Omagiu unui adevarat erou

Incepem sa invatam istorie de mici.

Profesorii incearca sa ne invete trecutul. Ne chinuim sa memoram date, fapte de vitejie, personaje, eroi, martiri, invazii, migratii, presarate cu un cateva informatii scurte despre religie, arte, stiinta, umanism.

Daca profesorul are har, poate mai intelegem cate ceva, bineinteles prin perceptia sa.

Daca nu, incercam sa deslusim cate ceva din manuale scrise parca in fuga, de multe ori avand un pronuntat caracter de propaganda nationalista.

Mai aflam ceva si de la batrani, poate ceva unchi sau bunici, dar parca televizorul este atotstiutor.

Pe masura ce crestem, incepem sa intelegem ca istoria este un pic subiectiva, fiind scrisa de invingatori.

Poate pare paradoxal, daca ma gandesc mai bine, totul in istorie e legat de razboi, lupte, victorii, invingatori si invinsi, cauze, efecte, harti, dinastii, regi, regine, domni si domnite, crime, executii, rascoale sau revolutii. Istoria pare un sir nesfarsit de violente. Copilaria baietilor este de fapt impanata de sabii, arcuri, pusti si pistoale, mai nou cu jocuri video in care folosesc arme din ce in ce mai sofisticate .

Unii dintre noi incearca sa se documenteze mai bine, afla mai multe informatii , incep sa cugete si  chiar incep sa inteleaga cate ceva. Internetul, documentarele istorice, te ajuta daca stii sa discerni intre adevar si falsitate.

 

De curand am iesit din toate aceste tipare si am avut sansa sa privesc in ochi o farama din istoria neamului nostru.

Am vazut privirea de vultur a unui erou care a aparat cerul patriei in cel de al doilea razboi mondial.

 

ION DOBRAN

De obicei eroii sunt in carti sau filme, sau au numele inscrise pe monumente comemorative.

Intalnirea cu Ion Dobran este un moment unic, plin de semnificatii, de energie pozitiva, patriotism si umor, fapte de arme si povesti de viata pline de picanterii si talc.

Parca nu iti vine sa crezi ca eroii sunt si ei oameni, facuti  din carne si oase.

Acum, la peste 99 de ani, imbracat in uniforma de general maior de aviatie (ma obisnuiesc greu cu cele doua stele pe umarul unui general maior), povesteste cu drag si modestie episoade din anii grei de lupta ca pilot de vanatoare.

Parca simti si tu comenzile IAR ului 80, sau ale preferatului sau Me 109 G, atacand Sturmovik-urile rusesti. Mustang-uri si bombardiere B 17 sau B 24  americane. A zburat incepand din august 1943 in campania din est, pana la data de 9 mai in Cehoslovacia, efectuand 340 de misiuni, din care 74 de actiuni de lupta, inregistrand 10 victorii confirmate si 4 probabile, fiind doborat de 3 ori fara a fi ranit.

Desi au trecut anii, privirea generalului emana aceeasi forta si hotarare  ca si a locotenentului din carlinga avionului de vanatoare ce purta in lupta cocarda tricolora.

Este decorat cu Ordinul Steaua RomânieiOrdinul Coroana României și Ordinul Virtutea Aeronautică.
In 1952, a fost scos din armata din motive politice cu gradul de maior.
S-a calificat in meseria de strungar pe care a practicat-o timp de 14 ani la Timpuri Noi.
A fost ulterior angajat ca pilot de linie la Tarom de unde a iesit la pensie in 1973.

Povestea prezentata de Studioul cinematografic al armatei

la implinirea varstei de 94 ani

Un alt reportaj din 2012

Domnul general are harul povestirii : povestile de lupta parca au ca fundal muzical cantecele lui Jean Moscopol. Incepi sa vezi o lume uimitoare, aproape uitata si oameni extraordinari care au trait, au iubit si au luptat sa isi apere tara, multi cu pretul vietii.

Intalnirea din 2010 cu colonelul Davis din USAF,

la 66 de ani dupa lupta lor aeriana ca adversari

Gen. Dobran povesteste sosirea la Foggia a lui Bazu Cantacuzino cu primul prizonier american inghesuit in fuzelajul unui Me 109 G. Clipe de legenda.

Theodoru are semnatura lui Dobran pe brevetul de zbor IAR 80. Ce oameni extraordinari!

Daca Dobran are 99 de ani, Theodoru e mult mai tanar, are doar 94.

Intalnire cu gen flotila Radu Theodoru

22 mai 2018

Cum domnul general e in forma fizica buna, nu a rezistat tentatiei de a efectua un zbor  cu un Iak, la invitatia minunatului pilot Dan Stefanescu, comandantul Iacarilor acrobati. Dupa 40 de ani din nou la mansa, la varsta de 99 ani si 4 luni. Zborul a fost facut de la Clinceni la Banesti, unde a avut loc o comemorare a lui Bazu Cantacuzino.

Zborul catre Banesti – 26 mai 2018

Generalul Dobran invitat la Deveselu

6 iunie 2018

 

Domnul general a tras doar „3g” in timpul zborului cu Yak-ul si vrea sa mai faca nu looping, ci doar niste viraje de lupta, probabil la implinirea centenarului

Un adevarat erou si un model pentru tinerii acestei tari !

Tot respectul Domnule general !

Grigore Leoveanu

43 de comentarii:

  1. Respect! Datorita acestor oameni s-a implinit si-a rezistat aceasta Tara. Ei ne-au cladit Istoria, ei ne sunt Exemplu, depinde de noi sa-i meritam!

  2. Mult Respect Domnule General.

  3. Stimă și respect ! Onoare ai mult mult mult va mulțumesc !!!!

  4. Am onoarea domnule general! Si sper sa o am in continuare, cat mai mult timp!

  5. Eh ,,,,

    intr-o societate normala de cap … s-ar fi asit unu cu condei sa stea langaDovran si sa il descoase pendelete. Apoi sa de publice o carte semnata „Dobran”

  6. Acesti eroi au fost pusi la index de reprezentanii noiii armate populare.Au fost declarati dujmani de clasa,dujmani ai uniunii sovietice,toti au fost dati afara din armata fiind repartizati la muncile cele mai josnice,iar marea majoritate au sfirsit in puscariile lui nikolski.Apropo:stiati ca si acuma sunt sute de cetateni ai SUA de etnie romana care inca sunt cu condamnarea la moarte(dusmani ai poporului )iar justitia romana nu vrea sa-i reabiliteze!!!!

  7. Din păcate valoarea unui popor este egala cu suma elementelor sale. Dacă la conducerea sa mai sunt și niște gloabe puse pe furat nu prea mai iese mare brânză.
    Țin sa remarc rezultatele forțelor româno germane în ,, valul ucigaș” cea mai grea înfrângere într o operațiune aeriana a US Air Force în toate timpurile. Și aviația americană era și atunci, e și acum cea mai buna din lume
    Tot respectul pentru eroii României!

  8. Am onoarea sa va salut, domnule general!

  9. tare moșulică?

  10. Respect !

  11. Plus cartea ” Jurnalul locotenentului Dobran”

  12. Bravo, Grigore pentru prezentarea adevaratelor valori ale tarii!

  13. Fantastic omul asta a fost 14 ani strungar.Tu … gura de comunisti si vechi si noi .

  14. Tot respectul pentru un adevarat militar.
    Cum au avut grija comunistii de eroii patriei.
    Dat afara si ajuns strungar.
    Ma intreb ce merite deosebite are un Oprea , Degeratu , (generali cu 4 stele) fata de acest general cu doar doua stele care chiar a vazut moartea cu ochii aparind patria.
    Sintem o tara cu valori total rasturnate.

  15. cand am vazut titlul si poza lui ion dobran din anii 40 am crezut ca a murit , ma bucur ca avem inca il viata pe ion dobran , cinste lui si aviatorilor care au aparat cerul tarii in cel de-al doilea razboi mondial , pacat ca nu avem oameni ca dansul la carma tarii si omagiu deasemenea unor piloti ca alecu serbanescu, dan vizanty, horia agarici , ion diacezare , printul constantin bazu cantacuzino si multi altii care si-au facut datoria si din pacate apoi sub regimul comunist au fost persecutati si umiliti .

  16. Ani mulți și fericiți domnule general!

    Totusi că sau menționat niste pensii, hai că am deschis cutia Pandorei cu referire la rasplata muncii în Ro exemple: salariu minim 1450 lei, salariu mediu aprox. 2800 lei, salariu mediu pt un inginer 2500-4000 lei în funcție de ramura, pensie medie MAPN aprox 3500 lei, pensie medie MAI 3200 lei la o vârstă de pensionare de aprox 51 ani!!!!….și-a pus cineva câtuși de puțin problema cuantumului pensiei medii a unui profesor sau a unui medic la care varsta de pensionare e 65 de ani?!….

    Cu tot respectul pt domnul general dar la un venit de 6000 lei lunar n-ar avea de ce sa se plângă, e mai mult decât satisfăcător, problema e cum rezolvam cu venitul la restul categoriilor socio-profesionale, mai ales a celor cu o importanta vitală.

    La noi toate-s cu fundul in sus….

    • In mod clar sistemul de pensii in Romania, are nevoie de o reforma. Linkul pus de mine, chiar asta evidentiaza. Fondurile pt pensii sunt limitate, dar hai sa le distribuim dupa aportul adus pt tara. Nu vreau sa detaliez aici, acum, dar in sistemul de pensii militar si probabil, si in cel special au fost lasate de toate guvernarile(indiferent de culoarea politica), niste portite ce au ca rezultat diferentieri, nu dupa valoare si aportul adus pt. tara, ci dupa cat de flexibila este coloana. E suficient sa cititi titlul linkului, pt a realiza asta.
      Si da, aveti dreptate, degeaba intarim protectia din exterior, daca tara se prabuseste din interior.

      • Aceste schimbari de care vb nu cred ca se vor intampla vreodata in Ro, cel putin generatia mea nu cred ca le va prinde.

        Pot intelege salariile mari pt magistrati si procurori, ei ar trebui dupa mine sa fie in varful piramidei veniturilor (exact cum ai spus pe baza importantei in societate!), dar nu pot intelege de ce un angajat al MAI sau MAPN fara studii are un venit mai mare decat un profesor sau un medic…..

        • Pt ca in caz de ceva,ei sunt dulaii pe care I asmut pe protestatari….din pacate asa functioneaza

          • Inteleg aversiunea fata de politisti si jandarmi( forte de represiune, pt unii), dar restul M.A.I(ISU, Inspectoratul de Aviatie, etc) si MApN, ce vina au(sa fie nominalizati la dulai)?

            • Just VAS,

              I-l inteleg si pe Ross dar personal ma feresc sa folosesc ,,apelative” intr-un sens sau altul, eu vb de principii aici, un principiu ar fi ca la studii egale si responsabilitati egale veniturile sa fie egale, principiul importantei in societate la care te-ai referit tu nici macar nu l-am luat in calcul, dar de la o posta se vede ca justitia , invatamanatul si sanatatea sunt primele ca importanta pentru SIGURANTA unei natiuni.

              Departe de mine gandul de a nega importanta angajatilor MAI (unii cu facultati serioase) ori MAPN (unii absolventi de Academia Tehnica Militara sau a scolii de aviatie etc), dar totusi decalajele de venituri dintre acestia si alti functionari din alte ministere sunt enorme nu mai vb de cei din mediul privat , exceptand multinationalele bineinteles.

              Ma opresc aici, sunt multe de facut si multe lucruri in neregula la noi si nu vreau sa pun monopol asupra discutiei.

            • Prietene…tata a lucrat la IGP din ‘93 pana in 2007…am crescut intre “militieni”….la 18 ani m am tot dus…mi am facut viata cum am putut singur….a vrut tata sa ma bage la Baneasa….decat parte a “problemei” am preferat sa muncesc ca un animal de povara in ultimii 17 ani dar am constiinta curata…..este o cutie cu viermi cam tot MAI…rare exceptii….

              • De ISU nu cunosc,nu vb….insa am avut 2 prieteni ,unul la unitatea de tancuri pe Oltenitei,unde am crescut si unul dupa ce m am mutat in Constanta la transmisiuni speciale pe b l Soveja la “Betoane”….ambii mi au povestit de furturi din gestiune de te apuca greata,de la mezeluri si carne,pana la schimbat “cauciuri” la TAB uri din cauza “imbatranirii “ …insa numai pe hartie in realitate banii se imparteau intre comandant,alti ofiteri superiori si maistru de la service….
                Nu am adversiunea astea degeaba….nu toti sunt la fel stiu insa vasta majoritate as zice sunt corupti sau complici…sa nu deranjeze….

    • Militarii se pensioneaza la 55 ani cu mici exceptii(pilotii).Ei vegheaza non stop la apararea tarii.Ei nu au sindicat si nu beneficiaza de codul muncii….deci in um nu vine itm-ul sa caute munca la negrul obama sau munca nenormata.In asazisul timp liber ei trebuie da anunte parasirea garnizoanei(si asta cu aprobare)chiar si in concediu ei trebuie sa anunte locatia si sa fie pregatiti ca intr-un caz de alarmare majora sa se intoarca la unitate …la pensionare ei ramin rezervisti…..profesoriiiii sa aiba o pensie data de gradul cultural al populatiei ….deci ceva cd-uri cu guta si salam care urla indraci pe ulitile traditionalului sat romanesc.

      • Propun ca profesorii sa nici nu aiba pensie… pana la urma si de invatat scrierea si cititul ….se poate individual

        • Viorica Dancila nu e generata de acesti profesori!!!!!Radulescu mitraliera,Manda,Serban Niculaie,Stanescu,Badalau ……etc etc.Aista-i maretele realizari .Olimpicii!!!! asa i-a facut dumnezeu si nu au nici o legatura cu domnii profesori emeriti care trebuie”sa ni se deie”

        • Si operațiile alea grele pe creier sau pe cord …..tot singur propui tu sa le faci?…eventual site-ul de cultură tot în duba-l bagi……că nu prea e nevoie de profesori atât timp cât ai jandarmi care sa te reeduce?!….zic și io’, poate mai ai soluții din astea Adi Minune…..

          • S-a pornit de la omagierea unui EROU, si am ajuns la cu totul altceva.
            Totusi, „jandarmi care sa te reeduce”?
            Doar legea poate corecta o situatie neconforma ORANDUIRILOR in vigoare , si asta prin imputerniciti(aici intra orice persoana investita cu exercitiul autoritatii, inclusiv controlorii de pe transportul public)
            Astia de mai sus, au niste limite clare si nu pot negocia aplicarea legilor. Te deranjeaza o situatie, te duci la sursa problemei si iei masuri. Dar asta e cu dublu tais, Dragnea cam tot asta incearca.
            Sa inteleg ca Boureanu, trezeste mai multe simpatii decat politistul care l-a „reeducat”? Reprezinta un model?
            Se risca cineva, sa faca ce a facut Boureanu, in Austria sau in Franta?
            Ma uit la Ilie Nastase si mi-e jena, pt ca unii imbatranesc urat, si mai ales mi-e jena, ca multe televiziuni, ziare si „personalitati” ii tin partea.
            Asta e preludiul lui, Ce a facut dom’le, a omorat pe cineva? A baut si el un pic, toti bem.
            Cu toate antipatiile pe care le-a trezit, eu ii dau dreptate lui Cristian Tudor Popescu, am ajuns sa minimizam tot ce e gresit, sa facem acceptabil, inacceptabilul.

            Cred ca astia erau, cei „reeducati” de autoritati:
            http://m.ziare.com/stiri/cum-arata-bucurestiul-dupa-luptele-de-strada-statii-ratb-distruse-banci-si-magazine-vandalizate-fotoreportaj-ziare-com-1145369
            Poate avem alte valori, dar eu ca sustinator al lui Arafat, nu m-am simtit parte, a ceea ce s-a intamplat atunci.

            Nu sunt de acord cu vina aruncata asupra profesorilor, pt situatia in care am ajuns. Educatia incepe nu la scoala, ci prin „cei 7 ani de acasa”. Iar profesorul nu trebuie sa faca „politie” printre elevi, trebuie sa fie „dascal” si atat. Este incorect, sa ii cerem sa corecteze singur tarele societatii.
            Era o vorba : „Ai carte, ai parte”. Societatea trebuie sa reinstituie acesta situatie.

            • Just Vas….nu e numai Romania…in Anglia e la fel …trimit multi copii la scoala fara sa stie sa mearga la baie simguri,zicand ca “e datoria profesorilor” sa rezolve toate neajunsurile lor ca parinti…

            • Just VAS,

              1.Corect s-a ajuns la cu totul altceva!
              2.Treaba cu ,,jandarmi care sa te reeduce” au legatura cu actiunile disproportionate ale acestora asupra unor cetateni pasnici atat in 2012 (Arafat vs Basescu), 2017 (Ordonanta 13, cand au reusit sa ciomageasca chiar si un ofiter de-al lor), ……cazul recent in care un batran de 60 de ani care protesta pasnic si-a incasat cativa pumni fara a fi vreun pericol public sau cazul jurnalistul german saltat de aiurea etc
              3.Da corect, in tarile pe care le-ai amintit cazul Boureanu n-ar fi existat, mai hilar caz de incompetenta sau poate de neaplicare/lipsa de proceduri din partea unui politist rar mi-a fost dat sa vad, …….Boureanu trebuia incatusat pe loc si nu s-ar fi ajuns la un asemenea circ ieftin!
              4. Nu sunt de acord cu actiunile huliganilor sau cu al’ de Boureanu sau cu ,,iesirile” lui Nastase, dar institutiile statului sunt infiintate de cetateni si in folosul cetatenilor, deci astept de la ele sa-si faca treaba intocmai si nu voi fi niciodata de acord cu abuzurile!
              5.Eu am convingerea ca justitia in Ro incepe sa nu mai fie influentata de politicieni si sa-si faca treaba …….altfel vom fi tot mai multi plecati, cel putin eu nu mai sunt dispus sa astept prea mult ca lucrurile sa se indrepte.

          • Pai alesii neamului si oamenii cu bani din romania nu se opereaza niciunu in romania.SI apoi eu stiu ca nici un medic nu are venituri(nu salariu) de peste 10000lei…si nu mai vorbim de spagi unde pentru o operatie mercurialul incepe de la 500lei in sus depinzind de venitul amaritului operat….Si apoi nu poti sa platesti egal(bolsevic)un chirurg de la un mare spital cu un medic de tara.

  17. Romani de exceptie dintr-o generatie in care extrem multi au facut sacrificiul suprem pentru … hmm, asta e alta discutie.
    Respect si onoare domnule general!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *