Noutati columbiene

Nu, nu e vorba de un posibil contract de export de blindate al Romaniei catre Columbia! Acela a ramas la capitolul «fata Morgana ».

Compania columbiana Thor a prezentat la ExpoDefensa 2015 din Bogota un lansator mobil de rachete cal. 70mm denumit Drakon 70/12H. Setul de 2 containere a cate 12 rachete fiecare este instalat pe o remorca usoara cu o singura osie, cu o masa totala de pana la 350kg. Remorca poate transporta pana la 96 de rachete, cu tot cu cele din containerele de lansare, si poate fi atasata unui vehicul 4×4 sau unui camion.

1

Drakon

Lansarea rachetelor de pe Drakon 70/12H  poate fi actionata manual sau electric de la distante cuprinse intre 500m si 10km, iar intrarea in pozitie de tragere a remorcii se face prin coborarea a 4 suporti (2 in fata si 2 in spate) actionati hidraulic.Aceasta solutie columbiana este conceputa pentru costuri reduse si flexibilitate in utilizare, tuburile fiind inlocuibile iar containerele putand fi demontate usor.

Candva am avut si noi proiecte asemanatoare, cum era cazul lansatorului de proiectile reactive Aurora, pe platforma ARO.

2

VRC Cobra 4×4 light reconnaissance vehicle la ExpoDefensa 2015

Si tot la expozitia columbiana din acest an a fost prezentat vehiculul usor 4×4 VRC Cobra (Vehiculo de Reconocimiento de Combate – Reconnaissance Combat Vehicle), conceput de inginerii militari ai armatei columbiene.

In acest moment exista 6 prototipuri aflate in evaluare, fiind o platforma pentru 3 oameni, extensibila la 6 oameni, destinata off-road-ului in mediu desertic, patrularii in zona de frontiera, observatiei pentru artilerie, luptei cu rachete antitanc sau misiunilor de salvare si cautare in lupta. Structura de baza este una tubulara, similara masinilor de curse  off-road, fiind asigurata si in partea superioara cu astfel de tuburi, in caz de rasturnare.

3

Masa utila maxima este de 650kg, vehiculul putand fi echipat cu mitraliera M60 cal. 7,62mm in pozitia din dreapta soferului, in inelul de fixare din pozitie centrala, cu mitraliera grea Browning cal. 12,7mm, aruncator de grenade cal. 40mm iar in locasul de arme din spate cu lansator de rachete antitanc Spike sau cu mitraliera cu rol antiaerian cal. 12,7mm. De asemenea, pe lateralul platformei spate se pot dispune containere tubulare cu rezerve de rachete antitanc, munitie sau alte echipamente. Vehiculul poate indeplini si rol de extractie a ranitilor din zone cu teren dificil.

Ar fi interesant daca din experienta Dacia Duster Army ar putea rezulta o platforma similara… mai ales ca exista déjà o traditie cu Hamster.

 

Si ca sa incheiem cu Columbia, cei de la Textron Land Systems au prezentat un proiect de colaborare cu ministerul apararii columbian pentru modernizarea si cresterea protectiei balistice si la explozie a vehiculelor Humvee, sub denumirea VLB Buffalo (Vehiculo Ligero Blindado – Light Armoured Vehicle).

5

VLB-Bufalo 4×4 light armoured vehicle

Cresterea protectiei consta in instalarea unor kit-uri de blindaj exterior, a unei placi de blindaj deflectoare, in V, sub caroserie, a unui modul blindat de separare a rezervorului de compartimentul echipajului, un compartiment extern pentru baterie,  precum si in interior captusit cu izolatie termica si suprafete mai moi pentru a proteja echipajul de socuri. Turela deschisa de arme usoare de pe plafon este echipata cu placi de blindaj la 360°.

6

Motorul este un diesel de 6,5l cuplat la o transmisie automata. Modernizarea pastreaza comonalitate cu majoritatea pieselor seriei 11 a High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV) dar si cu anumite elemente ale seriilor 9 si 10.

 

Textron s-a aratat interesat acum cativa ani de participarea la productia unor vehicule blindate 4×4 in Romania, insa a ramas doar cu intentia…

Modernizarea flotei de Humvee si Vamtac sau refolosirea unei parti a componentelor pentru un vehicul din aceeasi clasa cu Cobra/Didgori (6,5-7tone) nu ar trebui sa fie o tinta de neatins nici pentru ceea ce a mai ramas din industria noastra militara, mai ales daca beneficiaza si de sprijinul unei companii straine, activitatea putand interesa si Armata Romana, mai ales prin prisma unei viitoare achizitii al carei RFI a fost déjà publicat.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://armyrecognition.com/expodefensa_2015_news_online_show_daily_coverage/the_new_mobile_rocket_artillery_station_drakon_70/12h_from_the_colombian_company_thor_3011154.html

http://armyrecognition.com/expodefensa_2015_news_online_show_daily_coverage/the_vrc_cobra_4x4_light_reconnaissance_vehicle_fully_designed_and_developed_by_colombian_army_10312151.html

http://armyrecognition.com/expodefensa_2015_news_online_show_daily_coverage/textron_and_colombian_ministry_of_defense_offers_new_upgrade_for_humvee_called_vlb-bufalo_10312151.html

5 comentarii:

  1. „Compania columbiana Thor”

    Ha, buna asta…

    Intr-o tara sud-americanca cu metisi, amerindieni, mulatri, negri si ce’or mai halaui p’acolo, unde dau prin gura 68 de limbi si dialecte recunoscute oficial, inclusiv Roma 0.01%, astia si’au denumit compania de armament dupa un zeu din mitologia nordica 🙂 🙂

    Eniuei, in 20 de ani si papuasii or sa fabrice armament mai sofisticat decat romulanii 🙂 🙂

    • pai deja columbienii intra pe niste nise unde nici noi nu mai putem sa oferim mare lucru…

      • pai singurele nise care mai sunt interesante pt astia din serviciul acela de asistenta sociala sunt avansarile, doctoratele, simpozioanele, departamentele de relatii cu diversi, salariile si pensiile 🙂

        nu’i nimic, ca importam de la columbieni, sau daca asteptam suficient de mult poate le primim ca donatzii 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *