Nokia pleaca, ce ne facem fratilor?! Sa emigram…striga idiotii!

Desi nu face obiectul acestui blog genul acesta de stire poate crea, si vad ca creeaza in media romaneasca, o isterie tip Tsunami! Nokia, sau mai exact plecarea finlandezilor de la Jucu este prezentata peste tot ca fiind cel putin primul semn al Apocalipsei, prima cupa varsata de Ingerul Razbunarii, asupra Romaniei! De facto ce dracu ne mai ducem maine la slujbe, sau la scoala, daca Nokia va inchide fabrica din Romania din Ianuarie 2012?!

Realitatea este ori dincolo de noi, sau de majoritatea celor care striga apocaliptic sa fugiiiiim, sau pur si simplu este doar o durere de dinti, fara a crea probleme macar minore economiei nationale?! Pai hai sa vedem ce dracu facea Nokia la Jucu! „Telefoane mobile, domne!” ar zice nenea Costel, pensionar aproape de moarte si oricum mort celebral de pe vremea cand termina profesionala! „Facea export” ar mai spune si Gina Treisacose, vanzatoare de 45 de ani, care atunci cand nu ia bataie de la barbasu’, se pipaie cu vecinu’, vagman la ITB, intelectual si asta!

Acum daca te pune al’ necurat sa intrebi astfel de semi-analfabeti sau analisti de teapa unui astfel de public tinta, Apocalipsa si cele mai grele pedepse diavolesti sunt extrem de aproape, chiar dupa colt, DAR…mai sunt si oameni normali cu ceva mai mult de doispe’ clase, si privind situatia dintr-un astfel de punct de vedere sfarsitul economiei romanesti nu este atat de clar vizibil!

In realitate Nokia nu avea la Jucu decat o amarata de linie de asamblare, foarte importanat pentru cei doua mii de angajati, dar neglijabila din punct de vedere al PIB-ului romanesc. Desi exporturile nominale(in sume absolute) pareau foarte mari, realitatea este cu totul alta: acolo se facea de fapt LOHN INDUSTRIAL!!!

Aproximativ 90% dinte componentele unui telefon, fabricat de Nokia la Jucu, erau importate. Astfel in Romania se asamblau doar piesele aduse din afara. Acum miliardul exportat de finlandezi, daca scadem 90%, nu mai pare atat de important. 100 de milioane de euro este, chiar si in cazul nostru o suma neglijabila.

Referitor la slujbele pierdute…acolo intradevar e tragic pentru acei oamenii, dar la nivel macroeconomic, acest gen de „industrie” si „investitie”…duca-se pe pustii! Lohn-ul nu este altceva decat un cancer economic si genereaza intodeauna mult rau pe termen mediu, datorita volatilitati investitilor de acest tip si salariilor mizerabile oferite. Astfel cei care au ghinionul de a lucra in acest tip de companii, nici nu traiesc, dar nici nu mor, insa sunt tinuti captivi, slab calificati, in loc sa-si caute de lucru intr-o meserie serioasa si potential mai bine platita!

Asadar din partea mea Nokia sa se duca unde vor ei si sa nu se mai intoarca decat daca vor face o investitie tip Renault/Dacia, acolo unde peste 75% din autovehicul este produs in Tara, adaugand o plusvaloare mare si mai ales extrem de sanatoasa si de viitor.

In ultimul rand cateva cuvinte despre cursul euro/leu! Cu o scadere a leului de aproximativ 3,5% stam relativ bine, fata de Polonia si Ungaria , care se pot „lauda” cu o prabusire de 8-10% a monedelor proprii in fata euro.

Iar realitatea din spatele cresterii euro este, cum altfel, interna si are legatura cu…bugetul cel vesnic gol al Guvernului!

Adica pe 30 septembrie, in fiecare an, cursul din ziua respectiva va deveni curs-etalon pentru accizele platite de noi in tot cursul anului 2012. Cum bugetul are nevoie de bani multi si siguri, BNR-ul, in fiecare an inainte de 30 septembrie lasa leul sa se deprecieze putin, pentru a asigura o gura de oxigen bugetului de stat.

Mecanismul este urmatorul: acciza este calculata in euro la un curs fix pentru o perioada de un an. Practic daca acciza este calculata la un curs de 4,35 lei/euro, chiar daca euro va scadea in viitor noi vom plati la cursul de 4,35! Chiar daca cursul ar veni spre 4,1, sau 3,8, accizele platite s-ar calcula la 4,35 lei pentru un euro! Si cum accizele sunt raspandite pe tot cuprinsul economiei nationale, de la tigari si alcool, la combustibili si taxe de drum…voila, misterul a fost dezlegat! 🙂

Cea ce vreau sa spun este faptul ca m-am cam saturat de tot felul de imbecili, cu facultati facute la FF si cu licente cumparate, care tot isi dau cu parerea despre lucruri pe care nu le inteleg, sau vor cu tot dinadinsul sa loveasca in Guvern, chiar si atunci cand aia nu au nici o vina…

Sper ca aceasta scurta expunere despre principile economiei de piata sa va placa si sa va fie de folos.

12 comentarii:

  1. tiganii finlandezi de la Nokia au venit, au primit totu de-a moaca teren la 3 euro/mp si dau bir cu fugitii nu numai din Romania, isi inchid toate fabricile din europa si america de sud si se muta in China….nu-i nimic coreenii de la Huawei deja au declarat ca vor sa cumpere toata fabrica Nokia si se vor apuca de productie electronice, inclusiv telefoane mobile…:) ..deci nu inteleg care e problema, as prefera oricand un patron coreean decat un muedez( suedez) sau finlandez sau roman.

    • si va mai veni capital coreean ( CNE Cernavoda)….ordin de la licuriciul al mare 🙂 altfel ne papa capitalul rusesc….citisem ceva de genul : ne-au luat graul…painea.Lasa ba, sa manance sanatosi paine romaneasca ca rahatul tot rusesc e 🙂

    • Parca cei de la Huawei erau chinezi…

      • Da sunt chinezi si se zvoneste ca se indreapta spre Jucu cu arme si bagaje, plus ceva bistari! Bine se mai zvoneste ca spre Bucuresti ar veni ceva mai multi chinezi…sa-i vedem si sa-i primim cu paine si sare, sau conform cu gusturile lor, cu o friptura de mainadez in sange 🙂 !

  2. 🙂 ce bandit esti…..lasa bre politica ca o fi facand ea trafic atrage comentarii dar murdareste blogul pana la urma. du-te si ia-i de urechi pe astia cu tbt-ul sa-ti dea o poza un desen din creion….ceva ca ma usuc asteptand 🙂 . la subiect : e bine ca au plecat….un sut in f..nd un pas inainte.,vor veni altii mai puternici si mai multi ( Bosch e dat ca venind sigur, IBM poate tot acolo ) si vor avea si oamenii aia venituri mai mari de 6-800 de lei (la Nokia). in rest ceva normal unii la guvernare ceilalti arunca cu pietre.desteptii care pleaca urechea…muuulti.tot ceva normal 🙂 cati vor vota promisiuni si sticle de ulei , pachete de faina,etc? foarte multi.de 20 de ani e ceva normal.trist dar astia suntem

    • Nu e bre politica! Pur si simplu cateodata simt nevoia sa mai spun si cum stau lucrurile in realitate. Prea multi idiotii se bucura de raul nostru…

    • Si ca sa fiu brutal de sincer si cu parere de rau acest tip de articole, ca si cele istorice , nu prea fac multe comentarii sau accesari…Dar sunt utile si cateodata mai trebuie sa faci si ce trebuie nu numai ce-ti place. Adica nu sunt prea …”profitabile” 🙂
      Oricum, spre deosebire de altii, ratingul si numarul de comentarii/articol, sunt ultima mea preocupare. Ma interesaza doar ca, cine vrea, sa aiba de unde culege informatii reale, nu numai gunoiul lansat pe TV si ziare pline de imbecilii si fonfaiti! Na, ca devin agresiv… 🙂

      • ca sa ma convingi mai adaugi o bere la celelalte promise 🙂 ok, in nici un caz sa nu interpretezi mesajul anterior ca un atac asupra domniei voastre 🙂 cand se discuta politica exista riscuri mult mai mari ca discutiile sa degenereze sa se transorme in „injuraturi” invective samd . polueaza blogul..si asta doar cand vine vorba de politica.pe teme istorice in mai mica masura.parerea mea 🙂

      • Bere?! Merge frate. Sa interpretez?! Nu frate stai linistit, pur si simplu catodata ma enervez pe imbecilizarea care umple media si simt nevoia sa mai scriu astfel de lucruri. Politica intradevar nu are ce cauta pe la noi…

  3. Bre este o mare greseala sa privim lucrurile in modul asta „astia faceau lohn..huuuuuuuuuoo plecati.. ti ai dreacu..”

    Tot asa cum cifra afacerilor Nokia era impresionanta(1,6 miliarde de euro),numarul de angajati,sau impactul pe care aceasta companie il avea asupra a cateva companii din care probabil traiau din contractele cu finlandezii(transport,paza,catering,consultanta samd),tot asa impactul asupra PIB-ului nu va fii de 1,6 miliarde de Euro ci intre 0,1-0-25% cea ce oricum este IMENS!!!!!!!

    Nokia cand a venit in 2008 avea in cap constructia unui „Nokia village” in care sa se produca cam totul,baterii,carcase,ambalaje,o parte dintre camere,cip-uri alte nebunii,din pacate in 2009 a picat treaba cu chinezii de la BYD care urmau sa investeasca si ei cateva zeci de milioane de euro intr-o fabrica de baterii,si ceva linii pentru carcase,camere samd.De ce a picat aceasta investitia asta nu stim,probabil criza care abea incepuse,probabil „seriozitatea”eroicelor autoritati pedelisto-penticostale de la Cluj..

    Din ce inteleg Nokia a cerut constructia autostrazii Transilvania de la Cluj pana la granita cu Ungaria si a terminalului de marfuri de pe aeroportul din Cluj,terminal care trebuia sa dispuna de o pista cu latimea de 42m,numai ca Romanasii nostrii cu creierele crete au facut una cu latimea de 32m….cei de la Nokia erau obligati astfel sa foloseasca aeroportul din Budapesta.

    Unde mai pui ca imbecilele autoritati romane s-au gandit in 2009 sa mareasca CAS-ul,care oricum era la cote foarte inalte,afectand astfel planurile de afaceri ale celor de la Nokia,in 2010 au marit TVA-ul,cea ce la fel nu le-a picat bine,mai ales daca pui alaturi punctualitatea cu care li se returna TVA-ul,date fiind perspectivele in care aceste probleme nu aveau sa se rezolve tot CAS de 80% tot impredictibilitate fiscala,juridica probabil ca astia de la Nokia se gandeau sa o zbugheasca de ceva timp.

    Colac peste pupaza dictachiorul s-a gandit el ca este o solutie foarte buna sa se ia la tranta cu marile puteri,cu rusii(aduce voturi),si cu europenii(de la bautura+boala psihica+campanie electorala),sunt convins ca mintile slabe apaudau anularea contractelor cu frantujii care construiau Bucuresti-Constanta,contractul cu Alstom,treaba cu florile olandeze,pentru ca,nu-i asa,daca europeii nu ne dau „șienghiăn” cum spunea progenitura tuta de Bruxelles,noi trebuie sa dam la randul nostru in multinationalele(care de altfel pt Romania isi valoreaza greutatea in aur),si interesele europene de pe plaiurile mioritice..nu m-ar suprinde ca si la Jucu sa fii ajuns cativa„blejnari” care sa ii ia la rost cu bacteriile de pe telefoane..fara sa se gandeasca insa la consecintele pe care le aduce lupta dintre un pigmeu schiop(Romania),si boxeur de categorie grea campion mondial la zi(Uniunea Europeana),aceasta relocare a Nokia,cred eu,a fost prima directa,mai mult de tatonare,un simplu semnal.

    Revenind la Nokia,aceasta fara indoiala era mai mult o investitie de prestigiu,pe care sa o mentionezi in articolele despre Economia Romaniei din paginile de wiki sau diverse publicatii economice,numai ca,investitia Nokia avea un imens potential,acela de realizare in Romania a unei foarte puternice industrii de IT&C,investitorii de acest gen nu vin intr-o tara numai pentru salariile foarte mici(asa cum se dezinformeaza),ci sunt mult mai interesati de alte avantaje,cum ar fii prezenta in acea tara a unei industrii producatoare de componente de profil,o forta de munca foarte bine calificata,o legislatie coerenta,fiscalitate avantajoasa,o infrastructura foarte bine pusa la punct sa ne uitam numai la celelalta doua fabrici Nokia din Europa,cea din Ungaria unde leafa este de 600-700 euro pe luna, si cea din Finlanda leafa aici este de 2000-3000 euro pe luna,bun in cazul Finlandei este o situatie speciala,dar hai sa ne uitam la tari precum Coreea de Sud,Taiwan in care investitorii de hardware se inghesuie,tari in care salariile sunt de 1000-2000 de euro pe luna,sau Irlanda unde la fel leafa este de 2000 euro dar exista poate cele mai multe investitii IT din Europa,Israel din nou 2000 euro pe luna salar dar au toate celelalta avantaje,fabrica de la Bochum pe care Nokia a relocat-o in Romania,cand acestia au ales sa investeasca aici in 1998 nu au facut-o pt facilitatile fiscale de cateva zeci de milioane de euro oferite de Guvernul German,sau pentru cele mai mici salarii din lume care se regasesc in Germania(3000-4000 DM cat aveau nemtii atunci),ci pentru foarte puternica industrie de IT pe care nemtii incearca sa o puna pe picioare(AMD,SAP,Carl Zeiss,Siemens,Bosch),si care pentru Finlandezi era foarte utila bine in 2008 au considerat ca este mai avantajos sa plece in Romania datorita mai multor probleme din Germania.

    Prezenta Nokia la Jucu putea determina alti investitori de procesoare,memorii sau altele sa vina in romanica,daca reuseau de exemplu sa mai aduca 1-2 investorii(ZTE la Constanta dupa ce s-a transpirat in presa,investitia chineza de 180 milioane de euro le la Darmanesti jud.Dambovita,eventual si altii),prezenta unei fabrici Intel la Galati(zic si eu),ar fii putut devenii fezabila,desigur pt ca acestia sa vina ai nevoie de cateva avantaje cum ar fii infratructura,fiscalitate,legislatie dar care odata pusa la punct ar fii putit schimba radical peisajul economic din Romania,aducand alti investitori iar cei vechi cu greu ar mai fii plecat.

    De remarcat insa ca in ziua anuntarii deciziei Nokia,Gigi Becalii urla pe ecrane ca el isi va sufla cu aur(mutila),superba cladire incaputa pe mainile ciobanescului mioritic..intamplator mi-am adus aminte de o declaratie a lui M.Tanasescu din 2003 dupa esecul implementarii in Romania a cotei unice la acea vreme „In Romania exista forta conservatoare foarte puternice care doresc ramanrea tarii pe loc”,poate ca asa este,exista aceste forte,care sunt direct interesate ca romanasii sa fie imbecalizati,partial au reusit,sa cultive indivizi gen Bercea Mondialu,Becalii sau alte curve blonde facute ministrețe,ce este aia o industrie de IT in Romania,pt asa ceva ai nevoie de oameni inteligenti pentru care este mai greu sa ii manipulezi,astia sa plece,raman gibonii mioritici pe care ii invartim cum vrem noi..ii bagam in cap cateva sabloane cu nu ne vindem tara,vin mosierii,mogulii,noi ne luptam cu rusii care o sa ii tina de foame..

    • Bre o fi da tot lohn faceau ‘ai dracu de finlandezi! Si tot salarii de doi lei dadeau. Acu’ nici nu ma bucur ca au plecat da nici Iadul cu toti dracii, nu cade pe noi … Au plecat, vin altii, sa nu uitam ca respectiva fabrica tocmai o luase cam repejor spre Romania din Germanica. Aia ce cusur aveau?! Autostrazi aveau, terminale aveau, etc…Aveau de toate!
      Iar investitie de prestigiu…o fi nu zic, da prestigiu nu-ti plateste nici ratele la banca nici nu-ti pune gaina in ciorba. Renault, Ford si alti…alta mancare de peste, da astia venisera chititi doar pe asamblare, cu tot discursul lor triumfalist de la inceput!
      Asa ca …dai dracului sa se duca in India unde salariul este de cativa zeci de dolari pe luna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *