Japonia isi intareste capacitatile de atac preventiv si anti-balistice

images (2)

Noul portavion japonez din clasa 22DDH, deocamdata doar port-elicopter

Dupa mai bine de saptezeci de ani de orecare pasivitate in domeniul apararii, Japonia isi schimba incet dar sigur pozitia, prin cresterea capacitatilor amfibii de lupta si de a lovi prima in necesitatea unui atac preventiv. Astfel conducerea japoneza pune foarte mult accent pe cresterea capacitatilor anti-balistice, atat pe mare cat si baza la sol.

De asemenea guvernul japonez doreste ca si posibilitatile de avertizare timpurie si razboi cibernetic sa fie crescute rapid. Actualul partid aflat la putere, Liberal-Democrat nu face acum nici o referire strict la anumite sisteme de armament, ci doar aduce aminte ca ei au mai avut in intentie si in 2009 intarirea capacitatii defensive a Imperiului, numai ca in acel an Partidul Liberal-Democrat a pierdut alegerile. Asadar daca ne uitam pe propunerile din 2009 observam intentia de a achizitiona cisterne aeriene Boeing KC-46 necesare pentru a dezvolta pe mai departe capacitate de atac preventiv, achiztionarea sistemului anti-balistic THAAD, care sa completeze sistemul AEGIS dislocat pe mare si Patriot, dislocate in baze terestre.

22DDH (1)

22DDH, poate utiliza elicoptere, V-22 Osprey sau F-35B

Problema cu atacul preventiv tine insa si de modificarea constitutiei tarii, care deocamdata nu permite ca Japonia sa atace prima si de asemenea achizitionarea de armament si munitie ofensiva, asa cum ar fi bombele JDAM, cisternele zburatoare si chiar de dezvoltarea de platforme marine pentru operarea F-35B, adica de portavioane.

Comentatorii militari cred ca cele doua “distrugatoare” port-elicoptere din clasa 22DDH, cu un deplasament de 19500, dar care poate ajunge pna la 30000 de tone full,  de tone ar putea fi convertite destul de repede in nave purtatoare de F-35B. De asemenea se asteapta ca in urmatorii cinci ani Japonia sa-si pregateasca cel putin doua regimente capabile sa desfasoare misiuni de acelasi tip cu USMC, iar aceste trupe vor avea la dispozitie 48 de nave de asalt amfibiu si un numar suficient de aparate V-22 Osprey.

22ddh

22DDH (sus), alaturi de un port-elicopter din clasa Hyuga

Sursa: Defensenews

GeorgeGMT

Un comentariu:

  1. Astia tac si fac, presa nu ii demonizeaza inca si au timp sa faca frumuseti de astea. Ce frumoase sunt, nu iti poti lua ochii de la ele. Aia mica zici ca este o miniatura pentru copii :). In curand rusii o sa aiba probleme mari in Asia, s-au intins mult si acum cu sleata de securisti la putere, nu o sa poate sa acopere toate gaurile cu manipulare/propaganda ieftina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *