Nu-i de ras ci de belit ochii pe ce dai banii!

topelement

Elvetia a cumparat de la o firma germana un nou radar pentru aeroporturile militare, dar se confrunta cu o mare problema: aparatul confunda vacile cu avioanele, scrie AFP.

„Functioneaza la campie, dar la munte, atunci cand spre exemplu o vaca se deplaseaza pe versanti, radarul identifica animalul ca un obiect inamic”, a explicat ministrul Apararii, Ulie Maurer, in fata comisiei pentru securitate a camarei inferioare a Parlamentului, potrivit cotidianului Blick.

Armasuisse, agentia federala care se ocupa de achizitiile pentru aparare, a recunoscut ca aceasta problema va determina o intarziere importanta in punerea in practica a noului sistem de radare. Astfel, acesta ar urma sa devina operational cel mai devreme in 2020, fata de 2016, cand era programat sa fie gata.

Potrivit La Tribune de Geneve, primele probleme au fost detectate in 2013. Furnizorul german a obtinut o amanare, dar testele efectuate in vara lui 2014 pe o versiune imbunatatita a aparatului s-au soldat cu un nou esec.

Germanii care folosesc acelasi tip de radar se confrunta si ei cu dificultati.

Elvetia a semnat un contract de 296 milioane franci elvetieni (279 milioane euro) pentru aceste radare.

Thomas Urter, presedintele comisiei parlamentare de securitate, a confirmat informatia, pentru La Tribune de Geneve, dar a explicat ca actualele radare, invechite, trebuie inlocuite. El sustine insa ca „sistemul este total nou. Este normal sa se faca ajustari. E vorba de o problema dar pentru moment nu e o catastrofa”.

Hotnews.ro

22 de comentarii:

  1. Oricum, elvetienii au bani sa-si ia suficiente rachete sol aer pentru a dobori toate vacile care ataca aeroporturile. 🙂 ))))))

  2. Aviz amatorilor de tehnologie ultra, mega, SuperNoua. O bagi în priza și te rogi sa mearga.

  3. E si dupa ce vor rezolva problema … vor adpata si o teava de 12,7 sau 20 (sau poa un sitem cu 3 tevi :12,7, 20 si 30!) si unu stand comod cu ceasca de mestele in mana va verifica daca acolo este o vaca sau un montaniard normal care chelltuie cu folos banii in Elvetia sau unu care merita un mic „dar” de la Elvetia. Valoarea micului dar se va stabili dupa distanta- la 1000 metri- 12,7 , La 3000 metri 30 mm… si fara grija va butona corespunzator. Imediat dupa confirmare raportul va fi editata si transmis automat cu obunuita precizie elvetiana…
    si la finalul zilei .. dornic de actiune combatantu Elvetiei va juica un counter strike !

  4. Este un caz clar de identificare gresita a clientului. In speta de fata: ministerul apararii cu cel al agriculturii. 😀

  5. Hai, bre, solutia e simpla…emitator iff la vaci si totul se rezolva.

  6. Nu inteleg de ce e prezentata ca o problema complicata…
    Odata ce cunosti semnatura radar a vacii, trebuie doar ignorata…

    • @ Tzupy. asa ma gandeam si eu..ce mare branza sa dezvolti un soft care sa asocieze semnatura radar specifica unei vaci zburatoare cu realitatea de pe pasune si apoi algoritmul sa-ti elimine respectiva semnatura de pe ecranul radarului. Dar e posibil sa avem de-a face cu un fenomen des intalnit la olimpici si la cei obisnuiti sa rezolve probleme grele.Nu mai sunt in stare sa gandeasca simplu si se blocheaza in fata unei probleme simple sau o incalcesc foarte tare incercand s-o rezolve intr-un mod cat mai complicat!

      • cred ca un mic reglaj de sensibilitate, o mica ajustare, si vacile vor fi excluse din categoria de tinte 🙂

      • ” Dar e posibil sa avem de-a face cu un fenomen des intalnit la olimpici si la cei obisnuiti sa rezolve probleme grele.Nu mai sunt in stare sa gandeasca simplu si se blocheaza in fata unei probleme simple sau o incalcesc foarte tare incercand s-o rezolve intr-un mod cat mai complicat!”

        – asa e, fapt dovedit de nenumarate ori la conferinte, schimburi de experienta, loturi olimpice (matematica, fizica), sesiuni de pregatire, team building-uri pentru angajati calificati samd 🙂

        • Cică NASA a cheltuit milioane de dolari sa creeze un instrument de scris pentru conditii de imponderabilitate, temperaturi scăzute, vid cosmic, etc etc. Rușii au folosit un creion chimic 😛

          • gogu de la pascani

            o idee f. desteapta sa folosesti creioane in cosmos de buna seama. Mai ales ca mina de creion e bun conducator de electricitate si un scurt-circuit de la o bucatica de mina rupta e tot ce-ti doresti la 300km deasupra Pamantului. Asta-i banc scornit de unul care a baut cerneala pe la orele de fizica.

    • Si daca afla inamicul vine cu ….o vaca zburatoare, dar care are semnatura corespunzatoare.

      • Vaca devine zburatoare doar daca tocmai a cazut in prapastie, in care caz viteza ei pe Z poate atinge 200 km/h, dar viteza pe XY probabil nu ar depasi 50 km/h.

  7. Solutia e simpla in loc sa vopseasca vacile in mov sa le vobseasca cu vopsea Stealth. Astfel daca le mai apare vreo vaca pe radar stiu ca e inflitrator inamic.

  8. AragazCuBuleDeAer

    Daca afla rusii, or sa timita o cireada completa de vaci urmata de alta cireada de SU-35 pentru a deruta radarul si gata Swiss,NEXT on map. 🙂

  9. Ha ha!

    Elvetienii nu au avut piloti sa intercepteze niște avioane noaptea! Pilotii lor munceau doar intre 9-17! Program de ‘berou’! Ce ne mai mirăm!
    Se pare ca prea multă democrație liberală dăunează!

  10. Un extraordinar instrument de monitorizat cirezile!!! Cu o chestie ca asta ai gata implementat ISO si TUV la coada vacii. Dupa stirea asta incep sa-i cred pe aia care spuneau ca marmota invelea ciocolata in staniol….

  11. N-au helvetzii bani sa monteze cate un transponder pe cap de vaca furajata !? Aaa `!?

  12. Eu tin cu rusii in materie de tehnica, dar aici chiar sunteti rai.
    Nemtii cei mai buni baieti in ale tehnologiei nu au gresit cu nimic, chiar sunt genii.
    Vacile au transpordere RFID, asa ca nu le puteti reprosa nimic celor de la producator.
    Pe cand si rusii vor avea asemenea precizie in radarele lor.
    Pe viitor parca vad ca fermierii isi vor cumpara radare de la nemti.

  13. Pai daca or mancat nemtii prea multa Milka , e normal ha ha ha . Da un radar pt. capuse pe cand ? Ar fi tare folositor pe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *