Offset-ul Saab in Cehia, cifre oficiale

Datorita faptului ca au existat intrebari priviind executia programului de offset al Saab in Cehia, pe langa datele foarte exacte publicate de Madmax, venim astazi cu cifrele oficiale.

Pana la sfarsitul lui 2011 s-au derulat 49 de proiecte in cadrul programului de offset, care sunt listate detaliat (transparenta totala) in celalalt atas, fiecare cu valoarea lui si numele firmelor implicate.

 

Programul de offset Gripen a adus Cehiei peste un miliard de euro (25.6 mld coroane cehe) in investitii directe, comenzi pentru industria aeronautica, dar si comenzi si investitii pentru alte industrii precum cele auto, energetic, medical, etc.
Un lucru important de subliniat este faptul ca atat cehii cat si ungurii, platesc avioanele in moneda nationala – coroane sau forinti – un lucru foarte convenabil pentru ca anuleaza riscul valutar si le da siguranta ca orice s-ar intampla isi pot indeplini obligatiile (nu pot ramane fara forinti sau coroane). Obligatia de offset e si ea exprimata tot in moneda tarii respective – valoarea in euro fiind convertita de noi.

Programul de offset din Cehia se desfasoara pe o perioada de 10 ani, intre 2004 si 2014. Desi s-a atins deja suma totala a obligatiilor de offset, programul continua pe partea de offset direct (tranzactiile efectuate in industria aeronautica, de aparare si securitate) conform programului pana in 2014. Acesta se ridica in prezent la 16.6% si se va incheia oficial cand ajunge la 20% din valoarea contractului de offset.

Aceste date provin raportul anual al Saab privind indeplinirea obligatiilor de offset pentru avioanele Gripen in anul 2011 – programul de offset ajungand la o valoare cumulata de peste 1 miliard de euro (echivalent coroane cehe), adica 130 la suta din pretul contractului de leasing a 14 avioane Gripen semnat in 2004.

 

 

Programul de offset Gripen a adus Republicii Cehe 1 miliard de euro

 

Compania suedeză furnizoare de sisteme de apărare și securitate Saab a publicat raportul anual în care sunt prezentate rezultatele programului de offset Gripen din Republica Cehă pentru anul 2011.

 

Raportul, care a fost aprobat de Ministerul ceh al Apărării, documentează îndeplinirea programului de cooperare industrială care însoțește leasing-ul celor 14 avioane de luptă Gripen oferite Cehiei de către Guvernul suedez.

 

Repere ale anului 2011:

 

 • Valoare cumulată de peste 1 miliard de euro livrată până în decembrie 2011;
 • 100% din valoarea offset-ului livrat înainte de termen;
 • Îndeplinirea obligațiilor de offset indirect;
 • Obligațiile de offset direct legate de industria aeronautică și de apărare vor fi îndeplinite conform programului până în 2014;
 • Tranzacțiile din cadrul programului de offset derulate în 2011 s-au ridicat la valoarea de 73,1 milioane de euro;
 • O nouă componentă a programului de offset a fost implementată în 2011 – Saab a achiziționat activele E-COM;
 • 49 de tranzacții înregistrate în cadrul programului de offset Gripen pâna la 31 decembrie 2011.

 

„Suntem foarte încântați să anunțăm livrarea înainte de termen a valorii totale a obligațiilor de offset din cadrul programului de offset Gripen. Un element special al programului de offset Gripen din 2011 a fost achiziția de către Saab a activelor E-COM, un producător de simulatoare virtuale cu sediul în Slavkov. Saab este bucuroasă să își extindă afacerile în Republica Cehă și în ceea ce privește producția de simulatoare”, a declarat Bengt Littke, director al programului Gripen în Republica Cehă.

 

„Programul de offset Gripen este unul dintre cele mai importante și de succes programe desfășurate sub egida Ministerului Apărării. Rezultatele acestui program au fost prezentate de Ministerul Apărării comisiei parlamentare pentru supravegherea achizițiilor pe 3 aprilie 2012 și au fost foarte bine primite de membrii Parlamentului și de reprezentanții Ministerului Industriei și Comerțului”, a declarat Col. Ing. Pavel Bulant, director al diviziei de armamente din cadrul Ministerului ceh al Apărării.

 

 

 

Despre programul de offset Gripen în Republica Cehă:

 

Scopul companiei Saab este acela de a crea programe de offset care să contribuie pe termen lung la situația economică a partenerilor săi din domeniul militar și civil. Programul de offset din Republica Cehă se angajează să livreze acestei țări 130% din valoarea totală a contractului de leasing pentru avioanele de luptă Gripen, adică offseturi de aproximativ 1 miliard de euro (25.5 miliarde de coroane cehe). Acordul de offset necesită livrarea de offset direct de minimum 20% din valoarea totală a acordului (offset-ul direct se referă la tranzacțiile efectuate în industria aeronautică, de apărare și de securitate). Programul de offset se desfășoară în perioada 14 iunie 2004 – 31 decembrie 2014.

 

Toate aspectele programului de offset sunt reglementate de acordul privind programul de cooperare industrială, un contract bilateral încheiat între Gripen International și Ministerul ceh al Apărării. Legislația de offset din Republica Cehă se aplică sub forma Decretului nr. 19/2010 emis de Ministerul Industriei și Comerțului. Ministerul Apărării are ultimul cuvânt în ceea ce privește decizia de a aproba sau a respinge operațiunile de offset din cadrul programului. Ministerul Industriei și Comerțului este administratorul și garantul tehnic al programului de offset, împreună cu comisia multi-ministerială de offset. În conformitate cu condiţiile contractuale, programul de offset este supus unor audituri anuale independente.

 

Despre Gripen:

 

Gripen este un avion de luptă de ultimă generație care utilizează cele mai noi arme și tehnologii pentru îndeplinirea unei game largi de misiuni, cum ar fi aer-aer, aer-sol și misiuni de recunoaștere. În prezent, Gripen este operațional în cadrul Forțelor Aeriene din Suedia, Republica Cehă, Ungaria, Africa de Sud și Thailanda. De asemenea, Empire Test Pilots’ School (ETPS) din Marea Britanie utilizează Gripen ca platformă avansată de zbor pentru piloții de încercare din întreaga lume. Gripen a mai fost selectat și de Elveția ca viitor avion de luptă multirol. Gripen este complet compatibil cu standardele NATO și poate fi detașat oriunde în lume.

 

Gripen International mai desfășoară programe de offset (cooperare industrială) și în Africa de Sud și Ungaria.

 

Saab deservește piața globală cu produse, servicii și soluții de top pentru apărarea națională și securitatea civilă. Saab are operațiuni și angajați pe toate continentele și dezvoltă, adoptă și îmbunatățește constant noi tehnologii pentru a veni în întâmpinarea nevoilor în schimbare ale clienților săi.

 

Gripen 12 AJ

 

Multumim Cook Comunication pentru informatii

 

4 comentarii:

 1. ai si ceva de la vreun program de offset din Romania, cu proiectele enumerate ca la cehi, cu valoarea fiecaruia, firma si obiectul? as fi tare curios sa vad unde s-au dus offseturile.

  m-am uitat pe site la agentia de offset romana dar nu scrie de niciun proiect concret.

  http://www.acats.gov.ro

 2. Era parca Spartanul… dar raspunsul nu continea detalii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *