Mini-rachete multirol

images

Britanicii si turcii s-au hotarat sa colaboreze pentru dezvoltarea in Turcia a  unui sistem de rachete multirol, montat la bordul navelor de lupta. Astfel britanicii ofera sistemul lor Aselsan Missile Launching System (MLS) care la randul lui are la dispozitie opt rachete LMM (Lightweight Multi-role Missile), in containere etanse si o baterie de senzori autonomi fata de nava.

Acest sistem poate fi montat pe nave mici, la tarm sau pe platform petroliere. Racheta LMM cantareste doar 13 kilograme, la o raza de opt kilometri si este ghidata laser,  putand fi folosita de o varietate foarte mare de platforme de lansare, atat din aer cat si de la sol.

LMM nu este insa unicat, ci dimpotriva pare ca moda rachetelor mici si ieftine, care pot ataca o gama mare de tinte, este in acest moment la mare cautare. In urma cu doar trei ani americanii au trimis in Afganistan racheta Griffin, care in linii mari face parte din aceeasi clasa cu LMM, racheta pe care yankeii o folosesc lansata de pe drone la vanat de talibani, in conditia in care Griffin este chiar mai mica decat britanica LMM, cantarind doar 5,9 kilograme si o raza, cu aripioarele deschise, de peste 15 kilometri, peste mult mai marea si scumpa Hellfire II.

images (1)

Aselsan Missile Launching System

Britanicii vor folosi incepand cu 2015 racheta LMM pe elicopterele Lynx Wildcat, comandand deja o mie de astfel de mini-rachete bune la orice, sau impotriva oricui.

ORD_LMM_FASGW-L_AW159-SCMR_and_AH1_Apache_Thales-UK_lg

Sursa: strategypage

GeorgeGMT

3 comentarii:

  1. Dorian Tinculas

    Si noi am putea produce ceva pe aproape. De la vecinul de blog „TehnoMil” pun pentru a doua oara acest link :

    http://www.tehnomil.net/2013/05/21/de-unde-sare-iepurele/

    Aici probabil e mai putin off-topic pentru ca e vorba de rachete si de munitie multiroll. De ce spun asta ? Pai din descriere nu vi se pare ca jucariile alea de nano-autogire seamana submunitia anti-tank numita si cluster-bomb.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Cluster_munition

    https://en.wikipedia.org/wiki/Explosively_formed_penetrator

    https://en.wikipedia.org/wiki/CBU-97

    http://www.landmineaction.org/resources/Cluster_Bombs.pdf

    Ok, acum sper ca m-am facut inteles. Ideea de baza ar fi ca se pot realiza submunitii capabile sa loveasca atat aerian cat si terestru (anti-nava) dupa ce au fost desfasurate dintr-o racheta purtatoare capabila sa fie lansata de pe orice fel de vehicul sau pozitie. De fapt cluster-bomb nu era numai cu submunitie anti-tank dupa cum se observa din primul link wikipedia.

    Oricum ideea de a avea un vector capabil sa desfasoare orice fel de (sub)munitie (in functie de tinta ce se doreste lovita) de oriunde si de pe orice tip de vehicul purtator este binevenita pana la urma.

    Idei, experimente, inventivitate, experimente, perfectionare, experimente etc.

  2. Ideai unei arme cu submunitii AA este mai veche. La un moment dat se gandeau sa lanseze o racheta, care ajunsa la o anumita altitudine sa elibereze 10-15 mini-rachete dotate cu radar propriu si care sa se activeze odata largate. Nu mai tin minte unde am citit chestia asta, dar americanii se gandeau la ea. Un fel de baraj AA autonom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *