Mo’ F15 pentru Israel

Israelienii vor mai multe F-15!

Postere ale Boeing cu F-15 in culori israeliene

Presa israeliana speculeaza ca la intalnirea premierului Naftali Bennett cu presedintele american Joe Biden in data de 2 septembrie, Israelul va cere o suplimentare a asistentei financiare militare (FMF) pentru a acoperi achizitia a 20-25 de avioane F-15EX Strike Eagle II – F-15IA (Israel Advanced) pentru Heyl Ha’Avir (IAF).

Intentia mai include si modernizarea celor 25 de avioane F-15I Ra’am existente in inventar cu avionica moderna, inclusiv un radar si computere de bord.

Totalul pachetului ar urca spre 4 mld. $.

Israelienii nu par sa se multumeasca doar cu achizitia de F-35, avand nevoie de capacitatile extinse de caraus de munitii, dar si de platforma de razboi electronic si suprematie aeriana ale F-15.

F-15EX vs F-15E

F-15IA poate cara 13,5 tone de munitii fata de cele 8 tone transportate de F-35A, putand lansa un numar de 12 rachete ghidate, dublu fata de ce poate duce F-35 in calele interne.

F-35A vs F-15EX

Planul Israelului este de a detine pana la sfarsitul deceniului o flota de 75 aeronave F-35I si aproximativ 50 F-15IA.

 

Prin acordul pe 10 ani semnat cu Israelul in 2016, americanii s-au angajat sa sponsorizeze cu 33 miliarde $ programul FMF si sa aloce alte 5 miliarde $ pentru apararea antiracheta pentru perioada bugetara 2019-2028.

Conditia este ca fondurile sa fie destinate cumpararii de armament american iar bugetul nu trebuie distribuit uniform și in principiu este accelerabil pentru achiziții speciale.

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www-altair-com-pl.translate.goog/news/view?news_id=34506&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=fr&_x_tr_pto=ajax,elem

https://twitter.com/AirForceMag

.

https://world-defense.com/threads/boeing-unveils-details-of-new-israel-air-force-f-15ia.7604/

60 de comentarii:

  1. Salut. Sunt curios daca se vor tavalii virtual un f-15 evreu cu un rafal egiptean care va iesii invingator.

    2
    • și-au tras faraonii eagle?!

    • Cred ca foarte mulți ar fi interesați de rezultatul acestei confruntări.
      Foarte probabil ca avionica lui F15 sa fie superioara francezului Rafale asa ca victoria ar reveni americanului.

      5
    • @robu. In BVR se joaca in mare intre senzori, RCS si rachete, posibil ca Meteorul sa cam fie peste Amraam si Mica peste Sidewinder, Rafale are probabil RCS mai mic, iar AESA au amandoua (care o fi mai bun?). La dogfight as paria pe Rafale, la piloti egali (Mica are si capacitate „over the shoulder”, de exemplu si Rafale mi se pare mai agil). Doar c-aici e buba, calitativ personalul israelian e probabil net superior si asta ar cam face diferenta.
      Eu am alta curiozitate. Luand absolut toti parametrii in considerare, care o fi mai bun overall: F 15 EX, Rafale F4 sau ET Tranche 4?

      12
      • Americanul are conul de bot mai mare, deci antena mai mare… restul e dat de electronica.
        Meteor e semnificativ superior lui AMRAAM.
        Intrebarea este care ar fi diferenta intre distanta de descoperire si identificare a Rafale de catre F-15/cu raza de actiune eficace a AMRAAM vs viceversa, pentru Rafale.
        Exemplu cazurillor unor platforme rusesti cu rachete cu raza lunga de actiune, dar al caror radar si IRST nu vad tinte de marimea unor fightere decat pana la jumatate din distanta la care bat teoretic rachetele. Sa nu mai vorbim de eficacitatea rachetelor la distanta respectiva sau cu bruiaj. Deci fara o terta parte care sa ii dea datele de tragere si identificarea tintei, e cam degeaba.
        In cazul platformelor singure, in lupta 1 la 1 fara sprijin in retea, situatia e una, iar in cazul in care adaugam tot sistemul in care sunt integrate, e alta.
        Pana sa vorbim de pregatirea pilotilor.
        Rafale e bine mai discret radar, IR si mai manevrabil decat F-15. Sistemul Spectra nu e deloc rau nici el.
        Aproape de distanta maxima de angajare a AMRAAM vs Meteor, as zice ca Rafale e o tinta mult mai dificil de lovit decat F-15.

        10
        • Direct 2 escadrile de F-15 EX nou-noute, adica 16×2=32 avioane Gobernu lu’ Romania nu cred ca si-ar permite sa cumpere pt ale sale FARo, dar ar putea cumpara 32 F-15 E Strike Eagle sh, pt suprematie aeriana si atac/bombardament, de preferinta modernizate si aduse la zi cu armament, avionica si ramforsaj in Romania cu ajutor USA-Boeing si poate cu ceva off-set. Normal toate astea daca vor decidentii ArmRo civili si militari si daca or fi bani,,,,?!

      • vezi ca si Sidewinder are capacitate „over the shoulder”, daca este lansata de pe platforme cu aceasta capacitate

        2
        • F 15 israeliene nu vor zbura cu Sidewinder ci cu Python 5(si asta are capacitate off boresight)

          5
          • Exact, cam toate rachetele moderne au capacitatea de a lovi tinta inspre spatele aparatului lansator, sau de a fi ghidata si a achizitiona tinta dupa lansare.
            MICA are o raza de actiune superioara AIM 9X, o tinta a fost lovita la 60km, ceea ce nu-i de colo.
            Meteor este peste AMRAAM, are o raza enorma si nu pierde energie pe ultima turnanta.
            Rafale vs F 15EX. Rafale are un RCS mai mic, F 15 un radar mai mare, F 15 accelereaza foarte bine.
            Avantajele F 15 sunt: radarul foarte puternic, viteza foarte mare si extraordinara sa capacitate de a transporta un numar infricosator de rachete AA. Asta lanseaza de zici ca-i mitraliera nu avion de lupta. Are o raza net superioara Rafale, farav rezervoare suplimentare, iar rezervoarele, in cazul francezului, ii „mananca” din pilonii pentru rachete.

            Binomul F 35/F 15EX va exista in US Air Forces.

            In primul razboi din Golf, cateva F 15 au depistat aparate MiG 29 irakiene cu mult inainte ca radarul de pe 29 sa prinda de veste. Americanii s-au aliniat si au lansat o ploaie de AMRAAM-uri. Lucrurile s-au terminat rapid si dureros pentru irakieni.
            Foarte greu asa te apropri de un F 15, de mai multe aproape imposibil, iar daca lupta in tandem cu F 35 totul devine imposibil…

            8
    • Egiptenii nu pot
      castiga impotriva Israelului nici daca ar avea avioane de generatia 15.

      5
    • rafale momentan e superior prin faptul ca f15 il vede mai tarziu decat e vazut, dar daca f15 dispunde de la date radar din alte surse..

  2. Ce pomanagii si astia, de la americani pomana, de la nemti miloaga, ce nu sunt in stare sa isi faca singuri primesc (aproape) pe degeaba. Marfa! La noi nu tine treaba, ca noi suntem pacoste, ar insemna sa ne „imbrace” americanii de la pulberi pana la avioane, ca noi nimic nu mai facem singuri.

    9
    • Mda, Israel ramane Israel! Lobby puternic, interes si determinare! Noi nu cersim, nu suntem in stare sa o facem dar „furnizam securitate”!?? Bine, nici nu avem nevoie, ne „descurcam” la pdf-uri si achizitii „multianuale, multistratificate, multdiscutate, multianulate etc”.

      14
    • israelienii fac aripi pentru F-16 noi, prinse in comenzile de la LockheedMartin, dar si elemente pentru aripa de F-35. Deci o parte din banii de la comenzile lor si ale altora se reintorc in economia lor.
      https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=ro&u=https://www.altair.com.pl/news/view?news_id%3D34571

      3
    • Comunitatea evreiasca din SUA influențează politicile interne și externe ale SUA, de regula, în favoarea Israelului.
      Reprezentanții Germaniei încă se simt obligați moral fata de Israel, pentru un capitol nefast din istoria acestei tari.Foarte probabil, și datorita presiunilor SUA care are zeci de mii de militari(plus ofițeri de informații și agenți plasați în poziții cheie ale statului german)pe teritoriul Germaniei , oficialii germani sa aibă aceasta atitudine.
      Dacă acum ar fi un referendum în Germania, majoritatea populației ar vota pentru retragerea trupelor americane din aceasta tara.

      11
      • Nu e chiar asa. Cand a fost vorba de inchis baze americane a fost jale in acele regiuni germane. Americanii cheltuie milarde anual in Germania. Toate acele baze sustin masiv economia locala.
        Prezenta trupele americane este in baza tratatelor care au incheiat al doilea razboi mondial. Germania e stat invins, au capitulat neconditonat si ca atare americanii raman cat vor ei. Nimeni nu vrea ca ei sa plece de acolo. Germania a starnit doua razboaie mondiale, e mai bine asa, cu trupe americane acolo.
        Pt noi nu mai spun, e esential sa exoste baze cu de toate acolo

        33
        • #Dinu. Trupele americane stationate in Germania nu sunt trupe de ocupatie. Ocupatia s-a incheiat oficial prin 1950 si ceva. Statutul trupelor americane este astazi bazat pe un acord intre state si nu vreo obligatie generata de statutul de tara invinsa al Germaniei.
          Nu cred ca germanii ar vrea sa-i vada pe americani plecati, ar pierde prea multi bani si nu s-ar alege cu nimic.
          Bazele militare de acolo sunt practic investitii straine in economie locala.

          7
        • Cu ce a pornit Germania primul razboi mondial?

          1
      • Populația albă din US are strămoși in procent de peste 50% , germani. Restul, anglo-saxoni, irlandezi, italieni, nordici, slavi. E si aici o discuție. Nu toți americanii albi sunt de acord cu ce se întâmplă.

        6
        • SUA a fost relativ progermana (sau suficient cat sa ramana neutra) la inceputul WW2… pana la pretextul dat de japonezi si inca vreo cateva evenimente.

          6
          • Total gresit. In primul rand, cei cu stramosi germani reprezinta cca 13 % din totalul populatiei albe din SUA este drept cel mai mare procent. In al doilea rand ezitarile americane legate de WW2 nu au nici o legatura cu asta.

            4
          • Eisenhower, Nimitz și alții proveneau din emigranți germani, dar au fost în primul rând americani.

            1
          • @Marius Zgureanu
            SUA nu a fost neutra pana la Pearl Harbour decat pe hartie.
            In martie 1941 a adoptat programul Lend-Lease menit sa ajute Imperiul Britanic.
            Program pe care l-a extins apoi si pentru rusi dupa conferinta de la Moscova (septembrie-octombrie 1941) in cadrul careia Harriman s-a intalnit cu Molotov si cu Stalin. Nu mult dupa, in octombrie si noiembrie, pe frontul de est germanii au dat peste primele avioane ‘made in USA’.

            2
            • da, eu vorbeam de intrarea in razboi.

              2
              • Reticenta americana de a intra in razboi isi are originile in felul cum s-a incheiat pacea dupa primul razboi mondial. Cu alte cuvinte au existat niste divergente serioase intre antantistii europeni si americani legate de problema reparatiilor de razboi si conditiile impuse statelor invinse. Cu alte cuvinte francezii si britanicii au cam ignorat propunerile americane facand cum doreau ei. Din cauza asta americanii n-au ratificat nici tratatul de infiintare a Societatii Natiunilor. Nici vorba de simpatii progermane sau legaturi cu ascendenta germana a unei parti a americanilor.Asta pe scurt.

                2
                • eu doar zic ca au existat niste curente de opinie publica care au ajutat la asta, pe langa ce ai enumerat mai sus, chiar daca au fost minoritare.
                  Nu am avut timp sa stau sa scriu pe sleau, si comentariul a iesit cum a iesit.
                  Nazistii au finantat ceva propaganda in SUA in anii 30 si au creat si o ramura a organizatiilor lor politice, care se baza pe etnicii germani.
                  Erau destui amatori de klu-klux care simpatizau cu abordarea respectiva.

                  2
    • Pentru voi nu e loc nici macar pe lista de multumiri. In schimb pentru Ungaria este.
      https://it.usembassy.gov/the-united-states-conducts-unprecedented-relocation-effort/

      4
    • Cand Israel s-a apucat sa-si faca propriul fighter, s-au suparat Americanii. Asa ca acuzatia nu-si are locul.

      1
  3. Ha, principal interes e sa aibe un cărăuș pentru muniția de nu o poate duce 35, bună gândire cu 2 păsări diferite faci cât 3 f35 cam pe acolo

    1
  4. Cand te uiti la specs la nebunia asta de avion iti dai seama unde-s americanii fata de rusi cu tot Su-35-ul lor. Sau fata de restul lumii. Norocul Boeing c-au mostenit proiectul de la MDD, sper sa nu-l faca ghiveci si pe asta.
    Cand ma uit la graficele alea de sus imi vine sa dau naibii tot ce-am scris despre bimotoare pt RoAF…ca-s prea scumpe, prea complexe, samd…

    14
    • Ambele platforme sunt foarte reusite si au avantajul ca sunt mari – atat F 15 cat si Su 27 – sunt platforme deja foarte testate care au loc de upgrade-uri la aproape orice componente electronice si orice sistem de bruiaj.
      Cu cat platforma este mai mare cu atat gasesti ami usor loc de upgrade-uri si nu iti bati capul cum sa integrezi acolo chestiile noi, exista loc si miniaturizarea este in favoarea acestor platforme.
      Sigur F 15 EX este superior pe partea de senzori si integrare a AESA cu FLIR-ul de noua generatie.
      Totusi tacticile Israeliene nu elimina F 35-ul ci il fac foarte bun pentur desoperirea tintelor timpurie, F 15 EX va juca rolul de interceptor greu, platforma care are de toate AA si AG si care pote beneficia de solutiile de tir livrate de F 35 deci este clar coloana vertebrala alaturi de F 16I Soufa in timp ce F 35-ul e varful de lance mai exotic.

      9
      • F15EX e superior fata de SU-27/35 nu doar pe electronica ci si pe sarcina utila, numar de acrosaje, diversitatea armamentului si mai ales raza de actiune. Probabil ca puncteaza mai slab la manevrabilitate.
        Duo-ul F-15EX/F-35 probabil ca e printre cele mai bune chestii care se pot cumpara la ora asta in materie de aviatie de lupta, aia pe bune, nu aia din pliante.
        Legat de ajutorul SUA catre Israel e probabil reciproc avantajos, IL e capatul de pod al americanilor in Orientul Mijlociu, cred ca acum, dupa ce-au patit in Afganistan, se gandesc si mai intens la chestia asta.

        11
    • @Stelian. Mai degraba unde-s Rusii fata de Americani: in secolul XX.
      Fata de restul lumii care conteaza pe palierul asta (deocamdata Europa), pusei si eu intrebarea adineauri, sunt curios ce-o crede lumea.
      Personal, cred ca daca UK, Franta si Germania ar fi capabile sa coopereze virtuos, fara suturi in kur si piedici pe la colturi, ar fi, la buget similar, cam tot pe-acolo (unde-s Americanii).

      7
      • @Andreas…daca…sau cum se mai zice „assumption is the mother of all fuck-ups”. Prea multe orgolii, ifose, tantrumuri de 3 ani, samd.

        6
  5. F15 + F35 este un duo perfect. Israelul știe ce jucării vrea. Capacitatea F35 de a descoperi și transmite informații iar F15 duce greul adica munitie, viteza f buna. Nu pot sa nu ma gândesc la un tandem F-16 cu F35 in cazul nostru. Dar e greu de crezut ca vom mai lua 2 escadrile pana cumparam cateva F35.
    Când te uiți in urmă, in istorie, te gândești cât timp mai avem până la următoare conflagrație?

    5
  6. Noi aici suntem la fel cum sunt copiii saraci care stau si saliveaza dupa jucariile pe care le au colegii lor mai bogati.
    solutia ar fi sa nu mai gandim ca saracii si sa incepem de undeva. Cu ceea ce avem disponibil putem face cate ceva la orice categorie de arme. Totul este sa se doreasca asta. Inclin sa cred ca este cel mai mare lucru care ne lipseste. Vointa de a face ceva.

    6
  7. Infograficul cu F-35 pare destul de vachi daca inca mai au Turcia printre operatori.
    Cred ca costurile de achizitie si operare sunt mult mai mici acum.

  8. Franța a renunțat la beneficiile economice conferite de prezenta militara americana.Nici acum, cu toate problemele sale economice, Franța nu vrea trupe americane pe teritoriul sau.
    Trupele americane nu vor rămâne pe veci în Germania.In maxim 40 de ani, nu cred ca vor mai exista trupe americane în Germania.Si acum, dacă oficial, Germania ar cere SUA sa își retragă trupele, administrația prezidențială a SUA ar trebui sa dea curs acestei solicitări.
    Razboiul s-a sfârșit în anul 1945, iar Germania a achitat cu vârf și îndesat nota de plata. Unii zic ca nici acum SUA nu are încheiat un tratat de pace cu Germania pentru ca partea americana nu vrea .
    Categoric, datorita situației militare a forțelor noastre armate , cauzata exclusiv de corupția generalizata din societatea românească, prezenta militara americana este garantul securității tarii noastre .
    Dacă am avea forțele armate la nivelul celor din Israel, nici noi nu am avea nevoie de trupe străine pe teritoriul național, pe termen mediu și lung.

    7
    • Situația Germaniei versus SUA a fost clarificată prin Treaty of the Final Settlement in Regards to Germany, semnat in septembrie 1990. Statutul trupelor americane în Germania este foarte clar în Status of Forces Agreement (SOFA) semnat între SUA și Germania. Asta că America va pleca din Germania in maxim 40 de ani o încadrăm la bila de cristal cate in general nu îți conferă predictibilatea relațiilor dintre SUA și Germania din ultimile 7 decenii.

      1
  9. Dacă nu au cum sa ia F-22, încearcă să împerecheze F-35 cu ce se poate…
    Ironia sorții, tot cu F-15 au dat peste bot ivanilor in 1982… Drept, alt F-15, dar sigur rușii se bucură când aud de el!
    Frumos păsăroiul, prinde bine o așa jucărie pe lângă casă.

    4
  10. F-15I/IA for Israel is a strategic weapon ( it’d be nice to have a half dozen B1BI upgraded. It’s a joke – only you know if it’s a joke… smiley) Sincerely!

    1
  11. Radarul de pe Rafale (Thales RBE2AA) este mai mic (max 1100 module T/R) decat AN/APG82(v)1 de pe F15EX, insa Thales RBE2AA vine integrat cu SPECTRA si FSO (senzorii IR de pe Mica sunt deasemenea integrati in FSO, si Mica este stie nu doar sa traga peste umar, ci poate fi re-directionata de alt aparat Rafale, si/sau poate fi tras fara ai fi alocata tinta decat mai tarziu cand e deja in zbor) : https://www.thalesgroup.com/en/thales-board-dassault-aviation-rafale si https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/document/2021-04/Thales%20on%20board%20Rafale%20-%20brochure%202020_1.pdf

    AN/APG82(v)1: https://www.dote.osd.mil/Portals/97/pub/reports/FY2011/af/2011f15e.pdf?ver=2019-08-22-112333-427

    Amandoua aparatele sunt fly by wire, amandou stiu lupta aeriana, atac la sol , lupta antinava si pot lansa munitie nuclear. Rafale M este singurul interoperational cu USNavy (aterizand pe orice portavion America, pilotii francezi fiind instruiti in faza finala a formarii in US)
    Rafale are semnatura RCS mai mica si active cancelation, asa incat dotat cu Meteor este superior in BVR
    F15EX are plafon si viteza acensionala mai mari, insa este mai putin manevrabil si e mai greu (pe de alta parte stie sa incaseze lovituri si inca zboara: https://www.youtube.com/watch?v=PGlRVMNooB4 )
    Care imi place mai mult ca si avion? F15! Care este intradevar multirol (a fost de la inceput astfel conceput) si superior (tinand cont ca pilotii sunt intradevar piloti )? Rafale!
    In plus ora de zbor, interval de mentenata si TCO sunt mai scazute la Rafale

    4
  12. f35 monomotor ,stealth si gen 5 este comparat cu f15 bimotor gen 4 cu o varsta venerabila.
    f15 ,gen 4 ,superioritate din anii ‘70 comparat cu un multirol gen.4 din anii ‘90…
    lasand deoparte faptul ca una era razboiul rece si fisa postului pentru ele atunci si alta e conjuctura actuala.
    oricata tehnologie se poate monta retrofit eu cred ca au adn-uri total diferite.bine,la sfarsitul zilei toate sunt aviaoane?ceva in comun tot au.
    mă duc să-mi caut colectia de surprize lazer?

  13. ne facem pareri din ce se lauda unii altii
    sa vad si eu real un S400 vs. F15
    ba nu unu, trei, sa fie parerea clara
    hai Siria, hai Israel, nu mai frecati buha cu Pantire si F16, aduceti un F15 langa un S400, sa vedem care pe care

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *