„Odessa in flacari”

 

Cinematografia romaneasca a primit un dar nesperat. De curand, presa italiana a scris despre un fapt cu totul inedit, anume descoperirea intamplatoare in arhivele studiourilor Cinecita din Roma a peliculei filmului Odessa in flacari, considerat definitiv pierdut.

Odessa in flacari, realizat in anul 1942, intr-o coproductie romano-italiana este consemnat in istoria cinematografiei europene si nu numai, o capodopera a genului.

Despre el au ramas doar cronici, unele consemnari, fotografii si afise.

Avand ca subiect drama refugiatilor din Basarabia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca si a ororilor comise de trupele NKVD-ului, predecesoarea KGB-ului, filmul a fost interzis dupa ocuparea tarii de catre Uniunea Sovietica, iar protagonistii acestuia aruncati in inchisori.

Depus in arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate intr-un cadru restrans, multi ani Odessa in flacari a figurat doar in registrul de evidenta al arhivelor, apoi a disparut din scripte.

Dupa decembrie 1989, unii cercetatori in istoria filmului au cautat zadarnic sa dea de urma peliculei, investigatiile ducand la concluzia ca ea a fost confiscata de ” consilierii sovietici” din perioada ocupatiei, dupa care a fost scoasa din evidente, de catre Directia presei si tipariturilor, fosta cenzura.

S-a mai descoperit ca Securitatea a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de razboi din perioada 1940-1944, considerate fasciste si „imperialiste” , dusmanoase „oranduirii socialiste”.

Capodopera cineatografica apartine regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiti ai timpurilor sale.

Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kiritescu. „

” Odessa in flacari” urma traditia inaugurata de primul mare film romanesc din 1912, care omagia victoria trupelor romane in Razboiul de Independenta din 1877.

„Odessa in flacari” este o pagina vibranta de istorie, aratand lumii, in 1942, la Festivalul de la Venetia – unde de altfel a castigat Marele Premiu – ce inseamna ocupatia bolsevica.

13 comentarii:

  1. Nu stiu daca este atat de recenta descoperirea caci eu am vazut filmul pe net acum c-am 2 ani. dar oricum imi place ca ai in vedere si filme vechi din acea perioada. si acum dle Ghita Bizonu aveti legatura astept niste comentarii Live de la fata locului caci cred ca filmul va priveste direct

    • Vazut…

      Insa filmul .. e cam film si nu hiar cine stie ce… spre penibil . Bun ptr conite italiene care habar nu aveau ..

      Realitatea a fost mult mai dura …
      iar ocuparea Odesei a fost facuta cu multe jertfe ..

  2. in legatura cu ocuparea Odessei am citit mai demult un raport al MstM catre Antonescu cred,a fost prezentat si pe site de curand,in care se prezenta conditiile grele si motivele pt care ocuparea a fost asa grea. acel document ar trebui citit de fiecare om interesat de armata romana, mai ales de conducatori caci arata c-am prin ce am trece acum noi in caz de razboi daca am mobiliza oameni deja trecuti sau recruti inexperimentati carora pur si simplu li s-ar pune in fata armamentul fara prea multa instructie si apoi ”la lupta vitezi mei”

    • pierderile sunt datorita coruptiei si tradarii. Scandalul Skoda.

      • Ghita Bizonu'

        Si liosa de instructie … De ex ;pierderi exagerate la tancuri R 35. Ca nu se facuse intrictioe combonata .. Adica lipseau niste ofinateri care sa stie cum sa „acopere” tancul si tanchistii nu prea stiau cum sa sprijine pifa

        Apoi batalia intr-=o localitate .. Aduice mereu pierderio mari. Ori Odesa era un oras mare si prsupun pregatit ptr aparare

  3. pe site a fost prezentat pe 15 aprilie articolul

  4. E….uite ca inca odata ne este aratat de sus ca Dumnezeu nu doarme! 🙂 Cine stie, poate ca intr-o buna zi or sa apara si cele 12(parca) carti antice despre existenta si viata dcilor, care au disparut intr-un mod misterios din arhivele vaticanului! Tocmai cartile alea de divulgau secretele actuale ale dacilor, limba, istorie, origini, obiceriuri, cultura, intindere e.t.c. Poate! 🙂

  5. Ca film hai sa recunoastem ca e usor lame.

  6. filmul exista de prin 2009-2010 pe archive.org, site de materiele open-source!

  7. Filmul este pe YouTube.

  8. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind înfiinţarea Consulatului României la Slatina (Solotvino), regiunea Transcarpatia din Ucraina:
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=951808178194298&id=434424466599341

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *