Morsi zice pas ultimatumului dat de armata si este arestat

Presedintele egiptean Mohamed Morsi a respins marti seara ultimatumul dat de opozitie si mai voalat de catre propria sa armata, refuzand sa-si prezinte demisia. Astfel ministrul egiptean al apararii il rugase pe Morsi sa puna capat protestelor prin renuntarea pasnica la putere, insa sfatul Gen. Abdel Fattah al-Sisi a fost respins.

Generalul egiptean i-a cerut presedintelui sa renunte la putere dupa ce minstrul de interne egiptean, Gen. Muhammad Ibrahim, a ordonat ca intraga structura de forte a ministerului sau, politie, informatii, etc, sa treaca imediat sub comanada miliatara, pentru ca guvernul Fratiei Musulmane nu mai reprezinta interesele poporului egiptean.

Surse militare care si-au pastrat anonimatul au declarat ca armata este gata sa preia puterea de la guvernul prezidat de Mohamed Morsi si s-o predea unui Consiliu National, format din reprezentantii cetatenilor si tehnocrati, pana cand situatia se va linistii si se vor putea organiza noi alegeri generale.

Pe de alta parte Administratia Americana se pare ca il sustine pe Morsi, atat presedintele Barak Obama cat si Seful Statului Major Inter-arme, generalul Dempsey, au avut marti dimineata convorbiri telefonice lungi si agitate cu omologii lor egipteni, in sprijinul pastrarii actualei structuri politice cu Fratia Musulmana la putere.  Americanii au propus armatei egiptene ca Morsi sa-si pastreze functia si prerogativele, dar in schimb sa fie organizat un fel de guvern provizoriu sub autoritatea unui technocrat recunoscut de toata lumea. De asemenea americanii au incercat sa determine armata egipteana sa nu-i dea lui Morsi ultimatumul, sau macar sa nu-l puna in aplicare la expirarea lui.

Insa miercuri seara in jurul orei 20.00 armata egipteana l-a demis pe Morsi, a suspendat Constitutia tarii si a declarat ca vor fi organizate alegeri anticipate, atat prezidentiale cat si parlamentare. In acest moment se pare ca Mohamed Morsi este arestat si se afla in incapacitate de as sustine mandatul prezidential. La fel ca si in cazul debarcarii fostului presedinte Hosni Mubarak, favoritul pare a fi fostul inalt functionar ONU, Mohamed El-Baradei , care si de aceasta data este dat ca fiind liderul opozitiei, desi americanii se pare ca nu sunt chiar foarte incantati de el, din motive care-mi scapa.

Insa de aceasta data problema pare mult mai spinoasa decat a fost in cazul lui Mubarak. Daca atunci singurul plan era indepartarea de la putere a presedintelui, astazi Fratia Musulmana pare a fi miza tulburarilor interne, o parte importanta a demonstrantilor sustinand ca Morsi cu tot cu Fratie au cam tradat interesele Egiptului si s-au aliat cu SUA si Israelul. Sa nu uitam ca doar cu doua saptamani in urma  Morsi a rupt relatile diplomatice cu Damascul si a cerut ca ambasadorul sirian sa paraseasca Cairo in cel mai scurt timp, desi Egiptul nu este implicat in razboiul sirian.

Daca Egiptul cade si el sub focul deja faimoasei “Primavare Arabe”, situatia din zona imediata Israelului poate deveni cu adevarat exploziva, tocmai datorita faptului ca razboiul civil din Siria este in toi, Libia nu mai exista si in general intreaga lume araba da in clocot, cu o diponibilitate de clocoti chiar mai rau decat acum. Datorita conflictelor din Africa de Nord cantitatea de arme disponibila pe piata neagra si calitatea lor, a crescut dramatic, iar controlul asupra arsenalelor unor intregi tari s-a evaporat.

Cu un Egipt macar nesigur, daca nu chiar ostil in urmatoarea perioada, cu un conflict sirian care nu se mai termina si in care Rusia s-a implicat adanc, cu o Libie imposibil de stabilizat si controlat, pericolul ca revoltele anti-americane si anti- israeliene sa se extinda spre cele doua bastioane americane din Africa de Nord, Iordania si Maroc, este tot mai mare. Asa cum scriam intr-un alt articol, americanii au trimis trupe in Iordania nu pentru a ajuta rebelinuea siriana, ci pentru a impiedica cu orice pret “exportul” acesteia catre Regatul Hasemit.

Daca insa Iordania nu va putea fi ferita de tulburari si va cadea si ea la randul ei sub impactul “Primaverii Arabe” situatia din Orientul Mijlociu va atinge in mod sigur si destul de repede un nivel de agitatie browniana care va crea fiori atat la Bruxelles cat si la Washington sau Tel Aviv. Cu o intreaga Africa de Nord incontrolabila, concomitent cu cresterea agresivitatii fata de Statele Unite si Israel, cu un Israel inconjurat efectiv de tari neguvernabile, sansele unui razboi total in zona cresc rapid si dramatic.

Daca pana mai ieri occidentalii in frunte cu americanii, aplaudau “democratizarea” tarilor arabe, astazi s-ar putea sa-si muste mainile cu multa convingere, pentru ca aceasta “democratizare” a insemnat in cavsi-totalitatea cazurilor instalarea anarhiei si imposibilitatea guvernarii unor vaste reginui a caror potential conflictual este imens.

Asadar daca Egiptul cade si el prada dezordinii, sansa sa vedem revolutii in Iordania si Maroc cresc semnificativ, iar in acest context ne mai trebuie doar o Turcie radicalizata si cu asta basta! Si oricum am invarti-o Morsi este si era presedintele legitm al Egiptului, ales absolut democratic, asadar ce vedem acum este, constitutional vorbind, o lovitura de stat militara. Numai ca datorita tulburarilor masive din ultimii doi ani, economia Egiptului este din ce in ce mai subreda si oricina ar prelua puterea se poate trezi dupa cateva luni cu alte milioane de egipteni in strada cerandu-i demisia! Si cercul se invarte si se tot invarte, economia se prabuseste, iar pana la urma ne putem trezi in Egipt cu un guvern de mana forte, islamist si foarte putin cooperant.

Dar democratie am vrut, democratie avem, fara sa intelegem ca sunt diferente foarte mari si semnificative intre europeni si arabi, fara sa intelegem ca democratia este de facto o inventie europeana adaptata modelului nostru de viata si care nu poate fi exportata atat de usor. Iar democratia functioneaza doar daca respectiva societate a atins un anumit nivel de educatie si independenta financiara, pe o anumita structura sociala si economica.

Si trebuie sa recunoastem ca o asfel de “efervescenta” in tarile arabe nu s-a mai vazut de foarte mult timp, iar pana cand intreaga zona  va atinge un nou nivel de echilibru, s-ar putea ca stare de dezordine si potential razboi civil sa se extinda si catre alte tari, considerate pana acum stabile.

 

GeorgeGMT

 

26 de comentarii:

  1. Poate ca pana la urma asta e mersul natural al lucrurilor! O confruntare doctrinara care va capata aspecte militare intre Orientul religios si Apusul laic!
    La mijloc poa sa fie si un plan al rusilor de a diaboliza vestul si mai ales USA prin episoade gen Snowden. Secventa cu avionul oprit la sol al presedintelui venezuelean a fost miscarea de pe tort!
    Pe langa faptul ca a iritat si totodata mobilizat toata suflarea politico sociala a Americii de Sud impotriva SUA,acest episod a reusit sa i-i irite si pe europeni care,dupa ce ca erau oricum destul de opariti dupa treaba cu Snowden au trebuit sa suporte imaginea de sluga prea plecata a intereselor USA in presa mondiala.

    Se incearca asadar izolarea puterii atlantice reprezentata de SUA la pachet cu dezbinarea statelor EU precum si a conceptului de Uniune Europeana.
    Daca ati citit Osnovi Geopolitiki a lui Alexandr Dugin(un fel de guru al geopolitici ruse)veti putea observa tactica de izolare a USA descrisa de acesta la sf anilor 90, aplicata sarguincios daca nu de presedintele Putin(un fan si sustinator al lui Dugin)macar de catre anumiti factori de putere de la Kremlin.

    Acum,daca privim situatia geopolitica a Orientului mijlociu precum si cea a Africii de Nord in care Israelul straluceste ca o tinta rosie in marea verde a Shariei am putea face o analogie(de dragul sf ului) intre profetia Armagedonului sf Ioan si eventuala confruntare est-vest ce va sa vina!Cred ca o sa traim timpuri cel putin interesante!

    • Ce te miri? Raspund cu aceeasi moneda. Legea talionului. Nu este Rusia astazi cea mai diabolizata tara de catre media occidentala?

  2. a se citi bolivian in loc de venezuelean.scuze

  3. @Stu wilson
    Dimpotriva,perceptia Rusiei si a rusilor s-a imbunatatit extrem de mult in ultimii ani!Cel putin de cand sunt plecat in afara tarii nu am sesizat atacuri mediatice la adresa Rusiei pe nici un plan.Tv din Germania,Franta,Italia UK sunt pline de emisiuni despre frumusetea bucolica a Uralilor si simplitatea vietii de tara dusa de taranul rus(care moare in general in medie pe la 60 de ani de regula din cauza alcoolismului)

    Cu exceptia stirilor despre unele mitinguri impotriva lui Putin sau despre homofobia rusilor(in definitiv au iesit milioane de francezi in strada impotriva casatoriilor gay) nu prea vezi stiri negative la adresa Rusiei.Ai zice ca ai de a face cu un fel de Lone Ranger in lupta sa impotriva faradelegi!
    Ca sa rezum,imaginea Rusiei in lume este la ora actuala,dupa parerea mea, incomparabil mai buna ca cea a USA!

    • Zau? Ultimii ani? Cati ani? De cati ani nu mai e Clinton trompeta lui Obama? Ea era portdrapelul rusofobiei. Toata lumea in occident o imita. Zicea asta o vorba, si astia din occident ziceau zece, de credeai ca Rusia e infernul incarnat si rusii sunt musai de culoare. Frica de scorpia inselata, ce vrei. Deh…amintirea Monicai. E explicabil poate pentru o persoana inselata si umilita public de propriul sot. Cel putin sub raport psihologic. Dar departamentul de stat e mai mult decat o persoana. E insasi esenta diplomatiei americane. La fel si retorica lui Rice de altfel. Alta pupaza ignoranta care credea ca toata lumea trebuie sa-si puna ceasul dupa ora Washington-ului si a aterizat la Moscova la o ora nepotrivita. A fost nevoie sa faca anticamera inainte sa intre la Lavrov ca sa se „prinda” cat de mult o pretuiesc rusii.
      Perceptia e una si retorica e alta. Faptul ca europenii nu mai inghit aburelile lui Barosso sau Clinton nu inseamna ca oficial retorica s-a ispravit. De altfel ai sa vezi. Obama are nevoie de Putin astazi si a lasat-o mai moale cu „lectiile ” despre democratie. Dar dupa asta sa vezi iar mixaje in NYTimes sau Washington Post.
      Garantat. Daca Kerry nu-si va schimba limbajul gasesc ei alta trompeta.

  4. As spune ca cea mai diabolizata tara la ora actuala in presa vest europeana este de departe Romania!..

  5. Parca El-Baradei era tipul cu inspectiile in siturile nucleare acum ceva timp…Si se pare ca rapoartele sale pe tema inarmarii nucleare in Orientul Mijlociu contineau erori intentionate…Adica minciuni… Ai dreptate in privinta Rusiei, la fel au facut in Turcia…Baza de la Limasol nu a fost cedata asa usor…Practic detin controlul unui stat european, gazele din zona maritima aflata in vecinatatea Israelului, precum si in vecinatatea Egiptului …. Distanta dintre Limasol si Alexandria (Egipt) este la indemana oricarul avion militar rusesc stationat in baza de la Limasol….Pe de alta parte se pare ca problema nucleara in zona araba nu este chiar atit de roz precum se spune… SI nu ma refer la Iran cand spun treaba asta… Se pare ca mai sunt detinatori de armament nuclear dar care tac deocamdata…

  6. Democratic values are difficult in every culture, tougher to initiate in non-western cultures and incompatible with political-Islam. Elections, though necessary to, are not sufficient for democracy.
    Morsi was democratically elected and so was the worst dictators (some multiple times) and first thing they did was to subvert and change the constitution they were elected to protect. Being elected democratically does not give you the authority to act as a dictator.
    Most every democratic system includes the provisions to review the decisions of the head of government, and even to remove them from their post -by impeachment or by popular revolt-.
    West’s version of liberal democracy is that the institutions of government are always secular. Islamists don’t believe in secular democracy, but they are willing to use the trapping of an election to gain absolute power and, thus, they will always find themselves at odds with democratic principles therefor the ideal situation (to me, of course) would be to forbid all theocratic governments.
    Is not the first military intervention to remove tyrannical regimes (religious or otherwise) throughout thousands years of states history, and hopefully won’t be the last!
    Think about it: What will Romania look like today, if it had a military Government soon after so called revolution. You most certainly won’t hear about: Iliescu, Basescu and all other charlatans.

  7. „Poate ca pana la urma asta e mersul natural al lucrurilor! O confruntare doctrinara care va capata aspecte militare intre Orientul religios si Apusul laic!”
    Mersul natural al lucrurilor poate fi condus. Sunt enorm de multe semne ca este condusa aceasta evolutie. Putem avea multe puncte de vedere.
    1. Conspiratia unui guvern mondial care ajuta din umbra rascoalele la nivel mare apoi in sistemul hegelian se ofera solutia unui singur guvern supravietuitorilor.
    2.Sa credem ca evolutia umana trebuie sa treaca si prin asta desi americanii sunt peste tot si asta cred ca spune destul de multe.
    3. Israelul cauta râca de la infiintarea din ’47 desi multi evrei abroad sunt impotriva Israelului. Probabil sunt faliti sau prea mici sa conteze.
    Apusul laic nu este chiar laic cand se afirma out loud God bless (cac)america iar arabilor li se spune fanatici ca vor sa-si apere tara. Nu mai are rost sa incepem cu razboiul descris de George Carlin tuturor brown pipalilor.
    Este simplu de tot. Evolutia este una singura. O singura cale. Aia de control dupa haos, foamete, distrugere si restul de implica razboiul mondial.

  8. Nu stiu cati cunosc dar tarisoara aia cu o antichitate de invidiat de vizitat si cu o economie infloritoare a fost supusa dupa1990 la drastice masuri de auseritate asa ca ppoporul nu mai indura multe,sunt saraciti si jefuiti sistematic de catre vestici..mai stiu eu un neam…ca in piesa celor de la Celelalte Cuvinte..inchei…

  9. serbian power

    Domne cum o fi cum no fi cert este ca in Egipt trebuie sa fie o sluga a americanilor la conducere asta e principalul lucru care dovedeste gradul de democratizare,cu cat este mai slugarnic cu atat se respecta statul de drept si democratia e mai puternica

  10. Let’s be rational and not jump into conspiracies and restrain ourselves from expressing extreme views (we are not Al-Jazeera). Also is good to keep in mind that unlike mathematics, physics and medicine in society there is always an explanation and one or more solutions to every situation.

  11. Mohamed Morsi. [Internet]. 2013. The Biography Channel website. Available from: http://www.biography.com/people/mohamed-morsi-20862695 [Accessed 05 Jul 2013].

    • Muslim Brotherhood is an Islamic organization (labeled terrorist by western governments) founded in 1928, whose credo was and is; “Allah is our objective; the Quran is our law, the Prophet is our leader; Jihad is our way; and death for the sake of Allah is our highest aspiration”
      The Muslim Brotherhood’s English language website describes the principles of the Brotherhood as: firstly “the introduction of the Islamic Sharia as the basis for controlling the affairs of state and society” and secondly, work to “unify Islamic countries and states, mainly among the Arab states, and liberating them from foreign imperialism”.

  12. În urmă cu două zile, armata i-a dat lui Morsi un ultimatum de 48 de ore pentru a onora „revendicările poporului”. În caz contrar, că va suspenda Constituţia şi va dizolva Parlamentul.

  13. radical is a relative word. calling it the religion shows a fundamental ignorance, as it is a strain rather than the religion. had you ever read the bible you’d see similar things in there about non-believers and you should read Mattew Chapter 5 before you make the argument that Jesus proclaimed changing the old laws. And Turkey says hello. Has there ever been a peacful „Christian” nation? Even the term is unintelligent. Nations are majority one religion sometimes, but that does not make them a (insert religion here) nation. They are nations with a strong majority. You really do need to work on making less flawed arguments.

  14. n schimb noi ramanem cu al nostru.se potriveste perfect cu fisa postului.vorba aia,au venit americanii pe care inaintasii nostri ii asteptau deatata amar de vreme.si tocmai ce-au descalecat:gazele din marea Neagra,gazele de sist,scut,rachete,F16 troace din anii 80′ ”preparate” la preturi de avioane noi,baze americane,un rol important(pt. noi) ca viziune in viitorul ww3… enjoy life! http://www.antena3.ro/romania/ioan-ghise-parlamentul-trebuie-sa-constate-ca-postul-de-presedinte-al-romaniei-este-vacant-220145.html alti zilele astea ”aniverseaza ” parastasul de un an de la …

  15. Within hours of reports that Mohamed ElBaradei had been chosen as prime minister, Egypt’s powerful ultraconservative Islamist party said it would refuse to work with him.

  16. Clearly the army did not support Muslim Brotherhood or Morsi government and were more than willing to depose and happy to see it gone. The army had a few choices to make, and is fair to say that will not have sent the tanks into the square if Morsi was their man. So it’s true to say the army did not instigate a coup, but they did nothing to protect the government. The army saw an opportunity to get rid of a government of which they disapproved of and they took it. In effect there was an unholy alliance between the protestors and the army.
    Now we can now only hope that the military is sufficiently enlightened to realize that it needs to quickly shut down the brotherhood (outlaw al religious parties for the simple reason that voting along religious lines isn’t democracy; especially when the object of Islamic religion is to impose Sharia, -a form of theocratic tyranny- and destroy the rights of women and minorities) and find a new roadmap towards new elections; so people can take another crack at Democracy. Hopefully this is just part of the learning curve; new elections will be held sooner rather than later (before people turn against them) and the next elected party will govern more by consensus, knowing that otherwise the military may step back in, again.

  17. Je suis tres content de voir beaucop de monde lire ce site tres tres interesant.Mais je suis aussi sur que beaucop de nous parlent aussi des autres langues, russe ,italien,alemande, etc.Et je vous dis encore une fois, a vous messieurs parleurs d’anglais Darrell,Genaro Rios ,et les autres qui ont des tendances parreil, que je crois que pour les respect de autres qui ne parlent pas anglais il fait une fois pour toujours comprendre Que ici ce ROMANIA et ici nous parlons en roumanien putain de merde de langue anglais.
    Bre Messieur George ,fait si’l tu plait quelque chose avec cette tendances parce que , meme si je parle aussi anglais , je me suis marre de voir cette melee des langues.
    Une foi pour toujours, ici on poste en roumanien !

    • Bonjour Monsieur Wandoo.Votre français est très bon.Mais je suis d’accord avec la langue roumaine.Tout qui écrivent ici a démontré que je sais.Ou peut-être attractif écrit en anglais?Probeer te schrijven in het Nederlands?Misschien iemand anders spreekt deze taal …

    • Everybody speaks English in France! If English is good enough for French it can be good for Romaniacs as well: so, bone up you English my friends if not to better yourselves at lest to keep up with the silly French.

  18. radical is a relative word. calling it the religion shows a fundamental ignorance, as it is a strain rather than the religion. had you ever read the bible you’d see similar things in there about non-believers and you should read Mattew Chapter 5 before you make the argument that Jesus proclaimed changing the old laws. And Turkey says hello. Has there ever been a peacful „Christian” nation? Even the term is unintelligent. Nations are majority one religion sometimes, but that does not make them a (insert religion here) nation. They are nations with a strong majority. You really do need to work on making less flawed arguments.

  19. What happened back in history have no baring on the fact that Muslims al over the word are committing atrocities against innocent civilians in the name of Allah and Islam 24/7 and every day of the week. Get over it and smell the coffee Mohamed !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *