Germania si Franta e acum ca daca germanii vor se apuca si-si faca armament pt ca-i tine economia. Daca francezii vor, nu mai au cu ce 🙂

          Ceea ce transmite Germania e ca nu se va implica militar intr-un conflict cu rusii, ca tot asteapta lumea sa-i apere NATO, adica inclusiv Germania. Si Germania a spus Nein! , nu asteptatzi ca nu o sa vina nimeni, intelegeti-va cu rusii.

  22. Nu credeti ca daca se vrea cumpararea de merkava sau alt model ar fi bine sa se testeze 2 exemplare pe terenurile din romania pe o perioada de 6-12 luni si asa se pot verifica eficacitatea pe timp de iarna , ploi si traseuri de munte etc. Dar sigur nu se vrea

  23. ce palce la romani articole cu tancuri ,,iuu ce multe comentarii,,, 😀

  24. Păi văd că într-un bun final ați ajuns la ce ziceam eu cu vreo câteva luni în urma… un tanc @60t este ideal pt. România… Mk.3 sună și arată grozav, plus că există în stocuri disponibile deja… nu sună rea afacerea deloc… numai să nu uităm că cumpăram de la evrei…

  25. Eu as cumpara 50 buc de la evrei, 50 buc de la germani, 50 buc de la americani, 50 buc de la francezi.As vedea care sunt mai bune si as scoate un nou tanc romanesc, mai bun ca toate dar pentru asta trebuie sa renuntam la panselutze , adica la spaga data mascat la partidele de la putere.

  26. Dupa parerea mea si K1A1 este de luat in calcul , un abrams pe motorina iar licenta nu cred sa coste ca la K2 , coreenii cred ca nu ar spune nu la o comanda serioasa de tancuri , macar transfer partial de tehnologie daca nu chiar licenta pt A1K1 , sunt destule variante din pacate nu exista bani decat pt pomenile electorale , Basescu este prea moale , trebuia sa cumpere tehnica militara cu bani pt pomeni electorale , sa ia bani dati in plus la primari prin rectificare bugetara si sa cumpere tehnica militara , acum ar fi avut si motivul …. dar se pare ca bani aia vor fi primiti si de catre PDL PMP PNL etc etc , clasa politica o gasca de hoti profitori

  27. O expunere mai completa … COMPLECTA pre cum zicea „” fata lui fata”” …

  28. Las’ ca nu luam nici un tanc…

    Mai bine bagam banii in „nori electorali” … Pofta buna la mici!
    https://www.facebook.com/video.php?v=646854315360565

    • @MariusZ

      Nush’de’ce tot ai impresia caca dacaca mai cacumperi 50 de tancacacuri esti mare putere militara sau ca alea 50 de tancuri noi mai conteaza la ceva, inclusiv la descurajare 🙂

      Ca mai conteaza pt o tara care si-a dat resursele basically gratis, careia i-au emigrat milioane de oameni buni de munca cu copii cu tot, care si-a dat bancile si a spart banii, care si-a lichidat industria si a dat-o la fier vechi pe o spaga sau care a vandut-o altora si aia au inchis-o ca sa nu le faca concurenta, cu invatamant varza si cu o clasa politica puscariabila de toata jena votata constant si temeinic de milioane de aurolaci ce asteapta ceva miloaga, 30 lei sau un litru de ulei, 50 de lei la pensie, sa fie ceva acolo, cu o imagine proasta bine intretinuta in Europa samd samd samd…

      Ca nu mai conteaza 🙂

      De banii aia de 50 de tancuri cumperi altele mai trebuincioase pt infanterie, ca asta e cam tot ce ne-a mai ramas ca singura forta de descurajare. Forta vie.
      Astora le-ar trebui Stinger, Javelin sau Spike, Gepard de 12.7mm cu thermal sights, munitie inteligenta pt aruncatoarele de 120mm, munitie cu bataie peste 100km pt LAROM inclusiv Delilah si LORA, jeepuri multe pt ca TBTuri n-or sa mai pupe, drone mici pt supraveghere si corectia focului, veste antiglont etc

      Astea fac cu mult peste alea 40-50 de tancuri pe care le visezi matale cu obstinatie 🙂

      Si pe care oricum n-o sa le cumpere nimeni 🙂

      Daca aveai alea de mai sus deja acoperite atunci te mai poti gandi la SAMuri cat mai variate, TBTuri, artilerie mobila si altele. Si abia dupa aia tancurile.
      Dar daca nu le ai acoperite atunci macar armament AA si AT portabil pt infanterie sa ai, veste antiglont, munitie mai buna pt aruncatoarele existente, d’astea…

      • Bre GSG9, ia si tu un mic electoral, zi „bogdaproste” si apoi pofta buna! 🙂

        Noi aici am discutat dotarea armei tancuri, nu ceea ce ar trebui luat in prioritate pentru alte arme, fapt cu care sunt intru totul de acord.

        Eu nu vad programele astea ca un sau exclusiv, ci programe care trebuiesc demarate in paralel, gradat, pe urmatorii 5-10 ani.Daca mergi pe logica – in urmatorii 3 ani luam doar echipamentele x, y si z iar restul de 50 le ignoram, pentru mai vedem noi cand, nu prea ajungi niciunde.

        Nu le poti lua nici pe toate, dar daca incepi gradual cu mai multe programe, eu cred ca poti sa incepi sa atingi mai mult de 50% dintre echipamentele specifice, chiar daca in primii ani vorbim de loturi mai mici.

        Pentru a avea cat de cat o industrie militara si o mentenanta aferenta, nu poti sa uiti 10-15 ani o categorie de tehnica, ci trebuie sa le dai la toti cate ceva de lucru (la unii mai mult, la altii mai putin), ca sa ramana nucleul de capabilitati + sa suplinesti cu ceva exporturi.

        Asta incerc sa explic. Daca iti amintesti doar o data la 15 ani ca trebuie sa modernizezi sau achizitionezi un echipament, atunci cam esti obligat sa iei din import, deoarece 15 ani de stagnare sunt fatali in domeniul asta, care evolueaza foarte rapid.

        • Bre, ce incerci matale sa explici nu functioneaza la romani 🙂

          Si daca suntem in rahat nu pana la gat ci suntem la 5 metri sub nivel atunci n-are rost sa mai discutam de tancuri ci sa vedem cum dam din maini sa ne apropiem de linia de plutire sa mai luam o gura de aer.

          50 de tancuri nu vor conta.

          Industria aia de tancuri e moarta de ani buni.

          Astia au alocat extra 140 de milioane lei pt armata din 400 din 700.
          Si parca va d ca nu se vor cheltui intentionat nici aia si se vor ‘intoarce’ la bugetul statului.

          Asa ca ce tancuri, ce programe paralele multianuale, totul e mort si ingropat deocamdata si se pare ca va mai sta in stadiul asta.

          Si atunci carpesti infanteria cu ce am scris eu si tancurile or sa le mai vada astia prin benzile desenate hentai manga…

          Asta incerc eu sa-ti explic, ca discutia in sine despre achizitie de tancuri, montat turele sau facut autotunuri pur si simplu nu are rost decat ca exercitiu intelectual. Pt ca altfel in situatia actuala e cam SF si-si discutii moarte.
          N-are rost sa tot scrii ce ar trebui sa faca cand e evident ca nu vor face.

          Cand or avea bani de reutilat industria, de angajat/pregatit oameni, demarat productie de tancuri, demarat modernizari, demarat achizitii om mai vorbi.

        • O istorioara germana:
          Boxer IFV 70 functionale -180 in inventar;
          NH90 – 8 functionale din 33 aflate in inventar.

          Si cateva constatari:
          -bugetul apararii german nu a reusit sa repare tehnica militara de care dispune care nu este forte multa. In momentul in care importi ceva importi si costurile de reparatie ale acelui obiect or cum bugetul de aparare al Ro nu cred sa se apropie, prea curand, de 10% din cei +48miliade de dolari (la 62 300 de militari germani) sa vedeti ce frumos o sa stea ele prin garaje fara piese de schimb si fara posibilitatea de a antrena echipajele. Sa si vrei, ceea ce nu prea este cazul nostru, nu poti scoate din ecomonie miliarde de euro pt. import AA, AT, tancuri, avioane, rachete, etc pt. ca se blocheaza (poate daca scoti 1-200 de mil pe an dar si asa…). Trebuie produs cat mai mult in tara si incercat sa exporti oriunde poti si orice (de la armament de infaterie la transportoare si drone) si cu acei bani sa incerci sa importi anumite componete care nu se pot face in Ro altfel cam visam nu o sa se imprumute nimeni ca sa doteze armata ca: ne apara NATO, nu mai bine dam ceva ajutoare… Singura sansa este sa pistonam guvernantii locuri de munca =industria de armament, de ce nu investiti?…

          – In caz de ceva conflict sunt cam multe de reparat prin curtile aliatilor nu cred ca o sa iti trimita tie tara de prima linie piesele care le trebuie lor. Si asa iti mai ramane doar sa canti: Sa moara dusmanii mei…

          Ceva interesant: in urma criticilor privind informatiile corespondetiilor din Ucraina: ARD isi cere scuze ca nu a aparat mai bine interesle Rusiei si nu a criticat mai viguros NATO.
          Cred ca au uitat sa adauge: Traiasca lupta pt. pace a marelui nostru aliat si prieten de la est.

  29. cine e mare specialist in tancuri sovietice -spunetimi si mie cu ce unealta scurtez eu teava unui T34 -(nu incape in garaj lol ) 😀
    cu un flex mare si puternic sau ceva mai serios ???

  30. Oricum tancurile nu au avut niciodata mai mult decat un efect psihologic prin marimea lor impresionanta. Razboaiele se castiga cu strategie nu cu tancuri !

    • Nu este adevarat.
      Tancul este diferentza intre un luptator cu armura si unu fara armura.
      Spaniolii cand au cucerit pe incasi au castigat pentru ca aveau armuri .
      Asa si tancurile au armura .

  31. Stiu ca acum cateva luni a fost ponta pe acolo , chiar cazat la prim-ul lor acasa , daca asta o insemna ceva ! poate poate ? sau a cersit bani pt campania electorala ?

  32. mai putine catedrala spre manturiea neamului, capoi ne mantuie vecinii dragi….si achizitiona -Poate – 20/25 Merkava

  33. N-as zice ca lupta tanc contra tanc a devenit o raritate in conflictele moderne. Poate fi o afirmatie inselatoare mai ales daca pleaca de la exemplul razboiului din Golf din 91. Astfel de lupte au avut loc in timpul razboiului Iran-Irak, Angola-Africa de Sud, Etiopia-Eritrea si or mai fi exemple care nu imi vin in minte.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Cuito_Cuanavale
    http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Nasr

    Absenta unor astfel de lupte nu tine de modernitatea conflictului ci de diferentele prea mari de putere intre combatanti (USA-Irak in 91). In momentul in care combatantii sunt sensibili egali sau apropiati ca putere vor fi si lupte tanc vs tanc.

  34. Ionescu Adrian

    Merkava 4 poate ne-ar trebui, dar din punct de vedere tehnologic un Leclerc full cred ca e cel mai tare tank, iar francezii sunt buni si la rachete. In perioada urmatoare, aproximativ 10 ani cred ca o sa mai apara si alte tancuri destul de surprinzatoare, iar provocarea tarilor din blocul NATO este de realiza un tanc, care sa rivalizeze cu T14. Oricum niciun tank nu poate face fata unui elicopter de atac modern, mai ales ca elicopterele din generatia urmatoare vor ingloba radare si rachete foarte performante. Cred ca solutia cea mai buna va fi reprezentata de tancurile drona telecomandate din apropriere, si cred ca este cea mai buna solutie impotriva insurgentilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *