Ne scufundam din ce in ce mai rapid…

 

distrugerea economiei

Cresterea pensiilor cu 40%, majorarea salariilor profesorilor si dublarea alocatiilor pentru copii, totul adunat cam 3% din PIB, in cifre absolute – 39 miliarde de lei dintr-un foc.

Nu comentez aici justetea unor astfel de masuri, dar din punct de vedere economic este distrugere economica. Bugetul de stat ajunge – aproape ca era deja – doar un simplu platitor de salarii si pensii fara nici o posibilitate reala de a face investitii in infrastructura, invatamant, sanatate, aparare etc.

Iar platitorii de taxe si impozite nu pot primi servicii de calitate pentru banii lor, statul nemaiavand altceva de facut decat sa plateasca pensii, salarii si alte acareturi.

Ba mai mult decat atat ne pierdem capacitatea de a intretine si putinul pe care il avem deja pe ici pe colo. Nu mai putem discuta despre cercetare si investitii in viitor (nu ca pana acum s-ar fi facut mare lucru in acest sens) dar pur si simplu Romania va fi condamnata la subdezvoltare perpetua in timp ce tarile din jurul nostru se dezvolta, fac investitii, isi sustin economia.

Romania n-a mai investit de ani buni in infrastructura energetica, in constructia de noi capacitati de productie de energie electrica, sistemele de transport ale electricitatii sunt invechite, unele la limita de avarie, nu suntem in stare de 30 de ani sa construim doua reactoare nucleare de 700 MW, am devenit din exportatori, importatori de energie electrica.

Stam cu gazele naturale in Marea Neagra dar noi nu avem ce face cu ele, reteaua de distributie a acestora in teritoriu este jalnica si jenant de mica, iar industria petrochimica au capusat-o pana cand s-a dus, in mod firesc in alta lume, mai buna probabil.

Romania nu mai atrage investitii straine serioase datorita lipsei infrastructurii, lipsei fortei de munca calificate, iar aceste doua lucruri se pot rezolva numai prin investitii guvernamentale.

Noi in schimb scadem taxele si crestem salariile in zona bugetara, apoi ne laudam ca avem crestere economica, apai ai crestere economica pentru ca exista o explozie a consumului, iar consumul merge direct in cresterea de PIB dar este o crestere mincinoasa si nesustenabila pentru ca nu provine din cresteri de venituri sanatoase (in pas cu dezvoltarea economica sau prin cresterea competitivitatii noastre economice) ci pur si simplu din pix, prin masuri administrative – taieri de taxe si cresteri de salarii si pensii.

Partea cu adevarat maligna este ca tot acest consum s-a dus direct in importuri, plusul de putere de cumparare s-a transformat in export de bani, asta pentru ca in Romania nu se produc suficiente bunuri de larg consum, iar agricultura nu are capacitatea sa produca salam ci doar grau si porumb pe care le exportam, apoi cumparam un produs superior – carnea. Reteta sigura pentru o subdezvoltare perpetua.

Pentru ca noi, in loc sa investim, cheltuim.

Peste 1-2 ani se vor mari din nou pensiile si salariile bugetarilor si tot asa.

Iar senzatia mea este ca Banca Nationala sustine importurile in acest moment, intervenind pe piata de capital in favoarea leului, un lucru care nu ar trebui sa se intample. Leul ar trebui sa fie atat de slab sau de puternic cat il face sa fie economia romaneasca, un curs fluctuant liber putand sa mai ajusteze din derapajele acestor cresteri aberante de cheltuieli bugetare. Ori pe o piata normala numai zvonul unor cresteri de salarii bugetare si pensii (cand noi avem o contractie economica de 12%) ar trebui sa arunce leul direct in cap…

Ce inseamna in termeni simpli deficitul de cont curent (importuri mai mari decat exportul)? Este o eviscerare a economiei nationale si inseamna practic export de slujbe de la noi catre tarile din care cumparam, inseamna salarii mici la noi si mari la ei, mai inseamna ca economia romaneasca pierde in fiecare an echivalentul in miliarde de euro al sumei de pe deficit.

Practic pierdem miliarde de euro pe an, bani care se duc in capitalizarea companiilor straine care fac export in Romania si inseamna in acelasi timp decapitalizarea companiilor romanesti si a economei nationale. Avem deficit 10 miliarde de euro, asta inseamna ca pierdem anual 10 miliarde de euro din banii nostri, bugetul national plateste la modul cel mai propriu salariile polonezilor, ungurilor, germanilor etc si le capitalizeaza lor companiile.

Acesta este unul dintre motivele pentru care companiile romanesti nu s-au putut extinde in Europa dar avem companii din Cehia, Austria sau Ungaria (tari foarte mici in raport cu noi) care s-au extins in tara noastra si una peste alta noi le cumparam lor produsele si le dezvoltam economia in timp ce romanii raman saraci si subdezvoltati.

Asta inseamna bani aruncati in consum…

O sa spuneti ca pensionarii nostri merita o viata mai buna si asa este, o merita, doar ca nu se face sa crestem nivelul de trai – doar temporar din pacate – al unora pe spatele si saracirea restului populatiei. Pentru ca atunci cand cresterile de pensii si salarii in economia de stat depasesc bunul simt economic  platesc cei aflati in activitate. Platim cu inca o generatie de sacrificiu, cu milioane de romani plecati din tara, cu viitoare generatii de sacrificiu si cu viitoare milioane de romani care vor pleca…

In primul rand creste consumul, creste inflatia, cresc importurile. Prin inflatie pierdem cu totii si cei care au beneficiat de cresteri si cei care n-au beneficiat decat de mila Domnului, in acelasi timp creste deficitul extern pentru ca stim cu totii, consumul la noi se traduce imediat – si intr-un mod radical – in cresterea importului.

Daca importurile cresc dincolo de puterea naturala a economiei de a le acoperi, cursul leu/euro o ia la vale in detrimentul celor care au credite. Facturile cresc si ele pentru ca sunt exprimate in euro. Creditele imobiliare (majoritar acordate segmentului tanar al populatiei) devin mai scumpe.

Lovim practic tocmai in cei care duc in spate, prin productivitatea lor, economia nationala si le oferim ce? Un sistem de sanatate subnutrit, un invatamant slab spre foarte slab finantat, infrastructura deloc, un viitor sumbru.

O crestere sustenabila si sanatoasa a pensiilor trebuie sa aiba in vedere doar cresterea economica reala (nu si cea bazata pe cresterea consumului in urma scaderi de taxe sau cresteri artificiale de salarii) adica undeva la 2-3% maximum pe an si asta datorita faptului ca bugetul de pensii este deja pe un mare deficit, inca de pe vremea lui tariceanu. Cresterile de salarii in aparatul de stat trebuie sa aiba in vedere tot cresterea economica sustenabila dar si eficientizarea acestuia. Aici mai trebuie avute in vedere veniturile din mediul privat, singurul care ofera o salarizare in pas cu cererea si oferta de pe piata libera. Poti sa ai cresteri de venituri daca informatizezi sistemul si astfel reduce personalul cu 40%, sau daca personalul respectiv reuseste sa absoarba fonduri europene intr-o suma semnificativa, altfel nu faci nimic real, totul pe hartie si din pacate platesc exact cei care nu beneficiaza de absolut nici o crestere de venituri pentru ca nu sunt nici pensionari, nici angajati la stat.

Ba mai rau decat atat, blestemi Romania la inapoiere economica si sociala, tara este evitata de investitori seriosi, ramane in urma fata de competitorii sai regionali directi, se degradeaza, ceea ce avem deja. Acest lucru s-a mai intamplat, este un deja-vu pentru noi, pensiile cresc mai tot timpul, la investitii stam noi foarte prost.

Ok, stiu ca astfel de opinii nu sunt foarte populare, oamenii striga “sa ne dea ca au de unde!”, in realitate nu exista acesti bani decat daca taiem absolut intregul viitor al acestei natii. Vom mai plati pensii si salarii bugetarilor inca o perioada pana cand datoria externa (nivelul acesteia) ne va baga in incapacitate de plata, sau pana cand dobanzile vor fi insuportabile.

Atunci vom apela la FMI si Banca Mondiala, iar reteta este simpla, cunoscuta (si de fapt nici nu exista alta): cresteri de taxe si taieri de cheltuieli bugetare, doar ca pensiile odata crescute numai pot fi taiate, CCR a decis asta in 2009. Nu este vina FMI (asa cum tipa toti cand sunt fortati sa faca astfel de lucruri) ci a celor care au aruncat cu banii pe care nu-i aveau in economie, dar la fel ca inflatia si scaderea leului fata de euro, taxele crescute vor fi suportate de toti si de catre cei care au beneficiat de cresteri si de cei care au beneficiat doar de batai pe umar, dar ramanem cu inapoiere economica, va urma contractia economiei si infrastructura tot nu vom avea.

Pai este corect? Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar cresterea absolut aberanta a pensiilor cu 40%, dublarea alocatiilor nu reprezinta nimic altceva decat o incercare de mituire a alegatorilor, o mita pe care o dau politrucii din banii si din viitorul nostru si al copiilor nostri.

Banii astia inseamna lipsa in continuare de autostrazilor, a unor cai ferate normale, a investitiilor in alte tipuri de infrastructura, lipsa investitiilor in sanatate si educatie. Inseamna stagnare si chiar regres pana acolo pana unde se va pune in discutie insasi statalitatea acestei natiuni.

Inseamna vasalitate economica pentru intreaga tara, inseamna o noua explozie a importurilor si o adancire si mai severa a deficitului balantei de plati externe.

O natiune are nevoie de un minim de investitii – publice si private – numai pentru a intretine la un nivel optim infrastructura deja existenta, mai apoi ai nevoie de alte investitii pentru a tine pasul cu dezvoltarea economica si mai ales pentru a dezvolta infrastructura.

Si la fel de important, daca vrei sa ai o dezvoltare sustenabila si serioasa, trebuie sa investesti pentru a tine macar pasul cu concurenta, daca nu cumva si pentru a o depasi. Prin “concurenta” ne referim la tarile vecine carora vrei sa “le iei fata”. Vrei sa atragi tu investitii in detrimentul lor, sa cumperi tu de la ei materii prime si sa le exporti produse finite (te alegi cu salarii si impozite mari), vrei ca coridoarele de transport sa treaca pe la tine (portuare, rutiere, energetice, feroviare, depozite de toate cele, inclusiv gaze si titei etc). Astfel tu te dezvolti, oferi salarii mari si ai taxe mari si multe de colectat.

Daca nu faci aceste lucruri si esti depasit de vecini atunci tu devii o piata de desfacere pentru produsele lor, tu le platesti lor salariile in timp ce economia ta ramane sub-dezvoltata, o economie importatoare neta mai ales pe zona produselor cu grad ridicat de prelucrare. Adica exact ceea ce este astazi economia romaneasca.

Vindem grau si importam paine congelata din Germania si faina din Polonia, vindem porumb si importam carne, am devenit importatori neti de electricitate, de benzina si motorina pentru ca ne-am inchis rafinariile si industria chimica, importam legume si fructe pentru ca nu avem infrastructura de depozitare, nu avem infrastructura pentru colectarea laptelui din gospodariile taranesti, dar importam lapte din Ungaria. Si se intampla aceste lucruri (lasand la o parte coruptia de la noi si tradarea clara a intereseului national) si pentru ca Romania nu sustine, prin investitii, agricultura nationala.

Daca pensiile vor creste cu 40% (si cresterea de 14% este ametitoare, mai ales pe vreme de criza economica crunta) sau nu, nici macar nu mai conteaza, oricum in Romania aruncarea cu bani direct in consum este sport national, investitiile sunt lucruri cu adevarat rare. Practic, in campaniile electoarale auzi numai despre cresteri de toate cele, numai de investitii nu vorbeste nimeni la modul serios si astfel toata bruma de crestere economica ori este una falsa (baza pe consum – importuri – deficit extern) ori este una mica (cea reala) si bazata in general pe noroc si firave investitii straine.

Pentru ca in cazul Romaniei nu poti vorbi de crestere economica cand tu ai un deficit al balantei de plati externe mai mare, in cifre nominale, decat cresterea economica in sine. Pe hartie PIB-ul creste intr-un an cu 15 miliarde de euro, dar tu pierzi prin importuri 10 miliarde de euro, decapitalizand propria ta economie si atunci cum credeti voi ca este cresterea reala in economia noastra, adica cati bani chiar punem la PIB in fiecare an?! Si totul este finantat prin cresterea datoriei statului.

Importurile saracesc o tara, exporturile o imbogatesc. Cand importi platesti pe altii, cand exporti altii te platesc pe tine. Simplu…

De ce sunt pensiile mici? In primul rand miloane de romani au plecat din tara, muncesc si platesc pensiile celor din tarile unde au ajuns. In Romania nu si-au gasit de lucru, la un nivel decent si datorita cauzelor expuse mai sus. Un alt motiv este ca din fondul national de pensii se platesc drepturi si pensii si celor care nu au contribuit cu nimic sau pensia lor este mult mai mare decat ar avea dreptul prin contributie.

Un exemplu simplu sunt pensiile speciale, platite din contributia noastra, dar respectivele pensii nu au legatura cu contributivitatea, ele sunt cum sunt din pix. Un pilot are pensie speciala, o insotitoare de bord, un magistrat, primar, deputat/senator, sef al consiliului judetean etc. Pai daca meseriile respective sunt atat de stresante ar trebui ca prin lege contributia la fondul de pensii sa fie corelata cu drepturile banesti necesare dupa pensionare, adica sa fie platite catre fondul de pensii (de catre angajator si angajat) o suma lunara mult mai mare, in corelatie directa cu viitoarea pensie, nu sa fure banii oamenilor care nu au dreptul la pensii speciale ci doar la unele ordinare. Nu-ti convine iti gasesti alta meserie, inca n-am auzit sa te faca cineva pilot sau parlamentar cu arcanul…

Pentru ca pensia speciala este de fapt furt calificat din munca altora!

Pensiile acordate fostilor membri de C.A.P. – acesti oameni au contribuit cu sume foarte mici dar primesc aproximativ 800 de lei pe luna (se acorda inclusiv celor care n-au contribuit cu macar un leu toata viata lor). Stiti cate pensii de C.A.P. sunt astazi in plata in Romania? Aproximativ jumatate de million. Acesti oameni au dreptul la pensie conform cu contributia lor, doar ca aceste pensii erau foarte mici si atunci au fost ajustate prin adaugarea asa-zisei indemnizatii sociale, adica o suma care aduce pensia la un minim hotarat prin lege.

La sanatate la fel, patru milioane si ceva de oameni contribuie dar beneficiari sunt toti cetatenii, 16 – 17 milioane si ceva.

Patru milioane si ceva de salariati sustin intregul sistem de pensii.

Si noi inca mai speram la dezvoltare? Pai in fiecare an pierdem miliarde de euro si de fapt regresam, doar ca acest regres este mai greu vizibil: slujbe de mai proasta calitate, salarii mici in sectorul privat, investitii straine care nu mai vin (si aici chiar nu stim cate miliarde de euro pierdem in fiecare an), infrastructura de toate tipurile care se degradeaza, in general o ramanere in urma fata de vecinii nostri si condamnarea la statutul de piata de desfacere. Colonie adica, pe model de secol XIX.

Si este doar vina noastra exclusiva. Doar noi suntem de vina pentru ca suntem slabi si-i lasam pe altii se se dezvolte pe banii nostri!

P.S. Ce as face eu daca mi-as pune in cap sa distrug cea mai puternica economie europeana, cea germana? Pai as aplica “metoda tariceanu” (am mai scris despre acest adevarat “distrugator” al economiei romanesti), aplicand cateva reguli simple:

  • cresterea semnificativa a salariilor in zona bugetara (zeci de procente in 2-3 ani) si angajarea suplimentara a cel putin 1-1,5 milioane de oameni;
  • cresterea pensiilor cu zeci de procente in cativa ani;
  • sistarea – prin diverse mijloace administrative – a investitiilor statului;
  • introducerea (daca nu exista deja) a venitului minim garantat iar suma sa fie cat mai apropiata de salariul minim pe economie;
  • dezvoltarea de noi sisteme (scheme) de ajutoare mai ales pentru cei slab calificati si cei care oricum nu s-au omorat cu munca de-a lungul vietii lor;
  •  scaderea varstei de pensionare concomitent cu cresterea pensiilor.

In doar cativa ani economia germana si-ar pierde competitivitatea pe piata mondiala, ar incepe exodul oamenilor de valoare, tara ar fi ocolita de investitii (nici macar propriile companii nu ar mai investii in economia germana), infrastructura din toate domeniile ar incepe sa se degradeze in lipsa fondurilor necesare sustinerii ei etc.

Va suna cunoscut?!

GeorgeGMT

161 de comentarii:

  1. Vad ca Legea MiLoGilor (stabilirea socialista a salariului minim brut la 60% din cel mediu brut, pe care o vrea si mUERSS) probabil o s-o rezolve inainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie, pt. ca asa e bine la casa omului, vrajeli inainte de vot.
    http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?nr=295&an=2020
    https://www.rumaniamilitary.ro/o-palma-data-milogilor-socialisti-pleonasm-si-faimosului-lor-60

    9
  2. Bai, GeorgeGMT, economistu’ lu’ peste prajit, referitor la cresterea pensiilor, sustii niste aberatii care dovedesc ca habar nu ai cu ce se mananca treaba asta sau mai rau ca sustii eforturile penale de imbogatire fara just temei a ciumei galbene! Afla si tu ca pensile se platesc de la BUGETUL ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT si nu de la Bugetul de Stat, acestea fiind total separate, conform Constitutiei (art. 138, sper ca nu ai nevoie de link!)! Si daca BASS se alimenteaza in cvasitotalitate din CONTRIBUTIILE ANGAJATILOR romani (Legea 263/2010, Legea 127/2019), daca facem un minim efort, putem vedea jaful lichelelor pnl pe care le sustineti cu aplomb. Astfel, raportand la luna aug. 2020, conform min. muncii http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/statistici/date-statistice sunt 5.566.982 salariati (si nu 4 mil., cum sustii tu in articol!!), care vor nu vor, platesc taxe (e lege si statul nu te iarta!), impozite si, ce e mai important, platesc CONTRIBUTII PETRU PENSII-25% din venitul brut!! Acum, daca cei 5,57 mil. angajati, la un salariu mediu brut de 5.337 lei (https://insse.ro/cms/ro/tags/comunicat-castig-salarial) platesc 25% contributii (nu mai punem si contributiile angajatorului pt. grupe munca!!), ochiometric vedem ca se aduna lunar peste 7,4 miliarde lei la Bugetul de pensii! Pe de alta parte, lunar se platesc pensii de maxim 6,6 miliarde lei (4,9 mil. pensionari x 1.389 lei pensia medie (http://mmuncii.ro/j33/images/Date_lunare/pens_total_092020.pdf si http://mmuncii.ro/j33/images/Date_lunare/pensie_stat_092020.pdf)! Concluzia: catu.mitu si lukovid au furat lunar peste 700 mil. lei din Bugetul de pensii (diferenta asta ar fi asigurat exact cresterea cu 40% a pensiilor pt. perioada sept.-dec. 2020!!) !! E clar, nu? Ciuma rosie nu a facut niciodata asa ceva; verifica si daca gasesti fac ce spui; asa au putut creste punctul de pensie de la 734,8 lei pe timpul lui petrov la 1.265 in sept. 2019, urmand sa-l creasca la 1.775 lei in sept. 2020, daca nu pogora peste noi ciuma galbena, cu sprijinul unor comentatori habarnisti ca tine! Eu nu zic ca cei 700 mil. lei i-au dus acasa; i-au mutat la Bugetul de stat (unde sunt mari probleme), numai ca lucrul acesta e INTERZIS DE CONSTITUTIE: art. 139 (3) Sumele reprezentând CONTRIBUŢIILE la constituirea unor fonduri se folosesc, în condiţiile legii, NUMAI POTRIVIT DESTINAŢIEI ACESTORA (adica, pt. PLATA PENSIILOR, spune Legea 263/2010 si Legea 127/2019)!! E clar acum? Deci bani pentru crescut pensii sunt kakalau, singura cerinta e sa fie responsabilitate si sa nu se mai fure, asa cum faceti voi!!
    Si ca sa vezi ca au fost bani pt crestere, vezi si comunicatele lu’ citu.matu: https://www.mfinante.gov.ro/pagina.html?pagina=buletin&categoriebunuri=executie-bugetara,rapoarte-trimestriale,rapoarte-semestriale,rapoarte-anuale,arieratele-bugetului-general-consolidat,comunicari-opc [Notă privind execuţia bugetului general consolidat – august 2020] in care ne spune, la pg. 3, ca “Contribuțiile de asigurări au totalizat 73,71 mld lei în primele opt luni ale anului 2020”!!! Deci a strans 70 mld. Contributii si a platit vreo 48 mld. Pensii!! Bai, ma lasi cu hotii vostri!!

    54
    • Las la o parte care ciumă este mai ciumă și mă rezum strict la matematică:
      Dacă lunar intră 7.4 miliarde și lunar se plătesc 6.6 miliarde, ăia plus 0.8 miliarde ți se par 40 % din 6.6 miliarde? sunt doar 12.12 %. Adică atât cât au spus că dau. Las la o parte că toate casele de pensii au angajați și sedii care consumă.

      20
      • FlorinA: mai calculeaza! Unde sunt cei 0,8 mld. pt. 8 luni (ian-aug 2020)! Au cam disparut nu?!

        7
        • Nu știu, poți trimite curtea de conturi să vadă unde-s. Dar, oricum o dai nu-ți ies 40 %. Sau ai vrea să-ți suplimenteze de la Bugetul de stat restul până la 40 %.

          12
        • Salut. Ma nae Marcel pai cum ii bagasi si pe publici la calcul calculeaza doar privatu ca ala produce, public e platit din buget si ai sa vezi ca ti da cu virgula rau de tot, mai deschide si Mata o carte de heconomie ce naiba te faci de poveste.

          11
    • 4 milioane de angajati sunt, restul sunt angajati la stat, intr-un fel sau altul, asa ca nu conteaza in mod real, banii se invart dintr-un buzunar intr-altul.
      Bugetul de asigurari de sociale este pe deficit inca din 2010 iar bugetul de stat pune diferenta.
      In 2019 deficitul bugetului de pensii (ca sa inteleaga toata lumea) era la sase luni de 1,4 miliarde de lei, iar pensiile politistilor, militarilor, judecatorilor etc sunt platite direct de bugetul de stat si nu din bugetul de pensii, asta mai insemna in 2019 inca 9 miliarde de lei per an.

      Daca indexam totul cu 40%, ajungem la sume cu totul astonomice.

      Daca nu stii despre ce vorbesti cauta de citeste..

      https://www.zf.ro/zf-24/gaurile-negre-bugetul-pensii-asigurarile-stat-sase-luni-au-gaura-3-2-miliarde-lei-deficitul-bugetului-pensii-ajuns-1-4-mld-lei-cel-casei-asigurari-sanatate-1-8-miliarde-lei-18417264

      https://www.digi24.ro/stiri/economie/raport-cresterea-pensiilor-cu-40-ar-duce-la-cresterea-deficitului-bugetar-la-peste-11-din-pib-anul-viitor-1371907

      11% deficit bugetar in 2021 este catastrofa …

      37
      • Nu e chiar același lucru dacă un angajat la stat lucrează la hidroelectrica sau antibiotice, companii care generează valoare adăugată sau e polițist local la primărie…
        Ca număr de oameni din administrație raportat la populație nu stăm rău. Problema e nr. prea mic de salariați de la privat și companiile productive ale statului care trebuie să îi susțină.

        9
    • „vor nu vor, platesc taxe (e lege si statul nu te iarta!)”

      Epic! N-am mai râs așa bine de mult!

      Acum închidem televizorul (Latrina 3 sau Rromânia TV) și ieșim pe stradă, să vedem cum statul oferă amânări de taxe (cu aromă de anulări), sau cum statul nu încasează taxe de la anumiți indivizi (îmi vine în minte un oarecare dezolator imobiliar, actual primar de sector, sper că n-ai nevoie de link!) sau cum statul nu-și încaseză amenzile…?

      23
    • 4 mil sunt contribuabili reali ,restul sunt doar sume de la stat redirectionate din salarii,ca sa sustii salariile alea trebuie sa cresti taxele nu sa le diminuezi sau sa te imprumuti daca tie iti place sa te minti si sa amanetezi viitorul altora ca sa iti fie bine e treaba ta,studiaza alta problema 4 mil de angajati trebuie sa sustina 4,9 mil de pensionari si 1,5 mil angajati la stat
      ia si socoteste salariul mediu la privat ,salariul mediu la stat si pensia medie si echilibreaza bugetul ,cu venituri reale nu din pix

      14
    • Volguța, tu ești, peremisto? Că știu că ești dottore în științe economice. Așa, brava ție, dă tare în ciuma galbenă, care suge sângele poporului. Pot să îți dau o dedicație, tot de la o doamnă. Dar ce Doamnă a fost!

      28
    • MarcelF22–atunci daca tu ai dreptate ,etc etc ,,,,cum explici situatia precara din romania ? sau cel putin te rog lumineaza-ne si pe noi cu ce trebuie de facut…

      6
    • Auzi bai *editat da tu de cand esti asa de *editat mai treci pe la *editat sa o vizitezi?

      Vrajeala insirata de tine vad ca a tinut la vreo 12 dobitoci ca tine doar ca pe aici mai tre si altii decat votantii PSD. Din toate calculele alea de mai sus ai uitat sa scazi personalul bugetar si cel external administratiilor locale si nu numai (privati oe hartie dar bugetari in realitate). Ori bugetarii in cvasi majoritatea lor oricat ar vrea sa zica ceva de contributii in fapt tot din banii privatilor traiesc si platesc acele contributii.

      Mai mult o tot dai cu niste calcule atat de strambe si inselatoare si incredibil de tampite ca mai mai te si crede lumea!

      Bai *editat pana sa postezi mai gandestete ca exista oameni care si pricep ce se intampla si cum se calculeaza totul.

      Aici nu e oala *editat din care mananci tu si familia ta(Latrina 3) *editat. Asta daca asta esti si nu esti ceva si mai rau(dar nu cu mult) si anume un trol Sputnik.

      12
      • nu ne-am jignit dom’le ,el m-a facut hahalera pe mine si eu oligofrn pe el….ramanem prieteni?

        10
      • 22 and counting…

        2
        • 22 si eu intre ei pentru ca gandesc, spre deosebire ca altii pentru care gandesc altii si ei doar rumega… Iar eu, ghinion pentru unii,, lucrez in domeniul privat ca liber intreprinzator. Si sunt deranjat de cei de la stat cu salarii luate pe munca putina, multi dintre ei din pacate, de cei cu pensii speciale, de cei cu salarii uriase comparativ cu munca prestata, de unii “eroi din linia intai” ce dau sfaturi pu…imii cand ei traiesc ca nababii conform declaratiei de avere si de multe altele. Dar agenda autorului articolului este clara si transparenta pentru oricine traieste in tara si munceste cinstit.

          4
    • @marcelF22
      M-ai ginit

      Ba baiatule de la 22
      Tu nu vezi ca tara se scufunda
      Si se scufunda pt ca nu avem si n-am avut conducere
      Daca mai statea pesede cativa ani se schimba numele tarii in hotia.

      De ce crezi ca la unguri austrada e de trei ori mai ieftina ?
      De ce polonezii au autostrazi, cai ferate, industrie militara, etc. ?

      De ce lichele de la pesede nu vor fonduri europene ci vor fonduri de la conducerea tarii ?
      Pt ca fondurile europene inseamna control
      De ce valcovu (strategu pesede) nu a vrut autostrazi din fonduri europene si spitale regionale din fonduri europene ?
      Pai a declarat chestia asta comisaru evropean, numit de pesede, corina cretu

      De ce fostu primar de la sec 5 cu nume de carte sfanta lua 30-40% din toate lucrarile din sector
      De ce prof universitar inculpat oprescul lua peste 50 %
      De ce sncfr a cumparat pt hotelu astoria lenjerie de pat normala si scumiere nornale la 10.000 lei sau mai scump – necolaiciuc zice ca era o intelegere intre vanghelie, geoana si mitrea
      De ce primaru rin a facut jdemii de apartamente pa persoana fizica si n-a platit impozite
      Raspunsu este simplu: ca sunt de la pesede si aveau sprijin nelimitat de la conducerea partidului

      De ce nici un partid politic din tara nu are atatia hoti si infractori ca pesede
      Da n-are cum sa fie adevarat

      Tie baiatule de la 22 iti doresc sa primesti ce meriti
      Hotii, talharii si violatorii eliberati de legile bune ale pesede sa iti calce pragu – asa poate o sa te trezesti din somn, dar nu-i sigur; drumu tau duce spre intuneric

      Nimeni in istoria noastra nu a facut atata rau cat pesede alede si restu
      Sa pui sefi peste tara tepari ca valcovu care isi pune amantele direct sefe peste diverse structuri
      Una de la contabilu primariei comunale ajunge sef la anaf
      Alta care n-a facut nimik in viata direct de pe bancile scolii sefa la agentia medicamentului

      Pe de alta parte, cresterea chetuielilor bugetare ca asistenta sociala, pensii, alocatii, etc , nu stiu daca este determinanta pt viitorul economic
      La mintea mea tara se scufunda pt ca n-avem legi
      Iar legile pe care le avem nu avem cine sa le aplice
      Sefii militiei se intalnesc cu sefi clanurilor de infractorii noaptea ca sa ii intrebe ce sa facem – pai ar fi pacat sa suparam infractorii
      Sefu militiei zice ca avea ordin de la ministru
      La dezvoltare e unu care i-au trebuit decat 20 de ani sa se trezeasca sa plateasca impozit – parca-i frate cu primaru rin

      Stie pesede bine ca infractorii tb sa aiba drepturi

      Autoritatea judecatoreasca e praf
      Si-a dovedit totala incapacitate de a face ordine in tara – numa suspendare, achitare sau pedepse de asrea de 1, 2 maxim.4 ani
      Si e vorba de corduneanu, camatarii, etc etc.
      Norok ca face dreptate Cel de Sus si dispar aia a lu pian dupa faptele lor

      Iar parchetu jeneral se misca din ce in ce mai greu
      E deja pe perfuzii

      A avut grija pesede a pus doar tradatori in ceseme, cecere, etece.

      Cum sa spui ca e legal sa furi
      Intr-o tara care a ajuns in halu asta pt ca infractorii tb sa aibe drepturi
      In care minele, fabricile si uzinele au ajuns la sapa de lemn
      Ca aia din conducere era hoti sau prieteni cu hotii

      22
    • SIGUR AI PENSIE SPECIALA.-BINEINTELES CA PENSIILE SE POT MARI CU 700% DACA FACEM LEUL GREIERAS ADICA 1EURO EGAL 700LEI.

      4
    • Bugetul de pensii a fost echilibrat pe termen scurt printr-o operatiune de tip Munchausen – scoaterea din mlastina tragandu-te de propriul par. Au crescut brusc incasarile la bugetul de pensii in baza cresterii salariilor bugetarilor (salarii mai mari la bugetari -> contributii mai mari la bugetul de pensii). Gaura insa a fost mutata in alta parte: la bugetul de stat, cel care varsa acei bani la bugetul de pensii. Partea proasta este ca de fapt gaura la bugetul de stat va ramane si va creste, dar in curand va reaparea si va creste si gaura la bugetul de pensii, (si asta chiar si in lipsa maririi de 40% a pensiilor, ea insasi sinucigasa). De ce? Pentru ca vor intra in plata obligatiile viitoare de plata asumate prin cresterea de salarii ale bugetarilor, pe masura ce acesti bugetari cu salarii marite vor ajunge la pensie (contributiile marite acum genereaza datorii proportionale in viitor).

      5
    • “Contribuțiile de asigurări au totalizat 73,71 mld lei în primele opt luni ale anului 2020”!!! Deci a strans 70 mld. Contributii si a platit vreo 48 mld.”

      Acele contributii includ si somaj si sanatate, normal ca nu au folosit toti banii pentru pensii. Contributiile pentru pensii incasate au fost 44,7 la care s-au adaugat cam 9,5 subventii de la bugetul central.

      Asta conform aceleiasi surse evident: https://www.mfinante.gov.ro/pagina.html?pagina=buletin&categoriebunuri=executie-bugetara,rapoarte-trimestriale,rapoarte-semestriale,rapoarte-anuale,arieratele-bugetului-general-consolidat,comunicari-opc

      2
    • Cat mai costa 100 de mesaje postate pe forumuri? Intreb asa pentru un prieten.

      4
    • Marcele tu te iei de George cu economia dar tu nu sti diferenta dintre media ponderata si media aritmetica.
      Daca faci un grafic cu valoarea pensiilor si salarilor ai sa vezi ca ele nu au o progresie liniara. Adica graficul prezinta o curba de oridnul 2. La fel si cu salariile.
      Daca vrei sa afli bugetul contributiilor si bugetul pensiilor rebuie sa faci folosesti media ponderata nu slariul mediu si pensia medie care sunt medii aritmetice.
      Ai sa vezi ca obtii cu totul alte valori si ca bugetul de pensii se imprumuta sa acopere gaura.

      1
  3. Ați văzut programul electoral al PSD? Creșteri salariale și de pensii suplimentare fata de ce s-a dat până acum, salariu minim de 3500 lei.
    Demența totala, lipsa de rațiune și inconștienta la nivelul cel mai inalt.

    Sa o spun pe aia dreaptă, daca nu vom avea o majoritate solida PNL – USR+ din decembrie Romania intră în faliment. Nu numai că nu vor mai fii investiții cu consecinte dezastruoase, dar vom intra in incapacitate de plată.

    24
    • Ok. Soluția care ar fi?!
      Diminuare cu 25-40% din salarii?

      Mă tem că ura față de unii aduce vertij miopic.

      Unde sunt investitorii de dreapta?
      Unde sunt scăderile de impozite și taxe?

      A. Facem politică prin postări și afaceri de la țâța Țării?

      3
      • Solutia este impozitu progresiv pe venit
        Si asa este normal ca asa e in toate tarile din vest inclusiv US

        Marea descoperire comunista impozitu fix este o chestie venita de la moskva, cu o manipulare ordinara, daca castigi putin vei plati doar 16 %, daca castigi mult vei plati tot 16 %

        La mintea mea venitul minim ar trebui sa vina cu facilitati, reduceri de taxe etc. ca asa e peste tot

        Am auzit, se prea poate sa ma insel, ca au scris niste laurrati de Nobel in economie ca impozitu progresiv pe venit este cel corect

        Tarile nordice au cele mai mari impozite pe venit
        Au universitati si cercetare de varf
        Au armate si industrii serioase
        Astia sunt comunisti, n-au habar de nimik
        Le spunem noi cum e impozitu fix si cad toti pe spate fara sa tragem nici un glont

        • Eu cred ca impozitul progresiv e de la marx din caiet.
          16% din 3000 de lei e mai mult decat 16% din 2000 de lei.
          In al doilea rand nu e moral. Adica unu cu salar mic sa nu plateasa taxe si impozite dar sa aibe aceleasi beneficii ca unul ce plateste de 3-4 ori mai mult. Ba peste asta hai sa le mai marim si impozitul mama lor de chiaburi.
          Hai sa iti spun ceva. Eu tot timpul am avut salar peste medie. Dar pentru asta am facut niste sacrificii si am muncit de mi-am amanetat jumate din sanatate. Asa ca nu imi convine ca unul ce a stat pe la terase de la 16 ani sa imi spuna mie cat trebuie sa platesc eu impozit.
          Iar asta cu salarul minim e falimentara. Pentru ca nu poate statul decide cat valoreaza munca ta. Asta o decide piata.

          2
          • „Asta o decide piata.”
            Ai grija cu asta. Lumea se automatizeaza. In curand, munca nimanui nu va mai valora nimic 🙂 .

            1
          • Impozitul progresiv functioneaza numai daca statul are o strategie clara de deduceri fiscale pentru a stimula economic ceea ce il intereseaza si numai daca salariatul respectiv reuseste constant sa acopere nevoile de consum din salariu, la un nivel decent, fara sa se imprumute.

            Iti dau un exemplu: statul este interesat de sanatatea copiilor, sa zicem. Daca ar exista un impozit progresiv, statul ar putea acorda deduceri parintilor pentru impozitul aferent veniturilor cheltuite de acestia pentru a plati lunar un abonament la o sala de sport, pentru a stimula efortul fizic pentru copil.

            NU e cazul Romaniei! Pe statul roman nu il intereseaza nimic.

          • @spring
            Impozitu progresiv nu este rezultatul ideilor lui Marx

            Si la mintea mea, exceptiile gen Einstein si restu merita scutire de impozit – ori astia nu au vrut niciodata impozit fix
            Astia cativa au fost exceptionali si merita scutiri de impozite si taxe
            Dar oamenii astia mari nu au vrut tratament special

            Impozitu progresiv iti permite sa incasezi cu mult mai mult decat impozitu fix
            Iar cheltuirlile bugetare sunt foarte mari si tb avoperite de undeva
            E mai simplu decat pare: iti tb incasari mai mari ca impozite si taxe ca faci fata tuturor cheltuielilor bugetare
            Poate exista o discutie legata de cresterea gradului de incasare

            Societatea occidentala a ajuns acolo prin diverse experimente nefericite
            Educatia de varf inseamna investitii mari
            Asta au Corea de Sud si tarile nordice
            Dar asta iti da posibilitatea sa cresti

            Ori banii multi pt invatamant, asistenta medicala, inzestrare militara etc pot fi adusi doar cu impozit progresiv

            Doar intr-o tara ca a noastra
            Cu un Ion Iliescu care ne propune o democratie originala
            Putem gasi justificari pt un impozit fix original asa e mai comod pt unu sau altul dintre noi

            Numai ca societea nu e formata din doar cei cativa care au aptitudinile si experienta necesara ca sa castige mai nult decat grosul natiunii

            Societatea noastra e formata cu preponderenta din cei cu venituri mici
            Iar multi sunt sub nivelu minim
            De aia parasesc si au parasit tara atatia
            Si-au pierdut orizontul

            Ori toate tarile astea unde au plecat rumanii sunt cu impoxit progresiv
            Societatea rumaneasca nu este formata doar din cei care castiga suficient sau mult
            Societatea noastra e formata in majoritate de cei de jos

            Legea impozitarii se face pt toata tara
            Nu pt 1, 2, 3 persoane care poate ca merita un impozit mai mic

            • „Numai ca societea nu e formata din doar cei cativa care au aptitudinile si experienta necesara ca sa castige mai nult decat grosul natiunii”
              Doar ca aia trag economia inainte. Taxeaza-i tu pe aia mai mult sa vezi cu cati ramai.
              Taxa progresiva in statele cu economii functionale are o stacheta totusi ridicata. In uk pana in 12.500 pe an e impozit 0. Pana la 50.000 e 20% si peste e 40%.
              Dar impozitul ala de 40% a fost introdus tot de PSD-ul lor. Si nu ca sa aibe mai multi bani. Dar asa de ciuda, ca asta ii motiveaza pe ei. Cei care castiga peste 50.000 oricum sunt putini si nu de acolo se aduna grosul. Problema e ca nativii nu mai sunt dispusi sa faca eforturi sa ia 50.000 pe an. De aia in jobuile de top sunt si peste 50% imigranti. Ai lor care sunt buni o taie spre zori mai albastre, SUA, Singapore, Dubai.
              Si daca pana in 12.500 care este cam 85% din salarul minim garantat, nu se plateste nimic, asta muta povara pe clasa de mijloc. 50% plateste 90% din taxe.
              De cand au introdus salarul minim, toti angajatori platesc minimul, deci vadul de impozitare e mic. Si atunci normal ca ai o gaura care trebuie sa o acopere altii. Si cum normal toti socialistii dau vina pe bogati, toti au impresia ca de acolo vin bani multi la taxe. De fapt cocoseaza clasa medie. Ca impozitul ala nu merge la milionari. Merge la ala care trage mai tare. Deci nu de acolo sustii colecta. O sustii cand ai un vad mai mare sanatos. Si ai consum ca si din TVA de aduna cota mare + accize.
              Pe urma e si aspectul moral. Cine esti tu sa decizi cat trebuie eu sa platesc? Cine esti tu sa imi stabilesti me un prag de impozitare mai mare? Pe baza a ce? Ce suntem noi? Colectiv sau indivizi?
              Eu nu spun ca nu trebuie sa ai o plasa de siguranta sociala, dar pe munca mea si pe sanatatea mea cine esti tu sa imi iei ce e al meu ca sa se simta altii mai bine? Ca oricum cu un venit mai mare platesc mai mult si am fix aceleasi beneficii ca unul care nu plateste mai nimic.
              Inca o chestie, daca ai elimina ajutoarele sociale si asigurarea medicala gratuita pentru putori ai ramane cu mai multi bani decat daca ai impozita progresiv.
              Si un ultim aspect, daca cineva are un salar mai mare, ori va economisi, ori va cheltui. In ambele cazuri se aduna mai multi bani la buget decat daca l-ai impozita mai mult, pentru ca se produce impozit pe capital, pe investiii sau TVA pe ce cheltuie. Cand cheltuie sau investeste creaza alte locuri de munca. Toate asta iti creeaza crestere economica si automat un buget mai mare cu o colecta mai mare.

              4
              • Societatea romaneasca nu e dusa inainte de aia cu venituri mari

                E posibil ca alte societati sa fie duse inainte de cei cu venituri mari, desi nu e intotdeauna adevarat

                Paradoxal in societatile occidentale in perioade de criza cei cu venituri mari (in conditiile existentei in acele tari a impozitului progresiv) solicita din oficiu majorarea impozitarii – exista exemplu american in acest sens

                La mintea mea, societatea e dusa inainte de aia care gandesc, construiesc si supravegheaza modelu dupa care merge societatea respectiva
                Si daca astia nu-s altruisti e greu –
                Iar daca sunt si infractori aia de sus sau prieteni cu infractorii
                Ajungi unde suntem noi azi

                Daca ai infractori la conducerea tarii sau prieteni cu infractorii in final te vei prabusi

                Nu inventam noi apa calda

                Paradoxal la 1900 tarile rumane aveau plin de boieri bogati cu venituri fabuloase, dar tara si grosu ei era intr-o stare proasta, cu multe scandaluri de coruptie si un orizont cetos

                Banii sunt importanti, fara ei nu faci mare lucru
                E foarte important cum ii administtezi
                Dar banii nu sunt totul.
                Natiunea inseamna idealuri, obiceiuri, aspiratii, comune

                UK este inca imperiu chiar daca ii zice cum vor ei
                Rusia este iara imperiu – vezi numai suprafata
                La fel US, China, India, Brazilia, Japonia.

                Astea nu pot fi modele pt noi
                Modele pt noi pot fi doar societatile nordice
                Ori tarile nordice au impozite aproape duble fata de englezi

                Sigur tb facuta o analiza serioasa
                Un studiu de impact
                Si o informare a populatiei

                Dar actualul sistem nu este bun la noi

                • Cand o sa ai populatie scazuta ca-n tarile nordice, prin comparatie cu suprafata si resursele (nu pun Groenlanda la Danemarca), atunci sa-mi spui sa-i luam pe nordici ca exemplu.

                  Mai reduci populatia Romaniei cu vreo treime, jumatate, crescand astfel resursele per capita…si atunci poti sa aplici ce vrei tu…in „stil nordic”.

  4. Rahatii astia din PSD trebuiesc scosi din parlament. E ok si cu stanga da nu cretinoizii astia. Sper sa-i ia dracu la alegeri chiar daca si ceilalti nu-s minunati.

    23
    • PSD nu e stanga e centru dreapta iar PNL nu e dreapta ci tot centru dreapta, si unii si altii fac pomeni strict pt electroratul lor dar politici rele de stanga sau de dreapta nu aplica niciunul dintre partide.

      Fara investitii serioase din partea statului in economie salariile la noi nu vor creste, ma refer aici la investitii care atrag alte investitii, dar asta-i Romania, cu cat mai multe vrajba cu atat mai bine pt aia mari.

      Da s-ar vrea s-ar resolve si anomalie gen pensii special, legarea salariului personalului bugetar de un anumit indicator economic, faptul ca nu ai voice sa folosesti fondurile de pensii de stat la alimentarea gaurilor de la bugetul de stat etc…..dar e mai bine asa pt toata lumea din politica, mai multe butoane atunci cand guvernezi .
      Sa I-I is dreacului pe toti din PSD, PNL &PD , sper ca USR-ul sa le dea la bot la toti

      7
      • Gresit: de stanga inseamna sa promovezi interesele maselor (grupurilor de cetateni), de dreapta, inseamna sa promovezi interesul individului.
        La noi nu exista nici stanga nici dreapta. Partidele politice sunt simple paravane pentru hotie, pana ce aceasta se va legaliza, cu legi, hotarari CCR, orice.
        PSD a rezolvat deja partea cu dezincrimarea celor mai frecvente fapte de coruptie, a introdus Inchizitia justitiei

        1
  5. Superb articolul,de departe cel mai bun articol citit pe RoMil in ultimii ani….insa pana cand gandirea pe termen de 4 ani a “politicienilor “ Nu se va schimba,speranta e doar la UE sa forteze cumva aducerea pe fagas “normal “ de guvernare a Romaniei,trist de altfel sa astepti strainii sa si faca mila de tine sa-ti dea o scatoalca dupa ceafa sa te trezesti la realitate ?

    9
  6. Cea mai mare problema o constituie televiziunile care mint in continuu pulimea. Pana nu o sa inceteze manipularea abjecta si stiri de genul ‘bomba bombelor’ ‘ pnl taie pensiile ‘, romanul comun o sa puna stampila tot pe psd, din reflex.
    Din pacate, destinul ni-l decide un numar imens din populatie aflata in incapacitate de a-si folosi mintea.

    15
  7. Nu înțeleg înverșunarea asta împotriva pensiilor și a alocațiilor pentru copii. Nu aveți părinți și copii? Pensia e un drept cîștigat, indiferent cum încearcă unii să explice sistemul de pensii ca o schemă Ponzi. De exemplu nimeni nu se deranjează de ce se întîmplă cu fondul de pensii private la care contribuim toți, trecînd peste discuția cu naționalizarea lui. Iar orice ajutor pentru creșterea copiilor e bine venit. E amuzant chiar, în articole despre viitorul nației și în multe comentarii, o soluție pentru creșterea natalității și stimularea tinerilor să rămînă în țară era și creșterea sprijinului statului pentru tineri și pentru familiile tinere, inclusiv prin alocații pentru copii generoase.
    E trist, dar tocmai în categoriile vulnerabile dai. Nu contează jaful din bugetul public, pensiile și alocațiile sînt cele care fac gaura. Iar asta e o explicație care vine de la oameni serioși gen ministrul Cîțu.

    19
    • Nu, bre, spre deosebire de voi, noi suntem niste monstri fara suflet.

      N-avem empatie, compasiune, nu luam apararea celor mici…asa cum faceti voi si numai voi aveti voie sa faceti (dupa 10 milioane de morti ai nazistilor si 100 ai comunistilor…tot cautati formula aia miraculoasa, n-ati gasit-o nici acu si tot n-o veti gasi, nu exista)
      ..si categoric nu avem parinti si copii, ne-am nascut in eprubeta, suntem extraterestri.
      Traim doar ca sa va vedem pe voi, „oamenii”, suferind.

      100%sarcasm…daca nu era evident pentru cei de la Gradinita Trandafirilor.

      34
      • Corect. Veșnica împărțire între noi și voi, nu există cale de mijloc, cine nu e de acord cu ideea e dușman, pesedist, sorosit, tefelist, orice personaj negativ se poate imagina, nu doar un om care are o părere diferită.

        14
        • Da. Noi, adultii si voi copiii, care vreti, vreti, vreti…de la altii.

          14
          • Cu respect către tine ,donm Răzvan …și eu sunt copilul cuiva! Am și eu părinți, cu vârste respectabile , (69 ,71 de ani ) ca și mulți alții …!!! Cum facem, sa împăcăm lumea ,când noi ăștia tineri și frumoși ,numai buni de muncă ; trebuie să susținem din salariile noastre mizere …o societate tot mai imbatranita ….Întradevăr „vrem ,vrem ,vrem …de la alții ; cum și alții vor de la noi …..nimic mai mult nimic mai puțin !!!…. Se doresc pensii rezonabile indemnizații mai mari pt copii ,se dorește normalitatea …minunat gând !!! … Ce ne oprește să le avem pe toate ???

            12
            • Creierul.
              Asta „va opreste” si bine face! Folositi-l, Dzeule!…pentru a intelege o realitate pe care nu aveti cum s-o modificati prin vise/intentii „de bine”, fantasmagorice. Terminati cu tampeniile stangiste de genul „viata ar trebui sa fie mai buna”, a vrea si a realiza sunt chestii diferite, in spatele acestor intentii de bine prost intelese/aplicate se afla dezastrele.

              Mai copii naroji, voi nu sunteti capabili sa intelegeti ca totul in civilizatia umana este un Caritas/Ponzi! Totul.

              Nu numai economia insasi (comertul, schimbul de produse/servicii/bunuri), asa cum am explicat eu aici extrem de simplu, spunandu-va ca atat vanzatorul cat si cumparatorul percep tranzactia ca un castig, deci amandoi se percep ca invingatori, insa de fapt unul este pierzatorul: https://www.rumaniamilitary.ro/venezuela-2019-1-mai-muncitoresc-si-cea-mai-importanta-lectie-de-economie-din-viata-voastra

              …ci absolut totul e un Caritas:
              asistenta sociala, medicala, bancile, salariile si pensiile…totul este un Caritas pe diferite nivele pentru ca implica ideea de „garantare a victoriei” pe diferite nivele – ca in cazul simplificat al comertului in exemplul/linkul de mai inainte…sau macar perceptia acestei victorii, desi realitatea este bazata exclusiv pe risc: exista invingatori si invinsi (si aici capitalismul bate Ponzi/Socialismul pentru ca recunoaste si – mai ales – sustine onestitatea aceastei realitati).
              _____________

              Pensia, in special cea de stat, Pilonul 1, este de departe expresia acestui Caritas tocmai pentru ca este „garantata”; ea este de fapt echivalentul unui munci depuse cu multi ani, chiar zeci de ani inainte. Prin urmare valoarea sa va fi mereu extrem de scazuta pentru realitatea prezenta a valorii bunurilor/serviciilor, indiferent de valoarea contributiilor (care sunt de fapt „investitii”).

              Salariul in schimb este un Caritas cu mult mai mic decat pensia pentru ca reprezinta valoarea imediata a muncii depuse, productiei realizate…basca riscul – mai ales la salariile private (care joaca rolul de echilibru).

              Comunismul si cei 30 de ani de democratie chiar nu v-au convins/invatat pana acum ca nu se poate „garanta” nimic in afara de o competitie onesta si nicidecum rezultatul acesteia?

              Orice „trisare” din partea statului in genul pensiilor crescute din pix (sau a salariilor minime crescute din pix sau a anumitor servicii sociale/medicale etc „garantate” de stat) forteaza economia sa reactioneze ca o contra la acesti „castigatori fortati”, de moment, incercand sa balanseze „castigatorii si invinsii”. Orice „facere de bine” exagerata duce la o reactie opusa….in general preturile (pentru ca ele sunt liantul/expresia economiei), cresterea lor si deci scaderea puterii de cumparare.
              ________________
              Ca „sa le ai pe toate” trebuie intai sa castigi undeva! In dauna altuia!
              In cazul de fata, statul trebuie „sa castige ceva” de la altcineva…pe scurt, statul trebuie sa asigure capacitatea cetatenilor/afacerilor sale sa faca profit „in dauna” altor entitati statale/cetatenesti, straine. Aici intervin investiile si crearea/vanzarea produselor/serviciilor „in castig”..care, prin taxele platite la stat…permit statului sa plateasca pensii din astea fantasmagorice pe care le vreti.

              La naiba, parca explic unor prescolari, mor de ciuda cand va vad asa de copilarosi.
              Periculos de copilarosi.

              24
              • e și ei oameni,majoritatea tăcută insă trebuie să-și asume rolul de reformare al țării …ceilalti nu o vor face niciodată.

                6
              • Culmea …..Sunt perfect de acord cu dumneavoastră , in multe privințe și puncte de vedere …Dar o să aveți o surpriză!!! …Nu toți tinerii stau cu mâna întinsă !!!Unii dintre noi fac pe tot posibilul sa și acționeze în consecință ….spre deosebire de generațiile anterioare care au stat ,stau și vor sta cu mâinile încrucișate și capul plecat la pomeni electorale ….. Pe model de iobăgie (da boiere și mie !!!) !!!! PS: întradevăr „DA” sunt preșcolar când vine vorba de furaciunea care se face voit cu sprijinul partidelor ,care indiferent de culoare lor nu au făcut nimic ;decât minciuni și hoții in vazul tuturor …. „DA”sunt un novice când vine vorba de promisiuni deșarte , și minciuni electorale …sunt un naiv din naștere ,când vine vorba de încredere în politic și schimbarea care ne-o promit de atâția ani …Personal cred că această prelegere trebuie sa o faceți generațiilor anterioare ,care s-au lăsat păcăliți și hipnotizați de vorbele dulci ale parlamentarilor dâmbovițeni . astora putini ,care inca încearcă să răzbată într-o țară care nu-i vrea și mereu se găsește sa le pună bețe în roate … Tinerilor astora, ar trebuii să le faceți statui și să-i puneți pe ,pedestal ….sunt singurii care mai luptă pt o tara normala ;restul deja s-au predat situației și au capul în pământ precum struții !!!!

                8
    • #Stefan. Tu ai copii, sau daca nu, ai fost curios sa discuti cu o familie tanara sa vezi ce i-ar determina sa faca copii? Alocatiile sunt ultima roata la caruta, o familie face copii daca are infrastructura: crese, gradinite, apa/canal, gaze. sosele (pt cresterea mobilitatii fortei de munca), daca parintii au venituri suficiente si sunt siguri pe slujbele lor.

      O familie tanara isi va cumpara casa prin credit impotecar, cum sa ramana mai apoi sotia acasa 2 ani per copil (sa spunem ca vor sa faca 2-3), cand sotul saracu” nu are cum sa sustina familia si ratele la banca. Crezi ca o alocatie de 300/copil conteaza?

      Daca economia romaneasca ar fi sanatoasa, daca am avea slujbe de buna calitate (sigure si bine platite) abia atunci am putea discuta despre cresterea natalitatii.

      In privinta pensiilor, sigur ca avem parinti, dar pensia nu este ajutor de stat oferit persoanleor sarace ci un drept direct proportional cu contributia. Nimeni nu te-a obligat sa ai o slujba prost platita si deci o pensie mica. Sau sa nu contribui cu nimic dar sa primesti din banii altora.

      28
      • Ar putea fi si alocatia mai mare … nu m-ar deranja 1000 lei dar sa fie deductibila din taxe 🙂 asa cine munceste are si cine nu mai putin. Nu este corect pt copil dar este corect economic.

        9
      • Când ești tânăr, singura utilitate de care ai nevoie e un pat cu o cameră împrejur!?
        În Vest au salarii foarte bune și probleme uriașe cu natalitatea. Unii zic că ar fi chiar ireversibile.
        Deci, undeva există o problemă…

        • Au probleme cu natalitatea datorita faptului ca societatea s-a schimbat, nu neaaparat in bine. Uite cat cat costa o casa in Vest si te ia cu ameteala, mai sunt si alte probleme, una dintre ele faptul ca femeia este nevoita sa lucreze.

          2
          • Exact- societatea s-a schimbat și nu neapărat în bine. Munca până la epuizare nu e o soluție!!!
            Vin din urmă asistații social care fac copii fără număr (trebuie să facă și ei ceva, nu ?) și care, după ce devin majoritari, îți explică ce și cum.
            Dacă aș fi american l-aș vota pe Trump cu amândouă mâinile!!!
            Fără supărare, asta e parerea mea, la care am dreptul, conform Constituției!

            1
          • pai asta vor femeile si e normal sa lucreze….

            2
      • Nimeni nu te-a obligat să ai o slujbă prost plătită serios mata te-a făcut direct inteligent de mic nu ai fost școlit nu ai avut sprijin deloc în viața ai făcut tu totul !!! Nu toți au șansa să aibe parte de meditați !!! Te-ai gândit că acei 300lei pot fi folosiți pt meditație sau pt rechizite !? Tu ai ținut singur facultatea fara pic de sprijin de la părinți și mă gândesc că saraci tăi părinți cinstiți și Onești nu au furat sa aibe sa îți de-a !
        In Romania cine nu fura sau nu are ajutor îi este greu sa se ridice daca nu ai pile sau șuruburi la fel de ce vrb ai avut o șansă nu tu ți-ai creat-o alți nu au avut șansa aceea de. Ce îi asuprești fara să știi !!!
        De ce vă faceți că țara asta este vrb doar de aia cu carte și aia fara carte nu merita !!! Ați uitat că aia cu carte făcută la negru sunt plinii in spitale etc și se vad zilnic la știri ce probleme fac !? Nu îți cere nimeni pomană tu inteligență rară și plin de școală ajutata prin ce fel de mijloc cinstit :))) este dreptul lor sa fie ridicați și să nu mai fie desconsiderați nu doar aia inteligenți. …. contează ??? Ci toți contam !!! Afara cu acest tip de slogan și acesta vrajba dintre noi !!!! Toți contam și toți avem nevoie de salvare !!!

        5
        • Vai cata ura proletara,uita ca bunicamiu a facut doar patru clase,nu a fost foarte inteligent,dar a mincit si acum are o pensie buna.Astia care au acum pensie de 1000 de lei cat au muncit la viata lor?Multi dintre ei sunt zuvravi si instalatori care in ultimii 30 de ani au lucrat la jegru si nu ai platit nici o taxa la stat.

          3
        • Meditatii? Tre sa termini o facultate ca sa lucrezi 35-40 ca lacatus, tractorist, sudor etc si sa ai o pensie decenta astazi? Tu chiar habarnuai despre ce vorbesti…

          4
          • pai depinde ce considera el pensie decenta daca e 6-7000 de lei de procuror, judecator, politist ,membru in administratie ,tre meditatii si bani sa platesti spagi pt diplome false

            2
      • Pot spune că ai dreptate că în mare parte așa este oameni fac copii dacă zic ei că au posibilitatea sau banii necesari de ai crește și ale da o viață bună adică banii pentru școală bani pentru haine bani pentru mâncare bani pentru casă doar că mai există și țărani care nu gândesc așa și aici e cazul meu căci cunosc suntem o familie mare din nordul maramureșului unde tata e din 10 frați și mama tot din 10 frați și nu sunt pocăiți dacă asta credeți și ei nu au făcut copiii pentru că au avut bani ci pur și simplu din dragoste și din iubirea de a crește un copil căci dacă ai o bucată de pământ și animale eu zic că ai ce să le dai de mâncare și dacă ești la bloc te muți la țară și muncește important e să fii sănătos de ce vreau să vă spun celor tineri că a face copii n-are nimic sau nu are nicio legătură cu banii pe care ai în buzunar sau cu grădinițele sau cu creșele căci la țară o mamă stă cu copiii iar copiii merg singur la școală și de cele mai multe ori cei mai mari îi duc de mînă pe cei mai mici la grădiniță sigur acum se merge la grădiniță cu mașina părinților dar doamne ferește să facem copii în funcție de câți bani avem așa fac cei din vest și uite că acum importă musulmani pentru că pur și simplu au născut unu , cinci copii / familie și sau împuținat în rest de acord cu multe din ce spuneți doar că nu chiar cu toate căci nu puneți sau nu aveți curaj și vă înțeleg de ce să spuneți clar că unele lucruri în politica românească au fost impuse de afară și dacă nu se ascultă se ajungea ca și în cazul sârbilor da din păcate se știa cei care știu puțin politică adică care au avut părinții știau că generația aceasta de comuniști trebuia să treacă și că nu se putea clădi un accident pe principii comuniste dar e greu să explic și cum nu stau bine cu timpul spun doar celor ce vor să creadă acestea să mai caute și să citească și vor înțelege doar că mai repet că mi-e tare ciudă că nimeni nu amintește de aceste lucruri și sunt destule dovezi sunt politice care o spus și eu afirmat că a acestea toate mi s-au impus de afară adică mai concret sunt interviuri pe YouTube cu oamenii din eșalonul doi și trei ai ministerelor care mergeau la Washington și li se cam spunea ce să facă dar e complicat să caut acum să vă dau dovezi căci nu le veți crede căci de aceea sunteți necredincioși Mulțumesc

        1
    • mangleală de doi bani…..

      4
    • Alocații crescute, etnia pricepe că tre să mai toarne cinci puradei, că doar vor fi oengiste rumânce care o să vină să ” le dea”. Stop gândire după asta, că atâta pot ăștia. Cei cu creier, vor emigra indiferent de nivelul alocației. Natalitatea crescută doar cu „ăștia” nu va face din România decât o Rromânica.

      23
      • Corect. Doar minoritatea rroma este avantajata de creșterea alocației. Creșterea ei numerica nu ajuta România ci foar ii creează probleme sociale și financiare.

        20
    • Nu contează că te numești PSD,PLl,UDMR sau alții mai mici ….. Cu toții au ajutat la prăbușirea (distrugerea) economică a Romaniei ….!Din 89 până în 2020 ,nici un partid ajuns la guvernare (butoane) nu a făcut absolut nimic, pt a facilita investitiile necesare în economia românească …. Nu mă dau un mare cunoscător in ale economiei „mondiale” …. vorbesc din prisma unui părinte și a unui cetățean de rând, plătitor de taxe și impozite care are nevoie din partea statului de următoarele : salariu rezonabil platit în funcție de orele depuse și productivitate , un sistem medical exemplar …fara cozi ,fara dari de șpagă la asistente și doctori ce nu te baga in seama până nu le umpli buzunarele ,am nevoie de drumuri fara gropi ,in care să-mi rup mașina ,am nevoie de un învățământ(scoli,grădinițe,facultăți) de calitate …și lista e luuuuungaaaa ; dar cam asta e lista minima … pt un trai decent !!!!! Dar ce sa vezi ;situația este și va rămâne neschimbată!!! …Ba din potriva ;de la an la an viața și traiul vor fi tot mai dificile spre insuportabil pt cetățenii de rând . La privat alariile sunt cum sunt .Nu mai este nici un secret ca ,patronii se chitrosesc să înțeleagă… că trebuie să de-a salarii rezonabile ,în funcție de performanta. Prefera să de-a minim pe economie indiferent de funcția pe care o ocupa angajatul (Horeca este un exemplu perfect pt asemenea practici golănești ) …. trăiți voi cu 75% din salariu asta ,pe timp de pandemie ,sa vă văd daca mai puteți respira !!!!! …investiții ce investiții , …. !?!? Așa și statul ….(pe modelul unui patron pungaș) …. din colectarea de taxe și impozite ; plătește niște pensii mizere către pulimea obosita și sictirită de atâtea greutăți și amar ….. restul de bani intră în buzunarele partidelor care învârt resursele până dispar … Investiții care investiții ;dale-n ……. Nu au ei nevoie de așa ceva !?!? Abea acum vă întreb domnilor ….cum vreți să aveți o economie sănătoasă când guvernantii se joaca pimpong cu salariile și pensiile cetatenilor ,fara sa fie trași la răspundere Cum doriți să aveți servicii de calitate ,cum doriți o normalitate ….când toate partidele post decembriste nu fac nimic altceva decât să-si îmbogățească proprii guvernanți și afiliații lor …așa zisele pensii specială date către jmecheri și alte grosolănii (oare în ce țară o mai există așa ceva? ) ….. Cum domnilor ,cum??? Dați dumneavoastra idei ;că vad pe aici, numai oameni cu doctorate și genii in contabilitate macro-economica !!! Vai de noi ,ăștia dl fundul sacului …tot săraci vom devenii …! Si bogății… he,he,he ….va venii și ziua socotelilor și atunci ………voi și guvernanții ce-or mai fi atunci la butoane … să fugiți dragii mei ,de furia oarba a prostimii !!!

      7
      • Prostimea care a fugarit va ajunge obligatoriu sa fie fugarita de alta/urmatoarea prostime, desteptule!
        Aia e adevarata „zi a socotelilor”!

        6
        • Cu respect către cititor ….daca in tara asta a rămas numai prostime …atunci vinovați de asta sunteți chiar voi …înaintașii noștri …voi ați dat pe tava de argint tara … Unor lichele de guvernanți … Cum și când vreți să lupte altii pt voi și normalitatea mult dorita ,când nici voi nu vreți cu adevărat să luptați …. Continuam în aceași rahat mioritic ….ne place duhoarea propriilor cadavre !!! PS:poate de data asta lanțul prostiei se va rupe și prostimea se va deștepta …dar puțin probabil …. Prea multe interese la mijloc …daca mă intelege-ti ?

          3
          • Prostimea se va destepta cand va cunoaste gramatica limbii romane, dar slabe sanse.
            Prostimea a ajuns sa faca recenzii in mass-media, mai exact in televiziune cand la un breaking news scria pe burtiera: ” PSD vrea sa de-a alocatii marite….” sau cand va scrie intelegeti legat nu „intelege-ti”. Deja nu mai e corectitudine si politia gramaticala ci de-a dreptul vanatoare de agramati – nu mai sunt minoritari (pe vremea cand traia Pruteanu), acum sunt majoritari si ajung sa predea si generatiilor viitoare.

            4
            • Știi ce?? ….don Reis …. gramatica e ultima problema acestei națiuni !!! …. Altele ard, dar mata ești baba care se piaptănă „gramatical ” PS: mulțumesc pt corecțiile gramaticale (trebuie sa avem și d-astia …)

              • Pana rezovi, pierderea de oxigen lichid de la racheta ARCA sau ROSA, trebuie sa stii sa graiesti corect gramatical si frumos estetic. Dar ma scuzati ca ma iau de toti savantii de renume mondial din tara asta care vor sa discutam doar despre derivate si integrale ca restul nu conteaza.
                Intai sa invatam, sa ne purtam ca un popor nu doar o populatie adunata pe aceste meleaguri si putem rezolva si lucrurile care ard. primul lucru care arde este limba romana ca se duce naibii. Cand agramatii conduc, logic ca nu e ok sa le amintesti de gramatica.

                1
    • orice marire de pensii sau alocati inseamna impozite mai mari pentru mine
      ca nu au de unde face rost de bani aia
      asa ca nu , nu vreau pensii mai mari
      si pensiile nu ar trebui marite cu 40% ca pensiionari nu au contribuit mai mult la fondu de pensii , nu au lucrat inca cativa ani sa merite pensii mai mari
      pensiile ar trebui marite doar cu inflatia , daca inflatia ii 5% pe an si pensiile ar trebui marite cu 5% pe an atat
      si inca ceva de ce nimeni nu vine cu scaderi de taxe de 40% pt tinerii???
      ca tineri reprezinta viitorul , pensiionari sant trecutul ei vor muri curand nu mai pot contribui cu nimik la dezvoltarea romaniei
      in schimb tineri pot , asa ca ar trebui scazute taxele pe munca pt tineri cu 40%, nici un partid nu vine cu asta ca pensiionari sant cei mai multi votanti
      daca sar scadea taxele pt tineri , acestia nu vor mai pleca din tara sau chiar sar intoarce dar asa…
      si pt marcel de mai sus daca nu vreau sa platesc taxe in romania ma mut in alta tara si uite ca nu mai platesc taxe in romania
      ii lasam pe pensionari si pe psd-isti sa ramana in tara sa se taxeze uni pe alti

      8
    • Deja pensionarii primesc mai mult decat au contribuit.De asemena de ca PSD-ul nu a marit pensiile si alocatile din 2016 cand au castigat alegerile?Decizia asta a fost luata deabia dupa ce au pierdut guvernarea.In 2016 nu erau pensiile si alocatiile mici?Se vede cu ochiul liber ca maririle astea au fost facute tocmai pentru a sabota financiar noul guvern,nu o mai da la intors ca nu merge,nu suntem atat de prosti pe cat ne credeti.

      2
    • Dupa atatia ani in care au votat psd pe pilot automat, merita sa primeasca roadele votului lor.

      Mor de foame? Naspa, sa manance galetile si pixurile primite la fiecare alegere.

  8. TLDR: nu mai votați toți proștii.. 🙂

    3
  9. România nu are doar 4 milioane de salariați, contracția de 12% e trimestrială, cea anuală va fi undeva la jumătate. 14% majorare punct de pensie propus de guvern e sustenabil. Dacă majorau mai mult nu era sustenabil bugetul pe 2021…
    PIB nominal este influențat de PIB real și inflație. Adică o creștere de PIB de 5% și o inflație de 5% îți permite o creștere de cheltuială nominală de 10%. E un exemplu teoretic nu discutam de 2020.
    Totuși să nu fim mai pesimiști decât e cazul…

    7
  10. MUlțumEsc PSD

    9
  11. cadourile otrăvite care blochează românia,din criza economica din 2009-2010 nu s-a invățat nimic .
    sectorul public este un colos diform tot mai flâmând de la un an la altul care este hrănit constant de majoritatea partidelor politice care il folosesc ca vehicul pentru diferite interese.
    reforma,modernizarea si restructurarea acestuie ar trebui sa fie prima prioritate pentru orice guvern si in special an unui are se vrea de dreapta pe langa taierea tuturor cailor de risipa a banului public.
    nu avem asemenea partid la guvernare,punct si cand s-a incercat acest lucru s-a strigat „ieși afara javră ordinară”…..javra a ieșit dar falimentul după colț,ïși termină țigara și vine imediat.

    7
  12. FlorinA: Mai calculeaza! Unde au disparut 0,8 mld. x 8 luni – 9,6 mld. lei (ian-aug. 2020)!? Contributiile trebuie utilizate doar pt. plata pensii, pt. nimic altceva! E penal rau de tot, dar DNA are alte treburi!

    4
    • Nu înțeleg eu ceva sau cum 0.8×8=9.6?

      Du-te ma trol fără onoare ca aici iti iei numai placute suedeze dacă vii cu texte de astea

      17
    • Deci vrei paritate 100% privind contributii si plati de pensii? Anuala sau cum o egalizezi? Ignorand de exemplu costuri cu casele de pensii, postasi etc, ca pensia nu se imparte singura. Numarul de angajati si pensionari fluctueaza non stop, salariile, contributiile etc si ele. Daca peste zece ani ies la pensie toti decreteii, sprijini o scadere de 40% sau cat a pensiilor? Daca am tot avut deficit la pensii si s-a acoperit din imprumuturi FMI si alte taxe, nu sprijini returnarea acelor bani din contributiile de pensii? Sau preferi sa dai 1 leu si sa furi 2 prin inflatie? Daca economia era asa simpla cum zici tu, atunci anii 90 cand de la 1 leu ai ajuns la 100 de mii inseamna ca erau utopie curata.

      Eu sa fiu politician asa as face, as iesi si as promite chestii exagerate/imposibile pe stil anii 90. Mai stiti ca ieri aveati 1 leu si maine faceati inca 100 cu FNI? Dati aici la baiatu’ la F.N. Caritas ca vi-i multiplicam instant! Trollaj din asta simplu cu chestii care i-au durut si-si amintesc de ele, oricand un politician promite aiureli.

      4
  13. numărul dependentilor de bugetul public creste de la o guvernare la alta iar decalajele sociale dintre contribuabilul direct si beneficiarul acestor contributii sunt demne de o economie arhaica nu de una chipurile functionala si membra UE.
    ministrul de finate era leu -paraleu in opozotie dar cand a ajuns in biroul lui orlando s-a transformat in pisoi,miniasterul economiei merge pe platforma borzesti-rafo si declara ca petrochimia este o utopie….
    in sanatate se toace miliarde de euro de zeci de ani si noi ergem sa ne oblojim in privat la cabinetele acelorasi doctori sarmani si saraci de la stat.
    in invatamant se vand pe taraba locuri in scoli si licee cu staif,se mediteaza in draci in particular fara sa intrebe cineva ceva,se scot diolome de tot felul ,baremurile de admitere sunt atat de mici ca si un agramat o sa ajunga inginer in curand,profesorii numai stiu cum sa-si imparta timpul intre serviciile la unitatile particulare si meditatiile private si jobul de profesor la scoala publica.
    se anjajeaza in draci in politie,armata,jandarmerie,servicii pe venituri occidentale dar prostul platitor de impozite are soarta mielului de pasti in fata fenomenului infractional.
    in justitie se cara pensiile cu sacul de la grefier la judecator dar reusitele in instanta le au doar interlopii ,politicienii si cei cu ceva recomandare in spate.
    o gramada de elefanti umbla liberi in camera dar intreb retoric,cine dracu să-i vadă?!

    15
  14. am spus , o zic si o voi spune mereu – romania nu va avea un salt economic atata timp cat o regula simpla de baza nu este implimentata : salariul platit la ora , nu la luna.

    8
  15. Vorba lui nea Dorel:’ În țara asta toți încearcă să te fure!’. Începând cu statul nereformat!
    ‘Arde-l pe țăran cu cota, dă-i în cap și ia-i recolta!’
    Restul este parfum!
    Ieșiți la vot! Altfel iar ne trezim cu tot felul de cretini și mișei în funcții de conducere.
    L-am văzut zilele trecute pe sticlă pe europarlamentarul bușoi… Usele redivivus…

    7
    • În altă ordine de idei, singura modalitate de a ieși din falansterul ăsta, în care munca este suprataxată și ne-munca premiată este prin e-d-u-c-a-ț-i-e!
      Doar așa poți face omul conștient, mai greu de manipulat.
      Atunci poți vorbi despre investiții, joburi, pensii și nivel de trai!

      5
      • @timisoso…si cu cine vrei sa faci tu e-du-ca-ti-e in Romania? Sectorul invatamantului si in mod cu totul special cel universitar este printre cele mai nereformate si slab incadrate profesional sectoare. Am vazut destule cazuri in care studentii sunt mai capabili decat cadrele didactice iar in Politehnica cel putin, norma este ca un inginer „din productie” mai ales daca „productia” e o firma serioasa sau o multinationala e in general mai competent decat unul din invatamant.
        La noi singura solutie pt. invatamant ar fi tip tabula rasa, adica dizolvarea universitatilor de stat si reincadrarea cu rectori din universitatile TOP 50, decani straini din universitatile TOP 500, care apoi sa-si caute cadrele didactice propriile criterii de competenta atat in Ro cat si in strainatate, fara discriminare.

        6
        • Nu au murit toți dascălii serioși din țara asta… Și nici nu s-au mutat în privat, să fie menejeri…
          Cel puțin la oraș, se face încă școală serios, mă rog, unde se dorește! Apoi pleacă! Că nu încap nicăieri de pile și relații!
          Nu toți cresc ‘nalți că plopu’, proști că dopu’!

          3
  16. Si aici solutia ar fi un procent dedicat din PIB pentru investitii, asa cum e 2,4% pentru armata (desi si acolo ar fi trebuit inghetat procentajul pentru achizitii)

    6
    • Nu stiu daca asta e solutia, ca nu sti daca iti ajung banii sau nu.

      Poate ar trebui infiintat un Minister al Planificarii, la fel ca in Japonia, care sa se ocupe numai de investitii si in care politicul sa nu aiba nici un amestec, sa nu poata taia din fonduri, realoca pentru promisiuni populiste, gen pensii si salarii, astfel ca toate investitiile propuse sa aiba continuitate. De fondurile alocate pentru investitii sa nu se atinga nimeni.

      Numai asa vom vedea proiecte duse la bun-sfarsit.

      2
      • daca e minister, devine politic. Daca insa garanntezi prin lege cateva procente din PIB pentru investitii, va fi mai greu sa se atinga cineva de fonduri si sa le deturneze.
        Au mai incercat schema cu fondul de investitii, pe model norvegian, dar nu a dus la nimic.

        1
  17. PIB-ul este calculat inițial minus importuri, deci nu le mai poți scădea încă o data.. Aparatul birocratic în România funcționează ca o structura de extorcare…dar din păcate e imposibil de deconstruit pentru ca tot romanul visează sa facă parte din el.. România e periferie economica și politica poziție acceptata de polica noastră și încurajată de afara, puținul capital acumulat nu se reinvesteste în producție ci în consum și imobiliare asa ca situația o sa se perpetueze.

    6
  18. Marcel IF22
    Deci din bugetul general consolidat al României pina in luna august :
    – încasări din contribuții obligatorii :
    73,705 miliarde .
    – cheltuieli asistență socială :
    91,135 miliarde lei.
    E un deficit aici cît casa.
    Cheltuieli personal bugetar :
    72,068 miliarde .
    Suma asta e plătită din alte venituri ale bugetului. TVA , impozit pe profit, impozit pe salarii .
    Care au fost :
    – TVA încasat 35,124 miliarde
    – Accise 19,298 miliarde
    – Impozit profitt 10,519 miliarde
    – Impozit pe salarii și venit 16,233 miliarde.
    -Impozit castiguri din capital
    2,149 miliarde.
    Suma acestor venituri = 83,323 miliarde.
    Deci salariile bugetare + pensile – ajutoare șomaj + bani pt copii + ajutoare saraci = 163,20 miliarde lei
    Total încasări = 187,552 miliarde
    Deci rămân doar 24,35 miliarde pentru alte cheltuieli. ( ca sănătate, invatamint , investiții, etc)
    DAR SCAZIND SI DOBANDA plătită la datoria publică ( 11,035 miliarde )
    mai rămâne în buget după plata salariilor , asistentei sociale și dobânzi
    DOAR 13,317 miliarde. Pricepi sau ai nevoie de un desen ?

    Acum daca ai învățat să citești niste tabele oficiale cu mărețul profesor Socol , te înțeleg.
    Și dacă ai învățat de la experta Olguța Vasilescu cum e cu numărul de angajați în RO ( unde sunt incluși și bugetarii direcți dar și ăia de la centrala lignitului , TAROM , s.a.md) e clar de ce nu înțelegi că în realitate țara asta are doar 4 milioane angajați în privat. Și dacă mai scazi și pe ” privații” care au contracte doar cu statul , să nu cazi pe spate cînd descoperi că România se bazează pe vreo 3 milioane , 3,5 milioane maxim de angajați în sistemul capitalist. Care plătesc parte din pensii ( e in deficit cum am explicat ) dar și totalitatea salariilor bugetare.
    Greu pentru voi ăștia din PSD sa pricepeți matematica elementară.
    A fost greu și pentru Ceașcă cu ” experții” lui. Cu Socol și Olguța ca mentori, ” experți” nu mă mir că judeci cum judeci. Ai șanse mari să ajungi academician de renume mondial. Nu te lăsa la mana mujicilor. Eventual și emigrați din tara experților cu bacalaureat falsificat , doctorate plagiate sau chiar inventate. Succes. ?

    20
    • „consolidat” mi-a placut intodeauna cum sună.

      4
    • stefan60: Esti varza, te-ai scremut degeaba! Habar n-ai de diferenta intre Bugetul de stat si Bugetul asigurarilor sociale de stat (de aici se platesc pensiile, topicul in discutie). Afla si tu ca „asistența socială” e cu totul altceva decat „asigurarile sociale” (pensii si tot ce e bazat pe contributii ale angajatului si angajatorului!!) Daca te uitai un pic in Dex. vedeai ca[ „Asistenta Sociala” este un asamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunitatilor, cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate, care din cauza unor motive de natura economica, socio-culturala, biologica sau psihologica nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii, un mod normal, decent de viata.] si ca [Categoriile de beneficiari sunt:
      Familiile sarace si minorilor delincventi
      Cuplurile dezorganizate
      Somerii si tinerii neintegrati
      Persoanele dependente de alcool si droguri
      Persoanele cu deficiente de sanatate
      Copiii care traiesc intr-un mediu familial social advers
      Copiii abandonati, vagabonzi si copiii institutionalizati
      Persoanele batrane neajutorate
      Persoanele care au suferit in urma calamitatilor naturale, sociale, persecutiilor si discriminarilor de orice tip
      Persoanele infectate cu HIV si alte boli.]
      Deci pensiile nu sunt platite de la cap. „cheltuieli asistență socială” asa cum crezi tu!!
      Mai incearca, poate, poate…!

      1
      • marcel IF22

        – In cadrul bugetului de stat, pensile platite , ajutoarele de somaj , ajutoare de saracie , alocatii copii sint toate sumate in vocea „asistenta sociala „.
        Asta o stie si domnul Socol .
        -Bugetul de stat consolitat ( BGC prescurtat) = (egal) cu toate veniturile guvernului , inclus imprumuturi (la vocea deficit) si toate cheltuilelile efectuate de guvern
        Si pe asta o stie domnul Socol .

        In rest inutil de discutat cu dvs. .
        Aveti evident groase si profunde probleme de a pricepe ce e ala un buget de stat consolidat , cum se citesc vocile din tabele si ce inseamna fiecare din ele.
        Oricum nu disperati . O sa te asculte careva in PSD. Poate va si promoveaza .

        PS.
        In anii cind bugetul de pensi era excedentar , a vazut cineva sa fie puse deoparte sumele in exces ? Ca erau in o voce separata cum sustineti ?
        Au fost papate de bugetul general reducand deficitul in acei ani .
        Deci sustinerea ca plata pensilor nu e inclusa in vocea „asistenta sociala” e o aiureala totala de habarnist .

        Macar priviti cifrele .
        Fara sa platesti pensi (care cum ziceti dvs. sint o alta voce separata a BGC . Care ? ) asistenta sociala a insumat 91 miliarde lei ? !!!!!!!!!!!
        La 20 milioane locuitori, Matematica de clasa IV zice ca asta inseamna 4.500 lei / locuitor.
        Adaugam in plus si plata separata a pensilor cum ziceti dvs ? 🙂 🙂

        Moama ce mega buget gras de stat am avea . 🙂

        Pricepeti cifrele sau continuati cu marota dex. ?

        3
        • stefan60: vorbesti prostii! Constitutia Romaniei:
          Bugetul public naţional – ARTICOLUL 138
          (1) Bugetul public naţional cuprinde BUGETUL DE STAT, BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE DE STAT ŞI BUGETELE LOCALE ale comunelor, ale oraşelor şi ale judeţelor.
          (2) Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, SEPARAT, aprobării Parlamentului.
          ……
          (5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

          ARTICOLUL 139
          (1) Impozitele, taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege.
          ………
          (3) Sumele reprezentând CONTRIBUTIILE la constituirea unor fonduri se folosesc, în condiţiile legii, numai potrivit destinaţiei acestora.

          1
          • E ultima oară că încerc să te iluminez.
            Parlamentul aproba anual trei bugete.
            Pina aici ai înțeles bine și corect.

            Problema ce nu pricepi, cînd guvernul prezintă lunar execuția bugetară, pune in același sac execuția celor 3 bugete
            – Se cheamă execuția bugetară.
            – Lunar și anual.
            – Include TOATE încasările bugetului și TOATE cheltuielile care sunt și COMASATE.Cheltuielile.
            Adică pensii + ajutor șomaj + alocații + ce mai da statul că ajutor TOATE LA VOCEA = CHELTUIELI ASISTENTA SOCIALA.
            De aia se cheamă ” execuția Bugetului General Consolidat „. BGC.
            Deoarece contabilizează tot ce incaseaza și tot ce cheltuieste. TOT.
            Iar la vocile unde nu incaseaza destul fata de cheltuielile obligatorii ( pensile la plata depășesc CONTRIBUTILE de pensie încasate ) ia din alte încasări fiscale sau se împrumută. Adică face deficit lunar , anual.
            Ilbgăsești lună după luna pe pagina MFP la vocea „buletine MFP”.

            Ai o vraiște in cap ceva de speriat.

            Nu mă mai chinui sa explic că de unde nu e , nici Dumnezeu nu cere.
            De aia PSD va vrea. ?

            2
  19. romania va fii subdezvoltata atata timp cat majoritatea votantilor vor fii pensionari
    ca si politicile partidelor vor fii directionate catre acestia ex marirea pensiilor cu procente nesustenabile
    cand tineri vor fii majoritari la vot si partidele se vor intrece sa faca ce cer tineri ex micsorari de taxe pe munca,autostrazi, locuri de munca etc
    dupa mine as interzice pensionarilor care mai au mai putin de 10 ani de trait pana la speranta de viata sa voteze
    speranta de viata ii 75 de ani in romania si pensionari de 70 de ani dau majoritatea in parlament si deci directia in care romania se indreapta si dupa 5 ani ii duce dracu si ramanem noi tineri sa suportam consecintele
    nu mi se pare corect
    ca pe ei ii afecteaza foarte putin ce se face in romania in urmatori 5 ani
    pe ei nu ii intereseaza daca se fac autostrazi sau locuri de munca sau chiar spitale ca oricum nu se termina spitalele alea in urmatori 5 ani

    3
    • „romania va fii subdezvoltata”,

      Mai ales daca scrii „fii” cu 2 i.

      5
      • da
        mam gandit ca vine unu care sa se lege de gramatica mea ca nu are argumente sa ma contrazica
        sa fie si el in treaba
        nu cumva sa se lase mai prejos
        nam stiut ca sant la ora de limba romana
        daca ai argumente inpotriva comentariului meu adule , daca nu dute preda limba romana la alti

        • „dupa mine as interzice pensionarilor care mai au mai putin de 10 ani de trait pana la speranta de viata sa voteze”
          După mine, eu aş interzice agramaţilor să voteze. Adică fix ălora care scriu ca tine. Cum îi?

          „nam stiut ca sant la ora de limba romana”
          Jalnic.
          Dacă habar n-ai să scrii în româneşte la un nivel acceptabil, de ce te-aş asculta când îmi dai lecţii de economie?

          5
          • de asta santem asa saraci ca pe voi va intereseaza cum scrie unu
            nu argumentele logice
            eu as interzice sa voteze toti celor care nu au habar de economie ca tine
            ca limba romana nu iti pune mancare in farfurie
            iti mai repet odata daca ai argumente sa ma contrazici te ascult
            daca vii sa-mi predai limba romana sa te simti si tu important dute in alta parte

  20. si o chestie de nuanță,țăranului-agricultorului biciuit de colectivizare nu îi putem gasi o pensie decentă dar militienilor,securostilor,politrucilor si altor lichele care i-au biciuit si dezradacinat le platim pensii speciale de jdemii de lei.
    pai asta e dreptate in tara asta?!…si poate ar trebui sane uitam cinemai apuca sa iasa la pensie in aceste timpuri,contribuabilul tavalit pe toate partile de stat si angajator plin de toate bolile pana in 50 de ani sau tot angajatii statului ajung sa se bucure de linistea senectutii in marea lor majoritate?!
    piramida e rasturnata in comuna primitiva numita romania si cineva va trebui sa o reaseze….de preferat pe cale pasnica.

    17
  21. nu investiti in leu si nu cumparati nimic de la bnr.

    3
  22. Apoi maică, să ne dea și să ne facă, ca de aia ieste iel statu’ pe lumea asta… Că și noi de aia votăm și avem drepturi.

    2
  23. Pensiile acordate fostilor membri de C.A.P. – acesti oameni au contribuit cu sume foarte mici dar primesc aproximativ 800 de lei pe luna (se acorda inclusiv celor care n-au contribuit cu macar un leu toata viata lor).???!!!

    AICI NU AI DREPTATE !! =MAJORITATEA AU LUCRAT PAMINTUL LOR LUAT CU JAPCA ! la-u lucrat gratis!
    SAU ALES DOAR CU LOCUL AJUTATOR -CEL MULT !!
    pensia lor este ca o forma de a-ti cere iertare -ca stat !

    cindva am fost oaspete la o ferma in italia -propietari aveau tot atita pamint ca bunici mei cind le-au fost confiscat de comunisti
    dar ei au lucrat 60ani pentru ei !!!!-numai tractoarele valorau sute de mii de euro
    Puteau sa faca si bunici mei SAU ALTI BUNICI –din ani 60 pina acum !

    5
    • Pai pe acelasi principiu imparte si tu casa pe care o ai cu o familie care n-are. Nu vreau sa fiu cinic, dar banii respectivi (pensiile CAP) sunt luati direct din pensiile celor care au contribuit in sistem. Pe de alta parte oamenii aia n-au si ei copii sa-i sprijine la batranete? Ok, care chiar nu au pe nimeni nu poate fi lasat sa moara de foame, dar noi avem „bunul” obicei sa punem in craca statului sa ne ajute neamurile, hai sa mai puna mana si copiii ca de aceea sunt copii…

      1
      • nu e corect rationamentul zic ,se pot gasi solutii cum se gasesc de zeci de ani pentru armata de agricultori a lui tov.nicolae,pentru militia si sri-ul de carton a lui si alui iliescu si pentru multe alte caste speciale si inainte si dupa ’90 care au mostenite tara asta pe persoana fizica si pe grup restrans.
        nu inteleg de ce tot alora cu palme obidite le cerem socotoeala si nu celor care au tinut biciul in mana….

        4
      • cred ca am fost inteles gresit – nu ma refer la pensia de agricultor in sine -ci la lipsa altor opuortunitati din mediu rural-
        ce altermative aveai -sa emigrezi la oras!
        daca nu vroiai s abandonezi satul-casa parinteasca ?
        ca barbat cel mult brigadier -sofer de tractor -sau cu le spuneu ceilalti–navetistii de pe furgon ! vedeai casa pe lumina doar duminica
        femea la sapa !!
        cu cit era platita -lucrind pamintul ei luat de c.a.p.
        sint cazuri de femei care au muncit la cap 30 ani la c.a.p si pensia lor ???!!!–-nu stiu dar si daca erai muncitor necalificat in uzina -ai o pensia mai mare

        daca murea ceausescu si nu lua comunismul dupa el romania tot avea aceasta problema -cu ce pensie ramine un lucrator la c.a.p- femei la sapa -dupa tot 30 de ani de munca -comparativ cu necalificatul de la oras

        acum avem oportunitatea de a face ce trebuie sa facem!
        si am reusit ?
        o tot o tinem cu pensionari -doar problema lor exista –
        problemele celorllanti !!
        pentru ca sint o masa de manevra – sint inregimentati mental si pentru ai folosi in scop electroral am trasformat pensia intru-n sistem de furt plin de inegalitati -cu acte in regula –
        ideeae ca nimeni sa nu fie multumit ! dor aia SPECIALI

        dar te inteleg ce vrei sa spui -cei ce lucraza la privat platesc pe cei la stat -care nu produc nimic -doar tin intitutiile statului in viata
        -citi la privat- citi la stat ?
        raportul este contabiitate –
        ideia ca acest rapot a nascut pensiile speciale – ca oricum dam bani de la buget sa sustinem sistemul de pensii –
        asa ca cine lucraza cu miere !!?/
        si mai tine cont de cei cei ce nu lucreaza efectiv pentru romania ! din diferite motive
        si noi trebuie sa-i sustinem -pentru pace sociala !
        ce trebuie facut -sa nu ne scufundam cum zici tu –
        sa ne prezentam la vot si partidele politice sa aiba un mesaj – solutie salvatoare !

        pina la urma totul e contabilitate

        oare ?
        oportunitatile in viata sint acum ma scazute acum decit oricind, pentru ca sint mari orase in romania case sint surse de emigratie si emigratia nu sustine sistemul de pensie nu sustine sistemul de colectare a taxelor reale -cele produse de medil privat -nutaxele care plimba bani dintrun buzunat in altul la statului

        dar mai vedem ca vin noi alegeri
        mai speram !
        mai stii –poate poate

        5
  24. uitati-va pe harta aia din titlu….noi si ucraina suntem pământ de flori.
    bulgaria,serbia,ungaria…pana si belarusul frățică.

    5
  25. De acord in general cu ideile articolului, cu cateva observatii:

    1) Nu trebuie sa echivalam pensiile speciale (care sunt evident nemeritate) cu pensiile acordate membrilor C.A.P. (cei 800 lei). Faptul ca acestia au contribuit putin la fondul de pensii nu li se poate imputa, pentru ca au fost supusi regimului de cvasi-iobagie pe care il cunoastem. Preturile la care C.A.P.-urile isi vindeau produsele erau reglementate de stat, managementul C.A.P.-urilor era stabilit de Partid etc. – asta falsificand orice rezultate economice in baza carora s-ar fi putut stabili rentabilitatea reala a muncii taranilor in raport cu celelalte ocupatii. Sunt orasean, nu am avut rude la C.A.P., dar consider ca este imoral ca dupa ce au fost fortati sa lucreze intr-un sistem artificial asupra caruia nu aveau nici un control, si platiti dupa cum a decis P.C.R., acum sa li se spuna „nu primiti pensie decat dupa contributii”. Sa nu uitam ca practic din productia agricola s-au platit creditele in baza carora s-a construit industria socialista, deci in realitate munca acestor iobagi a tinut in spinare masa de lucratori industriali pusi sa se joace de-a economia multilateral dezvoltata pentru placerea lui Dej si Ceausescu.

    2) In cazul altor pensii care nu respecta principiul contributitivitatii, acestea ar trebui anulate (stiu, nu se poate din punct de vedere legal, in orice caz nu cu actuala componenta CCR). Argumentul dupa care in cazul anumitor profesii (precum militarii) nu s-au platit contributii la fondul de pensii, deci trebuie sa primeasca pensii speciale, este fals. Este foarte simplu pentru aceste cazuri sa se calculeze cuantumul pensiei considerand ca acele contributii au fost platite (pentru ca oricum erau bani pe care statul ii muta dintr-un buzunar in altul)

    3) dupa parerea mea, in acest moment situatia este mai putin apocaliptica decat este prezentata. Am calatorit destul de mult prin tara in ultimii ani si pot spune ca ideea saraciei generalizate este falsa, ba chiar as spune ca zonele prospere (sau care au inregistrat o crestere in ultimii 10 ani) sunt mai degraba mai multe decat cele decazute. In privinta drumurilor, calitatea lor s-a imbunatatit mult in ultimii 10 ani (mai ales in cazul celor secundare). Este bineinteles o perceptie subiectiva, si cred ca s-ar fi putut face mult, mult mai mult cu resursele aflate la dispozitia autoritatilor publice.

    4) O ultima observatie, punctuala: retelele de colectare a laptelui de la tarani sunt reduse (in multe locuri au disparut) in multe cazuri din cauza taranilor insisi. Pe langa faptul ca in mod natural este mai costisitor sa colectezi din surse foarte diverse, atat din punct de vedere logistic, cat si din punctul de vedere tehnologic (mentinerea materiei prime in anumiti parametri), costurile sunt crescute de lipsa de cinste a multor tarani care introduc in lapte diverse substante pentru a castiga mai mult. Lipsa de responsabilitate a unui numar semnificativ de astfel de oameni a determinat incetarea colectarii in anumite zone. (Un exemplu pe care l-am aflat chiar de la un colectator: pentru a mari cantitatea predata, taranii adauga apa, iar ca sa compenseze diferenta de densitate care ar iesi la iveala la control, adauga azotat de amoniu – fara sa le pese ca otravesc pe cineva)

    12
    • 1) CAP-urile. Ok si care este vina pensionarilor care au platit contributii si acum trebuie sa „imparta” banii cu cei care n-au platit? De ce mereu – in Romania – cel care a muncit si a platit trebuie sa aiba mila de cel care n-a platit? Retoric…
      2- N-am discutat despre pensiile militare. Aceste sunt platite de catre MApN din bugetul sau – conform legii – tot asa cum Pentagonul plateste pensiile militarilor americanii din bugetul sau. Nimic de comentat aici.
      3) Situatia este chiar mai apocaliptica decat am prezentat-o eu – din lipsa de timp si spatiu. Pierdem competitivitate si capacitati de productie in fiecare an, am ajuns din exportatori de combustibil, importatori, pierdem investitii in favoare tarilor vecine noua, suntem piata de desfacere importanta pentru Ungaria si Polonia, nu ne putem dezvolta porturile dunarene din lipsa de infrastructura, coridoarele de transport se dezvolta ocolind Romania, trenurile noastre sunt foarte incete si pot continua asa pe mai multe pagini.

      9
      • si bugetul mapn de unde vine?…si aici ca in tot sectorul public este o lipsa de ibteres fata de starea si conditia economiei.
        adica la investotii mergi cumana intinsa la bugetul national dar la plata pensiilor si altor venituri EXAGERATE mergi la bugetul propriu care tot din banul public vine….?eu zic sane facem toti bugetari si eroi din prima linie.
        traim in niste fracturi logice pe care nici acum nu vrem sa le intelegem.

        6
      • 1) Am explicat deja. Membrii C.A.P. au platit cu varf si indesat la vremea lor, prin sub-evaluarea muncii lor (erau obligati sa lucreze intr-un sistem impus, fara drept de libera initiativa, si obligati sa vanda la preturi reglementate). In fapt, au tinut in spinare toata industria socialista, inclusiv pe cei care atunci au contribuit la fondul de pensii si acum au dreptul la pensie. Contributiile respective au fost in realitate platite din munca taranilor. Cunosc relativ bine situatia exporturilor in perioada respectiva (sa zicem, din interior), din care s-au platit imprumuturile externe cu care s-a construit industria socialista. Produsele industriale se exportau in majoritate la preturi de dumping care nu acopereau costurile reale, practic toata povara era suportata de sectorul agricol care producea cu adevarat valoare adaugata (atata cata era). Iar aceasta valoare era obtinuta prin subevaluarea fortata a muncii agricultorilor (plata la valori de mizerie a zilelor-munca) si a productiei agricole achizitionata de stat la preturi controlate. Daca s-ar reface toate calculele economice ale anilor ’80 pe baza unor preturi de piata, s-ar descoperi ca banii care s-au varsat in bugetul de pensii atunci sunt in realitate banii munciti de taranii care acum sunt priviti ca „pomanagii”. Am in general o parere proasta despre calitatea umana a multora dintre ei, dar aici vorbim daca merita sau nu pensie, si eu sustin ca o merita cu varf si indesat, independent de modul artificial in care statul comunist a manipulat transferurile de bani in circuitele economice. In realitate, munca acelor oameni a tinut in spinare tot restul economiei acelor ani

        2) Este foarte mult de comentat aici, pentru ca bugetul respectiv nu vine din cer, ci este obtinut din contributia platitorilor de impozite. Sumele platite ca pensie trebuie sa fie proportionale cu salariile avute de-a lungul timpului, la fel ca pentru orice alt cetatean

        3) Este adevarat, pe de alta parte sunt mii de expati care continua sa vina in Romania si cererea de forta de munca in orasele mari continua sa fie consistenta – ceea ce arata ca economia are inca perspective. Nu stiu cat de sustenabila este situatia, si in mod sigur cresterile de cheltuieli bugetare vor fi o piatra de moara de gatul sectorului privat. Spunand ca situatia nu este inca apocaliptica am vrut doar sa temperez imaginea promovata non-stop in mass media – a saraciei universale si a trendului negativ de 30 de ani incoace, in orice domeniu. Din ce am vazut in tara in ultimii ani, lucrul acesta nu este adevarat.

        Ceea ce nu inseamna ca nu sunt de acord, in mare, cu cele sustinute in articol

        11
        • Daca ne intoarcem de la Burebista si facem un calcul de compensare…
          Asta nu inseamna ca pozitia ta este chiar absurda. In realitate lucrurile sunt gri, eu am incercat doar sa explic de ce pensiile sunt cum sunt: prea putini cotizanti, prea multi clienti. Ca ne place ca nu ne place asta-i situatia si ea nu poate fi indreptata aruncand intreg bugetul pe plata acestor tipuri de drepturi. Daca stam sa ne gandim bine vom observa ca multa lume ar avea niste drepturi in plus care nu sunt compensate in mod corect. In privinta „preturilor de piata”, pai o astfel de recalculare ar fi de facut si pt cei care au muncit in constructii, la apartamente, cei care fabricau bunuri de larg consum etc. Preturile de atunci erau proportionale in economie.
          Datoria externa n-a fost platita de agricultura, cum crede lumea, in 1989 in total export romanesc, produsele agricole reprezentau doar 5%, in scadere dramatica fata de anul 1970 cu 13%, asa ca recalcularea despre care vorbesti ar putea fi facuta dar n-ar aduce mari beneficii morale agricultorilor.
          https://www.dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/patru-mituri-despre-comertul-exterior-al-romaniei-de-pe-vremea-lui-ceausescu

          In privinta dezvoltarii economice, ne transformam intr-o piata de desfacere pentru produse care traditional erau bun de export pt noi.

          1
          • – N-as vrea sa ducem totul in derizoriu, nu este cazul sa vorbim de Burebista. Este vorba despre fapte recente cu consecinte directe in prezent. Bineinteles ca nu se poate face o astfel de recalculare mamut, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa existe o forma de compensare pentru faptul ca niste oameni au fost furati. Cei 800 lei sunt o solutie de compromis iar contributorii de astazi la sistemul de pensii (printre care ma numar) au aceeasi obligatie de a-i tine in spinare pe fostii membri C.A.P. ca si fata de oricare alt pensionar care a muncit inainte de ’90 – calitatea de contributor sau nu la sistemul de pensii fiind decisa absolut arbitrar in acea perioada in functie de politica si interesele P.C.R.

            – Chiar daca produsele alimentare reprezentau doar 5% din exporturi (am oarecari indoieli ca era asa, statisticile comuniste fiind destul de dubioase, ponderea industriei fiind mereu umflata din considerente ideologice), asta nu inseamna ca agricultura nu a tinut in spate industria (sau mare parte a ei) – compensand cantitati semnificative de exporturi facute in realitate in pierdere

            Nu voi mai comenta pe tema asta, vreau doar sa adaug, pentru cei care n-au apucat vremurile respective, ca in ’88-’89 taranii ajunsesera sa cerseasca paine la intrarea in „centrul” de paine, de la orasenii care aveau privilegiul de a putea cumpara o jumatate de paine / persoana, pe cartela, in fiecare zi (si aveau si contributiile la fondul de pensii platite). Vorbesc de tarani autentici, „membri cooperatori” care de fapt produsesera painea aia, si pentru care curentul electric era oprit cu lunile (nu cu orele, ca la oras). Imi venea sa intru in pamant de rusine.

            9
            • Adevarata fata a comunismului s-a vazut in cazul taranilor. Le-au luat pamantul, animalele, carutele si i-au transformat in sclavi. La tara comunismul si-a aratat adevarat fata demonica.

              In privinta pensiilor de CAP, cred m-ai inteles gresit, eu le-am dat ca exemplu fata de valoarea pensiilor din sistemul de stat. Sunt aproximativ jumatate de milion de pensionari CAP care primesc bani din bugetul de pensii si acest lucru nu mi se pare corect fata de cei care primesc cat au contribuit.

              Practic legiuitorul a facut pe darnicul pe banii altora ca asa-i in socialismul mascat de la noi, mereu pe banii altora.

              Daca am hotarat ca si cei care n-au contribuit trebuie sa primeasca ceva, ok, sa le dam si lor bani direct din bugetul de stat nu din banii pensionarilor. Aici apare problema, este ca si cum eu as face o donatie din banii tai.

              11
        • „Este adevarat, pe de alta parte sunt mii de expati care continua sa vina in Romania si cererea de forta de munca in orasele mari continua sa fie consistenta ”

          paznici si videochat

          2
          • pai judecatorii,procurorii,si politistii nu trebuie sa isi pazeasca avutul angajand paznici ca nu cumva aia pe care nu iau condamnat sa uite binele facut si sa se orienteze unde e ce au dat ca sa scape de puscaraie

            1
    • Acest caz trebuie tratat că atare cine face astfel de măgari sa fie expuși fizic in fața satului și să fie dat afara din sate !!! Pe camp în curul gol o rușine națională ,da mereu vor fi oamenii escrocii indiferent de cultura , rasă ,culoare ,etc dar aceștia trebuie expuși fizic și arătati cu degetul de către autorități publice și chiar foarte drastic puși să plătească !!! Sa fie un exemplu pt sat ,comuna ,oraș că alti sa nu mai facă doar așa putem scăpa de acești tip de om ,perfid și las ,lacom și nenorocit !

    • AD: la pct. 2)- militarii au platit intotdeauna contributii de asigurari sociale, intocmai ca civilii, dar in romanika e mult habarnism:
      – Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat:
      Art. 31 – (1) Cota de CONTRIBUȚIE INDIVIDUALĂ la bugetul de stat este egală cu COTA DE CONTRIBUȚIE DE ASIGURĂRI SOCIALE PREVĂZUTĂ LA ART. 138 LIT. A) DIN LEGEA NR. 227/2015 PRIVIND CODUL FISCAL, cu modificările și completările ulterioare.
      sau, mai demult
      – Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat:
      Art. 78 – (2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contributia pentru pensia suplimentară va deveni CONTRIBUTIE INDIVIDUALĂ la bugetul de stat, pentru prestatiile prevăzute la art. 4. (adica, pt. pensia militara)
      (3) Cota de CONTRIBUTIE INDIVIDUALĂ este de 5% . Baza lunară de calcul pentru care se va determina contributia individuală o reprezintă solda lunară brută.
      Numai ca ei au platit la Bugetul de stat, de unde si primesc pensiile!!

      1
      • Nu am cercetat indeaproape problema, dar din cate imi amintesc acesta era „argumentul” – acum mai multi ani – pentru care pensiile militarilor nu se puteau calcula in acelasi mod ca si cele ale civililor. (Poate era vorba de o perioada anterioara anului 2001? In orice caz, observ ca procentul contributiei la pensii a fost aliniat cu cel al civililor abia din 2015)

        Oricum, problema nu este legata de cuantumul contributiilor (inteleg ca acestea sunt acum procentual identice cu ale civililor) ci de cuantumul pensiei pe care un militar o primeste in baza acelor contributii. Vreti sa spuneti ca la contributii totale egale, un civil „obisnuit” va primi aceeasi pensie ca si un militar? Imi puteti face trimitere la legea care stabileste aceeasi modalitate de calcul a pensiei militare ca si pentru civili (dupa cum mi-ati aratat ca stabileste acelasi procent pentru contributii?)

  26. Toată acestă lipsa se datorează lipsei acute de interes național al celor aflați până în ziua de azi la putere . Ce trebuie făcut și ce va fi făcut fa fi făcut cu siguranță că nu va plăti Iliescu va plăti nepotul lui etc sa nu uitați asta voi cei ce ați vândut tara !!! Ziua aceea vine și vine cu pași repezi !!! Cei care ați crezut că ați scăpat poate voi scăpați dar copiii copiilor voștri vor plati pt ce ai făcut copiilor noștri !!! Dumnezeu nu doarme și roata mereu se întoarce !!!

    3
  27. clivajul politic se transforma in clivaj social …dpmdv este tramsformat deja dar este tinut in surdină prin tot felul de politici economice care doar il adancesc de fapt.

  28. cunosc personal familii intregi dependente de stat si buget.cu copii ,cu neveste,parinti,frati,cumnati prinsi prin tot felul de ministere,primarii si administratie centarla sau locala.
    va intreb unde credeti ca isi vor baga mai departe urmasii?!..In cel mai fericit caz intr-o firma privata are va capusa banii publici.
    trebuie schimbat totul din radacina dar nimeni nu are curajul sa strige ca imparatul e gol,stam si ne facem iluzii.

    7
  29. de companiile si regiile statului ce drac să mai vorbim,este cu oscută situatia famiglială a a estora de zeci de ani si tot degeaba.

    4
  30. Merci de articol George! Problema e ca cei ce gandesc cat de cat, stiu deja lucrurile astea, iar pe prosti nu ai cum sa-i convingi. Stau cu mana intinsa si cu tuica-n bot si asteapta sa le „dea”. Cei mai rai sunt ipocritii care stiu situatia, dar o dau inainte cu minciuna, pentru propriul profit pe termen scurt. Precum indivizii de mai sus, gen marcelF22 si co…

    5
  31. atata timp cat nu renuntam la cota unica , cat nu reducem taxarea pe munca , cat timp nu pedepsim evaziunea fiscal , cat timp nu-i luam la intrebari pe aceia cu averi fabuloase la vedere dar care nu au nimic pe numele lor si nu platesc nici o taxa , atata timp cat nu incurajam capitalul sa faca investitii sustenabile , cat timp risipim banul public pe tot felul de cheltuieli facute la suprapret , atata timp cat nu renuntam la privilegiile unora aici includ si pensiile speciale nejustificate tara subdezvoltata va scrie pe noi

    7
  32. Cum este posibil ca un militian sa iasa la 45 ani la pensie, dupa 22ani „munciti” pe cand un civil trebuie sa munceasca in 22 de ani in plus sa-i plateasca a ecestia pensie? in ce lume traim?

    11
  33. Domnilor, nimeni dintre cei care primesc pensii și salarii de la stat,n are impresia că sunt nemeritate.Și conform legilor actuale , nici nu sunt.
    Problema noastră este că am moștenit un stat bazat pe structuri de forță, structuri care conduc și astăzi.
    De aceea pensia unui subofițer cu studii medii este mai mare decât salariul unui profesor cu studii superioare( și la același număr de ore lucrate ca n România un profesor german, francez sau spaniol are salariul unui ofițer).
    De aceea CAP iștii au pensiile pe care le au, deși au fost iobagi pe moșia statului( de fapt pe fostele lor terenuri) fiind obligați să doneze statului 66% din producție.
    De aceea un procuror are în România pensie mai mare decât salariul cancelarului Germaniei.
    De aceea în România te poți pensiona colonel din Jandarmerie la 42 de ani și ai o pensie la care inginerul român care muncește într o fabrică nici nu visează după 42 de ani de muncă cinstită!
    De aceea deși legea spune că educația trebuie să primească 6 % din PIB primește 2,2% .Un popor educat nu poate fi prostit.Toate partidele politice au neglijat însă voit sistemul de învățământ.Pe ..cei lipsiți de educație este ușor să i …aburești cu creșteri de pensii de 40%.
    Cu respect.

    18
  34. Capitalul strain e majoritar in economia Romaniei, iar piata UE e libera, deci ce si cat exportam/importam nu mai e decizia/in controlul statului roman.

    7
    • Nu as fi atît de sigur .
      Cît timp faci export de roșii și import de suc de roșii ( date INS), exista o mare problema de priorități strategice.
      Pentru comparație , țările occidentale post 1945 au avut doua mari priorități.

      – Agricultură
      – Infrastructura.

      – Prima a dus la export de produse agricole finite ( Italienii exportau grâul deja în 1950. După doar 5 ani , prelucrau grâul și exportau in USA pasta. Au urmat brânzeturile , salamurilor , vinurile ) Pentru a trece de la export materie primă la export produse finite au subvenționat agricultura. Bani pentru sămânța și tratamente , mașini agricole făcute cadou cooperativelor ( așa au intrat cu grămadă țăranii voluntar in cooperative menținând proprietatea) . Practic se făcea munca in comun pe tarlalele reunite dar juridic fiecare avea proprietatea lui. Cu drept de vînzare , moștenire. In 1990 încă statul italian finanța țăranii/ fermierii cu 75 % din prețul unui tractor , combina , plug ,etc .
      Această cheltuială a tras după ea dezvoltarea industriei agricole. Pe ambele mari sectoare. Mașini agricole ( oricare ) și utilaje prelucrătoare a materiei prime.

      – Infrastructura a dus la scurtarea timpului de transport a mărfii ( oricare), acces la noi clienți cu efecte asupra cifrei de afaceri și profit. Dar a creat și noi locuri de munca.
      Prima mare autostradă începută în 1955 terminata în 1965 ( Autostrada A1 ) Peste 750 km .
      A doua autostradă strategică , A 14 , a început construcția in 1965 și a fost total terminata in 1975. Alți 740 km. Ambele cu zeci de tuneluri , sute de poduri . Au modernizat , reconstruit și căile ferate. Electrificate.
      Efectul ambelor priorități , dezvoltarea industriei implicate și creșterea masei de angajați. Care a dus la cerere de auto , tv, mașini de spălat , mobila , etc. Alta creștere de fabrici și locuri de munca. Creșterile de PIB au fost fenomenale. De ordinul 6- 8% anual.
      In paralel statul a investit în universități . Nu multe dar extrem de bune. Așa au avut specialisti si experți.
      Fiind tara fondatoare UE , cererea de specialiști a venit primordial de la industria privata care exportă în o piață extrem de concurenteala. UE.
      Asa a fost atunci. Anii de aur a occidentului in ansamblu. Noi nici după 60 de ani nu avem priorități că agricultura , infrastructura , școală de toate gradele. Cum am scris in comentariul anterior ( sus de tot ) tocăm cam 90 % din veniturile fiscale în doar 3 voci de cheltuială bugetară. Asistenta sociala , salarii bugetare , dobânda la datoria publică.
      Matematic nu poate tine mult o astfel de ” strategie” națională. Pentru a face investiții ne împrumutăm. Pentru a susține spitalele , ne împrumutăm. Pentru a moderniza , repara o centrala electrica , un canal de irigații suntem obligați să ne împrumutăm .

      E inevitabil cu un astfel de scenariu sa fie doar chestie de timp pină sa auzim și în România ce a spus ministrul de finanțe grec in 2009 :

      ” Ori plătim pensii și salarii , ori plătim dobânda la datoria publică. Ambele concomitent e imposibil ”

      Mai tine minte cineva ce a urmat în Grecia ? Printre altele , pensile au fost de 5 ori recalculate. Prin reducere. Nasol sa nu înveți din greșelile altora.

      7
  35. https://adevarul.ro/news/politica/baronul-psd-giurgiu-niculae-badalau-retrage-politica-merge-curtea-conturi-1_5f8348965163ec4271c82c1d/index.html
    asta e paradigma in care traim de 30 de ani.omul nou și-a facut treaba si trebuie tras pe dreapta….sistemul nu-si uita nici macar pionii,sistemul traieste si merge mai departe si isi rasplateste ostasii.
    curte de conturi,academie,diplomatie,decanate,rectorate,agentii…toate sunt facute pentru ei.

    8
  36. despre ce scrie GMT si mai urlăm unii pe aici ar trebui sa fie pe agenda guvernului și csaț de ceva vreme…poate chiar este si nu-mi dau seama.
    din pacate ramanem cu articole curajoase pe persoana fizica si poitica oficiala pe pe interes personal.

    3
    • Nu o sa fie veci pe agenda lor (a CSAT sau a Guvernului). Nu vezi cat rau le face RoMilitary, daca au ajuns sa faca plangeri – oficiali cu rang inalt din stat sau „TRUSTUL” de presa se intereseaza in mod direct de fiecare virgulita din articolele aparute pe acest blog? Ah, inca ceva, cand vin oameni din „structuri” si se arata sifonati si cu onoarea/pudoarea patate cand le spunem ca au hoti printre cei pusi in fruntea bucatelor iar ei ii urmeaza orbeste cu grotescul ” Sa traiti, sefu’ ” pe varful buzelor…ce sa mai spunem?
      Din pacate, gena schimbarii din interior, din proprie vointa a acestei populatii care mai salasuieste in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic, abreviat cu RO, e moarta si ingropata zilnic, din ce in ce, mai adanc cu fiecare om care emigreaza din „zeama” asta in care ne scaldam. Cei ramasi sunt ori vanduti, ori blazati, ori prea putini ca sa mai conteze.
      Doar din afara tarii, mai poate veni schimbarea…dar, s-ar putea sa nu ne placa.

      3
  37. Retata de Ciorba comunista reincalzita si imbunatatita pentru aia multi……merge din plin si bucataru laudat in acelasi timp.
    Scufundarea este deja un fapt , nu vrem sa recunoastem.

  38. Migrarea fortei de munca este problema. Ce pleaca … adio contributii … ce vine din asia sa compenseze plecarea … trimit tot acasa

    Dezideratul unui salariu minim decent ar trebui sa incetineasca fenomenul plecarii dar efectul e dezastros pt o economie care exporta doar materii prime si oameni calificati in mare parte

    Cum piata muncii e concurentiala si decat maturator in Ro mai bine in Germania

    Ce facem cu scoala si facultatea gratuita cand exportam net forta de munca calificata … de ce sa investesc eu pt educatia unui care va oleca din tara?

    Daca am ratiune totusi sa platesc educatia copiilor cum le creez oportunitatile de a ramane in RO si a contribui cand dezechilibrele sunt majore si valorile sociale inversate?

    Ultima rezerva a RO de forta de munca activa sunt functionarii publici … majoritatea sunt oameni capabili si chiar calificati.
    Oare exista un plan de informatizare a administratiei incat sa deblocam / disponibilizam macar 1/3 din aceasta forta si sa se creeze de dinainte capacitatea de absorbtie in privat?

    Cine accepta provocarea? PSD? PNL? USR? Vreun partid din RO? Ma indoiesc.

    6
  39. Lucrare de Licenta
    Se dau urmatoarele ingrediente:
    1. Antreprenoriat local/romanesc subdezvoltat si decapitalizat – de catre marea majoritate a patronilor, care considera firma ca pe propriul buzunar;
    2. Emigratie > Imigratie;
    3. Spor natural negativ;
    4. Populatie deja imbatranita, in anul 2020;
    5. Salarii bugetari > salarii din privat (partea din economie care produce plus-valoare);
    6. Prosti, agramati si fosti prieteni de-ai Ceausestilor sau securisti inraiti – convertiti in cei mai mari capitalisti – toti acestia, pusi in fruntea tuturor Organelor reprezentative ale Statului: Legislativ, Executiv, Judecatoresc, Sistemele de „Forta” ale Statului.

    Intrebare – daca se raspunde corect se absolva cu brio institutia de invatamant si primiti o bucata de hartie, pe care, sa o inramati mumos si sa dea (nu de-a) bine in CV:

    In cat timp (se vor mentiona anii – cifra exacta e castigatoare), considerati, ca va colapsa, Pilonul I de pensii – adica pensia oficiala de la stat, sub povara atator „da nene, si mie” desi ai buzunarele gaurite si trebuie sa te imprumute cineva ca sa ma platesti?
    .
    .
    .
    Raspuns corect pentru bizoni: Maxim 20 ANI calendaristici – nu lumina (lumina doar BOR o mai vede)!

    Daca aveti mai putin de 20 ani de trait: Votati Pizede!

    Daca sperati, sa traiti mai mult de atat:
    a) emigrati definitiv – adica va luati catel, purcel, vindeti tot ce mai are valoare acum si cu euroii castigati, incepeti o viata mai buna in alta parte.
    b) intrati in fibrilatii si faceti pe dracu’n 4, sa va puneti bani deoparte (nu lei).
    c) Daca nici a) nici b) nu va convin, atunci sa nu va mirati cu „tontii” ca veti avea pensiile egalizate si vor fi egale cu pensia din prezent, pe care o primeste un lucrator agricol cu minim 30 ani vechime la CAP.

    3
  40. Eh, poftim:
    Descoperite cel putin 15000 de acte false si ne mai miram de ce suntem cum suntem. Din strungar, ajuns sef la Spalarea Banilor. Chiar avant de proletar si dupa 30 de ani – Clasa „muncitoare” da tonul.

    „Ceea ce puţină lume ştie este că înainte de a obţine diploma de bacalaureat, dovedită a fi falsă, Laurenţiu Baranga a fost strungar. A lucrat, potrivit surselor noastre, în cadrul I3 – la Uzina Mecanică Băbeni. Legătura cu „Fabrica de diplome de la Teleorman”.

    În 2009, pe când Baranga se pretindea doctorand, a izbucnit scandalul „Fabricii de diplome de la Teleorman”. Atunci s-a aflat că sute de persoane, ajunse în „funcţii cheie”, au beneficiat de 15.000 de acte de studii false. Printre acestea se aflau şi nume sonore precum cel al lui Liviu Dragnea, al fostei sale soţii, al fostului adjunct al IPJ Teleorman, Emil Stănimir şi al fostul prefect PSD de Teleorman, Adrian Florescu, dar şi o serie de parlamentari, miniştri, înalţi funcţionari, primari, poliţişti etc”

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24344498-fostul-sef-spalarii-banilor-arest-domiciliu-30-zile-masura-poate-contestata.htm

    4
  41. @GeorgeGMT: Sa stii ca societatea e deja prea polarizata sa ne mai gandim la solutii pentru iesirea din situatia dezastruasa in care ne aflam. Din totalul celor cu drept de vot, cea mai mare parte, adica 5,2 milioane, sunt pensionari, 1,5 milioane sunt bugetari, vreo 2 milioane sunt asistatii (aici intra si cei sociali si cei cu pensii de lux) si cei cu aversiune la orice fel de schimbare.

    Pentru acesti oameni, nu conteaza daca guvernul nu are bani. Nu ar conta nici daca s-ar abroga legea lui Arhimede. Pe aceste categorii de oameni, nu-i intereseaza viitorul Romaniei. Ei dau forta pesedismului, care, in esenta e o forma de talharie mascata, insa tot mai vocala, cu pretentie de a fi legalizata.

    5
  42. O fi vrut George sa semnaleze ceva cu articolul lui dar pentru trei sferturi din comentatori a fost inca un prilej sa mai verse niste fiere pe aici indiferent de ce a vrut sa spuna autorul.

    3
  43. Hm…
    Populatia RO- aprox. 19 milioane.
    Total contribuabili – aprox. 5,5 milioane (adica un contribuabil sa tina in spate aprox. alti 3).
    DIN CONTRIBUABILI:
    -doar 4.5 la privat.
    Din cei 4.5 aprox. 0,5 milioane asociati STAT-ului Ro
    Mai raman aprox 4.0 mil la privat
    Din cei 4 mil. (4 milioane) aprox. 1 milion sunt vanzatori si personal auxiliar in comert (sau mai bine spus personal care nu aduc plus valoare ci doar o incaseaza de la cei 3 milioane de la privat.)

    Practic matematica imi spune ca de fapt sunt aproximativ 3 milioane de persoane care produc la 19 milioane de oameni populatia RO (adica un om care produce tine in spate alti 5).
    Matematica ar trebui sa fie amuzanta……in cazul de fata imi da fiori…..

    5
    • Sa nu exageram si sa nu ne punem mainile pe piept !
      Mai suntem si pensionari care ne iubim copiii si nu votam gasca psd et Co. Trebuie incurajati tinerii sa inteleaga ca lupta pt ei si pt viata lor votand !

      Felicitari lui George GMT articolul este absolut corect, I-ar fi trebuit 200 de pagini sa analizeze de la cauze, masuri si efecte, poate ar fi inteles si cei care nu vor sa inteleaga
      ATENTIE: „Grecia” este muuuult mai aproape decat credem. Din pacate nu psd&Co vor suporta socul ci guvernul dela sfarsitul lui 2021.
      PS As vrea sa fiu o Casandra mincinoasa si sa curga numai lapte si miere. Asta s-ar fi putut daca se incepea altfel in 1990, nu cu gasca lui Ilici Iliescu.

  44. https://newsweek.ro/actualitate/avocatul-poporului-salariu-de-4500-angajatii-sporuri-de-2500-lei-director-si-600-lei-sofer
    https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-24346374-14-candidati-ANCOM-sorin-grindeanu-demisie-PSD-miza-control-telecom-5G-salariu-infringement.htm
    totul e numai lapte si miere in gradina maicii domnului.nu inteleg dom’le de unde atata rautate si invidie pentru niste oameni providentiali care au dus tara asta pe culmile cele mai inalte ale mapamondului….popor nenercunoscator elitelor asta suntem,sa ne fie rusine.

    3
  45. din raportul curtii de conturi intre 700-900 mil euro s-au volatizat in aceasta perioada. romania s-a imprumutat cu 12 md de euro cam 2 md pe luna. nu s-au platit subventiile in agricultura, compensatiile ptr imm-uri, strategia de dezvoltare si 2% ptr aparare zice presedintele se vor duce de acum incolo pe strategia de dezinformare si se pune problema de 3% din PIB ptr amaratii tarii-pensionarii si copii? dar chiar nu va e rusine? cand s-au platit compensatii de 500 mil euro bancilor straine nu s-a pus problema de dezastru? cand gazul romanesc pleaca gratis in austria si ungaria si noi importam la pret dublu pe reteaua gazprom nu s-a pus problena de dezastru?

    2
    • Dar chiar nu ți-e rușine să vii să trolezi in loc să muncești ceva ce produce plus-valoare in economie? Banii furați de Firea din subvenții pt apa calda și RATB i-ați papat, voi, trolii din sediul pizede. Nu te întrebi de unde provin banii cu care ești plătit sa trolezi?

      2
  46. Dupa cum stii am si eu niste pareri in zona asta .
    Nu, nu a pensiilor ci a economiei – v Seculara inapoiere a Romaniei (scribD, peromaneste, vremea.forumgratuit)
    Romania n-a mai investit de ani buni in infrastructura energetica, in constructia de noi capacitati de productie de energie electrica, sistemele de transport ale electricitatii sunt invechite, unele la limita de avarie, nu suntem in stare de 30 de ani sa construim doua reactoare nucleare de 700 MW, am devenit din exportatori, importatori de energie electrica.
    In 1993 deja , pe fondul scaderii industriei „energofage”, aveam o supracapacitate de productie electrica.
    Si e ceva cu reactiarele alea – 2020-30 ar fi 1990. Insa .. insa e un insa. Unitatea Ia a intrat in functie in anul 1996. A 2a in 2007 ! Ma rog in astia 13 ani am cam jucat sarba tot pe loc/sa rasara busuioc .. isna la un mmomnt dat partenerii europeni au cam zis pas si nu (mai) putem ….
    In primul rand miloane de romani au plecat din tara, muncesc si platesc pensiile celor din tarile unde au ajuns. In Romania nu si-au gasit de lucru, la un nivel decent si datorita cauzelor expuse mai sus dar mai ales ca urmare a „reformei cu spatele la zis” incep[uta de Ciorbea …. cand ma si inceput s aimportam gaze de la rusi .. Mai tin eminte careva de ce gaze de la rusi?!

    Vindem grau si importam paine congelata din Germania si faina din Polonia, vindem porumb si importam carne, am devenit importatori neti de electricitate, de benzina si motorina pentru ca ne-am inchis rafinariile si industria chimica, importam legume si fructe pentru ca nu avem infrastructura de depozitare, nu avem infrastructura pentru colectarea laptelui din gospodariile taranesti, dar importam lapte din Ungaria.
    A se vedea in Seculara . 9. Dupa 1990 (https://vremea.forumgratuit.ro/t477-seculara-inapoiere-a-romaniei-partea-4 )

    Importurile saracesc o tara, exporturile o imbogatesc. Cand importi platesti pe altii, cand exporti altii te platesc pe tine. Simplu… ” Cica asa zicea si Ceausescu ! Deci huo, jos traisca importu! Ca avem nevoie de produse finite nu de materii prime!

    Si se intampla aceste lucruri (lasand la o parte coruptia de la noi si tradarea clara a intereseului national) si pentru ca Romania nu sustine, prin investitii, agricultura nationala.
    Da ce ce ?
    Pai ca asa ne invata Sfantul Profet Mises !
    A se vedea si zapaceala de aici : https://forum.softpedia.com/topic/1179091-chiar-asa-de-ce-se-mai-subventioneaza-agricultura/
    Ca zisul cult zice ca intervnetia Statului e rea, rea , REA!!! deci e rau daca Statu cel rau face si … infrastructira, nu?!
    Si adeptii sfnatului Mises ne explica ca comunism este si colbertismul .. si prima de exporc si si …
    Orocum ceav si despre economia noastra ..
    Am avea uneke materii prime agricole. Se pare ca bancile ar avea niste fonduri …
    Se zice ca avem oameni intreprinzatori, inteligenti samd etc.
    Insa cum dracu se face ca desi avem piata solvabila nu se dezvolta si la noi idustria alimenatra ? Ca cum dracu se face ca la Dorna a fots cumparata de grupul Lactalis, cel mai mare producător european de lactate, prefera Polonia? ”Am ajuns acum, de în bazinul Dornelor nu mai este nici o fabrică de lapte și vine lăpticul, brânzica de Dorna din Polonia (https://agrointel.ro/46557/seful-dsv-suceava-dezvaluie-branzica-de-dorna-romaneasca-doar-cu-numele-este-facuta-in-polonia/, https://www.cotidianul.ro/telemeaua-dorna-romaneasca-se-fabrica-in-polonia/)
    Sunt singurul caruia ii da depasire de virgula flotanta ?!

    1
  47. https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/privilegiatii-asf-primesc-cadou-imunitate-diurne-1_5f871abf5163ec4271dfb366/index.html
    …iar cetățenilor doar multă muie.de asta nu vă mai ascultă și bagă nimeni în seamă,vorbiți prin conferințele de presa de la cotroceni și victoria doar gardurilor si boscheților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *