Norme metodologice de aplicare a Legii privind Statutul rezerviştilor voluntari

Ministerul Apărării Naționale a publicat pe site, conform prevederilor Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în Ministerul Apărării Naționale a prevederilor Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.

Structurile din M.Ap.N. implicate în procesul de elaborare a proiectului de ordin au urmărit corelarea prevederilor actelor normative specifice în vigoare privind asigurarea capacităţii de luptă a Armatei României, optimizarea timpului și a costurilor aferente procesului de recrutare şi de selecţie a candidaţilor și crearea condiţiilor pentru realizarea unui nivel de pregătire cât mai apropiat de cel al personalului militar în activitate.

Pentru anul 2017, sunt propuse pentru încadrare aproximativ 2.800 de posturi de ofiţeri, maiştri militari/subofiţeri şi gradaţi/soldaţi. Criteriile de recrutare vor conține bareme medicale, psihologice și de pregătire fizică, iar diferențierea pe categorii de personal, arme şi specialităţi militare se va face în funcție de nivelul studiilor absolvite.

Responsabilitatea recrutării candidaților va fi a centrelor militare, iar selecția se va face la sediile structurilor militare beneficiare de către o comisie stabilită la nivel de judeţ/sector şi constă în parcurgerea unor probe psihologice şi fizice. Candidaţii declaraţi „Admis” în urma parcurgerii probelor de selecţie efectuează examinarea medicală în unităţile din reţeaua sanitară a Ministerului Apărării Naţionale.

Raporturile de serviciu între rezerviştii voluntari şi instituţia militară se stabilesc pe bază de contract, care se încheie între cel în cauză şi comandantul/şeful structurii militare în care urmează să-şi desfăşoare activitatea, în calitate de reprezentant al M.Ap.N.

În modelul de contract pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, prezentat în Anexa nr. 1 a normelor, sunt detaliate toate drepturile celor care optează pentru îndeplinirea serviciului militar în această formă.

Secţia Presă

19 comentarii:

  1. sa moara rusi ma inscriu pe ei pe mama lor

    • Mda….a anuntat si Putin ca-si face garda nationala. 350.000 de oameni inarmati si subordonati direct presedintelui. Sa vedem de aici ce mai iese, fiindca Dodon se pregateste sa zboare iarsi la Chisinau. Sa vedem ce teme mai primeste de la Kremlin, dar e suspecta rau chiemarea asta atat de urgenta la ordin a bufonului moldav!

  2. sper sa conduc o corveta noua

  3. Ok, dar unde au fost publicate ca sa poată fi citite de toată lumea?

    • In articol ai linkul ingrosat ”Ordin pentru aprobarea…”.
      Dai click pe el si la adresa respectiva alegi dosarul din primul paragraf, acel ”FISIERE DISPONIBILE:(DATA AFISARII: 2017-03-13)”, are o iconita albastra de Office Word. Ti se descarca in computer (la Downloads, probabil)

  4. Gata, l-am citit. Câteva chestii care mi-au plăcut: dacă ești din oraș cu unitatea unde te instruiesti, poți sa nu fi incartiruit. Te duci dimineață la 8 și te întorci seara la 5. Ca la serviciu. Alta chestie – probele sportive – Super relaxate. Poate băieții te scot Rambo, dar sigur nu trebuie sa fii Rambo ca sa intri.
    Ce nu scrie nicăieri: DURATA! Cat e pregătirea pentru ofițeri, maiștri, gradați, etc?
    Alta chestie pe care n-am văzut-o: baremul medicale pe categorii de varsta. Probabil ca sunt documente încă în lucru. Tot ce n-am înțeles foarte bine e cum e cu salarizarea…
    Asta așa, la prima lectura rapida, seara înainte de culcare. Probabil ca se vor putea lua mai multe informații de la centrele de recrutare…peste vreo 2-3 luni cel puțin.

  5. 4 flotari si 10 abdomene? 14 minute pentru 2km? 🙂 ))))

  6. Sa vedem cati doritori apar.

  7. http://adevarul.ro/news/politica/video-deputat-psd-cere-protestatarii-piata-victoriei-alungati-tunurile-apa-pentru-mai-stau-prostiio-1_58c689775ab6550cb848e9c5/index.html

    Intre timp un parlamentar PSD, infractor si condamnat pe deasupra, se pipi pe noi de la distanta si ne-o spune franc in fata. Asta e unul din aia pe care @Ghita Bizonul ii respecta si ii voteaza! _I_

    Priviti si va minunati!

    • Turcu' si pistolu'

      In ce conditii ai voie, ca persoana fizica, sa detii un PM cal 7.62 sau AKM? (cum se lauda gretosul asta de Radulescu)

      • Nu ai acest drept daca vorbim de arma militara.

        Daca esti vanator poti sa ai WASR10 ( cum e numita in SUA) care e un Kalasnicov romanesc 7.62 „SEMIAUTOMAT” cu incarcator de 10 cartuse. Atat.

  8. Au mentionat cat ar fi durata de instruire initiala? Si apoi perioada de lucru la nivel de an?

  9. Am o întrebare simplă de tot …..în afară de cei care se bucură de salariul minim pe economie (și din păcate încă mai există mulți concetățeni în această situație) care om sănătos la cap ar mai veni în armată?

    În amintirea „clipelor” petrecute în armată m-am închinat cu ambele mâini când în toamnă am ieșit la pensie.

  10. Probabil o sa incerc. Am facut armata la jandarmi prin 2002 , in concluzie nu am idee ce mi-ar place.Probele fizice cred ca le-a gandit vreun gras, altfel nu-mi explic.

  11. Stie careva, la Ramnicu Valcea, e centru’ pentru asa ceva? Adica sa nu fie nevoie sa plec din oras fara sa fie absolut necesar.

  12. Veniturile sunt de 10% din solda de grad cât nu esti mobilizat, etc..

    Pai, solda de grad a unui sgp este , sa zicem , de 700-800ron a unui subofiter este de, sa zicem , 1.200 ron, iar a unui ofiter, sa zicem , de 1.800 ron…asta ar insemna 70-80 ron,120ron respectiv 180ron…

    Cât ești mobilizat, etc primești integral solda aferentă gradului pentru perioada aferentă.

    Dar, ce faci dacă, in civilie câștigi mai mult decât acești bani?

    O fi mult, o fi puțin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *