Numai noi nu si nu!

Submarinul Delfinul

Submarinul Delfinul

Parafrazandu-l pe Dante Alighieri: ” Voi ce…priviti, lasati orice speranta!” Foto: CRISTI CIMPOES / MEDIAFAX FOTO

Orice om sanatos la cap,  si bine educat,  isi poata da seama ca Flota Romaneasca militara de la Marea Negra (ne referim aici la navele de suprafata) nu va putea niciodata sa faca fata Flotei Ruse de vis-à-vis de Constanta (Sevastopol), sau sa reprezinte macar un mic factor de descurajare, oricat de mic acolo.

Foarte mica paranteza. Kilo-class – proiect 877E, adica Delfinul – este proiectat ca submarin anti-submarin de unde poate si nevoia stringenta sa fie repus pe apa cand rusii tocmai ce au adus in Marea Neagra sase submarine noi  Project 636-M / 636.3 Varshavyanka, nave in fata carora – oricat de bine am inarma cele doua fregate – suntem cu mainile legate la spate. In acest caz trebuie corvete ASW si submarine, iar fregatele sa-si vada de lupta nava-nava si anti-aeriana si doar tangential ASW. Inchidem paranteza.

Orice am pune de noi pe astea doua fregate nu vom putea sa fim eficienti atat anti-aerian cat si anti-nava sau anti-submarin si flota romaneasca are nevoie – in mod obligatoriu – de o puternica sustinere a unitatilor de la tarm (sustinere AA si anti-nava) ca si de o credibila “umbrela” a aviatiei de vanatoare…

Singurele nave care ar putea cu adevarat sa faca diferenta, fara protectia nimanui si luptand cu totul individual, fara sustinere de la tarm, ar fi, bineinteles, submarinele. In contextul cresterii rapide a Flotei Ruse de la Marea Negra (si ca numar de nave si ca grad de modernizare) noi ne gandim doar la fregate, lasand cu totul balta singurul program de modernizare/dotare care ne-ar putea face sa contam: o flota de submarine.

Adevarat ca doar cu submarine nu faci mare batalie cu rusii, mai trebuie – spunea colegul nostru Bula – si rachete anti-nava cu baza la sol, campuri de mine, sisteme AA si anti-racheta, dar daca ne uitam fix la Flota putem observa cu ochiul liber ca mama descurajarii in lupta navala este tot submarinul.

orp_orzel

ORP Orzel, Kilo polonez (proiect 877E), nava lansata la apa in 1986, cu un dupa Delfinul nostru. Ambele submarine sunt cam identice, fiind construite la Gorki. Diferenta…al nostru moare la mal, „polonezul” zburda liber. Asadar nu-i vechi Delfinul, inca poate…

Practic o singura nava poate tine la tarm un intreg grup naval, sau macar poate forta inamicul sa aloce forte suplimentare (daca le are) pentru asigurarea unui convoi si astfel nu te trezesti pe cap cu ditamai flota, mai castigi ceva timp, mai dai si tu din coate…

Un sub este stealth prin definitie, foarte greu de lovit si scos din lupta si reprezinta singura capabilitate navala credibila pentru natiunile mici si medii, iar Delfinul nostru poate sta pe mare si 45 de zile, adica il poti scoate din port la primul semn de necazuri si il ti acolo in larg la descurajare.

Noi avem un Kilo, considerat prea batran de unii sau prea singur de altii, prea rusesc pentru modernizare, etc, dar Kilo al nostru nu-i chiar cel mai vechi din neamul lui operational astazi si in mod sigur ar merita modernizat chiar daca nu si-ar recapata capacitatea de lupta in totalitate…

Eu cred insa ca viitorul nostru la Marea Neagra  – ca forta navala de luat in seama – nu sta in fregate si corvete sau nu sta in principal in navele clasice de suprafata, ci intr-o flotila de submarine, o aviatie dedicata, rachete anti-nava cu baza la sol si abia in ultimul rand nave de lupta de suprafata propriu-zise.

Si pentru a intelege logica submarinului in secolul XXI este suficient sa ne uitam in restul lumii: Australia, in fata expansiunii Chinei, isi cumpara 12-18 submarine, Vietnamul, in fata aceleiasi Chine, cumpara 6 Kilo din Rusia, India da o importanta enorma tot flotei de submarine, China si ea tot cu submarinul, Rusia, de unde are de unde n-are, a trimis in Marea Neagra sase submarine Kilo – modernizate, cu navele de suprafata mai vede Moscova ce face. Asadar ivanii au considerat ca prima urgenta submarinele. De ce?! Raspunsul este simplu: deocamdata Rusia este in defensiva la Marea Neagra si de aici si graba cu submarinele, dar te pomenesti ca noi gandim ofensiv si de aici fregatele first!

Polonia a cumparat de urgenta patru submarine sh din Norvegia, chiar de dinainte ca programele majore de inzestrare poloneze sa fie urnite, cu mult inainte de F 16 si Patriot sau tancuri Leopard 2, Suedia are o flota de suprafata formata numai din corvete de mici dimensiuni, destul de modeste ca armament, dar are submarine, Norvegia are submarine, Olanda la fel, Danemarca are si ea…

Americanii si ei acorda o importanta majora flotei de submarine si vad ca principal pericol pentru navele lor tot submarinul. Ca sa ne dam seama ca inseamna submarinul pentru US Navy, in razboiul din Libia, doar USS Florida a lansat intr-o succesiune scurta numai putin de 90 de rachete Tomahawk! Cata putere de foc!

Acum, daca v-am convins de urgenta luarii in discutie a crearii unei flote de submarine romanesti la Marea Neagra – si de revitalizarea Delfinului plus modernizarea sa – nu va mai ramane sa faceti decat un lucru: scrieti un mail/scrisoare catre senatorul si deputatul care va reprezinta pe voi in parlament!

🙂 🙂 🙂

Am simtit nevoia sa devin ironic mai pe la sfarsit…

 

Logica realitatii e ca oricat de bine am moderniza noi cele doua fregate, oricat de smechere ar fi cele patru (deocamdata potentiale) corvete,  de se spune ca le vom cumpara intr-un final, toate acestea nu fac tactic vorbind doi bani in fata Sevastopolului, fara ca fortele noastre terestre sa mai bage alte miliarde in sisteme AA si anti-racheta, plus niscai rachete anti-nava cu raza lunga, plus rachete anti-nava pe F 16, plus mai mult de 24 de F 16…

Doar submarinele ar putea lupta individual, fara prea mare sprijin de la suprafata, mai ales ca astazi conflictele sunt dure si foarte scurte, ori un sub poate sta pe mare/submers (cu AIP)  macar 45 de zile, arhisuficiente pentru a conta.

Ce m-a apucat (din nou) cu submarinul?! Pai tocmai ce am citit un foarte interesant studiu despre cum vor arata flotele militare in urmatorii cincizeci de ani si intreg studiul avea – de fapt – un singur raspuns: submarinul.

Submarine pentru cele doua super-puteri pe post de garantie si echilibru nuclear, submarine pentru puterile regionale – ca fiind singura arma pe mare care poate face diferenta in orice conditii si tot submarine pentru tarile mici si fara mare potenta financiara in fata puterilor regionale sau chiar ale celor doua super-puteri, ca fiind singurele arme care ar putea macar sa creeze o stare de descurajare la adresa “granzilor”…

Basca ca submarinul este singura arma cat de cat strategica si de descurajare pe care ne-o permitem. 12-24, hai 48, de F 16 n-o sa-i descurajeze pe ivani sa ne puie piedici prin Marea Neagra sau sa arunce cu te miri ce (supersonic sau de croaziera) spre Constanta, da’ submarinul ii poate face sa se gandeasca de 2-3 ori inainte sa-si trimita si trupetii eliberatori

Numai noi, condusi de imbecilocratie, ne uitam preponderent spre nave de suprafata, dreptu-i ca si acolo tot sasiu ne uitam si tot stramb vedem realitatea, de zici ca a lovit autismu’ in toata conducerea Armatei. Sau incompetenta?!

PS – Apropo de fregate, le-om mai vedea noi modernizate in viata asta?! E de…discutat!

Intre timp, polonezii…

„Guvernul polonez doreste sa cumpere trei submarine si ar putea semna un contract cu Saab Kockums deja in aceasta toamna” – conform Sydöstran, ce citeaza un articol recent din ziarul polonez de afaceri Gazeta Prawna (care se bazeaza pe Saab Daily News Reports din 6 si 7 octombrie).

„It is nothing new that Poland is one of the countries which is interested in new submarines, and with which we are in discussions,” a comentat Helena Dahlberg, din partea oficiului de presa al Saab. Conform Gazeta Prawna, unul din subiectele negociate este daca o parte din asamblarea finala ar putea avea loc pe unul din santierele navale ale Poloniei.

„It is not unusual to discuss having some production locally,” a mai adaugat Dahlberg.

GeorgeGMT

127 de comentarii:

  1. citind articolul de mai sus gandul ma duce la piticul meu de pe creier.ce dracu invata leadershipul militar romanesc in scoli de sunt incapabili sa inteleaga rolul tactic-strategic al submarinului in razboiul modern?!…bani irositi pe cursuri si specializari ,mai bine imprumutam niste ofiteri gata scoliti de la americani si terminam balciul.

    • Sau germeni….eu pe ei as marsa. Soldatii romani sunt buni ostasi, au spus-o chiar ei, germanii. La ofiterime si conducere pacatuim noi.

      Ca la fotbal….de cand a venit neamtul ala parca s-a schimbat ceva, chiar daca nu au aparut minuni peste noapte.

      PS astia se gandesc de mici la pensii, secretare si amante. Acum uniforma militara e un simplu job, nu o cariera demna de urmat, onoare e.t.c. Ca la popi, la Biserica….banul sa iasa, restule cancan! 🙂

      • Ai vazut tu secretare in armata? Stii ce nu inteleg eu? Voi sunteti un fel de aplaudaci? Cum posteaza un articol, sariti toti sa-l sustineti! Nici macar un comentariu nu e impotriva! sa vad si eu unul care calculeaza cat costa un submarin, cat costa operarea! CATI BANI ARE DE FAPT ARMATA PENTRU INVESTITII! Atacati toti in turma!

        • departamentul de PR al mapn s-a activat.pentru voi si operarea unui tanc e costisitoare.

          • BINGO! O fi Clara Secretara, comentand de sub birou cu obiectul munci-n falci! 🙂

            S-a suparat domn’ general de ce e scris aici, iar acum Clara, spre binele carierei sale, a decis sa ia situatian-n mana! 🙂

        • ai dreptate nu sunt secretare.dar sunt aghiotanti.si de vreo cativa ani sunt la moda aghiotantele.fatuci tinerele,frumusele,dornice de avansari in grad si gata sa faca orice ptr. asta.pricepusi?

  2. in vara au scos astia de la marina un fel de rfi despre viitorul acestei arme.submarinele nu apareau.deloc.probabil erau in imersiune .ei nu bat apa in piua cu fregatele ptr. o eventuala confruntare cu rusii.vorba ta orice ar pune pe ele dispar in secunda 2 a ostilitatilor.au nevoie de ele ptr. misiuni anti-piraterie,exercitii comune nato,etc.adica parada.in general avem o armata de parada.

    • nu era RFI, era viziunea cuiva… cam ingusta.

      • Trebuie sa intelegeti ca fregatele sunt necesare pentru NATO, asta inseamna ca daca aia zic ca trebuie sa le avem, sa le punem la dispozitia unor misiuni externe, ca-s alea de piraterie sau ceva hard-core(dupa modernizare), gen Libia, nu pot astia oricum sa comenteze prea mult. De asta le-au si cumparat pana sa intram in NATO, ca si conditie de aderare la alianta.

        Cat despre submarine si alte necesare pentru Balta Neagra, ca dealtfel pentru intreaga armata, nu prea le sta astora mintea. Ei sunt ocupati sa rupa spaga, secretara si pensia in doua. Pe birouri, canapele si prin poienite cu elicopterul carator de tute si sticle de vin. Alte griji fara de noi, muritorii de rand. se pare ca grija armatei perormanta a ramas pentru astia ca noi, amatorii! Restul au alte planuri, din pacate! 🙁

        • eu de mult am zis ca majoritatea celor din MAPN sunt niste vacari si boccii care habar mu au de meseria armelor si care fac cariera militara pt in loc caldut si sigur, haine, mancare si alte avantaje plus in salariu stabil. cat despre articol FELICITARI si il asteptam demult! chiar ma intrebam cand va aparea in articol aci pe blog cu subiectul submarine pt FNRo? nu stiu cam de cate submarine are avea nevoie FNRo? 4, adica Delfinul-Kilo + inca 3 ( U-212-214 sau Scorpene, Gotland) ? iar daca se vrea umbrella aeriana pt FNRo la Marea Neagra trebuie o escadrila de 12 F/A-18 Hornet sau Rafale-M sau EF Typhoon pe MK aeroport sau poate la Tulcea! sper ca dupa alegerile din decembrie anul acesta sa se schimbe ceva in bine si la MAPN. Apropo stiti daca cineva din MAPN citeste ce se scrie pe site-blog acesta? merci anticipat de raspunsuri.

    • Daca exista o strategie detaliata a Marinei, sigur nu e publica. Si o strategie nu poate fi scrisoare de intentie! Adresata cui? Voua?

  3. Delfinul e mort si ingropat . Nu l-am mai vazut cuprins in nicio strategie privind flota noastra . De fapt arma submarin nu am mai vazut-o cuprinsa in nicio strategie din ce am citit pe net . Niste cretini fara pic de viziune ai nostrii ” strategi militari „

  4. din pacate adevarul este ca noi suntem sclavi in propria tara. politica noastra inclusiv cea militara este dictata de afara. romania ne place, sau nu a fost poligonul de incercare al „iluminatilor” -politic, social, militar(tratate mutuale-adica de aparare reciproca , cu tari din vest?), economic (transfer de tehnologie vest intr-o tara comunista?)agricol(vezi soiurile hibride pioneer de dinainte de revolutie, cultivate de o firma americana intr-o tara comunista?). si toate astea pentru a testa reactia „goimilor”-asa ne numesc ei pe noi. cine a urmarit stirile(asa cum sunt ele prezentate de trusturile media tot le lor) poate confirma ca intai au aparut ” initiative legislative” la noi(controlul tranzactiilor financiare, impunerea soiurilor hibride ca si culturi obligatorii in detrimentul soiurilor autohtone sanatoase, legislatia bancara stricta, etc) si apoi in alte tari. asta dovedeste ca noi suntem doar pologon. si revenind la armata , dotare si alte „prostii” normale intr-o lume normala, credeti ca lipsa asta de interes si „proasta” gestionare atat politica cat si economica a armatei si a tarii in general este rezultatul „politicienilor” ? nu. va inselati. este rezultatul „programului” pentru romania. noi nu trebuie decat sa fim actorii. mai mult sau mai putin talentati in marea „piesa ” numita ROMANIA AZI.

  5. si apropo de tactica militara. da a avea submarine este viitorul oricarei flote. dar pentru asta trebuie si dotarea din spate-nave specializate in reparatii, in alimentare, in recuperare, drone, etc. ori noi in incapacitatea noastra de a ne trezi , degeaba avem 2-3-5 submarine daca logistica din spate este 0. iar baza noastra militara? unde in portul constanta, la 100 m de gara maritima? unde aproape zilnic in perioada de sezon se perinda sute de turisti si nave de croaziera? ce „secret” se poate pastra, in conditiile in care umbli gol pe o strada plina cu oameni curiosi cu aparate foto ?

    • De ce secret crezi ca ar trebui sa pastram?!

      • Probabil ca Viorel se simte stanjenit cand trebuie sa „umbli gol pe o strada plina cu oameni curiosi cu aparate foto „.
        Are omul motivele lui … 🙂

    • In general azi sunt destul deputine secrete …
      Cata matel revista aia Jane’s si o sa te umpli de scarba
      Asta imi aduce aminte deunu foarte sucarit. Prin 1971 facuse armata la regimentu 1 infanterie .. Si intr-o zi grosu leatiloe a fist gonit din cazarma, platoanele sa zic asa bagate sub paturi sa nu se vada. Asta ptr ca in cerntru, udne se facea careul era mare expoztie cu ce avea armata RSR mai modern si mai bun… Si a venit o delegatie de ofiteri SUA ! (3/4 generalo si restu colonei care sa care servieta) Fostu leat era de-a dreptu sifocat de indinagre : pe noi ne aia cu secretu da alaora le arata totul si le dau si explicatii ii lasa sa puna si mana!!”
      Cam asa stam cu secretele (A! sunt si asa ceva dar alea chia rsunt pitite bine!)

  6. pai in orice tara normala, cu oameni normali la conducere si cat de cat responsabili si inca dedicati si patrioti, exista si secrete militare care in ziua de azi tin de management de gestionare de actiune si de plan de actiune si mai putin de tehnica – pe care o poti cunoste de pe net ptr orice „chestie” militara. si cum la noi bazele militare – unde pe langa tehnica sunt si lucruri care tin de logistica de care am pomenit mai sus- sunt fie pe langa autostrazi , fie in zone turistice, fie in locuri deschise, fie in aeroporturi- ca deh suntem deschisi democrati si nu avem nimic de ascuns-nimanui. am abandonat baze care aveau amplasare strategica din p.c.t. de vedere geografic (Alexeni, Boteni, Silistea-Gumesti, Ianca) si am pastrat baze deschise atat de deschise ca mai bine le transformam in obiective turistice ca tot sunt la vedere si mai bine scoteam un ban cinstit.

    • tu zici de baze eu iti zic de lucruri mai grave cum ar fi ca nu poate nimeni sa gaseasca un contract cu bechtelu masii sau ca avem maimutoi cu creierul cat o nuca in loc de politicieni sau unde se dau legi „acceptate ne-constitutionale” de curtea constitutionala a romaniei…..ce sa mai vorbim de starea armatei care eu personal cred ca e mai jalnica decat se banuieste…

      romania e o tara unde patriotii sunt foarte foarte putini…restul sunt patrioti doar de 1 decembrie si doar pe facebook.

      si astia care suntem ne certam intre noi din frustrare ca suntem asa putini pe cate elicoptere imaginare si-ar putea lua romania si care e cel mai cu mot submarin la care romania nici nu va visa vreodata…
      devenim experti in dezbateri :))

    • Viorel, nu-i asa ca tu crezi ca MApN, MAI, SRI, SIE si ceilalti nu ar trebui sa raspunda la nici o intrebare venita din partea noastra? Ca ei, impreuna cu DPA, ACTTM si orice alta directie, structura sau organizatie ar trebui sa raspunda la orice intrebare cu ‘informatiile solicitate de dumneavoastra sint secrete’?

  7. Nu putem face fata Rusiei nici terestru nici aerian…S-a mai scris pe aici chestiile astea. O sa mai treaca multa apa pe Dunare pana o sa putem sa-i rupem macar un deget lui ivan. Rusii stiu asta si NATO la fel,nimic nou sub soare. Despre programe de inzestrare s-a scris foarte mult pe site dar stau si ma intreb ce naiba o fi in capul celor ce au putere de decizie? Ori se gandesc ca singuri nu putem face fata rusiei,si atunci nu se mai streseaza nici ei sa bage bani in armata ca oricum daca se impute treaba intoarcem din nou armele din motive de siguranta nationala si ca sa nu moara tineri degeaba ori se bazeaza pe faptul ca suntem in NATO si atunci revenim la no stress ne apara altii. Oricum ar fi, nu e bine. Tarile puternice dpdv militar din NATO sunt SUA,UK si Franta si cred ca in afara de SUA nu s-ar grabi nimeni sa ne ajute daca ar fi cazul. Oricum rusiine halesc la toate capitolele si aerian si naval si terestru,ca sa nu mai zic ca ne pot ataca cu rachete de croaziera de la o posta fara ca noi sa putem face ceva.

    • Asta cu …intorsu’ armelor… a cam fost prezenta pe multe siteuri saptamana asta. Ailalta cu ne fac rusii muci la toate capitolele este deja leitmotif.

  8. scuze insa :
    – care este lungimea litoralului nostru?
    – care este lungimea traseului comercial ce ne intereseaza (trebuieste protejat)? De la Bosfor la Constanta .. hai Midia.
    -care este vulnerabilitatea porturilor noastre?!
    Sa nu mai zic ca AMreea neagra este mare inchisa. Si la cel mic semn de ceva turcaletii inchid portita ca nu sunt turcafleti! Adica la 24 de ore de la inceputul scandalului submarinele noastre s-ar invarti intr-o balta goala …

    Insa care este lungimea granitelor terestre ?!

    Dar de cate ori teritoriul nostru a fost amenintat de pe mare?!!!

    Asa ca va rog ….

    Eu personal as zice ca in afara unei flote „de prima” urgenta sau asa ceva restul sunt cheltueilei indoielnice dpv al eficacitatii unei politici de aparare .
    Suntem constransi la defensiva ,, si vulnerabili la maxim (lungimea lotroralului, numar de porturi, distanta fata de Crimmea)
    As zice ca ne-ar trebui mijloace terestre – rachete antinava.

    Asta daca nu cumva ne trece prin cap sa debarcam la Soci sau sa anexam Gruzia. Si in acest caz e mai buna sectia de „agitati” si camasa de forta

    • Pai sa vedem ce zice Nostradamus:
      „Din Rusia vor navali în masă..
      Distrugătorul Antic va ruina acel oraș,
      Violența distruge „Romaniae” va suferi,
      Astfel, flacările Marelui Război ne mai putând fi oprite.
      Astfel,prima victimă va fi România, ţara aflată de nu mult timp în Nato, ţara care găzduieşte baza americană şi elemente de scut Antiracheta, țara marionetă condusă după bunul plac al occidentalilor.”
      (chiote de bucurie din partea grupului rusofil Nova et &. Cuvintele sclavului Viorel se aud cu tarie: pai nu v-am spus eu ca daca umbli gol te iau astia la ochi ? )
      Deci este clar ca distrugatorul in cauza e unul rusesc si e necesar ca el sa fie scufundat.
      D-aia avem nevoie de sujimarine, mai Ghita !
      http://www.efemeride.ro/profetiile-lui-nostradamus-rusia-va-distruge-romania-in-debutul-celui-de-al-treilea-razboi-mondial

      • pe vremea lui Nostradamus, Romaniae nu exista, cred ca se referea mai degraba la Romei, adica la Imperiul Roman de Rasarit/Bizant… iar daca interpretam asa pt. zilele noastre, inseamna ca va fi razboi cu Turcia.
        Greu de zis daca el se gandea la denumirea unui viitor stat sau numea universul cunoscut de el atunci!
        Si cred ca mai trebuie sa-l lasam saracul sa se odihneasca in pace, nu sa-i interpretam catrenele in cele mai mirobolante variante…
        In plus, trebuie citit in franceza „a l’ancienne”, traducerile penalizand deja din inteles 🙂

        • D-aia am pus link-ul, sa ne mai amuzam un pic 🙂
          Citeste-l, ca e plin de „boroboate” 🙂

          • Daca pia pus de amunzament OK .
            Dar ptr orice eventulitate scris ca eu am mai citit vreo cateva interpretari ale lu Nostradam asta. Prin 1970 , prin 1990 . Le potriveau cumva sa se adapteze evemimentelor pterecute insa cand treceau la preziceri … nu a nimirt nimic nineni.
            Personal as zice ca porevizunile lui Nostradamus ar trebui trecute la literatura SF .. ramura politic fiction (alea in care se descriu limi in care Hitler castiga rezbelu sau Hanibal cucereste Roma) – cestie care ar permite sa se observe eleganta textului

            • Peste 30% posibilitatea ca Universurile Paralele sa existe, nea Bizoane. Stiintific vorbind. Asta spun ultimele cercetari in domeniu. asta poate sa explice si de ce Nostradamus o mai da in bara cand si cand. ca la loterie, mai castigi, mai dai banii de pomana, de cele mai multe ori ii dai de pomana! 🙂

    • @ Ghita
      „care este lungimea litoralului nostru?” = 245 km/aprox. 132 mm
      „care este lungimea traseului comercial ce ne intereseaza (trebuieste protejat)? De la Bosfor la Constanta .. hai Midia.” = de la Sulina la Vama Veche si de acolo pana la Stambul
      „-care este vulnerabilitatea porturilor noastre?!” = mare?!??
      Nu este o mare inchisa si turcii nu vor inchide Bosforul de capul lor pen’ca le va sari toata comunitatea internationala in cap. Inchiderea unei stramtori dupa bunul plac al tarilor care le administreaza ar crea un precedent foarte periculos. Un precedent pe care absolut nicio tara nu-l va accepta.
      Litoralul romanesc este susceptibil de o debarcare oricat de irational ar parea acest lucru.
      Avem aprox. 26500 de mile marine patrate de zona economica exclusiva, zona aparent bogata in hidrocarburi. Daca rusul se apuca de manevre militare in apropierea ZEE tau sau iti incalca ZEE le trimiti direct o racheta antinava in cap sau trimiti o fregata/corveta/paza de coasta sa rezolve problema? Functie de amenintarea potentiala, bineninteles…
      Uite ce s-a intamplat recent in Lituania cand rusii s-au apucat sa redirectioneze navele comerciale din ZEE lituaniana pen’ca faceau ei manevre navale.
      O nava militara este expresia suveranitatii tale si de aceea ai nevoie de o flota puternica sau macar de una decenta, in niciun caz de una de „prima urgenta”.
      Zic si eu…

      • Nicolae

        daca ai dori ai observa ca am scris : la 24 de ore de la inceputul scandalului Deci nu ca asa (nu) li s-a sculat si vor sa se dea berbanti. Prin scandal inteleg razboi sau macar iminenta de razboi … Si precendtu este ca ei inchid portita.

        Debarcare – si ma rog ptr ce ?! Asa d’ai dracului?! O debarcare ruseasca pe litoralul nost nu poatr fi decat obeictive limitate. Tinand cont ca suntem in NATO .. urmarile insa ar fi mai putin limitate. Deci unica motivatoe a unei debarcari in Dobrogea ar fi „de fixare” in conditiile unei viguroase ofensive pisti Prut. In aceasta ipoteza am avea nevoie de … utilaj AT (rachete de tot soiul, autotunuri, tancuri, elicoptere de atac , aviatie) si AA (inclus avioane de lupta).
        Cum stam prost cu banii … banii mai bine i-am cheltui ptr apararea terestra (care la o adica ar putea avzarli in mare un desant)

        Zona economica. Daca rusu’ stie ca se egzista posibilitatea ca sa poa primi ceva neplacut pe punte (sub forma a minim 250 kile de exploziv de calitate) nu trebuie sa trimitz ditai bastimentu. Ajunge si o vedeta „gaspadin v-ati ratacit? Nu va merge nici o busola? Aveti nevoie de pilotaj?” „scuze dadeam la peste ptr un bors si ne-a luat curentu”. Ba daca tremitem pe Mircea gagii ar face poze si s-ar lauda cu ele …
        Insa sa zicem le trimitz doau fregate misto, ultimu racnbet americanesc… 2 din 2. Si ala stie ca mi le poate face praf si toata flota. Nashpa.
        Asa ca raman la parera mea – nsite rachete antinava bazate pe litoral si aliatu strategic care sa imi asigure un canal de satelit. In acest caz pierd doar o vederta sau un vas de paza a coastei . Da daca il pierd ptr alt motiv decat ca echipaju era beat mort ……. A am uita sa zic – cand trimit nava aia mica dau alarma la rachetisti , O scufunda in 15 minute … vor verifica cat de bune sunt sistemele lor antiracheta!

        In rest .. cum sa zic fantezie am si eu sa pot schita debarcarea la Soci, anexarea Georgiei, ocuparea Baku samd. Ce imi lipeste este talentul sa umplu 300 de pagini.

        • N-or s-o inchida Ghita, ca-n secunda doi or sa dea toti in ei, inclusiv rusii. Ca daca ii apuca pe turci, s-ar putea sa-i apuce si pe egipteni si pe altii. Deja sunt tensiuni pe subiectul periclitarii liniilor comerciale internationale.
          Si chiar dac-o inchid, inseamna ca trebuie sa te bazezi pe propriile forte, adicatelea pe… mai nimic.
          Am zis ca suntem susceptibili de o debarcare oricat de „irational” ar parea, subliniez irational. N-am fantezii, dar te asigur ca armata rusa are pregatit si un astfel de scenariu, chiar daca in secundar.
          Toata lumea are rachete anti nava pe coasta in baterii mobile si toata lumea are si nave. Ma gandesc ca or sti ei de ce…
          Nu trimiti Regele Ferdinand sa intercepteze un trauler turcesc si nici pe Stefan cel Mare sa intercepteze pe Admiral Grigorovich. Si nu dai cu rachete dupa niciuna din ele doar pentru ca ti-au incalcat ZEE. Ca s-ar putea ca nici macar sa nu ai raza de actiune suficienta.
          Nu dai cu racheta nici dupa submarine ca nu merge…
          Si nu, de multe ori nu poti sa folosesti o vedeta pentru chestii de genul asta pentru varii motive gen autonomie insuficienta, imposibilitatea de a naviga pe o mare foarte montata. Ca nu te duci pana acolo, ii zici sa plece si te cari dupa. S-ar putea sa fie nevoie sa mai stai o vreme pe acolo.
          Pentru tot ce presupune tinta mobila, cu cat esti mai aproape cu atat ai mai multe sanse sa o nimeresti.
          Toate categoriile de forte au gauri, dar marina de departe le are pe cele mai mari…
          Ma rog, fiecare cu parerile lui…

          • Lui Ghita ii place sa bata campii, n-are rost sa te contrezi cu el. O debarcare ruseasca in Dobrogea nu este deloc improbabila sau lipsita de sens. Dificila e si geografia locului si asta e mai mult in beneficiul invadatorului. Dobrogea e separata de restul Romaniei de Dunare care nu-i chiar usor de trecut daca podurile au fost distruse in prealabil de Klub-uri. Ocuparea Dobrogei si a Bugeacului ar intari masiv pozitia Rusiei la Marea Neagra si le-ar inlesni drumul spre Tarigrad. Numai cine nu vrea nu intelege. Asa-i ‘nea Ghita?

            • bat campii ?!
              Nu crezi ca dpv rusesc ar fi mai indicata o ofensiva peste Prut si o ocupatie cel pution pana la muntii Carpati? Ce te crezi la 1852 ?! Dar si asa atunci aveau Basrabia ..

              A sa nu uit. Suntem membri NATO. NU stiu – nu stie nimeni cat valoreaza NATO asta. Insa daca sa zicem ca muscalii ar devarca in Dobrogea si noi nu am primi imededita sprijinul masiv al aliatilor .. atinci toata lumea ar stii ca NATO nu se agzista decat pe hartie si capa cine poate! Uite d’asta o debarcare „singura” in Dobrogea este imposibila ….. Iar in cazul in care debarcarea ar face parte dintr-o ifesiva gemeralizata .. nu debarcarea ar fi pericolul mortal ptr Romania

    • Corect momentan nu trebuie sa mai investim in armament cand vom avea bani vom fabrica armament nou,ma intreb ce era daca nu eram in NATO?

      • gugule nu am zis ca nu trebe

        Am zis dpar ca trebe in primul rand in alte domenii …
        Air marina .. scuze cu multi multu ani in ruma am inrtebat un contraamiral der cer.. A ras usor „Ghita marina costa cel mai mult. Nu ne permitem mai ales ca necesitatile noastre sunt scazute.. aici in blta noastra.. ….”

        • Cat de multi ani in urma Ghita, ca daca e de pe vremea Pactului de la Varsovia cred si eu ca necesitatile erau scazute. 🙂 Ceea ce nu mai este cazul acum.
          Nu cred ca marina costa cel mai mult, dupa umila mea parere cred ca aviatia costa cel mai mult…
          Un avion de vanatoare costa 80 – 100 de milioane (sa lasam secondurile la o parte), o corveta de 2000 de tone undeva pe la 250 – 300 de milioane. La naiba, o ditai fregata de clasa Ivar Huitfeld costa 380 de milioane, hai, sa rotunjim la 400 de miloane. Adicatelea cam 4 avioane…

      • Gogule
        ca ma uitat. Nu de mult cineva pe aici dorea niste cisterne zbiratoare ptr aviatai noastra, Scuze sunt inutile.
        Asa si cum un sistem gen AWACS ar fi deplasat

    • Bulgaria are 4 submarine Asa ca las-o balta……..

  9. Partial si tangential viorel „frizeaza” (atinge in trecere superficial) cestia dureroasa atunci cand sugereaza un „program” pentru Romania (viorele Romania se scrie cu majuscula R!).
    Ca multe depind de ce gandeste nu atat clasa politica ci majoritatea societatii sau o franja importanta.
    Ori la noi sunt deja prea multi – si mai ales din pacate in patura sa zicem „culta” din care se recruteaza politicienii si functionarii cu decizia in pix – care sunt siguri „ca” .
    Ca este mai bine sa dam dracului drepturile noastre asupra resurselor noastre.
    Ca este mai bine sa nu producem ci sa importam.
    Ca este mai bine sa renuntam la identitatea nationala (cica tribalism) in favoarea unei utopice identitati europene sau chiar „universale”.

    De aici decurg altele.. De o pilda eu votesc pe unu care sper ca gandeste ca gazele de sist este bine sa le lasam pe urma (adica nepotii nostri le vor exploata in ultima instanta) da premieru ajuns cu votu’ meu pune botu’ la alte idei (si asta pen’ca se invarate in cercul in care domina celalte idei) .
    Altu’ voteste pe un altu’ .. care ii promite ca juma din ce zboara se va pune in farfurie. Insa ala pe care il voteste se gandeste la farfuria altora (sa nu fim nationalisti .. ) asa ca votacii sai se vor alege cu muste in farfurie (ce musca nu zboara?!)

    Cam aici sta marele nost handicap ca in loc de „Dintai Romania”(Romania first!) iese pana la urma „Romania la coada!” daca nu cumva „la dracu cu Romania!”

  10. George, despre A26 am scris de atatea ori. Cei de la Kochums au mare nevoie de bani pentru acest proiect.
    Un moment bun ca sa ne bagam si noi, ca tot vorbim de Smart Defense.
    Desi, cu polonezii nu se stie niciodata, vezi Airbus, sau MEADS.
    Dar poate ca se brodeste acum 🙂
    Si sa nu mai stam sa ne uitam la Delfin, precum muta la $#@%.
    PS Pentru cine nu stie, A26 ar fi un submarin perfect pentru noi.

  11. Nu mai vorbiti de Delfin, ca-mi vine sa plang. Cand citeam extrase din scrisorile Wilileaks, cum ca Basescu ii spunea ambasadorului american la Bucuresti prin 2009, ca vrea AEGIS pe fregatele alea T 22, submarine nucleare SH de la Uncle Sam, 48 de F 16, Patriot si ce dracului mai delira ala atunci, parca mai vedeam o mica luminita la capatul tunelului.

    Mai tarziu am realizat, facand si o paralela cu afirmatiile ‘marinarului’, cum ca el se ia de gat cu rusii daca face in Moldova ce au facut in Georgia, ca a fost un bluff de-al lui ca sa-l impresioneze pe yankeu si sa isi atraga ceva sprijin….doar doar stam potoliti cu rusii. Nu ca cineva la Bucuresti chiar vroia arme moderne pentru MAPN.

    Cateodata stau singur cu gandurile mele si ma intreb ce am facut noi sa meritam asa soarta de c****, iar in final realizes ca soarta ne-ao facem noi insine, ca om, individ, societate sau popor.

    Unele popoare migratoare, marsaluind prin lume, au ajuns total diferit, desi au impartit intr-un fel cam acceasi soarta a pribegiei prin straini….tiganii si evreii. La fel si statornicii….romanii si scandinavii/germanii. 60%-70% din locuitorii mediului rural din Romania se caca(scuzati termenul) in WC-ul din spatele curtii si se spala la lighian, iar cei din Suedia nu vad diferenta intre rural si urban la nivel de utilitati. Doar linistea si verdeata iti arata ca nu esti intr-un oras mai mic, ci intr-o comuna aflata departe de orasi si atat. Acolo totul pare a fi o suburbie, la noi doar natura si prezenta permanenta a retelei electrificate(multumita tovarasului), ne deosebeste de Afiraca!

    Deci, mai are rost sa vorbim despre submarine? Saraca tara bogata…..isi merita soarta!

    • Pai daca isi merita soarta…ce mai faci aici?
      Da e nasol. So…what are you gonna do about it?

    • Basescu nu numai ca nu l-a impresionat pe yancheu (de sprijin nici atat), dar mai rau l-a speriat. Nu spui niciodata cu glas tare ca daca ai avea cu ce ai trece si tu Prutul, si dupa aia ceri submarine nucleare si rachete Tomahawk ca nu ti-le da nimeni. Sentimentele astea se tin sub pres (cum fac polonezii si, inainte de Erdogan, turcii), nu in vitrina. Nu e intelept sa-ti arati public ostilitatea si dorinta de revansa pe motive istorice pentru ca risti sa fii considerat imprevizibil si aliatii nu-ti vor da pe mana arme ofensive prea periculoase. Nu vor zice cu glas tare NU, ca sa nu decredibilizeze alianta, dar vor gasi fie un limbaj diplomatic voalat, ori o oferta pentru armamentul respectiv in asa fel conceputa incat sa nu poata fi acceptata.

    • Iar saracei tari bogata nu-i lipsesc nici oamenii nici banii, ci doar un dram de ambitie. Iar contextul geopolitic actual ne este foarte favorabil. E intr-adevar frustrant sa vezi cum ai nostri lideri nu profita de ocazia asta.

  12. Mare bataie de joc cu MiG-urile 29 si submarinul Delfinul. Cumparate noi-noute si utilizate doar cativa ani.

    • Daca tot stiau ca nu mai pot continua cu 29 de ce nu le-au vandut atunci cand inca aveau o valoare cat de cat ridicata? Valabil si pentru Delfinul. Daca tot stiau ca nu vor mai putea sa-l mentina operational cu sprijinul producatorului, de ce nu l-au vandut cand inca era fasnet si valoros si nu au luat ceva de provenienta vestica? Acum dupa ce a stat atata amar de ani la cheu, nu mai valoreaza mare lucru daca ar vrea sa il vanda.

  13. Concret in cazul Delfinului eu cred ca nu in costul bateriilor (si provenienta lor, adica daca exista alternativa la fabricantul rus) sta problema ci in starea generala a navei si indoiala ca ar mai fi apta pentru scufundari (si ca mai avem un echipaj calificat pentru ea in conditiile in care din ce am vazut la TV un singur om de acolo a apucat misiuni normale cu nava). Imaginati-va cum ar fi sa se scufunde cu zeci de marinari la bord si ce ar iesi din asta.

    General vorbind insa, Delfinul este o reprezentare a starii generale de la noi. Pe hartie il avem ca submarin, in practica nu (mai) este submarin. Pe hartie avem zeci de spitale mari, in practica 90% nu s-ar califica sa fie spitale. Pe hartie avem zeci, poate chiar sute de facultati si universitati in mai toate orasele si oraselele, in practica nu e niciuna in top 500 mondial. Pe hartie avem mii si mii de km de cale ferata, in practica avem tot mii de restrictii la 15-30 de km/h care le impanzesc. Si tot asa …

  14. George, pare-se ca ai ajuns la opinia mea, cum ca submarinul este actuala capital ship! 🙂
    Cateva nuante totusi: submarinul nuclear intruneste cel mai bine conditiile cerute de statutul de capital ship.
    Eu personal m-am saturat de seconduri asa ca militez pentru nave noi, fie ca sunt submarine, fie ca sunt nave de suprafata.
    Dpmvd, Delfinul nu mai merita modernizat, insa merita cu prisosinta revitalizat si reintrodus in serviciul activ daca vrem sa mai avem o scoala de submarinisti. Delfinul a intrat in imersiune ultima data pe la mijlocul anilor ’90. Nu stiu cati din echipajul actual al navei s-au mai scufundat si in realitate si, dupa cum se stie, practica ne omoara intotdeauna.
    Daca vrem sa insemnam ceva la Marea Neagra avem nevoie de cel putin 2 submarine, noi, cu AIP. Indiferent ca sunt produse de DCNS, TKMS sau Saab. Eu as prefera Saab chiar daca nu exista niciunul construit pana in prezent. Suedezii stiu sa faca submarine bune si, probabil, mai ieftine decat ceilalti producatori mentionati…
    In egala masura avem nevoie si de nave de suprafata noi, bine echipate, nu e nici pe departe chiar asa cum se vehiculeaza pe aici, adicatelea cum ca le pierzi la prima salva ruseasca.

    • „Eu as prefera Saab chiar daca nu exista niciunul construit pana in prezent”
      Ca altii sa nu inteleaga gresit, e vorba de A26.
      Pentru ca Suedia are o clasa de submarine construite de ea, e vorba de Gotland, care s-a dovedit una de succes.
      E si o poveste cu el si cu USS Ronald Reagan, dar n-o mai spun, „goagal” are tot omu’ 🙂

      • Asa e Gabriel, e vorba de A26. Nu stiu in ce masura am putea deveni parteneri industriali in proiectul A26, dar mi-ar placea sa o putem face. Poate prin santierul Damen de la Galati, ca tot se vorbea de o asociere Damen – Saab: http://subseaworldnews.com/2015/01/20/damen-saab-join-forces-on-submarine-front/
        Suedia a semnat cu Saab un contract de 925 milioane USD pentru constructia a doua A26, primul fiind asteptat sa fie gata prin 2022: http://www.naval-technology.com/projects/kockums-a26-submarine/

        Nu e putin, dar totul e negociabil pe lumea asta, se poate face plata in transe s.a.m.d. Daca adaugi si offset-ul, pe care probabil ca il vor oferi, chiar nu mai pare atat de scump. Important e sa avem cu ce contribui dpdv industrial in domeniul naval nu in cel al frigiderelor inalt performate.

        Dar nah, acum ar trebui sa ma trezesc din somn si in mod cert pot sa spun ca nu-mi place ce vad in ciuda faptului ca au inceput sa mai miste una-alta. Mi-e ciuda ca proasta gestionare a resurselor si programelor de inarmare ne-au adus in situatia de a fi obligati sa inarmam doua nave bune, dar batrane, cu un orizont de viata redus. Mi-e ciuda ca incet-incet pierdem o arma care avea traditie in Romania, si anume arma submarina. Asta e…

        Ca suedezii stiu sa faca submarine bune au concluzionat si americanii din moment ce au inchiriat unul pe 2 ani sa joace v-ati ascunselea cu US Navy. 🙂

        • aoleu!! si de unde scot astia 1 miliard de dolarei ptr. doua din astea?cu chiu si vai ,in ultimul moment,au reusit sa gaseasca 600 mil. ptr. avioane ca se faceau de ras in alianta.”modernizeaza” doua epave de vreo 8 ani si tot ce au reusit a fost un tun si doua rws-uri(anul viitor cica mai pun cate doua).o sa vedem armament ca lumea cand se vor sucari americanii si vor primi ultimatumuri.

          • Un miliard de dolari e un nimic, daca te duce capul si iti mai poate aduce si cateva mii de slujbe, care in 20 de ani iti aduc banii inapoi. Trebuie doar sa vrei.

            • logic asa este.dar ptr. sefii din armata sau guvern e ca si cum le-ai cere sa ia uss enterprise.si nu vorbesc de portavion ci de ala din star trek.

          • Constructia unei astfel de nave dureaza aprox. 3 ani, daca te hotarasti sa te dotezi cu asa ceva negociezi o plata in transe, finantare, perioada de gratie, depinde cat de stramtorat e constructorul.
            Daca mai ai cu ce (industrie care sa participe la constructie), primesti si offset care-ti intoarce o parte din bani in economie.
            Din pacate insa, n-am mai auzit in ultima vreme nici macar clasica promisiune ministeriala de revitalizare a Delfinului…

      • Si ca sa ne enervam pana la capat: http://www.defensenews.com/articles/poland-to-award-sub-deal-to-saab
        Iaca, Polonia, din nou…

  15. Mai are rost sa comentez ? ….. ?? Astia asa sunt români , cum sunt eu chinez ! Doar trădători în conducere . Lni am sa va trimit ceva bani pt site , George . Ciao !

  16. ..o curiozitate.de ani de zile suntem asaltati de breacking news-uri despre enspe mii de cazuri de fraude dar nimic despre achizitiile din aparare sau afacerile legate de acestea.si asta in conditiile in care armata este un muzeu de istorie ca si dotare iar industria de resort aproape a disparut.singurele semne de alarama sunt trase de cateva forumuri ,inclusiv acesta iar in rest NADA.acest subiect nu exista pentru mass media centrala.

    • Poate o sa incercam noi – la un moment dat – sa sesizam si DNAul, parchetul militar. Deocamdata lucram, strangem materiale, vedem ce-o iesi.
      Macar sa fim cu sufletul impacat ca am incercat tot ce se putea.

      • ma refeream strict la expunerea mediatica a acestor situatii.nimic nu „transpira” din si despre acest minister de parca ar fi modelul de urmat ,exemplu in domeniu.si vorbim despre un sector totalmente nereformat si fraudat peste masura….dar nimeni nu baga peste ei?

        • @psycho,

          s-a mai scris aici, e cam aceeasi situatie ca si in servicii. Sunt o casta profund legata prin smenuri de toate felurile (inclusiv gainarii gen apartamente de serviciu, a mai fost unul cu niste anvelope, probabil ca si aia mai mici mai baga o motorina sau mai stiu eu ce) si daca ar fi sa cada vor cadea prea multi. Deci mai bine se tin bine unii de altii si nu cade nimeni.

          In plus, secretomania legala din Ro, inclusiv cu accente absurde ii ajuta, ca si faptul ca au posibilitatea de a preveni multe chestii pe care civilii nu le pot preveni (prin serviciile lor de informatii si contrainformatii).

          Una peste alta „serviciile” si „armata” sunt nucleele cele mai dure antireforma si cei mai mari sugatori de bani de la buget cu rezultate spre 0. Dar puterea intrinseca si informatiile pe care le au sau le pot dobandi inseamna ca politicienii de toate culorile vor plati tributul (ca doar il platesc din buget, nu din buzunarul lor) si vor lasa situatia exact la fel.

          • nu avem cum merge inainte spre lumea civilizata la care visam cu asemenea balast legat de picioare.din nefericire clasa politica care trebuie sa exercite controlul civil peste aceste institutii este la fel de gaunoasa ca si suspectii .

        • @Psycho. mai „transpira” cate ceva, de unde crezi tu ca mai avem si noi ceva info?1 Nu toti sunt netrebnici, doar majoritatea.

      • Pana la urma, George, asta mi se pare esenta oricarei lupte fara prea multi sorti de izbanda. Linistea sufleteasca, faptul ca s-a facut tot ce e posibil si speranta ca in viitor germenele plantat sa se faca un copac viguros.

        Ca noi sa avem un stat care se ocupa de tara si nu o tara care slujeste un stat cum este acum trebuie sa se mai schimbe legi, obiceiuri si multi, multi oameni. Pentru ca am ajuns aici (si) din cauza faptului ca nu este ilegal sa nu faci nimic pentru salariul pe care il iei de la stat, ca obiceiul pamantului este sa nu te „complici” decat daca iti iese si tie ceva si ca prea multi oameni nu se gandesc decat la ziua de azi. De asta de multe zeci de ani incoace nu avem si „maine”.

      • Eu propun sa faceti o sectiune de petitii aici pe site. Sunt convins ca fata de cei care scriem zilnic aici, sunt mii de romani si nu numai care citesc tot ce publicati.

    • Noi suntem o mana de pasionati dar ma intreb daca exista prea mult interes la nivelul omului de pe strada pentru dotarea armatei. Mi se pare foarte posibil ca 90% dintre oameni sa prefere ca fondurile sa mearga catre alte investitii si un indiciu foarte clar ca problema apararii Romaniei nu este de interes prea mare este faptul ca urmeaza alegeri si niciun partid nu vad sa introduca macar marginal ceva concret legat de asta.

      Trebuie sa ne gandim si la posibilitatea ca suntem un grup marginal in societate.

      Imaginati-va un referendum cu intrebarea:

      „avem la dispozitie 650 de milioane de Euro, ce preferati sa facem cu ei:

      1) 5 spitale regionale noi, dotate brici
      sau
      2) sa cumparam un submarin militar”

      Cam care ar fi votul dupa parerea voastra, oameni buni?

      • @Radu , la nivelul omului din strada nivelul este zero . O sa-ti zica ca decat fiare vor spitale desi in 26 de ani nu s-a construit un spital nou . Daca o sa-i pui sa alega intre spitale si biserici or sa vrea biserici asa ca…pe omu din strada il doare in pix.

        • Pai da, pentru ca omul de pe strada se gandeste ca la biserica va ajunge inevitabil in timp ce la spital sau la razboi poate nu. Daca se duce la … biserica, fireste! 😀

      • @Radu, suntem intradevar un grup marginal, putin inteles. Pe de alta parte majoritatea celor care ne citesc in mod constant sunt peste media generala a societatii.

        • Am facut postari pe facebook cu tot felul de nimicuri si am primit o multime de like -uri !
          Am postat faptul ca in Romania au sosit primele F 16 si nu am primit nici un like !
          Cred ca pe nici 0,01% dintre romani nu ii intereseaza de starea armatei !
          Majoritatea romanilor nu percep nici un fel de primejdie din partea Rusiei !

          • Asa este. Eu am fostat 3 poze, cea cu tricolorul in dubla fiind prima….cea mai mare si am primit 1 like. Concluzia….oamenii au alte griji, nu armata. Si desi ei stiu bine ca sunt osanditi de clasa conducatoare, atunci cand au ocazia sa protesteze, precum la ultimele mari evenimente, cele de la caderea guvernului Ponta, mai mult de cateva mii pe seara nu au fost. Si asta intr-un oras mare al tarii.

            Ne meritam soarta!

        • Sa lasam modestia deoparte 🙂

      • Sa iti zic ceva – intre submarin si 5 spitale prefer spitalele.

        Insa daca este vorba despre dotarea armatei … as prefera alte domenii decat marina si cu atat mai putin submarinul.

        • Spitale?! Pai UE ne-a pus la dispozitie 150 de milioane de euro pt doua spitale judetene noi, dotate cu tot ce trebuie. Banii aia stau la Comisie de ani de zile.
          Este falsa problema alegerii intre spitale si submarine, n-au nici o treaba unele cu altele, avem nevoie de ambele…

          • Din cate stiu Romania sta pe un munte de bani, ramasi necheltuiti din „cauza” DNA-ului. Amintiti-va de aproape 1miliard de la prostul Ponta care s-a „scapat” in presa ca nu-l poate cheltui pe pomeni. Mai puneti si faptup ca UE iti da dar baga in traista.

          • Tizule

            io nu prea crez in utilitatea submarinului in conditiile noastre . Cred ca este total nepotrivit NOUA (lungime litoral, lungime cai de comunicatii) . Ai unu ai nicunu. Da cunsoc cestia cu ship in being. Insa aialti au nevoie de flota (litoral suficeint .. ) si pana la uram ti-o sfcufunada pe a ta.
            Insa tu (eu /noi/tara) al o adica avem o expunere pe granita teresta cam mare . Adica chiar daca am controla Marea Neagra asta nu ne-ar feri de necazuri.
            Recurs la istorie. Sec XVII zis si „secolul olandez”. Olanda stralucea .. a dat UE Angliei pe mare .. domina marile, Charles 2 Stiat a discuta cu cumnat-su Luis Soarele si .. seclul olandez a durat 70 de ani! Teoria lu maham este buna rau ata timo catputerea anmritinma nu are granita teredstra cu unu mai tare. Ca atunci o ia in .. ce are omu in loc de laba ursului. Si in condtiile in care ai frontioera terestra mai lunga .. uf! uf. Orice ban (sous) chekltuit peflota este unu mai putin ptr forta terestra. Cazul Frantei … niciodata nu a putut chletui suficient ptr marina .. A doua cu stralucire dar a a2a …
            Sau Spania … Interesele terestre – Tarile de Jos, Itali- au primat asupra celor navale. POerzand partida idata cu inVincibila Armada (scuzati gluma cu majuscula-miniscula) hales bules putoare maritima.

      • pt radu..raspuns varianta nr 3..ii furam..

  17. Daca prin reductio ad absurdum se declanseaza un razboi planetar, daca tot prin reductio ad absurdum mai ajungem cativa sa vedem la fata „prima zi de dupa”, voi insista sa fac parte dintr-un tribunal popular in care sa tragem pe roata, pe toti cei ce au distrus intr-un asemenea hal conceptul de stat romanesc si implicit capacitatea acestuia de aparare.

    • cred ca,,suntem in perioada de istorie recenta,cel mai vulnerabili la un atac extern.desii suntem in nato..ne am culcat pe o ureche..ca dak e sa fie..vin ei si ne ajuta..vax..asa a fost si inainte de al doilea razbel mondial..ne am bazat pe altii..si s a vazut ce a iesit.multi spun ca..suntem in situatia aia..dar amacar atunci aveam ceva..pestrita armata..dar era ceva..cat de cat..acuma..jale..raman la parerea mea din primul post dat pe acest site..cei mai mari inamici ai nostrii..suntem noi..romanii..cand vom reusii sa distrugem inamicul din noi..va fii mai bine.

      • nimeni dintre noi nu a spus ca vom reusii sa infrangem pe barbosi dak e sa fie..dar macar sa i descurajam sa defileze in 24 de ore in bucuresti..si dak e sa fie..sa i facem sa le para fosrte rau ca au venit in coace.doamne ajuta

    • va rog frumos, in caz de…., sa ma puneti in capul listei la comandanti pluton de executie….sau macar la membru in plutonul cu pricina.

  18. vorbim mult oameni buni. si degeaba. da Romania noastra se scrie cu majuscule a lor cu r mic. 2 Romanii,2 lumi diferite. oricum orice om normal stie ca 2-3-4-10 submarine, 12-48-100 F16 sau ce-or mai fi 2-300 Leopard si ce mai vreti voi nu vor opri niciodata tancul rusesc. un razboi se sustine cu resurse, cu fabrici, cu specialisti cu tehnologie, cu inteligenta, cu strategie, cu patriotism. ce c…….din toate astea vedeti voi ca are Romania? si nu ca umblu eu gol ma sperie, ca doar asa m-am nascut gol, si tot asa voi fi judecat de Dumnezeu-gol ci „goliciunea societatii romanesti-nu tu tehnologie, nu tu inteligenta, canci patriotism, fabrici? resurse?, specialisti? poate pacala, dorei, ruine, prostie, hale goale, planuri, strategii, pipincurism, si logoree. ca in afara de vorbe, fraude , elene udrii , dosare, strategii si master-planuri altceva nu a produs „economia” romaneasca in ultimii 25 de ani

  19. Off : Mai avem noi timp de sbmarine oare ?Referitor la posibilitatea unei confruntari intre Rusia si SUA in Siria, Bashar al-Assad a indicat ca cele doua puteri urmaresc obiective distincte. Astfel, sustine el, „Moscova vrea sa lupte impotriva terorismului nu doar pentru Siria sau pentru Rusia, ci pentru intreaga regiune, pentru Europa si intreaga lume”, in schimb pentru Washington „terorismul este asul pe care il scoate din maneca atunci cand este nevoie”.

    „Se simte in aer mirosul (celui de-al treilea) razboi (mondial) …, cu toate ca pentru moment nu are loc o confruntare directa. Desi acest conflict are elemente teroriste, politice si militare”, a raspuns Al-Assad, intrebat daca lumea se indreapta spre un al Treilea Razboi Mondial.

    In opinia sa, Siria este una dintre etapele acestui proces complex, una dintre cele mai importante etape, iar escaladarea actuala a conflictului are ca „obiectiv principal de a pastra hegemonia americana asupra lumii”. „Siria este o tara independenta, iar Occidentul nu va accepta niciodata independenta vreunei tari, fie ca este vorba de mica Sirie sau de marea Rusie”, a denuntat el.

    In interviu, el a subliniat faptul ca „cel mai important lucru este sa se stie cine sprijina teroristii la fiecare ora si in fiecare zi”.

    „Rusia, Iranul si (miscarea siita libaneza) Hezbollah sunt partenerii nostri permanenti si se afla aici in mod legal. Acestia lupta impotriva teroristilor, dar exista alte tari care se amesteca pentru a sprijini teroristii. Problema nu este numarul de actori (implicati in conflictul sirian), principala problema este terorismul”, a conchis presedintele Al-Assad.

  20. hmpf, cica zisera ochii albastri ca printarea 3d e una din vulnerabilitatile Romaniei :))))))))))))))))

    http://economie.hotnews.ro/stiri-it-21353077-sri-comunicarea-criptata-printarea-3d-retelele-sociale-principalele-vulnerabilitati.htm

    deci, deci, deci, deci

    iţa-biţa biciclista
    a cazut si si-a rupt pitpalac intr-un copac mie imi vine sa ma calu’ trage la caruta, fetele ma trag de putina cu castraveti ,

    ASTA-I BANCU MAI BAIETI

    • Da de ce uiti „” Agresiuni imposibil de atribuit, fluxuri de imigranti impredictibile, organizatii teroriste sustinute de state esuate, o noua dinamica a miscarilor sociale. l”, adica cam asa ]
      – Agresiuni imposibil de atribuit, adica cu lat servicuyu in spate!
      – de imigranti impredictibile , provocate de conflicte decalnsate de state si servicii puternice
      – organizatii teroriste sustinute de state esuate -nu dau nume da numa stata esuat nu este spinsobrul ISIS!
      – noua dinamica a miscarilor sociale?! e astoa e tot Sicoritatea ?

      Mda se pare ca da. Adica ca este Sicoritatea :
      O alta vulnerabilitate identificata este volatilitatea economica accentuata si de imputinarea resurselor si adancirea diferentelor dintre bogati si saraci.

      „Vectorii de putere, fie cei statali, fie non-statali, incep sa recurga la instrumente noi si complexe: cetatenie activa, o colectivitate cu noi puteri, militarizarea identitatii, o (r)evolutie a gandirii colective”, mai arata SRI

  21. scoli,spitale,gradinite,universitati,biserici avem.
    ca nu stim sa le administram eeficient este partea cu adevarat dureroasa.s-au tocat sute de milioane de euro pe diferite programe ce le implica iar rezultatele au fost minore si resursa cheltuita integral.
    eu nu am sa inteleg niciodata gandirea asta in antiteza ,numai la noi daca vrem una trebuie sa renuntam implicit la alta.cu o administratie publica eficienta,cu taxe si impozite utilizate judicios,cu pedepsirea exemplara a abuzurilor,cu un sector privat sustinut si incurajat de o legislatie moderna ,cu fonduri europene utilizate competent am avea finantare pentru toate sectoarele statului.adica cu tot ce nu avem noi acum.atata timp cat cei care aministreaza banul public se considera o specie aparte cu drept divin peste aceasta tara si nu raspund in fata legii rezultatul este cel actual.
    ps.terminati cu ww3,putin si obama se uita la tv si se strica de ras .

    • Eu cred ca spitale chiar nu avem pentru ca nu poti sa „igienizezi” cladiri facute acum zeci (ba chiar 100+) de ani cu saloane de 6-10 oameni, fara climatizare, cu blocuri operatorii vai de mama lor si sa te prefaci ca ai spital. Deci pe tema asta eu cred ca ar fi loc de minim 5 spitale regionale foarte mari si de inca vreo 10 specializate sau in orasele medii, toate construite de la 0. Iar asta ar fi un necesar minim si nu o cheltuiala nesabuita.

      Despre partea cu gandirea in antiteza o sa incerc sa-ti dau un motiv intemeiat pentru care se intampla asa in realitate, nu numai in gandire: chiar si la o utilizare eficienta a resurselor (oricum la noi, acum, nu e cazul cum ai zis si tu, ba dimpotriva) banii tot nu ar ajunge pentru ca aproape totul in jurul nostru incepe de la perimat iar multe ajung pana la nivelul de ruina. Daca acum nu exista o concurenta reala intre ministere pe resurse, toti fiind parte a unui intreg corupt si incompetent, la schimbarea oamenilor automat unii se vor misca mai repede (nu neaparat pentru ca sunt mai destepti sau mai putin pregatiti cat pentru faptul ca unele proiecte vor necesita pregatiri lungi, iar alte proiecte nu).

      Si daca am trece de la competenta minima si coruptie maxima cum e azi, miraculos la competenta maxima si coruptie deloc unele sectoare se vor dezvolta mai repede in detrimentul altora.

      Superconcret, daca ala de la Sanatate pune proiectul de n spitale noi pentru Romania pe roate inaintea ta de la Aparare, in mod automat proiectul lui va avea prioritate la resurse pe toata durata sa, adica ani.

      Deci nu, dupa mine si daca totul s-ar schimba radical peste noapte diferitele sectoare ale Romaniei s-ar dezvolta la viteze (chiar mult) diferite unele de altele.

      • cu siguranta sunt viteze diferite si prioritati de dezvoltare dar asta nu presupune prabusirea unuia in favoarea altora.fara echilibru in cresterea economica vom avea doar extreme.

    • http://youtu.be/WSXenyilHqE
      saving taxpayers money…ce bine suna,cam asta-i diferenta si motivul.
      qed.

  22. Cum au reusit polacii sa aiba un submarin operational? Masinaria lor nu si-a terminat bateriile?

  23. ” O INTAMPLARE CU DELFINU” pe care demult voiam sa o pun pe aici , pe care o stiu de la fratele meu care a lucrat in armata. Cica cand inca nu eram in nato dar eram in chestia aia pregatitoare cu nato am avut o aplicatie cu americanii, La sarsitul aplicatiei vine un american, banuiesc ca chestia nu se petrecea intre simplii soldati si le spune la romani , adica romanilor , nu v-am putut depista sumarinul, adica DElfinul nostru , cum naiba s-a intamplat asta , bineinteles ca astea sunt cuvintele mele, adica amerlocii erau forte mirati de asta. La care un roman sau romanul frate ce zice? Uita de asta nu ne-ati putut detecta si ghiciti ce face ? I-a o bucatica din blindajul sumarinului , adica delfinul era imbracat cu ceva antisonar cam cum ar fi stealth pt avioane si o da cadou americanului. Pe vremea aia eram foarte indignat nu ca i-a dat-o ci ca i-a dato gratis. Adica eu as fi facut bani frumosi din asta. Si de atunci am inteles ca suntem niste fraieri ce ne vindem pe nimic, Nu ma refer la cineva anume ci vorbesc in general. Fratele meu o stie de la cineva care a vazut intamplarea. Poate americanii nici nu aveau asa ceva, oricum eu zic ca intamplare ne defineste , poate doar ca cei ce ne conduc sunt asa ?

    • am citit si eu de chestia asta dar formularea era mult mai oficiala,adica s-a negociat ceva intre cele doua parti.

    • Delfinul e imbracat cu un fel de cauciuc care reduce din vibratii si e mai greu de detectat. Banuiesc ca nu e singurul tip de submarin care are asa ceva.

    • Deci in 1995 s-au dus dracului bateriile Delfinului. Am facut pana atunci „training” cu natiile Nato ? Atunci in Romania orice armq era foarte clasificata.

  24. Daca suntem atenti vodcarii nu au treaba ca se inarmeaza pana in dinti fratii lor de vodca „curva” ,ambasadorul muscalilor protesteaza fata de scut si ca brigada aceea (daca se putea sa o puna pe fasie la Nadlac) este pretext de a aduce armament greu ,nu inteleg ce au cu noi de fapt nici nu suntem f aproape de ei .

  25. @psycho Fratele meu a esit la pensie, acum 8 ani, dintr-o functie in care facea misiuni de lupta, eram deja in nato, pe un aeroport militar, cand zic ca facea misiuni de lupta , el le concepea, lucra in statul major al unitatii, in general era un tip nu bine ci f. bine informat.

  26. dar tind sa cred ca partial ai putea sa ai dreptate, adica , cineva mai de sus a luat banu, si in caz de ceva el nu putea fi acuzat.

  27. Rusii scot Kuznetovul la plimbare… prin Mediterana…
    Poate il amareaza in Grecia, linga flota a 6-a… umar la umar cu USS Truman…
    https://southfront.org/admiral-kuznetsov-aircraft-carrier-has-started-campaign-in-mediterranean-sea/
    L.E. – suna cam propagandistic… Nu am vazut nicaieri o confirmare serioasa…

  28. Pe vremuri, au fost tatonari cu un mare fabricant de baterii, daca nu ma insel …Tudor. Prin 2000-2001 se vorbea de achizitia de fregate noi din Olanda, dar si de o modernizare a submarinului cu „ajutor” francez. De la persoane care au lucrat pe Delfinul si au revazut nava dupa 10 ani au tras o concluzie. Numai bun de dat la fier vechi.

  29. submarinele sunt arme strategice – pe acelasi palier cu avioanele de lupta, daca nu cumva chiar mai sus.

    cum as vedea eu dotarea armatei – cel putin 2 submarine, baterii mobile de coasta in numar suficient cat sa descurajeze o invazie pe mare, arme portabile anti-tanc suficiente pentru a bloca o invazie pe uscat, rachete man – portable contra elicopterelor de lupta si avioanelor de transport inamice.

    Putem conta pe faptul ca tehnica mare de prima linie nu va rezista prea mult – tancuri, avioane, etc. pentru ca vom fi in inferioritate aeriana, asa ca eu as pune ouale in cosul cu arme man-portable – greu de contracarat o astfel de defensiva si e garantat sa faci pagube maxime inamicului – remember razboiul URSS din Afganistan, rusii au fost invinsi de tehnica de tip man-portable, care a mai si evoluat mult de atunci.

    La fel de important, e necesar sa ai si capacitati puternice de observatie/ supraveghere, altfel risti sa te trezesti cu omuletii verzi cand e prea tarziu si sa nu iti dai seama de unde au aparut.

    asimilarea productiei in tara a munitiei pentru toate echipamentele strategice de aparare – altfel degeaba le ai, cand ramai fara munitie vei realiza ca nu poti sa iei din diverse motive.

  30. Hai salutare,
    Stiti ce e culmea? Ca nu iti trebuie multa minte (nu mai vb de educatie militara de specialitate) ca sa realizezi ce atuu reprezinta submarinul. Sa ne gandim la ceea ce a realizat flota de submarine germana in WW1 si WW2 in fata British Navy, o forta incomparabil superioara. Fara interventia americanilor, in lipsa decriptarii Enigmei, doar unul dintre aceste elemente daca lipsea, Marea Britanie era „over&out”.
    OK, da, tehnologia a evoluat, submarinele nu mai sunt atat de greu de detectat, iar Marea Neagra nu e Oceanul Atlantic, submarinele au ramas, insa, singurele „unelte” la care poti folosi elementul supriza, intr-o oarecare masura.
    Vrajeala cu „ce mult costa sa intretii un submarin ” e o aiureala. E mai ieftin de intretinut decat o nava de suprafata, consuma mai putin combustibil, echipaj mult mai redus numeric (desi, e drept, mult mai bine specializat, de preferat in alt domeniu decat traficul de motorina) etc etc
    Acumulatorii Delfinului sunt doar o posibila afacere. O vaca de muls, o posibila afacere de sifonat milioane de euro – de ce ai cumpara acumulatorii si ai sufoca o afacere in stand-by? Sunt rechini mari care pandesc Delfinul…
    Tehnic, acumulatorii aia se pot realiza si de catre Rombat. De-a lungul anilor s-a indus ideea falsa ca putem comanda bateriile doar de la rusi, ca vorbim despre nu stiu ce mare tehnologie inaccesibila. O vrajeala de doi bani, da, nu vorbim de acumulatori de Logan, dar e tehnologie cunoscuta, indienii isi schimba bateriile in Kilo-urile lor de decenii cu componente autohtone; acumulatorii aia se pot comanda si la Caranda, tati. Doar ca … stim noi cum merge treaba pe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *