Noua strategie militara a SUA

Noua abordare a securitati, anuntata de Obama inca din vara are  in principiu doua  directii spre care SUA isi indreapta privirea din punct de vedere militar!

Astfel, daca pana acum armata americana era pregatita sa lupte si sa invinga pe doua fronturi, noua strategie are la baza principiul de a castiga pe un front, si de a-si bloca inamicul, in atingerea obiectivelor, pe cel de-al doilea front.

Iar a doua directie este o reducere a numarului de militari si a bugetului apararii cu aproximativ 450 de miliarde $ in urmatorii 10 ani. Practic reduceri de personal vor fi, daca vor fi, legea nu a trecut inca de Congres, la trupele terestre si Marina. Se prefigureaza ca US Marine Corps sa ajunga, de la un pic peste doua sute de mii de militari activi in prezent, undeva la 180.000, iar trupele de uscat de la 520.000, spre cincisute de mii.

US Air Forces se pare ca nu intra in vederile Presedintelui pentru reduceri, cel putin nu acum. De asemenea cea ce multa lume se astepta, s-a intamplat! Daca mai aveam vreo indoiala ca Asia va fi viitorul punct fierbinte, economic si militar, sau daca ne mai indoiam de cresterea Chinei, in noua propunere de restructrurare a armatei americane, avem o confirmare oficiala, a noi orientari a puterii SUA.

Astfel , desi NATO ramane un obiectiv major al americanilor, prezenta lor in Europa, se pare ca nu va mai fi la fel de importanta, cel putin ca numar. In noua strategie, regiunea Asia-Pacific, devine piua intai, atat economic, cat si, ca o rezultanta, militar. SUA au intentia de a-si mari substantial prezenta in zona, si de a-si limita, sau reduce forta Sa din Europa. China reprezinta un factor de care americanii sunt obligati sa tina cont din ce in ce mai mult, atat economic, cat si militar!

In mod sigur va urma o intarire a relatilor cu principalii aliatii ai SUA in regiune: Australia, in primul rand, unde deja s-a anuntat o intarire a dispozitivului SUA, prin trimitere a aproximativ 2000 de puscasi marini, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Filipine…

Pana la urma asistam la o schimbare normala a centrului de greutate a politicii americane, de la Razboiul Rece, spre o noua confruntare, cu nou posibil inamic, China.

Nu stim inca care vor fi directile de dezvoltare tehnologica pe care noua Strategie le are in vedere, daca vor fi schimbari de substanta, desi deocamdata nu par a fi. Cele trei noi portavioane din clasa Gerald Ford, merg in continuare, si ca de obicei se mai face vorbire si despre eterna problema a conflictelor asimetrice. Acestea sunt impartite pe doua categorii: amenintari teroriste, trafic de droguri, etc, si actiuni politienesti tip Libia, majoritate dintre ele fiind actiuni cu puternica tenta economica (Irakul Iranul, zona Golfului in general).

Tot in privinta regiunii Asia-Pacific se pot deja intrzari si blocurile care se vor confrunta, speram doar economic, sau cel putin cum vad americanii lucrurile. Astfel, pe langa aliatii traditionali enumerati mai sus, SUA vede un parteneriat strans cu India, si o posibila confruntare cu China. De aici putem deduce si faptul ca Pakistanul, cel mai fidel aliat al chinezilor, nu mai este considerat OK la Casa Alba sau la Pentagon. Asadar doua noi blocuri economice si  militare rasar din apele Pacificului si ale Oceanului Indian!

China, Pakistanul si Coreea de Nord versus SUA, India, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, si mai sunt cativa. Toti adusi in tabara americana, nu din convingere, ci de teama unei Chine din ce in ce mai puternice.

Dar haideti sa aruncam o privire asupra trupelor americane din Europa!

Astfel componenta NATO americana se ridica la aproximativ 81000 de militari, din care 43000 armata, 31000 aviatie si restul marina si auxiliari. Pe tari, grosul revine bazelor din Germania cu 54000 (Ramstein fiind cea mai mare baza americana din Europa), urmata de Italia cu 11000( aici intra Baza Aeriana de la Aviano si grosul Flotei  IV-a cu comanda la Gaeta), si Marea Britanie cu 9000 de militari.

Cati dintre acesti vor mai fi peste cativa ani pe Batranul Continent, inca nu se stie, si nici nu cred ca s-a hotarat inca. Logic ar fi ca prezenta SUA in Europa sa se reduca, datorita faptului ca Rusia, militar vorbind, nu mai reprezinta o amenintare militara viabila in prezent, si nici nu cred ca isi doreste sa devina. Daca actuala filozofie de aparare va trece de Congres, si care vor fi directile pe care americanii le considera prioritare pentru urmatorii 30-50 de ani, vom afla mai detaliat, macar cateva indicii, incepand cu 6 februarie, data la care proiectul de buget pentru Pentagon va fi prezentat public.

Surse: www.ziare.com

Militaryphotos 

36 de comentarii:

  1. Corect: Ramstein. Rammstein este o trupa de heavy metal / tanzmetal

  2. ce fac cei 54.000 militari americani la Ramstein? ce sens au?

  3. Idee: renuntam la aviatie si platim US sa ne faca politie aeriana.

    Justificare: cu 24 de avioane nu facem nimic nici pentru apararea spatiului, nici pentru atacul cu pagube reale impotriva unui inamic de calibru precum Ucraina sau Rusia. Utile ar fi doar impotriva unor adversari precum Ungaria sau Bulgaria, adversari fata de care n-are sens sa ne protejam aerian. 🙂

    Avantaje:
    – garantam o prezenta constanta USAF in Romania; cine va intra in conflict cu Romania se va razboi cu USAF – avantaj Romania
    – economisim peste 1 miliard USD – sau ii utilizam pentru inzestrarea cu lucruri utile, care pot face diferenta chiar si impotriva unui adversar precum Rusia – exemplu: Spike NLOS, o racheta AT cu raza de actiune 25km, care se poate monta si pe Humvee

    http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/6/1026.pdf
    http://www.youtube.com/watch?v=XjAJPST5_MQ&feature=related (exista descriere si linkuri suplimentare)

    Credeti ca US ne vor refuza politia aeriana in contextul in care gazduim scutul de la Deveselu si ne sfortam sa-i ajutam prin Afganistan?

    • Daca Romania nu este in stare sa isi supravegheze singura spatiul aerian(misiuni de politie aeriana)atunci este o tara de doi bani.Aviatia este arma mea de suflet, mi-ar placea foarte mult sa fim o puternica forta aeriana in lume, insa daca financiar nu ne permitem, atunci asta este, macar sa avem si noi 16-24 de aparate multirol moderne, care sunt suficiente doar pentru politie aeriana.Balticii apeleaza la altii doar pana isi vor cumpara si ei jucariile lor zburatoare.
      In conflictul China, Pakistanul si Coreea de Nord versus SUA, India, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, incercand sa fiu obiectiv cred ca de departe SUA si aliatii lor sunt favoritii competitiei , din toate punctele de vedere.

      • Te inteleg, si pentru mine lupta de guerilla e de suflet, dar cand e vorba de aruncat miliarde trebuie sa fim realisti.

        Ce inamici avem si cu ce dotare?
        Aceste avioane fac sau nu diferenta?

        Ca sa stim daca aruncam banii pe geam sau nu. Ca nu merita sa dam 1 miliard pentru patrule aeriene. Mai bine cumparam sisteme AA Patriot sau S300 si stam relaxati ca am cheltuit jumate din suma si suntem mai aparati decat cu 24 de F-uri.

        • Ideea mea este ca avem nevoie de cateva avioane moderne ca sa ne asiguram singuri misiunile de politie aeriana, adica sa nu permitem oricui sa ne survoleze spatiul aerian, neautorizat, si sa zboare pe unde are chef.Nu am in vedere achizitionarea avioanelor ca sa ne asigure suprematia aeriana in caz de conflict militar(as vrea eu asta insa nu permite bugetul)cu Rusia sau Ucraina.La acest capitol, sunt de acord cu tine.Si eu optez total pe combinatia radilocatie-baterii de rachete sol-aer, de regula, de ultima generatie, daca se poate.

      • Pai suntem o tara de 2 bani 🙂

        Si o tara nu e o entitate virtuala, cu niste caracteristici proprii prestabilite asa prin tragere la sorti care se reflecta mai apoi asupra cetatenilor ei.

        E invers, cetatenii dau caracteristicile tarii.

        Adica romanii sunt de 2 bani, tara e imaginea lor.
        Acu sper sa nu jignesc pe nimeni, nu asta era intentia, asta e parerea mea…

        Nu stiu cat e bugetul tarii, sa zicem 100 miliarde?
        Pai aia sunt bani tata. Se fac afaceri, se vinde/cumpara deci TVA, se taxeaza, se exporta, bani sunt.

        Problema e hotia generalizata, capushareala pe spinarea ‘statului’.
        Cum statul nu exista ca organizm, nu e o chestie solida, sa pui mana pe ea, sa o vezi in muzeu, statul sunt fraierii care platesc taxele si shmecherii care frofita, se capusheaza deci fraierii.

        Statul nu poate sa cumpere medicamente direct de la producator, trebuie sa cumpere printr-un intermediar firma de apartament, care varsa profitul la partid/shmecheri, la preturi de trei ori mai mari.

        Dupa aia ‘statul’ se vaita ca nu are bani de spitale si le inchide.
        Le ‘privatizeaza’, adica le ia gratis de la boimea platitoare de taxe, pe banii carora au fost construite, si dupa aia te taxeaza pt servicii. Sub pretextul ‘imbunatatirii serviciilor’.

        Asa functioneaza ‘statul’.
        Si da, suntem o tara de 2 bani.

        Si da, de aia ‘nu sunt bani’. Pt ca la prostime li se spune ca nu sunt bani.
        Si prostimea tace si inghite.

        Acum, cu aviatia.
        Daca se dorea, aveam avioane destule.
        Aveam industrie aeronautica.
        Dar nu se doreste.

        Cine nu doreste? Pai shmechereala care conduce ‘statul’.
        De ce? Pai de ce sa bage banii in aviatie. Banii aia sunt bugetul lor de jecmanit. Sunt multi si e competitia mare, se sfasie intre ei, nu e de ajuns pt toti.
        Nu pot sa si-l reduca ca sa cumpere ce, avioane. Ce le trebuie lor avioane.
        Avionul nu-ti aduce bani, nu-ti da spaga, nu-ti construieste vila si nu-ti cumpara Ferrari.
        Avionul doar consuma banii aia de care trag toti…

        De ce avem o aviatie de rahat.
        Pai pt ca oamenii din aviatie sunt de rahat?
        Pt ca oamenii din ministerul apararii sunt de rahat?(normal ca sunt, ca sunt numiti politic si avansati la grad tot politic)

        „In 2010, the Romanian Air Force employed 9,700 personnel.”

        Unde sunt aia 9700? De ce nu se aud ca le trebuie avioane?
        Sunt multumiti doar ca isi iau leafa?

        Daca 9700 de oameni s-ar aduna si ar striga la veninosul ala chior la poarta ca se duce dracului aviatia, nu credeti ca s-ar gasi un fond acolo din rezerva de urgente?

        Dar daca 9700 de oameni i-ar da cu oua pe sfecla aia chelioasa si i s-ar scurge nishte zeama in ochiul cel veninos…Poate s-ar gasi si mai repede fondurile alea…

        Cum 9700 de boi stau linistitzi, fericitzi ca isi primesc lefurile pe ‘criza asta’, mai apare chiorul la cateva luni si mai isi mai flutura limba despicata sasaind nishte promisiuni…

        Deci daca crede cineva ca tara aia nu are bani de cateva zeci de avioane e spalat pe creieri rau de tot.

        Numai la sanatate daca ai elimina toti intermediarii ti-ai lua macar o escadrila.
        Dar ai lasa fara conturi, vile, masini atat amar de clientela politica…

        Pt aia 9700, domnii de la ‘aviatia’ militara: Sa zburatzi bine…

        • gsg, bugetul nostru e semnificativ mai mare de 100 miliarde dar asta nu conteaza. uitat-te cati pensionari sunt in tara asta – nu poti sa-i lasi fara pensii. intreaba-te de ce sunt asa de multi. iti recomand sa cauti un grafic cu cati oameni au iesit la pensie in fiecare an. in unii ani au iesit chiar si 400.000 intr-un an – fortati de un regim socialist care se temea sa trimita in somaj oameni, motiv pentru care le-a creat un cadru legislativ permisiv ca sa se pensioneze. noi acum ducem trena acelor ani care ne-au umplut de pensionari inainte de vreme. pana in 2008 sistemul de pensii era sustenabil, se autofinanta. acum are deficit de miliarde in fiecare an. uite, asta e unul din motivele pentru care nu dam bani pe avioane – ca-i dam pe pensii.

        • Didi74,

          Si tu crezi ca de aia nu-s bani in tara aia, ca trebuie sa platesti 1,2,300 de euro pensie la niste amarati? Acu, pensionarii aia au construit 99% din tot ce se ‘privatizeaza’ acum. Asa ca sa nu dam vina pe ei.

          Sau hai sa-i impuscam, shall we?

          Bon sa luam bugetul de 100, ca e cifra rotunda, o intelege si fraierul de gsg9.
          100 aia se sparg pe caprarii: atat la ‘sanatate’, atat la ‘invatamant’, atat la ‘cultura’, atat la ‘biserici?!?!?!?!?!?!?!!!!!’, atat la ‘armata’, atat la ‘turism’.

          Sa zicem ca deficitul pensiilor e de 5 miliarde. Din aia se baga 1 din buget si 4 se imprumuta. De ce se imprumuta? Pai au scuza cu ‘nesustenabil’ si au ‘nevoie’ de finantare. Pt ca nu le convine sa ia din buget, aia sunt banii lor de rulaj.

          Acu la sanatate: din 2 miliarde, salarii 1 mld, prin achizitii de 1mld se fura 0.5mld.

          La Armata: 1.5mld. 1mld salarii si consumabile. La consumabile(hrana, computere, tonere, hartie igienica, termopane, benzina la preturi umflate etc) se fura 0.25mld.

          La ‘turism’: 1 mld ‘investitzii’, se fura 0.5mld.

          Bugetele locale, asfaltari: din 1 mld se fura 0.5.

          Astea sunt exemple cu cifre la oha, doar ca sa intelegi cum se fura. Probabil ca jaful e mult mai mare.

          Deci nu se ating de bugetele fixe, banii din taxe, tva, ca de ACOLO SE TRAGE GROSUL!

          Iar pt pensii se imprumuta, ca tot boimea(si copiii boimii) o sa plateasca datoriile din taxe!

          Se incrimineaza prapaditzii aia de pensionari pt ca nu mai are tara bani.
          Asta e manipulare. Prostimea se controleaza prin manipulare.
          Bani nu sunt pt ca nu trebuie sa fie. Cei care sunt, sunt ai lor…

          Nu mai credeti tot ce vi se arunca in fatza la TV sau in ziarele controlate(cu ziaristi platiti sa scrie ce trebuie si postaci platiti sa faca galerie aprobatoare).

          Incercati si voi sa faceti niste calcule, sa puneti cap la cap ce auziti pe ici pe colo.

          Veninosul ala chior trage acu’ cat poate, ca pierd alegerile si nu se stie daca mai ajung piticotul si curva la robinetele cu bani. Deci bani de avioane…mai incolo…

        • Bre cred ca vorbiti de miliarde de lei nu de euro! Sa nu inteleaga lumea ca Ro ar avea un buget de peste 100 miliarde de euro. Are peste o suta de miliarde de lei.

        • Incasarile la bugetul Romaniei, din ce am vazut la stiri, par sa fie undeva la 48mld euro pt.2011. Se pare ca in 2011 am avut un record, procentual vorbind, al incasarilor. Atunci ce s-a intamplat cu banii? Sau incasarile procentuale s-au facut pe un PIB mai redus?
          De ce suntem inca pe deficit bugetar?

          Articol din 28 decembrie 2011:
          http://www.adevarul.ro/financiar/PIB-incasari_bugetare-FMI-estimare-TVA_0_617338589.html

          În acest an, încasările vor creşte aproximativ jumătate de punct procentual faţă de 2010, la 33,2-33,3% din PIB, potrivit estimărilor prezentate de un secretar de stat din ministerul de Finanţe.

          Dacă estimarea se va adeveri, România va încheia 2011 cu cele mai bune încasări bugetare după anul 2000, de când FMI publică aceste statistici în baza de date, potrivit Money Channel.

          Pentru comparaţie, veniturile bugetare ale României atingeau în 2008, 32,1% din PIB, în 2009 – 31,4% din PIB, iar în 2010 – 32,8% din PIB.

          La prima vedere, creşterea taxei pe valoarea adăugată şi majorarea accizelor par să fie principalele motive ale rezultatului favorabil. În primele 11 luni din 2011, veniturile din TVA s-au majorat cu aproape 20%, iar cele din accize, cu peste 11%. Un alt posibil canal al creşterii veniturilor bugetare ar putea fi reducerea evaziunii, în condiţiile în care statul pierdea, în 2009, peste 9% din PIB din cauza evaziunii, estimează Consiliul Fiscal.

          Potrivit autorităţilor şi specialiştilor, evaziunea pe TVA la cereale s-a redus drastic cu până la 80% odată cu introducerea taxării inverse, în timp ce Fiscul anunţă reducerea importantă a contrabandei cu ţigări. Principalele canale ale evaziunii sunt munca la negru şi taxa pe valoarea adăugată.

          Deci?

    • atata timp cat e pe bani nu vor refuza nimic.

    • Hehe citind articolul ma gandeam si eu ca bugetul are mai multi bani decat avea inainte de criza, fenomen care ar fi laitmotivul tuturor curbelor de sacrificiu de la noi. Deci unde se duc banii ca de rezolvat i-a rezolvat puterea „reformatoare” pe toti.

  4. gsg, in general se fura 10%. 0,5 e exagerat. 🙂

    uneori insa reusesti sa impiedici furtul. sau, ma rog, sa-l reduci sub 10%. exemplu: Cluj Arena versus National Arena.

    • Daca se cumpara medicamente prin intermediari firme de apartament, la preturi duble-triple tot 10% da?

      Dar cand plati Ritzi scena din 10 barne de lemn pe plaja la pretz de zeci de mii (ca nu mai stau sa caut) de euroi, tot 10% da? Ca barnele alea le luai din targ cu 2-300E.

      Bon, sa luam super-optimisticul 10%.
      Parca eraui 196 miliarde lei venituri. Adica impartit la 4.3 equals 45.5 mld EU.
      Daca se fura 2 la suta, 0.9mld, nu iese macar de o escadrila?

      Ce aberez de 3 postari: ideea e ca bani sunt. Dar se fura controlat, politic.
      Si ce evaziune s-o mai face, economia subterana, tot controlata politic.
      Aduceti-va aminte cu vamile. E vreunul in puscarie 🙂 ?

      Asa ca ‘n-are tara bani de avioane’, imi insulta putzina inteligenta care mai ‘este’…

      • Banii au fost mereu ultima problema in materie de achizitii de armament! Ba as merge mai departe si as sustine ca nici coruptia nu este o piedica, prostia si incompetenta insa sunt!

      • si cu judecatorii cum e?…sau nu se amesteca puterile in stat.eu cu toate ca apreciez multe pareri ale tale si in multe iti dau dreptate,vad ca in general toata vina o arunci pe basescu.eu la margine de defectele,calitatile ,politica acertada sau mai putin,furt,nefurt…stiu ca nu traim intr-o lume ideala si sa conduci o tara,mai ales una ca romania…care nu e prea „asezata”in multe aspecte e dificil,cu toata marginea de erori cred ca totusi vor veni si avioanele si ce ne mai trebuie ,dar nu e asa simplu

        • Sa nu crezi ca am ceva personal cu chiorete.

          Asa, ca sa stii despre ce e vorba, eu lui chiorete i-am acordat destula incredere.

          Cand l-au tras pe bara, la referendum, m-am trezit la 5 juma dimineatza, m-am urcat in autobuz ca sa ajung dintr-un orasel din nordul insulei, unde-mi gasisem de lucru cu permis de munca, in capitala, sa votez. Deci sculat la 5 juma, mers pe jos pana la autogara, mers 4 ore cu autobuzul, votat sa-l punem la loc (ca nu mi s-a parut ok ce s-a intamplat, cu toata simpatia-antipatia mea pt el ca individ), dus la autogara, inapoi 4 ore pana ‘acasa’. Pe banii mei,pe sambata mea.

          A meritat? Nu stiu ce sa zic…

          Acu ca am ceva cu el personal.
          Pai el e la butoane. Piticotul executa. Blonda presteaza.

          Ei controleaza bugetul, ei impart banii…

          Cine e la putere controleaza si justitia.
          Ritzi e bine merci.
          Ca de altfel toti ceilalti,indiferent de culoare.
          Ca daca se porcaie la TV, fac afaceri impreuna.
          Circul ai pe banii nostri(inca platesc taxe acolo).

          Nu zice nime ca nu e dificil. Daca e prea dificil pt el, sa lase pe altii.
          Desi nu pare plauzibil, il apreciez pt destule.
          Dar nu-i iert derapajele, promisiunile neimplinite, veninul, anturajul.

      • cum am spus in multe sunt de acord cu tine…dar unde e alternativa antonescu si ponta?pare o gluma …sincer apreciez oameni care fac ceva ,indiferent de culoare politica ….oprescu,anca boagiu care e marea mea preferata,raed arafat,asta fara sa-l exclud pe basescu ,pe care-l consider unul din marii oameni ai politicii romanesti, nu numai actuale,dar cred foarte mult in „rotatia asta democratica”,caci dupa multi ani la conducere incepi sa crezi ca numai tu ai dreptate,si consider ca basescu a dat startul modernizarii romaniei,cum a facut cu bucurestiul…dar e momentul(cand vor veni alegerile)sa lase locul…mai sunt altii ,dar vorbim de politica pe un blog militar…daca george e de acord ,sa deschidem un capitol dedicat politicii….eu consider ca sa amesteci lucrurile,devieze …faci discutii din care nu intelegi nimic,..poate doar sa arat ,ca „am dreptate”.cand posturile se refera la criterii tehnice gen f 35 e mai capabil sau e in aceeasi categorie cu t 50,sau va fi in aceleasi unitati operative…deci cum va fi folosit …noi tot timpul bagam politica,amestecam una cu alta.dupa aia cand vorbim de geopolitica in loc sa vedem raza operativa a f 16 turcesti la marea neagra si a su 34 si sprijinul politic,militar in respectivele tari care-ti determina posibilitatea de a sustine operatii si in consecinta cu ce sa presezi,noi bagam ca in confruntare directa su 27 e mai bun decat f 16

        • Nu stiu ce intelegi tu din postarile mele.
          Poate e si vina mea, ca nu ma fac inteles mai bine.
          Dar nu am nici prea mult timp, eu muncesc la ‘privat’.

          „unde e alternativa antonescu si ponta”
          N-am scris undeva ca alternativa e antonescu sau ponta. Si de aici se poate abera oricat, hai sa o lasam asa…

          „dar vorbim de politica pe un blog militar”
          Toata tarasenia a pornit de la afirmatia cuiva ca n-ar fi bani de avioane.
          Am incercat sa demonstrez ca bani s-ar gasi daca s-ar vrea.
          Dar nu se vrea. Si am explicat si de ce nu se vrea.
          Pentru ca ar trebui sa se ia din ‘portia’ lor.

          In opinia mea, aia care nu ‘intelege nimic’, nu ai cum sa separi militarul de politic.

          Sa vedem:

          Cine imparte bugetul tarii?
          Politicul.

          Cine face bugetul armatei?
          Politicul.

          Cine numeste conducerea Armatei?
          Politicul.

          Cine demite conducerea Armatei?
          Politicul.

          Cine avanseaza in grad jde mii de generali?
          Politicul.

          Cine controleaza armata?
          Ala care isi numeste oamenii la conducerea armatei.
          Politicul.

          Cine e in CSAT la butoane? Cine declara razboi?
          Ai ghicit? Politicul!

          Cine aproba achizitiile?
          Politicul.

          Cine amana de atatia ani programele de inzestrare?
          Politicul.

          Mai vrei sa-ti mai enumar ca sa realizezi ca NU AI CUM SA LE SEPARI?

          Si nu am facut politica gen „ponta e mai bun ca basescu, psd ca pnl, Steaua ca Dinamo” etc. Am expus efectele coruptiei politicului direct asupra armatei, asupra inzestrarii(a lipsei inzestrarii actually), manifestata direct prin nealocarea banilor.

          „…basescu ,pe care-l consider unul din marii oameni ai politicii romanesti”

          Ar fi putut sa fie ceea ce scrii tu acolo.
          In opinia mea (cred ca nu e singulara) nu e.
          A avut stofa si sange in instalatie.
          Dar din pacate nu a fost sa fie.

          Romania oricum se va modeniza cu el sau fara, am intrat printr-o conjunctura fericita intr-o gasca ‘modernizata’ si trebuie sa ne adaptam, ne trag aia dupa ei, vrem nu vrem. Daca nu vrem, ne-o mai dau peste bot, pana intelegem.

        • niko & gsg9! Domnilor va conjur FARA POLITICA! O URASC, SUNT INTOXICAT DE EA, O GASESTI PE TOATE POSTURILE TV, RADIO ETC. MACAR AICI SA AVEM O OAZA DE LINISTE SI UN MEDIU CURAT!

        • „cum am spus in multe sunt de acord cu tine…dar unde e alternativa antonescu si ponta?pare o gluma”

          „fara sa-l exclud pe basescu ,pe care-l consider unul din marii oameni ai politicii romanesti”

          Ponta,Antonescu buni proști cum or fi ei ăștia sunt următorul pas,altfel dacă băsescu rămâne la putere după 2012(lucru foarte posibil,cu un miliard de euro cumperi liniștit 5 milioane de voturi,iar ăștia pot scoate la o adică de la sarsanale nu un miliard de euro ci 10 miliarde),o să trecem la dictatură,ca în Belarus,bine poate ne ajută statutul de membrii NATO,UE și o să scăpăm de grozăvia asta,deșii mă cam îndoiesc.

          Băsescu în calitatea lui de comandant suprem este primul responsabil pentru situația actuală a armatei și a țării,că nu este singurul foarte adevărat,dar de la cine a plecat războiul politic dintre 2004-2008?De la Mona Muscă,Marko Bela?De la băsescu care etc etc etc,că după aia Tăriceanu,Geoană,Felix s-au apucat să arunce cu bani în popor(banii de autostrăzi,avioane),de acord dar lucrul ăsta sa întâmplat în baza principiului acțiune-reacțiune,Tăriceanu când sa văzut pus în fața perspectivei de a se duce cu PNL-ul în istorie a zis „ bă ce mama dracu,măresc lefuri,pensii,ajutoare sociale doar e război politic,ce o fi după mai vedem”,PSD-ul a gândit idem,dar taica băsescu atunci când a început răzbelul ăsta politic nu a luat în considerare consecințele astea?Ba sigur că le-a luat dar problema aia mare a fost la bravul popor român care îl aplauda pe băse,desigur blocajul general în care intrase țara nu se simțea deloc,era bulă imobiliară,bula creditului,statul arunca cu bani în popor că poporul a văzut el pe dracu mai târziu.. altă problemă.

          Acum că suntem pe un blog militar,în mandatul 2004-2008 al lui băse nu care cumva trebuiau modernizate alea 2 fregate,cumpărate avioane mediu curier,rachetele HAWK aduse la standarul XXI și inițiate cele 6 programe strategice ale MApN(multirolul,rachetele H/SAM/SHORAD/V-SHORAD,dotarea cu transportoare blindate,înlocuirea parcului auto,cele 4 corvete,4 vânătoare de mine)..??!!!Nu care cumva programele astea ale Armatei au fost victimele războiului politic purtat de chio..comandantul ei suprem,la pachet cu autostrăzi,spitale de urgență,hidrocentrale,elicoptere ale MAI,reducerea CAS și Dumnezeu știe câte altele??Ba mai rău programele astea stragice au fost amânate la paștele cailor în acest moment(după 2014),cauzele sunt complexe(criză,corupție,ambiți absurde samd),dar răul a fost făcut în 2004-2008 iar noi vom deconta mult timp de acum încolo costurile,tot așa cum răul făcut între 1990-1996 sa simțit încă 10 ani.

          Băsescu îndradevăr este un mare politician,un mare polemician,animal politic,politruc,băiat deștept,mahăr,șmenar politic,manipulator este dar în schimb nu este un mare om de stat,de pe urma domniei lui România nu sa ales cu prea multe,în afara unei pagini de istorie agitată dar cam atât,în rest cu nici un proiect major inițiat de șeful statului(are astfel de atribuțiuni),în fond ne-am ales cu o armată care în cazul unui război este redusă la stadiul de ținte de poligon,o diplomație foarte activă în urma căreia România se află într-o splendidă izolare,cu Rusia este o situație foarte ambiguă,pe de-o parte îi injurăm p-ăia,plătim cel mai scump gaz,nu exportăm nimic la ei că nu avem tratat comercial,ne cam ocolesc cam toate conductele lor de gaz,petrol dar pe de altă parte pentru oligarhii ruși se fac presiuni pentru a primi energie ieftină(situație de înțeles într-o oarecare măsură),o parte din resursele de petrol ale României din M.Neagră au fost concesionate LukOil-ului,oligarhii care au luat RAFO(prin mijloace care au inclus băgarea la mititica a fostului proprietar acolo unde ăla a vândut rafinăria unor rusnaci),primesc garanții de stat de sute de milioane de euro,pt NOKIA nici măcar lățimea pistei nu s-au obosit să o respecte ai noștri da să le mai dea nuștiu ce garanții de stat,deci ce să spun SVR-ul își face datoria bine de tot în România,mai există în actuala putere care pozează într-una anti-rusă niște inși care au origini moscovite și părinți care au lucrat cu acte în regulă pe la KGB,NKVD,Comintern gen Patapievici,Tismăneanu,în rest sa dinamitat relația cu aliatul istoric Franța,Obama la primit pe băse așa cum la primit,noroc că a luat masa cu Bashar Al Assad sau că e prieten cu zbanghiul ăla de Sakașvili.In rest așa cum am mai spus proiect major pentru țara asta de care să se lege numele lui băsescu,canci!!Sa pus le el la putere și cu asta basta.

        • Bai Victore nu zic ca nu ai dreptate, da urla obiectivitatea-n tine, ca sirena lu Vasile Roaita, Bre Basescu o fi cum zici tu, de contrazis nu am cu ce, da Ponta pare chiar mai prostanac decat l-a descris neica Ilici Iliescu Dumnezeu sa-l ierte cat mai repede! 🙂

        • Nuștiu domne de nici un Ponta,nu îmi pare nici un mare deștept nici un mare idiot,lucrul ăsta o să îl dovedească după ce o să devină PM,dacă o să devină.

          Adevărul este că Ponta are moacă de tocilar,nuștiu dacă asta este egal cu a fi idiot sau nu,băsescu în schimb mi se pare că are o moacă de cocotă homosexuală trecută,dar în 2004 l-ași fi votat,bine aveam 17 ani așa că am ratat momentul și pot să pretind că sunt printre ăia care nu am votat niciodată cu chiorilă :)))

        • @Victor. Draga bre! 🙂 O mostra de inteligenta( nu-mi merg ghilimelele la tastatura 🙂 ) a lui Ponta poate fi considerata declaratia lui din toamna referitoare la situatia din Grecia! Astfel PM-ul grec Papandreu a zis ca va organiza un referendum daca da, sau daca nu, sa accepte conditile UE pentru ajutorul economic necesar.
          Nici nu inchisese PM-ul grec gura bine si aurolacul de Ponta zice ca el are un mare respect pt Papandreu, ca ala e barbat de stat adevarat, bla, bla, bla, si ca in concluzie el la fel ar face, daca situatia ar fi sinonima.
          Frumusetea a venit a doua zi cand s-a dovedit ca Papandreu facuse o declaratie-capcana, care sa genereze reactii dure din partea UE, sa vada poporul grec ce i-ar astepta daca planul propus de europeni, nu ar fi acceptat. Destept foc PM-ul Greciei, da ce zici de pacaliciul de Ponta, mare om politic, de nu s-a prins el de asa manarie grecesasca?!

        • :))))) bre răspund cu asta

          http://www.gandul.info/puterea-gandului/marele-masturbator-9143879

          =)))))))))))))))))))))))))))))))))

        • Breeeeeee buna faza, n-am ce zice! 🙂

        • @victor …faza cu cristian e tare…in sensul ca dai credit unui om care sintetiza situatia din kosovo cam asa …”vine americanu’,apasa butonu’ si cade bomba”,omul bombastic al jurnalisticii romanesti,marele filolog fara continut dar frumos ambalat.ceea ce rezumi tu in comentariul de mai sus denota ca nu faci mare diferenta intre ce inseamna executiv,legislativ,presidentie,judecatoresc cele 4 puteri in stat….presedintele e seful fortelor armate,cel care da ordinu’,nu ala care se ocupa de programele de inzestrare,nu basescu ci tariceanu era premier si responsabil de nr exagerat si cheltuielile din perioada respectiva.nu stiu ce mare bula imobiliara ai vazut tu…problema creditului a fost in mai toate tarile si daca creditul nu merge nu merge o economie…vrem investitori autohtoni,economie proprie cu ce?…daca nu ai credit ,nu mai credeti toate opiniile asa zisilor economisti ce apar pe la televizor.nu un profesor de universitate iti rezolva situatia intr-o fabrica in situatie rea,ci oameni de un anumit profil,economia basica o stiu destui …nu e apanajul unor iluminati cum credem noi,chestia apare cand ai nevoie de caracterul,savoir-faire-ul unor oameni care au demonstrat.economia romaneasca in multe aspecte nu e o economie matura…nu ai suficienta concurenta pe anumite paliere .
          moaca de tocilar ….reflecta modul in care vezi tu economia si ctp.eu unicul lucru ce pot sa-ti spun e ca economie nu au facut nici o data tocilarii…daca era asa vedeai numai profesori bogati dar din pacate nu e asa….apreciez oameni cum raed arafat cu toate ca e contrar lui basescu…ptr ca sunt oameni cu experienta si cu o idee pe care au dus-o la capat ,nu tariceanu sa care incep o suta de proiecte fara sa vada daca au bani si oameni ptr a termina jumatate

      • ca sa inchei …d-zeu sa ne ierte in ziua cand politicul nu va mai controla armata,cred ca nu mai stateam noi de vorba pe aici…totul depinde de modul in care infoci problemele…daca sunt arab sas-ul sunt asasini platiti,daca sunt guvernul englez sunt soldati foarte buni,daca sunt comandant militar englez sunt soldati de elita categoria 1,daca sunt fiul unuia ranit sau mort sunt eroi,daca sunt roman sunt aliati,daca sunt argentinian sunt ostili,daca sunt un anarhist pe strazile londrei sunt mercenari si dupa lege sunt soldati profesionisti

  5. „niko & gsg9! Domnilor va conjur FARA POLITICA! ”

    OK, peace 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *